Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Friday, 26 April 2013

Busy Busy Me...

As Salam...

Hai...penat la..penat la...penat la...penat la...wuwuuwuwuuwuw...
Skrg ni time superbz di ofis..guru2 pelatih baru habis praktikal..aku x cukup kaki tangan nak wat keje...

Baru2 ni..SV aku masa UKM bgtau..aku kene buat major correction utk article yg dihantar utk diterbitkan dalam journal..arrr...ok la tuh....berita gembira..ada peluang utk di publish...tp...alahai...wrong timing la...tgh bz nih..aku terkejar2...pastu sbb mende tuh dah lama tinggal..aku dah lupa2 pon ada nih...kene korek and refer balik..aku mmg dah stress..nak nangeh pon ada...masa tu rasa sakit perut  nak terkencing nak terberak sume...ya Allah...kuatkan la semangat...
Pastu..time2 ni la ada byk urusan-urusan sampingan ofis yang memerlukan aku untuk turut turun padang utk dilaksanakan...haishhh....

Dalam pada aku dok serabut togey ni..arr...aku teringat seorg kawan ie oppa botak yg berpengalaman luas dlm arena journal-journalan ni..dia ni lecturer so bab publish memublish ni mmg makann dia la....haa...dgn segera aku mewhatsapp dia  dgn tangan yg menggigil2 dan linangan air mata...mmg scene cerita sedih...nasib baik dia nak tolong....tp dia ni garang..time dia semak2 tu mesti aku terasa seperti di vivakan utk kali ke-2...arr..redah je la..jgn divavikan aku udahler......matikk....Apa2pun terima kasihla sbb sudi membantu..aku sgt2 menghargai pertolongan ko tu oppa ooiii....

Seronok betul aku tengok anak jantan sekor ni..keje nya bergolek2 sajer...pantang dibentangkan tilam dia tuh...segera dia dtg bergolek2...dari kamu dok guling2 ni Sunkist..ada baiknya kamu tolong mama nih ha...

Kalau dia x bergolek berguling2...dia sibukla bergumpal ngan adik dia si Momot nih...haihh...happy betul life korg ni...inilah buah hati penghibur dikala stress...

Oh ya..hari Selasa lepas..birthday seorg kawan..so pi mkn2 la sikit...cake ni nampak simple..tapi bila mkn..sedap weh!!! sbb dia pakai fresh cream..so x muak...tiada pembaziran lansung kek nie...licinn.....

Motif gambar nih??? Arrr...konon2 nak amik pic si Fik tu..padahal nak amik pic si ahjumma kat belakang tu...haiya...org beli kek nak suprise kan cik Matt..dia boleh dtg tanya "Table ni ada simpan cake kan...??" Woi ahjumma..spoil la ko nih...dah x suprise...

Happy Birthday cik Matt Pacinok....yg ke berapa ek??? 17 thn??? 27 thn?? 37 thn?? 47 thn??? kihkihkihkih....

P/S: Kene selit jugak aktiviti2 bersosial ngan kawan2 nih..kalau x mau sewel bahana stress...selagi belum tutup mta..kijer..kijer..kijer...



Tuesday, 23 April 2013

Lagi semi long cat for adoption!! Lai..lai...

As Salam..

Haii....hah..skali lagi...ada 2 ekor kucing ni..kembang2..sihat...looking for adopter..
Aku mmg memang suka kucing bulu2 panjang kembang2 ni..tp x bermakna aku diskiriminasikan dia dgn kucing biasa yg lain...lgpon ini kucing yg difoster oleh kwn2..and now these 2 babies dah ready to be rehome...sangat2 sihat..cantik..gebu..sudah vaccine dan sudah neuter...bagus kan!!

Ok...ini calon yang pertama...namanya Miho...sempena cerita kore yang gumiho tu...ini direscue kemudian difoster...very playful...

Ni pic terbaru Miho..Miho dah gemok!! sihat betul budak nie...

Dan ya...Miho suka tdo terkangkang2 mcm nih...aiyooo...ini anak dara byk sexy la...

Ini juga Miho..pic bbrp hari lepas...tgk tu..notty kan...kalau umah masih ada ruang...pasti aku dah catnap budak ni tp takpelah...aku bukan hoarder..bila nak membela ..kene tgk kadar kemampuan..mampu tak nak bg mkn..jaga kebajikan dan beri perhatian..kita bela benda hidup weii...ini semua kene amik kira...
Kalau berminat..silalah contact fosterernya, abg epok2 di fb beliau..klik sini utk link..


Ok..ini candidate yg kedua...takde nama..tapi kita panggil kucing L..kenapa L..ehh...suka hati la...kehehhehe...bukan...kucing ni kucing yg ke 12 difoster dan nak direhome...so L ialah huruf yg ke-12..paham?? hehehhe...
Kucing L ni mood baik...x susah nak foster dia..redup je mata...cantik budak nie... dia suka org syg2 dia..insyaallah ok dgn budak2..bukan spesis ganas ni..ini jenis yg lemah lembut...

Kucing L ni pon jenis bulu lebat panjang juga..ada yg berminat..ha...itu description ada..sila lah calling2 utk more info ok...

P/S:Mudah2an ada yg berkenan..mohon di share entry ni..supaya lebih tinggi potensi mereka nak jumpa dgn potential adopter..kan..
Dan oh yea meowwmania..aku memahami penderitaanmu..nanti aku buang ek nombor utk ruangan komen tu...bukan apa..sbb sblm ni ada org hantar message spam la..jenuh delete...kehehehhehe

Sunday, 21 April 2013

Ini fesyen okeh!!

As salammm....

Mama Rozy...meh sini..kita sikat bulu meh..bersepah2 bulu Rozy nih...x jelita la gini..
Ok papa...

Hhmm...baru la cantik jelita anggun bergaya...

Chchi pulak sikat bulu..meh duduk diam2..papa nak sikat kasi hensem nih...
Hoh..sikat lebey sikit yea papa...nak pattern mcm Aaron Aziz yea..

Ok papa..tolong sikat skali bulu dada Chachi yg lebat meriah ni ye...
Ye ler...sila duduk dendiam!!

Ok...Ebee...Ebee..Ebee...meh sini...your turn plak...

Awatla anak dara sekor ni serabai semacam...
Alaaa....Ebeee x suka la sikat bulu...Ebee mmg suka serabai2 mcm ni..ini latest fesyen okeh!!

Eekkkkkk...fesyen apakah yang serabai2 mcm tu...
Ebee kan minat Lady Gaga....gitu la...

P/S: Ni la gaya kalau tgk tv..mata ke tv..tgn berjalan sikat furkids...


Bekcinten & Biz...apakah??

As Salam...
Hari ni Ahad...hari berehat2 dirumah...lagipon big boss bz ada kursus...so tinggal ler aku ngan furkids..mcm biasa...buat aktiviti masing2..aku wajib ler abiskan tgk kdrama...budak2 membongkang tdo mcm kene ganja...kehehhehehhe

Smlm...cam biasa aktiviti Ahad..main badminton ie bekcinten..kali ni byk court yg dah booking..dari 8-9 mlm dpt main sejam..pastu rehat 1 jam then baru ada court yg kosong...terus amik 10-12 mlm...gigih kan...nak main bekcinten punyer pasal..geng2 yg turun pon ramai...geng Ampang turun..adik aku n adik bog boss pon turun...meriah...tak sangka plak court penuh,,selalunya ok..haishh..hari main bekcinten sedunia kah smlm???

Ini geng2 main biasa..pukul2..pastu gelak2...bila bola jatuh..sume pakat2 jadik stevie wonder..buat2 x nampak bola..nasib la sape yg asyik kene kutip bola..kehehheheh...hakikatnya...kaki tangan gerak...mulut pon sama...mengekek x abis2...
Hari tu acix nana main bekcinten..dia bikin banana split..tu dia..mcm gimnastik..ko mampoo??? this time...dia siap terguling2 plak...gigih nak kejar bola...tp nampaknya kasut dia x berapa nak gigih...xmo bagi kerjasama, siap tertanggal2 spring dia...tu yg berguling tu...nasib baik xde apa yg serius...eehhhh...beli kasut baru la nampak gaya...beli!! beli!! beli!! beli 8!! kehehhe...
Lama acixkurung x join bekcinten...so smlm dia dtg bersama pari2 bekcinten...siapa pari2 bekcinten...ala...si kakak la, anak buah dia..katanya ahli kelab bekcinten...kitaorg pon nebes la..ehh...mesti terer dak ni...skali bila dpt reket..dia leh menari ala2 si pari2....alahai kakak....lama2 dia pon tensi pukul2 asyik x kene..dia dok tepi main henpon...kehehhehe

Ini sape?? arr...yg baju hitam tu merangkap coach tak rami kami2 yg pompuan ni ler...coach wanita kami absent smlm...we missed u cikgu farah!!! 2 coach ni jer yg sabar main ngan aku n acixkurung yg x brape pandai main bekcinten selain fad..yg terer2 mcm si baju merah tu..mana nak main ngan kitaorg ni..xde fight katanya....celah gigi jer...eleh...whatever!! belagak hokeh!!

Hhmm...aku perasan..bulu si Atoto debab ni shedding tau..sejak daripada mula2 aku tolong foster sampai sekrg aku dah bagi sijil PR...nak kata stress..dia bersuka ria jek..hooraa hoorayy sana sini...mkn ok..poo ngan pee pon ok...rasanya nak kene bagi fish oil la..anak2 yg lain x shedding sgt..review kwn2 yg bg fish oil pd kucing atau anjing sgtla memberansangkan....aku kene try nih...pasal mcm x de masa nak pi petshop carik fish oil..aku try la survey2 petshop online..

Nak cerita cara kedai online ni meniaga pon ada mcm2 gak...ada yg ok, sgt teratur dan punctual..ada juga yg hazab...aku x paham la mcm mana org leh meniaga dgn skala besar2an tp mcm huru hara..pagi ko sms nak order barang...haa...berjam2 baru reply..itu pon kalau ko antara insan terpilih yg di reply..takpun esok2 baru ko dpt reply...apa2 pon masalahnya..kene la jaga hati kastemer..tu belum lagi yg post or self pickup punyer kes...kalau tau nak biz besar2an..like it or not..kene la ada helper..full time helper..utk urus kedai etc..ni kerja berpartner..tp masing2 ada keje tetap ofis hour..balik mlm kadang bz x tentu masa..abis tu kastemer2 ni mmg kene ikut time korg sokmo ker?? 
Moral of the story..perancangan kene tip top..aku bukan nak lagak pandai..tp byk yg dah bising dgn cara meniaga yg huru hara..itu belum bab cantas2 harga...haishh..so far aku alhamdulillah x pernah kene..maybe sbb kebetulannya aku dekat dan hanya beli dgn online shop yg ok dan xde rekod buruk..bila kastemer berbunyik..bukan apa...nanti ko jugak yg rugi..org serik..tak mau membeli lagi...Satu lagi pasal hidden charges..hidden charge yg mcm mana...haa..tolong pasang..dia charge...tolong angkat pon dia charge..itu mmg hak kalau nak minta upah extra..cumanya kene bgtau awal2..bukan dah beli masa nak delivery baru bgtau...pastu upah xpayah la melambung mahalnya..ko jual barang tu pon dah untung byk....jgnla ambil kesempatan, jgn mengelirukan org...menipu tu namanya...kan...

Hurrmmm...penat membebel..tekak pon dah kering..minum ptg dulu la..kuih tat peberet...satu balang rm30..mmg puas hati..sbb tatnya gemot2...inti sgt sedap sbb home made..tepungnya cair dlm mulut..hhhhmmmm...heaven you!! kehehhehehe....

P/S: Hati2 memilih online seller...

Thursday, 18 April 2013

Bags & more bags...

As Salam...

Haii...beg apa korg bawak pi ofis hari ni?? Hehehhehe...


P/S: Baru tau byknya vocab utk bag ni...yg biasa2 tu tau la..tp mmg aku x pernah dgr bagi jenis baguette...bai aku baguette tu roti jer..kihkihkih..

Wednesday, 17 April 2013

Semi long hair cats for adoption..and it's FREE..lai..lai..

As Salam..

Kawan2...hari ni aku ada berita penting nak share...
These babies looking for adopter...semua sihat2..debab2..comel2..bersih2...
Mummy nya nak relocate ke luar negara dlm hujung Mei atau early June...so dgn berat hati dia terpaksa carik new home utk kucing2nya nih..Ada 3 ekor yang tinggal..sbb sekor aku dah adopt..ngeee.....

 This is BUBU MIAO..umur 6yrs ++...male..neutered

 Another pic of Bubu...hensemkan dia...korg x terpikat ker??

 This is Umi Miao..umur pun 6 yrs++..female...spayed...Umi ni partner kepada si Bubu tu...
Korg perasan tak..muka dia mcm my Rozy Tiger?? kan...kan...

 Pic of Umi lagi...such a pretty girl..

 Ini?? Ini bukan Bokashi ok..no..no..no...
Ini namanya Miao Mee...umurnya 4 yrs++..male...neutered..
Miao Mee ni anak kepada Bubu ngan Umi tu..sibling dia sekor lagi ada..tp aku la yg adopt tu..kihkihkih..

Sebijik mcm Bokashi kan...haa...masa tgk pic ni...nyaris2 kene heart attack kejap...wuwuuwuwu....

P/S: Cantik semua2 kucing2 ni..sbb dijaga elok..semua fully indoor..syg rasanya kalau x dicarikkan adopter..Aku harap dptla korg share entry ni ya..kot2 la ada dikalangan kawan kita yg mencari2 semilong hair utk dibela...ikut hati nak amik sekali si Bubu tu tapi aku dah full capasity..bila dah pindah baru leh adopt lagi jika nak..sbb umah sendiri..insyaallah aku akan korbankan satu bilik utk anak2 bulus...maklumler umah tu kecik...xde tanah nak renovate plak tu...takpela..skrg pon aku ngan Big Boss berdua jer..kalau ada tamu leh tdo bilik bawah..skrg ni umah sewa..xboleh nak over..walaupon hakikatnya dah over nih..terima kasih Big Boss sbb sudi layan karenah dan boleh berkongsi minat...kalau dia x bagi..aku pon x leh nak adopt dan bela byk2 nih...
Sape2 yg berminat bolehla pm Tessy di fbnya...

Sunday, 14 April 2013

Sabtuday oh Sabtuday...

As Salam...

Weekend ni agak bz uollss..emosi bercampur baur...mcm mana x bercampur baur...ini melibatkan perkara yg kita semua sama2 sayang...tapi kita kan dah dewasa...ternyata apa yg berlaku mmg seperti yg ku bayangkan....syukur semua berjalan lancar....tiada yg hentak2 meja...angkat2 meja..mahupun tarik2 rambut...kehehheheheh....yg bersidang ni semua manusia..bukannya incredible hulk, super2hero mahupun ahli2 gusti..

 Sabtuday itu, kami bermeeting...meeting apa??? PRU13???
Heh..bukanla....Ala...biasalah...meeting geng2 mak jemah gitu...menyelesaikan masalah2 berbangkit serta menjernihkan mana2 yg keruh kelam kelabu...semuanya berjalan lancar...scene sedu sedan linangan air mata itu biasa...sbb geng2 mak jemah ni berhati tulus mulus semua...tak kisahlah ko tuh berlaici atau berovari..kehehheheh....
Tak mengapalah...tarik nafas..kesatlah air mata...
Alhamdulillah...sudah selesai semua...kita buka lembaran yg baharu lepas ni...satu saje pesanku..jgn diputuskan hubungan silaturrahim yg pernah terjalin tu...Maafkan aku ya..aku juga sudah maafkan kamu..

Setelah sesak2 dada serabut2 kepala dengan meeting...apa nak buat nak release tension....???
Yaaa....marilah makan....masing2 muka dah mcm buaya lapar..nyatanya mmg mewah dgn makanan time tuh..bukan apa...kalau lapar nanti emosi x menentu..so mari isi perut sebelum..semasa dan sesudah meeting...
Arr...caner ko isi perut masa meeting...ala..time ada break tu..marilah bersila di dalam dapur sexy acix nana sambil menikmati lontong secara berjemaah....Ya Allah..Ya Allah...Ya Allah...nikmatnya!!

 Satu lagi aktiviti yang disukai utk melepaskan tensi..ala..kadang2 bukan tensi sgt pon..sajer nak lepas gian...yaaa...mari kita berkaraoke...Tak kisahla kalau suara tak semerdu Siti Nurhaliza ataupun semacho Anuar Zain..genggam erat mikrofon itu dan nyanyilah sepenuh hati...ala...tibai je..janji ko mengambil bahgaian dan menyumbangkan sore...
Tu tak kira lagi bila ada yg feeling2 mcm tgh dlm Backstreet Boys World Tour...Came on everybody!! *sambil melambai2 tangan ke udara* ...
Takpun ada yg awalnya nyanyi dgn gaya teletubbies kemudian berubah kepada poetry reciting session...
Takpun yg menyanyi setempat x bergerak2 atas couch....very the couch potato...
Hahahhaha...cer teka..sape punye perangai2 tu??? Bwahahahhahah....

Apakah ini?? Apakah??!!
Hhmmm...ini gaya expresi muka geng2 mak jemah bila nampak lontong...nasik lemak, mikrofon serta sekotak cd karaoke...mmg rupa ini la gayanya!! Bwahahahha....


P/S: Apa yg penting??? Kerjasama....

Wednesday, 10 April 2013

Bukan Chachi la!!!

As salam..

Anak2 suka betul sepahkan benda2 atas meja...benda yg dalam plastik...tiba2 je nanti jumpa di luar plastik..takpun di bawah meja..kadang2 dlm littertray depa...apakah????!!!

Chachi!! Mana mama punye beg passport kaler pink tuh?? Chachi kan suka selongkar2 beg atau plastik atas meja kan...ni mesti Chachi punye keje kan...???
Err...tak tau..x ambil la ma...

Mana boleh tak tau...kan mmg Chachi suka sepah barang atas ni..kan!! kan!! kan!!
Bukan...Chachi mmg x nampak beg tu..mama byk sgt beg pink..mana lah Chachi tau...

Jgn nak kelentong...mama sekat makan wetfood kang kalau x mengaku...Chachi letak mana beg mama tuh..cepatla??!!
Bukan Chachi la!! Paham tak!! Bukan Chachi!! Bukan Chachi!! Buat apa Chachi nak amik..bukan boleh mkn pon beg mama tuh...Wuwuwuwuwu....

Err...ma....oh maaa...ni ha...Ebee jumpa beg passport pink mama dalam handbag cekelat mama yg ini...mama carik dlm handbag lain..mmg la x jumpa...kan...
Gulp!!


P/S: Moral of the story...jgn main tuduh2 kalau x usul periksa dulu...kan...


Undi Jgn tak Undi...

As Salam...

Haiii....td tgh hari dah announce kan...hari mengundi untuk Pilihan Raya Umum 2013 (PRU13) jatuh pada hari Ahad, 5 Mei 2013....haaa..korang dah mendaftar belum?? Kalau belum...rugila...sbb setiap satu undi itu berharga...

Bagi yg mengundi..korang ingat lagi ke kat mana tempat mengundi?? Aku mmg x ingatla..walaupun sblm ni ada jer yang hantar kalender berserta lokasi mengundi kita tuh..mana aku campak kalender tu pon tak tau..
Kalau nak semak senang jer..pergi jer kat SPR punyer website kat sini http://www.spr.gov.my/

Bila dah klik link tu..keluar la page rupa camnih...pilihla bahagian Semakan daftar Pemilih..lama gak tunggu..mesti tgh bz...

Pastu kluar la window mcm nih...isi la no ic korang...then klik semak..nak semak utk seisi rumah pon boleh..utk mak ayah semua...jimat masa la gitu...

Pastuh kluar la maklumat pengundi yang dah mendaftar...kalau ko x daftar..mmg x dapat la window nih...so mmg kompom la aku mengundi kat Ampang...hhhmm....kalau rasa2 perlu print..tekan sajer print..mudah kan...Ebee...ebee..ebee..pon leh buat....kihkihkih...

P/S: Bila tarikh buang undi dah kluar...jatuh hari Ahad plak tuh...byk kawan2 dah tanya..so Isnin 6 Mei tu cuti ke idak??? Almaklum yg kg jauh2 nak balik mengundi...highway kompom jem mcm nak balik raya....so cutikah kita?? Owh..tinggal tanda tanya.......


Friday, 5 April 2013

Baru..Bahru..Baharu..

As Salam..

Hari ni..dpt free lesson Bahasa Melayu...kehehhehe..
Masa borak2 tu..tiba2 muncul persoalan..apa beza antara 'Baru', 'Baharu' dan 'Bahru'?? 
Arr...sila la jgn gelakkan aku....aku bukan cikgu Bahasa Melayu dan aku juga x berapa nak berseni dalam penggunaan bahasa2 nih...so..daptlah pencerahan pagi td...mujur kawan sebilik lecturer Bahasa Melayu...

So...kisahnya...kalau ikut white board tuh...
'Baru' digunakan utk menerangkan masa..contoh ayat..."Saya baru sampai dari KL" atau "Skrg baru pukul 2"
Penggunaan 'Bahru' adalah untuk tempat..contohnya "Kota Bahru" atau "Johor Bahru".
Penggunaan 'Baharu' digunakan untuk menerangkan perkara selain tempat dan masa...contoh ayat..."Ini jam baharu" ataupun "Baju baharu ini mahal harganya"...

Arrr...korg paham tak?? Aku baharu dapat pencerahan ni pagi tadi...nampak sgt aku x pernah amik pusing perkara ni sblm ni..kan...

Pastu..penggunaan 'i' dan 'kan'...Mari pilih contoh perkataan 'Memperisteri' dan 'Memperisterikan'...
Selalu kita dengar...Si polan telah memperisterikan si polan setelah 2 thn berkenalan...
Arr siapakah sipolan2 itu??
Aku Diyana...Big Boss Nadzrie...ayuh cuba lagi...

Nadzrie telah memperisterikan Diyana....ayat ini salah!! Sbb nya..ia bermaksud Nadzrie telah kahwinkan Diyana supaya Diyana menjadi isteri....(hahahhaha..nangis aku..berani dia nak kawinkan aku dgn org lain!!)

Ayat yg betul ialah:
Nadzrie telah memperisteri Diyana...haaa...gitu....baharu betul....
Aku pon baharu tau weh.....

Sama dengan ayat..."Sembahyanglah kamu sebelum kamu disembahyangkan" So..ayat tu betul ke salah?? Pikir2 kan ek..kalau x dpt gak..pi gegar mana2 cikgu Bahasa Melayu yang terdekat..okeh....

Dah....aku nak sambung mkn colek mangga nih...kuikuikui....
Papaiiii....













Thursday, 4 April 2013

Buruk la ko nih..

As salam. ..

Hey Nyunyu...apsal bulu ko botak?? Buruk sgt aku tgk tuh...Eeeiiiii.....Pi la duduk jauh sikit..nanti kotor plak lantai mama baru mop nih...takpon kang jangkit plak botak2 ko tuh kat aku yg gebu nih...Pi jauh2 sikit!!

Sob...sob...sob...mamaaa..Nyunyu dihina..dicaci kerana botak...Sob...sob...sob..

Maa..nanti mama marahkan abg Atoto yek..dia marah2 Nyunyu...ingat Nyunyu suka ke jadik mcm nie....
sob...sob....sob...Dia x tau ke doa org teraniaya tu makbul..jgn sampai Nyunyu doakan dia jadik peti ais nanti kang...sob..sob....sob....

Atoto!! Ko marah Nyunyu ya??!!! Apsal?!!
Mana ada ma..Atoto bagi nasihat...Atoto suh dia tdo kat atas..jgn tdo kat lantai...nanti dia sejuk..sbb xde bulu....tu jer...


P/S: Jgn hina kekurangan org lain...kita pon belum tentu sempurna...


Wednesday, 3 April 2013

Part 4: Gala Dinner + Penang

As Salam...

Haaa....aku lagi laaa....sambungan dari Part 3 pulak.....ko ingat citer2 omputih je mampu nak bersekuel2 bagai....matik ler org kata aku syok sendiri tulis entry jenjalan berjela2...tapi pedulik hape kan..aku punyer suka la...kehehehhehe....

 Balik dari Krabi...mlm tu ada Gala Dinner dan kami pilih utk makan di Four Season Restaurant...yg chinese restaurant tu ada oink oink..so xleh la nak pi mkn kat sana..
Ala..makan2 formal katanya....ada dresscode..so jgn ngengada nak dtg pakai seluar pendek dan baju Hawaii ek...nanti kene halau..hohoohoh..
Ni table kitaorg...benda yang terjuntai2 tu ialah cheese stick..itu sedap okeh...sementara nak tunggu course kami mula..kami kekahkan dulu la cheese stick dan roti2 iteww...kehehehhe...

Mlm tu..acix Nana kita ni x brape sihat...mula2 pikir..ala...x best la kalau sorg lagi pufferians tade...tinggal la aku sorang perempuan terkontang kanting nanti..Ehh...tiba2 dia muncul seh!! Daebakkkk!!
Makanannya bolehla tahan..ada yang sedap...ada yang hanj...appertisernya ada 2 choice tau..either ko pilih udang atau Farmer's salad...oleh kerana nama farmer tu mcm sedih sgt...so mereka2 yg allergy udang pon fefeling amik menu udang...sudahnya...aku makan appertiser 3 pinggan..tolong perabih utk mereka2 yg allery udang itu...kehehhehe...burrppp..... 
Menu yg lain ialah soup..then main course leh pilih la nak steak ka..nak chicken parmagianni with pasta atau nak yg seafood stuff...desertnya sedap..lupa aku namanya..tp sbb kenyang..aku hanya mampu perabih yg aku punyer jek..x sempat nak rembat dessert org lain...kihkihkih...ouhh...dessertnya tiramisu...peberet tuh...

 Dah kenyang...merayap lagi kat deck 4..
Aku suka pic nih...sbb apa...diam2 janji pakai sesama belang2....kehehhehe....pufferians yg comel sgt...pastu sopannnnn sgt kan....very the wanita melayu terakhir..arrr...dah macm masuk bakul angkat sendirik kan...ahh...pedulik ah...

 Ini apa??? ouhh....Big Boss feeling2 jadik staff cruise..."Sir, please show ur access cardddddd...."
Eekkkkk.....rimas aku dgr ayat tuh..mostly staff atas cruise ni pinoy tau..so dia punyer pronounciation utk huruf 'R' itu sangat la pekat....ada juga staff dari China, Indonesia dan Malaysia...yg aku perhatikan mostly staff Melayu duduk kitchen..maybe sbb nak pastikan dapur bersih dan mknn nya yakin halal..staff Melayu xdok yg keje selain kitchen yg aku tgk..katanya sbb English terabur berbanding yg pinoy2 tu...

 Nih apa nih?? Sila rujuk Part 3 punyer entry...ni la Ratu Hayam Siam yang termashur...lentik uollss....
Lepas makan..kami naik deck 6..sajer jalan2 hirup udara malam..kasi fresh sikit...apa barang duduk terperuk dlm cabin kan...siap ada yg kene tegur sbb baring2 atas boat penyelamat (hahahahhahah....) Deck 6 ni sebenarnya penuh dgn boat2 penyelamat dan pelampung2....ala..kalau citer Titanic..tempat yg ada byk boat utk selamatkan diri masa kapal nak karam....
Lepas dah abis tawaf deck, kami pi mkn supper...Ya Allah...mmg selang bbrp jam makan....pastu makan lagi...mmg cukup mkn sungguh!! 
Masa mkn supper tu ada kes jugak..kes apa?? kes laici mengecut sbb dijirus dek teh panas...kemudian disyakki nangis dalam kabin..bila ketuk2 pintu x buka hingga dikhuatiri sudah terjun laut di perairan Krabi..x kurang juga assume dia sedang baring bogel2 atas katil utk menenangkan laici....arrr...apakah?? Siapa laici?? Biarlah rahsia..hanya dia jek yg tau siapa dia...wahahahhahah....

Esoknya..kami berlabuh semula di Penang...habisla short vacation nih..turun2 jek...carik nasik dulu...haaa...nampak je kari2, ayam2 yg bergolek bergelimpangan...semua cerah mata..rindu nasik ngan lauk pauk gamaknya...

Sudah mkn check in dulu...bila perut dah kenyang..mata pon dah berat...aku dok ingat katil ngan bantal jek dah...Kat hotel ni...bilik bestla..katil sume ok..tapi aku paling suka toiletnya...bak kata Big Boss..toilet sexy!! Tak mampu nak citer ke best san toilet tu..korg pi tgk sendirik la ek..

Selepas check in..depa nih pulun la pi swimming...mkn2 tepi pool bagai bangbo blanjer...gigih sgt... Aku?? Aku takdok ler..aku tewas.... melayan tdo sampai petang....zzz...zzz..zzz...

Malam...apa lagi..carik mkn..dah sampai sini..mkn mende yg biasa la..laksa...rojak pasembor...char kuew teow..Balik tu sempat singgah mekdi lagi..beli McFlurry...perut apakah semua ini???

Sekejap jek..dah tiba masa utk balik KL..singgah la kedai Hard Rock tu beli tshirt sikit...hhmmm...

Ehh...ehh...belum balik lagi..sempat singgah Restoran Kapitan..khas sbb nak makan dan tapau balik KL beriyani claypot nya...Ya Allah..Ya Allah...Ya Allah..x benti2 mkn...tp ini mmg my fav sgt...aku bukan penggemar tegar nasik beriyani..makanya aku sgt memilih kalau nak mkn beriyani..so ini ialah antara yg sangat sedap dan sesuai dgn palate aku selain beriyani kat Spore..sbb tu mesti tapau bawak balik KL...kalau x...mau nangis sbb dok teringat2...

Tersandar kekenyangan...burrpppp...alhamdulillah...syukur pada Allah diberi peluang dan rezeki utk merasa mknn yg sedap nih..muka masing2 kepuasan...dan kekenyangan......


P/S: Pic dari Part 1 hingga Part 4 ini kredit pada bangbo dan teh..maseyyyyyyyyy.....


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers