Geng Betty

Topics

AIR ASIA SALE (7) ayam (3) bake (4) Bebe (3) betty (35) Bokashi (61) Boo Yong (11) books (19) Budak Asrama (26) cikgu (7) daging (4) emo (108) ethics approval (13) family (29) Fei Mau (10) friends (96) Giant (15) holiday (6) Lulu (29) lyrics (5) Mail Lambung (10) makan2 (52) momot (11) Moochin (2) movie (4) pasta (4) PETKNODE (8) Peya (2) Ramadhan (3) rencam (129) Rozy Tiger (54) salad (5) sale (20) sotong (3) spss (5) Sunkiss (9) umah baru (14)

Monday, 21 April 2014

Awas...kontraktor penipu dari Kayu Ara!

As Salam...
Astagfirullahalazim...
Astagfirullahalazim...
Astagfirullahalazim...

Hati tengah marah...meluap2 geramnya...tak baik bercerita sbb mcm boleh musnahkan periuk nasik org tp aku rasa aku harus berkongsi supaya xde yg terkena...almaklum nak renovate umah bukan pakai sikit2 duit...beribu2 weii...

Seperti tajuk kat atas tu...mmg aku nak cerita sikit...ni kes kawan tikam kawan...diberi percayaan tp buat taik...aku percaya xde perkara dlm dunia yg x boleh settle...yg penting bawa bincang selesaikan baik2..bukan diam menyepi diri membisu membatu membeku hilang seribu bahasa...itu kurang ajar namanya..mmg disyakki entry ini akan jadi satu entry yg panjang...so pls sit back, relax and keep on reading..feel my pain...sob...sob..sob..

Masa baru kenal, masa nak seal the deal..aku dah ckp dgn dia ni (namanya Edi, ex sekolah vokasional shah alam)..ko bikin keje baik2...nanti aku promotekan dalam blog.. (walau blog aku kecil dan x pemes, kita x tau siapa yg baca dan x tau rezeki nak dtg dlm bentuk yg mcm mana..kan)..kalau ada yg bertanya pasal renovation aku akan rekemen, TAPI KALAU KO BUAT HAL....DLM BLOG JUGALAH AKU AKAN BERCERITA....nah....nyatanya dia pilih yg kedua....now..taste your own medicine la ek...

Perkara ni bermula dgn hal aku sibuk2 carik kontraktor utk buat minor renovation di rumah..carik punya carik Big Boss kata kawan dia seekor seorang ada keje kontraktor...sesajer la di pi risik2...mcm OK la gayanya....so berjumpa la kami di rumah yang nak dikerjakan tu utk estimate costing..umah tu kat Rawang...so mmg mcm OK...ko sebut je apa....semua boleh sajer bikinnya...aku ingat lagi katanya "Kalau ko ada tanah, aku boleh bangunkan umah atasnya.." Gah betul ayatnya...kalau betul pon dia ada skill mcm tu..malas aku nak percaya, ni keje secoet ciponet ni pon x boleh settle...nak bangunkan umah lagi...porahhhhh!!! Hilang respect weii....buat keje sekerat2..apa mende ntah..

Sbb gaya 1st impression mcm OK, sapelah sangka nak kene kencing kan...ajak la berjumpa dlm ujung bulan 12 jugak tu kat gerai mkn area Sg Besi utk finalised discussion...time tu pon nampak mcm OK...even my 2 frens yg ada sama2 masa tu pon x sangka dia nih buat hal taik mcm nih...
Masa tu baru abis grooming kucing, aku sumpah lupa nak bawak duit down payment...so itu kami udahnya bank in sajer..(oh yes..we still have the transaction details)...dia dtg dgn wife dia...selain citer hal bikin keja, ada jugakla citer2 jejak kasih memori silam (whatever!) which i dont really want to know, not interested ler...not my bunch of frens, not my cup of tea...beriya2 cerita as if aku ni sek teknik/voka...eh...eh....eh...aku pedulik apa sape kawin sape...sape tackle sape whatsoever...duh!!

Aha..selepas perjumpaan tu...sibuk la dia nih dok tanya bila nak start buat...sbb dia dah nak abis job, tgh free...eh...mcm pantas buat keje..selepas dah bank in duit...dah bagi kunci umah..dia start beli barang, keje pon jalan....uihhh...pantas kejenya...mmg la mcm puas hati...siap puji...tapi...Hhmmmm...rupanya pantas sbb dia salah dengar, depa ingat aku nak move in by Feb, to be exact early Feb..so ngam2 sebulan bikin keje..tu yg pantas gile babs tu...bila aku ckp depa salah dengar, aku nak masuk late Feb...aha....itulah permulaan hazabnya...dari ramai tinggal 2 orang...dari hari2 dtg keje jadik dtg hari2 tertentu...berminggu x gerak keje pon ada..kadang2 weekend ada..kadang2 weekend xde....macam2la pe'el nya...kata buat kat Rawang..tp tengok fesbuk mcm ada kat tmpt lain...aku masih bersangka baik..aku sedpkan hati dgn kata maybe pekerja nya ramai so boleh bahagi2kan cukup utk semua tempat...sangkaan meleset sama sekali rupanya...

Kisahnya ada job di tempat lain...job cuci longkang...job minor renovation di rumah orang lain...yg bestnya..rumah org lain tu sebenarnya rumah seorang kawan sekolah juga, Shikin namanya...yg mana dia pon terima nasib yg sama mcm kami...duit sudah bagi...barang ada sudah beli..tp yg lagi kesian..keje x jalan2 lagi...bangang2 pon umah aku tu nampak jugakla perubahannya walau ada caca merba sana sini...tp umah Shikin ni...apa pon x bikin lagi ceiling cornishnya tu...yg pasti percent belum siap lg banyak dr yg dah siap...aha...kene main dah kami ni....modus operandi pon sama jek...Bila Big Boss contact2 dgn si Shikin ni...ehh...cerita nya sama...copy paste!

 Hhhmmm...ni la orgnya yg so-called fren...tp tikam kawan sendiri...kita ni nak tolong sama2 Melayu, nak bg biz kat kawan...sudahnya kita kene main...yg fren2 dgn Big Boss tu yg lelaki...yg wife tu aku geram sgt...sbb x respon bila aku pm FBnya baik2 tanya mcm mana aku nak keep in tuch dgn suaminya tuh selepas menyepi diri tinggalkan umah aku x siap2...

See...tarikh 22 March..dah nak dekat sebulan lewat dari tarikh yg dia patut serah kunci dan siapkan umah...seen but no reply...Sebelum tu berjanji bagai...balance pay in cash..umah siap dlm 10 hari...hah...kelaut!! Big Boss dah ckp..kami terpaksa extend tenancy agreement sbb patut keluar umah by Feb..bahana umah x siap...kene extend...kami kene charge rm100 sehari..kalau dia x siap2..rm100 tu kami akan kenekan pd dia plak..sbb pasal dia x siapkan umah on time...haaa...terus menyepi...padahal Big Boss tetap bg duit..dengan harapan dia x buat taik dan siapkan umah...haramm...umah ttp x siap!! Patutnya jgn dibagi duit tu...tp sape sangka..kata kawan...rupanya...hhmmm....

Sbb 22 March tu dia x reply..kami x pegila umah sana tu nak amik kunci konon2nya...dia janji dgn Big Boss next Sabtu dtg pukul 4 ptg utk amik kunci...kami pi la sana....takde sorg pon kat sana..dia pon batang hidung x nampak...telefon x angkat, sms x reply..itu yg aku tulis udahnya kat wall FB dia...tgk tu...tarikh 29 March...maknanya 2x la setan ni janji nak dtg tp xde...kalau x dpt dtg bg la tau..ni main senyap je...ko ingat rumah aku nak pi umah Rawang tu dekat ke...ko ingat kete aku pakai air kencing barangkali??

Pic kiri:
Selepas x dpt nak hubungi si lelaki ni pada 29 March tu...aku try wife dia di FB..sbb aku xde no hp dia nak whatsapp..cuba tgk..sekali lagi SEEN but no reply...apsal xnak reply?? Dari soalan aku tuh ...sah2 aku x dpt contact laki dia kan...menyampah aku...aku unfren minah ni sbb menyampah...arr...mmg dia x rugi apa2...aku pon sama..

Pic kanan:
Sbb Sabtu tu xdpt amik kunci..esoknya pada hari Ahad (30 March) kami buat la apa yg kami terpaksa buat..break in rumah sendiri..this time aku try pm si Edi pulak...seperti yg dijangka kan...wajibla x reply...kalau dia reply mau aku sujud syukur kat situ..boleh??? Oh...lepas tu si lelaki ni unfren aku plak...kalau xde salah kenapa nak unfren kan??!

Big Boss lagi la..non stop call n wasap..tp x reply...kami laki bini plak masam muka kejap bahana setan ni....

Rumah x berkemas...yang dijanji nak pasang x pasang..bilik aku x berpintu...pintu kaca kucing xde..maksudnya xde tu aku pon x tau..katanya dah order tp haram xnampak...ko mkn duit aku ke??? Kes pintu lagi satu...masa deal..semua pintu tukar...sbb asalnya pakai pintu biasa...aku nak pintu yg kotak2 yg tebal sikit...ala...pintu yg mcm chocolate bar tu...aku nak cat kaler putih semua pintu..dia tu pon iye2 la...sekali masa dtg check umah...pintu yg lama x berganti tp dicat warna coklat....arrr....pastu bila kita ckp katanya mana ada janji nak tukar pintu..nampak menipu kan..kalau x buat apa aku zikir2 pasal pintu...aku rasa dia lupa..almaklum byk projek agaknya..sudahnya...ntah apa slow talk dgn Big Boss dia agreed nak tukar pintu...masalahnya slps dia menghilang ni...pintu bilik aku yg dah dia tanggalkan tu semua x berganti...kalau ada pintunya boleh kami pasang..ini pintu pon x beli..so aku kene kluar duit LAGI utk beli dan pasang pintu...pintu kaca bilik kucing mmg xde la..tinggal harapan...sebelum ni kata dah order..tp xde pon...penipu sgt...kurang ajar kan??!

Pintu utama pulak...dah salah ditebuk utk ruang tombol..aku panggil org pasang kunci mmg x boleh masuk... sbb tempat yang di lubangkan measurement x ngam dgn jenis tombol..kes salah tebuk....xke aku mengalami kerugian..dah salah buat...ko tinggalkan aje kan??!!

Lampu yg sepatutnya berganti tidak diganti...mosaic yg pecah x dibuat balik...lampu yg salah pasang x dibetulkan...sampah x dibuang...railing langsir yg salah pasang x dibetulkan...barang dibeli main letak sembarang...cat ko tinggalkan kat luar....dia cuma tinggalkan satu kereta sorong dgn ntah hape2 ntah dlm tu..sakit hati aku! Cat rumah pon x rata...depan kaler lain tepi kaler lain...aku rasa dia pon x nampak...sbb dia pon mcm hantar pekerja je kat sana...aku x rasa dia ada masa nak belek hasil keje anak buah dia tuh...asal boleh..asal siap agaknya...

Para kayu kat bilik kucing...hhmm..katanya boleh buat para kukuh...berat 10kg pon x jatuh....haa...masa aku pi...kayu yg digunakan hanyalah kayu plywood..kalau kucing aku tdo golek2 pon boleh rebah....itu belum depa main wrestling....lain disuruh lain dipasang..pentipu sgt ko nih kan?! Cat para tuh mcm nak x nak aje..kesimpulannya mmg buruk sgt!

Dia suruh kami beli lampu la apa2 nak pasang dlam umah sbb nanti dia boleh pasangkan sekali...kami beli la lampu..beli la railing langsir..mmgla dipasangkan...alhamdulillah...walaupun ada yg salah ada yg terbalik at least berpasang...kalau ko rasa terbeban, jgn janji, jangan ckp apa...kalau boleh buat...buat...x boleh x apa...kami x mintak ko pasang tp sbb dia offer..kami ok jer la...kot la depa malas sbb kami bising salah pasang tp so far, aku ngan Big Boss mmg ckp baik2...yelah org buat rumah kita kan, nak la jaga hati... celing dekat porch pon kami x minta tp dia nak bg free, kawan2 katanya...haaa...yg free siap...yg berbayar x siap..mcm mana tu??

Hah...ni tong sampah ni x berangkat walhal dah penuh....so takkan nak biarkan depan umah...kisahnya aku la kene kluar duit aku sendirik lagi..utk clearkan tong ni....kurang ajar kan??

Ni masa awal2...kemain lagi ....overtime katanya...mmgla...sbb ko ingat nak pindah awal bulan 2 kan...lepas ko tau hujung bulan 2....jgnkan overtime..keje biasa pon xde..sibuk job cuci longkang...cat stadium...hooray2 dgn kelab kete Waja...kan...kan...x salah nak beriadah dgn family...tp dah ko tau ko ada job..siapkanla...ini setiap kali nak dtg weekend payah sgt..asyik xde la..halfday la..tu belum masa pilih cat...kelam kabut je nak cepat sbb ko sibuk nak pi beli kasut anak kan...kan...

Menyampah! Hati2 ya...kalau jumpa dgn ini org..x payah kasi job melainkan korg sudi nak leburkan duit....dia selalu cerita org x bayar last payment dia...so aku mcm tertanya2..apsal org tak bayar..mmg setiap job ko tergantung mcm ni ka??


Kami ni bukan xde hati perut...tanya baik2 tak nak jawab...aku percaya semua benda boleh diskas..anak sakit ka...ke kot dia yg sakit ka...kot la at the end job ni xde untung..atau mmg salah kira duitnya x cukup ka...atau xde manpower nak buat kerja...atau ko nak stop xnak buat ke...apa pon masalahnya..ckpla!! Dari diam je x bgtau apa..kami dok tertanya2 apsal... Dia ada ckp..cat yg aku pilih tu kaler mahal..kaler kene bancuh bukan yg readymade...mana lah aku tau kan...dah ko bg katalog aku pilih je la....xde plak dia bgtau ini mahal ka ini murah...kot ler lari bajet sbb pilih cat mahal, xde untung...kene la bg tau...kan...bila diam jer mmg la mengundang kemarahan org...

Yg pasal kes kawan Big Boss seorg lagi yg kene kencing jugak tu kan...si Shikin, dia pon call2 xdpt..call wife dia x angkat...bila call guna no hp lain ....eh...ada org jawab pulak..means hidup la lagi depa nih kan...tp mcm biasa banyak drama nye, nanti call balik la...line x clear la, x dengar la...alasan nak hang up cepat je semua nih...so sah ler dia angkat call kami sbb nak berdiam dan melarikan diri..yg bestnya..Shikin ni dah pi carik dia kat umah kat Kayu Ara tu...opkos la jumpa kan..tp dia xde kat umah..bininya yg ada..haa..menggelupur la balik sbb org dah carik sampai ke umah....dengarnya dia berjanji lagi...akan buat sampai siap...err...ntah siap ke idak...kita tgk dan lihat...yg itu mmg harus la carik kat umah sbb dah bayar RM12k, separuh dari harga yg dia quote tp apa pon tak siap kan...kami ni...dah lebur RM17k...sbb dia dah buat bencana ni...aku kene la carik kontraktor lain nak perabih keje dia yg tingal sikit sana sikit sini...ko ingat aku ni cap duit??? ke aku bleh main petik2 duit dari pokok???

Sekarang ni..hati2la..kawan sendiri pon belum tentu boleh percaya...

Kalau ko baca la Edi....bawakla2 bertaubat...ko dah susahkan org...nanti org lain pon akan susahkan ko...lembu dipegang pada talinya...manusia dipegang pada janji...so ko ni kategori mana? lembukah? orgkah? Atau tiada dlm dlm senarai di atas??

Pengajaran utk semua, lain kali kene jugak2 buat aggreement ke hape sblm keje berjalan, x kisahla ko kawan ke..sedara ke...susah nak percaya org kalau gini keadaannnya...perjanjian untuk tempoh nak bg duit, nak bagi bape percent, tarikh siap bila, kalau x siap nak penalti berapa, semua kene buat dan amik kira, jgn jadi mcm kami, bodoh kami ni sbb percaya kawan, semua atas janji mulut...full quotation pon x dibagi, katanya nanti terkejut tgk harga sbb lagi tinggi dari yg dia quote...sbb full quotation detail dan itemised semua..harga kawan2 la katanya...patutnya kami mintak jugak quotation tu...sekarang sama jek...kene kluar duit 2x..



Monday, 31 March 2014

Kesian jun mee...

As salam...

Ini Jun Mee..budak hitam kesayangan mamabetty..ada nampak apa2 yg pelik? xde kan...

Ni? pon x nampak apa2 kan...

Makan minum semua ok, poo pee pon ok....tapi rupanya x ok...sob..sob...sob...

Hari Rabu hari tu bg makan wetfud...makan jemaah la budak2 ni...Jun Mee joined the crowd, dia pon makan sama...nampak ok..xde yg pelik2...Khamis pon ok...
Hari Jumaat la..tiba2 big boss call, katanya tinge Jun Mee mcm luka...bengkak...mcm berdarah, x pasti discharge ke pus...x sangka la serius sgt..so mcm biasa kasi spray Colloidal Silver aje..hari Sabtu nampak mcm dah kering...kami spray lagi...Hari Ahad nampak bengkak balik...dah la Ahad tu bz, ptg baru sampai umah...penat jgn ckp ler...tapi xleh jadi...hati aku risau...apa kes plak tinge anak aku sekor ni...hhmmm...terus rush pi klinik...nasib baik klinik tutup pukul 8.30...kali ni kami pi vet di Puncak Jalil...vet yg baru beroperasi..tapi servisnya alhamdulillah memuaskan...

Check punye check, Dr kata yg basah2 tu nanah...arrr....panik.kejap...kami diberitahu mende ni dah pecah, dia cepat berlaku sbb tu masa Rabu Khamis tu xde apa2..in fact telingan Jun Mee bersih, sebelah aje yg kene ni... dan dia dah vaccinate dah, dah pakai ubat kutu cuma ubat cacing je yg outdated pasal payah nak bagi makan ubat pill budak ni...kalau bg mkn ubat, pill tu sampai hancur lencun, mulut dia dah berbuih2 ngan air liur tapi nak telan ubat tu tidak sesekali...degil kan...

So Dr dah clean tinge dia..dapatla inject 1 das kat montot dia..so balik continue ubat dan antibiotic utk seminggu then dtg balik utk follow up...pelik tau baik je budak ni...kalau kat umah mesti dah meronta mcm kene sawan...so hari ni mulalah aktiviti berperang dengan Jun Mee 2x sehari... Jun Mee dah pon aku asingkan, kuarantin dlm cage utk penyembuhan yg maksimum..xmo dia stress2..supaya scepat sihat..itu pon si kakak dah rajin teman si Jun mee...dia tido atas cage Jun Mee...

P/S: Cepat sihat Jun Mee..mama risau...


Tuesday, 25 March 2014

Hari ahjumma ahjussi sedunia

As salam..

Hari Ahad punye citer...plannya apa?? hhmm..nak perabih voucher Kyochon..nilainya RM120...syg pulak kalau x guna...kan....so...gigihnya pi 1U...demi Kyochon kekdahnya...

Voucher ni dpt sbb masa pi food testing dulu...ada order yg x sampai....so dia pujuk ler kami2 ni dgn janji nak bagi voucher...

Muka2 gembira mkn kat sini...lagi!! Hahahhahah...hot jugak tempat nie...penuh jer...staff x berapa ramai..balik2 muka sama...patutla setiap kali baca review..mana table yg sempat di serve bagus..dpr ler pujian...table yg serve ala2 lepas tengkuk punye standard...dpt la makian...
Haish, masih teringat2 ayam goreng sedap itu...mana ntah nak cekau resipi nih??

Dap nye...dapnye....dari smlm mmg lapa..mkn dinner awal....pastu tgh malam perut pedih...harusla aku makan tak tgk kiri kanan esoknya kannn...
Kalau korang rasa ayam2 ni semua sedap2....haaa....yg bawah ni lagi sedap mata memndang...sejak first time kami dtg...suka benar kami tgk staff yg sorg nie...ala2 abg pedas gayanya....sape pulak abg pedas???
|
|
|
|
|
V
Ni la abg pedas weolls...sesambil mkn...cuci mata...hakhakhak....Sape yg baca buku karya Melur Jelita (MJ), buku I love you stupid ngan My precious iris, dia tau la kisah abang pedas nih...hekhekhek...Dulu abg pedas ni yg serve table kitaorg, this time abg x berapa pedas serta ireng2 skit yg serve...alaaaaaa.....tp...gigih la acix nana snap pic...pantasssss jari crinkle cut uolls ehh....kihkihkih

Lepas tu...kami jenjalan carik present si cah cantik yg dah selamat melahirkan baby boy...baby Ziq kami panggil...Yus Ziqrul namanya...tak ingat pulak ada sambungan ke idak...rata2 baju baby banyak yg girl punya yg kiut2...so finally decide nak beli something yg berguna..utk jangka masa lama..beli baju pakainya sekejap jer..dah ler disyakki baby Ziq tu tinggi...sbb kakinya panjang...

Haih...penat la jalan....duduk minum dulu..dah pot pet pot pet...pastu..sambung pulak kat Ko Hyang, meletop la perut weii.....ehehehhehehe *entry Ko Hyang di sini*

Ni la antara menu kat Ko Hyang tu...menarik kan...kan....bibimbap dia mmg sedap tau.. pa Jeon Nya pon....bulgogi bokem pon..ehhh...semua sedap plak...ekehehhehehehehehe....Aku ni setiap kali dtg sini mesti bercita2 nak mkn tu la..ini la...tp...sampai jer kedai tu...terus order pa jeon...haihh...mcm tade menu lain...bibimbap kat sini wayyyyy better dr yg kat Dubu Dubu... banchan ikan bilis dia mmg winner...mkn ngan kicap n nasik panas pon sedap...sayangnya x buang kepala jek...ala...x buang kepala pon laju jek aku makan....huuhuhuh...

Ehhhh....Ehhh.....Eehhh.....Ntah kenapa....pic 2 org ni aku selang selikan dgn pic hot dog..nape ek??? Ouuh...mystery sgtttt...... Hew..hew...hew... *_*
Ohh..this time xde saket mata...2 ketul ni dah ada nama baru...ku perkenalkan Bobo & Wawa...ala2 Bonnie & Clyde sangat kan...partner in bed crime gitu...haaaa...boleh gitu....apa motif pic nih??? Ntah!!

P/S: Pic ehsan dr bangbo n tok sukar dilawan...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers