Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Monday, 31 March 2014

Kesian jun mee...

As salam...

Ini Jun Mee..budak hitam kesayangan mamabetty..ada nampak apa2 yg pelik? xde kan...

Ni? pon x nampak apa2 kan...

Makan minum semua ok, poo pee pon ok....tapi rupanya x ok...sob..sob...sob...

Hari Rabu hari tu bg makan wetfud...makan jemaah la budak2 ni...Jun Mee joined the crowd, dia pon makan sama...nampak ok..xde yg pelik2...Khamis pon ok...
Hari Jumaat la..tiba2 big boss call, katanya tinge Jun Mee mcm luka...bengkak...mcm berdarah, x pasti discharge ke pus...x sangka la serius sgt..so mcm biasa kasi spray Colloidal Silver aje..hari Sabtu nampak mcm dah kering...kami spray lagi...Hari Ahad nampak bengkak balik...dah la Ahad tu bz, ptg baru sampai umah...penat jgn ckp ler...tapi xleh jadi...hati aku risau...apa kes plak tinge anak aku sekor ni...hhmmm...terus rush pi klinik...nasib baik klinik tutup pukul 8.30...kali ni kami pi vet di Puncak Jalil...vet yg baru beroperasi..tapi servisnya alhamdulillah memuaskan...

Check punye check, Dr kata yg basah2 tu nanah...arrr....panik.kejap...kami diberitahu mende ni dah pecah, dia cepat berlaku sbb tu masa Rabu Khamis tu xde apa2..in fact telingan Jun Mee bersih, sebelah aje yg kene ni... dan dia dah vaccinate dah, dah pakai ubat kutu cuma ubat cacing je yg outdated pasal payah nak bagi makan ubat pill budak ni...kalau bg mkn ubat, pill tu sampai hancur lencun, mulut dia dah berbuih2 ngan air liur tapi nak telan ubat tu tidak sesekali...degil kan...

So Dr dah clean tinge dia..dapatla inject 1 das kat montot dia..so balik continue ubat dan antibiotic utk seminggu then dtg balik utk follow up...pelik tau baik je budak ni...kalau kat umah mesti dah meronta mcm kene sawan...so hari ni mulalah aktiviti berperang dengan Jun Mee 2x sehari... Jun Mee dah pon aku asingkan, kuarantin dlm cage utk penyembuhan yg maksimum..xmo dia stress2..supaya scepat sihat..itu pon si kakak dah rajin teman si Jun mee...dia tido atas cage Jun Mee...

P/S: Cepat sihat Jun Mee..mama risau...


Tuesday, 25 March 2014

Hari ahjumma ahjussi sedunia

As salam..

Hari Ahad punye citer...plannya apa?? hhmm..nak perabih voucher Kyochon..nilainya RM120...syg pulak kalau x guna...kan....so...gigihnya pi 1U...demi Kyochon kekdahnya...

Voucher ni dpt sbb masa pi food testing dulu...ada order yg x sampai....so dia pujuk ler kami2 ni dgn janji nak bagi voucher...

Muka2 gembira mkn kat sini...lagi!! Hahahhahah...hot jugak tempat nie...penuh jer...staff x berapa ramai..balik2 muka sama...patutla setiap kali baca review..mana table yg sempat di serve bagus..dpr ler pujian...table yg serve ala2 lepas tengkuk punye standard...dpt la makian...
Haish, masih teringat2 ayam goreng sedap itu...mana ntah nak cekau resipi nih??

Dap nye...dapnye....dari smlm mmg lapa..mkn dinner awal....pastu tgh malam perut pedih...harusla aku makan tak tgk kiri kanan esoknya kannn...
Kalau korang rasa ayam2 ni semua sedap2....haaa....yg bawah ni lagi sedap mata memndang...sejak first time kami dtg...suka benar kami tgk staff yg sorg nie...ala2 abg pedas gayanya....sape pulak abg pedas???
|
|
|
|
|
V
Ni la abg pedas weolls...sesambil mkn...cuci mata...hakhakhak....Sape yg baca buku karya Melur Jelita (MJ), buku I love you stupid ngan My precious iris, dia tau la kisah abang pedas nih...hekhekhek...Dulu abg pedas ni yg serve table kitaorg, this time abg x berapa pedas serta ireng2 skit yg serve...alaaaaaa.....tp...gigih la acix nana snap pic...pantasssss jari crinkle cut uolls ehh....kihkihkih

Lepas tu...kami jenjalan carik present si cah cantik yg dah selamat melahirkan baby boy...baby Ziq kami panggil...Yus Ziqrul namanya...tak ingat pulak ada sambungan ke idak...rata2 baju baby banyak yg girl punya yg kiut2...so finally decide nak beli something yg berguna..utk jangka masa lama..beli baju pakainya sekejap jer..dah ler disyakki baby Ziq tu tinggi...sbb kakinya panjang...

Haih...penat la jalan....duduk minum dulu..dah pot pet pot pet...pastu..sambung pulak kat Ko Hyang, meletop la perut weii.....ehehehhehehe *entry Ko Hyang di sini*

Ni la antara menu kat Ko Hyang tu...menarik kan...kan....bibimbap dia mmg sedap tau.. pa Jeon Nya pon....bulgogi bokem pon..ehhh...semua sedap plak...ekehehhehehehehehe....Aku ni setiap kali dtg sini mesti bercita2 nak mkn tu la..ini la...tp...sampai jer kedai tu...terus order pa jeon...haihh...mcm tade menu lain...bibimbap kat sini wayyyyy better dr yg kat Dubu Dubu... banchan ikan bilis dia mmg winner...mkn ngan kicap n nasik panas pon sedap...sayangnya x buang kepala jek...ala...x buang kepala pon laju jek aku makan....huuhuhuh...

Ehhhh....Ehhh.....Eehhh.....Ntah kenapa....pic 2 org ni aku selang selikan dgn pic hot dog..nape ek??? Ouuh...mystery sgtttt...... Hew..hew...hew... *_*
Ohh..this time xde saket mata...2 ketul ni dah ada nama baru...ku perkenalkan Bobo & Wawa...ala2 Bonnie & Clyde sangat kan...partner in bed crime gitu...haaaa...boleh gitu....apa motif pic nih??? Ntah!!

P/S: Pic ehsan dr bangbo n tok sukar dilawan...

Sunday, 9 March 2014

Doa kerdilku buat MH 370

As salam...

Kejadian kehilangan pesawat MAS MH 370 masih menghantui semua....terkejut...x percaya...x kurang juga yg x sabar. .masing2 berebut nk bg buah pikiran....haishhh....

 Tgk ni....ramai betul sebok nk jd informer tak rasmi lagi tak bertauliah...jgn ditambah susah hati org...kita kena belajar berempati...what if yg kene tu family kita...or kawan rapat kita....bangang2 pon kawan2 biasa....kesannya ttp ada...kene sensitif sikit...

Sedih aku baca nih :'( ya allah...

Hhhmmmm....betul tu ...pls save ur stupid opinion to urself ..taula pihak berkuasa tu nk jlnkan keje depa...

Ameen....amenn...yra....


P/S: Ya Allah...lindungilah mereka2 ini...jika masih belum ajalnya mereka...Kau kembalikan lah mereka kepangkuan org2 yg menunggu dan menyanyangi mereka...sekiranya sebaliknya takdir yg tertulis buat mereka...mohon segera dipertemukan agar jenazahnya dapat disempurnakan dengan sebaik2 cara....Berilah pertunjuk dan jalan kpd para penyelamat dlm usaha menyelamatkan mangsa...Kau tenangkan hati ahli2 keluarga mereka dalam menerima ujian Mu...sesungguhnya kepadaMu kami berserah dan memohon pertolongan...Tuhan sekalian alam..yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang...hanya Kau sahaja yg tau sebaik2 hikmah disebalik setiap kejadian..Ameen..



Friday, 7 March 2014

Jgn lupa isi income tax 2013 uollss :)

As Salam...

Kawan2...skrg ni dah nak dekat mid March...tup tup dah nak masuk April....
Korang dah isi borang income tax?? Kadang2 leka, alpa...last minute baru huru hara nak isi...padahal semuanya boleh dilakukan dirumah... sambil baring2 golek2 boleh...sambil2 tgk tv boleh...sambil2 mkn kuaci pon boleh.....semua kat hujung jari jek...

 Ni haa...tarikh penting...utk cukai individu...kita punya duedate 30 April tau...
Iye aku tau...lambat lagi...tp sbb selalu lengah2 la kita selalunya lupa...kan...kan...

Selalunya aku bulan 2 dah gigih mengisi borang BE ni..mmg acara tahunan...tp thn ni lewat sikit..bila dah isi jgn lupa simpan ke...print terus ke utk future reference...Kalau ada terlebih bayar esp those yg buat potongan bulanan tu...tunggu jek duit direfund semula...depa akan antar surat makluman dan duit masukkan terus dalam acc...so make sure semak maklumat peribadi ketika mengisi borang tu...

Thn ni dpt refund balik 6 ratus lebey...itupon dah bersyukur...bila dengar org bayar tax riban2...takut aku...besarnya gaji uolls...tax yg sikit ni pon x sesabau aku menunggu di refund...maklumla...iolss gaji biasa2 jek...tp ttp bersyukur...so far cukup makan pakai, cukup utk anak2 bulus..cukup utk share2 dgn adik beradik dan parents...alhamdulillah..

Dulu2 x pandai nak isi borang ni...maksudnya selalu lupa bila beli buku, bila buat med check up, bila beli computer...itu semua boleh tolak tax....kalau ada anak...simpanan SSPN utk anak2 tu pon ada waive...kalau yg dah beli rumah tu..rebate lagi kat situ..kesimpulannya...baca betul2 borang tu...kan...

P/S: Aku x paham la org yg beriya2 pi beratur kat LHDN tu....pastu bila dah ujung nak due date..ala2 waktu kecederaan gitu...makin ramai yg serbu LHDN...kemudahan dah disediakan...x payahla nak susah2 ke sana..ada yg siap amik cuti bagai....alahai...x berbaloi la... jgn lupa yek...30 April tau...30 April....jgn tangguh2...buat skrg...kalau yg x sempat daftar etc..sempat lagi..baca jek instructionnya kat webpage nya...Ada yg kata renyah la hape sbb nak pin no la hape la kan...tp sebenarnya mula2 jer..pastu mudah...semuanya dihujung jari...sungguh2 dunia tanpa sempadan...x payah aku nak pi kat LHDN Kajang tu...suka ai!





Escapisttt...

As salam....

Pagi2 bangun....nampak ni....

Haaa...ni la yg aku nampak...Harusla terkejut kan...

Eh..eh...mama ogy...mama ogy kan duduk dalam cage...apa mcm boleh terlepas duduk luar nih??!!! Siap lepak borak2 dengan kakak ngan Ah Chang..apakah???

* Alkisahnya mama ogy ni kene kurung skrg sbb dia yg culprit sebenarnya yg selalu robohkan railing langsir aku.. dia tag team bersama2 anaknya si NyuNyu aka betina kaki pukul aka mentor si Amada...

Pastu bila ditanya siap buat muka x bersalah pulak tu...si kakak pon tolong cover line nampak..haishhh...

P/S: harusla ku sauk balik budak2 ni masuk dlm cage...kan...rupa2nya si mama ogy ni pandai kais2 cungkil2 selak cage tu sampai terbukak...masa letak balik dlm cage..x sampai 5 minit tiba2 dah kluar balik siap gesel2 kat kaki...bila zamannya ko keluar ni??? ohh...mistik sungguh ko ni mama ogy!


Tuesday, 4 March 2014

Humphh..

As Salam...

Haiii...hari ni Mada tolong mama hapdet blog busuk dia nih...hikhik...
Semalam Mada kene marah dgn mama...mama kata Mada notty, keras kepala , belagak....mcm2 tohmahan mama lemparkan pada Mada...sob...sob...sob... (Bukan main ko mengadu domba disini yeaaaaa...)

Jadi...selepas gigih buat research kat internet..hari ni mada nak bagi ilmu sikit caner nak baca behaviour kucing....especially kucing yg tortitude mcm mada nih...bukan sengaja mada degil...tp...its in the blood...cant help it! (Alasan sgtttt ko kan Mada...kan....kan....)

Nahhh...tgk  ni...

Ni lagi...

OK...cukupla info utk hari ni...dah..Mada nak pi berak...babai...!!


P/S: Amada baby mmg budak degil...ada perangai yg tersendiri..dasar anak kaler tortoiseshell!

Sunday, 2 March 2014

Ko Hyang pulekkk

As salam...

Hari tu..ada event Cutie Pet Fun Fair ke hape namanya...gitu2la..dekat2 1 Utama...kami x dpt join, sbb busy pi beli lampu ajaib utk umah...entry di sini..

So dating kejap utk makan je la ngan depa 2 ni...

kenapakah mereka posing mcm ni???!! hahahahahahhaha....

Kami sampai lambat...mula2 nak makan tepanyakki yg yucky tu..x jadi...uollss..jgnla pergi tepanyakki kat situ...servis sgt2 la teruk...senang citer pekerja sana mmg layan x layan sgt customer, x amik order etc...teruk sgt....pihak pengusaha tepanyakki ni mmg kene tgk perangai staff depa ni kalau x mau mengalami kerugian dek kebodohan mereka dlm memilih staff nak jaga outlet...
As for us...kedai itu mmg sudah kene pangkah...babai!!

So...bergerak ler kami ke old wing tu...haaa...masuk ler kedai ni...KO HYANG namanya...kedai mknn korea...best sgt!!

Harga murah.....kalau compare dgn kedai korea lain....harga ni mmg mampu utk semua golongan..portion pon ok...servis pantas...x lokek banchan...oh yea..banchan yg ikan bilis tu sgttt sedap...boleh mkn ngan kicap n nasik jer dah sedap..

Aku lewat sikit...sbb otw nak jumpa depa terserempak dgn Joseph org kuat kibbles brit..borak2 kejap...err..kejap la sgt kannn...then baru mencicit lari pi KO HYANG ni...haihh..depa ada yg dah abis mkn gamaknya...sian...depa duty...sure kelaparan kan..

Sudahh burrppp...tu ceria jek muka memasing tuh...

Semangat!! Big Boss mkn Bulgogi Bokem...sedap katanya...kalau ada word gogi tu maknanya ,beef la..daging tu di stir fry basah2...side dishnya opkos ler seaweed soup and banchan..setiap kali dtg, aku mesti x mkn sgt kimchi merah pedas tu...sbb aku prefer sweet kimchi, tp susah nak dpt...rugi betul x seludup bawak balik banyak2 masa pi korea hari tuh..

Aku mcm biasalah....mmg forever and ever akan order Pa Jeon...bukan Ju On tauu!! Pa Jeon tu seafood pancake..so mmg ada la sotong, udang dlm tu...kalau lagi grand punye Pa Jeon, siap ada kupang and scallop bagai tp yg ni ada udang sotong jer...
Satu lagi yg best kat sini ialah air aloe vera...very refreshing tau..

Happy faces...Buuurrppppppp *bunyi membelahak mcm acixkurung* ahahhahahah...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers