Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Thursday, 22 November 2012

Adoption Drive & Charity Sales SCRATCH di BUKIT JAMBUL, PENANG!!

As Salam....

Weeiiiii....ni nak warwarkan...berita terkini lagi sensasi..err..sensasi la sangat kaannn...

Kucing Terbiar & Anjing Jalanan akan mengadakan Adoption Drive dan booth Jualan amal di Cat Show anjuran The Official Site of Kelab Kucing Malaysia (KKM) seperti butiran berikut :

TARIKH : 24 & 25 NOVEMBER 2012
MASA : 10AM-5PM
TEMPAT : BUKIT JAMBUL SHOPPING MALL, PULAU PINANG.

Ada beberapa ekor kucing comel yang akan di carikan rumah baru untuk mereka.
Jika anda berhasrat untuk adopt kucing di adoption drive kami, boleh bawa carrier sekali bagi memudahkan anda membawa pulang.

Ada barangan SCRATCH dan tabung derma untuk anda menyalurkan sumbangan ke Dana SCRATCH.
Headband telinga kucing ini antara barang yang mesti ada di booth kami sebagai barangan jualan amal bg mengisi dana kami. 
 



JEMPUT SINGGAH KE BOOTH KAMI.

BANTU SEBARKAN.
TERIMA KASIH.
 
P/S: Kami gerak ke Penang esok..woohoooo!!! cya!!
 

Wednesday, 21 November 2012

Paint my wall black please..

As Salam..

Entah kenapa..tiba2 hari ni ternampak satu iklan pasal decal..decal?? Alaa..tu haaa...sticker tampal2 kat dinding/cermin tu..utk hiasan..pastu dlm byk2 gambar..ada pic yg feature wallnya kaler hitam..dari dulu mmg aku tau kaler tu cantik..but this time it really caught my attention...Cantiknya....meleleh air liur aku tengok..cantiknya!! Terpesonaaaaaaaaa...
 
 Pic ni..kalau kita tgk wall nya bukan kaler solid black..dia mcm ada design2 gitu kan..cantiknyaaaaaa....

 Feature wall x semestinya utk wall rata semuanya..mcm dlm pic ni kan..buat pada ruangan menghala ke dapur..dibuatnya pulak ada frame putih..cantiknyaaaaaaaaaa....Pastu ada plak sekor kucing mcm si FeeBee aku kat situ..lagi la cantik!!

Utk wall nie..errr...yea..yea..aku mmg ex cikgu biology..tapiiii..perlu ker aku amik feature wall yg ada heart cross section diagram ni??Siap labelling lagik..Heart surgeon pon belum tentu pilih pattern ni tau!! Hahahahahahah...

Ouuhhhhhh...I love this design..wall hitam tp diserikan dgn warna emas..wajiblah match mcm pinang dibelah dua kan... Ada jumpa satu kedai/website yg jual perhiasan rumah bermotifkan matahari..jam dinding ke..cermin ke..wall deco dia sume abstract pattern matahari..sumpah cantik!!!! Bila check2 x buat shipping ke Malaysia..apa daaa!!

Yg ni..mmg winner la...paling suka..simple jek..pakai decal motif bunga yg besar..penuh sedinding...ala..kalau x suka hitam..background kaler lain pon boleh tp dark colours mesti cantik..sbb bunganya putih... Love this!!

P/S: Suka tgk umah cantik2 :)



Abg Haris..

As Salam..

Ahad lepas kan ada citer Ombak Rindu....entah kenapa anak jantans aku sumer feeling2 hensem malam tu..mcm tau2 jek Aaron Aziz tgh on tv..cehh!!  Tgk ni..si Giant..buat muka hensem..buat muka slim dan badan yg kononnya tough...

"Mama..jgn panggil saya bang Jayen..panggil saje abg..abg Haris..."
Puuiihh!!!

Eleh....abg Haris la sangat..time nak tdo..mengempet2 ngan kita...abg ler sangaattttt...

Huh!! Achachi?? siapa Achachi? Nama saya juga Haris..panggil abg Haris...
Bleh la weiiiii...muntah mama tau!!


P/S: Muka Atoto lg x leh blah..tp x sempat snap pic pulak..sbb sibuk ketawa berguling2 dgn Big Boss..ngeee

Tuesday, 20 November 2012

Diana Danielle sudah..Diyana Jamari bila lagi?? EErrkkk...!!

As Salam..
Hhmm..udah kecoh..di alam maya dan alam nyata..yg Diana Danielle dah pregnant..bestnya!! Tahniah ye DD ngan Farid Kamil..murah rezeki korg..merasa korg bunting pelamin..jaga diri ya DD..mudah2an selamat semuanya..dpt baby yg comel cantik sama mcm ibu bapanya...

Tapi yg x bestnya...hhmm....ada yg udah bunyik plak..."Ehh..baca nih..Diana Danielle dah preggy..ko Diyana Jamari..bila lagi?? Jgn tunggu lelama sangatt...nanti dah tua anak lahir bodo tau..baik cepat2 sikit production tuh.."
Arrr...sentap!! sentap!! Dalam dia mengingatkan..stil guna ayat pedas pulak...Aku udahnya sengih aja..buat muka ala2 tak paham...."Ko doakan je la.." Itu yg kluar dari mulut..baik kan aku..tulus mulus sangat..tapi dlm hati.....Huarrgghhh!!! Huraagghhh!!! dah macam Incredible Hulk aku ngamuk...itu dlm hati jek..heheh..

Lepas tu..aku buat2 bangang tukar topik perbualan...sedihnya hati...kalau la ko tau apa dlm hati aku nih...pasti ko takkan ckp mcm tu..Lain la kalau kami suami isteri mmg xnak anak...ataupon merancang nak anak patploh thn lagi ka hape..ni..terang2 aku ckp aku nak sangat anak..NAK SANGAT...tp xdok rezeki lg..ko paham tak??!! PAHAM TAK??!! 
Kalau boleh..dan2 ni jugak aku nak ngandung..tak pun sat2 lagi petang kol 5 aku nak beranak terus..boleh?? Wuuwuuwuwuwuwuuwu...sedih tau :(

 Siapa yg xnak peluang jadi seorang ibu..siapa yg x nak org mendoakan dirinya bila dia dah xde di dunia ni kelak..kan..Tapi dlm kita merancang Allah yg menentukan..Org kata pregnant tu demam la, sakit, penat muntah etc..aku nak merasa tu sume..cumanya xde peluang lagi..
Bila pikir2..mula lah jadik down..ini x kena..itu x kena..pastuh..ada sorg kawan pm kan aku nih..dia pon dalam usaha nak dptkan baby...aku copy paste ye Fir :)

"...Even kita merancang sekali pun..kalau Allah dah nak bagi..akan dapat jugak...kalau kita nak bagai nak rak pun..kalau bukan masanya kita nak ada zuriat...xde jgak kan.. Allah lebih tahu..Dia dah rancang yang terbaik untuk kita kak...sy ade terbace satu blog..dorang cite psal ceramah agama sorang ustaz nihh..dia cakap..jangan bandingkan diri anda dengan orang lain yang dah dapat anak..dan jangan mengutuk atau rendahkan orang yang belum dapat anak..kerana adakah anda cukup mendidik anak anda? adakah anda pasti tiada tuntutan dari anak anda di akhirat kelak? orang yang takde anak ni..dah tentu2x tiada tuntutan dari anak2x..
Pastu, ustaz tu cakap lagi..jangan bandingkan orang tu tak solat, sosial, penah gugurkan anak, tapi senanggg je dapat anak..kenapa aku ni, solat tak pernah tinggal, maksiat jauh sekali tapi tak dapat anak pun..
ketahuilah...bahawa orang tu nanti...bagaimana dia mendidik anak2x dia? adakah dia bersedia? adakah sempurna didikannya?
Allah sayangkan kita...Allah tahu apa yang terbaik buat kita.. ada satu tu saya baca..lebih kurang gini.. 2 orang pmpuan yang terawal masuk syurga ialah 1. wanita yang tidak berkahwin dan taat perintah Allah 2. wanita yang telah berkahwin tapi tidak mempunyai anak yang taat pada suami dan perintah Allah..."

Sejujurnya selepas aku baca pm si Fir ni...hati aku lega...automatik air mata stop..TQ ya Fir..mudah2an usaha kita berhasil..akak doakan ko..ko doakan akak jugak ya..

Ada jugak family ngan kawan2 yg suggest utk amik anak angkat dulu..mana tau berkat bela anak yatim nie..boleh dpt zuriat sendiri..aku pon dah ada kawan2 yg amik bela anak org miskin, bela anak adik sementara belum ada zuriat sendiri..selain dpt bantu kesusahan org, bleh la menumpang kasih dgn anak angkat..mmg aku salute depa nih...tp utk aku sendiri...aku rasa aku x boleh la...keinginan aku kuat nak zuriat sendiri...lgpun aku takut2 kalau aku lagi syg kucing aku yg 13 ekor tuh dari budak yg aku bela tu..camner?? x ke naya namanya...kan..
So skrg...aku nak enjoy life dgn Big Boss..aku serahkan bulat2 urusan zuriat ni pada Allah..aku nak buat perkara yg aku suka..makan benda yg aku suka...pergi tempat yg aku suka..berkawan dgn org yg aku suka..beli barang yg aku suka..semua sbb aku yg suka..bukan sbb org paksa atau terpaksa..buat benda2 dlm keadaan keterpaksaan sangatla tak best hokeh! Kalau x suka..kang stress pulak..kalau stress susah nak preggy..kan..kan...hehehhe...

P/S: Mohon dikurniakan aku zuriat ya Allah...Ameenn...ameenn...


Monday, 19 November 2012

Selamat Hari Lelaki & Hari Tandas Sedunia..

As Salam..

Pagi td otw pi ofis..kecoh kat Era fm pasal hari ni ialah Hari Lelaki dan Hari Tandas...muahahhahahah...gelak giler dlm kete...apsal hari lelaki mesti sama date dgn hari tandas...tapi kenapa?? Kenapa??!! Nyata nya sangat sinonim wokeh......sesuwai sangat nyah!!

Tapiiii..dalam gelak2..ada sebab kene ada Hari Tandas Sedunia ni aka World Toilet Day (WTD).. Tujuannya was to raise global awareness of the struggle 2.6 billion face every day without access to proper, clean sanitation.WTD also brings to the forefront the health, emotional and psychological consequences the poor endure as a result of inadequate sanitation. So, bersyukurla kita ada proper toilet dan sumber air..x semua negara menikmati ini...ala..dlm negeri kat Mesia ni pon ada yg mengalami masalah nie...

 
Ouuhh..x daya aku nak besarkan pic nie...Toilet rupa ini..ko mampu nak membuang..mmg ilang terus feelingnya..feces yg dah nak membuak2 keluar pasti akan cuba sedaya upaya utk duduk dalam rektum...Takmo keluar!! Sanggup tahan sampai umah...kehehhe

Sama la seperti kewujudan Hari Wanita..Hari lelaki ni atau IMD (International Men's Day) ni fokusnya wajib ler pada lelaki kan..Objectives of International Men's Day include a focus on men's and boy's health, improving gender relations, promoting gender equality, and highlighting positive male role models. It is an occasion for men to celebrate their achievements and contributions, in particular their contributions to community, family, marriage, and child care while highlighting the discrimination against them.
Oh yea..theme utk 2012 ialah Positive Male Role Models..ooouuhh..I loike!!

 And due to that..I'm gonna treat my man dinner tonite...woohoooooooo....
Abg..ini mlm syg belanja okeh..pilih je nak mkn pe..tenuk goreng tepung..kari kepala gajah..sambal zirafah..order jer..I bayar!! muahahah..

Ma..oh ma...Giant pun man jugek...ma nak belanja apa?? Giant nak Kenny Rogers ngan Ayam Penyet doploh bungkus boleh tak??
Errkkk!!

P/S: 3 more days to Penang..yehaaaaaaaa!! Dan ya..Happy Men's day abg..lebiuuu...cinta mati okeh..sumpah!! This goes to u too oppa..jgn sedih2..kami yg keliling2 ni kan ada..jgn simpan dlm hati..sharing is caring..ingat tuh! 




Wednesday, 14 November 2012

Kalau bukan rezeki..

As Salam...

Huk..huk..huk...sedih!! sedih!! tragis!! sadis!!
Apa kes??
Hhmm..xdela kes besar mana..cuma..sedih..sbb keinginan dah tinggal harapan..harapan bakal jadi kenangan...wuwuwuuwuwu...
Kenapa sedih?? Sbb rumah idaman yg nak dibeli sudah disauk org...x de rezeki nampaknya...dah le aku dah pekenan sungguh2..udah mimpi2 bagai..wuwuwuuwu.. Sblm ni..umah dah ada buyer..tp loan x lepas..so agent tu contact ler kami balik..tinggal nak deal jek..rupa2nya owner plak dah deal dgn member dia..kes carik buyer sendiri..aku ni mll agent..jd harapannya skrg..harap2 loan org ni x lulus juga mcm org sebelumnya..hohohohooh..jahat!! Tp apa nak buat..i want THAT house..THAT PARTICULAR HOUSE...wuwuwuuw...
Big Boss ckp mesti ada hikmah..tak pon ujian..hhmm..ye ler...
So..marilah mensurvey rumah lagi..tapi perasaanya sudah separuh hati..mood baik..marilah mari..

Oh yea..esok awal Muharam..jgn lupa doa tahunan kita ya..ni aku tepek sekali..utk rujukan bersama..
Doa Akhir Tahun - sesudah solat asar
Selepas dibaca doa akhir tahun, syaitan berkata, "Telah amanahlah anak Adam ini daripada godaanku pada tahun ini kerana Allah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah syaitan".
Doa Awal Tahun - sesudah solat maghrib
Ibnu Abbas berkata: "Siapa yang membaca doa ini pada 1 Muharam, Allah mewakilkan dua malikat memeliharanya pada tahun itu".
Selepas doa(awal tahun) dibaca, berkatalah syaitan, "Kesusahan bagiku dan sia-sialah pekerjaanku mengoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa itu, Allah mengampunkannya setahun".
P/S: Ada sorg kawan kata..dia x reti nak baca doa nih..hafal pon idak (ehh..mcm la aku hafal..nama pun baca setahun skali kan...), pastu ada ustaz ni kata..baca dlm bahasa Melayu pon boleh..Allah tu maha Bijaksana..apa bahasa pon Allah buleh paham..so kalau x reti bahasa Arab x bermakna x boleh berdoa..mentang2la kalau baca doa dlm bahasa Arab tu sedap bunyiknya kan..tp kalau salah baca..kang dah lain pulak maksudnya..ye tak iye jugak kan..patuhi saja adab berdoa..bahasa apa pon buleh...


Monday, 12 November 2012

Dilema rumahku syurgaku...

As Salam...

Hhmm..seperti tajuk kat atas..tentunya entry ni pasal rumah..rumah yer kawan2..bukan khemah atau sawah!! hekhek..

Seperti pasangan2 lain..kami pon x terkecuali nak merasa ada rumah sendiri..tp tu la..dilema duduk kat kawasan hot spot..kalau nak beli mkn pon mahal..apatah lagi rumah...Awalnya xmo pening2 kepala..ingat nak membeli saje rumah dikawasan asal yg kami sewa..tak terfikir nak beli masa awal2 pindah..maklumla..savings utk rumah pon belum ada.. How time flies...tiba2 jek dah 4 thn...pastu tiba2 jek..harga rumah dah mcm @%&(*^%!! Huk aloh...mana nak cekau duit wehhh!!! Ko ada biji benih pokok duit?? Mintak sikit!! huhuhuhu...

Ada jugak la desas desus yg kondem bila aku utarakan dilema umah aku nih..katanya aku memilih..nak umah grand2 tp takdok duit...hhmmm..salah tu...ada byk benda yg kene pikir...kami bukan datang dari keluarga kaya raya..kami xdok kawan dgn jin dalam gua yg boleh bagi kami harta tiap2 bulan mcm Ahmad Albab tuu...So sblm ko ckp byk2..ko kene faham situasi org x sama...yg peliknya org yg dok kata aku nih jugak masih belum membeli umah sampai skrg..oohh...dia pas pencen nak balik kampung..dok umah kampung...hhmm..untungla ada umah free...aku nih?? aku kampung pon xde weiii...kene carik harta sendiri jawabnya...

Setelah dipikir2..kononnya nak carik umah area Semenyih/Beranang..dekat ngan Nilai/Seremban..ada Broga Hill...ada la yg berkenan..pastu tiba2 rasa mcm x best plak..Pekan Semenyih tu jem sokmo..weekend pon bleh tahan jem nya..pastu xde pulak aku nampak tanda2 nak upgrade jalan tu dlm masa terdekat ni..rupa mcm tu jugak..ada a few org yg aku x brape gemar juga berlokasi di situ..so kensel lah..carik tempat lain..jauh sikit tak mengapa..janji hati aku suka..kan...

Carik2 area Bkt Mahkota dan sekitarnya..wah..harga dah mencanak2 naik...umah semi D cluster sekangkang kera tu pon....alahai..x minat la...yg ala2 selesa sikit...busuk2 pon nak RM400k...homaiii...x lalu...Mummy si Chokobie pon tgh gigih mencari rumah kat sana..tempat ni je yg tinggal..memandangkan Bangi/Kajang pon dah susah nak carik yg RM100-200k..melainkan ko mmg x kisah mcm mana rupa dan saiz rumah..Aku dah merasa dok umah kecik..susah wei..sempit..limited space..kalau dpt jiran ok xpe la..kalau dpt jiran hazab yg selfish..tak ke terseksa jiwa raga..

Aku paham..ada org pentingkan lokasi..setingkat ka, bilik 2 ka..toilet 1 saja ka....ada tanah tepi ka takde..sume bukan hal...tp aku x leh la..kalau menyewa mungkin takpe..tp aku nak carik rumah sampai tua Insyaallah..jadi nak carik la yg berkenan di jiwa dan sesuai dgn poket..daripada aku bayar loan rumah bulan2 tp hati x suka..menyeksa diri jek rasa..kat tempat jot spot ni..rumah sume dah main million2...x mampu aku weh...yg RM400k saiz kecik, x padan dgn harga..xmo lah!

Ditambah dengan anak bulus yg ada 13 ekor tu...kalau pindah..stray cat yg aku bg mkn hari2 pon akan diangkut skali..kalau x, sape nak bagi makan..kesian weh!! Bila dah ada kucing..almaklumla..landed house tu wajib..kalau stakat 2-3 ekor..mmg lama aku rembat kondo..tp sebab ada 13 ekor..berusaha la jugak carik landed house...

 
Leaving my furkids is not an option..NEVER! Wherever I go..they'll always be part of the baggage..kehheheh

So apa area yg tinggal??? Ada yg suggest Shah Alam...Puchong...Sg Buloh...heyyy..itu pon area dah nak membangun..sikit2 tanah diambil utk dimajukan..Sg Buloh pon dah mula tunjuk harga2 bakal mahal...Shah Alam pulak besau...yg jauh2 mcm area Bkt Rimau, Bkt Naga ada la yg reasonable..tp entahla..mcm x terpesona..hehehhe...2 org kawan dah lari jauh bawak diri ke Bkt Beruntung...giler jauh... menangis aku dlm kete hari2 nak pi keje kalau beli umah situ walaupun harga rumahnya murah dan saiznya mmg besar2, x lokek tanah pulak tu...yela..tu kan area yg x jadik nak bukak Proton City ngan airport kan...bila kensel 2 projek mega tu..terbantutla pembangunan..ramai yg awalnya berebut2 nak beli rumah utk buat aset...tinggalkan macm tu sampai buruk2 dah umah tu ...last2 jual sajer...below market price plak tu...untung sape yg beli..tp tu la..jauh..walau mcm mana murah umah disini..kene ada duit dlm tangan utk renovation cost..sbb mmg kene bikin balik..almaklum rumah tinggal..jgn harap nak masuk cuci kaki jek..

Setelah di timbang2 segala..aku mau..rumah saiz sederhana jek..x perlu nak bersemi D banglo bagai..kami duduk setakat ni berdua je pon..x la hadap sgt dgn rumah corner, maklumla..rumah corner..duit tambahan  pon bercorner2 jugek..sekurang2 nya nak yg ada ruang sikit..kadang2 kalau rumah built up kecik..bubuh kete sebijik dah penuh..mana aku nak bubuh ampai kain?? rak kasut?? kot2 ler teringin nak berpasu bunga bagai?? mana nak selit weii...nak juga kawasan yg x sibuk..outskirt KL sikit pon xde...apa ada hal..bukan xde org dok Seremban yg kerja ofis di KL berulang-alik..kan..Pastu kalau nak cerita pasal jem..mana2 pon jem, kalau xnak jem, sila la work from home..kan....nak cerita pasal crime rate..mana2 pon ada rumah kene pecah, kete kena curik..doa2 saje moga kita terhindar2 dari perkara2 mcm tu.. Tol pulak..lahai..dlm Kl ni pon dah bertol sana sini...paling2 pikirkan minyak kete jek la..Nak jugak area umah yg tenang..xde bising2 sgt..yg penting ada Jusco Aeon..muahahhahaha!!! Serius la..aku suka pi Jusco tau!!

Dah membebel byk ni...udahnya are mana kita nak pindah ni ma??
Err...ntah..x pasti la..hehehheh

P/S: Biarlah rahsiaaaaaaaaaaaaa....



Friday, 9 November 2012

Mencintai tak semestinya memiliki

As Salam..

 Chachi.......meh la tdo ngan mama..meh cini cyg....
Tamo la..nak tdo ngan mama rozy..kroihh...krohh...kroohh..

 Mada bucuk...meh lepak2 dgn mama sini...meh la cepat..ma rindu nih...
Err...tapi mada nak tdo kat atas..dah janji ngan kak Michi...kbaii....

 Nyu..oh Nyunyu syg...meh sini gossip2 dgn mama..lama kita tak borak2 kan..
Eh..takpe la.. mama borak la dgn FeeBee..nanti FeeBee bising kalau mama x tgk muka dia walau sesaat..kan..

Nape ni..Nyunyu dah x sayang mama lagi? X cinta mama lagi ke..?? Sedih mama gini..sob..sob..sob..
Mama..mencintai x semestinya memiliki...kan...

P/S: Terkedu mama kejap..sabar2 yea..jgn majuk2..FeeBee masih baru..dia x pandai nak berkongsi lagi..

Thursday, 8 November 2012

Teal, Cyan & Jovian Mandagie..hazabnya!!

As Salam...
Hhmm..entry ni xde apa2 la sgt..cumanya..hhmm..tgh serabut..serabut toge ko!! Aku nak mencarik baju ..takpon kain...SPECIFIC mesti kaler seperti yang tersenarai dibawah..dan juga purple...Nape? Utk apa? Hhmmm...ni semua hal adik aku la..dia nak kawin..so kene la ikut colour theme dia...hhmmm...


Skali tgk mcm sama jek..mana satu teal.mana satu cyan..ntah... Dalam pada aku pening2 nak carik kain ni pulak..yela..masa dah singkat..nak tempah lagik..kot2 nak hantar sulam ke hape..kan....hadooii....tolongla permudahkan urusan aku ya Allah...dah ler aku ni kureng sikit bab kain mengkain nih...lahai..mmg nak kene bawak mama la carik kain..nak harapkan aku...hhmm..sampai sudah x jumpa!! x pun balik2 tgk yg dibeli kain kali hitam takpon pink..huhuhuhuh...

Tapi ada satu hamba Allah ni..dia kata kat aku...

"Ala..apa susah2..ko order je dari Jovian Mandagie kat Zalora.com..xpon..pegi je butik dia..kompom mcm2 kaler ada..acik2 tailor bz dah ujung thn nie..lagipon ada yg jahit tak kemas sgt esp kalau kain lembut atau lace...Tapi ko xleh pakai lace tau..nanti lagi nampak gemok.." 

Jujur kata..aku rasa pijak2 je makhluk nie...aku sedar diri..x mcm dia..slim melim (selim ke? mcm kuruih kedengkik jerrr..)..duit berkoyan2 ler kot (tapi pinjam duit aku pon x bayar2 lagik)...aku ni biasa2 jek..rasanya aku x pi kenduri tu bogel dah cukup bagus tau..Pastu xde plak aku kata nak carik lace..sape yg nak buat baju kain lace..hhmm..setelah dikorek2...dia yg nak pi beli kain lace...ada sale kat Gullatis ke hape sempena Deepavalai..ntah..mana la aku tau...

Aku rasa la..mungkin dia ni teruja la & rasa up to date la kot berjaya sebut nama designer femes kan..yg aku tau.. pertamanya..Jovian Mandagie x buat plus size tops/kurung melainkan ko tempah eksklusif dgn dia..ko ingat aku ni retis ka??? Miss Malaysia?? Datin?? Puan Sri?? semua pon bukan..aku bukan sape2.. Tapi so far..acik2 tukang jahit yg aku hantar baju x pernah mengecewakan..elok je jahit kemas..

Yang keduanya..x paham ngape dia sibuk nak propose kat aku si Jovian ni bersungguh2..err..ko sedara dia ke?? Tak mungkin..sbb nama dia pon Bedah Bedol...bukan Bedah Mandagie (Bedah Bedol bukan nama sebenar, harap maklum)..lg pulak aku tau kampung ko kat pekan Alor Setar tu jek.. Tetiba aku rasa kan...adakah dia baru first get to know this designer name/work..tu yg dia rasa mcm 'in' sangat sampai asyik nak mention Jovian byk2 kali ala2 sepertinya bertasbih...hhmm..kesian..peraq rupanya..hahahhahah...

Kesimpulan yg aku dpt buat dari statement Bedah Bedol ni sebenarnya nak bgtau aku yg..
  • dia nak pi beli kain lace kat Gullatis..yele..tempat mak2 datin kot..kata exclusive kan..ada aku kesah?!
  • Nak carik kain RM seratus lebih semeter..yele..manyak $$$ gamaknya..tapi..ada aku kesah??!
  • Dia slim..aku gemok...err..ya betul tu..tp aku mkn pakai sendiri, x mintak $$$ dia pon..so kenapa dia perlu kesah?? dah aku pon x kesah??
  • Dia kalau nak hantar baju carik tailor class yg hebat...err..ada aku kesah??   
Berbalik pada isu baju nie...masih mencarik2 masa bila nak pi survey...pastu satu hal nak nganto ke tailor..rasanya aku kene carik satu hari la nak polish balik sewing skill aku yg dah berkarat..barang2 jahit baju sume dah mana2 aku letak..yela...dah lamaaaaaaaaaaaaaaaa sgt x menjahit..kene masuk kelas intensif balik la kot utk refresh...Homaiiiii....

P/S: Baju2 Jovian Mandagie mmg cantik2..kesimpulannya kalau ada saiz aku.. lama dah aku order...kan..kan..ppfftt!!

Monday, 5 November 2012

Sudah dpt..kompom dpt..belum tentu dpt..

As Salam...

Haaaaii..hari Isnin...xde Monday blues..cuma skrg ni musim hujan..so aku pon kadang rasa nak terlelap dlm opis ni ha...
Kalau tgkkan tajuk entry..sudah dpt..kompom dpt..belum tentu dpt..apakah??

Sudah dapat....
Alhamdulillah..dengan izin Yg Maha Esa, berkat usaha, doa dan kesabaran org2 kuat sekeliling ie parents, Big Boss etc..selamat dah aku konvo hari tu..syukur sgt..hiccups sepanjang perjalanan nak dptkan segulung ijazah tu bukan mudah...byk kene korban..korban wang ringgit..korban masa..korban tdo..korban tv..korban la apa2 yg berkaitan...

Tujuan sambung MSc tu xde kene mengena dgn niat nak riak ke hape..cuma mmg personal goal aku..nak cuba gapai setakat yg termampu..mudah2an ada jalan utk ke PhD pula...Utk kwn2 yg sama2 grad termasuk ex-students yg grad diploma atau 1st degree..tahniah ya!! Kita usaha lagi utk next cert plak..


Yang bestnya...sorang kawan geng animal rescue turut grad pada hari sama..cumanya aku sidang 6 (petang), dia sidang 5 (pagi)..Jelesi tak tgk jubah konvo kaler fink??? hohoohohoh..I suka tauuu....Cik Mawar kita punye jubah kaler lain..sbb fac lain2..last but not least..UKM ttp di hati...

Mama dah tanya masa tu..nanti nak amik PhD kat mana? UKM? UPM? UM? Gulpp!!! Aku hanya mampu buat muka blur2 pastu tersenyih mcm kerang busuk.. Insyaallah yer ma..doakan anakmu ini...Teringat arwah atok..masa grad kat UKM dulu..masa degree..arwah tok dtg jauh2 dari Spore..sbb nak tgk cucu pertama dia amik ijazah..giler tak terharu..sangatttt!! sangattt terharu hokeh.. Cousin2 juga turun..mudah2an apa yg along dpt hari ni..buat pembakar semangat yg lain2 utk sambung belajar..anak dan suami bukan alasan..kan..tapi..kene la mintak izin dulu..keberkatan itu penting...

Kompom dapat....
Alaa..bukan apa..aku dok tertunggu2 cerita nie..lambat betul..I'm counting the days..seriously!! Bukunya sume dah abis baca, mmg best tapi..still menunggu movienya...I cant wait!! Oh yea..TQ ye Big Boss sbb selalu tanpa jemu melayan karenah wife mu ini yg mcm org giler kalau pi bookshop..sume nak beli..Yg ni..beli!! Yg tu..beli!! Keheheheh...



Belum tentu dapat....
Haaa..sila jgn buat spekulasi...aku bukan nak beli kete..belum lagi...No..No..No..
Cumanya..tiba2 aku rasa Honda City biru ni sangattttttttttttttttt la comel....bahaya tau kalau dah suka2 sgt nih....hehehehehhe...
Dah la kaler biru..nampak sgt aku sedang merindui Gen2 biru aku tuh kan..tula..dulu gatai2 pi cat kaler fink..tapi..hhhmmm...I suka fink jugak...hhmm..kompleks sgt tau jiwa aku nih... Ikutkan tamak haloba..nak kete fink satu..kete biru satu..tp apa kan daya..Sultan Brunei atau pun mana2 dato, mahupun Tan Sri x ada yg bau2 bacang dgn aku...bukan jugak aku nih anak millionaire yg harta berkoyan2...tapi...tak salah berangan kan...bukan kene bayar pon....untung2 jadik kenyataan...Rezeki terpijak Allah nak bagi..sape tau...

Cun kan?!! Ikut hati..mmg nak ku sambar kete nih..tapi..rasanya kene buat budgetting betul2 kalau nak tukar kete...byk expenses lain yg perlu didulukan.. Sesambil tu..saje la aku tanya oppa..pasal fuel consumption kete ni..dia kan ada City sebijik....katanya agak hazab jugek...katanya lagi..Vios lebih jimat petrol..akan tetapi..Vios lama yg cantik..Vios baru ni sepertinya kurenggggggggg sikit...sama la mcm Hyundai Coupe lama..yg pattern baru x sexy lansung..Bila nak beli kete..fuel la salah satu isu nak ditimbang2..lain la kalau kete aku nih pakai air suling atau air kencing...kan...tu belum nak renew apa2 yg patut everytime birthday dia...hadoooiii...

P/S: Meroyan di kala hujan...ini la rupanya..




Friday, 2 November 2012

No..No..No..

As Salam..

Si FeeBee ni..kejenya..nak menyelit je..pastu mintak syg la..mintak cium la..mmg suka dimanja2...rupa2nya ada yg jeles...alahai...
 
 
 Maa..oh ma..FeeBee nak pi mkn kejap..nanti FeeBee dtg balik duduk peluk2 mama lagi yea..
Ok..

 Mama jgn pegi mana2 tau...nanti FeeBee dtg balik...Muahh..cyg mama..bye..
Yea..mama cyg FeeBee jugak..bye..

 Huh!! Turun jugak akhirnya minah hitam putih ni...merasa la aku golek2 dgn mama...kalau x..hhmm..haramm...muka dia jek 24 jam..pg ptg siang mlm..dia..dia..dia..huh!

 Mintak2la dia mkn lambat2 sikit..

 Maa...FeeBee datangggggggg....
Errkk...FeeBee..cepatnya ko mkn..!!

 Kak Nyunyu..turunla..FeeBee nak duduk tempat FeeBee balik..turunla cepat..!!

 Haloo...excuse me...ko tuh..sejak ko jejak kaki kat umah nie..keje ko cuma bergolek2, bergomol2 bercium dgn mama jek..montot kurus ko tuh..tak pernah nak duduk lepak tempat lain selain atas peha empuk mama yg mcm tilam vono ni kan..kan..dah le baru datang..ko nak konker semua yek..x hormat lansung kat aku..aku ni perempuan kaki pukul tau kat umah nie...aku ada black belt kaler fink..soo..sblm aku libas ko..baik ko pi duduk bawah diam2..paham?!

And..no..no..no..no...aku xkan bangun selagi mama x suruh aku turun..disyakki aku nak tdo kejap kat sini..x lama..dlm 4-5 jam..so ko tunggu la utk take turn yea..astalavista bebeh..krohh...kroohh...krroohh...

FeeBee nak duduk dgn mama....Sob..sob...sob..


P/S: Syok betul menjadi rebutan nie..hohohoohoh...

Jamban Jackpot Pt 3: Testimonials

As Salam..
Apa kata furkids ttg JJpot mereka...

 Yessszaaa..kais..kais...kais...I suka!!

 Hhmm...I suka juga :)
 Wow..very spacious...I super suka!

 Hoi...cepat sikit..x payah nak ckp banyak... kiri..kanan..kiri..kanan..kiri..kanan *sambung berkawad*

 Maa..Michi suka jamban nih...beli la satu lagi ek..hikhikhik..

 Sebagai lelaki paling ensem lagi mementingkan kebersihan..Jayen pon suka..cadangan utk beli satu lagi jamban jackpot mmg Jayen sokong sangat2..

 Ya..setujuk.....kalau ada 2 jamban jackpot..bleh la di label.."Ladies" ngan "Gents"...x payah share toilet dgn jantan2 hazab yg malas yg malas kambus poo poo tuh..Bak kata bangbo..bau limbah sangat tau!!

 FeeBee ok jer..boleh la FeeBee mkn byk2..pastu beyak banyak2..mama x payah scoop dah..main jackpot je hari2...wang besar!! wang besar!! ngeee...

Chachi pon suka..cuma nanti mama letak alas kaki depan jamban yea..sbb bila kitaorg lompat kluar..ada pasir yg terikut sikit..Oh yea..kalau beli lagi satu pon bagus..malas nak share toilet dgn ladies hazab yg suka memberut lama2 dlm toilet..ntah dia make up ke hape dlm tu..lama sgt!!

P/S: Yg kat atas tu testis testimaniam testimonial anak2 sendiri..yg aku paste kat bawah ni pulak berdasarkan review yg ditulis oleh Bangbo (2013) ie epok2 a.k.a bangpitpit...muahahahhahah...

1. jamban jackpot (JJpot) nih sangat mudah dan memudahkan. (Oh yes!! mampu membibik sesambil feeling main jackpot machine kat Macau..boleh??..hohohooho)
 
2. tapi sizenya sangat besar. jadik kalau orang miskin yang macam bangbo nih duduk kat bilik sekangkang kera, kena arrange betul2. (Bukan stakat tu kawan2..nak masuk dlm cage pon x muat..even kalau muat selepas disusun2 para2/tier tu semua..payah pulak nak main jackpot..kang nak bersihkan juga susah..satu hal pulak nak bawak keluar masuk..so the best letak luar cage je)

3. untuk kittens agak susah sikit dan kena letak kotak kat depan pintu masuk sebab jarak dari lantai ke pintu adalah tinggi. (kene la dibuatkan tangga sementara nak tunggu kitten besar, tp ada gak kucing dewasa yg x jadi nak masuk melepas hajat bahana x biasa masuk jamban pintu yg tinggi, kene amik sikit masa utk kucing menyesuaikan diri..owner pon boleh bantu dgn tolong angkat kucing tu masuk ke dalam..nak bgtau..walau tinggi, tempat tu selamat..letakla sikit pasir yg lama supaya dia cam bau jamban dia sendirik)
 
4. kucing dewasa tak der masalah. debab pun ok sebab pembuatannya kukuh. (Kalau kucing debab mmg selesa, kucing kecik or kitten boleh beyak berjemaah atau berirama dlm tu together2)
 
5. penggunaan plastik tuh kena pandai pilih plastik sebab yang dibekalkan jenih pasti kudut kudut (kedut kedut). jadi ketika memflush pasir limbah, ada pasir yang tidak bersalah akan dibuang sekali. rugi deknon! (Plastik refill utk JJpot ni ada dijual separately, yg diberi FOC dlm box tu cuma 2 set je, tp aku rasa kalau nak lebih ekonomi, bleh guna palstik sampah hitam yg saiz besar dan tebal..yea..yea..I mmg kudukut..wuwuwuuwuwu... Selain tu, luar JJpot ni kene bubuh alas kaki yg perangkap habuk/pasir tau..x taula furkids lain tp anak2 aku kalau melompat keluar..hhmm..dah macm kuda equestrian..hazab nak menyapu
)
 
6. kalau mereka yang ada kucing banyak dan sekor2 perangai mengalahkan queen of england tak mau sharing2 jamban maka kena beli la dua tiga kucing berlari jamban ini. harganya agaklah tidak tergamak. kena pikir dulu perangai anak masing2 sebelum beli. takut nanti jamban pun pakai litter tray pun pakai. dah dua tiga kerja pulak. (Skrg dah ada a few seller yg jual dgn harga berpatutan, bleh check dengan KittyWorld, Scratch, Superpetfans, tp kalau jauh kos pos atau delivery charge kene ada la kan, tp consider OK la..daripada seller yg cekik darah jual berganda2 mahal)
 
7. ada anak yang tak berapa nak cerdik, pandai masuk jamban, memerut tapi tak reti nak keluar tetapi itu masalah picisan sahaja. bagi saya masalah itu agak serious kerana anak yang tak reti keluar nih bila dapat keluar rupanya kebulur. nasib baik lepas 2 hari ajar dia dapat pick up. kalau tak bayangkan lah tersekat dalam jamban yang tak berkunci tapi konsepnya tak reti keluar. (Furkids yg x pandai masuk keluar sbb pintu jenis 2 way flap door tu kan..xde hal..ko bukak je dulu pintu tu..dah pandai pasang ler balik, kalau x pandai2..x payah pasang pon xpe..bagi aku, dia dah sift sendiri dan hooded, dah cukup bagus)

kesimpulannya, JJpot ni memudahkan dan menyenangkan orang yang pemalas macam saya. bau pun kurang sebab jamban tertutup. investment over kepenggunaan, berbaloi. (Totally agreed!)

Ok dah..Sekian la trilogy jamban jackpot utk kesekian kalinya...setelah membeli JJpot..jgn lupa bikin farewell party utk litter scoop masing2..bagi menghargai perkhidmatannya yg maveles disepanjang kariernya...kihkihkih..


 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers