Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Thursday, 30 June 2011

Tips Keselamatan Elak Kecurian Dari Atek2..

As salam..entry ini telah dipost dan kemaskini oleh Atek..harap maklum.


Smlm terdengar mama berborak kat hp pasal satu kawan mama umahnye dimasuki pencuri..bukan malam atau awal subuh ke..tp waktu petang..time org sibuk2 balik kerja...Atek rasa sebagai ADUN Balakong..Atek perlu mengetatkan security rumah sbb mama dok umah sorg2 siang & weekend pon sama sbb kadang2 Big Boss ada event...

Tugas2 mengawal keselamatan di rumah telah diagihkan dikalangan kami..misi utama..jaga mama time Big Boss xde..sbb kalau mama xde..kibbles kitaorg pon xde maksudnya..sape nak garuk2 perut kitaorg kalau xde mama..as a conclusion.. mama sgt penting OK!!

Peya..sbb dia sgt expert dlm serang hendap ala komando..dia dilantik sbagai perisik..semak mana..lorong mana yg dia x tau..short cut jln2 kat Karunmas semua celah micai dia jer..

Ni pasukan security dlm umah..kami dah arahkan karate kid kami diketuai oleh Sniper Rozy utk tgk2kan aktiviti dlm umah..errrr..gambar ni di snap time makan...lunch time..tu yg melekap kat nenen semua tu..tp jgn pandang sebelah mata..judo, karate silat...even silambam pon depa tau ..

Keselamatan pintu belakang akan diawasi oleh Sunkiss , the informer diketuai oleh Giant..abaikan gambar malas si Sunkiss ni ye..dia expert dlm membuat bunyi bising aka siren bila ada perkara yg mencurigakan berlaku..and of kos kaki pukulnye ialah Giant..

Atek juga nak bg tips menghalang kecurian..dpt dr blog sorg kawan..Atek rasa sgt berguna..sharing is caring Ok..mmg apa yg berlaku Allah dah tentukan tp kurang2 pun kita boleh cuba menghalang..jgn sampai perkara perlaku kerana kelalaian kita sendiri..

Tips menghalang kecurian.

(1) Jangan biarkan anak-anak tidur di ruang tamu seorang diri (Mereka mungkin menggunakan anak sebagai tebusan).

(2) Kunci atau sorokkan semua pisau-pisau yang terdapat di dapur sebelum tidur (Kesemua kes kecurian di dapati pisau hilang dan menurut polis mereka akan mencari pisau dahulu sebelum mencuri, bertujuan untuk melindungi diri mereka).

(3) Sekiranya terdengar/terlihat paip air di luar rumah terbuka pada tengah malam (pukul 12:00 ke atas), jangan keluar rumah untuk menutup paip tersebut kerana ini adalah taktik terbaru mereka di mana mereka telah menunggu diluar pintu rumah untuk masuk (Kes terbaru berlaku di Dungun dan Petaling Jaya).

(4) Beritahu anak-anak sekiranya hendak ke tandas (jika tandas jauh) di waktu tengah malam, kejutkan ibubapa untuk bersama mereka. (ini maybe utk dok kg yg tandas kat luar kot..)

(5) Jangan simpan barang-barang kemas di dalam almari baju (Cara lama ...). (simpan barang dlm tempat2 yg x disangka ie periuk dlm kabinet dapur, dlm oven, bekas biskut..ini bukan tempat peberet utk pencuri geledah..)

(6) Bawa alarm kereta bersama semasa tidur, in case terjaga tengah malam, cuba on and off kan balik untuk menakutkan pencuri (Menandakan kita sentiasa alert).

(7) Tekan button merah alarm kereta anda jika anda suspect pencuri sudah masuk ke dalam rumah.

(8) Sekiranya terlihat orang-orang yang agak aneh dan asing di kawasan rumah anda, sila dapatkan plet no motor/kereta mereka (Selalunya naik motor dan mereka ni biasanya berdua, setiap kali kita lalu depan mereka, mereka akan menundukkan kepala).

(9) Pesan kepada jiran, sekiranya ada sesiapa yang datang ke rumah kita dan mengaku saudara kita bertujuan untuk mengambil barang-barang, jangan benarkan, beri nombor telefor pejabat anda kepada jiran supaya mereka boleh double check dengan kita.

(10) Semasa tidur, pastikan handphone anda berada di sisi atau pastikan juga Cordless Phone anda berada di sisi anda ataupun sambungkan satu extension dalam bilek tidur anda. Ini memudahkan anda membuat panggilan kecemasan sekiranya anda terasa kehadiran pencuri di dalam rumah anda. (also pastikan sentiasa ada kredit hp tuh..)

(11) Adakan senarai nombor telefon kecemasan seperti polis kawasan anda, bomba kawasan anda, 999 atau sebagainya. Pastikan nombor-nombor ini disimpan dalam handphone anda. Kalau boleh, hafalkan nombor tersebut. Ini memudahkan anda membuat panggilan telefon.

(12) Kalau berkemampuan, pasangkan alat pengesan kecurian di rumah atau automatik alarm. (and CCTV too)

(13) Lampu porch & lampu belakang rumah sepatutnya terpasang secara automatik bila malam, baik semasa kita ada di rumah atau pergi bercuti.

(14) Kalau cuti lama, pesan jiran kutip surat-surat dalam peti surat. Peti surat yang penuh membantu pencuri menghidu ketiadaan tuan rumah.

(15) Kalau kawasan anda kerap berlaku kecurian, buat permohonan rasmi dari Balai Polis berdekatan supaya ada anggota polis buat rondaan yang kerap di kawasan anda.

(16) Kereta Proton adalah paling mudah dicuri. Kalau kereta anda brand new, sekurang-kurangnya anda perlu lock gear & steering sebelum tidur (Sebenarnya masih boleh dicuri, tetapi akan berjaya melambatkan pencuri). (rasanya byk kete yg senang kene curik..pencurik makin bijak..haishh..invest utk pasang immobilizer maybe membantu, alarm kadang2 org x kisah sgt..service utk track kete guna satelite pun x semua org ada..)

(17) Kalau ada anak-anak perempuan, sebaik-baiknya pintu biliknya dikunci dari dalam (Sebab ada pencuri yg mengambil kesempatan seksual) dan anda perlu ada kunci pendua in case berlaku kebakaran.(jgn lupa ajar pada mereka apa perlu buat kalau pencurik  disyakki dah masuk, jgn bukak pintu..call police terus no matter what happens)

(18) Sekurang-kurangnya simpan kayu hoki atau baseball di bawah katil anda buat mempertahankan diri dari pencuri yang ganas. (ini penting..kayu chota  pon boleh..apa2 yg senang dihayun..pernah terbaca..dlm keadaan tertentu..bulu ayam/rotan pon berguna..kasi sebat itu pencuri!!)

(19) Jangan letak kunci bawah pasu bunga/mail box/alang pintu/tepi tingkap bila keluar (Pencuri dah lama tau taktik ni...). Lebih selamat beri pada jiran yang kita kenal rapat.

(20) Kalau sewa rumah baru pastikan anda tukar padlock baru, mana tau bekas-bekas penyewa lama simpan kunci pendua.

(21) Kurangkan pendedahan dan pergaulan anda dengan pekerja asing.

(22) Pastikan keadaan selamat sebelum buka pintu rumah (Tak kira siang atau malam, terutamanya balik lepas 11:00 mlam).(pastikan keadaan selamat sblm keluar kereta utk bukak gate..autogate mcm ok tp susah nak kata..jiran sebelah pakai autogate stil kene pecah sbb tak sempat autogate tutup..pencuri dah sendal dgn moto..autogate kan slow..)

P/S: Keselamatan keluarga perlu diutamakan -Atek2

Mengganggu tumpuan time mama tgk Boys Over Flowers..

As salam..

Hangin..hangin..hangin..sajer kan..nak carik gaduh yer..nak declare war ke hah??!!


Korg bukan tak tau ni citer peberet mama..biarla dah beribu kali tgk..biarla dah hafal dialog...tolong la jgn ganggu..tp korg x kira..kan..time tu la Rozy merengek minta hantarkan ke litter tray..boleh plak time tu ko nak yak2 ye Rozy..sajer je..masa tu la korang jatuhkan macm2..time tu la korg main marathon dlm umah dan sengaja buat badan mama jadi hurdle so korg leh buat larian lompat berpagar..kan..kan..paling kureng skali..Rozy duduk depan TV..memandang mama dgn sinis..apakah??!! Korg jeles ke mama suka tgk Gu Jun Pyo (Lee Min Ho)..korg dengki kan?? 

Selamba jek..kalau dok dendiam takpe..ni x..masa depan tv tu la ko nak bergaru2..nak jilat montot..nak stretching wat senaman poco2..apa ni Rozyyyyy...sob..sob..sob...tepilaa...tepii...

How can u NOT LOVE this face?? how can u ignore him?! cuba la tgk TV diam2 dgn mama..plss..bukan lama..sejam jer...sob..sob..sob..bg la ma destress..ma tension tau..

Bila budak2 asrama ni makin besar..makin suka explore sana sini..bagus utk perkembangan mental..tp..mamanye yg nak mental case sbb kene kejar sampai tingkat 3..semput..semput.. mentang2 korg kecik boleh bolos sana sini..mama risau korg jatuh masa syok berlari2 dr tingkat 1 ke tingkat 3..korg suka wat mama urut dada kan..menci!! Dapur pon korg nak bedal wat tempat main..mana boleh..bahaya!! Kene slalu tutup pintu dapur skrg ni ..penat tau bukak tutup bukak tutup pintu...kenapa x leh bg mama tgk BOF dgn aman..what's ur problem?? bukan tghari time tdo korg ke..apsal active semacam nie..kenapa?? sob..sob..sob..


Masa tu gak ler ada yg main atas bekas ikan..korg nak si Puyu tu kene heart attack ke??!! asyik dok ambush dia jer.. tak pun dok main wayer belakang TV, sajer nak putuskan wayer TV so mama xleh tgk BOF ke....apa nie Lulu..x padan ngan betina tau..pls la...sob..sob..sob...
Hmm..anak2 Rozy dah makin besar..ligat, makin nakal..nama pun budak2..dulu sangat ikut disiplin..masuk asrama means masa utk tdo..x kirala pukul berapa..siang atau malam..mmg sgt berdisiplin..skrg?? jgn harap..kita masukkan depa..siap pekik2..menjawab2 plak tu mulutnya....sepatah kita tanya..meleret2 dia jawab..kalau aku ckp..tdo..besok skolah..alasan diberi..saya x skola..sy cuti israk mikraj..saya home school..apakah??!! kenapa mesti nak mintak outing masa BOF tgh on air..kenapa??!! sedangkan sebelum tu elok je korg duduk diam2..sob..sob..sob..

Mogok sbb x bg outing...ada mama kesah..hahahah
Maa..Atek rasa..x payah la ma bengang nangis2 sbb gangguan dr anak jin 3 ekor tu bila nak tgk Lee Min Ho tu..ni ada..Lee Min Tek..xde jauh beza sgt..tgk..tgk..sama kan..kalau close up dr tepi..fuuhh..confirm sama esp tang hidung..!! kan ma..kan..kan..
Lee Min Tek??!! Eeuuuwww.....xpe la..xpela..kita mkn nasik goreng belacan dulu yea..buat tenangkan hati..hari ni BOF pukul 3.30 ptg..sila jgn kaco mama..amaran keras ni!!

 P/S: Alang2 dah mkn nasik goreng sepinggan..why not kita try buat CHOLESTEROL IQ QUIZ... from American Heart Society





Tuesday, 28 June 2011

Ist Boyfriend = Atek2

As salam..

Smlm..Atek@Mail Lambung balik..tengkuknya ada darah..hhmm..xde lain..ni kes gaduh..Atek..oh Atek..buat mama risau tau...

Handsome tak Atek2 ni.. boleh jd geng ngan Abg Madan tak kak kim??
Dulu..kucing cuma seekor je..Si Betty Mok2 tu la..selepas adiknya Nell terlepas..mati ke hidup..x tau apa kesahnya..sedih..nak raya plak tu hilangnya..so mmg raya xde makna la sgt utk aku thn tu sbb dok risau anak hilang..

Pasal Atek ni..masa tu baru pindah Karunmas.. satu malam..kitaorg lepas makan..sibuk kemas meja cuci pinggan kat dapur..tiba2 dgr suare kitten nangis2..masa tu..pintu sliding bukak..hall xde org..kosong..mula2 abaikan aje bunyik tu..dlm hati..suara dr TV kot..tp lama n kuat plak..so terus la kluar dr dapur nak carik mana suara tu..tiba2..nampak seekor kitten..busuk jgn cakap ler..comot..heeiii..mmg x comel sungguh ler masa tuh..dia dok nangis2 depan TV..ntah bila zaman dia masuk..panik ler kami laki bini..dukung dia..p luar rumah..kosong..xde lansung mak kucing atau sibling si kitten nie..garu2 kepala ler jugak..mana dtg ni..apa2 hal..bg mkn dulu...cian budak nie..
Sebelum tu..ada ckp ngan hubby..teringin nak kucing jantan sbb x pernah bela..slalu dpt girl aje..check tgk..Hah!! jantan rupanya kitten ni.."Kita bela ye bang kucing ni?" " OK, kesian dia kan.." Hahaha..masa tu rasa laki aku ler yg paling baik dlm donia (mmg pun..sape tak syg laki woo...ngeeee)

Ni ler Atek2..lepas dah bersih mandi semua..comelkan..bulu mcm kembang..tp bila dah besar..DSH rupanya..xpe..panjang pendek bukan hal..yg penting mama syg Atek!!
Nasib kat umah ada cage kecik..dulunye Betty pakai..skrg x mo dah dok cage..so amik ler bg si Atek2 guna..Mula2 mmg marah2 je Betty..selama ni dia kenal adik dia si Nell yg dah ilang tu..takut gak..tp Atek2 nampaknya nekad nak main ngan Betty..dah aku xdok kucing lain kan..ditampar..dtg balik... di sembur..dtg balik..sudahnya give up la Betty..mana2 pegi..mengikut jer si Atek2..maybe dia anggap Betty mak angkat dia kot..

Kak Mok..nak ikut..nak gi mana..?? ~ Sibuk ah..pergi2..x suka tau main ngan budak2 hingusan..~

Kak Mok..jom ler main wrestling..jom la.. ~ Tak payah..sekali ku ketis..terabur tulang rusuk ko..~

Ada satu hari..kucing betina dtg belakang umah..mengiau2..si Atek2 p jenguk..aku pon join ler tgk..hhmm..kucing kaler putih kelabu..disyakki mak kandung Atek2..dia panggil Atek2 balik kot..heeyyy..mana boleh..dah buang anak pastu nak amik balik ker..tp Big Boss kata maybe anak dia sesat termasuk umah kitaorg mlm tu..haaa..takkan nak pulang balik..dah bela bbrp minggu..dah sayang..so ckp la ngan mak kucing tu..aku nak adopt anak dia..aku suh di jaga anak2 yg lain kalau ada..ehh..bijak makhluk ciptaan Allah nie..dia ngiau 2-3 kali pastu dia pergi..maybe dia kata Ok ler tuh..fuuhh..selamat..Atek2 aku yg punyer.. =))

Tak dpt main ngan kak Mok xpelah..tdo ngan kak Mok pon jd ler..xpe..tdo kat montot pon xpe..

Urrghh...x muat nak tdo...montot kak Mok besau sgt..

Sekejap jer masa berputar..Atek dah besar..dah anak teruna!! (teruna kerr..) Lepas dia besar..dah pandai nak ada feeling2 ngan awek2..dia dah xmo jd indoor cat..nak wat camner..lepaskan aje la dia main kat luar..tp slalu pesan.."Atek..dah jalan2..balik tau..Atek balik mkn & tdo kat umah.. jgn x balik tau..nanti mama risau..dgr ckp mama nih.." Mcm paham2 je apa yg aku pesan..hari2 balik..kurang sikit risau hati..tapi biasala..ada masa balik bercalar..ada masa luka..jalan tempang2..adat membela outdoor cat gitu la..standby aje minyak gamat berbotol2 kat umah..

Pandai skodeng mama mandi..pandai bukak pintu..bahaya budak nih!!
Pernah nak cuba kawinkan Atek2 ngan Moochin (RIP), si calico yg cantik manis yg putih gebu tu..tak menjadik..masing2 dah ada pilihan hati sendiri..tak mainla arrange marriage katanya..Rupanya..Moochin suka ngan Giant..selamat kawin..6 dah anaknya..si Atek2 ada girlfren..stray cat area2 sini gak..haishh..

Atek2 yg garang..penjaga merangkap bonzer  Jln Karunmas 3, Tmn Desa Karunmas..apa2 masalah..sila carik Atek2..dia ADUN Balakong..

Dah penat keliling taman & menerima aduan rakyat..balik umah..mkn & zz..z.z.z.zz...zz..

Muka jer nampak garang gengster (Mail Lambung)..tp kalau dgn Giant..takut dia..dgr kucing kat luar bergaduh..kelam kabut dia lari naik tingkat atas..apa daa...Muka legend..hati cute..Big Boss slalu kata..Atek2 ni muka dia mcm nak nangis jer, muka panik memanjang...hahahahha..

Dlm muka mcm nak nangis..dgn baby2 suka eksen..tunjuk garang..padahal...penakut..tgk tu..dia marah baby2 tp dia yg takut..tinge dah berlipat kebelakang..si Bokashi tgk selamba jer..malas nak layan si abg yg ada kecelaruan emosi agaknya..

Rasanya..dah cukupla Atek2 membohjan kat luar..insyaallah ada rezeki..nak join Snip Programme SPCA-DBKL..sunatkan dia biar kurang sikit nakalnya..alang2 dah jd outdoor..mama sunatkan la ikut program utk outdoor..save sikit $$$ mama..aku x kisah kalau nak di snip telinganya sikit..sbb dia mmg duduk kat luar..beli collar loceng bagai..bukan sekali dua..berkali2..ilang saje..ntah dia gadai ke..bagi kat girlfren ke..ntah la..jgn kata mama pilih kasih yea..sbb antar Rozy & Momot sunat kat HVC..


P/S: time garang berapi2 = Mail Lambung..
time baik penakut = Atek2

A Guide To Proper Hijab For Ladies..

As salam..

Maa..Momot tak lama lg nak cunat kan..Momot rasa nak tukar penampilan diri la..skrg ni mcm budak2 jer..yela..Momot kan dah teenager..nak masuk alam dewasa....Boleh tak kalau pas cunat..Momot nak...err..malulah..Momot nak...

Maa..Momot nak pakai tudung style gini.. ~ Errr..sejak bila minat tudung jambul sejemput di depan niee....??? Musykilnye mama.. ~

Hmm...Momot nak pakai byk bling bling..baru glamer..lip lap mcm pokok Krismas pon xpe..boleh kan ma..?? ~ Errr..x boleh..!! Bahaya!!~

Haaa..ni peberet nie..Momot nak pakai baju bukak2 sana sini boleh tak ma..sexy wooo.... mesti dpt boipren banyak pas tuh...famous la Momot kat Karunmas lepas nih..Momot awek Sexy..hehhehe...kan ma.. ~ X BOLEH!!  X BOLEH!! ~

Ala..sume x boleh..Momot nak jd boy mcm Sunkiss la..kalau boy sume mama bagi.. ~ EErrkk..apa kene kamu ni Momot..mengarut2 jer....overdose kibbles ke?!! ~

Ni..baca nih..utk renungan kita bersama..







All artworks are copyrighted to Illy Muzliza @ OwhSoMuslim.com
Website

So...Momot tak payah la buat apa yg Momot nak tu eh..tapi kalau nak jugak berbaju..if u insist..ma x kisah..ma boleh belikan...as present lagik..so...pilih la yg mana satu Momot nak..nak gown ke? tshirt atau baju Superman?? Haa..apa lg..pilih la...
~ Errkk!! ~


P/S: Entry ni utk mengingatkan diri sendiri..kita selalu lupa atau sengaja mengabaikannya especially bila nakkkk sgt menggayakan satu2 fesyen..aku sendiri masih byk nak perbaiki..haishh..




Monday, 27 June 2011

Pinkwood ker Blackwood??

As salam..

Dalam 2-3 minggu ni..agak rajin nak baca pasal jenis2 cat food..ntah kenapa sejak harga makanan kucing ni makin naik..timbul rasa nak bertukar angin..nak upgrade palate anak2..alang2 harga dah naik..tambah beberapa $$$ dpt makanan yg lebih baik.. buat masa skrg ni aku pakai brand yg kat bawah nun...nampak tak pack kaler pink tuh..maklumla..yg itu economical..sesuai utk org yg kadang sesak economoney mcm aku....hehehhe.. sila abaikan model x berbayar iteww..

Mentang2 kibbles biasa2..mama x pernah catu..penuh slalu mangkuk Rozy nih..dah makan penuh balik..mcm magic!! hahaha.... =)
Terus terang..aku beli mana2 brand yg sesuai dgn budget aku..pikir2..at least anak2 kenyang..brand kuning pun pernah guna..apa2 yg on sale/promo..pink ker..kuning ker..purple pon pernah..mujur anak2 x kisah..

Satu hari,,dpt info yg sgt bagus pasal cat food dr Kucing Terbiar & Anjing Jalanan...pucuk dicita ulam mendatang..x yah aku susah2 carik info..boleh guna masa tu utk baca journal2 yg dah setimbun ni..urrgghhh...malasnyer.....dah ler tension dgn respondent2 questionnaire tuh..korang baca dan nilai sendiri yea..

Pet food ada 3 kategori:
  1. Komersial, 
  2. Good/premium
  3. Holistic/super premium food.
Apa yang membezakan 3 kelas di atas ialah bahan pembuatan kibbls2 tu...

Komersial food ada BY PRODUCT dalam ramuan. By product ialah bahagian haiwan yang manusia tak makan. Chicken-by-product/poultry-by-product dalam komersial food bermakna kibbles tu menggunakan bahan buangan ayam seperti paruh, kepala, kepak, tulang, cengkerang telur etc. Kalo beef/lamb-by-product pulak gunakan ekor, kaki, tulang, kulit haiwan tu..  (Errkk...uweekk..x lalu mendengarnya..) Produk2 premium/holistik takde smua by-product ni. Sbg cth: Blackwood, (BW) dan Royal Canine (RC) takde by-product. Sbb tu dikira sebagai premium.

Lagi satu, look out for wheat, rice (kecuali brown rice), soy, corn atau apa2 kandungan yg mengandungi grain adalah tidak bagus kepada kucing/anjing. Grain ni hanya bertindak sebagai filler (bg haiwan rasa kenyang). Kalo ada sikit dalam ramuan tak apa. Kalo banyak, tak bagus. cthnya..dalam BW ada ground corn, but ianya bertujuan untuk shapen kan bentuk kibbles. itu sahaja...so Ok..Holistic food ialah kibbles yg tak mengandungi grain langsung. Dan dalam kibblesnya mengandungi bakteria bagus spt acidobasilus, lactobacilus etc. --> So paham2 je la harganya mcm mana..kalau aku yg ada 10 kucing ni..mau koyak rabak herot bengkok bogel poket dibuatnya..haishh..

Tgk kandungan nutrisi pulak. Kibbles yg bagus perlu mengandungi 33% protein, dan kurang 5.5% ash. Product holistic dan super premium selalunya mengandungi 50-52% protein dan 3.0% ash.

Makanan yang bagus ada mengandungi DL-Methionine dalam ingredientnya. DL-Methionine ni menghalang pembentukan batu karang.

IAMS, Sc Plan - good sbb ada DL-Methionine dan Brewer yeast, tapi bukan premium sbb ada by-product
Blackwood, RC, takde by-product. Sbb tu dikira sebagai premium.
Brand lain yg tak disebut pepandai ler korg baca ingredient dia eh..
It is not the brand. It is the ingredient. Harap penjelasan ini membantu.

Setelah diteliti..dan tanya sana sini..rasa nak try beli BW..mudahan2 rezeki murah..niat aku satu jer..bg anak2 makanan bagus kualiti utk menjamin kesihatan dan keboroian perut diaorg..bukan nak tunjuk aku mampu beli cat food mahal..xde maknenyer..

Budak2..korg OK tak kalau mama tukar kibbles korg kpd brand ni?? Packing mmg x cantik..tp sedap & bagus... Mau tak?? Vote ler pendapat memasing..

Hmm..Peya x kisah,,janji ada makanan..Peya rasa Peya kene diet sikit la ma..pinafore sekolah Peya dah ketat ni..dah x boleh zip skirtnya.. ~ OK, noted...takpelah..susah2 pakai je skirt mama gi skola..nak??~

Giant mewakili rumah banglo belakang rasa nak vote for BM..tp harap2 mangkuk kibbles stil penuh mcm slalu..boleh ke ma..??? Giant slalu lapa tau esp kalau ujan, tdo pon rasa ngak mengunyah je..~Kalau dah beli BW..mkn mestilah catu sikit.. 2 kali je sehari..ala..bukannya ujan hari2, tgk pipi tuh..dah macam kuih apam tau..lain kali bawak2 la mengucap time makan..baca Bismillah!!~

Mail..ko vote ape? old kibbles kita ke BW?? ~ Mana leh bg tau..undikan rahsia...ko jgn nak merayu undi plak kat sini yer..~

~ Syg mama yg bucuk2 ni vote utk yg mana?~  Errmmm..budak2 asrama dah discuss td..kami nak vote utk Set HAPPY MEAL Fillet-O -Fish..air tukar Milo yea..pastu nak add on Bubur ayam yg large 2 ngan double cheeseburger...ok ma.. ~ Korg nak kene tampau eh??!! ~

Dalam sibuk2 menanyakan pendapat budak2..

Huurmm..mana nie..celah ni xde...

Aiseymen...atas ni pon xde...

 Oiitt..Fei Mau... carik ape??? ~ Carik tabung holiday mama la..dlm tu manyak $$$ kan.. ~ Hahh??!! nak dibuat apa?? dlm tu syilling2  aje... ~ Laa..kata nak beli BLACKWOOD??!!
P/S: v(*_~)V

Saturday, 25 June 2011

Janjinyer ape?? Lupa ke?

As salam..

Hari Sabtu..hari malas..bangun lambat..lepak2..Big Boss tadak..gi mandi manda dgn officemate..ada Hari Santai whatsoever..malas nak join..dok umah ngadap anak2 ngan TV lg bagus..kan..kan..

Dlm malas2..sempat ler masak petai peberet ni..dgn udang dibuat sambal..perghh..memang dah kene sgt pasangan ni..

 Tak di lupakan Big Boss..dia xleh makan udang..mau naik lebam mata dia..allergy seafood..nasibler..ikan sambal sudah..biar mama yg makan udang tu sorg2...yeayyy!! xde saingan!! hahahahha...

 Hmmm..bukan main sedap lauk mama hari nie yeah..mewah betul saiz udang tu..tp...mama dah lupa ke?? apa yg mama janji dgn Giant hari Khamis hari tu?? ma ingat tak?? ni dah weekend nie..bekpes sudah..mana lunch hebat yg mama gembar gemburkan...mana..jgn gebang je ma..
~ Wah wah wah...bukan main ayat ko ye..ada..ada nih..td kan mama bz masak..kejap la..x reti sabau ke.. ~

~ Nah..wet food seperti yg dijanjikan..makan puas2..sampai kenyang...kalau kurg bgtau..ma tambah..ok.. ~
OK..maceh ma..sedap!! sedap sangat!!

~ Atek..makan nih..rezeki Atek sbb balik lepak kat umah, bg bg extra lg nih..lepas mkn tdo dulu..petang baru kluar jalan2 OK... ~
OK..thanks..

 Nomm..nomm..nomm...sedapnye ma..Rozy x pernah makan ni..xde kat pasar nih...nomm..nomm..noomm..
~ Ye ke sedap? makan ler..jgn makan sorg2..bg baby2 makan sama..tak cukup nanti mama top up..makan byk2..nanti cepat besar..boleh tolong mama sidai kain..~

 Kenyang!! lepak2 saja..xkan nak jemur/lipat kain plak kan..

 Ma...oh ma...besok nak lagi..makan mcm td..
~ Boleh..mintak $$$..ma beli.. ~

Tak dpt diselamatkan lg..semua terbongkang kekenyangan..Alhamdulillah...

P/S: Doakan mama & Big Boss murah rezeki..nanti mama bagi makan sedap lg..kalau mama suruh mandi..jgn melawan..kalau dgr kata..x notty2..mama selalu2 la bg upah mkn sedap..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers