Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Friday, 29 November 2013

Korea 4: Itaewon

As Salam..

Sambung lagi eh..entry tertunggak ni..lama betul nak sambung...

Hari tu..hari Ahad...dengan penuh confidentnya kami ni konon2 nak pi la Dongkedondong Dongdaemun Whosale Shopping Centre tu...eehhh...dlm subway lengang...keluar subway..lengang juga...ahhh...org korea belum bangun kot......tak pela..jalan jer...pepagi buta tu..ahjumma ahjussi mana yg baru nak bukak kedai...haa...kami dah serbu..entah.nape..kat sini mmg x tahan tgk stokin..sebab comel2..ni lagi nak musim sejuk...stokin comel di sana sini...start rata2 dari harga 800 won..dlm 2 hengget lebih duit mesia...

Cheonggyecheon stream yg sgt mendamaikan di pagi hari....ini bukan bahagian permulaan stream...ni dah kat belakang2...kepala stream ni kami pi hari lain...asyik2 Dongdaemun...sebb tu kami namakan area ni area sumpahan Dongdaemun...kehehehhe....sungai buatan ni diapait 2 mall besar...Dongdaemun shopping complex tu dgn Pyounghwa Clothing Market..

Ok....kasut durhaka tu mmg betul2 dah makan tuan...nyah kau...aku beli kasut lain..kasut ada bulu2 uolls...kehehehhe...terus pakai dan2 tu gak...haaa...selesa kaki...tp mmg dah silap dr awal..ala..bahana stokin cah cantek tu la...nanti..x sempat nak buat entry khas stokin tuh..nanti kau!
Dengan penuh confident...pepagi buta dah tercegat kat Dongkedondong Dongdaemun.konon2 nak tunggu mall bukak..nak borong la kengkonon kan...kan.. (amik pic kat sebelah entrance parking la nih).
Ada cerita kat sini..sebab pegi sana ala2 subuh sepiei tuh...mall x bukak tp ada la nampak bbrp lori n ada org dok unloading segala kain, selimut bagai kan...kami tanya la guard merangkap mamat jaga parking kat sini.. Tukang jaga parking..pakai hebat tau...berkot bertie bagai..pakai sarung tangan...wah...hensem ko jaga kete!

Tanya dia kol bape mall bukak...kol 10 katanya...arrr...ok la...
Dah pukul 10...mcm gitu jugak..takde lansung sebarang tanda2 nak beroperasi...heh..biar betul mamat sepet ni...tanya la org lain...guard kat situ jugak la....haaaa....mendaptla kami ni reramai dgn satu pangkah besar..."Today no no open..tomorrow open yes.." sesambil tu x berenti dia pangkah2 tangan di mcm ultramen nak fire rasaksa gorgon...haa..terbangang..tatau nak gerak ke nak nangis..why la ko tipu weoollss hah mamat sepet..td kata kol 10.. ! Aarr..biasalah..languange barrier mmg gitu..kadang2 communicate mcm ayam itik..mesej paham..kadang2...lost juga...hadoii..

Sudahnya...meh la kita turun balik subway...kita ke Itaewon!

Itaewon ni ada 4 exit...tp area ni x besar..exitnya pon dekat2..opposite2 jer...
Sampai2 jer...haa...isi perut dulu la.....kat sini ada banyak halal food..xde masalah....makanan arab la..pakistan la...india la..pilih je mana suka...
Shopping complex bersepah sepanjang jalan...kedai kosmetik pon...dlm Hamilton Shopping Centre tu ada byk jual souvenir...tp agak mahal..iyelah  ini kan tourist spot...tp stil boleh tawar..sempatla grab a few brooch kat dlm tu...
  
Yang kat luar lagi la banyak item souvenir...so far kalau nak carik tshirt korea tu..kat sini ngan Insadong la lubuknya..tempat lain mmg x jumpa..tgk2 kualiti...di sini lebih baik...
Kat sini pon...byk kisahnya...hahahahahaha...

kat sini kami beli tshirt byk berbelas2 helai utk bagi kawn frens n family..mintak diskaun kadang2 depa x bagi..tp depa bagi exta tshirt atau free item..service ie serbis..dah beli banyak kan..bagilah habuan sikit...ahjussi baju biru tu..dia x nak bagi diskaun so dia gurau2 marah..dengan cara? pukul montot...bukan la montot kami yg pompuan nie...tp montot seorang lelaki dari seremban bernama bangbobambino (bukan nama sebenar)...hahahahha...terbangang lagi...sbb dlm byk2 lelaki yg ada...lelaki dari seremban ini ternyata berjaya mencuri hati si ahjussi...tahniah ler...agagaggagaag~~

Antara barangan yg dijual kat sini..mostly baju2 la...dannn...mereka yg plus size..haa...sini la lokasi nya..sbb sini banyak foreigner kan...ala..tp kalau kat tmpat biasa...depa kan jual bagi pompuan semua size slim2 kan..korg mintak jer namja size...iaitu baju size lelaki..esp kalau nak beli jacket..

pastu..kat korea ni kan...hard rock cafe dah lama tutup..tpi kalau nak jugak tshirt bercop hard rock cafe seoul tu..bleh la beli kat Itaewon ni ha...tp wajibla imitation kan...kalau suka dgn tshirt dgn mesej ala2 lucah naughty2...sini pon banyak... mcm kat siam la gitu2nya...

Balik tu..singgah beli ni...mende ni kat subway banyak jer jual..dlm intinya custard...sedap...3000 won seplastik..kenyangla jugak makan....aku? wajibla beli 2 pack kan...tamakkk......


 To be continued.....




Wednesday, 20 November 2013

Kes Raba kat Aeon Big Bandar Tun Hussien Onn

As Salam..

Sabtu lepas...pi Aeon Big..kunun2 nak bikin Gaeran Bbang...(Korean egg bread yg telah menjadi kegilaanku baru2 nih :p)...so nak beli barang la nih...

So balik tu...nak pi parking..tgk org ramai2 berkumpul...pastu ada adegan pukul memukul..dan ada sorg mamat baju hitam ni dan tertunduk2 tersujud2 kene pukul, sebak dsb... Ehhh....takutnya...public ni kot... terjenguk2 la kami ni ha...nak ler tau apasal kene pukul...mula2 aku bajet org samun handbag ke hape...

Kami pon tanya2 la... (very the kepochi), pastu ada satu mamat ni bgtau bini dia kene raba..hah...raba!! Aku ingat raba main grab2 punggung ke..rupanya..dia pi seluk tangan dlm baju bini org ni time dia tgh try baju kat fitting room....arrr...takotnya!

Kat luar Aeon Big tu ada la mcm khemah2 org siam bukak booth jual baju2 dr siam...kat situ disediakan fitting room dan disyakki yg meraba ni pon pekerja kat situ jugak...mmg budak muda pon yg kene bantai tu.. Masa kejadian raba tu..dikatakan si wife tu diam..tatau la dia beli ke idak baju tuh...tp dah sampai umah baru dia bgtau laki dia...hhmmm....apa lagi...laki dia start kete balik la pi carik mamat raba ni..haaa....merasalah kau penangan terajangan dr sang suami...


si baju hijau tu sape ntah kata laki aku..mata2 polis ke..polis x pakai uniform ka...gitu2la...dia yg gari si mamat raba ni n call police..kalau dia x bubuh budak tu celah kangkang dia...mmg aktiviti bantai2 ni x selesai..yela...org geram n marah...siang2 ko buat keje meraba..dah la dtg sini nak carik duit..meniaga..kerja tp buat taik kan...kesian jugak kat org yg x de kene mengena yg meniaga kat situ..mesti org takut nak beli baju kat situ lagi...


Yg arrow kuning tu suami mangsa...silap org ko nak main2 ya...dia siap dah bukak tali pinggang dah wei..tatau sbb geram rasa nak libas si gatal yg meraba ni atau sbb senak lepas pukul org...

Masa kejadian tu..nasib baik ada staff Aeon Big yg cuba leraikan...yela..kalau apa2 jadi kat mat raba tuh..kot mati ke hape...haaa...tak pasal2 dah kes lain pulak kan...Marah marah jugak..tp kita kan ada undang2...yg aku perasan..kalau kes mcm ni atau kes ragut yg berjaya org awam tangkap..mmg polis kasi can public chaples dulu org jahat ni..yela...sbb geram..kan...aku paham tu....kali ni tertangkap..ntah  berapa byk pompuan ko dah raba ek sblm nie...bedebah betul..

P/S: Padan muka..


Tuesday, 19 November 2013

Henpong Canggey Acixkurung...

As Salam...

Hai...hari ni nak mewarwarkan satu berita gumbira...acixkurung kesayangan jolians dah ada henpon canggey uolls....gumbira kan...heyy...ini betul2...bukan cobaannnn.......percayalahhh...

Alkisahnya acixkurung ie ms tose rose kami ni, payah na nak angkat telpon kalau di call..sms hari ni...minggu depan jawabnya dia reply...tak reply satu hal..ko hantar message boleh bounce back plak sbb inbox penuh..hangen kan...pernahla sampai satu masa tu kami2 ni mcm nak curik je hp dia tu buang ke laut....cubaaan memaksa beli henpon baru....x menjadi..misi gagal!!

Nak sampaikan maklumat terkini lagi sensasi pon payah...mujur ada PA x berbayar dia si syapikah tu...so hari2 la kami zikir kat tinge dia suh beli henpon canggey sikit..ie henpon yg ada tambahan kemudahan lain selain call dan sms...yela..henpon x canggey mana ada whatsapp semua kan...mcm aku la..dulu pakai henpon bangang2 jer..hahaha...

So setiap kali ada apa2...aku n cah la selalunya gigih menelpon awek ni bila ada apa2 event ke...makan2 ke hape...haaa...wajibla bercinta kan....lepas aku cah...lepas cah aku...mari kita tgk sape yg dpttt.....tp sbb kami syg acixkurung...tamo dia tertinggal dlm apa2 mkn2 or hang out session...kami gagahkan jua...hikhik

Nahhh..hari yg ditunggu2 pon tiba...tiba acix kurung telah meng whatsapp aku..haa...buntang mata kejap...yeay!!! acixkurung online! * ok cah...sila sujud syukur sekarang...awal tahun kita zikir..ujung tahun dia beli dah..hakhak*


En bert sedang mengcomparekan henpon canggey sony experia z1 dgn hp samsung s4 nye...haaaa...sila simpan s4 anda..kalah mati weiii!! 26 megapixels..ko hado?? hahahha...

Gaya ....mutu...keunggulan.....

"Tengokla hp canggey ai yg baru ni..nipis kan..kan..kan..." keheheheh

P/S: yeayyy...senang nak berhubung dgn acixkurung pas ni...walau dia x reply sms ke hape..at least kita tau bila dia online..dan dia dah read message tu...so message sampailah kan...hekhek *matilah kene backhand dgn acixkurung pas nih*


Monday, 18 November 2013

Korea 3: Nami Island & Korea DMZ - Korea Demilitarized Zone

As salam..

Sambung lagi la entry ni....hari ni hari Jumaat ...rehat start 12.15 sampai 2.45..mata pon dah berat telan ubat selsema..tp x leh nak nap..sbb bising!! haishhh..tensi betul...

So hari kedua tu...kami dah plan nak pi Nami Island...arrr...sgtla mengimbau kenangan Winter Sonata..cumanya..kami ni late autumn sonata...bedal la!!

Secara umumnya..cara nak pi yg senang mcm ni:

From Gapyeong Bus Terminal or Gapyeong Subway Station, take a taxi to Namiseom parking lot. (Travel time: 10-15min)
Take the ferry from Namiseom Dock to Namiseom Island. (Travel time: 5-6min)

Kalau nak naik shuttle bus (From Seoul to Namiseom Island), bus stop nya ada di 2 tempat:
1) Insa-dong (Jonggak Station, Subway Line 1, Exit 3): Next to Tapgol Park
2) Jamsil Station (Subway Line 2, Exit 4): In front of Lotte Mart

* Shuttle Bus Schedule:
Insa-dong, Jamsil Station → Namiseom Island: 09:30
Namiseom Island → Insa-dong, Jamsil Station: 16:00

Sape yg masih ternganga2 mcm mana nak pi sana...boleh rujuk info lengkap kat blog yg ini (klik sini)..dan sambungannya di sini...


Kami pi naik kenderaan yg disewa awal2 sblm pi sana lagi...sbb mmg hari ni dah plan nak gerak ke tempat yg jauh2 sikit..kalau dari guesthouse kami..about 60km gitu...x mampu rasanya nak naik turun bas atau subway sbb mcm jauh sgt....Nami island bukan setakat attraction utk tourist jer..org tempatan sana pon suka jalan2 bawak family ke sini...sbb tu kami dinasihatkan utk gerak awal pagi..6.30 dah sampai transportnya kat guest house..lagipun nak pi DMZ sekali..

Nak masuk x sampai 10k won pon..si Azri (tourist guide utk Nami & DMZ) ckp, local ppl nak masuk lebih mahal, 10k won sorg..pelik ek..selalu local bayar murah sikit.. Dah beli tix..pi naik feri nak pi Nami Island...
Propa jer 2 ni..mula2 excited..pastu zzz...z.zzzz..zzzz...bukan depa ajer..aku pon...layan zzz...zz...zz.z...

Naminara...Naminara... In 2006, the island declared its cultural and artistic tourist attractions in Korea, and declared its cultural independence and was reborn as Naminara Republic. It has its own national flag, anthem, currency, passport and phone cards, stamps, orthography and even a certification of citizenship.

Bendera Mesia pon ada tuh..nampak na org kita suka pi sana ek...ferry ride ni kejap jer..dlm 5 minit...x dpt duduk pon xpe...

Dan sampai tu jalan2 la...subhanallah..mmg cantik...cantik sgt..mcm semua port aku nak amik pics..mmg pentamak sgt..

Hahhahaha...masih sempat bawak bekal...siap bawak snack Mamee n Gardenia dr Mesia...hekhekhek...
Ada kesah tau masa tgh mkn ni...ada bbrp kawan kami smoke tau...so mcm biasa jer la kan..buat mcm kat Mesia...rupanya kat Korea ni...gayanya kalau smoke setempat..x berjalan2...pastu mmg banyak kawasan dah declare sbg no smoking area....kami perasan la org korea yg jalan2 situ dok pandang2...ingatkan depa teringin nak rasa roti Gardenia ke atau pelik tgk tin tuna mayo cap ayam kami tuh (ok, statement ini sgt bangang bunyi nyer tp serius ingatkan mcm tu)...

Tiba2 ada satu ahjussi  ni tegur.. "Here..no smoking.." Arr..gitu2 la bunyiknya...hhmm...pahamla kami..yg dok pandang2 tu sebenarnya nak bg hint ini tempat x leh smoking....tp maybe sbb x reti cara nak tegur...almaklum..english depa pon agak hazab jugak...kalau terjumpa yg boleh bertutur dgn baik (at least org boleh paham walau grammar terabur) kira dah bersyukur ler tuh...kalau jumpa yg x paham english...kalau berckp mmg mcm ayam itik..tapi kalau dah terdesak..sign language pon boleh..janji maksud sampai dan difahami!

Jalan lagi..masa ni x ramai org...sbb kami antara yg terawal juga sampai...

Huh!  Sejak bila apa khabar jadik apa kahbar?? 
 Kat sini..kalau jumpa kesilapan bahasa kira halal je la...apa la sgt masalah apa 'kahbar' ni kalau nak dibandingkan dgn yg lain2 kami jumpa..Antaranya...

Bila kedai baru buka..instead of grand opening...jadi grand open..'ing' sudah hilang....bukan kecik2 banner yea..sebesar2 alam di print gitu...adoi..xde yg check ker...
Pastu...bila pi kedai mkn..depa nak tarik supaya tourist singgah mkn kan....sepatutnya ditulis 'we have english menu' jadik 'English menu we have"...arrr....terbalik2 tp maksud sampai....ekekekekekek...X boleh blah betul! Bila jadi mcm ni..baru terasa pentingnya penggunaan bahasa dgn betul...mcm ni la..x pasal2 jd bahan gelak...

Masa habiskan masa kejap jer kat sini..sbb tiba2 hujan ...masa ujan rintik2 kami gagah jer redah tp bila hujan makin lebat...kami dah rasa x best plak basah2 kat sini...jalan becak...asyik kene cucuk dgn org pakai payung..org yg baru turun dr feri semua dah siap2 pakai disposable rain coat tu...

Ujan2 ni mmg sedap makan pau kacang merah panas2...sepertinya x cukup satu..maunya 5!! hekhekhek

Haa....ujan makin lebat...walaupun x abis round terpaksalah kami bye bye Nami.. Petite France tu pon x dpt jalan2...tugu winter sonata tu pon x dpt pi...ehh...eh...eh...jgn la sedih2....ini boleh dijadikan alasan kukuh utk kembali holiday di sini lain kali...kan...kan...kan....

Aku suka pics ni! Boolat..boolat semua...ko tgk basah lencun berpayung bagai...heyy...x lalu la aku nak berjalan mcm ni gayanya....

So pastu....kami carik Azri...dia pi amik transport dan bergerakla kitaorg pi DMZ...haa..ni lagi jauh...konon2 nak beljar serba sikit sejarah north and south korea...gigih ni...hati berkobar2 tak hengat...sebab jauh..dlm perjalanan 1 round lagi zzz..z.zzz...z...

Sampai2..pi toilet...beli tix..arr...mkn dulu la...asalnya nak mkn mcm sedap2 sikit la tp masa singkat..sbb nak pi tour DMZ ni ada timenya..bukan suka suki redah masuk jer...dah beli tix..nanti kita akan dibawa round naik bas depa ke bbrp stop...

Makan udong yg rasanya ala2 laksa utara..cuma xdok ikan je...

Ni la rupa si udong tu..bg aku rasanya so-so aje...tp sbb dah sejuk..dpt mende panas2 mcm sedap plak...

Penyelamat nusa dan bangsa..acix nana bawak garfu utk aku...pa pasal??!! sbb aku fail mkn pakai chopstick..kesian aku kan...epic fail!
Masa kat sini...konon2nya turun amsuk dlm tunnel nak intai north korea..gigih la turun dlm 3rd tunnel tu....haaa....hazab ya rabbi...setengah nyawa aku kat situ...hampir hilang kaki kejap...hahahahha...matik la over sgt statement tu kan... Entry khas pasal DMZ ni korg boleh baca di sini...klik ajer..aku dah link siap2.. Haish...masa kejadian..aku nak nagis berak kencing, rasa nak balik Mesia on the spot pon ada..tp itulah kenangan kan,,pasni kalau org kata DMZ..walau macam nak mati tp aku dah merasa la masuk situ...xde la jakun sgt kan...lain kali turun Korea mmg x pi la lagi....ya ampunnnn.....

Yg paling x bleh blah nye...masa mereka2 yg gigih masuk sampai ke hujung tunnel..aku tanya la..apa benda north korea yg ko nampak wei...jawapannya..x nmpak apa2..nampak dinding jer...disebalik dinding tu la north korea..nak tgk dinding tu pon...lubangnya nya....bwahahhaahhaha...mcm nak tercabut usus aku gelak..tp gelak dlm hati jer..sbb masa tu aku tgh fokus kat kaki yg mendenyut2 mcm nak meletup...ahahahhah...spoil betul la kaki nih..ni semua pasal stokin cah cantek la nih....nanti la aku bikin entry khas pasal stokin tu...ehehhe..

Pic curik dr abe botak..kehehhehehe...

Pic curik lagi...
P/S: Hhhmm..insyaallah nak pi Korea lagi...pastu Korea lagi utk Jeju Island dan Busan...aku mmg suka berjalan negeri2 belah timur ni..Japan pon ada dlm list jugak...oh my...imaginasi sgt la meliar...hekhek


Thursday, 14 November 2013

Koreak 2: Namdaemun, Migliore, Myeongdong

As salam. ..

Dah selesai check in and kemas apa patut....kami gerak la kluar berjln...
selepas selesai mengemas bahan bekal mknn masing2...aku sepertinya terkejut...weiii...udah rupa 7 Eleven cabinet makanan ni wei.... itula..bawak mknn mcm nak tinggal setahun...sib baik x packing fridge kat umah masuk dlm luggage..ahak ahak..

Seperti yg dijangkakan..x abis mknn nie..tp kami dptla abiskan mknn yg berat2 sbb tak mau bawak balik KL balik...beriya2 bawak nasik impit..sudahnya bukak pek nasik impit tu dan masak nasik mcm biasa...haaa....puas mkn nasik...x yah membeli nasik instant kat family mart tu...jimattttt.....Tapi ada gak barang mknn yg ditinggalkan...buat upah dan kenang2an utk ahjumma yg nak kemas bilik tu nanti....ahaks...














Yg ni x leh blah..sempat ada seorg abe botak bikin fesyen show kejap...bwahahhahahha....dan mesj utk incik kasut merah.. "Hoi Fad..kenapa ko kelihatan sgt hobbit di situ hah??!! " keheheheh....







Hah..ini apa pulak...masak nasik impit didapur pakai winter coat berbulu2 bagai....ko mampu??!! bwaaaahahahahha  *maap..identiti wanita ini dirahsiakan* :p

Destinasi pertama ialah ke Namdaemun...ala...mcm pasar ala2 petaling street je aku tgk.....mcm2 jualnya....ada kasut...baju budak...baju mak budak......beg...barang2 perhiasan umah....nampak gaya...para2 makcik dan ahjumma suka la sini....yg aku perasan kalau murah mmg murah betul...kalau kasut boot dlm 10k won pun dpt time sale..tp ada kalanya mahal jugak..kene bargain ler...jgn lupa hafal sikit2 phrase dlm hangul...banyak mmbantu...kalau beli byk barang dlm 1 kedai..jgn lupa mintak extra free stuff...depa selalu sebut sbg servis ataupun dengan kata pelat korea yg sbenar sbg 'serbis'...yg kawan2 aku ni dok sebut2 'kaka' dgn 'halin'..maksudnya suruh bg less atau mahal sgt...dok sebut kaka2...sengih jer ahjumma tu...kadang2 dpt ler diskaun..kadang2 x dpt..sbb dia tau kita tourist kan...

Kalau naik subway..turun kat station Hoehyeon (line 4), exit no 5....pasar Namdaemun belah kanan...

Sentiasa bz dan pack dgn manusia...

Dari situ kami continue jln2...acix nana pandai baca map...dia tukang tunjuk jalan...kalau dia ke kiri..ke kiri la kami...dia gerak ke kanan..ke kanan l kitaorg pegi...


Sepanjang jln tu jumpa la mcm2 building...smbil2 perhatikan traffic di sini...hhmm...boleh tahan jem nya...kat sini driver duduk di belah kiri..bukan mcm kat KL....sini takde slow lane or fast lane..so mmg rata2 mencilok je kejenya..x kisahla ko tu kete ke atau bas...kat sini depa suka pakai kete buatan negara mereka sendiri...taxi pon pakai hyundai elantra....nak nangis aku tgk...kalau boleh ku lipat2 mmg ku sambar satu bawak balik Mesia...ko xdenye nak nampak honda ke nissan ke bersepah mcm kat sini...pastu jarang sgt2 nmpk org bawak motor kecuali delivery man....hah..itu lagi dasyat....bawak motor mcm setan!

Pemandangan cantik...sejuk..selesa berjalan...

Jln2 lagi..sampai la ke area Myeongdong.....haaa...ini barulah kawasan muda mudi...kitaorg siap terserempak dgn 2 org exchange student dari mesia...budak ukm....sini lebih seronok la daripada Namdaemun la bagi aku...

Berjaya sampai ke Myeongdong kedondong!!
Menarik kan...kan...kan....

Kat sini kami masuk Daiso.....eehhh......Daiso sana lg best kekdahnya....barang kiut2 amat....tp masa tu aku dah sakit kaki...heh...mood ada xde on off.....ni semua bahana apa?? bahana stokin si cah cantek la....sila baca kisah sedih stokin itu di entry yg lain....
Apa kami beli kat daiso...haa...kami beli pinggan kaler2 ni sbb kat guethouse xdok pinggan..dok bg bowl...n wajibla beli periuk kuning ni ha....rasanya nak repeat pegi Daiso nak beli periuk ni..masa dtg pon byk saiz dah abis..tinggal yg besar2..nak buat apa yg besau2 sgt kan...

Motif beli periuk...ni la!! Bahana tgk my abe Jun Pyo kesayangan ni la..menarik betul aku tgk dia mkn ramen atas tudung periuk....wajibla aku sebok nak ikut kan....hahahahhha....Next trip nak beli lagi..hari tu sakit kaki so x dpt pi Daiso last day tu..keciwa sgt2..dem you kaki!!

Jalan2 tu...eehhhh...apsal ada kucing tgh2 jalan nie...waaa....ada cat cafe nearby!! gigihla pegi sana jenguk..tp x berkesempatan nak masuk...takpelah..sini cat cafe n dog cafe banyak...
Hah..sempatla rasa mende alah ni...sotong kering bakar ke hape..sedap ka..tapi keras...kalau nak makan sila pastikan gigi anda original ataupon siap2 pakai polident yea!! Oh..ada lemonade sedap juga..sila try ok!
Kalau sesat...awek2 uniform merah ni sedia membantu..siap bagi map lagi..jgn risau ya..awek2 ni ramai...bukan kat sini jer..mana2 tourist spot semua depa ada...


P/S: Masa balik tu kaki sakit sgt...oh..betapa x fit nya aku...wuwuuwuwu...

To be continued.......

Tuesday, 12 November 2013

Korea 1: Bye Bye KL..

As salam...

Sekian lama x bersiaran...nih muncul kembali..kehehehe..

Diam22...masa berlalu..ehh...dah ujung bulan 10...holiday yg di nanti2 muncul sudah waktunya....

Mcm biasa...sibuk packing....packing baju...packing mknn...heh..bawk mknn mcm nak pindah sana terus....melampau!

Anak2 bulus dah siap di urus..mana yg stay dok umah..mana yg nakal2 wajib ku hantar boarding...

Si adik mcm tau jer nak kene tinggal 8 hari...keje nye nak mengempet jer..pastu muka muncung...kita nak mengemas pon susah...
Yg ni...pompuan kaki pukul..wajibla dia muka monyok susah hati kan...sbb mmg dia yg wajibnya di hantar boarding..kalau x abis di wrestlingnya semua yg kat umah...
Pukul 7.30 mlm..teh dah tercegat depan gate..nak hantar kami pi KLIA...sampai2 sana bangbo dah sampai...tunggu lagi  2 org pulak...urusan check in segala amatla mudah sbb guna laluan vvip incik kasut merah....ditambah plak ada kawan bangbo yg keje dgn MAS...hhmmm..alhamdulillah smooth semua...sblm fly tu..sempat ngap mekdi dulu...haaaaa...nanti rindu burger n daging katanya...siap guna diskaun kawan bangbo ni ha..yela...harga kat KLIA kan hazab2 semuanya..


Tempoh penerbangan cuma 6 jam jer...so flite pukul 11 mlm dijangka tiba pukul 6 pagi gitu....apa lagi mau bikin...tdo la..ataupun layan tv interaktif.....malang nasib bangbo...ada problem plak dgn earphone tv nya...pindah ler tmpat..yela..klau x mau mati kutu weii...so udahnya aku konker 2 seat..siap duduk bersila bersimpuh bagai...ehhehe..

Sampai sana pagi..hhmm...sejuk..padahal xde on air cond pon dlm airport tu..turun2 je kene naik satu keretapi pantas utk ke airport..sampai je..wajibla depa2 ni melawat toilet dulu...almaklum toilet flite tu kan sempit dan x berapa selesa..

Sampai sana kita boleh nak guna hp kita mcm biasa..tp ready aje duitnya nak bayar bill..atau kita ada option utk sewa hp ataupun sewa wifi...ada byk outlet dan booth yg offer sewa2 ni...pilih la mana berkenan dan menepati bajet masing2..kami sewa yg line wifi Olleh tu tu dan egg nya tu boleh pakai utk ramai brape org ntah..kisahnya share2la...selepas penggunaan 8 hari...sewanya 15 ribu won seorang...korg darabkan la sendiri dgn 5 org...                             

Next...carik T money..kat sini sistem subwaynya canggih dan meliputi hampir sebahagian besar bandar Seoul...letihla setiap kali naik subway nak beli tix..guna T money lebih mudah dan ada diskaun di setiap penggunaannya...nak top up pon senang...hampir setiap station ada top up dan refund machine..sblum balik...kalau dipulangkan semula kas ni dptla refund...nak bawak balik simpan buat kenangan pon boleh...err..kot ler nak dtg lagi kan...kan...kan...

T money ko..hehhh...x cun plak...card ni harganya 2500 won kalau x silap dan dah siap2 ada 500 won kot..kalau kurang...korg top up lagi....more info pasal T money di sini..

To be continued...

DMZ Korea: DASAR HELL TUNNEL!!

As salam....

Ini ialah side entry (ala2 side dish gitu) utk entry yg ni..entry ni khas aku tujukan kpd tunnel kat DMZ tu...oohhh dmz tunnel..i het joo sooo!! Aku xde masa nak hapdet berjela pasal Koreakkkk tp aku perlu publish entry ni dulu...sbb DMZ ni ada sentimentel value sikit dgn aku...


Konon2 nk belajar serba sedikit ttg north n south korea la...nk tgk boarder....sampai2 je...ada la sorg ahmoi petugas kat sana cuba menerangkan pasal DMZ ngan tunnel ni in english.....haaaaa....mampuih x paham...kebetulannya si Azri ni kan student kat situ so wajibla dia boleh communicate n read hangul kan, so dia ckp kat petugas tu la supaya xpayah susah2...dia bleh translate utk kami...hhmmm...tp org tu gigih..nk prektis kekdahnya....haaaa...whatever la...sudahnya kami just baca apa yg ditulis...sbb x paham...tp bagusla dia buat mcm tu...dia nak improve English dia kan..

Dlm gigih nk prektis english tuu...bleh plak dia lupa mention perkara yg paling pntg...org yg ada sakit2 tertentu..asthma ke hape xleh turun bawah tu sbb low oxygen content...pastu ada wujud2 jenis topi..yellow n blue...yg yellow cap tu...ko naik turun tunnel tu sendrian berhad...senang citer utk org sihat....yg blue cap plak utk mereka2 yg x berapa sihat...turun tu jln sendiri tp bila nk naik atas balik boleh amik train...kami x dpt info tu...haaaa....udahnya pakai topi kuning semua....merasa la ko hazab hell tunnel!!!

Excited la sgt masa nih...
Tunnel ni panjang ...jauh ler kan....yg jadi penat tu sbb dia sgt2 curam...masa turun mmg menarik..nk berlari pon boleh tp masa nak naik semula.....haaaa..nanes! nanes! Halfway turun..incik kasut merah menarik diri dr meneruskan perjlnn..dia patah balik...ehh...siapakah incik kasut merah....biarlah rahsia...bwahahaha.....hhmmmm...masa tu aku mmg dah cungap2 gak, tp sepertinya x sedar diri....mulut n pikiran dah start ckp n rasa ada 2nd thought sepertinya nak ikut incik kasut merah tp kaki aku nih ttp ikut turun ke bawah...hhmmmm....rasakan penangan hell tunnel!!

Aku yg dah pancit...tp belum nanes...
Masa dah turun tu aku x continue masuk dlm tunnel yg sambungannya tuh.....bahana udah pancit....eerrrr...takot pon ada sebenarnya....so kawan2 yg lain n big boss meneruskan perjlnn...aku duduk kejap then pelan2 sorg2 berjln naik atas.....

Matikla neverending...btw..jalannya lutrus tp bukan rata ya...dia curam ke bawah..x main2 hokeh..

Setapak....2 tapak....3...4...5...hoii...penatlah!!
Sorg demi sorg passed aku......jln lagi.....bila dpt benti kat bahagian ada kerusi utk melepaskan lelah...perghhh...mcm dpt harta gayanya...suka!!
Jln...dan jln lagi....eehhhh......tiba2 kawan yg masuk tunnel bawah tu dah sebelah aku...owwhhh....bencinya...depa dah turun dan dah nak naik balik tp aku stil x sampai2 atas lagi.....what da hell..!!! wuwuwu....

Aku pendekkan kisah lelah yg panjang ni....sudahnya aku last person yg sampai atas......sadis kan.....sadis dan keji sgt! Sampai atas kaki ku sakit berdenyut2...terus jadi lemah longlai...xleh berdiri!! ni la dia penangan malas excercise...terlebih berjalan je terus pancit...sudahnya aku x turun bas pastu...amik pic dari dlm bas aje...haihh...

Nahhh....ini dptnya pi DMZ...wuwuuwuwuuw....


Oooohhhh...gelak2kan aku yea...ni ha...tgk ni....yg laluan hell tunnel tu ialah yg infiltration tunnel tu ek..curam kan!
Moral of the story..sila pakai blue cap...say NO to yellow cap unless ko mmg hebat, gagah dan berkaki atlet..paham?! Tak pakai blue cap ni..ko nangeh guling2 pon dia xkan bagi naik..infact kat dlm tunnel tu...ada abg tentera yg jg keretapi nih...
Pesanan penaja...must wear this kaler tau....kalau tak..lumpuh kaki!! pic credit to dontstopliving.net


 P/S: Saya perlu excercise la...pronto! Dah oh yea..kalau ada sakit2 jgn gatal2 degil nak turun..pernah je ada kes kene panggil ambulan bagai sbb org collapse kat bawah tu...jgn main2 ok..






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers