Geng Betty

Topics

AIR ASIA SALE (7) ayam (3) bake (4) Bebe (3) betty (35) Bokashi (62) Boo Yong (11) books (21) Budak Asrama (28) cikgu (8) daging (4) emo (119) ethics approval (13) family (42) Fei Mau (10) friends (108) Giant (16) holiday (7) Lulu (29) lyrics (6) Mail Lambung (10) makan2 (55) momot (11) Moochin (2) movie (5) pasta (4) PETKNODE (8) Peya (2) Ramadhan (3) rencam (138) Rozy Tiger (54) salad (5) sale (20) sotong (3) spss (5) Sunkiss (10) umah baru (18)

Thursday, 26 February 2015

surprise partayyy

As Salam..

Ni kisah basi lagi..besday acixnana..kami dijemput pegi memeriahkan majlis sesambil tu diadakan aktiviti berendam jemaah...kesukaan semuanya..sbb ada indoor pool...ko nak terjun dgn baju kurung ke..telekung ke..pon boleh..xde lifeguard sebok nak pretpret tiup wisel suh ko kluar sbb pakaian renang tidak sesuai...kan...ouh...ni semua berlaku di PD..Grand Lexus PD..ntah nape hari tu ramai pulak orgnya sbb ada jabatan kerajaan buat function...hhmm...byk betul duitnya..kami dok kursus in house sajork...

Sebelum ketibaan yg diraikan...naik biru muka masing2 tiub belon...tiub la sebanyak mana yg dpt...masing2 pandai tiub belon..tp nak ikat tak pandai...hahhahaha...
Awal2 dah set table..makanan dah hidang..yea...mknn harus ada dan disusun dulu...penting tu...almaklum kelaparan...masing2 dah standby...bukak2 pintu...bukan muka besday girl..tp muka bellboy tolak beg yg terjojol kat pintu...dia la sudahnya yg kene jerit sepraisss....bukan setakat kene jerit..siap kene tembak dengan jurai2 kertas yg mcm mercun tu..party pop ke hape...harusla seprais mukanya....pucat...toreh pasti x berdarah mukanya...nasib baik dia xde lemah semangat....maafkan kami adik bellboy...nasib ko la kan...pandai besday girl berdiri tempat lain...tak apalah, janji aku dah pulun jerit seprais tu..kan...so objektif tercapai ..hhehhehe

Makan udah..potong kek udah...ini la tujunya...perbincangan, gurau senda semua dlm air...feeling2 mermaid n merman sgt nih...naik hanya utk ke toilet dan ambil mknn/minumam...pastu masuk terjun dlm air balik...Fad terkecuali..sbb dia zombie dlm air...aku x dpt nak explain apa gayanya tp sgt2 la kelakar...imagine...ada zombie..beliak mata..tp perot boncet sket..pegang belon..pastu jalan laju senget2 dlm air...sambil bunyik...arrr....arrr....takut tak??? zombie dlm walking dead kalau tgk...dia pon insaf ...terus pencen..depa bagi fad je role zombie tuh utk season seterusnya...hekhekhek

P/S: Lupa nak tepek pic reramai dgn besday girl..x sempat nak curik pic tu dr bangbo :p


Sunday, 22 February 2015

Babai KL..

As salam...

Hari ni..last day cuti sempena CNY...slap my face hard..back to reality...esok dah nak kene balik!  *sigh*

Hakikatnya ini yg aku kejar2kan..dok zikir tak abis..nak sambumg study..nak sambung study...tapi...kenapa ek..hati ni mcm lemau....ouhh..payah nih...
Bila pikir2...hhmm...sambung blaja tuh mmg mau..rela tanpa paksaan..cuma lokasi belajar je yg aku rasa nak nanges...yela..aku paham..bagusla..tukar angin..asyik pi UKM je kan...mama pon dah sound..nanti buat phd sila pi universiti lain..sbb mama dah boring masuk Dectar utk konvo...mama nak pi masuk dewan konvo yg lain...haaa..masin mulut mama..mmg along kene pi uni lain dah nie..tp...why la tercampak sampai ke Johor..jauh bebenar ni...saya mau duduk KL...nanti rindu big boss...dan semestinya rindu furkids...my oh my...nak patah balik xboleh dah...gawat nih...

So dengan rasminya bermula la sesi packing harta2 karun aku utk bawak pi hostel..yea ..yea..saya duduk hostel...dah bertahun tinggalkan zaman hostel...aku nih...packing seminimum mungkin..sbb bajet 2 minggu sekali atau sebulan sekali nak balik...tp stil menimbun jugak barangnya...apakah??!! Kali ni 1 luggage masuk semua baju bajannya...hebat tak....hekhekhek...1 luggage sajork tau...ingat hazab aku dah tamat....belum..rupanya ada yg tgh queue utk aku kemas...seperti baldi2an...sabun2an...kertas2an..printer2an..hanger2an..pensil2an..jajan2an...ubat2an...dan segala mcm tok nenek barang...hoi...bila nak tamat nih??!! Kata minimum...apsal stil jd segunung nih? Mcm nak pindah pulak ni..apa kes?? *panic attack*

Ya Allah..bukak kan la hati ni agar mudah menerima persekitaran baru serta ilmu Mu...kalau nak berjaya...kene sacrifice something to get something...mindset serta nawaitu kene betul...tp tu la..kepala aku nih...bila ku set pikiran ke Skudai..bleh pulak dia reset balik ke KL...haih...dont play2..im running out of time...jgn bazir masa...peringkat ni xbleh buat keje last minit...nanti sendiri terkengkang2...mesti SOT utk GOT...haaa...mesti abis dlm 3 thn..cabaran atau dugaan...? *nanges*
Jgn jd pesimis...mesti optimis, yakin dan positive..insyaallah boleh...tp tu la.. xboleh main2...kalau x suka dan stress mmg x jadila..ataupun cukup2 mkn sajer...rugi mcm tu...bukannya tiap2 tahun ko sambung blajar...so mesti buat yg terbaik...dpt x dpt blkg cerita..sekurang2nya kita cuba so xdela regret kalau berlaku apa2...scholarship ni rezeki..30 org je dpt..so cekalkan hati...melangkah masuk dengan lafaz bismillah..perjalanan phd tidak menjanjikan laluan mudah...tp bulatkan tekad, lap air mata dan teruskan senyum...nak pi jihad ni mana boleh nanges2...insyaallah semua dipermudahkan..kan...

p/s: kerja mempacking akan diteruskan dengan penuh gigih *yawn*


Friday, 13 February 2015

Rezeki thn 2015

As Salam...

Haiii....bersiaran kita lagi...thn ni...aku dpt hadiah duniawi yg paling best...heyy..sabau..aku blm pregnant lagi yea..rezeki yg tu blm sampai..pending ka..delay ka..tatau la..Allah je ada jawapannya..hukhukhuk...

Sebelum tulis panjang..diingatkan...entry ni hanya sekadar perkongsian perasaan aku jek..xde niat nak riak takbur sombong diri dan sewaktu dgnnya..perjalanan masih baru..dan apa2 je boleh jadi pd masa hadapan..mai kita doakan yg baik2 aje ok...semoga perjalanan panjang ni selamat ditempuhi hingga ke hujungnya..ameen...

8hb December yg lepas (thn 2014)..hari itu birthday aku..aku biasa2 jek la..masa tu kat opis keje.tiba2 ada call..no pelik2..alah..selalu aku x angkat hp tau sbb malas nak layan amoi jual insurance..makcik nak offer pinjaman peribadi la...ntah nape hari tu..aku rajin pi angkat...hhmm...dr Bahagian Tajaan KPM!! Blur2 kambeng kejap aku..sbb dia jemput pi hadir interview..haaa udah...hari tu apply HLP tp gagal..masa interview siap kata proposal ok..tp muda lagi..suh service 2 thn lagi baru dtg apply balik..sbb dah dpt cuti belajar masa master sebelum tu thn 2010..paham la aku..kompem x dpt...masa bukaan utk kes rayuan HLP pon...aku x merayu..aku buat dek sajork..planningnya tahun depan apply lagi..

Surat jemputan interbiu dia email..haaa..nama nya pon pelik..biasiswa Blue Ocean Strategy KPM-UTM...mmg sah aku x pernah apply...dengar pon x pernah!! Hhmm..apakah??

Kisahnya aku pi la interbiu tu...ada bbrp belas org je pon...cerita punya cerita..borak punye borak...depa nak amik 10 jek...uihhh...peluang tinggi..tapi..apa kejadah sebenarnya sinergy ni..aku tau sinergy dlm kartun Jem And the Hologram zaman kanak2 tu jer..tp slps dpt surat thru email tu..harusla aku google dulu kan..dpt la info sket2..tp stil blur2 la..maklumat x banyak...mostly dr keratan akhbar jek...curiga betul aku...

Apa yg aku tau..biasiswa ni ekoran dr Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia, PPPM 2013-2025..dlm anjakan ke 4..utk meningkatkan professionalisme  keguruan..yg mana guru2 sekolah diseru untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat yg lebih tinggi..dah projek ni mulanya dgn guru2 sekolah SBP..tp dia bukak jugakla utk PPPS yg berminat utk mengajar di SBP slps tamat pengajian...so aku dah paham...tp...acaner aku yg x apply ni boleh dpt...pelik kan..tp kalau dah rezeki x kemana kannn....ihik ihik...korek punye korek..rupanya biasiswa ni iklannya bulan 9 thn lepas..hhmm...sah aku x apply..HLP je aku apply masa awal bulan 3 ke berapa mcm tu...



Interbiu dlm bulan 12 tu gak..result dpt dlm bulan 1..pantaskan...pastu kene daftar terus di UTM awal bulan 2..haaa..tak bernapas aku!! Org selalunya taklimat dgn Bah Tajaan dulu..berkampung seminggu atau 2 minggu utk crash course sblm masuk uni..kami daftar terus..Bah Tajaan dtg bagi taklimat di UTM...haaaa..lain dr yg lain nih..takotnya..Xde crash course ka..short course ka..ni redah course terus...omo..otokke?? Otokke??

Apa beza biasiswa ni dgn HLP??

Hhmm...kata pegawai Bahagian Tajaan tu..sama je dgn HLP....cumanya..biasiswa ni kategori dlm Cuti Belajar Bergaji Penuh Dengan Biasiswa (CBBP DB) ..sbb...kalau HLP....yuran pengajian dan elaun dibayar sepenuhnya oleh KPM. Ko carik uni sendiri..apply la uni mana2 suka...tp biasiswa ni beza sbb dia ada MOU dgn UTM..so..yuran pengajian ditanggung oleh pihak UTM sepenuhnya..KPM bayar elaun2 yg lain..dan tempat di UTM mmg dah secure..x payah heboh2 nak apply uni lain...mmg ko dah di cop student UTM kat dahi...gituuu..ada paham?? Lepasan HLP boleh pi mana2 jabatan utk berkhidmat slps pengajian asalkan ada kekosongan tp biasiswa ni dia dah bond dgn SBP...so kene berkhidmat di SBP selepas ni...itu bezanya...jelas? :) HLP antara pelajar dgn KPM...Biasiswa Synergi ni 3 penjuru...SBP..KPM dan UTM..haa..takotkan!!

Nanti cerita lagi..nak bernapas dulu...daa...

P/S: skrg aku dah jd student balik..bertabahla Mamabetty!! Phaitting!!

Wednesday, 11 February 2015

Buku sale 5 hengget!!

As Salam..

Bookcafe ada buat sale buku..byk diskaun..sale dr 10 hingga 15 feb ni...mcm tajuk...ada selected  titles jatuh sampai RM5 utk penghabisan stok....bawah tu antara buku2 yg aku nk sauk..dah order dah dgn sorg kawan ejen pts ni...
Adni haaa...iklannya...








Ni pulak bukan buku 5 hengget tp stil consider murah jugak...ilmu tuuu...





P/S: agent buku aku tuh namanya Fiza...bole contact dia kat FB ..namanya Nor Fiz...service terbaekkk..

Tuesday, 3 February 2015

Siap jugak ko bunga!!

As Salam...

Ntah mcm mana tiba2 jd bidang terjun dlm hal2 buat2 bunga..asalnya nak tempah sajer..tp sbb ada hal2 yg x dpt di elakkan..dgn mcm2 hal2..kejap jadi..kejap x jadi...tiba2 jadi..masa makin suntuk..nak order pon org dah x mo sbb masa singkat..hhmmm..aku pon start la sinsing lengan..mai kita bikin sendirik..cantik ka..x cantik ka..apa2 pon hasil tangan sendiri...baca bismillah dan mulakan kerja dgn tekun...

Selepas lebih kurang sebulan...tadaaaa...siap dah..mmgla x secantik hasil kerja org yg kreatif jari tulus mulus punye keje..utk novice bertangan ala2 jantan mcm aku nih kira lepasla...siap dah 250 kuntum 5 warna..light purple..dark purple..white..light pink and dark purple.

Ni kaler light pink..real2 tgk..sweet sgt..mcm carnation betul..kaler soft pink mmg cantik...

Ni kaler white ngan light purple...mujur jumpa kotak besau ..packing siap2..

Ni kaler red n dark purple...bungkus jugak dlm kotak..tinggal nak transit ke umah MIL esok...
Ni semua utk kenduri kawin adik ipar bulan 3 ni...ada yg pelik..apa hal sampai 5 kaler..hhmm..depa ni temanya garden wedding...so bunga nya kaler2 la...aku ikut sajer...atas pelamin tu sah2 ada 100 cucuk je...yg lebih tu utk bagi2 pd tamu yg salam2 mak pengantin rasanya...even dlm box doorgift tu dah ada telur..ni tambah telur lagi..mak mertua ai mmg heboh suka suki dgn bunga telo..nah..hambekk..bagila sape2 pon..asal mak bahagia...

P/S: Harap2 pengantin suka...btw..mende ni bikin simple2 aje..kebetulannya taste aku n pengantin sama... kami x suka riben panjang2 berekor2, manik jurai2 atau batu kristal bergantung2..rasa mcm buruk aje kalau hiasan heavy dan over...halo..haloo...ini bukan pokok krismas semua ornament ko nak sangkut... bila di susun kat pahar..nmpak crowded dan comot..mana  telo tergantung lagi..haihh..x suka aku..so kami sepakat buat bunga besau gebus2 dan kurangkan penggunaan hiasan yg x perlu...dan inilah hasilnya....hekhekhek...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers