Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Wednesday, 26 February 2014

No more penyot2an lepas ni...

As salam..

Semalam, lepas pi mandi umah mak big boss (rentetan dah xde air almost 3 weeks kat Balakong), so kami pi la ke port biasa, Ayam Penyet AP kat Bangi tu...koman2 pon mmg seminggu sekali dtg sini, pekenan benar tekak aku dgn ayam penyet ni haa... dari tahun lepas kot, x pernah jemu2...

 Sedappppppp.....mknn ringkas...aku suka la mcm ni...kering2...

Ni cik Dewi punya, dia vegetarian, so xdok la ayam ke hape....tp stil enjoyyy...

Order punyer order, sekali dtgla adik yg jadi outlet manager kot kat situ, dia bg tau 9 hb Mac ni, ye..Mac ni, ayam penyet serve sampai kol 5 ptg jek, sbb kol 5 sampai malam dia dah start menu masakan ala Thai....

Apa??
Apaa???
Apaaaa????

Heh...Susahla nak carik penyet sedap ni lagi, malas rasanya nak ke Kajang tuuu...Boss dia nak buat menu masakan ala thai tp Chinese style la, meaning masakan panas tp harga mmg mahal sikitla...haihhh...kedai tomyam tu dah bersepah2 daaaa...apa lah depa nih...

So adik ni ada la cadang utk stay kan je menu penyet2an ni sbb kedai ni mmg dah ada regular customer..tp cadangannya tidak diterima...so setiap kali customer beli dan bayar, adik  ni terpaksalah bagi tau info terbaru ni utk elak kekecewaan dia saat akhir bilamana itu tomyam dah start beroperasi...

Muka pasrah setelah mendapat berita sedey itu...

Sedey katanya..tapi 2 pinggan licin jugak dibalunnya....

Apakah ini??? Apakah??

Ini???? ahahahhahahahha...sebenarnya mmg jadik rutin, pas penyot2, kami pi makn aiskrim kat Mekdi...dessert katanya....tapi kenapa muka acixkurung gini?? Ko nak mintak kene lempang ke hape?? Ihik ihik...Kata kecantikan maximum 31 thn??? Ahahhaha...ni aku tgh goda dan mengayat dia utk pi Ikea esok kisahnya....So.....weiii...ko dah reschedule ke belum????

P/S: Gonna miss u ayam penyet...mcm tau2 je aku nak pindah Rawang, dan2 tu ko nak ubah menu kan...ko majuk aku pindah ke ayam penyet??? hohoohoh..


Tuesday, 25 February 2014

Mabuk lampu

As salam...

Ni kisah smlm..
Insyaallah kami nak pindah...so salah satu keperluan ialah beli segala tok nenek lampu...

Alhamdulillah, aku x sempat nak melilau2 pening carik kedai lampu, kawan dah suggest pi tempat ni, setelah di google2..wahh..mmg pemes rupanya kedai ni...murah katanya...ok la tu...so hari Ahad tu mencemar duli ler kami laki bini pi sana...Sbb x berapa sure kedai ni mana lokasi, kene on GPS la..x lalu ranya nak sesat barat dalam musim2 panas gini..

Sampai2 jer...subhanallah...ramainya umat...apa ke hal semua mencarik lampu weekend2 ni?? Termasukla aku..kan..kan..kan...hahahahahhaha...kat area tu mmg banyakkkkk kedai lampu, tp kedai ni yg ramai org, takde parking, kedai lain lengang jer...Kebetulannya kami dpt parking depan kedai..alhamdulillah....

masuk2 je...uihhh...mana aku nak jalan  nie..ramai org..aku pon apa lagi, gigih la jugak tgk2 lampu, mendongak2 le...aku dah target tamau pi kedai ni utk 2nd time, by hook or by crook kene beli semua lampu hari ni jugak2...

Antara lampu yg ada..terus suka si ladybug merah ni...hhmm..sambar 1 la..utk cat room...murah..RM29 aje..

Lagi pilihan yg ada...

Ok, time ni aku nak mula berpinar2, mabuk2, banyak nye lampu...mcm mana nak pilih nie....

Aku suka lampu2 mcm nie...tp....aku dah ingatkan diri sendiri, saya tamau rumah mcm muzium...so TAK BOLEH beli lampu mcm nie...lgpon hall aku tu kecik jer..ciponet je saiznya bak kata acixkurung...dah le nak letak 2 bijik lampu..so xleh beli yg besar bagak sgt, atau yg berawan larat...nanti serabut...

Haaa...cantik tak..cantik tak...lampu bulat tu asalnya nak bubuh kat hall, kene beli 2 bijik tp pastu x jadi pulak sbb bigg boss dah jumpa lampu lain yg dia suka,  haishhh...kacau daun betullah!!
Sbb aku suka sgt2 lampu bulat ala2 disco ball ni, aku insist nak satu, nak letak dlm bilik VS aku...tak kira...tak kira..so dpt ler bawak balik sebijik selepas bermuncung2 dalam kedai tu..heheheh  :)

More lampu bulat2...heh..kenapakha aku dok suka lampu bulat2 ni...pening big boss...baik lampu jurai2 ke, lampu sebijik2 ke...yg bulat2 jugak yg disukai...

Ada la pekenan satu lampu jurai2 6 bijik bola kristal..sumpah cantik..pekenan sgt..tp x boleh la..crowded sgt nanti...pastu saiz bolanya sederhana, walau sederha tp ada 6 bijik...arr..banyak sgtttt....so kedip2 mata je la, dlm hati nanes, babai bola idamanku...xdok rezeki nak bawak balik...

Lagi...ko ckp je nak mcm mana, nak moden, nak mcm lampu aladdin..buleh jaaa.....

Big Boss suka lampu ni....aku...hhmmm...no komen...hhmmm....hhmmmm...he paid for it..so aku...hhmmm....

Dah tamat....angkut2 masuk keta dan babai...off pegi OU pulekk...






Monday, 24 February 2014

Oii SYABAS...bila nak ada air??!!!

As salam...

Sedih..umah dah 2 minggu lebih xde air nih...nak masuk 3 minggu dah...
Zaman apa yg aku duduk ni weii...canggih sana sini...tp hari2 masih aku nampak orang ambil air berbaldi2 berbekas2 kat tepi jalan...apsal amik air tepi jalan??
Sbb lori air mcm biskut Chipsmore, kejap ada..kejap xde...
kalau dtg pon lorinya, waktu nya bukan2, kadang2 sampai kol 3.30 pagi..giler ker?? Ingat org x keje ke esok pagi? Anak2 x sekolah?? lainla kalau boss2 semua ckp..ok..uollss boleh masuk lambat sbb xde air..ada ke?? opkos ler takde kan...

Bukannya x pernah aku pi keje x mandi, sampai opis baru mandi...sadis tau...apa nak buat, drpd aku cuti bahana menda remeh mcm ni kan, baik aku selamba je mandi kat opis, pengarah nak tegur ke nak marah ke, aku dah x kisah, mana bagus..bagi aku mandi kat opis ke atau aku apply cuti sbb mende bodoh ni..kan...

Apa pun keadaanya, paras air di paras kritikal ker, ada pencemaran ammonia ke...kene la bagi tau jangkamasa berapa lama x ada air... ini tidak...
Bila ditanya bila air boleh ada semula, jawapan yg diberi sangat menyakitkan hati.. ' Bila hujan barulah ada air nanti " Apa ke bangang jawapan tu...abis tu...kalau 3 bulan takde hujan, 3 bulan ke korg nak tutup air?? Dah takde perikemanusiaan dan timbang rasa ke??!! nasib baik dia tak kata sampai salji turun...

Dalam ramai2 org bijak pandai kat SYABAS yg tak berapa nak syabas tu...xkan la xde solution utk masalah tu...at least kalau bukak air mlm beberapa jam pon jadilah, bg air tangki penuh, siang nak tutup..tutup la...ni tak..sampai kering kontang tangki tu..

Aku ni susah bebenar xde air, almaklum anak bulus ramai...tp bila pikir2 ada yg lagi susah...masa awal seminggu kawasan Balakong xde air, kami masih bertahan dengan air tangki yg ada, almaklum cuma 2 org je dlm rumah..umah2 yg ahlinya ramai..dah merasa seminggu awal takde air...mlm2..berbondongla bapak2 amik air naik kete naik moto bawak anak2 amik air, bila tgh hari, anak2 bujang balik sekolah, dengan baju2 skolah tu naik moto dok angkut air..paip tepi jalan tu mmg betul bawah matahari sbb xde shelter ke hape situ...hazap tau..kesian sgt..

kalau aku ni susah xde air, korg imagine kalau:

  • org yg nak bikin kenduri kendara
  • org yang ada anak kecik
  • org yg ada isteri dlm pantang
  • org yg sedang mengurus org sakit
  • perempuan yang sedang dtg haid
  • kebersihan dalam toilet dirumah
  • kebersihan dalam sinki dan dapur
Depa ingat semua org ni kaya nak dok hotel berminggu2 berbulan2, nak mkn luar hari2 sbb melayan karenah xde air??


So, sbb dah geram sgt, ada la depa buat piket, ada press dtg, org tv datang, depa buat piket secara aman la...sape yg nak sabar..melampau2...dah amik air nak menapak naik tangga umah flat tu...hazab tau..aku yg dok landed ni pon x larat, sian big boss...mujur umah mak ada air, dok amik air kat sana jek...pelik tau kawasan berdekatan ada yg ada air ada yg xde...saliran air lain2 ke, kawasan takungan tak sama?? Entahla...

Ni pic semalam...

Sesambil lalu tu..big boss kasi hon panjang sambil tunjuk sign bagusssss...tanda sokongan.... :)

P/S: Teruknya..teruknya...teruknya..



Friday, 21 February 2014

sape bodo? aku ke ikan?

As salam

Mini entry ni khas ditujukan kepada ikan dlm pinggan di bawah ni... Apa nama ikan ni? Ntah..depa panggil ikan bodo...aku pon iye iyelah je kan...


Kenapa dipanggil ikan bodo?? Sbb 1 plate dia nih aje nak dekat rm200 harganya kalau x silap...terbangang kami2 ni tgk bill..apsal mahal sgt?? ikan ni giginya gigi emas kah? sisik permata??

Kisahnya...kami order ikan...menu ikan la kiranya nih...pastu...mintak ikan biasa2 jek...pastu si ahjumma ni suggest la 'ikan bodo' ....aku pon tatau in malay apa ke nama si ikan bodo ni..sedap katanya...kami pon iye iyekan aje la...sampai ikannya mmgla sedap...bila dah terbangang tgk bill..harusla kami soal siasat si ahjumma nih...apsal ikan ni mahal sgt..selalu x sampai rm100 pon...lerr...rupa rupanya dia bagi live fish...iyer....ikan hidup yg dok swim2 dalam akuarium tu...hadoii...wajibla mahal...live fish dengan counter fish tu kan lain harganya...tp dah mkn kan...so bayau jer la...nasib baik ada mak buyung Cah cantek yg rajin mengkorek2 ikan tu sampai licin...kalau tidak..rugi wooo....lepas ni kene hati2...kalau dia ckp nama ikan apa2 pon ...kene ckp "No live fish!'...huhuuhuh..

P/S: Pengajaran sgt nih...dulu terkena dgn menu daging...kita mintak beef dia bagi venison (rusa)...ni kita nak ikan biasa di baginya live fish....hadoiii...


Tuesday, 18 February 2014

Geli seh!

As Salam...

Zaman sekarang ni, budak2 sekolah seriously dah x rupa mcm budak2...mana yg kurang ajar, mana yg besar kepala, almaklum..dah biasa senang...x pernah idup susah..kalau tgk kat fb tu...mana yg panggil mak babi la..mana yg nak rogol cikgu la...mcm2 sgt...dah xde rupa budak2...takot plak aku kadang2...

Yg ni plak..dpt kat FB..alahai...aku tgk pon mmg budak2 sgt nih...alahai..nak berkapel..ko punyer pasal la...tp perlu ke nak cium2 tangan cium2 pipi bagai...geli tau tak..dah ler makanan, pakaian, spender ko..top up hp ko pun masih mak abah ko belikan...so silalah jaga perangai ngan adab tu...geli tau tak..geli..geli...

Murahnya harga seekor seorang perempuan, first date baru lelaki tu dah boleh pegang n cium2 ko...alahai...sedih betul...
Yang lelaki tu sah2 la feeling2 dah besar, konon2 dah boleh diharap utk jaga dan melindungi sorg perempuan...ala..yeke...adik2 perempuan ko kat umah, ntah dia jaga ke idak tu...

Sibuk nak berkapel..meh sini nak tgk sikit result exam kat sekolah...banyak A ke banyak C, D, E... ke maintain fail sokmo sbb sibuk bercinta..haihh...ni bukan masanya dik ooi...belajar dulu...

Pastu jumpa ni plak kat FB...komik sedih namanya..mmg sedih betul...haaa...pengajaran betul...mmg kisah benar...mana yg buang anak..buang...tinggal sana sini..mana yg berani dan berduit sikit, gigih la pi gugurkan kandungan...bagus komik ni..ada pengajarannya...




Sedih kan...yg last pic ni mmg pic betul yg di lukis semula maybe...kalau x silap di hospital di Singapura...sbb aku pernah terbaca article pasal anak2 pasangan Islam yang digugurkan...so pihak hospital yg uruskan pengebumian janin2 tu.. aku rasa bukan kat Spore aje..kat mana2 jer ada berlaku pengguguran ni.,..cuma berlaku secara sah atau haram (sembunyik2) jer...


P/S: Ni baru2 ni ada yg ugut nak rogol cikgu plak...padahal baru darjah 3...ntah2 sunat pon belum...apa nak jadi???


Thursday, 13 February 2014

Dulu H1N1, Skrg H7N9 Pulak

As salam..

Hati2 ya...dulu dengar H1N1..aku baca2 gitu jer..tiba2...ehhh....ada H7N9 pulak dah...1st case dah detect kat Malaysia, tp kat Sabah, stil kita kene berhati2 kan..






P/S: Disinfect jgn x disinfect..


Wednesday, 5 February 2014

Dulu comot skrg dah comel

As salam...

Weekend 2 minggu lepas, satu lawatan balik Kg BB khas telah dilakukan..apsal?? Ni haa...nak uruska hal cik Lola Bebola ayam ni.. Cik Lola ni ialah salah seekor recued DLH oleh pihak SCRATCH/KTAJ. Asalnya Lola telah difoster oleh seorang volunteer dan skrg sudah selamat di adopt oleh aku..ngehngehngeh..

Asal long hair je aku..asal aku je longhair..yela..memangla mcm tu...sbb aku mmg minat jenis long hair ni. Walaupun begitu, aku x pernah mendiskriminasikan yg short hair, minat org berbeza2 kan. lagipun longhair2 ni semua bukannya aku beli, sbb aku mmg x sokong aktiviti BYB. kebanyakkannya rescued, either kutip2 tepi jalan atau adopt dari SPCA. So far xpernah pergi atau adopt dari PAWS lagi.

Sebab aku adopt si Lola ni ialah....aku mmg dah niat dlm hati aku nak carik seekor yg at least medium long hair yg berwarna off white..yea, konon2 impian la ni...x kisahla mata hijau ka biru ka..tp aku nak putih off white...haaa...tiba2 boom pasal abandon DLH ni, dan banyaaaakkk yg warna off white, aku end up tolong foster 2 ekor off white, konon2 1 akan pfa 1 lg aku cadang nak simpan adopt sendiri...hhmmm...x dapat, sbb 2 ekor tu inseparable..so both aku serahkan pada adopter. Sedih sgt...tp aku pikirkan lebih baik mcm tu drpd ada yg sakit sbb kerinduan..x apa...x ada rezeki...

Tiba2...ehehhehe...dtg cik Lola xde adopter, dia masih difoster oleh fosterer asalnya..agak slow juga org yg berminat dgn Lola, sbb dia antara yg bulunya mmg rosak teruk. Kesian sgt2..matted hair sana sini, kaler kuning bau hapak bacin semua cukup..sadis sgt..setelah ku belek2...ku sikat2..haih..xleh jadik, mmg kene shave jugakla, sbb pas mandikan dgn syampoo khas off white pon warna kuning tu dah melekat sebati, tak tanggal jugak...Tear stain tu ada la jugak kurangnya setelah hari2 ku tenyeh dgn tear stain remover...earmites jugak byak, slps aku spray dgn Colloidal Silver tu, bercucuran taik tinge kluar, sampai rosak bulu area telinga dia, kluar semua hitam2 yg ntah dah berapa tahun x pernah korek...apakan ko ni Lola...hazab betul condition ko nih...

Ni time perbincangan hati ke hati dengan Lola, to shave or not to shave??

Sudahnya, di shave juga, kesian dia, bulu tak terurus walau disikat dan disyampoo sbb lama sgt terabai..ni warna dah ok, sblm ni kaler air mandi dia mcm kuah dhal ok...gila kuning...

Mula2 trim dulu bulunya, sblm dishave pendek, sorang tukang trim dan shave, 2 org tukang pegang n garu2 leher supaya dia leka..Bulunya tebal dan panjang, mula2 kene trim dulu, then baru shave...kalau terus shave mmg x jalan la blade tuh...matted hair penuh kat dada n perut..nak bukak yg dah matted tu kene hati2 takut terkena kulitnya,,

Ketika proses trimming dan shaving, bulu si Lola ni terabur 1 halaman umah ok...dah mcm tanam pokok kapas! Siap ada scene lap2 peluh.. mcm doktor tgh operation jek overnya...
Lola berikan kerjasama penuh, bila nampak mcm dia stress ke, x selesa ke, kami stop, kasi dia jln2 syg2 then baru sambung lagi..proses jadik lama sikit tp semuanya lancar...tq la acix nana dan tuan tanah sbb bantu shave si Lola ni, depa ni ada experience sbb depa pon ada seekor anak off white yg lg besar dan coat lebih tebal dari si Lola...stakat Lola ni, depa selamba jer..siap x pakai mask, aku ni rasa mcm dah penuh bulu dlm mulut dlm hidun...

Tadaaa...Selesai shave, kasi mandi sama malaseb...dalam urusan mandi2, mmg aku mintak tolong bantuan acixkurung, dia expert dlm keje2 menguli dan scrub kucing time mandi, penuh gaya keibuan tau dia mandikan...good job acixkurung!

Lepas mandi...towel dry then baru blow sama hair dryer..lepas lola mandi..aku plak kene mandi, bulu dia penuh abis baju n sluar...

Cik Lola yg cantik manis, tak apalah botak kejap, asalkan nanti tumbuh bulu baru yg lebih sihat, cantik dan bersih..tak kisahla kalau bulu baru x segebu yg lama, asalkan takde matted hair aku dah cukup happy dah...

P/S: Tq tuan tanah, acix nana, acixkurung, bangbogel dan big boss sbb sudi sama2 menjayakan aktiviti mengerjakan Lola..heheheheh





Monday, 3 February 2014

Pak Ngah dalam kenangan

As Salam...

Hai..lama x bersiaran...busy sikit..

Last weekend bukanlah weekend yg seperti biasa..kami dikejutkan dengan pemergian pak ngah...pemergian secara mengejut...Pak ngah ni bukan pakcik aku by blood...tp dikalangan animal lover..pak ngah ni mmg terkenal..dah jadi mcm bapak sendiri pada mereka yg rapat dengannya.. Pada malam arwahnya pergi, kami x sempat ziarah..sebab mcm terbangang2 x percaya...pm org tu..pm org ni....dok baca status fb kawan cuba utk dptkan berita tepat...

So esoknya, kami berenam sempat pergi melawat arwah utk kali terakhir di surau berdekatan rumahnya..sampai sana jumpa la kawan2 animal lover yg lain..big boss sampai2 jer dah sinsing lengan baju n seluar tolong org2 surau mandikan jenazah...

Masa kami sampai..ada banyakkk kucing berkeliaran disekitar surau, dlm surau dekat2 area mandikan jenazah  pon ada sekor kucing aku nampak duduk lepak tgh2 jalan org tu...makhluk Allah ni bijak..dia tau agaknya org yg selalu feed depa dah takde..selepas jenazah diangkat masuk dlm van utk dibawa ke tanah perkuburan..hilang semua kucing2 yg banyak tu...kuasa tuhan...org baik meninggal, jgnkan org yg tak henti2 menziarah, kucing pon dtg jugak...

Sbb mmg tgh cuti..yg dekat jauh semua dpt peluang singgah ziarah...kesian mak ngah, x dpt nak aku explain betapa sedih dan bingungnya dia...waktu kami2 salam dia..dia sebut "pak ngah dah xde..pak ngah dah xde"...aku yg asalnya cuba utk tidak menangis nyata gagal mengawal air mata..sedih x terkira...masa arwah sedang dikafankan, sblm anak bini dipanggil utk tatapan dan ciuman terakhir, mak ngah berteleku memeluk tiang dan menangis...sebak kami2 ni..

Aku kenal dgn arwahnya biasa2 jer...tapi pernah la sama2 volunteer jaga booth utk animal charity..tp sbb dah selalu berinteraksi dgnnya dlm FB, dpt birthday wish dlm pm, pic anak2nya yg debab2 ts..secara automatik rasa rapat walau jarang bersua muka..Setelah pemergian arwah, mak ngah x larat nak manage semua anak2 bulus pak ngah, mak ngah simpan2 ekor jer, yg lain semua direhome kepada kawan2 dan sedara terdekat...mak ngah bukannya sihat sgt, maybe itu yg terbaik utk anak2 bulus arwah...

Marilah kita sama2 sedekah surah alfatihah utk arwah pak ngah, mudah2an dia diletakkan bersama2 hamba Allah yg soleh...patah tumbuh hilang berganti, walau berganti ia tetap x sama dgn yg dah pergi...kan..


Balik dari melawat jenazah pak ngah, kami ni singgah la minum, masing x breakfast lagi, hhhmm...harusla kebuluq kan...so...sampai kedai jer..hah...meliar mata masing2 carik nasik...dah mkn nasik...heh...x reti2 nak balik..carik dessert pulak kekdahnya...tu dia..opposite kedai makan ada Tutti Fruitti...eh...mcm org mengantuk disorongkan bantal...hah....berbondong2la kami melintas jalan menuju ke TF yg melambai2...

Sempat jugak pass kan miracle slimming coffee acix nana, kiriman dari adik maniewss bella...hhmm...sampai TF..miracle coffee pon dah x berapa nak miracle gamaknya...slimmimg coffee ntah ke mana...eskrem ke mana...sengih punye sengih, suap punye suap, gelak punye gelak...zup...zapp...zupp...licin 3 bowl eskrem...terus tershadap, tiada lagi perbincangan pasal diet mahupun kalori kerana masing2 sudah yakin diet mereka utk hari tu sudah musnah! hancur!! hahahahahah...

Dah makan eskrem, dah siap beli mineral water bagai...say bye bye la kan..ouhh tidakk.....lapar katanya....laparrrrr.....arrr...start keta ...x sampai 5 minit...dah terpacak 6 org ni depan McD...lunch value meal katanya....ya Allah...mengucap kak Jilian kalau dia tau kita mkn mcm x sedar diri weii...hahahahahah... hhhmm...x perlula nak citer panjang..kalau dah sampai McD, aktivitinya harusla mkn kan..takkan gosok baju plak kat situ...kan....haihh...meletup la perut mcm ni :p

P/S: Bila sedih dan rindu...sedekahkan al-fatihah...


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers