Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Monday, 12 November 2012

Dilema rumahku syurgaku...

As Salam...

Hhmm..seperti tajuk kat atas..tentunya entry ni pasal rumah..rumah yer kawan2..bukan khemah atau sawah!! hekhek..

Seperti pasangan2 lain..kami pon x terkecuali nak merasa ada rumah sendiri..tp tu la..dilema duduk kat kawasan hot spot..kalau nak beli mkn pon mahal..apatah lagi rumah...Awalnya xmo pening2 kepala..ingat nak membeli saje rumah dikawasan asal yg kami sewa..tak terfikir nak beli masa awal2 pindah..maklumla..savings utk rumah pon belum ada.. How time flies...tiba2 jek dah 4 thn...pastu tiba2 jek..harga rumah dah mcm @%&(*^%!! Huk aloh...mana nak cekau duit wehhh!!! Ko ada biji benih pokok duit?? Mintak sikit!! huhuhuhu...

Ada jugak la desas desus yg kondem bila aku utarakan dilema umah aku nih..katanya aku memilih..nak umah grand2 tp takdok duit...hhmmm..salah tu...ada byk benda yg kene pikir...kami bukan datang dari keluarga kaya raya..kami xdok kawan dgn jin dalam gua yg boleh bagi kami harta tiap2 bulan mcm Ahmad Albab tuu...So sblm ko ckp byk2..ko kene faham situasi org x sama...yg peliknya org yg dok kata aku nih jugak masih belum membeli umah sampai skrg..oohh...dia pas pencen nak balik kampung..dok umah kampung...hhmm..untungla ada umah free...aku nih?? aku kampung pon xde weiii...kene carik harta sendiri jawabnya...

Setelah dipikir2..kononnya nak carik umah area Semenyih/Beranang..dekat ngan Nilai/Seremban..ada Broga Hill...ada la yg berkenan..pastu tiba2 rasa mcm x best plak..Pekan Semenyih tu jem sokmo..weekend pon bleh tahan jem nya..pastu xde pulak aku nampak tanda2 nak upgrade jalan tu dlm masa terdekat ni..rupa mcm tu jugak..ada a few org yg aku x brape gemar juga berlokasi di situ..so kensel lah..carik tempat lain..jauh sikit tak mengapa..janji hati aku suka..kan...

Carik2 area Bkt Mahkota dan sekitarnya..wah..harga dah mencanak2 naik...umah semi D cluster sekangkang kera tu pon....alahai..x minat la...yg ala2 selesa sikit...busuk2 pon nak RM400k...homaiii...x lalu...Mummy si Chokobie pon tgh gigih mencari rumah kat sana..tempat ni je yg tinggal..memandangkan Bangi/Kajang pon dah susah nak carik yg RM100-200k..melainkan ko mmg x kisah mcm mana rupa dan saiz rumah..Aku dah merasa dok umah kecik..susah wei..sempit..limited space..kalau dpt jiran ok xpe la..kalau dpt jiran hazab yg selfish..tak ke terseksa jiwa raga..

Aku paham..ada org pentingkan lokasi..setingkat ka, bilik 2 ka..toilet 1 saja ka....ada tanah tepi ka takde..sume bukan hal...tp aku x leh la..kalau menyewa mungkin takpe..tp aku nak carik rumah sampai tua Insyaallah..jadi nak carik la yg berkenan di jiwa dan sesuai dgn poket..daripada aku bayar loan rumah bulan2 tp hati x suka..menyeksa diri jek rasa..kat tempat jot spot ni..rumah sume dah main million2...x mampu aku weh...yg RM400k saiz kecik, x padan dgn harga..xmo lah!

Ditambah dengan anak bulus yg ada 13 ekor tu...kalau pindah..stray cat yg aku bg mkn hari2 pon akan diangkut skali..kalau x, sape nak bagi makan..kesian weh!! Bila dah ada kucing..almaklumla..landed house tu wajib..kalau stakat 2-3 ekor..mmg lama aku rembat kondo..tp sebab ada 13 ekor..berusaha la jugak carik landed house...

 
Leaving my furkids is not an option..NEVER! Wherever I go..they'll always be part of the baggage..kehheheh

So apa area yg tinggal??? Ada yg suggest Shah Alam...Puchong...Sg Buloh...heyyy..itu pon area dah nak membangun..sikit2 tanah diambil utk dimajukan..Sg Buloh pon dah mula tunjuk harga2 bakal mahal...Shah Alam pulak besau...yg jauh2 mcm area Bkt Rimau, Bkt Naga ada la yg reasonable..tp entahla..mcm x terpesona..hehehhe...2 org kawan dah lari jauh bawak diri ke Bkt Beruntung...giler jauh... menangis aku dlm kete hari2 nak pi keje kalau beli umah situ walaupun harga rumahnya murah dan saiznya mmg besar2, x lokek tanah pulak tu...yela..tu kan area yg x jadik nak bukak Proton City ngan airport kan...bila kensel 2 projek mega tu..terbantutla pembangunan..ramai yg awalnya berebut2 nak beli rumah utk buat aset...tinggalkan macm tu sampai buruk2 dah umah tu ...last2 jual sajer...below market price plak tu...untung sape yg beli..tp tu la..jauh..walau mcm mana murah umah disini..kene ada duit dlm tangan utk renovation cost..sbb mmg kene bikin balik..almaklum rumah tinggal..jgn harap nak masuk cuci kaki jek..

Setelah di timbang2 segala..aku mau..rumah saiz sederhana jek..x perlu nak bersemi D banglo bagai..kami duduk setakat ni berdua je pon..x la hadap sgt dgn rumah corner, maklumla..rumah corner..duit tambahan  pon bercorner2 jugek..sekurang2 nya nak yg ada ruang sikit..kadang2 kalau rumah built up kecik..bubuh kete sebijik dah penuh..mana aku nak bubuh ampai kain?? rak kasut?? kot2 ler teringin nak berpasu bunga bagai?? mana nak selit weii...nak juga kawasan yg x sibuk..outskirt KL sikit pon xde...apa ada hal..bukan xde org dok Seremban yg kerja ofis di KL berulang-alik..kan..Pastu kalau nak cerita pasal jem..mana2 pon jem, kalau xnak jem, sila la work from home..kan....nak cerita pasal crime rate..mana2 pon ada rumah kene pecah, kete kena curik..doa2 saje moga kita terhindar2 dari perkara2 mcm tu.. Tol pulak..lahai..dlm Kl ni pon dah bertol sana sini...paling2 pikirkan minyak kete jek la..Nak jugak area umah yg tenang..xde bising2 sgt..yg penting ada Jusco Aeon..muahahhahaha!!! Serius la..aku suka pi Jusco tau!!

Dah membebel byk ni...udahnya are mana kita nak pindah ni ma??
Err...ntah..x pasti la..hehehheh

P/S: Biarlah rahsiaaaaaaaaaaaaa....



7 comments:

  1. psst.. jadi ke nak amik yang kat tasik puteri tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau jadik..berjiran aku ngan ko kan...bleh jln2 pi sg buaya jumpa anak2 bolat ko tuh..

      Delete
  2. aku paham walau sdri xde rumah lagik. kita kne buat pilihan yg betol sebab bukan boleh beli rumah tiap2 tahun...kalau boleh tu kira rezki lebih.

    tak kisah la apa orang nak kata...yang netap kat situ hang gak n hubby ngan anak2 bulu n insyallah anak2 sdri..tak gitu ?

    ReplyDelete
  3. entry ko ni buat aku trfikir, bagus ana, bnyk info psl rmh aku dpt, sku skrg x pikir lg nk beli rmh, pe2 kan ana ko pilih yg trbaik & bg long term aset, x rugi kita pikir pjg, anyway utk future ko jgk

    ReplyDelete
  4. as salam beb..ko bila nk cari rumah NEVER compare dgn org..nnt jiwa ko sakit..lebih2 lg banding dgn negeri lain yg masih murah n saiz besar.. yg penting, capaian ko nk ke mana mudah bg ko sekeluarga.. skrg 400k-500k, mmg dah jd biasa harganya...dlm masa 1 bulan property boleh nak 10-20k gitu2 aje... adik aku sorg dok dlm cubaan mbeli di s.alam, 20x60 = rm379k...mahal mmg mahal tp itu la yg tbaik dia dapat..adik ipar aku cubaan mbeli thn lepas, 18x55 di saujana putra = rm297k...mahal jugok..tp itu jugak yg tbaik dia dapat...kedua2 mereka ni siap rumahnya by 2014...umur meningkat, insurans pun mengekori dgn ligatnya..so, ko mmg baik grab apa yg tbaik wpun ada masa org keliling dok kata itu bukan yg tbaik.. 1,2 thn lg mungkin xdok dah harga 400k di kaw yg ko nak.. mmg awal2 potong gaji utk rumah ko akan rasa nk menangis, meroyan sbb tgk baki mcm baru posting tp as long as ko yakin rezeki Allah itu sentiasa ada, ko akan ok...so, selamat meneruskan misi mencari rumah...all d bast beb!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq fuza..mmg betula apa yg ko ckp tu..aku skrg ni..x pandang keliling org kata apa..aku ikut mana suka aku jek..after all yg nak membayor aku jugek...tp babb saiz tu ler...lahai..limiting factor aku ialah kucing aku..thats y ler..insyaallah..mudah2an ada rezeki yg lebih baik utk kami sekeluarga :)

      Delete
  5. After its rise in popularity during the 1940s, pizza pie restaurant chains began springing to
    life all around the country. Profit margins are suffering
    in the meantime and there is a long list of companies battling rising costs of the commodities.

    An estimated 80% of Americans between the ages of 33 and 44 use the internet as a tool for research, shopping and banking.

    My page :: check this out

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers