Geng Betty

Topics

AIR ASIA SALE (7) ayam (3) bake (4) Bebe (3) betty (35) Bokashi (62) Boo Yong (11) books (21) Budak Asrama (26) cikgu (7) daging (4) emo (117) ethics approval (13) family (35) Fei Mau (10) friends (103) Giant (16) holiday (7) Lulu (29) lyrics (6) Mail Lambung (10) makan2 (53) momot (11) Moochin (2) movie (5) pasta (4) PETKNODE (8) Peya (2) Ramadhan (3) rencam (137) Rozy Tiger (54) salad (5) sale (20) sotong (3) spss (5) Sunkiss (10) umah baru (16)

Thursday, 30 October 2014

Gurls Day Out + Plus Bazaar

As salam...

A few weeks lepas..ye..ye..mmg sedikit basi cerita ni...kami2 ni kluar la berjimba2 berpoya..

Girls Day Out gituh..incik2 suami, incik boipren, incik tunang dan sewaktu dengannya semua tinggal di rumah...Ala..bukan apa..kami ni spend time dgn sorg kawan yg bakal melansungkan perkahwinan masa tu..nak buat Hens Party a.k.a Bachelorette Party (bukan party ayam, mak hayam atau party menjadi ayam jadian ek!) mestilah x boleh kan..xde masa..bizi....pastuh bukannya boleh order male stripper pon khennn..hahahaha...
So we decided utk keluar shopping la..catching up.. almaklum lama x duduk sembang masalah dunia bersama...kebetulannya ada PLUS BAZAAR kat Jaya One PJ tuh....heyy...bukan plusliner bas tu..bukan tol plus juga..ni haa..ada bukak bazaar khas utk org2 plus size..so..kami2 kategori dompot2 katik2 ni suka bebeno la gaya nya!

Ini shopping fasa 1..beli barang lite2 sajork..sesambil tunggu ahli jemaah yg lewat sket...eh..lapar!! Udahnya benti lunch dulu...tak tergamak aku nak tunjuk..pengsan uolls tgk pinggan weolls..kahahhaha...tgh2 ari mkn nasik..order lagik sandwich bikin kudap2...kudap2 ai tell you...hahahaha...air? haih..toksah citer..bergelas2..kehehehhe...Setelah semuanya sendawa kekenyangan (acixkurung sendawa banyak kali sbb dia heboh nak minum coke ke hape ntah, so segala angin2 simpanannya sudah berjaya dikeluarkan dgn jayanya)..so kami pon bergerak masuk bazaar balik..this time..shopping for real la kononnya..berkobar2 semua nih...muka sexcited excited xleh blah..muka nak perabih duit..

Hah..aktiviti shopping berjalan lancar..tgk2..selak2..try2..pastu beli..byk jugakla online seller yg dpt jumpa dan berkenalan..almaklum selama ni membeli belah online, so communicate mll fb atau hp je..
Byk jugak itemnya..baju2, kasut2, aksesori, makanan pon bersepah..dari popcorn sampai ke cuppies...
Yg baju mint green yg acixkurung try tu..kami beli kat Kazenstore..sellernya kelakar, friendly dan selamba..first time jumpa tapi boleh gelak2 mcm dah kawan lama..bagus ni servisnya..selama ni x berapa heran nak beli kimono cardigan bagai..sampai sana..eh..comel jugak..selesa pon selesa..udahnya terjebak..aku beli kaler itam...ni beli khas nak pakai masa kawin si cik 'Hen' yg diraikan tu..kehehhe

Sebelum balik tu sempat pi photoshoot..bahana menunggu email dari penganjur utk pic ni la..aku lewat skit hapdet blog..tu la hasilnya..depa2 ni..campak hasil tangkapan masing2 berlari depan camera...puak2 ni mmg pantang dpt kamera termasukla aku! Photographer tu sporting sgt...siap ada pic yg x cun.. kami snap lagi skali.....

Akhirnya..setelah kaki penat dan duit hampir surut dalam wallet..berbondong2 la kluar dr bazaar..haa..haus pulak...carik kopi la...kat sini sambung bruk brek bruk brek lagi sampai malam...harusla panjang sembangnya...ada banyak berita terkini dan sensasi kene di bahaskan....kohohohooh...

Hah..ni la cik "hen'" atau 'ayam' yg diraikan...Ahad lepas selamat dah Bella diijabkabulkan..ha..itu entry lain..tu pon heboh jugak ceritanya..idakla mcm Wedding Breaker Arianna Rose tu...tp ini more kepada pelamin breaker..dtg jauh2 pastu nak robohkan pelamin org...hazab korg nie..hahahahah!!

Seronok sgt event ni..plus size online seller di kumpulkan dibawah satu bumbung..ada yg bg offer dan diskaun sbb menyokong event nie..seronok sgt bila selak2 baju pastuh ada size..hhmm..org2 kurus mesti x faham perasaan ni...ada lucky draw...ada free tshirt kalau beli rm200 above in 1 receipt..ada free photoshoot...best sgt nih...FAT IS FAB..please ..please...nanti buat lagi yea..

P/S: Sygnya cah cantek x ada..next time ok...




Thursday, 23 October 2014

Huru Hara I Want To Touch A Dog

As Salam...

Kecoh skrg..isu event 'I Want To Touch A Dog'...pening kepala...satu Malaysia kecoh..event ni dikatakan tidak mengambil kira sensitiviti umat Islam terhadap anjing...aku x setuju la...aku rasa yg melenting2 ni org Melayu je..sbb Islam tu indah dan luas..terutama apa bila berckp ttg pendapat mazhab...

Jgn buat speku pulak kata aku nak bela anjing..aku x sejahil yg ko fikirkan..cuma pendapat tak sama...sblm ni aku like2 page anjing..aku share pic anjing esp corgi my fav tu sbb katik2 saiznya..terus dpt pm suh mengucap..kembali kpd islam..kgn hidup dlm kesesatan..apa korg nie..

Event ni katanya dpt kelulusan palsu la..surat palsu la..hakikatnya mmg dpt kelulusan dari MAIS..ko tau tak betapa bersusahnya org tu turun naik nak dptkan kelulusan dan ustaz yg mau beri penerangan masa event tu..dah kalau ko dgr la tazkirah ustaz masa event (kalau bother utk carik la kan..korg kan suka share2 without knowing the truth).. dia pun explain mengikut apa yg ajarkan oleh mazhab Syafie, dia cuma nak tukar mindset org je supaya jgn pandang hina pada ciptaan Allah sekalipun ia hanya seekor anjing...x ada pulak dia kata ok..kita boleh bela anjing lepas ni..x ada!


Aku?
Aku rasa menyampah dengan depa2 yg menghukum tanpa tau tujuan event tu diadakan..lepas tu bising dan beremosi tak tentu pasal.. kutuk mengutuk..keji..fitnah berleluasa bahana event ni...keyboard warrior bersepah2..tiba2 ustaz dan ustazah instant tumbuh bagai kurap cendawan..Aku ambil pendekatan untuk berdiam saja..xde faedah ajak berbincang..sbb mereka mmg tak mahu faham...mungkin niatnya baik..nak 'sedarkan' kesilapan kawan2 atau org2 yg dirasakan dah buat silap dan tersalah pilih arah tujuan bila turut sama menyertai event tuh..but wait...do you think i can easily be fooled? Sbb aku tau aku cetek ilmu ni la aku buat extensive reading and korek2 sebanyak mana vid2 ustaz2 kat you tube berkenaan isu nih..ko tau tak?? Ko tak tau tu kan..sbb tu korg bash aku mcm2..as if aku ni dah sesat..sedih sgt2 rasanya..of all pll yg aku kenal..why must it be you..

Aku cut and paste balik tujuan event nie yang aku dpt dari page event tu sendiri..so baca dengan hati terbuka dan lapang dada..

Just for the curious with heart to touch a dog. Open to all race and religion and age. A free event. For the muslims, we will talk about sertu as well as practical on it.


The main reason is to overcome fear, just pat/touch and for the muslim, to clean it 
properly.


Reason why I am doing this is to find a tactful way if I ever need to savebone I would know how InsyaAllah. 
Not to promote dog ownership as this small event is just for the curious. I doubt it should be about anything else. But if it actually sensitized some individual, do clarify it first before it will be drawn to fitnah. Wallahualam.


Dah baca?? So..event ni bukan nak menyeru org Islam utk bela anjing beramai2 lepas ni...tidak..bukan...bukan itu....mende ni cuma nak kikis imej dan stigma negative serta jijik terhadap anjing..esp org2 Melayu Islam ni..nak bentuk rasa kesian sekaligus mengurangkan kes2 animal cruelty sbb anjing dan kucing antara haiwan pets yg kerap jadi stray dan terlibatkan dgn kes cruelty.. Ada yg bangkitkan nanti ada event pegang babi pulak..ko dah gila? sejak bila ada babi merewang2 kat jalan mesia ni..ada ke ko tgk babi2 terbiar babi jalanan kat belakang chowkit or belakang klcc? pernah ke babi sondol2 kaki ko mintak makan kat foodcourt? ada? agak2 la sikit..bagi contoh pon dah x berapa nak bijak...

Ada yg kata...kalau nak educate kenapa bawak poodle2 comel..anjing2 jinak yg dah dipelihara takpun kenapa tak bawak patung anjing je..or apsal x bawak tu haa anjing2 kurap tepi jalan...ok..satu lagi soalan agak bingai pada aku..benda ni nak overcome fear..so mestilah bermula dgn perkara yg paling mudah..kalau ko bawak anjing garang ke anjing gila ke..forever and ever la depa takut anjing..hakikatnya..x semua stray diluar tu garang dan jahat..cumanya kita ni xde ilmu mcm mana approach dgn cara yg betul..anjing tak sama mcm kucing..even ko approach arnab ke sugar glider ke yang jinak2 tu pon berbeza..sbb setiap haiwan tu ada ciri dan tabiat berbeza.. event ni nak buang rasa takut pada anjing la..bukan pada plushie or patung...ngek sgt opinion ko kan..

Kalau la satu hari ditakdirkan tertembung dgn kes anjing yg baru kene langgar ke..jatuh longkang ke..aku ni x la takut nak tolong angkat ke hape..isu samak dan sertu x perlu dipertikaikan..sbb anjing tu x dinafikan kategori najis..so mmg ko kene bersihkan diri lepas tu..itu jer...even masa kat event tu..ada sertu coaches yg ajar cara sama k dan sertu yg betul..ada yg kata..budak2 pon reti buat samak sertu tu..ouh really...bagusla..x semua org pandai mcm anak ko kot..so ada yg nak mengajar..kan bagus tuh.. Aku pon baru tau selain sabun taharah ada satu lagi sabun clay base dlm bentuk liquid yg boleh guna untuk tujuan pensucian, bahan yg sama jugakla ni guna untuk sertu dan samak dapur Ikea tuh dulu...ko tau? Hmm..mesti tak tau kan..

Ada yg sebut sajer2 pegang anjing tu haram, peluk2 anjing tu haram..bak kata ustaz retis tu la kan..but then ko tau ke org2 yg dtg tu kompom mazhab apa yg depa pegang? Tak kisahla org..aku sekali lagi nak bagitau aku pandang ia sebagai satu cara utk belajar..itu jer.bila dah ramai2 yg dtg..penganjur pon x menang tangan nak perhati perangai semua yg hadir..yg hadir ramai..kawasan luar..kot ada yg terover tu mungkin excited sbb first time dpt pegang anjing sedangkan selalunya dah dimomok2 yg anjing tu haram..siap ada yg ajar anak2 baling batu kalau nampak anjing...apa sebenarnya yg ko terapkan pada anak2 kalau itu yg ko ajar..as if its not ok to be cruel to animal but its fine to hit a dog sbb dia haram..salah tu! mmg anjing tu haram...tapi haram dimakan dagingnya bukan utk dipegang..stil jadi kesalahan kalau kita sengaja menyakitinya..bila nak bela perlu ada tujuan dan sebab2 tertentu.....itu jer..kenapalah korg suka susah2kan benda mudah.. itu belum kata dah pegang anjing tu..kene mandi wajib semuanya...aku tatau nak gelak or nak nangis..ustaz planet mana yg dia belajar nih..org komen ko pon sibuk nak mengkomen tp komen ko tu hampass tau tak..adoii..

Part paling kesian..ustaz yg datang tu dikatanya Kristian..org2 melayu yg dtg tu semua dah murtad, kena balik bertaubat dan mengucap, yg datang tu sebenarnya jemaah gereja jalan gasing...dasyat betul 'nasik tambah' korg nih...aku tatau pon ada gereja sana..aku tau jalan gasing tu ada hosp vet yg besar je dan servicenya tip top ..tu jer...



Allah..korg dah main fitnah2 nih..x tau kisah sebenar dok share sana sini..caner tu? Kalau ustaz tu jiran sebelah umah boleh ko mintak maaf, kalau jauh pastu kenal pon idak..caner? Dah la banyak 'nasik tambah
nya setiap kali di share..dan disetiap sharing tu da jek mengkomen2 hebat yg maki2..mcm mana ni wei...sape nak jawab nih..
Mcm la ko tak tau game org2 Malaysia ni..kaki photoshop dah kaki 'nasik tambah'..berapa banyak cerita tipu muncul bila ada yg depa x suka atau x kene dgn selera..pic jgn ckpla..lagi melambak..almaklum software photoshop pon ada yg free kan...hhmm...

 

Ni la yang aku cuba nak ckp tp x reti..tp alhamdulillah semuanya yg aku rasa dah terangkum dlm ceramah ustaz nie..terdapat keluasan dalam 4 mazhab  ni..so kenapa perlu taksub dgn 1 mazhab je dan yg bestnya mazhab yg ko dok ikut tu pon aku rasa ko x khatam habis..mcm yg ustaz ni ckp..org menolak apa yg imam malik ckp sedangkan dia tu guru kepada imam syafie..imam syafie pon x pernah tolak apa yg guru dia ajarkan so korg2 ni semua ni dah kenapa?



Ni lagi..dengar sampai habis tau..penerangan dari ustaz rasul dahri pulak...


P/S: 
kang mesti kecoh kata ni ustaz wahabi la..ustaz liberal..takpun dikatanya syiah..almaklum..kata2 ustaz pemes atau ustaz retis lebih diambil kira, padahal mereka ni cuma ada pandangan yg berbeza dan semestinya seperti kita jugak mereka bukan maksum ie tidak terlepas dari kesilapan dan dosa.


Mmg selalunya mcm tu..pantang ada pandangan yang beza sikit..mula lah melabel org..kita dok canang Islam itu indah..tp kita sendiri dok tunjuk ke org2 non Muslim perangai kita yang tak berapa nak 'indah' tu bila mengkomen..yg bestnya para pengkomen2 tu..ada yg picnya dok tayang tetek dah separuh terkeluar..ada yg pic peluk2 bf/gf..eehhh...hipokrit sgt kan...


Senang aje nak porak perandakan org Islam kat Malaysia ni..ko tabur je pasal anjing dan babi..menggelupur tonggang terbalik semua...x payah sebut la pasal araknya..judinya..x payah..dua ni cukup..
Berborak dgn kawan Palestinian dan those yg dtg dari middle east dan mereka yg dah migrate to western countries..semua geleng kepala, aku pon tak tau nak ckp apa..kalau kita ckp nanti dikata dakyah2 liberalisme dah menyusup masuk la hape..siap suh aku belajar dan carik ustaz utk rujukan..well i did! apa yg aku dpt..ustaz2 sendiri bercanggah pendapat satu sama lain..kita yg bawah2 ni lagi la..nilaikan sendiri dan jgn melabel org kalau dia ada pendapat berbeza asalkan x lari dr landasan syariat..

Pada aku la..aku stil pandang benda ni in a positive way..sbb aku tau stp benda yg Allah ciptakan ada nilai dan fungsinya tersendiri..aku bukan nak besar2kan anjing..cuma..dlm korg kata anjing tu haiwan hina, haiwan jijik, haiwan najis, anjing la jugak Allah kurniankan sharp senses utk bantu dlm urusan search and rescue bila ada bangunan runtuh ke hape..utk carik dadah kat airport..untuk bantu org buta dan pekak (yea..hearing dog wujud..see..itu pon aku rasa ko tak tau)

Aku ada kawan..umah parents nya dah 3 x kene pecah dlm 1 bulan yg sama..2 kali tu report polis dan tukar kunci gril semua..mohon kerap adakan kawalan malam..x jadik..kene pecah lagi...dia pasang cc tv..x jalan..pencurik siap spray cctv dia ngan cat..dia risau keselamatan parents dia..sbb umah tu duduk berdua je anak2 keje semua kat kl..so dia pi spca dan adopt anjing..sbg guard dog..anjing ni duduk luar je..x masuk umah pon..dia siap amik maid utk uruskan anjing sbb bapak dia pon a bit skeptical pasal mende ni..baru xde kene pecah lagi..yg bestnya..lepas tu bapaknya kene bash dan kene pulau dgn ajk surau..lepas solat jemaah siap xmo salam sbb alasan najis..raya pon x dtg rumah..itu lagi gila aku rasa, sbb sah2 org tua  tu dah bersuci dan dlm wuduk sbb nak sembahyang..takkan dia nak lepas legar2 anjing dia time org dtg beraya kan..so sape yg narrow minded skrg nih? skrg ni pakcik tu dah tak heran..dia pi solat kat surau taman lain..dia ckp masa dia susah kene rompak bukan org bantu pon..dia bela bersebab..dah cuba ikhtiar lain x jalan..sape yg berani..asyik2 ada parang kat leher..barang kemas abis licin kene sapu dek perompak..

So kalau ada yg kata kami2 ni x berapa nak islam sbb kami xde pendapat yg sama dgn korg2 yang oh-so-pious-you yg x setuju pasal event ni..terpulangla..sbb benda khilaf ni mmg macm neverending...bawalah hala tuju masing2.. Insyaallah aku terus carik info dr kitab2 lain dan ustaz lain juga..sbb ni jugak la tiba2 rajin korek2 balik kitab lama arwah tok..nasib dlm bahasa melayu, kalau bahasa arab mampuih x paham..kene byk membaca dan rajin tanya..secara x lansung terbelajar juga sikit 2 berkenaan mazhab2 lain dalam aspek2 lain juga yg kita x belajar di sekolah..itu yg priceless sebenarnya..ok..dah..oh-so-not-pious-me nak log out...daa....








Wednesday, 15 October 2014

Kempunan kuih cara berlauk pulakkk...

As salam..

Ni kisah berzaman yg lepas..
Org lain...raya haji..masak hebat2..rendang la...hape la....aku  ehh...malas..masak sajer apa yg aku rasa aku nak mkn..after all nak tunggu masak dgg korban kan...huhuhuuh..

Kebetulannya..terjumpa pasta yg ada herbs tu..bila dah rebus..ada mcm bintik2 coklat n hijau...x sempat aku snap..cantik sgt2..kalau dah pasta...bikin bolognaise je la..kang bikin carbonara ada yg kembang2 tekak..almaklum x semua suka yg cheezy dan creamy2 ni like i do..kan...

Pastu...teringinnnnnnnnnnnnn sgt nak mkn kuih cara..gigih la buat jugak kan..pastu sedar2 xdok acuan..gilo tak...so sempat kluar pi beli..acuan baru..x pandai nak timing..cubaan ke 4 baru cantik naiknya...imagine la saiz kecik2 bentuk sampan tu..ada 1 acuan je..buat setengah kilo..sakit jugak la kaki..berdiri lama..
Senang aje buatnya...mai buat..jom...

Tepungnya..
1 cawan tepung
1 bijik telur
Air secukupnya
Warna kuning/sikit serbuk kunyit
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil minyak

Masukkan semua dlm blender dan tekan on..pasti halus..perhatikan kadar kelikatan...pekat sgt tambah air, cair sgt tambah tepung..ala2 kelikatan nak bikin roti jala tu la...
* ada org gantikan separuh air dengan santan atau susu cair/segar..tak kisah mana2 ok jer..sebab bila ada telur mmg tepungnya akan lembut
*minyak tu pon dah buat dia x berapa nak melekat, santan pon sama..ikut la selera masing2
*sukatan basic 1 cawan tepung mesti 1 bijik telur yg lain ikut la suka

Intinya..
Daging cincang
Bawang merah
Bawang putih
Sedikit halia
Serbuk kari
Serbuk rendang segera (optional..tp kalau ada sedap tau)
Sos tomato
Garam

Tumis bawang merah, bawang putih dan halia sikit tu...dah wangi masukkan serbuk kari dan serbuk rendang...mcm nak buat kari la kan..rempah masak..masukkan daging dan sos tomato... masak sampai daging tu kering..dah siap!!

Bahan tambahan..
Daun sup racik halus
Bawang goreng
Cili merah racik halus

Bahan dah ready..jom!

Aku amik beberapa helai daun pandan..koyak2kan bahagian ujung..satu hujung lagi dok ikat ngan getah..buat ala2 brush..
Tunggu acuan cukup panas..so celup brush pandan tu dlm minyak sikit dan oles2kan pada acuan..dah tu tuangla adunan 3/4 penuh..bila dah nampak mcm separuh masak tu..bubuh la inti dan taburla segala cili, daun sup n bawang goreng..bila dah masak kita cumgkil sikit ngan sudu atau cungkil gigi dia akan terbalik tertonggeng elok jer..x melekat...
kalau melekat..maknanya belum masak atau masa kita tuang adunan tu..acuan masih belum cukup panas..aku 4 kali try baru dpt elok...hahahahahaha!!!

Mcm mana nak tau acuan ko panas?? bila ko tuang adunan tu...ada bunyik mcm percik2..ala2 bunyik masuk ikan dlm minyak panas tu la...kalau senyap x bunyik..harusla melekat...walaupun acuan ko ada santan la ada minyak la..ttp lekat sbb x cukup panas..nak cepat masak..tutup la acuan kita dengan tudung periuk ke hape..aku malas..biarkan bukak jer..keheheheh...

Hah..siap jugak...ini la hasil projek gila pagi raya aji namanya....hohoohoho...Alhamdulillah...merasa la sorg sikit..

P/S: Misi melayan karenah selera tekak aku sendiri yg bukan2..




Tuesday, 14 October 2014

Budak2 kurap!

As salam..

Lama benar x hapdet apa2 kat blog..huru hara la sikit hidup la ni..ni dah surut  kejap...pas ni kang tenggelam timbul la lagi..apa nak buat..hidup kadang2 ada dia atas, ada kala duduk kat bawah..nasib baik x tertonggeng!

Baru2 nie, selalu perasan yg anak2 ni dok garuk2 sokmo..tengok mcm nak ada gatal2..aku cuci la sket2 telinga mana yg dpt..almaklum..nak cuci telinga macm nak kene potong tielinga, menggelupur x abis2..pelik aku tgk org yg kata kucing dia bleh naik stim bila dikorek telinga nya..untung la korg!! Lepas cuci tinge tu..spray la apa2 patut..ada yg kene mandi Malaseb..kami siap cloroxkan bilik semua..tp mcm x berapa jadi..gatalnya baik..pastu jadik balik..Asalnya budak2 ni nak di vaccine..dah delay dah berbulan sbb aku lupa bahana idup x berapa terurus ni kannn..udahnya lepas diskas2 dengan vet..better kene amik jab kurap dulu nanti 3 minggu lagi baru vaccine..pantas dia merebak, so baik rawat ini dulu..ada yg kene sikit2,,ada yg dah naik kat tinge..sian budak2 ni...at some point..ada sikit rasa mcm mama yg gagal..anak naik kurap pon lembab nak bertindak.. *nanges*

Setelah di kira2..eh..berapa trip kita nak ke vet ni..dah la carrier ada beberapa bijik jer..budak2nya ada 15 ekor..itu pon belum ku kira sekali anak2 angkat ie my community cat....udahnya..call vet datang umah..mujur ada vet yg flexible dan mmg boleh buat house visit kalau ada free..syukur..Big Boss yg buatkan appointment..biasalah...aku belakang tabir...hakhakhak..

Hari yang dijanjikan...aku pon sibukla angkut meja lipat tu bawak naik atas..nak mudahkan keje vet..anak2 pon excited..almaklum depa x pernah dpt meja dalam bilik..padahal....hhmm.... Bila nak start sesi..mcm biasa..anak yg paling friendly..si mama Ogy, Bokashi ngan Atoto yg serah diri ke depan..bagus..anak2 mama ada yg berani..si Mitchi tu tukang sebuk je..siap godek2 beg doktor..bikin malu betul...yg penakut2..harusla dah berdesup ilang...bermulalah keje aku n big boss kutip2 budak ni naik atas meja utk ditimbang sblm inject..penat wehh..dah mcm eksesais!! Mujur takde yg panjat naik para no 3 yg paling tinggi..big boss dah standby tangga lipat..hazab kannn...

Ni sesi si Nikitek..Allah...penakut kan dia nih...aku pon takut..sbb dia dah mcm x puas hati je kene pegang..dok berderam2 gitu..masukkan kepala bawah tudung la hape....udahnya aku pass kat bapaknya..Nikitek mmg anak big boss..ringan je budak ni..bulu je heboh lebey..

Ni si kakak..dia penakut juga..bukan penakut apa..dia x boleh terkejut..so kene pelan2 and sayang2..lemah lembut...kakak dlm 5kg lebih...kakak x perlu vaccine dah sbb dah senior..just continue maintain health dia jer..mmg perasan jugak kakak dah gemok sikit..im sooo happy...go kakak go!!

Ini antara anak2 baik yg x banyak karenah...terima kasih ya anak2..sbb x buat mama lari lintang pukang mcm org gila main marathon nak kejar korg...

Vet dan assistantnya..dr meja turun ke lantai...

Tak cukup ke lantai..pindah bilik pulak...bahana mengejar anak2 bulus yg escapist nih..

"I dont belive it...How dare you mama..how dare you bagi org cucuk2 montot Ebee ngan termometer pastu ngan jarum..Ebee tak suka tau!"
Budak nie..siap terajang penimbang doktor tau...haihhh...*_*

P/S: Alhamdulillah selesai semuanya...terima kasih pada Dr Imah dr Serve U Vet Care Shah Alam kerana sudi dtg..maapkan la anak2 ai yg banyak pe'el dan panjang akal ni ya...kehehhehe..


Friday, 3 October 2014

kacang panjang masak asam

As salam...

Hari2 mendung gini...malas benar nak masak..tekak tu pon kalau boleh nak mkn yg ringan2..yg kurang minyak..yang kurang rempah...so..aku bikin la kacang panjang masak asam...

Eehh..kuah ini...the most simple in da world I tell ya...bahan x banyak..rebus2 jer..harussss la sihat..khennn....nak jugak ku tepek resepi...sbb mudah sangat selalu lupa..pastu kelam kabut call mama Ampang..mama pon dah malas nak layan..telefon semata2 nak tanya resepi adik2 katanya...cehh!!


Kacang panjang masak asam

Bahan
Kacang panjang..nak guna kacang bendi pon boleh..sama jer
Bawang potong ikut suka
Sedikit lengkuas
*Cili blend sikit..dalam sesudu dua..cili ni nak amik feel jer
*Asam jawa
*Serbuk Ketumbar
Gula
Garam

Caranya
Amik penapis..letakkan bahan bertanda *..letakkan tapisan atas periuk...lalukan air sambil ramas2 bahan Dlm tapisan tu..air kita takung ku la nak buat kuah...hampas2 cili blend n asam yg tertinggal dlm tapisan tu dibuang
Masukkan bawang potong dan lengkuas yg diketuk
Masak atas api sampai mendidih..
Bila dah mendidih..masukkan kacang panjang..tunggu didih...
Masukkan garam dan gula secukup rasa..
Mendidih lagi..siap!!

Lauk ni harus marbeles makan ngan ikan goreng..serta sambal belacan dan ulam..nasik bertambah2 tanpa disedari ..yela..kang lauk ala2 masam ni mmg pembuka selera...uih..kecur liur wei..

 Hah..ni lawan dia!! Ikan tongkol sexy...

Ini pon boleh..ikan kerisi goreng..

Dah..nak nasik!! Nak nasik!! Kbye!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers