Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Tuesday, 28 May 2013

Jolians Food Marathon 3: Waroeng Penyet & Laundry Italiannies

As Salam....
Sambungan lagik...smlm dah ngantuk sgt...x mampu nak bukak mata dah...
Kisahnya konon2 last nak mkn penyet utk dinner...ni kes paksa..sbb depa dah tabur janji2 manismu nak mkn penyet kan..goda2 aku pi Curve sbb ada penyet...so walaupun dah kenyang...singgah jugak la...kehehhehehe...depa takut aku nangeh...ade ke??? kehehhehhe

Kat sini cili ada 2 jenis..pedas n kurang pedas..yg pedas tu mmg nauzubillah punyer pedas..pijar mulut ai!! hohohoohoh...tp sedap jugakla..not bad..sini ada sotong penyet..yg kat bangi tu xde...tp variety lagi yg bangi tuh...

Adik maniewwss muka kepuasan kekenyangan.....bburrpp.....

Ingatkan dah nak balik....skali x jadi balik..duduk sini pulak....ya Allah..ya Allah..apa punyer perangai...kedai ni skali dgn bar ke club ke hape nama Laundry...so korg leh imagine la tahap kebisingannya yg mmg kompom lebih dari 80dB...pekak badak kitaorg kejap..bwahahahhaha....
 Kalau dah ala2 kelab bar gituh..wajibla ada yg x sedar diri menari mcm ala2 'you think you can dance' kan...haihh...mcm naik sheikh ada la...byk mat2 negro ngan awek negro gak...pastu tgk aku mcm pelik...x bleh ke aku nak minum strawberry banana kat sini...bajet howt plak dgn bibih juih dia tuh...heeeiiiii....
Kat sini jugak la yg katanyer strawberry banananya sedap...ntah...aku rasa semua sedap..sbb aku mmg peberet sama banana...

Dah kenyang tu padahal..tp masih gigih mengorder..mmg hari ni hari gigih makan sedunia...aigooo...aigoo...

Iklan x berbayar baby fad and baby bert...baby ke..u sure baby??? eeekkkkkk......mmg nak mintak penampar nih weii..

Last lepak penutup sebelum balik pagi pukul brape ntah...sok nya semua coti/MC/EL dan sewaktu dengannya...apa perangai kita ni wehhh....

Ini summary restaurant apa yg diterjah sejak lunch hour...cantikkan pic ni..ni penangan henpon changgeyy bella yg mahal...kehehheheh....Masterpiece ni hasil gabungan acix nana n adik maniewss...atas table kat Laundry tu ada chalk...utk apa aku pon tak pasti..nak buat lukisan atas meja ka..nak buat formula matematik ka...utk chemistry equation ka...dpt kat kami..arrr..abis la..abis lukisan tikus sume kluar...kehehehhe...

P/S: Hari yang menyeronokkan..mudah2an bersahabatan ini berkekalan...ameen....dan ehem...ehem..untuk yg x ikut tu kan...org yg pi opis tu kan...satu je aku nak ckp, pesanan penaja gituh...RUGI KO NYAHH!!! bwahahhahaha....



Monday, 27 May 2013

Jolians Food Marathon 2: Marché Restaurant

As salam...
Sambungan ni...ingat citer hantu jer ada sekuel?? ngeh ngeh ngeh...

Lepas mkn kenyang kat Bulgogi Brothers...apa lagi..jalan2 cuci mata cuci poket la..sbb gurls and boys nak tgk benda berbeza,,so kami split la..gurls ofkos ler merayap kat Street Market kan...Byk la aku jumpa sandal ala2 plastik jelly bunny tu...ada yg tekan harga sampai RM50.. hek ele..mahal  nya...padahal harganya x semahal tu...

Motif pic ni?? Sbb terjumpa ada Barbie promotion kat area ruang legar tu..haa...wajib la aku melekat kejap kan kat situ...dengki tau ahjumma 3 ketul ni..ditariknya aku balik...org tgh syok2 tgk videeo cerita Barbie...tak usah pelik..aku dari kecik mmg suka dgn Barbie dan benda2 yg berkaler fink..mmg ada special soft spot dalan hati gituh....

Jalan2 terserempak (terserempak la sgtttt) dgn kiosk eskrem McD..wajibla singgah sebentar dan beli eskrem kan...kihkihkih..camno nak kurus ni weh.....how ler...!!! Pantang nampak!!

Sempat la singgah Daiso yg super besar tu dan beli beberapa barang..antaranya ialah collar utk catbeng (cat + kambeng = catbeng) kesayangan...yg beli utk dia semua x muat..almaklum ler kawan tu berbulu penuh...mula2 plan nak amik collar for small dog..tp last2 tukar ke medium dog sbb nak collar tebal sikit...hhmm...mmg muat elok sangattt.....sib baik x amik yg small dog, takut ketat...sian Chachi..

Jalan2 lagi...marilah high tea di Marche...arr....aku sangaaaaaaat suka restaurant ini...suka!! ini juga dlm fave list so far...siap saje ongkosnya Big Boss..kita mmg akan ada weekly visit kat sini nanti...kihkihkih...

Yg mula2 konon2 xmo mkn pon..masuk sini terus rasa nak mkn...hahhahahah!!! Aku mkn quiche yg sangat la sedap..beef and mushroom quiche...tinggal last 2 slice...kalau tau aku amik dua2..sbb sedap...Big boss mcm biasa x abis2 ngan grill chicken...dan oh ya...strawberry banana smoothie di sini sangattttt la sedap...percayalah..tp sedap lagi yg kat Laundry tu :) Tapi kan...sbb aku mmg peberet pisang..make no difference la..depa2 nih yg kata Laundry lagi sedap...aku semua sedap...giler la..perangai mcm tong sampah bergerak...semua masuuukkkkkkk....

Arrr....yg 2 org ni mmg..suka buat iklan x berbayar....laki sape ntah ni...blueekk....

P/S: Im loving it...musti kasi repeattt....


Jolians Food Marathon: Bulgogi Brothers

As Salam...
Ahad yang lepas..terasa rasa nak mkn Korean Cuisine..so berkumpullah kami 6 org kat Curve, Damansara utk lunch....Gigih ni masing-masing...bahana nak melayan selera anak tekak dan perut yg x reti2 kenyang....kehehheheh....
Adik maniss Bella kami fetch dengan segera, acix katering gerak dari PD...iyer...dari PD..acix Nana & baby Fad (bluuekkkk....) dari BB...patutnya ada sorg lagi jemaah ke Curve nih tp tiba2 dia bz plak nak melawat opis hari Ahad, sayang bebenor dia dgn opisnya...arr....tak paham....so bye bye..sila jejoin next time...
Pastu...buleh berjanji plak tu..semua parking kat level B2..apakah?? kehehhehehe....

Aha..ini la tempat hala tujunye...hikhikhik

Kami amik set daging yang utk 4 orang...dalam RM139 kot..daging pelbagai dari 3 bahagian, bawang putih ngan mushrooms..daging berat 600g..kami berenam..kira ok la...beli kimchi soup 2 jenis...nasik 6 bowl (bowl dia kecik tp cukup utk sorg)...
Haa...ini seafood pancake..ntah apa nama koreanya..lain kali nak order 2..berketul2 udang, scallop ngan sotong dlmnya....sedap seh!!

Yg set daging tu...mmg ada staff sana yg akan tolong fry kan kat meja kita...kita cuma tunggu utk ngap aje...slalunya customer akan borak2 ngan staff tu..tp kami borak jer sesama sendiri..kesian mamat goreng tu...bwahahahah.....

Masa dtg tu..depa bg complimentary tea of the day..hari tu dpt corn tea..arr...bau jagung la..tp sbb xde gula..so payau2 la sikit rasanya...ada yg x suka...tp sbb aku kan mmg tea lover..ok jer aku rasa... Yg lain2 banchan tu..side dish la..yg side dish ni boleh refill berapa kali pon korg nak...

Muka puas hati....sayangnya mee kacang hitam takde..arr..maknanya kene terjah korean restaurant yg lain pulek next time....kehehehhe...

The gurlls....friendship forever uolls...Insyaallah...

Haaa...yg ni kan....bukan pic yg di snap secara berurutan tau..belah kiri...baby fad with his first bowl of kimchi soup...yg belah kanan tu..bowl kedua..yaaa....bowl KEDUA...gigih ko mkn ya!!

Makan berenam ni total bill dalam RM300++....sama je mcm makan kat Seoul Garden cumanya sana buffet style...gogi...gogi...gogi....
Opinion aku..mknn Korea ni mudah2 jer..mostly rasa masam dan pedas...iyerla..depa kan suka pedas, kicap dan fermented items kan..kimchi soup tu rasa mcm mkn kuah masak asam jer..cumanya dlm ada ayam or daging, tauhu dan cili hijau..dan ofkos sayur peberet depa iaitu kobis...bolehla masuk ngan tekak aku...Akan dtg lagi ke?? Iyer...masih dalam list so far..masih belum terkeluar dari carta...kihkihkih...



Sunday, 26 May 2013

Wedding Cah Cantik aka Rasputia kuros....

As Salam....
Uolls...Entry ni khas ditujukan kepada cik Esah kita aka Siti Aisah Abu Bakar aka Rasputia kuros aka Cah Cantik sempena majlis resepsinya yang berlangsung semalam di GSV Port Dickson...GSV bukan GSC wei...GSC tu punggung panggung wayang....kehehheheh...
Tahniah Cah..selamat dah ko...kawin jugak akhirnya...dari tahun ke tahun asyik postpone kan....ala...nak buat mcm mana..abg pilot askar mmg busy sokmo...tapi nah...kalau jodoh mmg x kemana...kan...
This time kita buat ala2 photo album okeh..lots and lots of pic...xdok susunan..random sajer...

Ini aktiviti malam sebelum majlis dan pagi sebelum majlis...yg lelaki2 sebok main pikchaaaa!!! Yg perempuan sibuk main Uno..Old maid..dengan Happy Family...apakah punyer perangai nih, semua dah demam main card!! Yg pompuan tdo pukul 4 pg melayan mende alah ni...yg lelaki x tdo langsung...pastu pagi2 celik mata dgn x mandi ngadap Uno lagi...gigih!! Bwahahahah...

Inilah raja sehari yang diraikan semalam..baru nak senyum...td muncung je  atas pelamin..ko nebes ek Cah...kehheheh...
Cantik kan baju Cah...semua pekenan dgn baju nie...termasuk la aku walaupun aku tau aku kompom x leh masuk dalam baju tuh.. :)

Ecececeh.... lawo makcik ni sekali sekala dia make up... :p

Kami2 yang hadir..acix nana gwiyomi dgn new hairdo nya..very the kpop..ko hado??? kehehhehehe...

The gurls, cantik2 semua....abaikan entiti hijau botak di belakang tu yea...bwahahahahaha...

Arrr....ini best part...sampai PD terus homeless di rumah Fara dulu..Fara jamu nasik berlauk...lauk daging salai masak lemak cili padi dah lain2...byk pulak dia masak weii...bertambah2 semua mkn nasik...dah makan nasik..ada dessert homemade ais krim...wahhhh....iSuka!! Terima kasih sbb sudi terima kunjungan homeless dari KL...murah rezeki ko ...Insyaallah...kihkihkih...

Haaa...ini anak ngan menantu Fara...kuikuikui...Bobby & Mandy...arr...yg nama Mandy tu pepandai jek aku bagi kan...sempena nama nasik arab Mandy Lamb peberet aku...kehehhe....motip???

Tetamu yg hadir...salah satunya ialah pwincess of Persia..ala..tu haa...yg tutup2 muka tuh..pwincess tu hokeh...ko jgn main2...yg muka ngantuk tu bodyguard dia...yea...bodyguard dia mmg muka ngantuk 24/7...time pikcha!!!! je dia cerah buntang mata....bwahahhaha...

Souvenir dalam goodie bag..cantik betul Yaasin ngan tasbih kecik tu...mmg special..ongkosnya jugak spesel okeh....selain tu ada gak kek coklat kecik ngan jajan2..mmg meriah la goodie bag dia..penuh dgn mcm2...goodie goodie sungguh..aiLike!!

Ini si kenit aka Adik yang ikut turun PD, dia ni masih bottlefeed so x boleh tinggalkan kat umah..

Ini?? Ini pic masa nak fetch Bella...ujan mmg lebat gilos...jalan banjir..pokok tumbang..alhamdulilah selamat masuk kat sini...dugaan sungguh...

Ini sape nih? Ihik...ihik...ihik...malulah!!

Ini pic majlis pernikahan Cah...cantikkan...

Haaa...ini lah baju yg menjadi idaman semua....sbb dia kawin dgn Kapt Yus..baju nya pon dah ada rantai2 mcm baju askar..wahhh....very the soldier gurl!! Cantik la weii...sumpah cantik baju nie...
Pesanan penaja (aku ler) utk si pasangan pengantin...mudah2an jodohnya hingga ke syurga...ameen...

P/S: Tq Cah sbb mensponser apartment kami kat PD..
Haa..yg x bestnya..parking ya rabbi superhazab..dah la ko block kete org then ko tarik handbrek..nak tak nak kene kluar ikut bahagian yg supersempit dah hasilnya...bercalar sudah baby Maz aku...dah ler baby Maz tu kalernya putih...sedih sagt...bodo la org mcm nie..satu hari kene kat kete ko..tau la mcm mana sakit hati rasanya...puihh!!

Monday, 20 May 2013

Ignore and be jolly....

As Salam..

Haaiii...lama x hapdet blog...berhabuk sawang dah blog ni..aku bz sikit lately...byk pending post..tp x sempat nak publish...bz mengalahkan PM kan..kan..kan..

Hhhmm...hari ni...aku nak berkongsi sikit perangai2 manusia kat workplace aku..bagi la chance aku nak meluahkan perasaan sikit..

Kat ofis aku nie..ada antaranya gred besar2...ada yg dah dpt title cemerlang...ada yg dah ada phd so bertitle Dr...dan ada juga yg ada kesemua kriteria yg aku sebutkan tu...hebat kan...ye la hebat..headbutt!!

Alkisahnya satu hari, adalah seorang ahjumma yg mempunyai kesemua kriteria yg aku sebutkan tu menghantar markah pelajar dibawah seliaan dia...nah..terkejut aku...apsal?? Dia hantar markah pakai form yg salah wei...apa mende nya nih...dah ler ko ni senior berpangkat2 bertitle2..boleh ko bagi salah borang dgn aku..ini bukan borang baru dan sistem x pernah bertukar...so aku dgn gigihnya mengsms ayat2 la ahjumma ni dgn ayat2 sopan..aku bgtau la aku dah terima markah dia tp aku akan reject form tu sbb salah, aku akan return dan kepilkan sekali borang yg betul utk dia buat correction dan pulangkan balik kat aku...apasal aku fussy sgt..sbb kalau time ISO nanti aku la hazab..x ikut prosedur..kan...

Wah..wah..pastu dia reply, dia ckp dia x dpt form yg sebenar, so dia dgn bijaknya telah menprint sendiri form dari website dan hantar pada aku...sampai situ ok lagi..yg buat hati aku panas tu..dia kata lain kali sila sediakan borang yg betul dgn secukupnya, dia xdpt borang tu, so dah bagusla dia print sendiri...Waaa..time tu aku mmg dah kepal2 penumbuk tau...aku mmg pantang betul kalau dek kebodohan dan kesombongan ko yg x reti nak bukak mulut bertanya, pastu ko salahkan org.... Apa yg berlaku ialah...dia x dpt form tu sbb dia hadir taklimat..kalau hadir taklimat mmg dpt form tu..pastu...aku dah hantar runner hantar file tu kat dia..mesti dia dah hilangkan..dan..masalah ni akan selesai jika dia tanya which borang nak download dan guna..buka print membabi buta jer kan... Aku dah gigih nak reply sms serangan balas kat ahjumma ni..tp dok disabarkan oleh kawan sorg ni..dia suh abaikan ajer..sbb ahjumma ni jenis yg x suka di lawan...kuat mengadu dan mengamou..nanti panjang ceritanya...ala...hazab la gini...tak suka la kene buli..
 
No wonder la ahjumma ni fail lantikan utk Jusa C..dan kog tau kat mana dia fail...bab hubungan dgn rakan sekerja..selain semakan fail, projek bla..bla..bla...kan ada bah yg mereka akan interview rakan sekerja kita, ala2 bab PR dan sahsiah kan...kantoi kat situ weh....senang citer..collegues dia pon x suka dia...motif...suka ngelat keje..nak keje hebat2 yg ada org2 berpengaruh dan vip jer..supaya senang tonjolkan diri...kalau dgn collegues dia pon dia bleh perangai gitu..imagine la kalau dgn org yg gred lebih rendah..mmg x pandangla...staf bawahan pon mengelak je ngan dia nih...hhhmm...spesis mcm nie mmg x layak di bagi Jusa C...sbb suka pergunakan org utk kepentingan sendiri..kan...

Satu lagi...aku x suka la boss yg kuat mengular...semua keje bagi kat staff..dia kejenya jln n makan2, huha sana huha sini jek...aku x suka dia suruh aku menipu utk dia..dan x suka aku disuruh punchkan punchcard dia...aku x buat lansung even bila dia pesan...rasakan!! Nak menipu..tipu sendiri..jgn nak suruh2 org... Nak bikin surat sekeping pon sibuk carik pegawai atau kerani...haloo...boss tempat lain yg sejawatan dgn dia bleh aje buat sendiri...yg ini apa pon x boleh..kalau gitu biar aku jer la yg pegang jawatan ko tu...kan..

So aku selalu la mengignorekan dia...haa...ada ke pukul 7 pg dah sibuk call..ada masa tu dia call kwn aku pukul 6.30..alasannya 6.30 tu org dah bangun, so x salah dia call nak tanya apa2 ke nak mintak apa2...mmg la org dah bangun tp bukan ke time tu org sibuk esp yg ada anak..mana nak bikin breakfast, nak urus anak dan maybe yg ada tgh drive to work..haishh...ada sedikit unsur2 bangang la kat situ aku rasa...itu belum perangai dia yg suka kacau org time lunch hour..babik betul perangai tau..

So apa aku buat...aku block dia dr hp aku...rasakan!! Aku bg dia no hp aku yg satu lagi..hanya utk work purpose..dan hp tu aku off bila dah time..xde maknanya nak melayan karenah giler dia weh...Hakhakhak

Mmgla org kata...itu semua tolak tepi...mesti ceria dan berpikiran positif..once in a while bolehla aku praktikkan tp kalau dah sellau sgt...haihh...senyum aku kemana..pikir positif pon lesap...

So....ini la dptnya...mmg bleh fren2 ngan grumpy cat....tapi mmg mama ngan abah ada ckp..air muka aku ni sombong dan garang...xdok wei muka sweet2 ke..muka babyface ke hape...kalau aku x senyum dah nampak garang..imagine kalau aku mmg tgh betul2 marah  or bengang...arr...cuba korg imagine..caner tu?? Sbb tu kan boss aku kalau dia masuk bilik aku dia akan tanya dulu..aku diyana atau aku medusa...sbb kalau medusa dia takut...bwahahahhahha...of kos ler dia takut..rahsia mengular dia sume dlm poket aku...boleh gitu??? kehehhehe..

P/S: Saya tidak mau dipijak kepala...tak pedulik la org nak kata apa...


Sunday, 12 May 2013

uhukkk...uhukk...

As Salam...
Yuuhuuuuu......weiii...rindu nya....lama x bersiaran...aku bz yg amat2 baru nie...
Agak huru hara di opis...agak huru hara di rumah...tapi alhamdulillah...sudah selesai semuanya...
Byk dah mende yg aku nak hapdet tp tinggal harapan dek kebizian melampau tu..aku summary saja la...

Hari tu...surat saman cik esah dah selamat diterima...cik esah kita nak kawen seh!!! Tahniah!! Jadi insyaallah 24hb ni berbondong2la kami akan turun ke PD...untuk meraikan hari bahagia kawan yg sorg nie...mudah2an majlisnya berjalan lancar..moga2 cuaca baik..x panas x ujan...harap2 perfect la semuanya utk big day dia tuh..ameen....

5 Mei hari tu kan hari mengundi...so Big Boss pegi megundi dulu sebab area dia lebih dekat..dia dah settle baru la berangkat ke Ampang..ini pengalaman kali ke-3 mengundi...pangkah jangan x pangkah...PRU ni la yg paling huru hara sekali..degn black out la..pengundi hantu...pengundi bangla dpt free ic..haaa..apa nak jadi dgn Mesia ni...x payahla kita nak gaduh2..siapa yg salah tu biarlah Allah yg balas..yg pasti..kalau Allah nak amik..kejap je..sama2 kene jaga perangai sbb yg berantam ni sama2 Islam...kita ikut saluran yg betul...kan..

Oh..hari yg sama juga dpt berita gembira...adik ipar aku dah pregnant 2 bulan...tahniah!! beruntung sungguh jadi insan terpilih dpt mengandung awal...nasib korg lebih baik dari aku...bab ni aku mmg malang...xleh nak kata apa..kalau dah ketetapan takdirnya begitu...

Masa yg sama huru hara dgn article journal yg kene buat major correction...mujur ada oppa sorg nie...kehehhehe...harap2 article tu diterima la..x larat dah nak buat correction...terima kasih oppa..utk semua bantuan yg ko dah bagi kat aku..

So skrg...aku crave utk ni...mana nak carik...mana nak carik....

P/S: Dalam suka ada duka...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers