Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Wednesday, 27 February 2013

Jgn membazir..cara nak simpan herbs

As Salam..

Ada kala dlm memasak..herbs yg nak diguna sikit je...sbg syarat masakan...tp kadang2 bila dijual kat kedai..semuanya byk2..xleh nak beli sikit2...xkan nak buang kan ...dan tak semua org ada rosemary pot, oregano pot kat umah..maklumla bukan herba masakan Melayu kita kan..so boleh la cara ni...mudah jer...setakat ni dah try buat utk herbs2 yg omputih tu ler...


Mudah jer...herbs yg extra tu..patah2kan/koyak2kan jadi kecil then letak dlm bekas plastik yg nak buat ice cube tuh..then tuangkan olive oil..minyak biasa pon boleh then masukkan dlm freezer biarkan beku...bila nak guna..amik je ketulan2 minyak beserta dgn herbs tu dan dah boleh siap tumis utk digunakan...jimat kan...

P/S: jgn lupa bubuh oil cube tu dlm tupperware otherwise freezer ko bau herbs mcm2...tak pasal2 nanti ko dpt eskrem perisa chocolate tapi beraroma oregano yg mcm pizza tuh..mampu ko nak telan???  Hahahhaha...



Aku bila ntah...ngee..

As Salam...

Last time...aku ada byk kawan...kawan utk apa...???

 Ni haa..kawan utk aku ajak dinner...tp sekarang..tiada lagi....sedih sgt (chewah)....tp kene terima la...manusia berubah..bila berubah ke arah kebaikkan,, kita hormatkan keputusannya tu..kita kene bagi support...kan...

 Kawan2 aku sume dah nak diet..haaa...aku jer yg x sedar2 diri...caner tuh??? Sape nak jawab??? Bila org diet..takkan aku nak jadik setan paksa suruh mkn kan....haishh...rindu la nak gathering mkn ramai2...

Selain tu..ada jugak yg dah kembali aktif sexercise excercise..mengamalkan senaman hakak jillian..ala..akak jillian michaels yg jadi fitness trainer dlm Biggest Loser tu..gigih...gigih...

P/S: Bila ntah nak berubah nie...apapun..keep up the good work yea kengkawan...jgn ikut mcm aku...Ya Allah..bg la aku kesedaran...huhuhuuh..

Tuesday, 26 February 2013

Mkn2: OGY D'Greenwood

As Salam..

Bulan lepas (giler peram punyer entry kan...) kami bawak la mama ngan abah pi restoran baru katanya...restoran milik pelakon Ogy Ahmad Daud..alaa..pelakon citer Azura yg ko gila2kan dolu...huuhuhuhu...kak Ogy dah start biz restoran..dah masuk tv bagai promosinya..tu yg mama beriya2 nak pi...kami layankan sajer... Nak carik tak ler susah sgt..mmg kat tepi jalan Greenwood-Batu Caves tu jer...siap ada signboard gerbang restoran besar..mmg x akan miss punyer la...

Ni ha..menunya..tapi aku lupa nak snap bahagian dlm menu..yg pasti harganya munasabah..biasa2 jek..tak terlalu mahal..sesuai la dgn bajet2 kita golongan sederhana nih...
Range mknn mmg banyak la..dari western food...nasik2 arab tu..mandy la..khabsah la..sume ada..ala carte masakan tomyam panas2 pon ada...cumanya..asal dtg sini sbb nak mkn mknn Spore..sekali belum wujud lagi daa..tp mmg akan dibuat..dlm perancangan katanya..so kempunan la aku nak mknn nasik goreng Spore yg kaler merah that day...sigh..
Oh ya..lupa nak bgtau..masa tuh..restoran ni baru beroperasi dalam sebualan lebih ke 2 bulan gitu...so mmg ada byk perkara yg masih diuruskan dan aku juga ada nampak byk ruangan penambahbaikan boleh dilakukan...tgk gaya..restoran ni mmg berpotensi besar...awal2 biasalah kan..masih dlm proses belajar...

Citer pasal mkn kan...masa tuh..kami dtg petang..restoran masih x ramai org..yela..yg happening tentulah waktu mlm kan..so..kami pon masing2 orderla..mama, abah and big boss order nasik2 arab and nasik briyani..sbb mende tu kan dah siap masak...tinggal nak reheat je ayam/kambing dlm aluminum foil tu kan..cepatla mknn nya sampai..Feedbacknya..mmg sedap la..dah nasik briyani dia best!! sbb aku siap suap barang 2-3 sudu nasik briyani abah dlm mulut..mmg sedap...recomended!!

Aku ni...order ala carte nasik daging merah ngan tomyam campur...sekali tunggu punye tunggu punyer tunggu...x sampai2..sampai abah siap mintak nasik briyani tambah la..haaa...tensi la aku kan..apa hal nasik aku x siap2 nih...padahal masak dgg merah n tomyam..nasik putih sure dah ada kan...ahh...malas nak pikir..hhmm...maybe byk order la kot...bila tgk keliling..mmg sape nak pantas order nasik arab la..yg lain tunggu lama...sbb baru bukak kedai kot eh...ntah...

Bila dah sampai order aku..haa..tensi...tensi..yg dtg nasik goreng daging merah...alahai...salah plak..malas nak pulangkan..kang kene tunggu lama lagi..aku makan la dgn muka kelat...sblm sampai order tu...aku mmg dah resah la..siap pandang kiri kanan mcm hape agaknya..terjenguk2 sampai udahnya ada satu pakcik mcm supervisor jek rupanya dtg tegur aku tanya kenapa..aku ckpla order x sampai2..so dia la pi follow up apa kisahnya nasib nasik aku tuh kat area ala carte...

Pastu..bila mknn aku dtg..ofkos la yg lain dah abis mkn, siap dah clear meja wei..sadis betul mkn sensorg..so sbb nak menemankan aku mkn...big boss order fish and chip..abah order fries..arr...fries habis katanya...eehh...baru bukak kedai takkan fries abis kot...arrr..aku malas nak pikir..maybe stok tak masuk lagi..
So aku mkn la...tiba2 kan...fries dtg! Eh...eh..eh..td kata fries abis...malas nak byk soal...kami mkn je la..tpkan..fries nampak patah2 n kontot2..dah lembik..maybe belen2 dlm plastik kot..tp bedal je la! hahahha... Aku pon mkn...suap punye suap..sampai abih..eh...mana fish and chip big boss?? x sampai2...arr..tunggu la kejap..siap order air extra..x sampai gak..malas la nak tunggu..aku pi cashier nak bayar...
Masa kat cashier plak...haa...adik lelaki jaga cashier tu mcm terkulat2...aku tunggu je la kan..rupanya kertas resit tu abis..nak kene ganti...masa tu jugak la cash box tu x leh bukak..tak leh nak suka2 bukak umpil sbb pakai computer punyer..haaa..kirala manual pakai kalkulator..dia pon panik siap panggil abah dia kot nak tgk mesin duit tu..hahahhaha... oh ya...sampai sudah fish and chip x sampai n aku plak lupa nak cancel order..apa2 je la...Bila dlm kete..baru perasan ada benda yg dia charge 2x..haiyaaa.....

Kat sini..ruang nya luas..mmg selesa..ada bahagian ber aircond juga...selain tu..kalau nak buat catering ke...mkn2 pon boleh..dia ada mcm hall kecik tau..tak pasti muat baper org tapi bleh la mkn2 besar2an la..mcm one stop terus kat situ...Sinki nak cuci tangan pon byk n bersih...

Deco pon menarik...susuna meja kemas, xde la sempit2 belaga vontot bagai kan...tgk tu..ada lampu2 bola2...cantik tau...

Kalau mlm cantik tau..happening giler...

Ni haaa...add , no tepon and segala service yg ditawarkan...

Takut sesat?? Nah...ni map nya...

P/S: Mcm aku ckp sblm nie..restoran ni mmg berpotensi besar...menu pelbagai..harga bersesuai...pekerjanya agak cekap dan peka jugakla..cuma nya maybe masa aku pi tu staff x cukup..tu yg lambat seba serbi...aku takkan pi restoran ni dlm masa terdekat...tp akan dtg lagi dlm 5-6 bulan lagi..takpon thn depan..bila pengurusan restoran dah makin mantap..apa pun..tahniahla pada pengusaha nya..bertambahlah sorg lagi usahawan Melayu kat Malaysia nih..Tahniah!!




Sunday, 24 February 2013

Acix Nana...Aja Aja Phaitting!!!

As Salam..

Haii..selamat petang..kejap je dah Ahad...hhmm..kenapalah weekend cuma cuti 2 hari..kalau 3 hari kan best...hoooo..x cukup la..Kalau ikutkan perasaan yg malas yang makin memuncak ni...nak je coti esok..tapi xleh plak sbb dah ada urusan yg dah di planned terlebih awal....

Semalam..aku dan bbrp BFF pi ke Sime Darby Medical Centre...kalau dah pi hospital..tentulah nak berubat sakit atau melawat org sakit kan...takkan nak makan ayam penyet kat situ plak kannn.... 
Tujuannya sbb nak melawak acix nana kesayangan kitaorg ni ha...x berapa sihat...so kene warded la..disyakki Senin baru leh discharge...Mudah2an dptla discharge cepat...apa barang dok hospital lelama kan...kalau dah OK..baik balik dok umah..rest dgn anak2 bulus takpun layan citer Korea..hati terhibur..pasti segera sembuh..kan... daebakkk!!

Tgk tu...acix nana sudah senyum...Alhamdulillah dah beransur OK...cepat2 discharge ya..kita ada baaaanyak plan yg nak tungu masa utk di 'on' kan...kalau aku list kat sini..mmg x cukup... 
Ni la antara jemaah yg berbondong2 turun ke SDMC semalam...nak masuk pon x leh reramai...HDU kekdahnya...kene la gilir2 masuk jumpa pesakit...bila dah pindah masuk bilik..baru bleh visit dia reramai..kerumun dia mcm semut hurung gula....kehehhehehe....Rindu ngan depa laki bini nih...weii..sila la arrange kan pot luck ke hape dgn kadar segera...akan ku buatkan paru goreng pujaan mu iteww...kohoohohoh... 
*masuk dlm 'To Do List"..nak beli paruuuuuuuuuuuuu...nak beli paruuuuuuuuuuuuuuuu*


 Selesai urusan melawat pesakit...perut udah lapa...sempatlah bershopping sakan secara berjemaah dekat vending machine depan entrance SDMC..apakah??? masing2 beli air n jajan/biskut...lapar gamaknya...Atas persetujuan semua..udahnya..semua head to Mahbub ler...dah lama sgt x pekena nasik briyani depa nih...yela..kalau lepak Bangi..xde tempat lain..mmg aku ler ketua diktator si gadis yg akan mengheret depa secara paksarela ke ayam penyet....huhuuhuhuhuh.....
Sesambil makan..borak2...sbb ada yg lama x jumpa...bincang2 sikit apa yg patut..gurau2 mcm biasa....
Bila kita dikelilingi org yg kita suka...hati rasa best jer..sampai x sedar dah pukul 2 pagi...tp mmg rupa tu la..setiap kali pi Mahbub..cuma reti angkat punggung utk balik bila anney tu dah siap simbah2 air bahana nak mengemas sbb nak tutup kedai...sibuk je anney nie, dengki betul...yelaa...yelaa..kitaorg balik....

Errr....yg pic ni..xde kene mengena dgn aktiviti semalam...gambar hiasa saje ye...kohohohooh..motif sgt kan...
Sblm melayan Snogurt ni..kami mkn kat de'One Steak tu...ala...dah bbrp kali pi...tapi aku x tertulis2 jugak review utk tempat tu...nanti la...xde mood lg nih...banyak sebenarnya entry yg sekerat jalan..entry yg cuma ada gambar..nampak sgt mood x brape nak mari...kalau idak 1 hari sampai 2-3 entry..melampau kan...


P/S:
 La ni tgh baca stu novel Melayu...oh yes...novel Melayu..once in a while syok jugak..tukar2 selera..not bad la..novel ni beli dari thn lepas guna voucher buku...lama kan aku kepam simpan buku tuh...hampir habis...will write a synopsis later hoccay...daa....



You have the rights to do so.. GiRL PoWeR!


As Salam..



While he was schemin, I was beamin' in the beamer just beamin'
can't believe that I caught my man cheating so I found another way to make him pay for it all

So I went to Neiman-Marcus on a shopping spree-ah, And on the way I grabbed Soley and Mia
And as the cash box rang I, thought everything away

there goes the dreams we used to say, there goes the time we spent away
there goes the love we had, but you cheated on me and that's worth THAT now
there goes the house we made a home, there goes you'll never leave me alone
for all the lies you told this is what you owe

Hey Ladies,
when your man wanna get buck wild, just go back and hit 'em up style
put your hands on his cash and spend it to the last dime for all the hard times

oh
when you go then everything goes, from the crib, to the ride and the clothes
so you better let him know that if you mess up, you gotta hit 'em up

While he was braggin, I was comin' down the hill and just draggin' all of his pictures and his clothes in the baggin
I sold eveything else til there was just nothing left, and I paid all the bills about a month too late
It's a shame we have to play these games, the love we had just fade away, away

All of the dreams you sold, left me out in the cold
What happened to the days when we used to trust each other
And all of the things I sold, Will take you until you get old
To get 'em back without me, Cause revenge is better than money and sex

HIT 'EM UP STYLE - BLU CANTRELL

P/S: Suka lagu nih!! esp part 'when you go then everything goes, from the crib, to the ride and the clothes'....errr...ini lagu tade kene mengena dgn aku weh..cuma nya..kalau ada lelaki curang atau yg kurang ajar...ini cara nak kasi ajar cukup!!Jgn jadi bodoh...chin up, say bye bye and elegantly walk out from the scene.....one more thing..jgn tinggalkan 1 sen pon!! kan...kan....

Tuesday, 19 February 2013

Jgn lupa EQ kami ya....

As Salam..

Haiii..hari ni..Nyunyu akan hapdet blog...Nyunyu tgh sedih nie...wuwuwuuwuwu...
Ni semua salah mama la..patutnya....bulan ni patutnya kami tukar kibbles...tapi...hhmmm..harapan tinggal impian sajer...wuwuuwuwu...

 Hari tu kan....mama tunjuk gambar abang Oyen...abg Oyen si pirate Putrajaya...dulukan..bulu dia pendek2 jek....tp skrg..mama kata dia dah gebu...jelesnya....wuwuwuuwuwu...

 Tgk tu..bukan main lagi dia dipeluk2 dek acixkurung ngan mama...jelesnya.....

 Yang ni pulak adik Moomoo..dia ni baby EQ tau..tgk..cantik kan bulu dia....jeles lagik!!

Ini la kibbles baru kitaorg patutnya..sbb mama lembab lambat order ngan acixkurung ngan acik Ain..melepas la last month...hujung bulan ni baru dapat...acik Ain jgn lupa tau...kasihanilah saya...
Sape2 yg musykil apa kebaikan EQ bolehla try tgk blog acik Cah Cantek ni..klik sini..

 Tgk ni acik Ain...kasihani la bulu Nyunyu..gugur semua nih...dah hampir tade bulu...wuwuwuuwuwu..... 
Jgn lupa amikkan EQ utk Nyunyu ye...amikkan yg satu guni yg 25 kg tu yek..nanti payment collect sama mama yea...peliss....peliss....

 Marilah kita berdoa sama2 ye Ebee...agar kita dpt mkn EQ bulan nie..

Ameenn....

P/S: Yelah!! yelah!! Mama belikan!!


Friday, 15 February 2013

Listen up..

..As Salam..

This is how/what we felt
|
|
|
V

 But then, you probably gonna say this to our face
|
|
|
V

Whatever it is.. we believe in this
|
|
|
V

And also this
|
|
|
V



P/S: Happy holiday peeps!!

Abg Chepok dah kawen..

As Salam...

Holaaa...lama ai tak bersiaran kan....bz weh.....bz sesangat..balik keje je collapsed ketiduran...kepengsanan..mmg tahap kemengantukkan yg x dpt dibendung....tp bak kata Big Boss..."ala..syg ni bila x ngantuk..asyik ngantuk jer...
" Hamek ko! Mkn dalam tau...wuwuuwuw....

Minggu lepas juga la..sorg adik aku dah bertukar title dari bujang ke suami org...selamat sudaaaa....
Alhamdulillah semuanya selamat..syukur sgt2 everything went smoothly as planned....TQ Allah.. 

 Ni pic selepas selamat nikah..urusan nikah berlansung kat Masjid Al-Mukhlisin, Alam Damai selepas Isya'...pihak kami sampai awal sbb takut jem, kesian nanti pihak perempuan tertunggu2...
Dengan sekali lafaz..abg pok dah selamat bergelar sami somi suami org....yeyayyyyy...aku dah ada adik pompuan!!! Almaklum ler...selama ni aku sorg pompuan..bosan tau tak..tak dok geng...geng dgn mama jer..tp sekarang tidak lagi....No..no..no..

 Haa...yg ni time masa majlis resepsi pihak perempuan..dekat Dewan Komuniti Bukit Bandaraya, Bangsar. Cantek sgt...alaaa...ai mmg suka kaler gold hoccay....feeling2 royalty gituh!

 Haa...yg ni..masa resepsi belah family kami bertempat di Dewan apa ntah nama yg terletak di Wisma Sejarah..kadang2 ckp Wisma Sejarah org x tau...ala..bangunan di tgh antara National Library dan Pusrawi....
Theme nya kaler purple.....waaa...terharu sgt..sbb masa ai kawen..ai pon pakai purple jugak..ihik..ihik..
Yang dalam pic ni...ni semua kawan2 aku yg sudi dtg memeriahkan majlis si Chepok ni..tq sgt...ramai yg x dpt hadir sbb tarikhnya hot dates sgt..org tgh cuti panjang raya cina..so ada yg balik kg la..ada kenduri kendara tempat lain la...tp alhamdulillah settle semua..
Dlm majlis ni...urusan sgt cepat...rombongan pihak perempuan awal..so pukul 12.30 pengantin dah berarak masuk dewan..pukul 3 dah lengang..so best la..leh lepak2 ngan family dan pengantin bleh la gerak awal utk outdoor photo shoot...

Kalau tadi tu pengantin baru...yg ni plak pengantin 5 thn lepas...very de basik...tp dlm hati sentiasa rasa baruuuuuu...ihik..ihik..

 My BFF yg dtg...tq guys...depa dtg awal..balik paling lambat...family balik baru depa balik jugak..pengantin dah kluar utk photo shoot..tu yg dilenjan pelamin pengantin tuh..
Ada sorg lagi..fren2 masa kat SepTechs yg dtg...ala...kak pidah, kak pidah the baker....wahahahhaha....tp x sempat nak amik pic..nak borak pon x dpt..alahai...kita kene ngedate lain ler ye kak pidah ooii...

Hhmmm....pantang ada port amik pic..berbondong2 la mereka berkumpul disitu..termasuklah aku..wakkakakakaka....


P/S:  Hari gembira..hari bahagia..


Wednesday, 6 February 2013

Gemok la ko nih..

As Salam..

Satu petang dihujung minggu....

 Hoi Mada..ko nih skrg dah gemok tau..tu la..mkn bermangkuk2...so..silalah duduk di bawah...sempit ni tau tak..turun!!
Tak nak..ni bukan meja ko sorang...lalallalala~~~

 Turun la budak gomot!! Turun!! Turun!!
Tak nak..tak nak... *sambil tendang-tendang*

 Turruuuunnnn la gemottt!!! * balas tendangan*
Ko la turun..ko pon gemot jugak kan!!! *terus menendang lagik*

 Hoii...sudah!! sudah!! Diam!! Kat umah ni aku yg gemok...sila diam...aku yg gemot nak tdo...

Ok mama..sila continue mendodoikan Ayen  ok ma...jgn lupa garuk2 dagu sikit yer...zzz....zzzz...zz....zzz...
 

P/S: Hakikatnya mereka sume gomot...denial sungguh tau..

Tuesday, 5 February 2013

Tell me about it



How Could The One I Gave My Heart To, Break My Heart So Bad?
How Could The One Who Made Me Happy, Make Me Feel So Sad?
Wont Somebody Tell Me? So I Can Understand.
If You Love Me, How Could You Hurt Me Like That?


How Could You Be So Cold To Me? When I Gave You Everything.
All My Love, All I Had Inside.
How Could you Just Walk Out The Door?
How Could You Not Love Me Anymore?
I Thought We Had Forever.
I Cant Understand.

How Could The One I Shared My Dreams With, Take My Dreams From me?
How Could The Love That Brought Such Pleasure, Bring Such Misery?
Wont Somebody Tell Me? Somebody Tell Me Please.
If You Love Me, How Could You Do That To Me?
Tell Me........

How Could The One I Gave My World To, Throw My World Away?
How Could The One Who Said I Love You, Say The Things You Say?
How Could The One I Was So True Too, Just Tell Me Lies?
How Could The One I Gave My Heart To, Break This Heart Of Mine?
Tell Me........







Monday, 4 February 2013

Warkah buat HATI

Assalammualaikum hati ku syg..
Sudah lama aku mengabaikanmu,
Sudah lama kita tak berbicara seperti dulu,
Kerap ku utamakan mereka2 sebelum kamu,
Kesalnya aku membiarkan mu tertunggu2...

Hati..oh hati...
Kenapa senyap..
Kenapa sunyi..
Kenapa ni..?

Hatiku syg..
Kau sedih ya..?
Kau cemburu?
Rencananya pedih buat kamu..?

Hatiku syg..
Kamu kene kuat...jgnla begini..
Jgn merajuk melara diri...
Kene ingat, kau bukan sendiri..
Dunia ttp x berubah walau kau begini,

Hatiku syg,
Berpesan2 lah dgn si mata,
Jgn kerap nangis tak tentu hala...
Berpesan2 lah dgn si bibir,
Manis la selalu dgn senyuman..
Tak mengapa jika senyum itu palsu,
Kerna sekali sekala ia nampaknya perlu..
Berpesan2 pada si telinga dan kaki,
Kalau terdengar yg bukan hakiki,
Segera beredar usah membatu lagi..

Hatiku syg,
Kesian sungguh mengenangkan kamu..
Koyak rabak,nyata kau bukan hati yg dulu..
Bertahanlah kamu selagi mampu,
Usah termanggu2,
Berhentilah menjadi dungu,
Keraskan hati jika perlu,
Supaya kau tak dibuli selalu..

Hatiku syg,
Sungguh ujian buatmu hiba dan pilu,
Tetap ku harap kau putih selalu,
Jgn biar yg hitam dtg bertamu,
Kerna nyatanya kau dan aku satu..

Saturday, 2 February 2013

Hhhmmm....

As salam...
Lama x update..bz sgt nmpk gaya kan...bukan stakat bz..sakit pon iye...
Hari khamis...dpt mc..super heavy period + gastrik teruk..semua gara2 stress melampau..bp juga naik lg...sedih betul...dlm bulan jan aje dah 2x mc...tp apa nk buat..bukan sesajer beli mc atau gatal2 nak mc...mmg sakit betul..

Jumaat tu mmg cuti sbb hari wilayah...dlm fb rata kluar berhoyeh2..aku dok umh melayan karenah sakit nih..
Big boss plak takde..berkursus di sintok..tinggal ler aku ngan furkids...

Abah dah bising2 suruh balik Ampang, hhmm..esok2 la...betul2 rasa nak rest aje...nak mkn apa semua x selera...dasyatkan..aku nih bukan jenis yg menolak mknn tau sbb aku ni mmg pemakan orgnya..bila dgn food pon ku dh x lalu..mmg sakit benar le tuh...

Sepanjang peninggalan big boss berkursus..dia dah berpesan dgn furkids utk jaga aku kat umah...siap berpesan bagai..tp...tdo aje smuanya..apakah?!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers