Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Tuesday, 29 May 2012

Nak Milo ais....

As Salam..

 Hoiii....Amada si budak comot..mehla minum air ngan abg..ni ha...mama kasik kita milo ais sebesen nih....Milo tabur pon adaaaa....
Nakkkkkkkkk!!!! Nakkkk!!!!!

 Errr...tapi..mana Milo ais??? xde pon..mana???
Ada nih...milo ais la nih...slurp...slurpp...

 Abg Chachi ni buta ker?? ni bukan milo ais..ni air masak biasa...
Yea..mmg la...kita ni..imaginasi kene mantap..bayangkan jer udah ler..sbb mati idup balik pon mmg mama mmg xkan bagi kita milo ais tuh...hakhakhak..slurpp..slurpp..slurpp..

Huk..huk..Mada nak Milo ais..nak Milo ais...sob...sob...sob...


P/S: Coklat dan yg seangkatan dgnnya adalah toksik utk kucing, so jgn amik risiko...walaupun hanya milo ais..biar dia nangis dulu, jgn kita plak nangis kemudian..kan...kan...


Sunday, 27 May 2012

Meow kurap dari UIA..

As Salam...
Lama sungguh MB x ke udara..hhmm..ke udara la sangattt..hakhakhak..

Nak kata bz..hhmm..jadual mcm biasa jek, siang keje, mlm tuition..main fesbuk, update kucing2 carik adopter dlm KTAJ Online Adoption House (eh..eh..kalau ada mana2 kucing perlu dicarikan adopter, jgn segan2 emailkan maklumatnya pada ktaj.adoption@gmail.com ya, kita sama2 usaha carikan rumah baru utk comel2 yg memerlukan, insyaallah) 
Gitu2 je la pon jadual harian..xde idea kot..hhmmm...

Hah...smlm, dpt email dari seorg follower KTAJ, nak iklankan kucing yg baru 3 hari dtg mkn kat kedai dia, tp nak iklankan x sesuai la sbb kucing ni berkurap abis kat tinge..tiba2 ringan je tangan ni terus sms feeder kucing ni, Herny namanya..bukan apa, kebetulan aku mmg nak hantar si Mail Lambung pi injek kurap, pikir2, skali harung je la, bape hengget la sangat nak injek kurap tu kan..untung2 bleh dicarikkan adopter bila dah sihat...
Asalnya, ada sekor ni kucing dia dok bg mkn..mmg rajin bawak 'kawan' balik kedai..sbb tu dia cam kucing ni kucing baru, mcm x pandai carik makan, almaklum baru 3 hari muncul..
Aku rasa..dia dibuang..xpon sesat..kesian..

Ni la ha kucing yg ada kurap tu..Herny bg nama dia Meow..asalnya dia nak bela..tp dia pun dah banyak bela kat umah, bg mkn kat kedai lagik, so bincang2 dan decide kita nak carikkan adopter je, tp sementara nak ke vet n nak tunggu kurap tu luruh..aku foster la kejap..
Baik giler kucing ni, x berbunyi, xde meronta meroyan nak kluar..elok je dok dlm carrier n dalam cage..perangai dia betul2 mcm si Rozy Tiger masa aku baru bawak balik dari kutip di pasar..x banyak karenah, bukan kaki gaduh, mmg baik!!

Tapiiiiiiiiiiiii, sampai je umah...Big Boss bagi nama Meow ni..jadik MISSY...
Eerrr..kenapa diberi  nama?? kenapa?? kenapa?? 
Amada pon status terkini belum dikenalpasti..apakah?? apakah???  Apakah status kita Big Boss?? 
Fosterer kah?? Adopter kah??? 
Oouhhhh...nusykil lagi curiga I tawww...wuwuuwuwu...


P/S: Amada disyakki akan disimpan terus jadik hak milik kekal..tapiiii...ahh..KIV dulu ah..aku pikir lagi..tp dah syg, dia pon dah selesa kat sini..tapi...ahhh..KIV!! KIV!!

 

Tuesday, 22 May 2012

Scratchers Berkampung di Pusat Jagaan Nuri

As Salam....

Weekend lepas..Scratchers turun ke lokasi yg berbeza, takde bukak booth mcm slalu...
Kali ni lebih kepada program pendidikan dan aktiviti gotong royong bersama anak2 yatim di Pusat Jagaan Nuri di Setapak =) Sekali sekala tukar angin, kira mcm awareness program jugak..

Keseluruhannya, program berjalan lancar, dari yg bercadang nak datang skjp terus stay sampai habis program, budak2 di pusat jagaan ni ada bela kucing, jadi apa salahnya sama2 berkongsi ilmu turun padang..sebahagian dari tanggungjawab komuniti juga..kan..

Antara barang keperluan yg dibawa bersama hasil dari sumbangan rakan2 di page Kucing Terbiar Anjing Jalanan..kuantiti bukan ukuran, yg penting keikhlasan pemberian tu..kan.. 
X dpt nak aku list kan nama mereka..tp yg pasti TERIMA KASIH..TERIMA KASIH BYK..MURAH REZEKI KORG..INSYAALLAH..AMIN..AMIN...

Haaa..pas ni jgn ada plak mulut2 busuk lagi puaka yg nak mensensasikan..kata nak glamer la..nak raih simpati la..apa la..
Hoii..ini xdok kene mengena dgn itu semua...harus ko faham itu...

Dan oh yea..mknn2 ni bukan diletak atas rumput mcm tu jer..bawah tu ada dialaskan dgn kotak, bukan apa, ni masa sesi punggah memunggah, takkan dari kereta ko nak pikul junjung satu2 bawak masuk dalam kan..mestila ko bawak kluar siap2 then angkut sekali harung..kan...itu namanya pengurusan berkesan...bekerja dgn lebih teratur dan elak buat keje berkali2..
Apsal aku merepek mende nie..sbb dah ada yg tak tau ujung pangkal sudah sound la..vudus betul!! tolong idak..komplen je tau..ptuuihh!!!

Td tu barang keperluan, ni yg best..beg berisi jajan dan gifts utk kanak2 tu...aku pon excited weh!! Mari kita skodeng isinya!!

Thank you to Mr Richard Lim of SPCA Sarawak for sponsoring this bunch of Snickers 

 
Thanks to  Mikhaela Dessy Chan and Reco Wong for these biscuits, toys and recycle bags. The less fortunate kids at Rumah Jagaan Nuri must be delighted to have these items. 

Lollichocs yg ditempah khas oleh Zetty Abdillah..terima kasih acikvodoo..i lep u!! hekhekhek (jgn lupa beh pink itam aku yea..huhuhuhuhu)

 Air kotak dar Fia. thank you!

Stickers & cash dari Bin Chew

Alat tulis dari Carrie Anne Long..ThankYou!

Ohohoohohoh....chocolate muffin dari Marina Tham..Thanks!!

Ada benda2 dan jajan2 lain juga..yg pastinya mmg menarik..takkan aku nak list kan semua..kan..

Kami dpt kawan baru juga..Idaxu dan en boipren nye..org kuat masa gotong royong..weiii.. nanti kita ngedate yea!!

Udah penat gotong royong pikul barang bagai..masa utk makan!!
Yg baju itam tu kan babysitter tetatp dan berpencen Scratch, so harussss la bawak dia kan..hikhik..maceh Bangboyot, Rina dan semua2 yg turun padang..jelesi tau...hukhuk

Selesai mkn, sesi ceramah utk topikPenjagaan Kucing pun bermula...sesi ni diketuai oleh cik Tedi dibantu oleh Scratchers yg lain..mengikut mereka..respon bagus.. =)

Antara kucing yg dibela oleh di sana..hambek ko..sihat2..gemok..utk sicomel ni pon ada ole2 juga..depa ni dpt kibbles dan beberapa keperluan mcm litter tray, food/water bowls etc. 
Comel2 ni akan dihantar utk neutering program di KKS plak lepas nie..ha ko..makin sihat2 la nanti..


P/S: Pic kredit to Bangboyot.. Mudah2an dgn adanya aktiviti mcm nie, boleh membuka mata lebih ramai org ttg kepentingan neutering program, ambil ikhtibar juga..anak2 yg kekurangan ni masih ada sifat belas kasihan, kita yg kat luar ni mcm mana?? Muhasabah weii..muhasabah...



























Monday, 21 May 2012

Tolongla buatkan CPR!!

As Salam..

 Slluurrpp...sluurrpp...sluurrpp...
Udah2 ler minum air, perut ko dah buncit tu...meh tdo ngan abg Uyung meh, baby kenit mcm Mada ni kene tdo pas mkn tgh hari..
 Okeyy!!

 Krrooiihh..krooihh.....kroohh... Krrooiihh..krooihh.....kroohh...

SELEPAS  4 jam..... 


 Kak Nyunyu!! Kak Nyunyu pandai buat CPR tak??!! tgkla abg Uyung nie, dari td x bangun2...ni dah koma ke hape..tgkla cepat..Mada takut nie..tendang2 pipi dia, kunyah2 tinge dia, tarik2 micai dia..x bangun2 jugak..
Eh..ye ke?!

 Hah!! Yeke Mada...Ni kak Nyunyu gigit2 ekor dia pon tak bangun nie..biar betul..
Kan..Kan..Mada dah ckp..dia tak bangun2..Camner?? Camner?? Buat la CPR kat dia!!

Apa la yg korg panik..nak berCPR bagai...pakcik Boo Yong tu mmg style tdo mati la..bom meletup sblh tinge dia pon mana dia nak bangun..dia bangun kalau korg goncang bekas kibbles jek..Samalah dgn yg tgh tdo kat bontot aku ni ha...spesis tdo mati!!
 

P/S: Anak2 aku mmg kaki tdo..sama mcm mama n Big Boss dia jugak...hohohohho...bukan apa...hobi masa lapang...ngeee...


Sunday, 20 May 2012

Mencari adopter utk anak2 si Hitam Manis..

As Salam..
Ni kucing belakang umah mama..si Hitam Manis (nama mama cat yg kaler hitam tu) dari single, dah pregnant, dah beranak, dan pregnant dan beranak lagi..haishhh..xleh jadik...
Lepas bincang2 ngan mama n abah (sbb depa dok bg mkn,yela, sejak Betty xde, depa dok manja2 ngan si Hitam Manis ni la) depa kata OK utk put for adoption anak2nya, Hitam Manis akan di spay...
So sempatlah snap a few pics utk diiklankan dlm KTAJ Online Adoption House..

 Ni haa...ku perkenalkan...mama cat yg dulu kurus kering skrg dah tembam berisi..si Hitam Manis..tgh mkn ngan anak dia dari batch ke 2..aduhhh..comelnya kamu!!
Comel sgt anak dia, siamese marking, kaler mata disyakki biru..yela sbb kitten lagi kan...tp anak dia yg batch 1 tu pun yg siamese marking tu mmg mata biru..ntah dari gene mana la dia dpt kaler mcm tu, maknya hitam semua..all black gitu..

Anak2 dia sihat2 dan dompot2..sbb Hitam Manis cukup mkn minum, x mcm dulu..terima kasih sgt kat mama n abah sbb sudi tgk2kan Hitam Manis..dulu depa x brape amik pusing pasal kucing stray ke, kucing x stray ke..tp sbb anak dia (aku la) ni giler tahap cipan gaban kat kucing..pastu dgn selambanya bawak balik Betty dari SPCA utk dibela..depa surrender..nah...sudahnya aku berjaya ubah persepsi depa pada kucing, mama lg la..dari penakut kucing tp skrg...hhmmm..dia dulu2 bg mkn stray..suka!!

 Ni Hitam Manis dgn anak dia satu lagi, kitten yg batch 2 jugak, calico..so kompom la gegirl kan..ekor separuh jer...tp ttp comel..dia ni aku dah iklankan dlm KTAJ OAH..
Ikutkan hati nak bela sendiri tp x bleh la..kapasiti dah penuh..dah la si Amada tu pon x pasti apa statusnya lagik sampai skrg..nak bg PR atau kekal dgn visa pelawat...haishhh...

 Comel tak?? comel tak?? ni la anak Hitam Manis yg batch 1..yg ni pon dah put for adoption, dah ada yg tanya2 tp mcm biasa la..harusssss ku tapis dulu...dan pastinya wajib ku spay kan dulu...

Yg ni xleh spay..sbb kecik lagi..x layak disunat, berat pon belum sesuai..tp dah bgtau, ni once dah ready pon wajib disunat...


So sape yg tinggal?
Tinggal la si Hitam Manis ngan anak dia yg mcm siamese tu (kanan dlm gambar, batch 2)..ngan si Hitam Manis sendiri...mama x bg..mama kata dia dah tua, biar dia duduk ngan mama abah buat kawan..Apa jd ngan siamese kecik tu?? Errr...aku nak racun Big Boss..sbb aku nak yg tu...buat kawan Amada..hikhikhik..

P/S: Mudah2an urusan mama nak carikkan korg forever home berhasil...x sanggup dah tgk korg yg comel2 nie berepah2 kat blkg..Maafkan aku ya Hitam Manis, sbb terpaksa pisahkan ko ngan anak2 ko, itu utk kebaikan depa gak, ko dudukla diam2 ngan mama abah ok..abah dah syg giler ngan ko tau tak (bajet mcm la Hitam Manis reti baca blog aku, huhuuhhu)


Saturday, 19 May 2012

C.O.M.O.T

As Salam...

 Mada....Amada....
Ye ma...
 
 Mada dah sihat, mama nak letak Mada for adoption, nak carik mama baru utk Mada..mau tak?
Wuwuwuwuwuwu..nape mama nak buat mcm tu? Mama halau Mada dari rumah ke?? Sob..sob...sob..

 Mama x syg Mada ker? Mada nak duduk sini, nak duduk ngan kak Nyunyu...Cuba mama tgk mata Mada yang comel nie..tgk mulut mungil ngan dada seksi Mada..ada marking kaler putih, mama x tergoda ke??

Tergoda la sangat...awak tu comot tau tak??!! C.O.M.O.T...hikhikhik..comot kesayangan mama..ngeee...

P/S: Nak bg ke tidak nie...

 

Pergi pindahla, menyampah!

As Salam..
Hhmmm..kesian blog ni..bersawang2..lama dah terbiar..huhuhuhu...

Lately aku busy...memandangkan dateline bertimpa2, jadi settlekan keje2 yg urgent dulu ...tambah plak..ada kelas tuisyen..balik dari keje, rehat kejap, siap2 terus pi tuition..balik umah habis awal pon nak dekat kol 11..balik tu..hhmm..mmg collapse la kepenatan...

Takpe la..selagi ada kudrat dan daya utk keje..keje je la..Lillahita'ala sudah ler..kan..Tension xde sangat..lebih kepada penat...at least kepala aku ringan..bila xde tuition, aku layan tv, beza sungguh life skrg..
Dulu..keje skola x abis2..but stil..aku rindu sangat dgn aktiviti P&P dlm kelas, aku rindu gurau2 dgn student, aku rindu lab Biology the most...haishhh...ikutkan hati nak aje apply jadik lecturer..tp bila tgk beban keje...hhmm..x selera plak..aduh...dilema sungguh..

 Dlm kesibukan dan proses adaptasi new workplace..aku jumpa sekor seorg hamba Allah nie yg satu unit dgn aku...jumpa depan2 mmg mcm bodoh2 alang, lembik, mcm lembut, slow ala2 siput pencen, rupa mmg x cun mmg mcm naive sangat..

Tp sungguh x sangka..orgnya licik..speciality dlm urusan2 mengular dan curik tulang, ada master dlm hal tipu kedatangan, pandai putar belit cerita/fakta dan fulltime dlm menyebarkan maklumat2 palsu..suka pamerkan kebizian tahap gaban, jalan sana sinix tentu hala, padahal suka tangguh keje, mmg lakonan mantap weh tahap grammy award..kalau nak cerita kebijakkannya dlm hal2 tipu2 nie seribu satu mlm x abis..

Hal dia bawak mulut tu satu hal, aku yg baru masuk x sampai sebulan pon dia bleh petik, nama... ada pegawai pon x buat keje..what the hell??!! sah2 aku baru masuk, kenal sesape pon idak, sikit2 blaja urusan2 yg berkenaan, depan aku mmg baik, blkg aku..mcm &%##%T^@!  
Hhmm...oleh kerana ramai dah x tahan dek mulut longkang dia nih..ura2 akan ada pertukaran..harap2 ko masuk unit yg boss nya garang mcm raja bersiong atau naga tasik chini..baru tau langit tinggi ke rendah...siap ko!!


P/S: Sesi luahan perasaan kekdahnya..wuwuwuwuuwu...

Wednesday, 16 May 2012

Mintakla ganja tu sikit..

As Salam..

Budak2 rumah nie..selain menggilai catnip, mereka turut meminati towel big boss, stokin big boss dannnnnn...anak tudung aku!! Sungguh tak paham..benda2 yg penuh peluh itu yg dia suka..mmg guling2 berbuih mcm dpt ganja..normalkah???!! ahahahhahaha...

Abg chaci..oh abg chaci...buat apa tu? Dari td dok nyonyot kain tu..
Tgh layan high...ni ganja baekkkk punyerr....susah nak dpt stok anak tudung mama...sniff...sniff...

Errr...nak test..pinjam arr...
X boleh!! pi carik ganja sendiri...

Ala..sharing is caring..caring is loving..mintak sikit la...mintakla....

Ko ni penyibuk tau tak?!! Nah..amik nie..rasa sikit...
Sniff....sniff...sniff...

Wargghhh....wargghhhh.....Arrgghhh....aargghhhh.... (High)

P/S: Budak tak senonoh..baik yg besar atau yg kecik..sama je perangai...haishhh..

Monday, 14 May 2012

Buurrppp!! Kalau org punya mmg sedap!

As Salam..

 Sniff....sniff...hhmmm...bau kibbles kakak abg ni mcm sedap...kalau mama nampak aku curik mkn ni mesti kene marah..tp..nak rasa..hhmm...rasa la sikit..barang sebijik dua..kehkehkeh..

 Ya Tuhan!! mmg lagi sedap!! nomm..nomm....onom....mommm...nomm..nonnn..nom...onommm...
Mkn lagi ..lagi..dan lagi...

 Huh..mmg sedap...sedap sangat...

Buurrrppp!!! Syukur alhamdulillah utk rezeki hari ini...pedulik la kalau mama marah pon..janji perut udah kenyang...hikhikhik...

P/S: Dasar anak degil...


Friday, 11 May 2012

Jangan la mama..dia adik saya..

As Salam...

Tujuan utama foster si Amada sbb nak put for adoption..
mmg niat asal nak foster jek..jadi aku xdela memanjakan dia..mengulit2 gomol2 sgt dia..
aku buat dek, dukung2 syg2 mcm biasa jek..tp nampaknya ada yg sudah feeling2 jadi kakak..camner nie..huhuhuuhu....

 Amada..meh duduk sini ngan kakak Nyunyu..kak nak ajar matematik..cara mengira kibbles dgn betul..meh sini...

Jgnla geget idung kak Nyunyu..kita nak belajar ni Mada..dok la diam2...
 
 Takmo blaja..nak main..mainnnnnn.............yahh!! yahhh!!!

 Sudahnya..xdela belajar..bergumpal la dua ekor tu...berwrestling bersmack down bagai..aku gigit ko..ko gigit aku..aku kunyah tinge ko..ko kunyah tinge aku etc..

Nyunyu tolong mama jaga Amada sampai bulan Jun nya..nanti mama letak dia for adoption..kita carik mak baru utk dia okeyy...
Jgn la mama..jgn bagi dia for adoption..dia adik saya...sob..sob...sob...

P/S: Hah!! sudah!! takkan nak bagi taraf PR kat Amada..adesss...


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers