Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Saturday, 17 September 2011

Cicak..I love u..NOT!! Blluuekkk!! <-- Muntah hijo..

As Salam..

 Pernah terjumpa begini dlm tin bake beans korg?? 
Kisah ni berlaku kat Dubai, nasib baik org tu belum makan, nasib baik juga bangkai cicak tu kat bahagian atas,,kalau dah kembung tenggalam kat bawah mcm mana? Dapat plak ko dah mkn separuh bake beans tu..camner??  Blluuekkkk, tak sanggup I nyahh!!

 Atau pon mungkin begini dlm cookie jar kamu didapur?? 
Ini juga kisah benar..maybe ada yg makan cookies pastu x tutup rapat..esoknya..hambek..bukan 1 atau 2 tapi 3 cicak kekenyangan mkn almond choc cookies..hamboii..high taste korg yea!! Huaarghh..xmo ler aku suprise2 mcm ni...bluueekkk..semput..semput...!!
(http://mamasbagoftricks.blogspot.com/)

 Apa pun..aku paling x suka dengan cicak..x kisahla spesis yg mana..spesis cicak unik Amazon yg kaler2 ka..komodo lizard ka..mahupon house gecko yg slalu byk kat sini..mencik..!! 

Benci itu sebenarnya bukan dari takut..tp dari perasaan geli..eeiii...esp kalau time ekor dia putus..dok tergedik2..x pon tergedik2 sesak napas sbb baru lepas kene spray..owh..sumpah geli!!

 Sorry ye encik cicak..walaupun ko membuat muka2 ala2 comel lg close up..aku ttp x suka ko...tak payah la ko nak besar2kan mata mcm ui rasyid atau senyum sengih mcm jaafar onn..aku ttp x suka..geli!! euuww....

Walaupon cical mainan glow in the dark kaler PINK..walaupun PINK..masih geli..no..no..no..

HOW TO GET RID OF LIZARD??
  • Employ the help of your pets.
Boleh la mintak tolong pet esp kucing yg mmg suka tangkap cicak..tp kadang2 backfire la plak..dia tangkap dr luar umah then bawak masuk umah..ye ler paham..dia nak tunjuk kat mama dia dia dah berjaya tangkap cicak tu..tp jgn la bawak masuk saying ooiii..mama takut..

Mcm masa tu..baru bbrp hari kutip Rozy dari pasar..dia baru nak adapt and mesra2 ngan org2 dlm umah..alkisahnya aku tetido depan tv..tiba2 Rozy dtg ngiaw2..tolak dia ke tepi sbb tgh syok2 tdo kan..dia dtg balik..bukak la mata nak tanya nape..rupa2nya dia nak tunjuk..dia dah tangkap cicak..siap letak sebelah kepala aku..sebelah kepala tau..bbrp inci je dr bantal...wahh!! dari keadaan baring mengiring terus berdiri tegak mcm askar tgh berkawat..jerit jgn ckp..aku rasa satu taman perumahan ni dengar kot..aduii..habis peluh jantan peluh betina sume kluar..takut punya pasal..heart attack okehh!!
·         
 Ya...ini sebaiknya..tangkap depa..halau depa..takut2kan depa supaya x masuk rumah lg..tp budak2 umah ni boleh tahan malasnya..tengok sebelah mata jer..haishh..

Haa..part ni yg aku x rela..jgn ada budak2 umah ni yg ikut perangai gini..huhuhu..mama x restu okehh!!

  •  Get rid of their food supply.
Cicak kan makan serangga so utk kurangkan populasi serangga2 nih..kurangkan juga populasi depa..tp susah gak..sbb kita jenis suka bukak tingkap bukak sliding door..kasi angin masuk..perasan gak..kalau tetiba ada kelkatu kat lampu..ada la sekor dua cicak dok ngendeng2..mencik!! 

Selain tu pastikan tong sampah kalau penuh tu...buangla..jgn tangguh2..cicak suka dok situ..sinki pon sama..bersihkan bahagian lubang salur air..ni tak..dah le x buang dulu sisa2 dlm tong sampah sblm cuci pinggan..main humban sume dlm sinki sampai bertankung air..bersihkan tau..kalau tak cicak wat party kat situ sbb byk food katanya..

  • Repair any holes or cracks in your home.
Cek la rumah kita kalau ada lubang2 ke mana2 tingkap yg x rapat..takpun leh guna sealants utk tutup lubang2 kecil yg boleh dimasukki cicak..

  • ·Use lizard repellents.
Tak pernah jumpa lg tp aerosol khas utk cicak dah ada kan..by Fumakilla kalau x silap..tgk tinnya aje dah geli..iyeekkk!!

  • Use flypaper.
Flypaper ni kan melekat sbb ada gam..bleh gak guna utk cicak..hoh..memikirkannya aje dah geli..

  • Use Lizard trap
Skrg ni perangkap cicak pon ado jual..slalu leh guna skali dgn lipas..dia guna gam kot..mmg berkesan..tp gelinye..x berani nak buang kalau berjaya ..mmg harapkan Big Boss la kalau beli perangkap ni..

 (http://www.healthfreakmommy.com/)
Hhhmm..berkesan sungguh lizard trap ni..tengok tu..sampai 4 ekor bergelimpangan..hahahha..padan muka..suka berak rata2..tp anak2 cicak ni pandai plak..lepas dah bbrp hari guna..dia dah nampak agaknya family member dia tumpas kat situ..pandai plak dia avoid dr masuk dlm trap tu..waa...cerdik akal kamu yer..hopefully itu hanya short term memory..hheheh...kalau x silap harganya RM6 hengget lebih..dlm tu ada 5 traps..

Tapi............

Dlm pada aku x suka, benci dan takut cicak..kalau aksesori motif cicak aku suka plak..dlm simpanan rasanya adalah bbrp especially brooch..aku pakai kat tudung mcm brooch2 yg biasa...asyik2 bunga2 je..sesekali animal motif la plak..in my collection..bukan je ada cicak..ada zirafah..kumbang n butterfly mmg byk giler..lalat pon ada..lebah..merak..cat lg byk..leopard..heeii..x tersebut..da mcm mini zoo dah..hhhehehe..

Ha?? pattern bunga2?? hhmm ada la a few..kes2 tersesat sama ada..terbeli tanpa sedar..secara paksa rela atau org bagi..hahahah..

Tgk brooch cicak pink tu cute kan..aku ada sebijik pattern tu tp kaler biru..cicak silver hijau tu aku ada kaler gold dgn mix colour rhinestone, my personal fav..bangle cicak yg sangat colourfull iteww..mengancam seh!!


3 comments:

  1. heee...ana..gelila aku tgk..hiss, bangkai pun ade dlm tin, x tau la kalu ade org mkn x perasan..buekkk!

    ReplyDelete
  2. Rajin gak kite menjengah ur blog,interesting....

    ReplyDelete
  3. ya Allah geli nyaaaaaaa.................

    larikkkkkkkk

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers