Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Friday, 29 March 2013

Part 3: Krabi

As Salam..

Sambungan daripada Part 2...
Sekejap je dah hari ke 2...arrr..berlabuh di Krabi pula kita kali nih..our 2nd pit stop gituh....

 Apa pun..sarapan dulu..kang takde tenaga nak merayap kang...breakfast kat Four Season...tgk tu..omelette order sorg satu..sekali dtg berderet..bukan tamak tau...maklumla..lain org lain selera..ada yg nak cheese..ada yg nak mushroom..kan..
Bekpes di sini lebih aman..tade group yenna yenni sbb depa sume bekpes di Mariners kat deck 9 tuh..group2 ah so pon x ramai sini...sbb ada yg bekpes di Chinese Restaurant apa ntah namanya...tenang sikit rasanya...

 Mcm biasa...kene naik boat utk ke ke pantai...turun2 je kene kerumun dengan pakcik2 teksi la..pakcik2 tuk tuk la..sama mcm kat Phuket...aiyoo..rimas seyy....soo...kami jalan kluar dari hiruk pikuk tu...then baru amik taxi....

 Jalan2 je macam hari sebelumnya..beli baju2 sikit...kedai ni aku xleh lupa..sbb ahjumma kedai ni ya allah peramah betul...siap cerita pasal anak dia la..cucu dia la..anak hidung mancung la...studi kat uni mana ntah..lupa...layankan ajer...
Kat sini...bila tanya harga mesti bawak kluar calculator...maybe depa susah nak communicate dgn tourist kan..senang..tunjuk jer harga...tp yg tak tahan ni..calculator ahjumma ni besar betul...dan aku nyaris2 membeli calculator ini dalam kaler pink..arrr...apakah??!!!

 Apakah ini??!!! Ratu Hayam Siam kah??!! lentik ko!! ahahahahahhah...*ampun bangbo*

 Dah penat jenjalan perabih duit...singgah gerai acik jual 'pancake' ni..ehehhehe..bila nampak ada menu pisang utk pancake dan shake..hhmm...bersinar2 mata semua...maklumlah..peminat pisang ramai...huhuuhuh...

 Aku cam biasa..banana milkshake satu...pastu order lagi...banana cheese pancake tu..acix nana order banana nutella...makan panas2..tepi laut angin sepoi2 bahasa..mmg la marbeles kan...sampai la ni terindu2 pancake acix ni..depa kata..kalau kat sini..bleh order roti pisang kat anney roti canai tu..arrghh...pastinya x sama...acik pancake...officially i miss u hokeh...nanti i dtg visit you soon...wuwuwuuw...

 Dlm pada kami sedap ber omnyom..nyom...nyommm...2 jejaka ni gigih turun ke pantai yg sangatla panas dgn matahari terik tu utk amik pic....aiyak..gigihnya korg!!

Kami tgk dari atas sajork itu 2 mamat berposing2an di bawah...panas seh...tak mampu nak berjemur bagai..aku dah ler sedia hitam..kalau berjemur2an..apa la yg tinggal kat kulit aku nih...so lupakan saja..baik dok dendiam bawah pokok sambil menikmati pancake pisang...kan...kan...

 Hah..apakah ini?? Apahal dia berjemur sorg2 rupa ini...sekali...

 Nahh...hamek ko....byk rupanya dugong2 tersadai rupanya...Mcm2 saiz..warna dan rupa...ko pilih je mana yg ko suka....hahahhaha..hadoii....

 Dah tgk dugong berjemur..dah mkn pancake pisang...arrr...massage time!! Byk la pilihan rumah urut ni kan...depa rajin bagi flyers sume..setelah dipilih2..kami pilih la satu..tempat di suggest oleh seorang mak nyah yg merangkap duta ler kot..dia dok tepi jalan...pakai cun2 mekap tebal2...pastu pegang payung tepi jalan sambil edar flyers..mcm best..yg lain harga mahal sikit..buat apa nak mahal2 sgt..benda yg sume hampir sama...
Rata2 kedai sini ada wifi..termasukla umah urut ni..ha ko...bersinar2 mata..masuk jer..sume terus diam..hanyut bersama gadjet masing2...Big Boss jer yg hanyut sampai berdengkur2...hhmmm...kat sini kan...ada satu kejadian yg sangatla kelakar..merembes2 aku ketawa...korg tgk pic 4 org kat atas ni..salah sorg drpdnya telah mendapat layanan istimewa....dia  sorg sajer telah ditepuk2 ketiaknya..oh yes...u heard me correctly...KETIAK nya oleh ahjumma tukang urut tu..peekk...pekkk...pekk... hahahahahha...eiii...tergamaknya ko ahjumma..pergi pek..pekk..pekk.. ketiak org....euww.....
Cer teka..siapakah dia insan bertuah itu??? wahhahahaha....

 Arr...lepas urut..last activity la..makan...apa lagi...byk yg belum bukak..baru nak bukak..tp kami jenguk2 terus dilayan...bolehla...suasana selesa..restaurantnya cantik..toilet bersih...aku suka la..mknn pon not bad...cantik2 dia decorate..mmg jaga penampilan nih...mmg akan dtg lagi kalau dtg krabi next time...

Sudah kenyang..segera carik taxi utk balik ke kapal..kene balik awal..sbb mlm tu ada Gala Dinner...err..masa naik taxi tu..aku bleh jatuh bersimpuh kat dlm tuh..apakah??!!! apakah?!!!


 To be continued.....



Thursday, 28 March 2013

Part 2: Phuket

As Salam..

Ni sambungan dari part 1 hoccay...

So..esok paginya..bangun2 pagi..udah di Phuket kitaaaaaaaaaa...wuhuuuuu....
Time ni..mood jenjalan mmg tinggi...so segeralah kami2 ni breakfast. kat Mariners yg mcm hanj tu...masa tu x tau bleh bekpes kat Four Season...merasalah mengadap ah so dan yenna yenni group pepagi....
Lepak2 jap then amik boat untuk ke pantai Patong..kapal ni besar so x leh nak dock dekat ngan pantai..disediakan boat..takkan nak pakat2 berenang ke pantai kan..ko gilo....mak x reti berenang nokss...lagipon kalau ada jaws caner..mau dia kenyang seminggu..mak kan gebu...wuwuwuuw...

 Muka2 x sexcited..dari dlm boat yg hazab ni..nampak luar mcm ok kan..padahal..panas i tell you!! panas!! Terik giler...so..sunglasses is a must...sunblock too...percayalah ckp aku...kalau ko xnak hangus terbakar dek matahari Phuket nih..

 Sbb stop jauh kan..kami kene la berjalan nak ke pantai..dihujungnya menantilah 2 org awek Siam..Sawadikhaa katanya..aku pon sawadikhaa balik...amik la pics kan..untuk tidak menghampakan awek2 tu...
Part yg jejantans ni amik pic....ko tgk..bukan main senyum..dah mcm mickey mouse..lupa bini masing2 ya..nanti korg!!

 Turun2 saje...perkara penting...carik 7E..beli apa?? beli air...boleh gitu..turun2 jek haus..punyelah panasss...acix nana yg degil tetap mau beli Big Gulp...padahal dah batuk2..degil nih..panggil acix degil la...kehehehhehe..
 Dan yang penting...musti ada topi..tak kisahla ko nak beli topi ala2 Joan Collin ka..ala2 JLo ka..yg penting kena ada...aku sarankan..kalau ko ada topi yg beli kat Langkawi ka..topi masa melawat Melaka dulu ka..ko bawak je la..kat sini pon ada jual tp mahal sikit..kita rasa jek murah tp mahal..sbb ibaratnya RM10=100baht...rata2 topi ni harga dlm 200-350 baht...tukar RM dalam 20-35..padahal topi ni kat Langkawi and Melaka baru RM10...seploh ringgit weii...tp sbb aku tak tau mana aku campak topi Langkawi tu...aku terpaksa beli la jugak satu...membazir sgt..tp apa kan daya..sana sgt panas...

 Pastu..jalan punya jalan..punya jalan...Ehhhhh...kedai Hello Kitty....ohh..apa lagi..dgn girang ...melompat aku masuk...hmmm..bahagianya..sbb semua pink!! i loike!! belek2  la..kejap nak itu..kejap nak ini...nak beli semua tak boleh...lama gak dok dlm tu...sementara aku menggelinjang tgk benda2 pink..yg lain lepak2 amik kesempatan lepak dlm aircond..kehehhehe

 Akhirnya!! Rembat juga satu barang...i sukaaaaaaaaaa.....tq Big Boss...

 Udah penat..singgah Starbuck...pastu order la...tak main grande2 ni..venti terus...kalau ada dabel venti pon kompom aku order..kehehehhe...Dlm pic tu..acix nana ie acix degil kita..sebelah tu bangbo..walaupon dia oppa..tp untuk kami dia ialah noona..one of the gurls gitu...sgt abg2 okeh..jaga kitaorg..sbb yg hasben2 sume dok jalan sesama dia jek..ntah apa ditengok nye ntah..musykil....musykil....kihkihkih...

 Benda harus dibuat...urut badan..kat sini kan mmg pemes utk massage kan...so kami girls amik Sweedish body massage..x slow sgt..x kuat..sederhana gitu...depa charge 650 baht ..okla...dlm 65 hengget...murahkan...lupa nak snap nama kedai ni..kedai ni ok...walaupon yg urut tu rupa dah taraf2 ahjumma..bukan aweks2 muda..tp depa sgt experience tau...Udah mcm ayam kangkang ie roast chicken kami dikerjakan...sgt lega lepas tu...very gud..cheap2...hahahha
Arr...awek yg kanan tu..dia jaga counter..mmg cantek..cantek sgt..tp mulut dia..ya rabbi...dia lagi cantek kalau x bukak mulut la...

 Dah massage...jalan2 lagi...lapar...carik halal food..jumpa restoran ni..arr...apa lagi..segera lintas jalan dan berlari masuk...lapo!!

 Antara food yg diorder...ala..mcm mkn kat restoran Thai food kat Mesia je...tp okla...sbb dah lapa kan...total bill dlm 2000 lebih..dlm rm200 lebih..ok la..sbb order mcm2 kan..

 Group photo..wajib nih...

 Suasana malam di Phuket..x payah la aku letak pic byk2..korg pon dah sedia maklum apa yg byk disana kan..pub..bar...masa kami jalan2..mak hayam and anak2 hayam tak kluar lagi..tgh sibuk bersiap gamaknya...hehehhe
Kami x stay lewat sgt..sbb kene catch boat utk balik ke kapal...kalau x mampuih kene tinggal...tamo..tamo..

Arr...pic ni menarik perhatian aku..kalau la berlaku short curcuit ka ..caner ek..takpon kalau ada org elektrik nak repair cable ke hape..seram seh memikirkannya!! Mau nangis engineer TNB kalau tgk nih..wahahhaha..tak mampu katanyer....bak kata bangbo...kalau tikus jalan atas wayer tu..pasti sesat jalan pulang....kikihkihkih...

To be continued...


Tuesday, 26 March 2013

Pt. 1: Star Cruise

As salam...

Alhamdulillah...selamat sampai umah setelah 5 hari bermusafir...cheewahhh...adalah masalah sikit masa otw balik tp dah settle la...haaa....masa balik tayar kete mak flat uollss...tercucuk paku pastu bawak mcm hantu kan kat highway tu..dah masuk kl baru perasan sbb kete dah mcm x balance n dah bunyi2...ntah apa la nasib sport rim aku tuh....nasib baik la ada big boss n adik ipar....tukau tayar mcm pit stop ferrari F1 ko...kejap je dah siap...kehehheheh....

Kisahnya...Ahad lepas...kami n a few senget2 frens telah mencemar duli turun Penang...bukan utk berhoyeh2 di Penang tau, kami pi sana utk berjoli2 atas love boat gitu..pi naik cruise la....ala...sajer mencuba..rata2 yg pergi x pernah jejak atas kapal cruise tu pon ha...
Kami gerak Ahad pagi...tghhari sampai dah...dlm 4 jam lebih kot..x menyempat2..sexcited excited katanya..sampai2 harusla isi perut kannn....padahal agak kenyang sbb dlm kete dah mengunyah mcm2 tp stil nak mkn nasik..masing2 punye perut sepertinya ada bela kodok barang sekor dua gamaknya...

Ini ler kapal kargo nye haa....Tapi dari sumber yg dipercayai..cheewaahh..ini bukan yg terbaik...sbb dia ada bbrapa lain lagi kan...ie Superstar Virgo etc...

Sudah mkn..bergerakla ke port tu...nahhh...tersergam indah...Superstar Libra...byknya org......nak pingsan rasanya...kebetulan ada tour group..itu yg jadik ramai...ada group ah so dan group yenna yenni yg dtg khas dari yindia...pengsan! apsal pengsan..sebab kelam kabut la depa nih..huru hara sangat!! tapi x semua..ada yg ok..tapi serius ckp..India Mesia ni lebih berdisiplin dan lemah lembut dari yenna yenni yindia ni weh...


Soo buatla urusan passport etc sume sblm naik kapal tu..dpt fast lane jugak la..thanks too incik fad...we love u..err...i meant we love ur whilcha..boleh gitu? wahahhaaa... Hhmm...sblum tu kan..ada insiden tau..sorg member ni disyakki kehilangan passport...hambek...putih sekejap muka dia..abih peluh2 jantan betina semua kluar...terpanik kejap...tp at last jumpa la passport tu..mcm mana x jumpa..ko simpan tempat lain..pastu ko seluk tempat lain..mmg x jumpa la wehh...hahhahaha....

Kami diberi access card yg ada nama masing2 dan no cabin..atas kapal nun..xdok pakai cash..apa2 ko swipe sajprk itu accesscard...nanti nak turun kapal check aje bill brape yg ko dah swipe...passport tu..pihak starcruise simpan..maklumla..nak pit stop di bbrp tempat kan..so depa uruskan terus urusan cop pasport dgn imigressen tu..ada bagusnya dibuat gitu..kalu main lepas passport pada passenger..kang ada yg tertinggal la..hilang la..karenah org kan.....

 Kami punya cabin di deck 7..ok ler...bilik kecik tapi selesa..ala..bukan nak bertapa 3 hari 3 mlm dlm bilik kannnn....kata nak jenjalan...

 Arr...takut tgk pic ni...mcm dlm ala2 Titanic...kann... scary kau...Kapal ni sebenarnya baru refurbish...mmg tukar la carpeting..design2, perabot tilam semua...tp seriously aku rasa taste interior design dia mmg taste org lama la...

 Petang tu...ada Sail Away Party...haaa...hamek ko...conga dance bagai....itu belum ko tgk yenna yenni berhuga2 berbangra2....takot!! Mcm naik sheikh! Pool tu lokasi di deck 9...kami duduk kat deck 10...tu yg tgk dari atas sajorkk...

 Sebelum kapal keluar perairan Malaysia...segerala masing2 berfesbuk...bertwitter...beremail etc sebelum talian terputus...very the netgenners kann...nampak sgt sygkan internet...masa kat phuket pantang nampak free wifi...masing2 bersinar2 mata...

 Mlm tu...mkn la...apa lagi...mkn BBQ by the pool....deck 9 lagi...mknn byk...bolehla...ada yg sedap ada juga yang hanj...dessert dia mmg x leh blah...aku rasa mcm nak sururh je baker dia pi amik short course on baking...aku pon x pasti kek apakah yg dia buat...pastu..brownies nya rasa mcm mentah..apakah??!!

To be continued.....







Friday, 15 March 2013

Chachi terbiar Chachi jalanan...wuuwuw..

As Salam..

Lagu peberet bila lepak2 dgn Jayen...suka nyanyi

"Pok pok Ayen....Ayen nak tdo....."
"Pok pok Ayen....Ayen kuat tdo....."

Maa....oh ma...mama asyik tepuk2 bangjayen jer..meh la sini tepuk2 Chachi..Chachi nak tdo nie...
Kejap...ma busy ni... "Pok pok Ayen....Ayen nak tdo.....Pok pok Ayen....Ayen kuat tdo....." 

Maa...bangjayen tu dah tdo la ma..tak payah la tepuk2 lagi..Chachi ni ha...x boleh nak tdo dari tadi..tepukla Chachi ni...pelisss....
Jap la...bangjayen belum lena nih....kesian dia..:Pok pok Ayen....Ayen nak tdo....Pok pok Ayen....Ayen kuat tdo....." *sambung tepuk2 Jayen*

Benci la...asyik2 tepuk si tenok kelabu tu...Yela..Yela..sape la Chachi ni kan...Chachi terbiar Chachi jalanan...sob...sob...sob...

P/S: Chachi anak Bigboss...Bigboss takde baru sebok2 nak manja2...cehh!!

Wednesday, 13 March 2013

Berjoli2 di Bkt Beruntung..

As Salam..

Sabtu lepas..gi menghadiri upacara (perghh..upacara la sangatt...) mkn2 di Bukit Beruntung...mmg happening giler..almost everybody was there..dtg cepat ke lambat ke bukan hal..yg penting semua ada... Kali ni..depa buat potluck + BBQ session..so masing2 bawak la sorg sikit.... Bila dah kumpul...ya rabbi...penuh satu meja ko!! Ni mkn ke kenduri weh...kompius..kompius...

Ni antara yg menghadirkan diri...yg lain dah hilang mana2 ntah..ada yg kat dapur...ada yg sibuk memBBQ..ada yg tgk tv...ada yg main dgn kucing...ada yg tdo lepak dgn Kerby & Pumpkin...wahhh..betul2 mcm buat umah sendiri jek...wahhahahaha


Antara makanan yg berjaya dikumpulkan...ko sebut je nak apa..
Ko nak western..haa..lamb chop...ayam kangkang, potato salad...ada!!
Ko nak vegan food...selambak dewi bawak sayur2an..udah rupa Farmville baru lepas harvest weh..sayur2 ada!!
Ko nak mknn Melayu..kita ada nasik putih dan lauk pauk..paru goreng..mami siap bawak tempoyak..ikan bakar..udang, ayam perap bakar...so malay cuisine ada!!
Fast food x ketinggalan...ada kepsi!!
Pelbagai jenis minuman..dari gas sampai la yg x bergas dan minuman panas...semua ada!!
Dessert pon ada...swiss roll..cheesecake..pudding cocon oleh retis mi-Shah Dolores Omar...kuikuikui...

 Ni haa....hamek..hamek...

Yang x abis..siap bawak ke bekpes....punyerla banyak..tp alhamdulillah xde pembaziran berlaku...sarapan semua perut Melayu uolss..makan nasik putih....kehehehhehe...

Terima kasihla kepada tuan tanah kedaung...Ah Fad dan Acix Nana sbb sedia menerima kehadiran kitaorg yg bising2 nih...ternyata bila bersama dengan org2 yg kita suka..mmg happy ..bahagia jek..aku mmg betul2 punye distress la masa kat sana..ala2 weekend gateaway gitu...tp gateaway kat umah org...boleh gitu?? wahahahha...

Pada awalnya..konon2 xnak overnight..kalau lewat pagi pon ttp nak balik...hhmm...hareemmm....sape ntah yg start bukak kedai kopi ghost stories..sume dah takut..tunggu azan subuh baru angkat punggung..aku dah x larat..udahnya check in juga dlm 'bilik berahi'..kena nap dulu sblm balik...ter'overnight' juga sudahnya...haiyaaa...dah ler x bawak baju...hazab betul...incik tuan tanah siap pesan...lain kali turun BB..plan atau x plan ke nak overnight..bawak je baju..kot2 ler change of plan kan...baeklah!!

Udahnya kami tdo pas subuh..kawan2 yg lain sume dah mengkrekot berdengkor2..kekenyangan gamaknya..Aku x lena tdo...baru perasan...patutla sakit mata..aku x remove contact lense..alahai...cuai betulla...pastu takkan nak kejut tuan tanah nak pinjam contact lense case kan...bertahan je la..mata dah merah2...kesian aku...seriously...

Pagi tu bangun...dah settle contact lense tu..the gurls berdiskusi pulak diruang atas sambil main2 dgn Chip (kucing)..seronok weh..ala2 dok hostel gitu..pagi2 x gosok gigi udah jumpa sama besties...dan oh yea..yg paling penting...akhirnya acixkurung mandi...*hooray!! hooray!*


P/S: I'm loving it...Pic credit tu bangbo


Friday, 8 March 2013

Happy Women's Day uolls...

As Salam..

March 8th..is TODAY!!



The UN theme for International Women's Day 2013 is "A promise is a promise: Time for action to end violence against women,"
International Women's Day 2013 has declared the year's theme as The Gender Agenda: Gaining Momentum. 

 
P/S:
The new millennium has witnessed a significant change and attitudinal shift in both women's and society's thoughts about women's equality and emancipation. Many from a younger generation feel that 'all the battles have been won for women' while many feminists from the 1970's know only too well the longevity and ingrained complexity of patriarchy. With more women in the boardroom, greater equality in legislative rights, and an increased critical mass of women's visibility as impressive role models in every aspect of life, one could think that women have gained true equality. The unfortunate fact is that women are still not paid equally to that of their male counterparts, women still are not present in equal numbers in business or politics, and globally women's education, health and the violence against them is worse than that of men.

So make a difference, think globally and act locally !! Make everyday International Women's Day. Do your bit to ensure that the future for girls is bright, equal, safe and rewarding.





Thursday, 7 March 2013

Serba tau..ye ke tau??

As Salam...

Hari ni dah Khamis....yes!! yes!! Errr..kenapa kah?? Yela...esok Jumaat weh..then weekend...hoorayyyy...hoorayyyy...
Minggu ni agak tepu la dok ofis...bahana mengerjakan Fail Meja ni...arrr...jgn lepas ni nak ada fail kerusi ke..fail almari ke hape...x laratt......lemau dah ni...Sebelum ni mana pernah pegang fail meja pegawai pengurusan..fail meja guru adalah...so..kene la ringan2 kan mulut..bertanya..yela..malu tanya sesat jalan..sesat lagi menyesatkan...salah semua nanti...kan...

Ckp pasal tanya2 ni...ehh... ada sorg kawan ni...serba tau sokmo...arr....apakah???
Ko sebut je apa...ko petik je topik apa...dia tau la..dia ada la...pak dia la..mak dia la...sepupu dia la...etc..etc..abis semua susur galur family dia keluar...haaaa....tak larat dah nak layan....

Kami2 ni pon perasan la pasal mende ni dan sudahnya tertanya2 la..ehhh..iye ka dia tau byk mende...byk connection and kabel sume...yela...dah apa aje yg weolss sebut semua tau kan..wah..ajaib nih...ada magic globe kah??? 

Kalau isu bahasa pon sama...english only...my malay biasa broken2 katanya..anak mix kekdahnya....mak datokkk...apakah?? Tapi..aku dengar pronounciation dia pon ke laut...nak pitam rasanya...Itu belum acixkurung atau sepupu Queen of England dengar...kalau x mesti mereka akan terdemmit dan terkesima...X mampu dan x lalu la aku nak perbetulkan sepanjang masa...bukan isu kedekut ilmu..cumanya nanti aku plak dikatanya eksen..so aku sengih2 sajork...dlm hati mengekek gelak..udah mcm digeletek2 jiwa raga aku...


So..1 hari...weolss borak2..then dia mcm biasa la dgn rutin serba tau dia...hah..aku pasang jerat la...nak menduga...sama ada dia ni mmg pandai atau memandai2 je lebih....arrrr...aku petik la satu rancangan tv radio masa kini...alkisahnya...rancangan tv radio ni..x pernah wujud pon...aku pon saje la goreng pok pet pok pet...pastu....haa...pastu....yg bestnya...dia bleh mengiyakan...dannnn..siap menokok tambah cerita gorengan aku tuh....ha ko..caught redhanded gitu! Mengekek2 aku gelak dlm hati...so aku tau la..dia ni x pandai mana..tp suka act pandai dan memandai2...hhohohoohoho...kantoi sudaa...Ya Allah..kelakarnya!!

P/S: 
Astagfirullahalzimmm...mengucap..mengucap....hahahahhahahha *gelak setan*
Moral of the story...kalau ko rasa ko pandai..ada org lagi pandai dari ko..kalau ko rasa ko cantik..ada yg lagi cantik di luar sana..kalau ko rasa ko serba serbi sempurna...ternyata ko gila...sbb manusia mmg x sempurna...kan...





Wednesday, 6 March 2013

Review: Takdir Itu Milik Aku

As Salam...

" Kau bukak mata ko besar2! Kau tengok betul2 muka kau yang selekeh, berkerak dan buruk tu dalam cermin ni! Kau ingat aku saja2 nak kahwin dengan kau! Hei bodohlah kau ni! Anak ini lahir bukan atas kerelaan aku! Kau tau tak betapa jijiknya aku menengok muka kau. Jijik tau tak! kalau boleh hujung jari kau pun aku tak nak sentuh. Geli! Sebab yang aku rasa dekat kau selama ini hanya benci! Benci! Benci!!" Hambur Zarif dengan kebencian yang begitu tepu di hati.

Haaa..amacam...best kan...sadis betul...Skrg ni dah dtg mood nak baca novel Melayu pulak...novel ni karya Siti Rosmizah..1057 muka surat..tebal tuh!! Aku x membaca sakan..baca bila nak tdo..ptg2 tunggu big boss main badminton..mkn seminggu jugakla baru habis...mak aii...lembab betul...

Novel ni mengisahkan liku2 hidup seorang gadis yatim piatu, si Dian Zara. Aku bagi summary la..

Dian Zara..watak utama, lurus bendul, bersangka baik selalu, hidup susah dari kecik..dok kat kg..jual kuih hasil air tangan mak tirinya, Kamsiah..Kamsiah ada anak dara sorang, si Adira. Anak beranak jahat..yg baik cuma Nek Wan, Nek Wan ni mak kepada Kamsiah. Bapak Dian kudung kaki, x leh kerja tp kebajikannya x dijaga oleh Kamsiah..dah ambil harta, rumah semua..dibiarkan saja..yg menjaga cuma si Dian ngan Nek Wan..bagi mkn cuma nasik kicap atau nasik dengan air garam..akhirnya meninggal..tinggal la Dian jadi anak yatim piatu. Atas factor kemiskinan dan kesihatan Nek Wan, Dian gantikan Nek Wan kerja di banglo org kaya, padahal masa tuh Dian tgh study utk STPM.

Dlm banglo tuh..yg baik cuma Datuk Salleh, Nek Tuk, abg Arman dan anaknya Elinna...Datin Maimunah dengan anak lelakinya, si Zarif Adha pula sombong, mmg x pandang dgn org miskin. Dian dipandang hina. Datin berhajat nak bolot harta Nek Tuk, takut harta tu jatuh pada Elinna dan Arman kerana mereka berdua tu bukan family kandung. Arman tu anak driver yg dibela seperti anak sendiri. Datin bagi masa utk si Zarif kawin, nak dpt cucu cepat..supaya harta dpt pindah milik segera. Zarif tersekat..mana nak carik bini dalam masa singkat.

Si Zharif ni ada sorg kawan yg hazab...namanya Rahman..dia bagi idea pada Zharif untuk kawin dengan Dian..dgn alasan Dian tu bendul..sesuai dijadikan bini sementara, dah dpt anak boleh la diceraikan segea..sbb niat kawin cuma nak dptkan anak demi memenuhi tuntutan cucu datin tu utk bolot harta Nek tuk. So berlakonla si Zarif ni, sibuk dia terkejar dan ngorat2 Dian..walaupun geli, jijik dengan Dian, dia buat juga...akhirnya..kahwinla si Dian dgn Zharif. Bermula lah episod kisah sedih Dian setelah bergelar isteri. Sikit pon dia x sangsi dengan si Zarif..maklumla..lurus bendul.

Dia diperlakukan mcm hamba abdi..dimaki, diherdik. Ada kalanya Dian rasa dia diperlakukan mcm perempuan jalang..disentuh hanya sbb nak anak..lepas tu dimarah2..disuruh tdo atas lantai..Akhirnya Dian pregnant..suka la si Datin Maimunah tu..impian nak bolot harta bakal tercapai...tapi sikit pon rasa kesian tak ada...Dian ttp dilayan teruk..menu hariannya sama jek mcm masa duduk di kampung..nasik dengan kicap atau air garam. Bila diketahui kandungan Dian bermasalah, cacat, Dian dipaksa oleh datin untuk bekerja..dengan harapan anak cacat tu mati dalam kandungan..Mujur majikan tempat Dian bekerja tu baik..tp tula..org sarat mengandung disuruh buat kerja berat, jalan kaki jauh pergi balik kerja.

Pada masa tu juga la Zarif berkenalan dengan Azura, sepupu si Rahman yg bagi idea giler kawin dengan Dian tu..dan ada affairla..lagila dia bertambah benci dgn Dian..si Azura ni pon sama2 amik peluang maki2 dan herdik..x sedar diri betul pompuan ni...Satu hari..Zharif sibuk2 nak pi birthday party si Azura..time2 tu la Dian sakit perut nak bersalin..dah gaduh2 bagai..Dian pi la hospital jalan kaki..mujur terjumpa org yg nak membantu..org tu la yg hantar pi hospital...Berita sedih...baby Dian yg diberi nama Mohd Adif meninggal..kuasa tuhan..ntah kenapa tergerak hati Nek Wan dan Nek Tuk nak dtg KL melawat Dian..so jumpa2 di hospital..masa tuh terbongkar la semua angkara jahat datin dan Zarif. Sayangnya nasik dah jadi bubur, Dian dah terseksa, Mohd Adif dah meninggal..Dian meroyan lepas bersalin...kesiannya ko Dian....

Selepas pulih dari meroyan..Dian dan Nek Wan nak balik KL..nak mulakan hidup baru di KL..Dian dah  decide nak bercerai..dia benci ngan Zarif...pada masa yg sama Zarif, datin dan Azura marah2 dlm kereta sbb tembelangnya dah pecah depan Nek Tuk, Zarif mengamuk dlm kereta..di pertengahan jalan accident plak..Dian yg berhenti nak tgk2 rupanya baru sedar yg accident tu suaminya..perut dah hampir nak terburai sbb tersepit dengan seat...Azura dah ketakutan, x mau tolong Zarif, datin dah macm org gila jerit minta agar anaknya dibantu, sape nak bantu, kang terburai plak usus tgh jalan..Tak semena2 Dian yg berkocoh ke depan, membalut perut Zarif yg parah dgn tudungnya...benci tetap benci...tp Dian ni kan baik..dia tolong jugak..

Selepas kejadian tu, datin dan Zarif insaf..Zarif beriya2 nak balik dgn Dian, tp Dian berkeras..dlm gaduh2 tu..Dian lari keluar banglo dan dilanggar kereta...haaa..Dian lak accident..sedar2 je hilang ingatan...dia x ingat semua perbuatan jahat laki dia sebelum nie..so dia terima Zarif..dan depa hidup bahagia..sampai Dian pregnant anak ke 2..Masa ni byk la dugaan..si Arman nak tackle Dian, Rahman dan Azura nak porak perandakan rumahtangga Dian & Zarif..tapi semuanya gagal...Mereka hidup bahagia..

Nasib si Kamsiah?? Konon2 bahagia...sbb Adira kawin dgn Tan Sri, walaupon tua dia tak kisah..lepas dah kaya kononnya, siap jual tapak rumah di kampung, kesian Nek Wan anak dia buat dia mcm tu...tp tu la..org jahat mmg akan dpt balasan jahat kan..Dia x diperdulikan Adira..dia sakit..sampai kakinya perlu dipotong sama mcm arwah suaminya (bapak Dian)..dia ditinggalkan di tepi jalan..selepas mengemis bbrp lama..dia bertemua ngan Dian..Dian yg pernah dimaki2 dipukul2 dulu tuh yg bela dia..tp usia x panjang..dia meninggal..kesian Nek Wan..

Si Adira pulak main kayu tiga dengan negro...so dia di ceraikan Tan Sri..harta satu sen x dpt sbb Tan Sri tu kaya dek harta bini..so kene halau dari rumah..Negro tu bukan nak sgt ngan Adira..dia dijadikan keldai dadah..udahnya kene lokap kat Australia lepas kene cekup ada dadah semasa di airport..Mak dia meninggal pon dia x tau..

THE END

P/S: Buat baik dibalas baik..buat jahat jgn sekali...



Tuesday, 5 March 2013

Beronggeng di Broga

As Salam..

Sabtu lepas..ada outdoor activity..nak pi panjat Broga katanyer...gigihla...pagi dah kluar umah..meninggalkan tilam empuk, bantal bucuk dan Ebee..ebee..ebee utk tdo bersendirian....haishhh...sadis!!
Aku bukan suka activity outdoor..agak berat nak pi...tapi kawan2 beriya2 mengajak...go challenge urself katanya....arrr.... mengesot2 la aku gagahkan diri...

 Ni la budak2 yg gatai nak naik Broga..time ni dah turun..dah selamat....

 Tgk tu..siap menari2 berpusing pelok pokok..suka sesangat ler tu....Aku? Setengah mati...mintak nyawa!! Hhmm..aku sedar diri...mmg x fit pon utk this kind of activity..mengah2 gagahkan jua...kejap2 benti..kejap2 benti....mana tak nya...last aktiviti aku yg berupa ini ialah pada thn 2005...almost 10 yrs xde buat mende2 mcm nie...

 Bila dah benti kepenatan...mmg rasa nak nangeh tau...pastu kan...mmg emosi giler la..kesian kawan2 yg konon2 jerit nak bagi semangat..kene marah dgn aku lagi ada...kesian depa...maapkan aku yea....I emosi sbb I sangatla penat lagi mengah masa tuh....hahahahhaha!! Udahnya..muka pucat..bibir pon pucat...dah takut aku pengsan plak...so I naik halfway jek..siap ada Cah jaga..kehehhehe...masey Cah!! Cah selalu dah naik Broga nih dan dia ada byk experience panjat bukit gunung sana sini..so sementara dia jaga aku yg dah separuh nyawa kepenatan tuh...siap jadi ala2 guardian kat situ...yela...ramai yg dah terslide masa nak turun..so guardian ni bagilah guide kat mana dan mcm mana nak turun...

 Bila dah reda penat..org pon dah surut..kami berdua turun la slow2..Masey la Ecah jaga aku time tuh..xde jatuh ke hape...org lain slide sana..tertonggeng sini...syukur...
Sampai je bawah..apa lagi..order air kepala kelapa la...Nikmat...nikmat...
Pic ni..si bangbo la h ni...masa nih..aku gigih korek isi kelapa guna sudu lembik..phaittingg!!!

 Mereka2 yg gigih mendaki...hebat...hebat...

 Ni la cik guardian aku tuh..Masey Cah...jasamu dikenang....ngee...

Yang kiri...giler panjat bukit gunung bagai....yg kanan..takut nampak bukit gunung bagai...
Hik hik hik...tamo..tamo...x nak naik lagi..kalau nak naik jugak..kene pastikan body fit and ofkos ringan...susah jadi kenderaan berat ni...lane kiri sokmo!!
Dah abis tu..semua berkejar ke Petronas...apa lagi..carik toilet la...dah sebijik air kelapa ko bedal kan..hahhaha..then terus jumpa pakcik Kenny kat The Mines..apa lagi...makaannnnn.....lunch katanyer....hehehhehe...

P/S: Better late than never...kan..Pic credit to bangbo




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers