Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Saturday, 28 September 2013

ADOPTER NEEDED!

Salam & Selamat Sejahtera,

ADOPTER NEEDED!

Ingat lagi kes 16 ekor kucing DLH yang ditinggalkan tuan mereka yang kami selamatkan 2 minggu lepas? Kisah mereka di sini:

http://kucingterbiaranjingjalanan.blogspot.com/2013/09/bantuan-diperlukan-utk-16-ekor-dlh-yang.html

 



Alhamdulillah, 1st batch (8 ekor) dari mereka telah selamat dimandulkan. Mereka telah dibuka untuk ADOPTION dan kami sedang mencari potential ADOPTER yang benar2 mahu memberikan peluang kedua untuk mereka menikmati hidup yang baik sepanjang hayat mereka. Secara keseluruhannya mereka sihat kecuali hampir kesemuanya ada sedikit masalah kulit dan fungus. Perlu diingatkan, potential adopter perlu meneruskan rawatan fungus mereka sehingga mereka sembuh selepas di adopt.

Kepada anda yang ingin menjadikan mereka sebahagian dari keluarga anda, blh memberikan kasih sayang yg tidak berbelah bagi, mampu dari segala hal dlm penjagaan mereka, anda boleh email kan NAMA, NO. TEL, ALAMAT, FB LINK, BERAPA EKOR KUCING YANG ANDA ANDA DI RUMAH SEKARANG kepada ktaj0311@gmail.com. Proses untuk adopt mereka akan dijalankan secara ketat dan kami akan menapis dan memilih mereka yang benar2 berkelayakan sahaja.

**Mereka SUDAH DIMANDULKAN, jadi kepada backyard breeders dan sesiapa yang berhajat untuk 'mating' kan mereka, lupakan je lah niat tu yea**

Terima kasih.

Wednesday, 25 September 2013

Fostering Si Amor & Rosalinda

As Salam... 
Hari ni aku nak update pasal 2 ekor rescued DLH yg aku foster oleh SCRATCH/KTAJ..cerita lanjut sila klik sini.. Budak2 ni aku namakan Amor dan Rosalinda..Amor sbb dlm bahasa latin maksudnya love..chenta gitu... Rosalinda sbb...ala...sbb aku giler telenovela tu Rosalinda tu la...hehehheh..
Bila dah panggil hari2...budak2 ni pun reti pulak nak respon bila dipanggil..bijak betul...

Budak2 ni masa baru dibawa balik rumah..bulunya rata2 sangat teruk...siap ada ektoparasit walking dandruff bagai..bila di compare..bulu si Rosalinda yg paling teruk..mmg x dpt diselamat dan terpaksa di shave utk memberi laluan pd bulu yg baru tuk tumbuh...
 
 
 Ini masa mula2 bawak balik..kesiannya..kelaparan...spt yg dilihat both mmg off white..comel sgt..

weekend hari tu, kami bawak pi rumah acix nana..dia ada ilmu pasal grooming mengroming nih..

   
Setelah di belek2...ni ha...walking dandruff tu...tahi kutu penuh sampai ke pangkal2 bulu..slps di lap dan gosok masih x tanggal dan kaler kekal kuning...mmg x dpt nak diselamatkan dah...

  
So..sbb bulunya tebal dan panjang, ia perlu dishave...sblm shave..trim bagi nipis sikit...dia je budak ni..garu2 la dagu dia..supaya dia leka...

 
 Kami cuba buat proses trimming ni secepat yang mungkin..tak mahu kucing2 ni stress..see..mereka sgt coperate tau..diam jer...aww..how could you not love this face la...sweet banget!!

 
 Then, proses shave untung buang bulu yang dah rosak...banyak la sgt bulu budak nie..wuwuuwuw...

 
 Selepas di shave...kulit nya di check utk sebarang kesan luka, kudis, kutu dll...masa ni baru senang nak tgk..sbb bulu yg rosak tu dah di shave

 
 Mcm baby dia nih...suka didukung dan peluk2...dah ready utk mandiiiiiii.....bucuk wei budak2 nih...
 
pic ni courtesy dari another fosterer , mummy M yg turut foster 2 ekor off white dlh..kucing2 ni dimandikan guna syampoo Malaseb yang mmg elok utk kucing yg ada masalah bulu dan kulit..gosok2..mesti leave for 10 minutes sblm dibilas...masa mandi pon siap terkencing2 ada yang terberak2...si Amor didapati najisnya ada lendir dan darah sikit..so either kecacingan atau panas..mmg plan nak bg ubat cacing pun..then vaccine then spay..

Lepas mandi...dah wangiii.....

This is Rosalinda..slps di shave..dah mandi...dia diberikan baju..takut sejuk..sementara nak tunggu bulu baru tumbuh..isnt she cute?! :)

Ni Amor..bulunya x teruk sgt..so tak ler kene shave..hanya di trim sajer...

Mudah2an semuanya berjalan lancar...ikut plan dlm next week kot nak hantar pi spay..spay Amor dulu sbb Rosalinda on heat..on heat ni kalau spay nanti banyak bleeding..so tunggu miang dia kurang sikit..



p/S: Pic credit utk Mummy M, Bella & Bangbo


Friday, 20 September 2013

Scratch di Putrajaya uolls...

As Salam...

Aku bz la nowadays..skrg dlm proses pindah opis..packing2...kemas2...sort itu...sort ini...angkut sana..angkut ini...aku dah mcm bibik maid pon ada..sikit lagi nak jadik kunta kinte...wuwuuwuwu....

last wiken...ada event kat Putrajaya..mcm biasa Scratch bukak booth... letih nak cerita..layan pic sajer la ye..ini semua cilok dari kamera bangbo...takyah tulis panjang2..1 pic leh represent thousands of word kan....

Ini spokeperson Scratch..tgh dok bg info pasal misi n visi Scratch...ni namanya Ms Rose aka cik Rosmah Awang...bwahahahhaha....ya ampunnn acixkurung!!

The crowd...tq for your support peeps!

Kami bawa bangJayen that day..eh..eh...x berapa mesra alam dah dia nih...masih trauma dok dicium bertalu2 masa kat event MAHA dek acik mana ntah..ni la bukti stray cat juga mampu jadi cantik dan sihat bila dijaga dengan baik..ada ker depa kata bangJayen ni British Short Hair...ini Malaysian Grey Smoke ma...local made nih!

hhmmm....mmg pantang nampak camera..sengih jer semua...

Ada face painting 2 hari tu..kak Ida, kak Dewi dan kak Syaja sedia melayan karenah adik2 utk face painting..semua akan masuk donation box tau..thumbs up gurls!

Cats for adoption...mesti adopt berdua sbb mereka dah rapat sgt...kalau berminat boleh email pada ktaj0311@gmail.com untuk maklumat lanjut..ni Jimmy n Sally namanya

Ni kisah sedih...ni semua kucing bulu panjang yang diselamatkan..satu lagi dumping cases yang dibantu oleh pihak Scratch...masih mencari donation untuk membiayai perubatan mereka yg 16 ekor ni..sila click pic tu utk cerita lanjut..aku dah bubuh link siap2...please donate..please..please...


My 'dont mess with me' face..kehehehhehehe

Pak Khalid, presiden KKM yg banyak memberi peluang dan space utk Scratch

kaki skodeng dari luar..dok skodeng booth KTAJ..kehehehhehe

Gigih Ms Rose memperbetulkan tinge kucingnya...spokeperson uolls...

Cantik tak?? Cantik tak?? 100pcs habis dijual dlm masa 2 hari..gempak!!

Bukan crocodile tears ok..aku jd sayu..ada antara 16 dlh yg direscue tu sebijik rupa my late Boo yong...rindunya dgn boo yong...sob..sob..sob..
Warga kerja Scratch...



Wednesday, 11 September 2013

catshow putrajaya & scratch


                                                                            As salam...

Meh dtg ramai2...Scratch akan bukak booth di sana :) Ada new limited edition tshirt..kalau dah limited..maknaya saiz juga limited..dan x ada reprint hokeh...mari beli sambil beramal... cya!!



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers