Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Tuesday, 20 August 2013

niki, sardin & penyot

As Salam...

Haiiii...hari ni Niki hapdet blog mama..first time ni...mama kata tulis je apa2 niki suka..
Eh..lupa nak perkenalkan diri...nama saya NikitaJovi..mama ngan papa panggil saya Niki..kadang2 panggil adik..apark saya panggil Nikitek...nama saya sblm dpt PR ni Itek...hihihihi

Niki xde pape nak komplen...cumanya..Niki tension..hari2 kene berebut drumstik mama dgn kak Ebee..dia tu eksen tau...takmo sharing..kalau mood dia baik boleh la Niki selit2..kalau x..Niki cuma dpt sandar kat tangan mama jer..itu pon mama bising..susah nak main Candu Candy Crush katanya...benci la! Mama ni tak syg Niki ker?!!!

Tgkla..kak Ebee gemot tu...seboleh2nya dia nak konker duduk sorang-sorang...keji tau kak Ebee nih...

Oh ya.. Ahad hari tu..mama ngarut2 kat papa nak makan sardin...mama Niki tu...ntah kenapa air tangan dia mcm x sedap masak lauk sardin..lawak!! Iyer...dia sendiri kata x sedap..dlm hidup dia..so far ada 4 org jer yg dah dpt pentauliahan pemasak sardin hebat..yg dah lulus ikut tekak dia la...mama Ampang, papa, acik pidah the baker ngan acix nana roti sardin kepit..Sardin lain mama x pandang...haihhh...
Dah la mkn dengan heavennya..siap bertambah2...Niki sikit pon x dibagi...mama asyik kata..."Kalau adik makan sardin wetfood mama x pernah mintak sardin adik kan..so mama mkn adik jgn kacau la..syuhh...syuh..." 
Sadis kan...masalahnya..mama x pernah nak mintak sardin adik..cuba mintak..mesti adik kasi punya tau...
Pastu smlm mama patutnya ada tuisyen tp tiba2 x jadi..sbb sekor student pon x dtg..kelas lain pon ada yg 3-4 ekor student yg dtg..x abis2 open house gamaknya..habisla..mama kata next week mama nak cabut kepala depa mcm cabut kepala sotong...aiyookk...
So sudahnya mama pi mkn ngan acix cah cantik..acix cah cantik tgh pregnant so dia punya hobby skrg ialah mkn...suka la mama tu jadik peneman...

Ok la..niki dah penat..lapa lagi...nak mkn..mama kata kalau niki x gain weight..mama nak hantar Niki balik umah apark...tamo..tamo...byebye!! 
Psstt....papa bagi petua sedap masak sardin..katanya kalau nak sedap selain baca bismillah dah masak dengan penuh kasih syg...time masak tu kene tak pakai baju..err...iye ker?? Eeuuwww....


Friday, 16 August 2013

kangkung peberet boleh sbbkan ngantuk??

As Salam...

Aku ni penggemar kangkung tegar...x kisahla ko masak apa pun kangkung tu..mmg aku sukaaaa sgt...

kangkung goreng biasa pon sedap...buh daging...

Kangkung goreng belacan...lagi sedap...

Sedikit pembacaan dan info mengenai kangkung...

Banyak mitos yang mengatakan kangkung sebagai sayuran penyebab mengantuk. Bahkan beberapa orang sengaja menghindari sayuran tersebut sebagai menu sarapan agar terhindar dari rasa mengantuk. Namun, benarkah hal tersebut? Sebelum kita mengetahui jawabannya,mari kita pelajari dahulu beberapa fakta mengenai kangkung.

Kangkung termasuk dalam keluarga Kangkung-kangkungan (Family Convolvulaceae). Tanaman ini dapat tumbuh pada lumpur, rawa-rawa, tepi sungai, parit, bahkan mengapung di atas air. Sedangkan apabila kita hanya memetik ujungnya saja, maka kangkung dapat tumbuh lagi  dalam tempoh tujuh sampai sepuluh hari saja.

Pada awalnya kangkung berasal dari India, kemudian banyak pedagang yang membawanya berlayar ke berbagai negara seperti  Myanmar, Cina Selatan, Australia, Afrika, Malaysia dan Indonesia.
Di Cina, kangkung disebut dengan nama weng cai, di Eropa swamp cabbage, water conuoiibis, atau  water spinach dalam bahasa Inggeris.

Jenis kangkung
Kangkung terdiri dari dua jenis iaitu :

Kangkung Darat (Ipomea reptans)


Kangkung darat sering disebut juga kangkung Cina. Ciri kangkung darat yaitu memiliki bunga berwarna putih bersih, batang dan daunnya kecil, warna batah putih kehijau-hijauan serta berbiji. Umumnya kangkung darat lebih banyak digemari karena  yang lebih renyah, tidak terlalu keras dan rasanya pun lebih kuat dibandingkan kangkung air.

Kangkung Air (Ipomea Aquatica

Biasanya tumbuh liar secara semulajadi di sawah, parit tepi sungai atau bahkan di parit. Bunganya berwarna putih kemerah-merahan, batang dan daunnya besar, dan warna batangnya lebih hijau pekat.

Kandungan Gizi
Bahagian tanaman kangkung yang mengandung banyak gizi terletak pada batang muda dan pucuknya. Kangkung memiliki kandungan gizi yang cukup tinggi karena didalamnya terdapat :
  • Vitamin A, B1, C, K protein
  • Kalori (energi), karbohidrat, protein, dan lemak
  • Mineral dan zat penting, misalnya zat besi, kalsium, fosfor, asam amino dan karoten.
Manfaat Sayur kangkung
Sayur kangkung banyak di gemar kerana rasanya yang sedap. Tidak hanya itu saja kangkung turut memainkan peranan dalam fungsi tubuh kita kerana ia mempunyai :
  • Vitamin A bagus untuk kesehatan mata
  • Vitamin B membantu proses metabolisme tubuh
  • Vitamin C menjaga daya tahan tubuh
  • Vitamin K penting dalam proses pembekuan darah pada luka
  • Menetralkan Racun
Kangkung berfungsi sebagai penenang (sedaktif) dan mampu menetralisir racun serta menghilangkannya dari dalam tubuh. Oleh sebab itu tubuh menjadi relaks. Herminia de Guzman Ladion, pakar kesehatan dari Filiphina, memasukkan kangkung dalam kelompok tanaman penyembuh ajaib. Di negara tersebut, tanaman kangkung di pakai untuk menyembuhkan sembelit dan obat bagi mereka yang sedang melakukan diet. Akar kangkung juga berguna untuk mengobati penyakit wasir.
  • Penuh Zat besi dan mineral.
Zat besi penting dalam proses pembentukan hemoglobin. Jadi ia baik untuk dimakan oleh pesakit anaemia dan ibu mengandung untuk membina sel darah merah. Selain itu zat besi dapat meningkatkan konsentrasi otak.
  • Antioksida Betakaroten
Kangkung mengandung betakaroten yang merupakan salah satu antioksidan yang sangat berguna dalam menangani radikal bebas. Radikal bebas adalah awal dari berbagai penyakit, termasuk penyakit jantung. Betakaroten juga di kenal sebagai unsur pencegah kanser kulit dan paru2. Hal ini kerana ia mampu meresap ke lebih banyak bahagian tubuh selain mampu kekal lebih lama secara relatif berbanding dengan vitamin A dalam memberikan perlindungan terhadap kanser.
  • Kaya Akan Serat
Kangkung kaya akan serat yang bermanfaat untuk mengikat hempedu dan kolesterol serta membawanya keluar bersama najis.

Ia juga juga dikatakan elok dalam diamalkan wanita yang mengalami haid terlalu banyak, sakit gigi, sulit membuang air kecil, keracunan makanan dan bisul. Air rebusan kangkung turut dipercayai berkhasiat untuk merawat kelumumur.

Mitos kangkung Penyebab Ngantuk.
Mitos yang mengatakan kangkung menyebabkanmasalah mengantuk masih belum dapat di buktikan secara ilmiah kebenarannya. Fakta yang paling mendekati mitos tersebut adalah wujudnya sedikit zat sedaktif pada kangkung yang dapat memberikan rasa tenang dan relaks sehingga berpotensi menyebabkan rasa mengantuk dan tertidur kerana tubuh merasa selesa. Namun begitu, ia tidak berlaku kepada semua individu kerana respon setiap orang adalah berbeza. Ada yang terus merasa ngantuk walaupun hanya makan 3 sudu kangkung tapi ada juga yang langsung tidak merasa mengantuk walaupun makan kangkung pada amaun yang lebih banyak.

Waspada kadar Purin yang Tinggi
Dalam setiap 100 g kangkung terdapat 298mg purin. Oleh kerana pesakit gout perlu berhati2 dalam mengambil kangkung. Mereka masih boleh mengambil kangkung sebanyak 50g sehari kerana kadar pengambilan purin utk pesakit gout adalah dalam lingkungan 100-150mg sehari.


Cara Mengolah Kangkung Agar Tidak Mengurangi Gizi
  • Pilihlah kangkung yang masih segar, daun tidak menguning, tidak terlalu tua, warna cerah
  • Sebaiknya kangkung yang telah dimasak semalaman tidak dimakan kerana ia mengandungi enzim perokside. Makan kangkung yang dimasak segar.
  • Cucilah kangkung dengan bersih sebelum dimasak dan jangan memasak terlalu lama/pada api yang terlalu panas kerana ia akan menghilangkan kandungan gizinya.
Menurut penelitian Sweeney dan Marsh (1971), penurunan aktiviti karoten pada sayuran hijau mampu mencapai hingga 20% apabila dimasak pada darjah kepanasa 60C selain kehilangan gizi.

P/S: I love kangkung tauu...I really do!
Sumber: ourdhesyu.wordpress.com

Thursday, 15 August 2013

Niki baby pegi snip

As Salam...

Lamanya x jenguk blog..smlm baru masuk keje...mak aii..ofis kosong...raya sakan officemate aku nih sume....
Entry ni dah lama terjeruk..sian...so hari ni aku publish la...Ni entry pasal Niki baby pi snip...Niki ni atau nama panjangnya NikitaJovi sebenarnya anak kepada Ellie..kucing preggy yg bangbo foster dan akhirnya ter PR..Ellie ada 3 anak...sekor aku ambil..sekor acix roti sardin kepit ie acix Nana amik, si Percy namanya dan sekor lagi si Jojo masih dalam jagaan bangbo rasanya. Bila dah amik anak kecik..perkara pertama yg muncul selepas vaccine n deworm ialah...bila layak utk di snip!! hehehehe 

Niki ni gugurl..aku xmola dia dah pandai on heat baru terhegeh2 nak pi snip..bila on hear..blodd vessel dia kembang..so chances nak ada bleeding teruk tu sangat tinggi...so bila Niki cecah 1.5kg je..aku terus minta bangbo hantarkan pi snip..

Pic ni semua courtesy daripada nurse Hannah dari klinik kembiri setapak..si Niki berkampung 1 hari kat umah nurse Hannah..sbb dia di neuter masa weekdays..aku kan keje..mana sempat..
 
Alolololo comelnya anak mama nih....ni selepas dpt ubat pengsan...alahai...ciannya dia...tapi sblm tu aku dah ckp ngan Niki..aku buat ni utk kebaikan dia..abg n kakak2 dia kat sini semua dah neuter..

Sudah selamat di spay..tgk tu..lukanya kecil jer..insyaallah cepat baik..dulu..klinik kembiri buat torehan yg agak panjang tp skrg dah buat mcm ni..depa jahit dari dalam..ini lebih baik..
Tapi yg kelakarnya...ada vet yg x buat mcm ni..mula2 dolak dalik kata sama jer torehan kecil atau besar, tp bila tanya lagi rupanya depa x reti buat camni...ahahhahahaha.... Tapi xpe la...setiap vet ada pandangan yg berbeza..mcm ada mazhab lain2 plak ek..aku x kisah janji kucing tu selamat...

Dah selamat...dah plaster...syukur selamat semua..

Nurse Hannah bawak balik dulu..esoknya baru diserah pada bangbo then baru pulang balik kat aku...tgk tu...manja nya dia...nak mintak kesian n mintak sayang..yelah pesakit kan...pas operation....

Selepas 1 minggu..luka dan baik...bulu dah mula tumbuh..xde apa2 komplikasi..bengkak2 sikit tu biasalah..sbb si Niki ni aku x cage..dia x lasak sgt..cuma pas 3 hari bahagian tu bengkak besau guli sikit sbb masa tu dia dah start active x duduk diam..tp pastu dia surut balik..

Niki sekarang...happily spayed!! kehehehhehe...

P/S: Tq nurse Hannah ngan Bangbo..jasamu dikenang...


Friday, 2 August 2013

ketupat keputat

As Salam..

Ihik..ihik...apa buat hari ini...haa...gigih belajar menganyam keputat...eh...ketupat.....
Alkisahnya..aku ni sblm kahwin every year dok belajar anyam ketupat...tapi fail..setiap kali itu juga aku akan end up nangeh sbb kene tinggal dengan abah..abah dah anyam penuh sebesen then dah siap buh beras dan nak rebus..aku sebijik pon x jadik..daun siap jahanam jadik roti kirai...aigooo.....

This year...ada peluang belajar lagi..sibuk kak liya menganyam..aku kenen2 dia nak belajar..udahnya dah semua bertiga menganyam...ahahahhahaha....

Ni..sifoo tgh ajar anyam ketupat kat cik Jep...cik ni pensyarah PJ dan KOKO...belajar hands on hoccay....huhuhuhu...
 
Hek eleh...ketupat baru halfway dah kecoh...kehehehhehehe 
*dengki...dengki...masa ni ketupat aku masih xde rupa bentuk lagi...*

Anyam punye anyam...gulung punya gulung...x jadik2....Argghhhh.....Udahnya give up..bencila! Nanti la buat balik...Wuuwuwuuwuwuwu....

Boss pon gigih lepak kat bilik kami...tapinya dia sibuk nak buat ketupat jantung....arrr...aku baru tau akan kewujudan ketupat jantung...menganga kejap...Sebab selama ni tau ketupat sate dgn ketupat bawang jer...ketupat sate lilitnya 4 kali..ketupat bawang lilitnya 3 kali...rupanya ketupat jantung ni...xde lilit2 sangat..sbb satu bahagian hujung daun kelapa tu dibiarkan bercantum...

Ni la..sifoo keputat...

Victory!! Success!! Setelah gigih berhempas pulas dari pagi..kol 3 lebih tadi baru siap keputat ketupat nih...giler lama...haishhhh....

P/S: balik nanti nak carik riben lama2 and nak buat banyak2 pastu sangkut kat cage anak2 bulus..depa pon nak beraya weh...

baju raya anak2 drumstick

As Salam...

Hari tu ..pi Daiso...eh..eh..eh..comelnya baju kucing ni..memandangkan 5 hengget jer pon regenya...aku rembat ler 2..

Saiz L utk cik Ebee...saiz S utk si bongsu, si Niki baby..

Tadaa....hasilnya...anak2 dara yg comel dan manissssss....mmg gadis ayu sangat nih...

Haihh...dah manis2...bergumpal mcm jantan plak...cehh!!





Thursday, 1 August 2013

Chetz, Anjing Dan Hari Raya

As Salam...
Aku ingin berkongsi apa yg aku baca dari blog Ameno World...aku copy paste bulat2..xde unsur2 tambah2 penambah perisa hoccay...sbb pendapat aku juga seperti apa yg dipaparkan disini..
Ada beberapa kawan menegur..tak kurang yg suruh aku kembali ke pangkal jalan...ya Allah...serious lawak...kalau ko ada pendirian..begitu juga aku...kalau ko boleh bercakap..tentu sekali aku pon begitu...

Kenapa Peguam PR Pertahankan Maznah? Baca Ini Dulu.

Ini yang aku suka pada PKR. Walaupun aku bukan ahli PKR tetapi antara yang membuatkan aku suka kepada PKR inila sebabnya. Mereka sangat terbuka untuk memahami situasi berbanding meletakkan hukuman seperti sesetengah orang.

Ada beberapa perkara yang aku tak suka pada PKR tetapi ia diselamatkan dengan beberapa perkara yang aku suka dalam PKR pula.

Semalam ada terbaca salah seorang UMNO yang update di wall facebook bahawa peguam PAS membela Maznah, individu yang terlibat dalam kontroversi video berhari raya bersama anjing. Video tersebut dikatakan menghina Islam. Aku tak sure betul ke tidak peguam PAS turut sama membela Maznah dalam pertuduhan tersebut, tetapi kalau betul ia bukan perkara yang salah pun.

Sebenarnya aku taknak beratkan diri untuk bincang isu neh beria2. Sebab banyak lagi isu lain yang lebih penting untuk kita focuskan ketika ini. TPPA antara perkara yang sangat2 memerlukan perhatian dari orang ramai tetapi respon yang diterima sangat2 mengecewakan. Aku dah tulis beberapa kali, juga dah sebarkan apa itu TPPA dan kenapa kita kena bantah tetapi respon dari pengguna internet tak semeriah respon yang diterima dalam kes Maznah.

Ia memberikan gambaran kepada aku. Isu remeh temeh lebih layak dibincangkan berbanding isu yang boleh menjejaskan kehidupan kita secara langsung.

Maznah tidak melakukan penghinaan terhadap Islam. Cacian, makian dan hinaan ke atas dia tidak patut berlaku. Mengatakan dia anjing, meletakkan dia di neraka, melabelkan dia dengan pelbagai gelaran dan mengejek rupa serta penampilan dia tidak patut dilakukan oleh mana2 pejuang Islam yang mahu mempertahankan Islam itu sendiri atas apa2 alasan sekalipun.

Pengkid? Ko kenal dia? Ko tahu fitrah dia? Ko tahu masalah dan keadaan fizikal dia? 

Kalau tatau, jangan berlebih2an sangat.

Aku ulang balik. Sebelum video itu menjadi kecoh dan kontroversi politik di negara neh, aku dah tengok. Pendapat pertama aku selepas tengok video tersebut aku katakan dengan jelas dan terus terang dia tidak menghina Islam.

Apa sebenarnya yang aku nampak?

1. Takbir raya = menunjukkan suasana hari raya = scene bawa anjing pergi jalan2 ialah scene yang bawa anjing dia pergi jalan2 jek.. siapa kata ia semestinya hari raya pertama? Siapa kata ia semestinya di pagi raya? Korang sendiri yang anggap begitu. Siapa kata bawa anjing pergi jalan2 dengan selingan takbir raya ialah merupakan satu penghinaan? Korang juga yang kata sebab korang anggap begitu.

2. Dia basuh kaki anjing dia. Korang kata dia amek wudhu. Kenapa tidak dia basuh kaki anjing2 dia selepas bawa jalan2 sebab anjing dia tak pakai kasut? Dan andaikata dia benar2 mewudhukan anjing2 dia sekalipun apa masalahnya? Allah cipta anjing sama seperti Allah cipta manusia. Anjing tak dilahirkan di dunia ini dengan sendiri, dia terjadi kerana Allah yang menciptakan mereka. Semua yang Allah cipta ada sebab. Tapi tak pernah Allah meletakkan 'MENGHINA' antara sebab2 yang perlu kita fahami, apatah lagi buat.

3. Dia bagi anjing dia makan biskut raya, korang kata dia hina perayaan hari raya. Kenapa pula anjing makan biskut merupakan satu penghinaan? Anjing dia anjing yang terlatih. Dia jurulatih anjing. Dia bagi arahan anjing dia makan. 

4. Dia kutip anjing2 jalanan, jaga bagi elok, bersihkan mereka, rawat penyakit depa dan jaga secara berkala. Berapa ramai di antara korang yang sanggup bagi anjing jalanan makan dan bersihkan mereka? Usah kata anjing, kucing jalanan yang penuh kurap tue pun ada yang geli gamaknya.

5. Anjing2 jalanan daripada terbiar yang mungkin memudaratkan, adalah lebih elok dijaga secara berkala. Sekurang2nya ia tak akan merosakkan persekitaran awam dan menakutkan orang ramai. Hutan dah takde. Gondol sana sini. Habitat dorang korang rampas. Bila ada orang prihatin korang marah.

6. Berdasarkan situasi dia, seseorang muslim dan melayu yang menjaga dan melatih anjing, seseorang yang sentiasa dikelilingi anjing, mungkin ia mengundang persepsi serong terhadap diri dia.

7. Jadi dia buat la video ikhlas, untuk mengubah stigma masyarakat. Dia berhari raya. Sesetengah orang rasa jijik dengan anjing tetapi anjing tak la sejijik yang digambarkan jika kita jaga kebersihan anjing2 tersebut secara berkala. Ini yang aku nampak pada kali pertama melihat video tersebut. Tiada reaksi negatif kerana aku percaya itu sebenarnya yang dia mahu sampaikan. Sebab itu di akhir video dia letak ucapan ini ==>
 

"Raikanlah Aidilfitri bersama-sama, tanpa mengira spesis, warna, asal- usul"

Maznah mungkin mahu memecahkan tembok diskriminasi. Dalam kes neh mungkin dia beranggapan bahawa kewujudan anjing telah disalahanggap oleh sesetengah pihak.

Sebab itu Maznah tegaskan bahawa dia tidak hina Islam dan tidak pernah ada niat mahu melakukan hal tersebut. Video dia telah di tafsir secara salah dan dijadikan modal politik untuk meraih sokongan dan simpati dari pihak2 tertentu agar mereka dapat ditonjolkan as juara bagi membela agama padahal ianya takde apa isu pun.

Ada orang kata bunuh anjing dapat pahala. Ada orang kata bunuh anjing sebab Nabi SAW suruh. Bahkan ada orang nak bunuh Maznah. Setakat penghinaan dan cercaan yang dia terima di ruangan online neh toksah cakap la. Bersepah.

Aku tak pernah tahu bunuh anjing boleh dapat pahala. Yang mengenai hadis Nabi SAW tue setahu aku bunuh anjing yang mempunyai wabak penyakit. Anjing secara fizikalnya boleh dipegang tetapi bukan air liur dia sebab ia dikhuatiri tidak bersih. Isu2 yang berkaitan anjing adalah mengenai kebersihan. Bukan kerana anjing itu sendiri. Tolong faham betul2. Sebab itu ada 4 mahzab yang memberikan pendapat yang berbeza2 mengenai anjing.

Dan tolong juga faham betul2. Mahzab ialah pemudah cara untuk kita memahami Islam bukan penganti kepada Alquran dan Islam itu sendiri. Tolenrasi dan perbezaan yang wujud dalam keempat2 mahzab tersebut kita raikan dengan matang bukan menekan dan mendesak orang lain bagi memahami sepertimana yang kita mahu faham.

Jika perbuatan dia di anggap membela anjing, maka ia memang baik daripada anjing2 tersebut dibiarkan lepas tanpa tuan. Sekurang2nya anjing tersebut boleh la dia gunakan untuk berlatih dan ujikaji sebab dia ialah jurulatih anjing. Jurulatih anjing memang sinonim dekat dengan anjing bagi memahami fitrah mereka. 

Jika ada keperluan untuk menegur dia maka tegurla kerana aurat. Itupun setelah kita memahami keadaan dia.

Tiada keperluan untuk kita meletakkan hukuman apatah lagi dia sudah menafikan tuduhan2 yang terbit ke atas batang tubuhnya.

Kita bukan tuhan. Islam bukan penghukum. Allah tak pernah desak kita untuk menjadi penghukum. Anjuran pertama adalah tegur yang kemudian disusuli dengan dakwah serta didik. Jangan letakkan tali gantung depan seseorang hanya kerana ko tak boleh terima cara dia. 

Melihat isu neh, aku menjadi sangat bersyukur. Perkara ini terbit dalam diri aku selepas memerhatikan perkara ini. Aku bersyukur dilahirkan sebagai muslim meskipun ia sekadar muslim keturunan. Sekurang2nya aku boleh paksa diri aku untuk kenal apa itu Islam. Bayangkan saja jika Allah takdirkan aku lahir sebagai seseorang yang non muslim? Aku percaya diri aku takan mendekati Islam sampai mati setelah melihat perlakuan dan sikap pejuang2 Islam di negara neh. Melihat sikap mereka ia menakutkan aku sebagai penganut Islam sekalipun. Dan jika aku bukan orang islam, pasti aku lebih takut lagi. 

Fikirkan. 

Ini pula antara komen2 yg membuatkan aku tersengih sendiri...bab babi dan anjing sensitif yg amat..bab org islam nak masuk ratu cantik..bab org islam mabuk2...langgan GRO..judi..boleh plak ek..tu belum dressing melampau artis bila ada award2 tu...
"Betul. Kebanyakannya yang konon nak bela agama Islam, rata-rata mempunyai kedangkalan ilmu Islam yang cetek. Amar Makruf Nahi Munkar ada caranya, bukan melontarkan api kemarahan: mencarut, keji orang lain. Mereka lupa bahawa Rasulullah SAW menekankan bab akhlak. Caci maki, kejian bukan dari akhlak Rasulullah SAW. Bangga mempertahankan Islam dengan cara yang salah, akhirnya perbuatan tersebut tidak dipandang Allah SWT. Wallahu'alam."

" Video pcl anjing je ramai2 pakat kuaq nk tunjuk alim2 kucing.... time laki pompuan bkn mahram berpeluk bpgngn tgn korg pejam mata plak...? Awat pgng tgn dgn bkn mahram tu bkn hina islam ke...? Hina jugak kan sbb sje mlnggar hukum allah terang2an...."

" Salam.. benda ni pun kecoh lebih2.. ni sy nak crta, kwn2 sy yg alim2 bertudung labuh nmpk sopan,solat terjaga,pergaulan dibataskn, semua x melatah pun bila tgk video ni, even sy sndiri, sbb mereka xda rs pun video ni menghina Islam.. tny la kwn2 anda yg menjadikan masjid rmh kedua mereka, sbb sy yakin pemikiran mrka terbuka melihat video ni n rs ianya x slh..mgkn sensitivity sesuatu kaum je yg t'lbh ckit.. walhal dlm Islam sy rs ia x menghina pun.. ni la akibatnya apabila semua nak jd ustaz ekspress.. :) "




P/S: kalau salah dia sekali pon...kenapa teguran secara kasar caci maki label melabel yg di ucapkan..konon nak tegur perlakuan salah..so ko ingat boleh ker nak guna ayat2 kesat lagi kasar...Islam ajar ko gitu ka? Apa pon pilihan chetz...baik buruk..biar Allah yg nilai...sape ko nak ckp org tu org ni masuk neraka..ko sendiri belum tentu masuk syurga...nak tegur silalah berhemah..ni ostat pon ngamuk2 apa cerita??


baju plus size yg cantik & x kopakkan wallet...

As Salam.....

Nak raya nih...haaa..ada yg carik baju plus size? Ni ha..aku jumpa..cantiklaaa......hikhikhik...
Ini semua aku dapat dari Butik Anggun Nazz...kalau pekenan silalah contact seller sendiri....click jer nama tu...aku dah siap link kan utk uolls.....aku sharing2 sajork...

HALF CARDI PUFF LONGSLEEVE - PRICE: RM 50

Size 1 (sesuai bust 48 - 52)
Size 2 (sesuai bust 54-60)

PhotoPhotoPhoto


Plus Size Drape cardi -  PRICE: RM 39

2XL : XXL : Fits UK16 - UK20
Bust/Waist/Hips - 46 to 50inches, Length - 28inches, Arm - 19 to 23inches

4XL : XXXXL : Fits UK20 - UK24
Bust/Waist/Hips - 48 to 54inches, Length - 29inches, Arm - 21 to 25inches
Good quality soft, stretchable thick cotton jersey, very very good material, long sleeves in simple drape design

AVAILABLE COLOR
Electric Blue / Jade Green / Navy Blue / Mustard Yellow / Blood Red / Khaki Brown / Maroon Red / Chocolate Brown / Purple Berry / Dark Grey / Lavender Pink / Teal Blue

Photo: NEW ARRIVAL

Plus Size Drape cardi

2XL : XXL : Fits UK16 - UK20 
Bust/Waist/Hips - 46 to 50inches, Length - 28inches, Arm - 19 to 23inches

4XL : XXXXL : Fits UK20 - UK24
Bust/Waist/Hips - 48 to 54inches, Length - 29inches, Arm - 21 to 25inches
Good quality soft, stretchable thick cotton jersey, very very good material, long sleeves in simple drape design

AVAILABLE COLOR

Electric Blue / Jade Green / Navy Blue / Mustard Yellow / Blood Red / Khaki Brown / Maroon Red / Chocolate Brown / Purple Berry / Dark Grey / Lavender Pink / Teal Blue


PRICE: RM 39
 SEMENANJUNG :RM7 + RM2 for every add on item
 SARAWAK : RM10 + RM2 for every add on item
 SABAH : RM11 + RM2 for every add on item


Qistina Belted flare maxi - PRICE: RM 48
 
Bust - 40 to 54inches, Waist - 38 to 50inches, Hips - 48 to 58 inches, Length - 56.5inches, Arm opening - 20 to 24inches round (Best for sizes UK16 - UK22)

Top quality heavy matte stretchable lycra, full long sleeves, simple round neck, flare loose slouchy style, this is a very long maxi - suit for up to 170cm height, comes with removable FOC waist sash - please choose preference of black or silver colour sash when placing order
Flare maxi dress in TIDAK ADA pinggang getah ya, design dia loose and flare
(Waist sash is 55inches long)

AVAILABLE COLOR
Sweet Pink / Lemon Yellow / Midnight Purple / College Blue / Jade Green / Blood Red
Chocolate Brown / Silver Grey / Turquiose / Black


 Photo: NEW ARRIVAL


Qistina Belted flare maxi

Bust - 40 to 54inches, Waist - 38 to 50inches, Hips - 48 to 58 inches, Length - 56.5inches, Arm opening - 20 to 24inches round (Best for sizes UK16 - UK22)

Top quality heavy matte stretchable lycra, full long sleeves, simple round neck, flare loose slouchy style, this is a very long maxi - suit for up to 170cm height, comes with removable FOC waist sash - please choose preference of black or silver colour sash when placing order
Flare maxi dress in TIDAK ADA pinggang getah ya, design dia loose and flare
(Waist sash is 55inches long)

AVAILABLE COLOR

Sweet Pink / Lemon Yellow / Midnight Purple / College Blue / Jade Green / Blood Red
Chocolate Brown / Silver Grey / Turquiose / Black

PRICE: RM 48
SEMENANJUNG :RM7 + RM2 for every add on item
SARAWAK : RM10 + RM2 for every add on item
SABAH : RM11 + RM2 for every add on item

Plus size saddle leggings - PRICE: RM 25
 
Fits L - XXXL, Waist - 30 to 44inches, Hips - 40 to 55inches, Good quality soft and stretchable thick cotton jersey with pedal pusher design

AVAILABLE COLOR
Black / White / Maroon Red / Teal Blue / Electric Blue
Photo: NEW ARRIVAL

Plus size saddle leggings

Fits L - XXXL, Waist - 30 to 44inches, Hips - 40 to 55inches, Good quality soft and stretchable thick cotton jersey with pedal pusher design


AVAILABLE COLOR

Black / White / Maroon Red / Teal Blue / Electric Blue

PRICE: RM 25
 SEMENANJUNG :RM7 + RM2 for every add on item
 SARAWAK : RM10 + RM2 for every add on item
 SABAH : RM11 + RM2 for every add on item


P/S: Beli!! Beli!! Beli!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers