Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Monday, 30 December 2013

Doakan yg baik2 aje..

As Salam....

Selamat pagi....pagi yang ceria (utk aku) dan tenang...xde hiruk pikuk bunyi lagu ntah hape2 ntah..xde nampak muka org2 yg aku x berapa nak gemar...kesimpulannya...hari ini sangat perfect...produktiviti pon meningkat..pagi2 sampai jek terus aku uruskan markah2 praktikum yg kene key in dan siap2 sumbit ke bahagian peperiksaan...haaa....suka aku....bila bekerja dgn org, kene on time..jgn di sebabkan kita kerja org tertangguh..kan...unfortunately tak semua org feel the same way...pantang seh org yg mcm ni...kalau aku malas2 pon, yela kadang2 xde mood..selalunya yg terlibat ialah keje yg aku punye sendiri..kalau kene marah ke hape..at least sbb my own fault ler...

Ujung ni best sgt pi keje..sbb x jem...tapi kegembiraan tu x lama...pas ni mula lah zaman bz semula..aiyoo..kalau hari2 mcm ni jalan lengang kan best...demmit...

Lagi sehari nak masuk tahun baru...mcm2 dah dilalui dalam tahun 2013 ni...ada pahit ada manis, semuanya memberi pengajaran dan ada hikmah tersendiri...setiap yg berlaku ada sebab dan musabab..kadang2 time pikiran tgh celaru..kita x nampak semua ni...bila dah lama2 tu..baru sedar...yg hilang2 tu semua mmg no good for me la...so Allah gantikan dgn yg lain..yg shinier and new gitu..rezeki juga ada dimana2..bumi Allah ni luas...antara nak usaha dengan tidak jer..kan...

Contohnya...aku stop tuition...haa..ada jek kata rugila...sbb side income tu agak lumayan padahal keje beberapa jam je dlm seminggu...tp aku pikir2...aku xleh buat keje dlm keadaan stress, nanti hilang barokahnya dan jadi x ikhlas pulak...sedangkan keje tu menuntut aku utk memberi ilmu pada students..kadang2 aku rasa mcm aku ni mengheret2 diri utk pi tuition tau...haaa....x leh jadi..udahnya aku berhenti..mungkin sampai sini ajer rezeki side income tuition tu...even monthly income aku jadi kurang tapi hati aku senang, stress aku hilang dan more quality time utk family esp the furkids...Allah bagi aku tenang dan x terasa sgt short duit (walau hakikatnya duit mmg short la kan...hahahahha) ..see...mungkin dah tiba utk bagi peluang org lain utk carik rezeki kat situ..look at the bright side ok... lgpun..mungkin juga sudah tiba utk kita teroka peluang jana rezeki yg lain...kan...kan...

 
Tapi dalam diam...aku tetap risau dengan isu2 harga barang naik, tol naik yg tgh kecoh ni...mana nak pergi..mana nak lari...kene gagah hadapi..ofis tetap kene pegi...minyak tetap kene isi..tol tetap kene lalu...kadang2 kecewa dgn komen2 pak menteri yang mengeluarkan statement seperti org xde ilmu..harga barangan naik kalau mmg x dpt nak dielakkan pon, sekurang2nya jgnla menaikkan kemarahan rakyat dgn kata2 begitu...skrg ni pon...org kaya makin bertambah kaya...mana tak nye...harga rumah yang melampau2..sape mampu beli?? org yg mmg sedia kaya...org golongan pertengahan? org miskin? nganga sajork... kurang2 org miskin leh apply BRIM, org golongan pertengahan jugak yg mcm xde pembelaan...sbb apa?? sbb BRIM x layak apply, tp tiap2 bulan dah kene catu bayar income tax..kan..sadis!! Kalau ditengokkan makin ramai yg mula beralih arah beli rumah dikawasan luar KL..bahana x mampu dah nak beli umah tgh2 kota..beruntungla depa2 yg parentsnya sempat beli umah 2-3 bijik kat KL...ala..mcm org2 lama yg dok Ampang, Keramat, Hulu Kelang tu semua...ada la gak aset...tp siaplah...jem jgn ckp..tgh bandar la katakan...Skrg ni kawasan Sg. Buloh, Puncak Alam yg org dulu takmo beli pon dah mula penuh..haa...harga rumah luar KL masih mampu milik..tp nak pi keje plak jauh..dah kene main sama duit minyak ngan tol..balik2 mcm sama jek..

Ada baca pasal cara2 nak invest..berbaloi beli 2 umah flet dgn bayaran bank RM1500 sebulan berbanding bayar 1 umah teres dgn bayaran yg sama..sbb bila ada 2 umah flet..1 tu boleh digunakan sbg sumber income dgn cara sewakan pada org...betul la kiraannya tuh...tp utk org yg bela furkids ni..mudahnya bila ada landed house..jadi aku terpaksa lupakan je niat nak invest dgn cara tu.. Dikatakan juga lebih baik menyewa je kalau x mampu beli umah di KL..sbb boleh jimat duit tol and minyak..infact org yg ada rumah sewa ni pon kadang2 masih menyewa atau duduk rumah kuarters..sikit punya jimat..nak kaya sila main sewa beli umah teres, tp amik masa sikit sbb perlu time utk peram dan matangkan harga umah tp kalau nak sentiasa x putus duit, main sewa beli umah flet. Tak paham ek...ha...baca lah sendiri kat sini.. Ntahla...aku stil nak landed house..mcm mana tuh??

Lagi sehari nak masuk tahun baru...mcm2 dah dilalui dalam tahun 2013 ni...ada pahit ada manis, semuanya memberi pengajaran dan ada hikmah tersendiri...setiap yg berlaku ada sebab dan musabab..kadang2 time pikiran tgh celaru..kita x nampak semua ni, asyik2 nangis meratapi kehilangan, pastu dtg mereng sibuk plak nak point finger kat org...bila dah lama2 tu..baru sedar...yg hilang2 tu semua mmg no good for me la...so Allah gantikan dgn yg lain..yg shinier and brand new gitu..

Ditutup satu jalan...jalan yang lain pula muncul entah dari mana...
Aku hilang kawan... aku dipertemukan dgn sahabat....
Byebye Balakong... hola Rawang...
Hilang furkids....rindu setengah mati....Allah ganti dgn furkids yang lain..
Sunyi hidup berdua, Allah kuniakan niece buat pelepas rindu dan berkongsi kasih...

Aku mengharapkan yg baik2 utk tahun 2014 ni...moga2 segala yg dikerjakan nanti mudah urusannya..membuahkan hasil... ameen...

P/S: Looking forward utk 2014 yg bakal menjelma..doakan yg baik2 aje..mudah2an yg muncul juga yg baik2...ameen...




Thursday, 19 December 2013

Spray paling best: EUCALYPTUS SPRAY

As Salam...

Hai....cer tgk ni...korg pernah jumpa spray ni? Pernah guna?? Ada jual kat booth Scratch masa kat petworld JB hari tu...booth depa bau fresh...rupanya bau mende alah ni...


Spray Eucalyptus ni?? pernah guna tak?? Apa?? Tak jelas??

Nahh...Gambar besar..pasti jelas..kehehehhe


Skrg ni..aku dah guna spray ni utk kegunaan di rumah....sbb apa?? sbb benda ni safe utk org dan pastinya pets juga...almaklum anak bulus berderet...pe'elnya pon macam2..ada yg allergy dettol..ada yg allergy dgn clorox...haihhh..so far ini x mendtgkan mudarat atau apa-apa masalah..lagipun spray ni CFC free...so environment friendly juga...

Spray ni ada mcm2 fungsi..sbg deodoriser boleh...sanitiser boleh...air purifier pon boleh...

Mcm aku....tujuan utama beli spray ni ialah untuk
  • segarkan bau dan udara...spray ni bagus utk hilangkan bau2 yg x menyenangkan contoh bau asap rokok..bau durian (jgn x percaya ada org mesia x suka durian..rugi..rugi...), bau littertray anak2 bulus (ini sgt berkesan ok...)...kami ada simpan 1 botol dlm bilik..sblm tdo spray..haaa...lega....sedap je nak bernafas..
  • disinfectant...selalu guna utk disinfect meja ke..tempat anak bulus terkencing la...masa bersihkan cage or litterttray spray lagi...spray kat keyboard komputer...boleh je nak guna buat lap sinki dapor bagai...suka aku...1 product covers all
  • simpan 1 dlm kete..yg spray kecik..sangat berguna...sbb ada mcm insect repellant juga..selamat kereta dari lipas dan bau2 busuk

Eucalyptus ni banyak productnya...so far aku berkenan la dgn product ni..tp nak dpt agak susah juga..tp sbb suka sgt..akhirnya aku dah jumpa dah dgn contact person utk beli direct..kalau spray yg besar tu rm22, spray yg kecik rm14...tahan lama juga...
Ada juga oil dan hand sanitiser..murah jer...x sampai rm7 pon...

kalau korg nak beli, x jumpa carik...silalah whatsapp aku di 017 2671617, whats app jer...aku ni kalau no x dikenali mmg x angkat...bleh je aku pi belikan/amikkan....xde hal...sbb aku tau org2 yg ada pets akan suka dgn product ni...barang baik mesti mau kasi share maaa....kan...

P/S: nanti aku bg review product lain pulak...eh...korg tau x yg eucalyptus ni mknn beruang koala..beruamg koala mkn mende ni jek tau...sbb tu logonya logo beruang koala...hekekekekke...lgpun ni mmg product dr Australia...bukan made in china hokeh...



Tuesday, 17 December 2013

Kyochon Food Testing With Frens...

As Salam...

Rabu 2 minggu lepas kalau x silap (okeh...entry basi...basi! but who cares..hekhekhek...) Hhhmmm....ada pegi food testing..ni pon sbb bangbo ada kawan yg invite pi sana...kedai apa? kedai ayam goreng...hey...goreng bukan sebarang goreng...oh no..no...no...bukan kepsi....ini goreng korean style...nama kedai tu KYOCHON...Kedai ni akan officially bukak pada Januari 2014...sbb Dec 2013 dia buat grand opening kat outlet di Filipina.

Kalau nak pi kedai ni senang je...bila dah masuk One Utama tu...landmark nye ialah supermarket Cold Storage tu...mmg x sesat punye la..

Selepas berjanji2 nak jumpat kat area yg di janjikan..perghhh...acixkurung dtg dgn penuh cun sambil memakai heels belang2 nya iteww...acixkurung dah kurus seh....bukan setakat bakar kalori...buku kalori pon dia bakar hari2..ko hado??

Ni ha KYOCHON...aku belum masuk dia dah berjanji2 dgn aku tau....x sedap siap ko!

Ni la antara food testernya...senyum semua nya ek..nak makan free la katakan....ouh...abaikan abam yg x abis2 beli baju GAP...this time dia dah upgrade...thumbdrive pon beli yg ada tulis GAP jugak..haiii...kalau la ada org2 kuat GAP baca..silalah bagi dia award peminat tegar GAP..3 huruf tu jer dia tau...satu lagi ANF ke ntah A&F..kan aku dah kata..kuota dia mmg 3 huruf jek!! Kesian wei...3 hurup jek.....bwahahahhaha...

Hhmmm......janji manismu....

Antara menu2 nya...sedap ek...

Lagi....hhmm....mmg x adalah nak amik small...either medium or large.....

Ini kimchi fried rice...sedap...pedas2...

Ini dakgalbi set...datang sekali dgn kimchi fried rice..haa....salad sedompot tu dia letak blueberry dressing...asyikkkkkkkkkk....
ouuhhh....ini my fav...aku ni x mkn sayur2 ni tau....tp kat sini sedap pulak salad2 ni...jd kalau aku sedap maknanya sedap la.....dressing dia mmg wallah!! ini sgt2 recomended tau! must try both..sila lah jadi pentamak! :)
Mandarin salad.....kalau nak rasa yg blueberry salad....ada jek secopot dia letak sebelah dakgalbi tuh...
Ni range ayam gorengnya....ada original soy sauce n garlic..ada honey range dan ada yg spicy....yg chicken fillet tu salsal range...salsal tu sedap...yg bintik2 tu beras korea...fillet tu di salut dgn beras korea sblm goreng..haruslah crunchy...

Ni jer tinggal...mcm piranha semua nya...zip...zup...zupp...hilang semua!!

Muka ceria....hey acixkurung..ko buat apa....ambil bau sajork kah???
Haa...yg kilat2 mcm cupak ali baba ni tempat buang tulang...jgn ada yg bikin malu pi isi air dlm ni okeh....
Perut sudang kenyang..ntah berapa kali burp ntah...marilah kita balik...sblm tu...amik pic dulu tgh patung wax si siwon niha....


P/S: Mknn di sini sedap..ada yg kata sedikit pricey...itu mmgla kalau ko compare dgn kepsi!! haishhh...
Skrg aku pahamla apsal kat korea nun byk betul kedai2 jual ayam goreng...ayam goreng depa sedap2 seh...
Ouh...lagi satu....girls yg bawak handbag...ada hook kat bawah table..so boleh sangkut beg kat situ...masa dtg tu mana la aku tau kan..so aku mcm biasa sangkut kat kerusi...heheheh..
Satu lagi...haih...byk na satu lagi...ada sorg waiter kat situ hensem seh!! @_@ tak dpt nak amik pic...sbb bz bebenor dia masa tuh....ouhh...ensemnya kamu...aku terus teringat kat abang pedas, si firman dlm ILUS...sape yg baca ILUS tau ler betapa pedassss nya si firman ni di describe dek melur jelitu tu...hehehehhehe...







Monday, 9 December 2013

Cutenya kauuu....!!

Haloooo.....

Haa....ni entry sambungan dari entry Bling Bling....ahaaiii sebelum ni...

Oleh kerana aku merasakan yg tepek2 makanan ni comel sgt...so aku decided utk beli another hp case tp nak bikin sendiri...haa.....misi mustahil sgt....


Suka yg ni..we decided nak bikin sendiri...

So...dgn gigihnya...pilih2 la mende kecik cononet tu...beli casing kosong..n glue putih tu...yg konon2 nanti nampakla mcm krim kan...
beli krim tu dpt 2 nozzle..pakaila mana2 suka...
Gigih picit krim....

Haa....the best part...tepekkkkkk...tepek sesuka hati uollss..ko nak senget ke kiri kaaa..ke kanan ka...

Lagi...sampai penuh ikut citarasa masing2...nak dia rata2 ke..nak terjungkit2 ke...

pas tu...bila dah abis yg item2 tu dah ditepek..bleh la tambah2 yg pearl2 ke...yg batu2 ke...kasi penuh ruang2 kosong...

Haaa....gigih ko...tenungan makrifat tu namanya....ni la yg aku keje kan lunch hour tadi...hikhikhik...

Tadaaa!!! Ni la hasilnya.....maybe x secantik dan sekemas yg ahmoi tu bikin...tp xpela....aku bikin sendiri...[as ni nak buat kat casing tab pulak....haaa...siapla..habis penuh aku keje kan :p
Partner in crime aku....hekhekhek...
Hikhikhik

P/S: Terapi sangat...benda comel2..benda kaler2 sgt la aku suka....





Bling Bling...ahaiii....

As salam...

Haaa...excitednya nak hapdet blog hari ni....ehehehhe...apakah???

Alkisahnya...last week (ok, very the basi kan cerita ni)...kami ni dgn gigihnya pi la Shah la utk some errands...pastu dah lunch hour kan..pi la Giant Shah Alam nun...pi sana dengan misi...MISI BLING BLING!!

Jalan...punye jalan..jumpa la kedai yang dimaksudkan..kedai jual/buat casing handphone...
Ye...ye..dulu aku x kisah handphone aku bogel2 ke hape..tp tiba2 suka pulak nak yg bling2..sekali sekala melayan bengong aku sendiri...

Kedai tu betul2 kat depan McD...takkan miss punyer..

Best kan....kan....

lagi...lain design....lain size..lain harga...so pepandai la bajet...lagi dasyat itemnya...lagi penuh bling2 dan pearlnya...lagi besar harganya...ikut suka masing2..

Antara design yg display kat sana...


Ahmoi ni ha tokeynya..btw..kalau nak keje part time sini pon boleh...dia mmg tgh carik org...utk jaga time wiken...dia bayar rm40 sejam...


Ni lagi..sekarang ni org suka letak cermin...buat betulkan tudung la..buat check make up la...lain size lain harga....ada yg belas2..ada yg puluh2...


Comel ek..mcm sedap ek...

Ok..ini serious design gegurl...

Lagi...ni pon fave design...design merak....ni kalau tema Deepavali very the seswai..

Basic kami2 punye..dah setuju nak pilih item apa...baru dia tepek pakai special glue plus bling2 nya...nak stones ka...nak pearl ka...nak separuh ka..nak penuh setepek pearl ka..


Hasilnya....ni si wawa punyer...RM100 kot...sbb barang2 yg dia tepek tu besar2...

Ini?? ehem...ehem...ni ai punyer la...hokhokhok..yg mcm aku punye ni simple2 jer...bling2 pon bikin sikit jer..dlm RM 80...


P/S: Ala...sekali sekala aku pakaikan baju kat henpon yg sokmo bogel ni...sian dia...alasan sgt kan...alasan menenangkan hati kekdahnya nih...


Saturday, 7 December 2013

Korea 5: Cat Cafe

As Salam...

Sambung lagi...ya Allah...hazabnya nak abis...mood xde....dgn macam2 yg berlaku...so bz sokmo...

Haa...pastu...kitaorg ada lepak kat satu cat cafe..ala...kat area kitaorg stay  jer..kat Hongdae tu...

Kalau naik subway, turun kat Hongik Universitu...amik exit 9..dah keluar belok kiri...jalan straight..sampai intersection amik kanan...kang nampak la Godabang Cat Cafe ni kat belah kanan..dia dekat dgn Hello Kitty Cafe tu..kat area tu ada 2 cat cafe kalau x silap (yg kami jumpa)..yg satu lagi tu betul2 belakang (sederet ) dgn Hello Kitty Cafe..apa ntah namanya...yg Godabang ni kat tingkat 3 tau..menapak la naik atas...


Ni entrance nya...
Masuk2 je...ada jumpa satu area kecik..kene bukak kasut..pakai seliper yg disediakan...then only jumpa pintu utk masuk ke dalam cafe....masuk2 je terus jumpa kaunter...kat situ jer dah nampak budak dompot ni menempek atas kaunter...kat kaunter ni la kami mendapat sorakan mesra "enjoyingggg" ...apa kes??? Dia nak ckp...pls enjoy ke gitu2 la..yg kluar..nah...enjoying sambil dgn gerakan tangan melambai masuk...ok...nyaris2 pitam sbb byk gelak...Haahhahahahha.....Nahhh...enjoyinggggg la korg baca the rest of the entry...kihkihkih..
Kat sini entrance fee ialah 8000 won dan akan dpt free 1 drinks berasaskan kopi..pilih je la mana2 suka kat menu tuh..


Masuk2 je terus dpt mini ceramah all the do's and dont's bila nak bermain2 dgn kucing kat sini..
Seterusnya...masa utk beramas mesra dan berguling ceria dgn anak2 bulus...
Come to mama....comeeeee to mama bebeh...

Mcm manusia..kucing pon ada mood..perangai dan temperament nya sendiri...ada yg aloof...ada yg malu2..tak kurang juga yg friendly...dia tegur menggesel2 dulu kat kaki sblm sempat kita panggil dia..

Antara resident di sini...ada scottish fold...ada bengal...ada persian...mcm2...

Budak ni..belum apa2 dah melompat panjat perut bang Bert..masa ni...tuhan je la tau betapa rindunya aku dgn budak2 kat umah...yg kat boarding centre...

Cantik kan si putih ni..apa ntah namanya...kat sini..nama2 semua nama footballer la..nama retis la....Comel budak ni...kebetulannya masa ni aku tgh tolong foster si Amor dan Rosalinda kat umah (klik utk baca cerita itu di sini)..rindunya...

Masa tu x berapa ramai org..tp x surut 2 org dtg....ok la..kang ramai2 x selera plak nak main2 kucing...

Comel2 kucing ni..kebanyakkan breed mahal2 juga (bagi aku la...sbb aku layan stray cat je..mainecoon kat umah aku tuh pon pemberian kawan sbb mmg nak direhome...persian yg ada tu plak rescue dari irresponsible owner...free jek dpt..xde beli2 nih)..tp berjaga baik..dah neuter...sihat2...bersih2 bulunya...bau pon xde kat cafe ni...mmg nampak la air purifier dia yg besau ada 1..besau almari 1 pintu tau..yg kecik ada 2....sbb tu udara bersih je dlm ni...sikit bau pon xde...

Kat pintu toilet (toilet org) ni diletakkan info dan cerita pasal kucing2 yg ada di sini..sygnya dlm hangul, harusss la aku x paham...tgk gambar sudah..

Tgk ni...haa...rasa nak nangis..rindu ngan Amada baby kat umah....apa la yg dia buat agaknya masa tuh...Aku carik2 juga yg mcm si mada kat sini...hampeh...dok tdo dlm kotak..tamau main...

Kita boleh beli treats tau kalau nak bagi kucing...x ingat...3000 won x silap..

Ok..ok..this is the best part....masa kat sana..kami jumpa retis...oh yeah retis betul la...patutla tgk dia nih hensem dan agak semegah dr yg lain2 mamat korea dlm tu...sygnya sorg pon dari kami x kenal..tp sbb hensem kitaorg dok usha2 dia la kan...wajibla amik gambar curik + hantar abam bambino kami utk snap pic dgn kamera zoom in nya yg hebat tuh....ehehehhehe....gatal sungguh..xleh blah perangai masing2...termasukla aku...

Ni la retis yg kami jumpa..ni ex member boy band UKISS..patutla hensem..ie...x comot mcm yg biasa2 jumpa...walau simple dia nampak bergaya dan mmg sangattttt menarik perhatian...lazattttt......
 Mcm mana la kami nak tau dia reti...sbb org dlm tu pon buat tak tau...x cam dia kot...kami2 ni bukan peminat die hard fans UKISS..kan...nama dia Alexander Lee Eusebio ie Xander..
So selepas aktiviti menggeletis dan sesi curik2 amik pic...ada la yg post pic ni kat fb ke hape...haaa...time tu la si acixkurung ie ratu gossip mamarazzi kami tu bgtau dia ni retis...haaa....maklumat dr org di mesia utk org yg di korea..yg jauh boleh cam muka dia...kami yg dekat2 ni x tau..kalau tau mesti dah tegur dan ajak amik pic..rugi!!

Nah..baca sendiri serba sedikit pasal mamat ni..di sini...
Kalau di google pon mmg bersepah muka dia...


Sebelum balik...amik pic dulu..


To be continued...




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers