Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Monday, 3 February 2014

Pak Ngah dalam kenangan

As Salam...

Hai..lama x bersiaran...busy sikit..

Last weekend bukanlah weekend yg seperti biasa..kami dikejutkan dengan pemergian pak ngah...pemergian secara mengejut...Pak ngah ni bukan pakcik aku by blood...tp dikalangan animal lover..pak ngah ni mmg terkenal..dah jadi mcm bapak sendiri pada mereka yg rapat dengannya.. Pada malam arwahnya pergi, kami x sempat ziarah..sebab mcm terbangang2 x percaya...pm org tu..pm org ni....dok baca status fb kawan cuba utk dptkan berita tepat...

So esoknya, kami berenam sempat pergi melawat arwah utk kali terakhir di surau berdekatan rumahnya..sampai sana jumpa la kawan2 animal lover yg lain..big boss sampai2 jer dah sinsing lengan baju n seluar tolong org2 surau mandikan jenazah...

Masa kami sampai..ada banyakkk kucing berkeliaran disekitar surau, dlm surau dekat2 area mandikan jenazah  pon ada sekor kucing aku nampak duduk lepak tgh2 jalan org tu...makhluk Allah ni bijak..dia tau agaknya org yg selalu feed depa dah takde..selepas jenazah diangkat masuk dlm van utk dibawa ke tanah perkuburan..hilang semua kucing2 yg banyak tu...kuasa tuhan...org baik meninggal, jgnkan org yg tak henti2 menziarah, kucing pon dtg jugak...

Sbb mmg tgh cuti..yg dekat jauh semua dpt peluang singgah ziarah...kesian mak ngah, x dpt nak aku explain betapa sedih dan bingungnya dia...waktu kami2 salam dia..dia sebut "pak ngah dah xde..pak ngah dah xde"...aku yg asalnya cuba utk tidak menangis nyata gagal mengawal air mata..sedih x terkira...masa arwah sedang dikafankan, sblm anak bini dipanggil utk tatapan dan ciuman terakhir, mak ngah berteleku memeluk tiang dan menangis...sebak kami2 ni..

Aku kenal dgn arwahnya biasa2 jer...tapi pernah la sama2 volunteer jaga booth utk animal charity..tp sbb dah selalu berinteraksi dgnnya dlm FB, dpt birthday wish dlm pm, pic anak2nya yg debab2 ts..secara automatik rasa rapat walau jarang bersua muka..Setelah pemergian arwah, mak ngah x larat nak manage semua anak2 bulus pak ngah, mak ngah simpan2 ekor jer, yg lain semua direhome kepada kawan2 dan sedara terdekat...mak ngah bukannya sihat sgt, maybe itu yg terbaik utk anak2 bulus arwah...

Marilah kita sama2 sedekah surah alfatihah utk arwah pak ngah, mudah2an dia diletakkan bersama2 hamba Allah yg soleh...patah tumbuh hilang berganti, walau berganti ia tetap x sama dgn yg dah pergi...kan..


Balik dari melawat jenazah pak ngah, kami ni singgah la minum, masing x breakfast lagi, hhhmm...harusla kebuluq kan...so...sampai kedai jer..hah...meliar mata masing2 carik nasik...dah mkn nasik...heh...x reti2 nak balik..carik dessert pulak kekdahnya...tu dia..opposite kedai makan ada Tutti Fruitti...eh...mcm org mengantuk disorongkan bantal...hah....berbondong2la kami melintas jalan menuju ke TF yg melambai2...

Sempat jugak pass kan miracle slimming coffee acix nana, kiriman dari adik maniewss bella...hhmm...sampai TF..miracle coffee pon dah x berapa nak miracle gamaknya...slimmimg coffee ntah ke mana...eskrem ke mana...sengih punye sengih, suap punye suap, gelak punye gelak...zup...zapp...zupp...licin 3 bowl eskrem...terus tershadap, tiada lagi perbincangan pasal diet mahupun kalori kerana masing2 sudah yakin diet mereka utk hari tu sudah musnah! hancur!! hahahahahah...

Dah makan eskrem, dah siap beli mineral water bagai...say bye bye la kan..ouhh tidakk.....lapar katanya....laparrrrr.....arrr...start keta ...x sampai 5 minit...dah terpacak 6 org ni depan McD...lunch value meal katanya....ya Allah...mengucap kak Jilian kalau dia tau kita mkn mcm x sedar diri weii...hahahahahah... hhhmm...x perlula nak citer panjang..kalau dah sampai McD, aktivitinya harusla mkn kan..takkan gosok baju plak kat situ...kan....haihh...meletup la perut mcm ni :p

P/S: Bila sedih dan rindu...sedekahkan al-fatihah...


1 comment:

  1. Despite our differences..he is a good man. Al-fatihah utk arwah... Geng makan ni teruk bebeno ! Hehehe..carutkan diri sendiri :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers