Geng Betty

Topics

AIR ASIA SALE (7) ayam (3) bake (4) Bebe (3) betty (35) Bokashi (62) Boo Yong (11) books (21) Budak Asrama (26) cikgu (7) daging (4) emo (114) ethics approval (13) family (33) Fei Mau (10) friends (101) Giant (16) holiday (7) Lulu (29) lyrics (6) Mail Lambung (10) makan2 (52) momot (11) Moochin (2) movie (5) pasta (4) PETKNODE (8) Peya (2) Ramadhan (3) rencam (134) Rozy Tiger (54) salad (5) sale (20) sotong (3) spss (5) Sunkiss (9) umah baru (15)

Tuesday, 26 August 2014

Ikan bawal masak taucu

As Salam...

Keje dah siap..ngantuk plak sesambil carik bahan proposal tu...menguap2 mcm anak harimau dah nie...adoiii
Apa nak masak hari nie..mood lemau..rasa nak guling2 sajork...tp apalah makna guling2 kalau perut lapa..kan...kan...simple2 aje sudah..kita masak tauchu la..

Lauk tauchu ni bukan peberet..dalam setahun ntah2 sekali atau 2 kali je masak..bila dah teringin baru dibuat..mudah je buatnya..tutup1 mata pon boleh siap..bahan2 semua yg mmg sedia ada di dapur..kalau baru2 nak belajar2 masak..ini la antara lauk yg senang utk di eksperimen...kan...


Bahan2:

Pakai ikan apa2 pon boleh - kunyit garamkan then goreng dulu
Bawang besar potong bulat2
Bawang putih hiris
Cili merah, cili hijau, cili padi - potong serong2 ke potong panjang ke, nak buang bijik ke..suka hati ler..
Sedikit air asam jawa
Serai diketuk
Sedikit halia
Tauchu secukupnya - dibersihkan
Sedikit gula
Tambahan air kalau nak lebih berkuah

** ada yg suka tambah cili giling utk bagi pedas dan berkuah pekat, ada yg letak capsicum..ada yg tambah daun bawang atau leek...ada yg suka tambah kicap manis, ada yg tambah sos tiram..selera tekak masing2 la

Mula2 panaskan minyak..ada yg suka guna minyak bekas goreng ikan tu...ikut suka la..
Tumis bawang besar, bawang putih, halia dan serai..
Then masukkan semua cili yg ada..sampai layu sikit..
Then masukkan tauchu, gaul sebentar then masukkan air asam jawa..nak lebih kuah tambah air..tunggu mendidih..
Lepas mendidih, masukkan ikan yg dah digoreng tadi..
Rasa gula dan garam jika perlu..siap!!

Memandangkan kami berdua jek di rumah, ni ha je la...2 ekor badan ikan bawal hitam yg gemot dompot..kepala nya udah selamat di kari a few days back...

Tunggu lah kuahnya mendidih yea...suka buh cili ijau banyak2..wangi...

Siap!!








Friday, 22 August 2014

MH17 dalam kenangan..

As Salam...

Sedih hari ni..bukan untuk aku jer..seluruh rakyat Malaysia..akhirnya jenazah MH17 yg ditunggu2 akan tiba pagi ini..
Bendera dikibar separuh tiang...aku? separuh senget rasanya hari ni..sedih :'(
Sejak semalam gigih aku menggeledah beg dan kotak mencarik baju hitam..yg ada dah tak muat! Damn!!

Habis je baca yassin yg mmg rutin kami kat opis ni setiap jumaat...aku gigih tgk live streaming pasal event ketibaan jenazah ni...aku kenal sorg je yg terlibat...tp ntah nape mcm direntap2 hati ni..sedih nya x boleh nak ckp...selesai je semua jenazah dan abu mayat naik kereta yg disediakan..bermulalah tempoh 1 minit berkabung..dalam hal ni..kita nampak walau berbeza agama dan bangsa...kita ttp bersatu atas nama Malaysian.

Sudahnya..hari ni..sengal jek rasa..haih...

Al-Fatihah untuk semua mangsa nahas MH17 yg beragama Islam...Allah lebih tau apakah hikmah disebalik kejadian yg menimpa kalian..
Takziah buat keluarga arwah..mohon tabah..menangisla jika perlu utk meredakan kesedihan di hati..tp segera la bangun semula..kenangkan waris2 arwah yg lain yg masih perlukan sokongan dan perhatian..

P/S: I'm coming home.. I'm coming home..tell the world I'm coming home..X sabar nak tunggu hasil pemeriksaan black box MH17..


Tuesday, 12 August 2014

Book Review: Escape by Carolyn Jessop

As Salam...

Ni nak tulis mini review..pasal buku nih...antara buku yg best pernah aku baca..
Buku ni menceritakan kisah benar..mcm mana life dlm cult community...senang citer ayat kasar..mcm ajaran sesat gitu..byk yg terpesong dari yg betul..banyak hal yg dimanipulasi utk kepentingan diri si 'prophets' nya...walaupun kedengaran pelik..banyak pulak pengikutnya...kalau kat Malaysia ni mcm al-arqam, ayah pin itu la ...sesat lagi menyesatkan..Hubungan dengan dunia luar disekat seboleh bolehnya...internet kene ban atau limited to certain people sahaja..no public schools, jauh sekali tv dan hiburan2..buku pon kene bakar..ada unsur2 syaitan katanya..padahal depa yg setan kan..kan..

Bila bercerita pasal ajaran sesat..perkara utama yg akan dimanipulasi tentunya duit, kuasa dan wanita..di barat..isu poligami tak berapa meluas..kadang2 mcm taboo juga..mcm org putih dengar Islam menghalalkan kawin sampai 4..depa freak out kan....tp kat sana..poligami lebihhh dari 4..ada yg sampai beratus bininya..itu baru bini..berapa bilangan anak? U do the maths la kan..harus la berderet2..Must live in 'harmony' dengan suami..kalau x bersedialah utk dibantai, takpun dibuli oleh isteri yg menjadi favourite si suami..'harmony' di sini maksudnya kene patuh pada perintah dan permintaan suami..kalau tidak jgn diri sendiri, anak2 dr ibu tersebut juga akan merasa nasib yg sama kene buli...mereka yg 'berjaya' mengandung dan ada ramai anak dipandang tinggi..those yg xde anak akan jadi desperate utk concieve..so komplen2 pasal ketidakadilan hubungan sex dlm rumahtangga pon boleh jadi perbualan biasa..dah xde rasa malu...sex juga menjadi salah satu cara punishment sbb xde sex mcm mana nak ada anak kan..walaubagaimapun buku ni tidak menerangkan sex secara detail...sbb ini bukan buku porn ya..ini memoir!

Ringkasnya..buku ni mengisahkan seorang wanita, Carolyn Jessop dan gaya hidupnya sepanjang bersama2 dlm cult community ni...familynya sendiri merupakan follower..so this cult thingy is not new ro her..Bapak dia sendiri ada 2 bini...2 atau 3 bini tu kira sikit tau...Mcm budak2 biasa, dia ada impian dan cita, sekolah..boys..tp semuanya gone apabila dia dipaksa kawin pada usia 18 thn dgn lelaki yg tua. Depa ni kata..ini marriage arranged by God..a blessed marriage la..sbb sudah menjadi satu kebiasaan pd komuniti ni utk menerima apa yg di 'arahkan oleh God' itu..kawin la dia dengan si tua bangka tu...at that time..dia jadi bini ke 4. So dia cerita la mcm mana dia cope dan hidup bersama dgn abusive husband beserta isteri dan anak2 yg ramai dlm 1 rumah..perangai 'high priest' dan 'prophets' dlm cult community tu...mmg susah nak stop baca buku nie...walhal tulisannya amat kecik..gigih jugak aku baca..i just cant stop...

Ni la pic Carolyn masa dia kawin dgn Merril Jessop si tua bangka tu..bayang..bayangkan time ni anak dah 3...umur 35 anak dah 8...8 ko!! Laki dia agak syg la kot ngan dia sbb dia muda n ada rupa kot..tp selepas tu laki dia kawin lagi sampai 6 bini..masa dia escape tu..sempat lagi si bangka ni kawin sampai total 12 bini... Dalam komuniti tu..kalau ada yg engkar..dia akan dibuang daerah pastu wife2 org yg kene buang tu akan dikahwinkan dgn lelaki yg lain, dan anak2nya pula akan menjadi tanggungjawab bapa baru/suami baru ibu mereka..sampai satu tahap..ada wanita yg merasakan seperti 'the prophets' prostitute' sbb asyik dilambung sana sini pd lelaki yg berbeza..again..alasannya mariage chosen by the God...haihh...

Carolyn dgn madu2nya...patutla dia antara yg disukai..dia je yg muda n cantik..hhmm....

Her battle utk membesarkan dan bebaskan anak2 dia dari cengkaman ajaran sesat yg makin teruk akhirnya berbaloi..dia berjaya meloloskan diri keluar tp oleh kerana suami dia tu si Merril Jessop tu org yg berpengaruh...banyak jugakla rintangan dan perkara yg dia alami.  Beza si Carolyn dengan isteri yg wanita lain dlm komuniti tu...ialah cara dia pandang dan memahami dunia luar adalah dari perspektif yg berbeza..dia pernah pergi public school..jumpa ramai org..berbanding perempuan lain yg home school atau terpaksa bersekolah yg sekolah yg dikhaskan..ofkos la..syllabusnya pon sesat kan... Dia berjaya dapatkan diploma dan degree...ada kemahiran komputer..so dptla dia outsmart laki dia yg tua kerepot x sedar diri tuh..

Sayangnya..selepas keluar dr komuniti hazab tu...anak perempuan sulungnya memilih utk kembali kepada bapanya dan tinggalkan ibunya si Carolyn nih. yelah..selepas berbelas tahun hidup dgn di brainwash pasal dunia luar is not safe, byk kejahatan dan setan etc..ofkos la dia rasa kekok dan janggal..tambahan pulak dia tu anak favourite bapaknya tu..so u should read mcm mana si  betty ni throw tantrums masa mak dia nak nak escape...mcm mana dia cuba escape dan cntct bapaknya...mmg geram je aku baca...tp adik2 yg alin masih kecil2..so berjaya utk terima perubahan walau takut2..depa dah kene brainwash...dunia luar penuh evil..semua akan burn in hell..cult depa je yg selamat etc..mcm2 la si mak buat nak tune in kan balik pemikiran anak2 dia nih....kesian sgt..

Ni la Betty Jessop (baju kuning)...anak si Carolyn tu...dia yg pilih utk kembali kepada bapanya..mcm ni la fesyen depa...baju yg labuh menutup aurat...mesti pakai long underwear walaupun baru berusia 2 thn (gila ke??) dan rambut mesti pattern berjambul senget mcm tu...budak2 pon kene dressing mcm ni tau..no vibrant colours..semua pastel2 sajork...mana2 yg dpt pi public school mmg jadi bahan gelak dan bualan sbb penampilan yg berbeza..tp depa ok jer..sbb depa ingt depa ni the chosen ppl yg bakal masuk syurga...yg lain2 tu semua setan yg akan kene bakar dlm neraka...haih..

http://westjordanjagwire.weebly.com/october-2013/wjhs-students-flight-to-freedom
Ini anak Carolyn yg kekal duduk dgn dia..si Merrilee Jessop..klik pic di atas utk baca sedikit penulisan mengenai kisahnya diwebsite sekolah dia rasanya...dah nampak normal kan dia nih...kalau duduk dgn FLDS tu..habis ko kene pakai underwear panjang, gaun panjang ngan rambut jambul di depan dik ooii..silap2 ko dah beranak pinak...

Dah aku xnak tulis lagi..kata mini review..ni dah mcm luahan perasaan yg penuh emosi gayanya..hahahah..

Korang google je nama Carolyn Jessop...akan kluar la segala review, segala pic..ouhh..sadis sgt..bayangkan hidup di zaman moden tp dressing very the zaman dolu2..menutup aurat katanya..pattern rambut sepesen jek..si Carolyn ni bila dah escape baru pertama kali masuk saloon dan potong rambut..aiyooo...mcm x caya je perkara ni jadik kat Amerika.. Ouhh..Oprah Winfrey pon pernah interview dia tau..article pasal ni pon banyak..sbb mende ni menarik perhatian Amerika...julung2 kali ada wanita yg berjaya ketengahkan isu di singga ke mahkamah..hingga membawa kepada penahanan 'priest dan prophets' ...sbb terlibat dgn perkahwinan bawah umur dan juga penderaan kanak2 sbb si prophets tu pi sodomy 2 org adik tiri dia...selepas bertukar prophet..nafsu pon makin teruk...usia perkahwinan seawal 14 thn, child bride! Masa depa arrest si 'prophet' ni..dia tgh bawak kete kaler merah (kaler merah kene ban dlm komuniti tau, baju ke hape kaler merah semua x bleh) dan ada byk giler wig..nak menyamar la tuh..yg peliknya, selepas ditangkap polis pon masih ada pengikutnya yg percaya..dugaan org2 yg beriman la kononnya kan...slps ditangkap, kalah di court dan masuk le dlm jail...lepas tu baru mcm2 cerita kluar..selama ni semua senyap menikus sebab takut..after all...semua dah kene brain wash kan...

Ni pic si nabi palsu tuh..prophet la sgtt...si Warren Jeff dgn bbrp bini2nya..dia menggantikan bapanya..tp masa bapak dia yg memerintah tak seteruk dia..dia lebih ekstrem dan kejam...sbb dia ada antara lost boys yg x dijumpai...lost boys tu budak2 n remaja lelaki yg dibuang..ditingalkan di highway..mereka dipisahkan dari ibu dan keluarga dan disuruh utk survive sendiri..alasannya...dah x pure mind atau sbb melawan ckp selain dianggap sebagai liabiliti.. Dia ni la yg kene tangkapn naik kete merah dgrambut palsu tuh...Jgn main2..nama dia masuk dlm 10 FBI most wanted list bersama2 dgn osama bin laden...hhhmmm...

Ni si nabi palsu tu dgn his new wife, Merrianne Jessop yg merupakan anak tiri si Carolyn..child bride weh! Slps penangkapan mamat ni..ramai org2 kanannya yg turut diseret sekali, mostly sebab abuse cases termasuk membenarkan anak2 bawah umur utk diambil sebagai child bride..ramai la yg suka nak kawin2 kan anak masing2 dgn si Warren Jeff ni...ala2 free tix utk masuk syorga gitu..giler ah!


Buku ni dpt masa pegi Big Bad Wolf..beli RM6 jer..such a good bargain!! Eh..buku ni pon ada terjemahan tau..tp dalam bahasa indonesia laaa..


Sajer2 la check MPH online..buku ni xde stock tp boleh pre order...ehh...mahalnya..RM60++ satu.... Next nak carik buku Triumph: Life After The Cult: A surcvivor Lesson...by Carolyn Jessop juga..aiseh...RM70++...gulp!! I guess it is a sign that I MUST pegi BBW lagi thn ni..kan...


P/S: Pc credit: google.com

Friday, 25 July 2014

Baju raya..buku raya..

As Salam...

Lagi 2 hari nak raya...semua dok sibuk shopping baju raya..tak kira tua, muda atau bangka..sibuk carik baju raya...
Aku? Ala...x sempat...lupa pon iyer...so aku pakai sajer yg asalnya baju buat utk pi opis sebagai baju raya...tailor tu siap lambat..dah kebetulan siap time raya so buat je la sebagai baju raya...padahal hantar masa ujung bulan Feb tu...lama kan...
Lagi pun...hari raya ni yg seronok lebih kepada budak2...utk org dewasa lebih kepada utk berjumpa dgn keluarga dan sahabat handai utk eratkan silaturrahim..kan..

Sesambil jalan2 tu kan...iskh..takut jugak tgk baju2 la ni...kalau bukan season raya pon...bermanik sequin penuh..mengerlip2....itu belum lagi skrg ni dok gile dgn lace...x dinafikan lace ni cantik..manik tu cantik..sulaman tu cantik..tp kalau dah heavy sgt...takut aku...takut apa? Hhmm...yela...kalau mcm aku yg kerja biasa2 dipejabat kerajaan..kalau nak pakai baju mcm tu agak over rasanya..dah la kat sini jubah pon x digalakkan pakai..paham2 je la jubah lycra tu kan..melekat dan melekap..abis semua gunung ganang bukit dan lurah nampak jelas bentuknya...vpl jgn cakapla.. lycra tu pon byk jenis dan gred..ada tebal nipis dll..

Maybe ada yg kata baju vouge2 tu boleh bawak pi majlis...haa..iyer la..tp kita ni bukan hari2 ada dinner, high tea..bukan juga keturunan tengkurak tengku tengkik yg makin dlm hotel sokmo..kalau kenduri kawin tu buat dlm ballroom ber aircond boleh la pakai segala manik and lace..kalau dok bawak khemah..haih..buat panas basah ketiak je wehh..kehehhehe...

Apapun..itu semua terpulang kepada citarasa peribadi...aku sebenarnya suka lace..suka sgt2 tp terpaksa memilih2..dibuatnya kalau beli yg grand2 pastu x berpeluang nak pakai sbb x sesuai dgn situasi..kan dah membazir tuu....pastu kalau beading byk2 ni..mudah tertarik..tercabut..bab tu paling malas sekali aku nak layan...tu belum bab tersangkut2 lagi..haihh..

Tolongla jgn dressing mengerlip sgt..tp nak buat mcm mana..mmg some ppl they tend to overdo kan...atas bawah kilat mengerlip...pening aku..dah mcm walking christmas tree aku tgk..mcm pic ni la..koman2 dlm pic ni..org pakai baju 'supermeriah' ni pon sbb sebagai costume..bukan baju hari2..hahahahahaha...

Tidak shopping baju..smlm aku shopping buku...guna Big Boss punya voucher buku..nak beli buku lain tp dpt buku lain..apa kes?? Bahana ada seller yg dan menolak utk menerima voucher buku tu (expiry date 31st july 2014 tau!) Atas alasan apa ko tau?? Sbb masa 31st tu xde staff yg dah masuk opis..semua masih bercuti hari raya..so xde sape nak submit voucher tu ke Bank Negara utk claim..

Hhmmm...kenapa lah tak bgtau awal2..kalau promosi ke diskaun ke reti ko warwar dlm blog dlm website and FB..kalau ada specific date ko x terima voucher..kene la warwarkan jugak..dah la buku tu xde jual kat kedai buku..cuma kat tempat dia tu aje ada..org dtg dari jauh nak beli..ko ckp x boleh unless cash...haihh...buku tu aje dah berapa..kalau nak beli 3-4 buku..x ke beratus2..masa aku pegi smlm..ada sorg budak tu pon dtg nak beli guna book voucher..terkulat2 dia bila dengar kalau nak beli terima cash aje..sbb mmg nak guna..dia beli jugakla..walaupun dari gaya aku tau dia pon tension..Dahla masa dtg tu..opis tutup lampu...dah gelap...bila intai2 ada sekor sorg je staff dia tgh kemas2 gaya mcm nak balik jugak...aku siap telefon opis tu ..siap pm dlm FB suh bukak pintu sbb kami dtg nak beli buku..tapi xde yang angkat..so aku ketuk2 la pintu tu..baru dia bukak pintu semua..tersengih2 dia kluar dan ckp semua staff dah start cuti..eh..eh..eh..baru hari Khamis kot..kesimpulannya..next week penuh x bukak sebab dah dia kata xde staff nak hantar voucher ke Bank Negara kan..next Monday baru bukak..padahal kat FB dia siap tulis mula bercuti tutup opis on the 26th..mcm mana x bengang...malas nak gaduh tau bulan2 pose ni tp sungguhla depa x pikir org yg jauh2 dtg semata2 nak beli buku tuh..mmg la beli online depa pos tp dah aku niat nak beli pakai voucher buku kan..dptla jimat sikit cash..dah la nak raya nie..apa pon nak pakai duit.....tu yg aku tension tu...ngan Big Boss pon aku geram jugak..kalau diajak asyik malas je nak pi..kalau x..xdela masalah mcm ni..aku betul2 nak dan perlu buku tu tau..kalau x..xdela aku merempan katak mcm ni...

P/S: Nanti ada rezeki beli online je la..mahal pon mahal la..Ni la org melayu kalau meniaga..time raya tu kalau boleh sebulan nak tutup kedai...x mcm org cina..tutup kejap je..ko tgkla..time raya..semuaaaa tutup...almaklum...raya...part ni yg aku x gemar...btw..aku hari khamis dah keje...kalau aku rajin..rabu dah nak masuk opis..kensel je cuti yg dah apply sehari tu...baik simpan cuti tu utk perkara lain..raya pon kat KL jer..xde pi mana2 sgt...

Pic kredit kpd google.com





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers