Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Wednesday, 31 October 2012

Jamban Jackpot Pt 1

As Salam...

Maa...oh ma...bila mama nak bukak jamban baru nie..bleh kami open ceremony....
Ala..abiskan la dulu pasir lama tu..nanti membazir...ingat ma beli pasir tu pakai mayirus kaa???

Ntahnya..bukak la cepat..lambat2 nnti expired pulak..kang berkulat2...cepatla ma..Mada x sabar nie..nak skrg!! nak skrg!!

Maa...Ako rasa baik mama check si Mada tu..dah biru2 muka dia tu...tahan beyak dari pagi tad tuh..

Uuuhh...uhhh....uurrghhhh....
Ngape Mada?? pi la beyak kat littertray lama tu...kang sembelit nanti...

Biarla Mada tahan..biarla naik biru muka nih..selagi mama x bukak jamban baru..Mada taknak beyak!! Huhuhu...

Nampak gaya kan Mada..ko beyak minggu depan je la..sbb mama suruh jugak kita abiskan pasir lama..Sembelit mcm batu la ko nanti....hahahahahahha!!!


P/S: Mada paling sibuk dgn jamban baru..haishhh...


Thursday, 25 October 2012

Teringin...

As Salam...

Haiii..kelasssss mak punye tajuk entry nyah...ko ingat penyanyi Shima tu jer reti nak teringin2....kohohohoho...
Ni haa..nak share...pic yg sangat mencuit hati..skali pandang..ehhhhh..mcm Feebee..2 kali pandang...hurrmm...bukan Feebee...hehehhe

Pic ni aku copy paste dari FB wall ex-student aku..dia pi supermarket..tiba2 nampak ni..sekor tux cat tgh godek2 nak koyakkan plastik kibbles tu...sumpah comel!!! 
Dia kata finally ada staff supermarket tu amik dia bawak kluar dan bg makan...alhamdulillah..ada rezeki dia utk hari tu....kan...
Tapi..wonder la jugak..mcm mana dia boleh merayap masuk sampai ke shelf tu...hairan aku....bijak..bijak...

P/S: Apa salah berkongsi rezeki..kita sesama makhluk ciptaanNya.. Eh...teringin nk mkn roti jala..perlukah aku buat utk raya aji esok??

Wednesday, 24 October 2012

Inikah Jodoh??

As Salam..
Jumaat lepas..kami pi fetch FeeBee dari rescuernya..ala..bukan org lain..fren2 I jugek...hohoohoh...

 Haiiiii...selamat datang ye adik FeeBee...nama kita Bokashi..panggil je abg jeneral..yg ni adik saya NyuNyu a.k.a perempuan kaki pukul...berkenal-kenalan dengan warga umah mamabetty yg lain ya..

 Maceh..hikhik..I malu la..hikhik

 Fuiyyyooooooooo..awek baru!!! Comelnya!!! Bergetah lagik!! I pekenan sungguh... Maa...oh ma...ini mama bawak balik jodoh  utk Jayen ke??

Yabedabeduuuuuu.....dapat bini baru!!! Inikah yg dinamakan cinta?? Ouuhh my heart...

Tsskk..tskk...tsskk...Kawan2...maafkanlah Jayen gedempol tu..dia mmg gitu..sape2 je mama bawak balik semua dia ingat jodoh dia...kesian kan...hazab mamat kelabu asap nih...


P/S: Selamat datang FeeBee..mudah2an kamu senang menyesuaikan diri di rumah mamabetty & Big Boss ya..Insyaallah... Utk Idaxu Rais..terima kasih sbb percayakan kami utk foster merangkap adopt si FeeBee..kini dia bukan stray lagi..dia dah ada mama, papa, adik beradik..dan yg paling penting..a house that she can call home :)
 


Tuesday, 23 October 2012

esok le

as salam...
haihhh..lama betul x update blog...mak bz bz bz la noks....kuikuikui
byk cerita 2 nak kongsi tp...x sempat  nak publish..nanti la..ewok aku try yea..nak hapdet pakai tab ni hazab sungguh rasanya menaip..tak feel..esok ya..

daaa....

Friday, 19 October 2012

Kawan vs Skandal vs Disyakki Berskandal....dari kacamata Mamabetty..

As Salam...

Haaa...penuh wall aku dgn isu2 panas skandal2 ni..hahahahhaha.....Hazab betul kawan2 aku nih...pening..pening...yang salah anggap pon ada...baiknya dijelaskan supaya tidak ada yg salah faham..supaya yg keruh dpt dijernihkankan...nak idup kejap je pon...x mahu la sampai ilang kawan kalau betul benda2 ni sebenarnya x berlaku....

Ehh..kenapa tiba2 aku rasa blog ni mcm blog kaunselor rumah tangga ek..haaa..ni la penangan bila suka duduk bercampur gaul dgn geng2 kaunselor rumahtanggan dalam Islam...Takpe..sekali sekala...bercerita sekadar yg ada..berkongsi sekadar yg faham..

Sefahamnya aku mcm nie...kalau kawan...maksudnya kawan la..yg mcm kau dan aku faham...rakan sekerja, rakan sekelas...rakan sepermainan....kawan sama2 pergi mkn..etc..hubungan biasa...boleh bergurau, boleh bercerita...boleh bercalling...kalau xnak berkawan..dok la utan..kan.. Aku rasa..aku ni pon cukup open minded utk memahami perkara2 mudah begini...sbb bila kita bekerja..circle of friends kita mmg ramai..ada lelaki, perempuan dll...Tapi harus diselidik kenapa isu ni naik kan..kenapa ada yg sentap dan ada yg terasa hati..

Aku x tau la org lain..memandangkan semua ada pendapat masing2..tp baiknya aku nyatakan apa yg aku rasa bila aku berdiri sebagai perempuan biasa ...sbb perkara2 mcm ni..aku tgk yg berantam pastu sedih2 mesti golongan perempuan...nak wat mcm mana, wanita ni mmg golongan yg emosi...ala..aku pon sama..ada masa drama airmata boleh tahan juga...Kesnya disini, feelingnya x sama kalau melibatkan org bujang sbb belum ada apa2 ikatan pasti...tapi kalau dia seorang isteri...hhumm...berat la sikit..

Nak cerita sikit..aku ada 2 org kawan lelaki dan perempuan..dan mereka best friend...mmg kamcing ho..pasangan masing2 mengenali antara satu sama lain...jumpa mkn2 kenduri kendara..biasala..tp sepanjang tempoh perkenalan...tak pernah sekali mereka ni bercekau2 pasal isu skandal...Sbb hakikatnya mmg depa bukan skandal...dan mereka x pernah buat apa2 yg boleh menimbulkan syak wasangka org..punyela tertib menjaga pelakuan dan tutur kata...salute aku dgn diaorg..
Kenapa mereka boleh bertahan sebagai bestfren ek?? Pasangan depa x jelesi2 ke? 
Meh aku bgtau....mereka percaya dengan pasangan/kawan masing..
Kenapa percaya? 
Sbb tiada sangsi antara mereka...
Kenapa tiada sangsi? Maksum kah mereka? 
Eh..tentula tidak maksum..tp bila tiada benda yg diselindungkan, saling berkongsi dgn terus terang...tiadalah ruang utk sangsi itu timbul....Maknanya..kedua2 pihak kene main peranan masing2 yang mana ada a few lines and rules yg mereka perlu akur..barulah makmur...kan...

Sebagai seorang perempuan..aku pon tak gemar dgn tindakan sesetengah orang yg suka main terjah2 dan serang2...beb..ni bukan zaman barbarian hoccay..satu lagi..isu begini perlu dibincangkan secara dalaman dgn individu yg terlibat..cthnya..suami dgn isteri atau cik tunang dengan incik tunang dulu... tak kisahla sape pon yg disyakki berskandal.. x adil kiranya diserang pihak ketiga yg disyakki tu terlebih dulu..kot2 pasangan kita yg mulakan..tp..kalau yg disyakki pihak ketiga tu bleh pikir kesannya utk jangkamasa panjang..dia akan limitkan diri dia juga..sorg2 x jadi ...Ko ingat seronok sgt ke nak gaduh2 kalau xde mende..buat penat jek..putus2 kawan..muncung2 muka..negatif semua tuh...buat kedut muka jek...

Nak limit mcm mana?? Dunia skrg kan dunia tanpa sempadan...
Ehemm...jaringan komunikasi la ni mmg tanpa sempadan...perangai tu yg kene ada sempadan..tindak tanduk yg kene ada batasan...
Nak senang dan mudah..kita amik contoh yg selalu tunjuk mcm kat drama tv tu...senarionya..wife dia terbaca sms dlm henpon incik suami yg berbunyi "Nanti dah sampai rumah bg tau I ok"..kalau dibaca..hhmm..xde apa la sgt ayat tu kan...tp...bila pikir balik...apa pasal the husband perlu mintak report sampai mcm tu...?? and WHY that lady perlu dgn gigihnya mereply sms tersebut dgn memberitahu dimana lokasi dia..dah sampai ke belum, naik taxi ka, naik bas ka...naik beca ka..taxi pancit ka..betul tak?? Perlu ke??? So salah ke kalau the wife boleh question what the hell is happening here...betul tak?  Kalau aku la kan dlm situasi tu..jujur kata..sikit sebanyak akan tercuit jugak rasa curiga walaupun belum ada sekelumit pon rasa cemburu...kan... pekejadah nak cemburu....bukannya Aaron Aziz ka..Brad Pitt pon...cuma tertanya2 la.....Why la..Why??

Walaupun sekadar bersms ka..berwhatapp ka...kene la tgk time...kalau time x sesuai pon dok bertype2 henpon...mcm mana org x suspek ko berskandal..I repeat..suspek..bukan tuduh pon..disyakki aje..tp salah siapa?? kan??






P/S: Bukan niat nak kecikkan hati sesape bila entry ni ditype..cumanya aku rasa..ada pihak yg perlu jelas akan situasi itu..yg aku faham kan..kalau org tu betul2 ingat korg2 ni berskandal..dah lama dia direct call ko utk bincang, ajak jumpa utk slow talk..I repeat..utk slowtalk tau..bukan ajak main tarik2 rambut....tp xde kan...yg aku tau..dia bising2 dlm FB tu pon sbb dia nak approach pasangan dia sendiri....supaya pasangan dia tau perkara biasa yg di anggap'tidak ada apa2' itu sebenarnya not acceptable..biar diubah caranya supaya hal yg sama tidak berulang...bak kata org..sebelum jadi baik dicegah, sebelum terbuai2 lebih jauh..

Yg aku tahu, dia nak selesaikan secara sendiri tanpa melibatkan org lain..kan kita pernah berkawan..dia tahu kisah hidup, kisah cinta, kisah hazab dan keadaan sakit yg ko alami..Bila ditengok balik..mmg ada sedikit kelancangan bila ayat2 begitu dihamburkan dlm FB tu...hakikatnya pada waktu itu..dia sendiri rasa mcm kene tikam dari belakang dgn kawan sendiri ...dia naik tension sbb tak faham apa pasal kawan sendirik buat mcm nie...kalau dia rasa tergugat..awal2 sejak kes ko dgn sipolan sana sipolan sini, dia dah pesan dan canang supaya korg tu jgn berkawan..tp ada dia ckp?? Ada dia sekat?? Kalaula wujud perasan tergugat..xdenya dia nak tegur, salam dan bersembang masa jumpa.....walaupun x rapat..usia persahabatan tu bukannya kejap..pandangan peribadi aku..berat lagi nilai persahabatan itu berbanding perkara remeh2 ni...ada terpikir tak??





Thursday, 18 October 2012

Dari mata turun ke hati..

As Salam...

 Comel tak? Baik sgt...

 Suka sentil2 lidah...suka ai taww...comel sangat..

 Walaupun gegirl..dia pakai tuxedo..girl power?? pengaruh charlie's angel la nih...

 Mcm zorro pon ada...zorro pakai tux...arrr...konflik identiti ko nih...

 Aku dah dukung2..suka!! suka!! confirm suka!!

 Big Boss dukung2..arrrr....dia pon suka :)

Bila semua dah suka..so apa kesudahannya??? Tapi....siapa sebenarnya dia??? Jeng..Jeng..Jeng....

P/S: Si cantik manis...menggoda hati....hikhikhik

Wednesday, 17 October 2012

Gatal..

As Salam...

 Haa...best tak rempanan aku?? Ehh..jgn silap pandang..xde kene mengena...hanya ingin memperkatakan ttg topik ini dlm entry kali ni..perkara ni dah lama berleluasa...x payah dlm opis..di mana2 je..kalau wujud yg spesik gedik maupun x sedar diri ni..ada la....antara sudah terkena atau telah memperkenakan org..tu jer... Takde isu nak berpihak pada mana2 gender..kedua2 sama saje..sbb bertepuk sebelah tangan xkan berbunyi..melainkan ko tepuk tangan dekat dinding...kan...

1. Ehh...apa nak buat..jodoh pertemuan ditangan tuhan...maybe dia mmg dah ditakdirkan kahwin 2/3/4 
    ataupun bercinta dgn kepunyaan org...

Hek eleh...cliche betul ayat ni...mmg betul..ada pertemuan yg bila kita tgk betul2 mmg jodoh dia..mmg ikhlas..tp la ni..byk jodoh rupe ini berlandaskan pandangan mata dan nafsu shaja...

Utk belah jantan lelaki...kalau ko single..xdok sape nak marah ko bercinta ka..bergayut sampai 5 pagi ka..tp kalau dah status nya suami org..harus ko tau batas2 pergaulan ko..apatah lagi kalau bini di rumah tu percaya bulat2 lakinya pi keje carik duit halal utk dirinya sendiri dan keluarga.. i repeat..duit halal..bukan carik perempuan yg nak dihalalkan utk dirinya...kalau iye pon ko suka menolong org..berpada2la...cukupla di ofis semata..x perlu nak bersambungan bermesej dan berwhatsapp bagai..kalau nak menumpang kereta sekali pun...apa la salah ko bgtau (bukan mintak izin) isteri tu..supaya dia tau halnya dan xdela isu2 org mengata sampai di telinga nya..sbb dia sudah dimaklumkan...tp kalau si isteri x suka..x payah la nak bagi tumpang...pandai2la bagi alasan supaya pihak yg itu tidak berkecil hati..jagalah hati yg dirumah itu..hormati dia utk tittle dia sebagai isteri yg sah...yg dulu ko gila2kan..yg ko kejar2kan..yg ko nangis2kan...

Yang betina perempuan pulak, x kisahla ko bujang ka..ko status miss J ka..takpon lagi parah bini org...sah2la ko perempuan kan..boleh ek ko buat mcm tu...iye..iye betul..ko perlukan pertolongan..tapi..dah xde lelaki lain yg ko nak carik bantuan...dah xde bujang yg boleh ko halo2 utk bantu..pastu..bila org dah bantu...x payahla over nak bagi report bagai...ko bukan bini dia..xde hubungan apa2 pun melainkan saudara seIslam dan rakan sekerja..getik sgt tau tak...kalau iye pon yg gatal ni yg jantan..perlu ke nak layan....aku x merendah2 status J..aku ada raaaamaiii kawan yg status gitu tp x berkelakuan begitu..


2. Alaa...mcm mana x carik lain..pasangan yg ada tu comot...busuk..gemok..buruk...pemalas...x guna...kuat 
    tdo...bla..bla..bla...(the list goes on)

Hhmmm..ini satu lagi ayat nak defend diri..salah sendiri dah x terjawab..dia point la kat org lain.. Ni hari lain la aku bincang...x lalu dah type..yg ini sangat2 boleh diubah...ko ada mulut kan..bincangla berdepan..masa nak arrangekan majlis kawin boleh plak dok bincang..time nak settle masalah x boleh nak bincangkan..biar sama2 perbaiki diri..bukan jadikan kelemahan sebagai alasan ko nak berskandal disana sini...

3. Ala..depa tu kawan biasa jek...

Kalau kawan biasa betul xpela...tp kalau dah lama di 'terbiasakan' mcm tu..nanti lain plak jadinya...duduknya lelaki dan perempuan..sape dok tgh2?? Sbb dah terbiasa..hari2 makin suka..dah suka jadi sayang...pastu?? nak berskandal??  Perempuan bila dok diambil berat..kang jadi syok...pastu mula2 feeling dan cuba berpaut..yg lelaki pulak..dah tgk hari2 kan..hhmm..the rest is history la...

Kepada sesape yg dah terkena tu..mudah2an mereka yg terlibat akan 'terbuka mata'nya..dan mampu buat pilihan yg baik..supaya rumah tangga kekal aman damai...yg pihak penyibuk yg satu lagi tu xde nak kecil hati dan kekal sebagai kawan...kita hidup ni kejap je..nak bina silaturrahim..bukan nak putuskannya..bak tarik benang dlm tepung..benang jgn putus..tepung jgn berselerak..
Bersabarlah..ada kalanya..tindakan utk tidak berbuat apa2 itu lebih baik...mcm kawan aku ckp la..kalau diam tak semestinya bodoh , tapi kalau terlalu banyak bercakap , takut terserlah kebodohannya... 

P/S: Masih mencari pengertian dan keserasian...mudah2an tiada rumahtangga yg goyah dek kerana hal2 bongek mcm nie...

 

Friday, 12 October 2012

Diet katanya...

As Salam...
Bila bukak wetfood..depa  nih mkn berjemaah..share sesama..xde pinggan asing2 sekor2..royalty la sgt kan...

Cuma separate pinggan utk pretty woman (Rozy) ngan pretty girl (Michi) jek..masalah ladies ni..sbb depa nih malas nak berebut..so selalu dpt saki baki...masalahnya..saki baki pon kadang2 xde sbb licin di pulun semua dek budak gomok2 yg lain...kesian...kalau bukan Chachi yg licinkan pinggan..si Atoto la tong sampahnya pulak...so kene asingla..special utk depa...pinggan ladies..ko ingat coach utk ladies je ka ada...

Ladies plate.. Omnyom.....nyomm.....

Plate budak2 gomok.. Omnyomm...nyomm...ommommm...

 Eh...dari td makan...mana adik Mada?? Amadaaaaaaaaaaaaaaa....meh mkn..kalau x abis nanti mama Rozy mkn semua...rugi ko...

Xpela bang Atoto..hari ni adik diet...adik berpura2 makan daun2 tiruan mama ni je...ala2 vegetarian...huhuuhuhu...

P/S: Pasu dan daun2 tu dah jadik sejarah....udah ke tong sampah...maseyy...


Thursday, 11 October 2012

Risaunya...

As Salam...

Ingat nak buat entry pasal budak2 gomok kat umah tu...tp x jadila..xdok mood...mood bercampur baur nie....

Hari ni..sepupu Big Boss yg masuk hospital tu..hhmm..dah nak kidney failure..both kidney dah mengecut...mujur x attack jantung...puncanya..toxin terlalu byk dlm badan..kidney dah mampu nak tapis..ni kata adik dia...aku and Big Boss masih x sempat2 nak menziarah..sbb ada dateline mendesak di office..mlm ada tuisyen...
Bukan giler nak kejar duit sampai utamakan part time job dari sedara..cumanya..mlm ni kelas akhir utk form 4 dan jadual dah disusun lama..nanti menyusahkan pihak pengurusan pusat tuisyen dan cikgu lain pulak..dilema...

Tgh serabut2 pasal nak curik masa pi hospital...dikejutkan dengan pemergian suami seorang rakan sekerja..orgnya sihat..aku sihat sbb x pernah tau dia ada penyakit apa2 ke..tup2 masuk spital...check2 udah kanser stage 4..dengar2 lagi udah meninggal hari ni...Takziah utk kak Limah sekeluarga dan Al-Fatihah utk arwahnya..baru jek Jumaat lepas kami baca Yassin utk arwah...


Kejadian2 yg tiba2 hari ni..betul2 buat aku rasa takut...alamak..selama nie agak ler mengabaikan kesihatan....mula la mcm2 "What if" bermain dlm kepala...
Sihat ke aku nie?
Panjang ke idak umur kami ni laki bini?
Apa nasib anak2 bulus kalau apa2 jadi kat salah satu dari kami ni??

Ya Allah....ampunkan dosa2 ku Ya Allah...jgnla kau cabut nyawa kami sebelum kami sempat tunduk bertaubat padaMu Ya Allah...sob...sob..sob...

P/S: Mati itu pasti...

Monday, 8 October 2012

Doggies Guide For Children - Do's & Dont's

As Salam..

Great way to show children what to do when around dogs.

 

P/S: Sharing is caring..


Lempang nak?!

As Salam..

Huurrmm..
Pagi Isnin...patutnya ceria..xmo ler layan Monday blues...tp ada plak yg menspoilkan mood baik aku pagi2 yg aman damai ni...
Apa mendenya ko nih?? Period kah?? Owhh..ko lelaki..tapi...ko mmg period kah?? huhuhuhu....

Ini la apa yg aku rasa nak buat bila ko terjah2 gitu...
Mujur ko bagi salam kan..kurang sikit terkejutnya...tp..pastu...hurmm..bila ko tanya dgn feeling2 ko betul sokmo..haishhh..aku dah nyirap dah...sape yg collect markah budak2 praktikum ni..aku kan???!! wajibla aku tau brape borang ko kene isi...balik2, guna alasan maha basi..dulu..dulu..dulu..sejak dulu borang nye mcm nie..mcm nie..bukan mcm tu..so wat??!!
Itu dulu kan??!! skrg dah lain la weiii....kalau aku dah kata dua borang..DUA LA!!!
Pastu x puas hati...nak tanya plak boss mana...by all means..pi la tanya..mmg waljibalghunnah dia akan kata 2 jugak...cuba try test...

Asal critenya gini..setiap lecturer MESTI menghantar 2 set markah utk setiap pelajar..markah subjek MAJOR dan markah utk subjek MINOR/ELEKTIF..kalau ko tanya kanak2 ribena pon dia bleh jawab..kalau markah 2 subjek berbeza..wajibla 2 kene isi borang markah yg berasingan...satu lagi yg aku rasa dia confident sgt dia betul sbb selama ni depa2 rajin hantar markah satu jer...nih nama jek lecture..tp x berapa nak cerdik alert..itula..suruh hadir taklimat ko x pegi..pastu meroyan dengan hazabnya bila aku reject dan pulangkan semua markah2 yg ko hantar...puihhh!!!

Minor budak2 praktikum sem ni ialah Sastera...majornya BM so..dia bajet Sastera dlm BM kan..so sekalikan ajer la markah2 dlm satu borang..cuba ko jawab mende yg sama masa audit ISO nanti...boleh?? Ko mampu nak menahan kalaripayat para auditor2 iteww??? Wajibla x kan..sbb ko akan tuding jari kat pegawai praktikum...kan..kan...kan...
Sudah...x kisahla apa pun...markah kene asing la..ASING!!

Nah..hamek!! hamek!! hamek!! *lempang ala2 Ip Man*

Aku peduli apa ko gred 48 ka, gred 52 ka..kalau salah..aku mmg akan pulangkan balik..ko kasi betul baru aku terima dan proses..sbb apa?? sbb kalau aku terima jugak...udahnya mmg aku xkan nampak dah markah yg ko janji2 nak hantar...bila call..ayat super cliche ko.."Ehh..saya dah hantar kan hari tu??!!" kalau cakap slow2 takpe..ni kalau boleh sampai Mahbub leh dengar ko meroyan2 marah2 pegawai padahal ko tu yg nyanyuk lupa nak hantar..so..incomplete set..mmg aku reject!! Titik!!

P/S: Jgn kasi muka sangat...gred ko besar..belum tentu ko hebat..umur banyak..belum tentu ko betul..


Friday, 5 October 2012

Pet Grass..'Sayur' utk kucing..

As Salam..

 Haiii..Nama saya NyuNyu..hari ni Nyunyu nak tunjukkan cara2 tanam pet grass yg betul....
Ala..mmg senang..yea..mmg org buta pon leh buat..pastu dlm pet grass kit tu ada instruction..tp peliknya..ada yg tanam x tumbuh2..kenapa ek??
Assistant Nyunyu hari ni ialah papa a.k.a Big Boss..
Marilah kita mulakan tutorial kita...

 Nak senang, pakai container yg dah diberi tu jek..tuangkan tanah yg dibekalkan...jgn habiskan..tinggalkan sikit...

 Pastu..letak air..jgn la sampai banjir..kita bukan nak tanam padi uoollsss....no banjir2 kilat hoccay...sampai tanah tu basah cukupla...

 Then taburla biji benih tu...

 Rata2kan...jgn berkumpul setempat..kang tumbesaran x balance...

 Sprinkle air lagi...


 Pastu tutup benih tu fn balance tanah yg kita x habiskan td...

 Bila ditengok..lapisannya gini..nampak tak? Ada thin layer of soil atas benih..jgn la tanam benih tu dalam2 sgt..kang tak tumbuh terus nanti...

 Pastu..tutup la dgn tisu provided...tisu tu besar..lipat sikit biar kemas..

 Sprinkle air lagi...Simpan ditempat teduh dan boleh dpt sedikit cahaya, senang citer kat balcony ka..kat tingkap dapur ka..x payah la nak bubuh bawah panas terik tu...

 Lepas sehari, nampak akar dah tumbuh..yg pic ni ialah selepas 2 hari...pantas kan...Oh yea..bila dah start tumbuh..buangla tisu tu...x pakai dah..

Yang ni lepas 3 hari..bila dah seminggu atas dah cukup tinggi..bolehla kami 10 beradik ngap..ala2 mkn kangkung belacan ataupon kailan ikan masin..

Ma...oh ma..kene tunggu seminggu ke? Lain kali sila lah tanam pet grass yg cepat sikit tumbuh..errr..pet grass automatik xde ke ma??

P/S: Byk ler ko punye automatik..sabar yea... Oh ya..sape2 nak beli..bleh la order dari Scratch...beli sambil beramal..ada portion hasil jualan akan disalurkan ke dana Scratch...ni linknya https://www.facebook.com/media/set/?set=a.510168408997872.130459.205398439474872&type=3


Thursday, 4 October 2012

Sambal ikan hidup..

As Salam..
Smlm mlm..balik lambat sikit...sbb nak beli jiwa budak2 kat umah..bukak ler wetfud...kalau x..mmg akan dijeling2 nya kita..mcm bersalah sungguh mama dia nih kalau balik lambat...

 Omnyom..yom..omnyom...nyomm...omnyomm...

 Lepas mkn...burrppp!!!! Alhamdulillah...krohh...krohh...krooohhh....

 Iskh...hhmmm....perut masih lapa...mcm mana nak tdo...

 Ma...oh ma...xde ke kudap2 ke..cikedis2 nak di mkn...
Giant lapa nih...x boleh tdo...

 Abg Giant..kat sana ada sambal ikan...kat atas sana tuuuuu.....hekhekhek..

Ohoiiii..sambal ikan hidup..menarik...!! Nak..nak..nak....yums....
HOIIIII GIANT!!!!! IKAN TU SEDARE KITA !! MANA BOLEH MAKAN!!!
Tapi....Mada cakap boleh mkn....

Hehehehhehehehe....padan muka...kene marah dengan mama...

P/S: Balas dendam..sbb dia selalu kene ligan dengan Giant...kehehehhe


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers