Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Friday, 30 September 2011

Dasar budak ketiak..ngengada!!

As Salam...

Hi..!! hari ni Betty update blog..mama bz..type2 apa ntah kat lappy..pastuh tulis2..pastu ngamuk2....sampai tarik2 rambut..takut tgk..mama minggu ni mama sgt horror... kalau continue mcm ni gaya..mmg cukup lg seminggu botak ler mama tu..

 Hari ni Betty nak cerita..hhmm..komplen kot..pasal budak ni..budak yg bajet cute dan howt ni..si Bokashi mokmok..

 Selain nama panggilan adik..kitaorg panggil dia budak ketiak..sbb..dia suka ngendeng dok bawah ketiak mama..mmg x boleh berenggang..menyampah...!!

 Budak kenit mokmok nie..mama masak kat dapur..ikut..mama naik atas..ikut..mama buat keje skola kat lappy..dia duduk atas lappy..kalau mama garuk2 Betty..dia pon dtg mintak garuk jugak..penyebok dia nih!!

 Dia suka gurau2 gigit2 tgn mama..eeiiii..penuh air liur pas tu..pastu ma plak tepuk2 syg2 Betty ngan tangan penuh air liur dia tu..eiii..bucuk..bau sardin! Habis la bulu I yg sehalus sutera nih..huhuhu

 Tgk tu..buat muka cute sambil gigit2..kalau Betty..dah lama Betty bg siku..

 Muka belagak..mmg nak kene..sbb dia la mama dah kurang garuk perut Betty..sbb dia ni kalo nak tdo kene garuk dulu..perampas!!

 Kesian mama..buat kerja pon kene dukung2 riba2 dia..asyik nak berkepit jer..kalau dah duduk mcm tu mmg berjam2..x reti nak turun...yg lain2 dpt ni tgk jer...yela..terasa dipinggirkan..asyik nak mengulit dia jer..kitaorg nak gak..

Tdo pon ngan mama..poyo betul...Fei Mau si budak baik tu pun x ngengada mcm nie..dah pandai independent dah dia dok blkg ngan Giant..bukan mcm budak mokmok nie..kang mama bawak balik adik baru..baru dia tau ..

Dah la..Betty nak tdo..tgk..terpaksa bawak diri tdo depan sliding..sedih tau..Betty dah x disayangi lagi..hhuuhuhuhu..

P/S: Dah ler Betty..ko tgh skodeng mat Indon kat construction depan kan sebenarnya..mcm  ler mama x tau..gataii!! 
 

Thursday, 29 September 2011

It's a long winding road..

As Salam..

Dari minggu lepas..sana sini convo..oouuhhh..x sabarnya..harap2 dipermudahkan urusan research aku nih..

 Time tu jugakla sorg member sekelas masa Biomed dulu juga convo..lupa nak tanya dia buat Msc apa..tp yg penting sudah selesai..Alhamdulillah..nampak gambar bangunan belakang tuuu..itu DECTAR (Dewan Canselor Tun Abdul Razak)..UKM kalau convo mmg situ tempatnya..Insyaallah thn depan turn aku pula kalau semuanya berjalan lancar...mama ckp dia da boring asyik convo kat sini..nak wat mcm mana..dah kami adik beradik setia ngan UKM..silap2 nanti phd pon kat sini..UKM tetap dihati tauuu...hikhikhik.. 

 Hhmm..Isnin lepas jumpa SV, discuss pasal research ni..banyak lagi kerja nak kene buat..tambahan2 yg perlu utk mem'power'kan lg tajuk ni..tambahan SPSS yg tak pernah aku buat sblm nie..hadooii...mana plak buku SPSS ni..time2 ni plak dia menghilangkan diri..a few tambahan calculation..urrgghhh....lotih!! tp aku xkan komplen lebih2..sbb mmg ini yg aku mahu...bersusah2 dulu..

 Pastu...my SV ckp dia target mau hantar publish research ini dan a few other students bawah dia (Tasneem & Shimi, be prepared eh)..dia dah suruh survey2 journal mana nak hantar paper nih..hoh..my jaw dropped!! ahahhaha...then of course ler..namanya publish paper..kene la keje keras sikit..publish paper=extra work..hadooiii..siap nanti sblm viva ada kene pi dok bengkel kat hotel a few days..semata2 nak concentrate mende nih..owhh...takutnya!! sumpah takut!! tp ini kan experience..pasti tak kan aku lepaskan gitu ajer...in future..peluang utk apply apa2 insyaallah lebih cerah sbb kita ada publication...phd maybe? hukhukhuk..tak salah berfikiran jauh..tp...apa2 pun mari habiskan yg ni dulu..kgn sampai yg dikejar x dpt yg dikendung berciciran..

 Sooo....kene start mulai skrg..sungguh pon kene work hard..kene enjoy life juga..aku bukan robot okeh!! 
perlukah aku stop tgk citer korea?? no way!! 
perlu stop jalan2 dan tgk movie? definitely no!! 
perlukah aku stop hanging around with friends? never in million gazzilion years!! 
yg penting disini ialah TIME MANAGEMENT..and one of the biggest culprit ialah FB..x sah kalau sehari x log in..esp bila involve dgn this animal welfare thingy..rasanya x sedap kalau x baca perkembangan isu2 ni setiap hari..dah la skrg banyak sgt kes animal abuse/cruelty..haishh...whatever it is..
You can do it Anna!! go baby go!!

Tak sabar mau begini..senyum gembira..jubah konvo pink yg comel...nikmat2....oh yea Big Boss..nanti convo mama mau bunga besar..err..mau red+pink roses yg ada bear2 tuh yea..bunga2 kecik takmo tau..demand lebey..menyampah betul kat statement aku tuh..hahahha..

btw...congrats Munirah!! Sesungguhnya kejayaan kamu ni jd pembakar semangat kak Di utk terus berjuang dan berjaya mcm kamu =)

P/S: Masa convo undergrad..arwah tok sanggup turun dari S'pore semata2 nak menghadiri convo aku tuh..rindunya pada atok..Al-Fatihah..



Wednesday, 28 September 2011

RAHSIA SURAH AL - KAUTHSAR

As Salam..

Info ini aku dpt dari FB Ceciter Ilmu..ada juga kwn2 yg dah share di wall masing2..tak salah rasanya share lagi..benda baik harus disebar2kan agar org lain juga boleh mendapat manfaat darinya..kan..jgn kedekut ilmu..

Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat & diturunkan di Makkah dan bermaksud sungai di syurga.Kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik.Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.


Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w. kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib.

Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan:-


1) Baca surah ini ketika hujan dan berdoa,mudah-mudahan Allah s.w.t. makbulkan doa kita.


2) Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher, Insya'allah hilang dahaga.


3) Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal,bengkak,sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.


4) Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x,mudah-mudahan Allah s.w.t. bagi ilham pada kita dimana letaknya sihir itu.


5)Jika membacanya 1,000x rezeki kita akan bertambah.


6) Jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat.


7) Jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x,Allah s.w.t. akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi.

Sebarkan2lah walaupun hanya sepotong ayat..

 

170 ekor doggies & kitties...mana nak letak?? sape mau adopt??

 As Salam..

Apa perasaan korg bila baca nih:
I was contacted by MPAJ asking for help to take in some dogs and cats. I am not able to take in more dogs, but a few cats may be.

what i can do is, i can also talk to the PIC should anyone would like to rescue the dogs & cats from MPAJ. MIND YOU, MPAJ DOES NOT HAVE ANY POUND & THE POOR SOULS ARE KEPT IN A VERY POOR WAY. THIS IS NOT CONDEMNING MPAJ, BUT TO LET THE PUBLIC KNOW THAT THEY ARE TRYING THEIR VERY BEST NOT TO PUT DOWN THE ANIMALS CAUGHT.

Please let me know if anyone of you wants to adopt any dogs or cats, so i can liaise with MPAJ PIC.

Please help the poor furry friends, by doing so WE ARE SUPPORTING MPAJ TO STOP THE KILLINGS.
Mesej ni aku copy paste dari wall FB org kuat Kucing Terbiar Anjing Jalanan (KTAJ)

 Aku?? Aku rasa marah...M.A.R.A.H..

Bukan marah kat MPAJ..tp aku marah pada org2 yg tak alert dgn isu pemandulan utk haiwan atau lebih teruk dengan SENGAJA tak mau neuter pets diaorg atas pelbagai alasan..ni jadi gini..apa nak buat?? nasi dah bubur..beranak sekor dua ko mampu ler nak bela..kalau dah beranak 2-3, kali setiap kali keluar 4-5 ekor..ko mampu?? sudahnya ke mana? ko buang kat pasar..ko biarkan bersepah merata..mana yg kene tangkap, tak kira lg yg mati atas pelbagai sbb..sedarla..xde dosa kalau mandulkan haiwan..hukumnya harus..HARUS sbb ia melibatkan hak asasi haiwan dan masyarakat keliling..aku muak dgn alasan hukum haram la dosa la..mmg ada ustaz yg kata haram sbb dia ikut konteks dan fahaman pendapat yg berbeza, tp kalau nak ikut situasi skrg kat Msia nih..especially yg penduduknya rata2 masih belum buka mata pasal animal right and animal cruelty..baik ko neuter saja..abis cerita..ko xde masalah unwanted litter..dan makin berkurang animal yg akan ditangkap sbb berkeliaran dan di PTS..kan..kenapa suka buat kerja yg susah..jln mudah kan ada..

apa daya badan kecil mcm KTAJ nak selamatkan 100 ekor anjing dan 70 kucing yg dah ditangkap ni? kes petknode pon masih ada yg berbaki..tp insyaallah akan selesai semuanya...untung2 boleh carik adopter utk sebahagian haiwan ni..selebihnya?? nak put to sleep? mudahnya kamu fikirkan itu..tp berat hati aku nak lepaskan mcm tu aje..antara kita ngan haiwan..kan kita yg dianugerahkan akal..kenapa kita yg berakal ni x mau pikir mcm mana nak selesaikan masalah makhluk yg xde akal..so x wajar kalau kita persalahkan kucing anjing yg makin byk dan beranak sana sini...halooo..depa x reti nak pakai condom ngan mkn pil perancang/pencegah kehamilan..harus ko sedar itu..

ye betul aku x mampu nak tolong semua..nak sdopt semua..sumber aku terhad..ada limitations yg harus aku patuhi..for example..kucing aku sendiri dah 10 ekor..xde space..ditambah dgn jiran yg x suka kucing..mmg payah..apa mampu buat?? aku shout out sana sini harap2 ada insan yg mahu membantu selamatkan haiwan2 ni.. kawan2 lain pon sibuk share di wall masing2..bertweet2 di twitter..harap2 ada yg dengar..ada yg mahu..ada yg tampil...

Thumbs up utk MPAJ yg x sewenang-wenangnya nak PTS haiwan2 ni semua...at least ada juga usaha depa nak bantu..tp kita juga harus faham yg MPAJ x boleh hold animals ni lama2 sbb diaorg xde pound atau mana2 shelter home...

urrgghhh..terasa kecil sungguh diri ini..aku x daya bantu..sedih!! 
Mood juga sudah hilang..dari tadi dok kira isoflavone tp memanjang salah..padahal kira pakai calculator..aku susah hati..Pandang muka Rozy..Bokashi..depa ni kan aku kutip dari pasar..haishh..aku x leh bayangkan..double sedih!!


Tuesday, 27 September 2011

Beware Girls..learn how to DETECT A 2-WAY MIRROR..

As Salam..
Recently..I came across an article in one of my student's FB regarding mirrors...When I googled the topic..there are others sharing the info as well...very useful to girls indeed..so there's no harm sharing it again..as a gentle reminder..


When we visit toilets, bathrooms, hotel rooms, changing rooms, etc., How many of you know for sure that the seemingly ordinary mirror hanging on the wall is a real mirror, or actually a 2-way mirror I.e., they can see you, but you can't see them. There have been many cases of people installing 2-way mirrors in female changing rooms or bathroom or bedrooms.

It is very difficult to positively identify the surface by just looking at it. So, how do we determine with any amount of certainty what type of Mirror we are looking at?


CONDUCT THIS SIMPLE TEST:

 Place the tip of your fingernail against the reflective surface and if there is a GAP between your fingernail and the image of the nail, then it is a GENUINE mirror.


 However, if your fingernail DIRECTLY TOUCHES the image of your nail, then BEWARE, IT IS A 2-WAY MIRROR! (There may be someone seeing you from the other side). So remember, every time you see a mirror, do the "fingernail test." It doesn't cost you anything.

This is a really good thing to do. The reason there is a gap on a real mirror, is because the silver is on the back of the mirror UNDER the glass.

Whereas with a two-way mirror, the silver is on the surface. Keep it in mind! Make sure and check every time you enter in hotel rooms.

Share this with your sisters, wife, daughters, friends, colleagues, etc.
 
Remember:
'No Space, Leave the Place' 

 

Monday, 26 September 2011

Tutti Frutti Kajang 50% off on 1st Oct...jom serbu!!

As Salam..

Hhmm..sape x kenal ngan Tutti Frutti..penggemar froyo tentunya mmg dah buat mcm umah kedua kan..froyo tu 'frozen yogurt' eh..bukan yoyo atau pon poyo..hehhehe..
Sblm menulis entry nih..dah selamat 1 bekas hijau (medium) red velvet ngan vanilla dlm perut..mmg marvelous youuu!! TQ Big Boss sbb sudi drive mlm2 buta semata2 nak lepaskan gian mamabetty pd froyo nih..ngeee...

Oh yea..ada satu new FT outlet baru bukak kat Kajang..aku la antara manusia yg gembira ngan berita nie..seblm ni kalau gian TF...sama ada ke Bangi atau pon ke Wangsa Walk..walaupon ada satu kat BTHO tp aku tak tau mana lokasi..so berita ini ku sambut dgn senyuman yg sampai ke telinga...ahahahha..

Aku dpt tau pasal outlet ni mll FB SV aku..Dr. Hasnah..outlet ni ownernya mak kepada kawannya..tak kisahlah..tp bila mengenangkan pengusahanya Melayu..aku tumbang bangga dan gembira..
Oleh kerana outlet baru..mesti ada grand opening kan..so official launchnya akan diadakan pada 1 Okt ni..ye..ye.. 01.10.2011..dtg ramai2 tau..serbu jgn x serbu..sbb.........ada diskaun weh..50% off..SEPARUH HARGA, kalau selama ni aku mkn nak dekat 30 hengget satu bekas tu...this time dpt rm15..boleh beli 2 bekas weh..woohoooo!!! 
Kalau dah separuh harga,,wajib arr beli dlm biggest container kan..ahhahahah... tabur segala2 toppings esp kacang2 dan M&M..waaa..memikirkan nye aje dah rasa nak senyum sampai ke lutut... Ni add outlet baru tuh:
Venue: TF Kajang, Sentosa Avenue (behind Kajang Hospital)
Date : 1st October 2011
Time: 10.30am-12.30 midnight.
Kalau hari biasa..Tutti Frutti Kajang is open for business from 12.00pm to 12.00am everyday..so masa official launch tu bukak awal sikit..bleh lepak lama sikit..kata half price...kan...owhhh..jahanam dietku...(ele..dietla sgt...hhehehhe)
Kalau x sure lokasi..nah..tgk map ni..study dulu sblm dtg..kang sesat plak..tak pasal2 missed 50% off tu..sharing is caring kan..

Satu lagi...TF Kajang ada promo utk those in uniform..abg2 polis..akak2 nurse..para2 doktor..bomba etc..sape2 yg keje ada uniform leh la dtg basahkan tekak dgn froyo at 10% diskaun..dari sekarang sampai ujung bulan ni..30 Sept..sempat lagi nih..  Hhm...napela cikgu2 xdok uniform..err..kalau dtg pakai baju kurung batik rasmi sekolah boleh tak?? err..kalau lab coat..aci x??

Menarik kan?? Mmgla setiap outlet ada mende nih..tp ntah kenapa..stp kali nampak mesti excited..mcm mau scoop semua..kan...

Baguskan...

Sesuai juga utk org diet..yeay...!!! kalau rindu ais krim..jgn susah hati..kita pekena froyo ya!! tapiiii...jgnla bubuh topping candies chocolate syrup bagai..sedang2 aja..kalau tak mmg ke laut la diet ko..ngeee...

Gentle Reminder
10% off for students Monday to Friday !!! Enjoy your favourite froyo !!! Please show your student ID before u pay,ok! :) Time ni la rasa syg giler ngan kad UKM aku tuh..hahhaha..
Ladies Day every Tuesday at Tutti Frutti Kajang ! Enjoy 15% off ! Come,treat your girlfriends,mom, MIL,aunties,nieces,daughters with the most nutritious and delicious frozen yoghurt TODAY! Ini untungnya jd gugurl...tgk wayang pon ada ladies day..TF pon ada ladies day...suka youuu......



Sunday, 25 September 2011

Memey + Norman & Shidah + Syed..Selamat Pengantin Baru!!

 As Salam...hhhmm..letih..hari ni bz menghadiri kenduri kawin..jauh nun di Meru..ni dah nak ujung2 thn..mmg musim org kawin..org tunang..kenduri itu..kenduri ini..memandangkan Syawal pon dah nak abis..tambah plak ngan open house..letih!! Apa yg letih?? Perut...ahhaahh..Gambar kat atas tu ialah gambar topper utk kek pengantin dr mana ntah lupa nak cite..amik dari pakcik Google jek..

 credit: ohartis.com

Hari ni gak Memey ngan Norman nikah..congrats la.... kat atas gambar pre wed depa..amik kat FRIM..lawa bajunya kan..banyak sponsor majlis nie..rezeki2..bagusla kawin cepat..letih dah aku baca kisah cinta korg nie..

 credit: ohartis.com

Haaa..yg ni pon gambar pre wed..sbb x brape cantik gambar kat FRIM tu..ini gambar by Annas Eastkey..walaupun cuma buat dlm butik masa fitting baju..tapi cantik..apa yg cantik?? Of kos ler baju2nya..glam sumernya..

 credit: falihinjasmy

Selamat sudah majlis pernikahan pasangan Norman Hakim dan Memey Suhaiza petang tadi dengan sekali lafaz sahaja. Majlis  berlangsung di Felda Sungai Tenggaroh, Kota Tinggi, Johor, rumah si Memey.. muda lagi rupanya si Memey ni..baru 23 thn..xpela..dah sampai seru...
Apa aku buat masa umur 23 thn?? Hmm..freshgrad yg terkial2 mencari keje..bertuah mama nak bg aku kawin time tu..giler..mmg kene sembelih pastu kerat 12 mcm ayam nak buat masak kicap!! Yela..belum bg mkn mak bapak dah gatal nak kawin..adehh...

 Ni xde kene mengena2 ngan Memey & Norman yea..ni Big Boss ngan mama..masa baru sampai Meru..lapo tu..sbb belum breakfast..ni kat kenduri Shidah =)

 Ni snap gambar curik masa pengantin bersanding..perghh..wangi giler pelamin..tak sempat aku nak usha pakai fresh flowers ke hape..sibuk mencekau dadih..ahahhaha

 Amboi Shidah..bukan main lebau sengih..suka ko dpt laki yea..ahahha...sama cantik sama padan...tahniah ok!! =)
Adess..gambar ni cantik..tp dek aku x pakai flash..jd gelap..ampun ya pengantin..bukan niat mau sabotaj gambar..ni masa emergency nak lari p toilet..ahahha..asyik minum jer..tu la dptnya..

 Last but not least nak exclusively share nih (exclusive ler sgt..ahahahah..) ...ni gambar pengantin lama 3 thn lebih yg lepas...sape ni eh?? ntah..ntah.. hahahah...
Musykil oh musykil..adakah pengantin perempuan sedang menunjukkan giginya sbb terselit cili..?? atau membuat iklan ubat gigi tak berbayar..??


P/S: Selamat pengantin baru..selamat melangkah ke alam yg baru..


Friday, 23 September 2011

Mama disyakki nangis..

As Salam..

 Hhmm..mama..nape mama nampak resah?? Mama nangis ke?? Mama Rozyyy..tgk la mama ni..mama nangis..dia tgh kesat2 ingus nie..

 Maa..oh..ma..mama nape?? kitaorg ada buat salah ke yg mama emo semacam ni..Bokashi..ko kencing kat selimut lagi eh??!! Ni mama tacing ni mesti pasal ko kan??
~ Oii..mana ada..fitnah!! fitnah!!!! ~

 Korg ni bising arr..aku nak beauty sleep pon susah..mama nangis sbb dia mengidam..dia kempunan..dia kerinduan..dia kesawanan....korg x tau ke??

 Dia meratapi nasi lemak sambal sotong yg dah lama dia x jumpa...sbb tu dia merintih sedu sedan..

 Mama pon tgh merindui nasi dagang ikan tongkol peberet dia tu..sbb tu dia meraung sampai kuar ingus..

Oooo..kalau mcm tu dapek la den nak nolong..den tau masak BlackWood jer... rasanya kalau wetfood tambah kat blackwood ada rasa mcm nasi dagang sikit kot..gi ler makan mama..kitaorg x kisah share blackwood ngan mama..dah..dah..kesat ingus yea..

P/S: Mama tampau korg nak??! huhuhu...
 

Pretty Avocado and tuna sushi sandwiches =)

As Salam...

It's not just a sushi..not a typical plain sandwich either..it's a combination of both!! Just look at it..it's pretty..it has avocado and cheese in it..need to say more?? 
Whenever I made this for the guests..they will go 'ooohhhh' and 'aahhhh' over it..
Nak lg sedap..simpan dlm fridge kejap..sejuk lg sedap..jgn la frozen plak ye...

Avocado and tuna sushi sandwiches


 Source: Super Food Ideas - November 2009, Page 67 Recipe by

Ingredients (serves 4)

  • 4 slices wholemeal bread, crusts removed
  • 2 tablespoons spreadable cream cheese
  • 95g can tuna in springwater, drained
  • 1/2 medium avocado, peeled, thinly sliced
  • 1/2 medium carrot, peeled, grated

Method

  1. Place bread slices on a chopping board. Using a rolling pin, flatten bread. Spread 1 side of each slice with cheese. Arrange tuna, avocado and carrot in rows next to each other on bread, leaving a 1cm border along 1 edge.
  2. Roll up bread from opposite edge to enclose filling. Cut each roll into 3 rounds. Serve.


P/S:  Really awesome if you have a sushi bamboo roller...it makes it super easy! LOVE IT! Plus it's kid friendly recipe too...

Thursday, 22 September 2011

Dilema ...

As Salam..

Hadooiii..tgk2 jam aje dah nak pukul 3...cepat betul masa berjalan..alamak..anak2 belum lunch!! Kesian..mesti lapar sbb pg depa ni breakfast at 8am..ciannya bucuk2 mama nih..

Hhmm..berkejaran lari turun bawah..tgk2 Betty, Bokashi ngan Rozy tgh relax depan sliding..merajuk ke..xdok sekor pon tegur aku..tgk pon eling2 mcm x puas hati jer...ciss!!

Takpe..takpe..gi stor..amik 2 tin Quit..nampak Quit peberet..baru korg nak mengiow2 menari ceria eh...yg dalam cage blakang tu jgn ckpla..dah mcm menyanyi orkestra wayang kulit gamaknya...selesai bg makan semuanya..naik atas semula..sempat sambar 2 ketul kuih raya kiwi tart..sedapnyaaaa...2 ketul cukup, x boleh mkn sebalang mcm dulu2...dlm sedap layan kuih raya..nampak textbook Biology terdampar atas meja...shitt!!..mlm ni ada tuition!!  Nasib baik utk kelas form 4 saje..sbb form 5 masih bercuti tuition..depa tgh trial SPM..

Hand out dah prepare...aku je mood yg x berapa prepare..mmg mcm ni la setiap kali..masa nak pergi mmg payah..yg peliknya dah masuk je kelas..boleh ceria bertenaga..pung pang pung pang mengajar..lepas gian la katakan..sampai loceng balik kene ring 2-3 kali baru aku release kelas..hahahhaha...

 Motif gambar ni??? ntah..comel sungguh ekor sejemput dan paws pakcik polar bear ni..mcm ni la keadaannya aku sblm masuk kelas..revise balik apa2 yg patut..aku manusia okehh..bukan komputer , kadang2 ada yg lupa.. 

Oleh sbb tgh cuti..dah 2 thn miss marking paper..dan xde la aku nak buat analisis past yr paper mcm slalu..sorry kalau dok tanya tips ye murid2..cikgu xdok tips ler thn nie.. urrghhh..perlu contact cikgu2 lain nih..bab ni yg malas nie..

Masih dalam dilema..kemana tuju aku lepas nie..balik semula ke sekolah?? atau pon masuk mana2 dept dlm jab kerajaan..tp desas desus yg ku dengar rombakan dalam MOE..mcm xde harapan je DG41 nak masuk opis..ala..hancur harapan..

Kerisauannya...kalau masuk sekolah harian biasa..chances utk dpt subjek and jadual caca merba mmg tinggi..tp maybe  x segila dan semereng hidup aku kat skola lama tu kot..even sekolah lama aku tu sekolah yg baru..kemudahan bagus..staff room mmg cikgu sekolah lain jeles kalau tgk..tp...hhmmm..x bleh blah la..takpelah aku x masuk situ balik..dengar2 sekolah tu dah nak naik taraf (ye la tu) utk jd mcm kolej..whatever la..at the end cikgu2 aliran science tulen ttp kene pindah sbb dah x bersesuain dgn keperluan subjek 'kolej' baru tu..so aku mmg x rugi apa2 dr segi tu..

Utk terus marking paper...kita kene mengajar subjek yg kita nak marking tu..bukan xde kwn2 yg opsyen Add Math pastu tiba2 jadi cikgu Geografi..mati la!! Mcm aku Bio kalau dpt Chemistry ngan Science xpe lg..sbb aku mmg perngah ajar Chemistry..dibuatnya dpt Sejarah..takpun koman2 BM..haaaa.....tak pasal2 fail secara berjemaah student2 tu nanti..tak mo ler...

Dah la..kalo citer pasal ni..7hari 7mlm pon x abis..kene prepare utk kelas mlm nanti..FB pon kene offline..kalau x mmg curik tulang ke FB jer..ok yea..daaa....(sambil melambai ala2 Miss World...muahahhahahah...)


Wednesday, 21 September 2011

Pasta Salad..ala2 mcm kat Kenny Rogers..

As Salam..

Hhmm..lama dah aku carik recipe nih.. walaupun x berapa nak sama mcm Kenny Rogers punye tp ok la..sedap gak..sedap dimakan sejuk..so bubuh dlm fridge kejap yea..

Pasta salad 

Super Food Ideas - February 2006, Page 31 Recipe by

Ingredients (serves 4)

  • 250g spiral pasta <-- yg ni original..sebenarnya nak pakai pasta mana2 pon boleh tp kalau pakai spagetti bila hidang mcm x berapa cun..guna pasta yg saiz kecil baru cute..pasta yg elbow ke, shell ke..serius cute!!
  • 3 cobs corn, kernels removed 
  • 250g green beans, trimmed, cut into 3cm pieces
  • 250g lean leg ham, cut into short strips <-- yg ni ganti la ngan benda lain, sausages ke..crab meat ke..buleh jer....nak omit terus pon xpe..
  • 1 red capsicum, cut into thin strips
  • 3 ripe tomatoes, chopped
  • 1/4 cup flat-leaf parsley leaves, finely chopped
  • 1 small avocado, peeled, stone removed, chopped
  • 1/4 cup 99% fat-free salad dressing

Method

  1. Cook pasta in a large saucepan, following packet directions, until just tender. Drain. Transfer to a large bowl.
  2. Bring a small saucepan of water to the boil. Add corn and beans. Cook for 1 minute or until beans are bright green. Drain. Rinse under cold running water to refresh. Drain. Pat dry with paper towel.
  3. Add corn, beans, ham, capsicum, tomato and parsley to warm pasta. Toss until well combined. Add avocado, dressing and salt and pepper. Toss gently to combine. Serve.

P/S: Serve dgn grilled chicken..mmg mengancam!!

Free Burger King's Whopper JR burger when you purchase any Whopper Large Value Meals..Sila print voucher korang!!!

As Salam...

Folks, are you ready for some FREE burgers again! Korg suka?? Aku pon sukaaaaaaaa....

Korg click pic voucher ni utk link the print voucher page..

A lot of you might not know that there is a hidden voucher to enjoy a free Whopper JR burger when you purchase any Whopper Large Value Meals. Well, now you know. Just print out this voucher on below on a A4 paper (1 kertas A4 bleh muat 3 voucher) and start enjoying this greats Whopper JR burger. 

Make sure that you print it out in coloured version. 

So start spreading this news around with your friends and family. Remember to bring this voucher when you place your  order.

Oh ye..valid sampai 31st Oct..sempat lagi..rupanya dah start dari May..hhmmm... 

P/S: Hungry T_T  ..demmit!!

Sawan Air Asia kembali!!! T_T

As Salam..

Promosi Free Seat Air Asia mula hari nie...
Kwn2 yg beriaya mau beli tiket sudah mula berteleku didepan pc..havoc dlm FB plan mau ke sana mau kesini..uurrgghhh..... =((


Tgk saja iklan itu dengan perasaan ntah hape2..
Maybe xkan kemana2 yg best thn depan..ppfftt!! 


Anak buah aku dah kurus!! Serius!!

As Salam..

Cuba tgk gambar ni..haa..ramping kannnn....
Jgn x tau..awek tu pangkat anak sedara aku..dia dah berjaya kurus!!!  Kelass ko jah!! ahahhahaha...

 Tgk..gambar dia before and after..ini bukti kalau melakukan sesuatu dgn penuh determination..mesti dpt punyer..
Aku?? seperti malas...slow slow ahh.. nak wat camner..aku sukaaaa makan...haishhh...

Ni testimonial dia..aku tumpang gembira..dah nak kawin pon..Sabtu ni, 24 Sept 2011 kat Meru.. 

Tunggu yer Shidah..aku dtg bawak present utk ko..Besarrr punyerr!!! Selamat Pengantin Baru ya!!


P/S: Shidah ni pangkat anak buah tapi kalau ckp mmg ber 'aku' 'engkau' ajer..masa kecik quite close sbb abah selalu bawak kitaorg gi umah nenek dia (makcik aku)..bila dia pindah..terus hilang2 gitu jer..skrg sudah jumpa balik..suka!! =) Hari Jumaat mau kluar carik present dia..err..dan avocado juga..see, food has always been on the list..adess =)


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers