Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Tuesday, 22 October 2013

Kucing hilang+Komen Bangang

As Salam...

Ni nak warwarkan ...kucing seorg kawan aku hilang..budak ni mmg dilepaskan seminggu sekali utk jalan2..selalunya mmg akan balik...ntah kenapa last wiken dia x balik2..risaula ownernya..dibuatnya poster..utk disebar2kan dalan fb...kot2 la ada yg ternampak kan....korang pon boleh la tolong2 share...

 
Abis tuh...kami kan gigih la share  post kat wall masing-masing....mostly bersimpati dengan apa yg berlaku..ada yg mendoakan agar kucing ni selamat pulang...ada yg minta agar owner bersabar..pendek citer komen yg baik2...yg positif..sbb kita tau pastinya org ni tgh depress kan...

Tiba..tiba..ni ada plak sesat satu komen mcm nie...

Arrr...apa perasaannya...???

Sebagai sebagai seorang cat owner...ntah kenapa tiba2 aku rasa marah...hhmmm...so...ada la aku reply balik....tp x payahla aku tepek reply aku tuh kan..kehehehheheh

Maybe la si pengkomen ni tension sbb kucing org dok berak kat lama rumah dia..maybe cat owner ie jiran dia tuh jenis yang tak bertanggungjawab..Tak reti menjaga adab dan tak bertimbangrasa dgn jiran TAPI...mana boleh dia samakan semua cat owner mcm tu...


Sebelum memberi komen..ko reti nak bersimpati atau berempati kah??? Yang dia keluarkan ayat "Sendiri cari pasal" tu...bila kita baca..indirectly seolah2 dia menyalahkan kawan aku yg hilang kucing  ni kan...seolah2 dialah penyebab nape kucing dia hilang...padan la muka kucing dah hilang.... Adil kah keluar statement mcm tu??? Tak tau cerita hujung pangkal..dah ckp mcm2...teruk la!! Benci betul...

Nak marah kucing dia xde akal..nak marah perli tuan kucing..tp tuan kucing x layan..jadi sebagai manusia yg berakal (berakal ke bikin ini mcm punyer komen haa??? ), x boleh ke ko carik pendekatan lain nak elak kucing berak kat laman rumah ko?? Bubuh jaring ka...bubuh alas tajam2 yg mcm kat daiso tu ka..apa2 la ikhtiar lain..kan...

Ada satu cerita ni..x ingat la sape cerita..bila kucing jiran berak kat laman n pasu... x larat dah nak basuh buang dah...ckp pon buat dek..apa dia bikin...dia kutip taik2 tu dia lempar kat umah jiran tu balik....yg ini aku x marah...aku gelak lagi ada...Bwahahahahahahha.... Kalau kes mcm ni x apa lah...sbb sah2 jiran tu degil..dan kucing tu pon x diapa2kan...kan..

P/S: tak tau la apa nak jadi...dah la musim tangkap kucing ngan anjing..tak suka la :( Dan oh yea..jgn lupa tolong share poster tu yea..kesian Smeagirl...Smeagirl ni stray cat..direscue oleh cik Shaja...masa baru rescue..dia mmg sangatla x comel..sangatla buruk mcm Smegol dlm LOTR tu...sbb tu la nama dia Smeagirl..tp skrg dah comel..hati mana x sedih..kitten yg dibela sejak kecik..hilang sekelip mata...pastu dpt komen bangang macm tu..kompom la hangen kan..kan...







Friday, 18 October 2013

haii...

As salam...haiii...
Korang sihat...?? Parents korg sihat?? Anak2 korg sihat?? Jiran2 korg sihat?? Heh..pensebok sgt kan..nak tanya semua...kehehhehe

Dah abis dah raya haji..hari tu tiba2 big boss nak mkn lontong..hhmm..berlodeh2 la kita..kalau dah berlodeh..takkan nak mkn kosong je kan..so bikinla sambal Ikan bilis ngan bergedil ikan.. hantar umah mak2 sana sini sikit...asalnya nak bikin mee rebus..teringin sangat...kalau beli..kang sokmo mee rebusnya susah nak jumpa yg kene ngan tekak..org kata sedap tp bila try sepertinya hampeh pulak aku rasa..ala..sedap x sedap tu sgtla subjektif tau...so kalau dah masak2 tu jgn nak masuk bakul angkat sendiri sgt...jgn byk komplen...payah sgt sila masak sendirik. ..
Hhhmmmm....sedapnya mee rebus...arrr..terbayang2 nih...

Semalam..ofis ada buat majlis korban kat surau...iyer..surau...surau kami besar siap buat solat jumaat tau..3 ekor lembu tumbang..sembelih, melapah dan memasak semua dibuat setempat..dptla aku rezeki sebungkus daging dan sebungkus tulang..nanti nak bikin sup ke hape...x berani nak masak terus..kang ada yg mc kang..darah naik katanya...

Last wiken..kami ada movie marathon citer hantu kat kg bb..haaa...masa tu la segala longkhong la..longkang la...semua kluar..tgk dari mlm sampai pukul 6 pagi..boleh? Dah ngantuk..tdo..bangun2...dah settle apa patut..dah mkn...sambung lagi 1 movie..closing katanya....yg penakot2 pon gigih duduk depan tv walaupun at the end depa lagi byk tutup muka dgn bantal busuk atau berpaling muka tgk org sebelah...selalunya aku la org sebelah tu..this time si darcy..nasibla ko darcy jd bahan renungan acixkurung...kehehehheh...

Ini apa??? Hhmmm ni gayanya lepas overdose citer hantu...sadis kan...kesian. ...

Ini?? Satu lagi mangsa overdose...matila kene bantai dgn acixkurung pas ni...larikkkkkk......

P/s: aku suka la horror movies..citer yg ada vampire2..ada witchcraft2..ada voodoo2 ni mmg la peberet...




Sunday, 6 October 2013

Gurls Day Out - Kenanga Wholesale Mall

As Salam..
Semalam..hhmm....entah mcm mana ntah..boleh terkeluar topik pasal Kenanga Wholesale Mall ni..eh..eh..eh..tiba2 dah sampai plak kat sana..ouh magika nya...
Patutya Gurls Day Out ni ramai2..tp at the end tinggal la 3 ketul..ada yg pi horay2 holiday, ada yg nak kene study utk exam..dan ada yg ke keje..takpe..ala..bukan mall ni dah nak tutup..kan...

 Ni la partners in crime nya..mak yung Cah cantek and acixkurung aka Posmawar aka rosmarang...matikla kene parang sat lagi dengan acik kurung...kihkihkih...

Mak yung satu jer tujuannya, carik barang baby la!! dia belum borong lagi..sbb yusyangkiut belum balik...dia baru shopping lite2 sajork...kami2 ni tukang turut nyibuk pilih2..nak yg stripe2 la..nak yg ada bib la...tumpang excited..
 
Ehem..ehem..acixkurung borong shawls uolls...shawl plain bodo2 ni..klau kat luar bangang2 harga pon nak dlm rm20 kan...kat sini 1 helai jatuh harga rm15..tp kalau beli borong 10 helai min, dpt la rm 10 per piece..haaaa..acixkurung terus dipilih2...dptla 11 warna idaman...one happy lady dia pas tuh..senyum sampai telinga...kehehheh

 Penat berjalan..lapa...Shihling dulu..sesambil bergossip2..Eh..Eh..Eh.....howt storyyy sgtt nih....kehehehhe.. Ini dibelanja oleh acixkurung..tq ya..murah rezeki..belanja lagi!!

Arr...cerita disebalik heels belang2 ni..si acixkurung ni sudah head ovel heels sama ini kasut..malangnya ada 1pair  jer dan mcm x best je sbb yg tinggal tu ialah yg display...bila try..1 ok..1 agak sempit..yelah..yg display tu kan dah kembang sbb org dah try2 kan.
So muncung sedepa la minah ni..di jinjingnya kasut tu pusing 1 kedai sambil berzikir nak kasut tu jugak2....arr...gawat nih!
Bahana x tahan dgn zikirannya...akak kedai ni pon tanya la dgn detail apa problemnya sebenarnya....hhmm..ternyata akak tu pandai pasal kasut...so dia ckpla pasal sapu lilin la..ntah hape2 pasal kasut tu...lepas disapukan lilin...eh..eh..muat plak bahagian yg sempit tu..walla!! dapat la dia beli...suka dia dpt beli that one particular last pair dan selamat tinge aku buat kesekian kalinya dari zikiran acixkurung!

 Borong...arr..must repeat again!

Aku beli apa? ala..aku shopping sikit2 jer..sbb x plan kan..

P/S: No wonder la org suka pi Kenanga Mall ni..murah!

Wednesday, 2 October 2013

Warga Bulus Mamabetty Kini

As Salam...
Hari ni nak hapdet anak2 kat rumah...yg masih ada..yg masih sihat walafiat..bukan apa, baru2 ni nak bikin pet tag, tp aku lost count brape anak aku kat umah..arr..sadis kan!!
Anak aku x byk sgt..sbb kami xde cat house..kami bukan hoarder tau..semua anak2 ni sihat...ada yearly vaccination, ada jadual deworm dah yg pasti semua sudah selamat di neuter...
Ni la wajah kesayangan, tinggal sekejap pon sudah rindu2an..
Selamat berkenalan dgn anak2 mamabetty ya uollss..

 Nama: Amada Baby
Nickname: Mada
Asal: Kutip di bawah mesin laser di TPM Engineering
Hobi: Tortoiseshell tunggal di rumah..kuat merempan, tidak suka didukung mahupon digomol2..merupakan pengikut setia kepada Lulu, sbb lulu syg sgt dgn si Mada ni la aku x jadi pfa..depa rapat sgt2..

 
Nama: Bokashi
Nickname: Chachi/Chachigem (Chachi gemok) kehehhehe..
Asal: Kutip di Pasar Muhibbah, Taman Nirwana, Ampang bersama2 mak (Rozy Tiger) dan siblingsnya (Lulu & Emau)
Hobi: Mkn & tdo, anak jantan kesayangan bigboss...apa2 dia carik bigboss..mama hanyalah pilihan kedua..ataupon bila mama ada wetfud je tiba2 mama jd penting..huhuhuuh...
 
Nama: Lulu
Nickname: Nyunyu
Asal: Kutip di Pasar Muhibbah, Taman Nirwana, Ampang bersama2 mak (Rozy Tiger) dan siblingsnya (Bokashi & Emau)
Hobi: Bantai kucing lain, dia betina kaki pukul dalam umah, mentor kepada Amada Baby..musuh ketat si JunMee, antara yg bersaiz kecil dirumah selain Mada, bantutkah??

Nama: Ako Montalban
Nickname: Atoto/ AtotoMat (Atoto anak Mat)
Asal: Adopt dari seorang feeder tegar, cik S. Mulanya tolong foster..tiba2 ter adopt plak..ih..ih..ih..ih..dia yg adopt mamabetty tau...i relakan jer...huhuuh..
Hobi: Mengorat girls yg mamabetty foster walaupun dah neuter..pantang diajak bertumbuk..sbb bapaknya mmg gengster Sentul..suka gigit kaki mama...geget manja katanya...tp sakit hokeh! Pandai buat muka kesian, dengar kata, cuma bab kencing jer kadang2 x dengar kata..skrg tgh on parol..

Nama:Sunkist
Nickname: Ah Chang/Ikechang
Asal:Accidental babies, x sempat nak snip si Moochin, adik beradik si Momot..anaknya si Jayen nih..
Hobi:Tdo atas tilam..kalau xde tilam..atas meja..tempat lain tak mau..tdo mesti nak beralas..suka muntah sbb overeating..anak jantan mama...

Nama:Michi
Nickname: Ichi
Asal:Adopt dari rescuer di Sg Pusu, Pn H. Asalnya nak tolong bawak pi vet dan foster kejap sbb ada masalah mata dan kurap yg sangattttt kronik...sebelah muka dia x rupa muka hokeh..hhmm...teradopt terus!
Hobi:Kencing merata...anak long hair yang paling comot sbb x suka org grooming dia..nak grooming diri sendiri pon dia malas...dia jer yg dpt royal treatment sbb pi hantar mandi kat grooming centre...rabak poket mama...wuwuwuuw...

Nama:Rozy Tiger
Nickname: Mama Ogy
Asal:Kutip di Pasar Muhibbah, Taman Nirwana, Ampang bersama 3 ekor anaknya (Bokashi, Lulu & Emau)
Hobi:Anak baik..x byk karenah...tp ratu escapist..pandai meloloskan diri tp skrg dah baik dah...kaki kaypoh..ada apa2 gadoh...dia dtg dulu and leraikan pergaduhan..suka diraba2..mesra alam..

Nama:Giant/Jayen
Nickname: Papa Jayen/Ayen
Asal:Kutip di rumah mak mertua, time tu dia kitten lagi...
Hobi: Manja..suka ditepuk, digomol2..bila dipanggil dia dtg walau tgh tdo..tp ada bad habit kadang2 suka kencing merata..haihhh, so skrg masuk prison (cage), blum layak apply parol lagi....peberet song..pok..pok ayen..ayen nak tdo...ulang sampai terido ...kehehhehe

Nama: NikitaJovi
Nickname: Nikitek/adik
Asal: Adopt dari fosterer di Uniten, En A. En A foster mummycat, so mamabetty adopt la sekor kittennya..sbb teringin sgt nak ada kucing kaler putih..ehehehhe...
Hobi: Anak bongsu, manja..mulut bising..kuat berebut mknn, giler wetfud..pandai ambil hati kakak abg..semua syg dan ngam dgn adik..


Nama:Feebee
Nickname: Ebee
Asal: Adopt dari seorang kwn yg merupakah rescuer dan feeder, cik I..
Hobi: Makan dan tdo...kuat mengempeng dan bertenggek dgn org, tdo atas peha, kerap berebut peha mama dengan nikitek..suka bercium2 dan comolot juga...mesra alam


Nama: Momot
Nickname: Omot/Nyommot
Asal:Accidental babies, x sempat nak snip si Moochin, adik beradik si Momot..anaknya si Jayen nih..
Hobi: Menyorok sbb mmg sejak azali dia penakut,,suka groom abgnya, si Sunkist


Nama: Carissa
Nickname:Kakak
Asal: Adopt dr seorang maincoon breeder di Selangor..
Hobi: Tdo, main dgn catnip toy sampai lunyai...manja walaupun saiznya besar..skrg dlm fasa recovering esp bab selera makan sbb baru bbrp minggu di snip


Nama: JunMee
Nickname: Yumi
Asal: Adopt dari seorang kawan yg nak migrate overseas, miss T
Hobi: Menyendiri..musuh ketat si Nyunyu nih..walaupun hitam semua..dia x garang..x suka didukung..peberet tdo atas meja makan..paling susah nak carik bila menyorok sbb x nampak..

P/S: Anak2 saya...kesayangan saya...harta saya...


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers