Geng Betty

Topics

AIR ASIA SALE (7) ayam (3) bake (4) Bebe (3) betty (35) Bokashi (62) Boo Yong (11) books (20) Budak Asrama (26) cikgu (7) daging (4) emo (114) ethics approval (13) family (33) Fei Mau (10) friends (101) Giant (16) holiday (7) Lulu (29) lyrics (6) Mail Lambung (10) makan2 (52) momot (11) Moochin (2) movie (5) pasta (4) PETKNODE (8) Peya (2) Ramadhan (3) rencam (134) Rozy Tiger (54) salad (5) sale (20) sotong (3) spss (5) Sunkiss (9) umah baru (15)

Friday, 25 July 2014

Baju raya..buku raya..

As Salam...

Lagi 2 hari nak raya...semua dok sibuk shopping baju raya..tak kira tua, muda atau bangka..sibuk carik baju raya...
Aku? Ala...x sempat...lupa pon iyer...so aku pakai sajer yg asalnya baju buat utk pi opis sebagai baju raya...tailor tu siap lambat..dah kebetulan siap time raya so buat je la sebagai baju raya...padahal hantar masa ujung bulan Feb tu...lama kan...
Lagi pun...hari raya ni yg seronok lebih kepada budak2...utk org dewasa lebih kepada utk berjumpa dgn keluarga dan sahabat handai utk eratkan silaturrahim..kan..

Sesambil jalan2 tu kan...iskh..takut jugak tgk baju2 la ni...kalau bukan season raya pon...bermanik sequin penuh..mengerlip2....itu belum lagi skrg ni dok gile dgn lace...x dinafikan lace ni cantik..manik tu cantik..sulaman tu cantik..tp kalau dah heavy sgt...takut aku...takut apa? Hhmm...yela...kalau mcm aku yg kerja biasa2 dipejabat kerajaan..kalau nak pakai baju mcm tu agak over rasanya..dah la kat sini jubah pon x digalakkan pakai..paham2 je la jubah lycra tu kan..melekat dan melekap..abis semua gunung ganang bukit dan lurah nampak jelas bentuknya...vpl jgn cakapla.. lycra tu pon byk jenis dan gred..ada tebal nipis dll..

Maybe ada yg kata baju vouge2 tu boleh bawak pi majlis...haa..iyer la..tp kita ni bukan hari2 ada dinner, high tea..bukan juga keturunan tengkurak tengku tengkik yg makin dlm hotel sokmo..kalau kenduri kawin tu buat dlm ballroom ber aircond boleh la pakai segala manik and lace..kalau dok bawak khemah..haih..buat panas basah ketiak je wehh..kehehhehe...

Apapun..itu semua terpulang kepada citarasa peribadi...aku sebenarnya suka lace..suka sgt2 tp terpaksa memilih2..dibuatnya kalau beli yg grand2 pastu x berpeluang nak pakai sbb x sesuai dgn situasi..kan dah membazir tuu....pastu kalau beading byk2 ni..mudah tertarik..tercabut..bab tu paling malas sekali aku nak layan...tu belum bab tersangkut2 lagi..haihh..

Tolongla jgn dressing mengerlip sgt..tp nak buat mcm mana..mmg some ppl they tend to overdo kan...atas bawah kilat mengerlip...pening aku..dah mcm walking christmas tree aku tgk..mcm pic ni la..koman2 dlm pic ni..org pakai baju 'supermeriah' ni pon sbb sebagai costume..bukan baju hari2..hahahahahaha...

Tidak shopping baju..smlm aku shopping buku...guna Big Boss punya voucher buku..nak beli buku lain tp dpt buku lain..apa kes?? Bahana ada seller yg dan menolak utk menerima voucher buku tu (expiry date 31st july 2014 tau!) Atas alasan apa ko tau?? Sbb masa 31st tu xde staff yg dah masuk opis..semua masih bercuti hari raya..so xde sape nak submit voucher tu ke Bank Negara utk claim..

Hhmmm...kenapa lah tak bgtau awal2..kalau promosi ke diskaun ke reti ko warwar dlm blog dlm website and FB..kalau ada specific date ko x terima voucher..kene la warwarkan jugak..dah la buku tu xde jual kat kedai buku..cuma kat tempat dia tu aje ada..org dtg dari jauh nak beli..ko ckp x boleh unless cash...haihh...buku tu aje dah berapa..kalau nak beli 3-4 buku..x ke beratus2..masa aku pegi smlm..ada sorg budak tu pon dtg nak beli guna book voucher..terkulat2 dia bila dengar kalau nak beli terima cash aje..sbb mmg nak guna..dia beli jugakla..walaupun dari gaya aku tau dia pon tension..Dahla masa dtg tu..opis tutup lampu...dah gelap...bila intai2 ada sekor sorg je staff dia tgh kemas2 gaya mcm nak balik jugak...aku siap telefon opis tu ..siap pm dlm FB suh bukak pintu sbb kami dtg nak beli buku..tapi xde yang angkat..so aku ketuk2 la pintu tu..baru dia bukak pintu semua..tersengih2 dia kluar dan ckp semua staff dah start cuti..eh..eh..eh..baru hari Khamis kot..kesimpulannya..next week penuh x bukak sebab dah dia kata xde staff nak hantar voucher ke Bank Negara kan..next Monday baru bukak..padahal kat FB dia siap tulis mula bercuti tutup opis on the 26th..mcm mana x bengang...malas nak gaduh tau bulan2 pose ni tp sungguhla depa x pikir org yg jauh2 dtg semata2 nak beli buku tuh..mmg la beli online depa pos tp dah aku niat nak beli pakai voucher buku kan..dptla jimat sikit cash..dah la nak raya nie..apa pon nak pakai duit.....tu yg aku tension tu...ngan Big Boss pon aku geram jugak..kalau diajak asyik malas je nak pi..kalau x..xdela masalah mcm ni..aku betul2 nak dan perlu buku tu tau..kalau x..xdela aku merempan katak mcm ni...

P/S: Nanti ada rezeki beli online je la..mahal pon mahal la..Ni la org melayu kalau meniaga..time raya tu kalau boleh sebulan nak tutup kedai...x mcm org cina..tutup kejap je..ko tgkla..time raya..semuaaaa tutup...almaklum...raya...part ni yg aku x gemar...btw..aku hari khamis dah keje...kalau aku rajin..rabu dah nak masuk opis..kensel je cuti yg dah apply sehari tu...baik simpan cuti tu utk perkara lain..raya pon kat KL jer..xde pi mana2 sgt...

Pic kredit kpd google.com





Tuesday, 22 July 2014

Kasih kembalilah - Rindu Ayen

As Salam...

Hari ni..sesambil buat kerja..dengar lagu lama ni..tiba2 rindu Ayen..Ayen dan Ayen je dlm kepala...mula lah sebak dada ni..ok..rasa sgt bangang sadis2 dlm opis di pagi Selasa okeh..\

Apa la khabar anak bujang aku tuh...makan ke tidak..minum ke tidak..tido kat mana...ada sakit selsema luka ke hape..mcm2 dlm kepala...Aku redha kalau ketentuannya Allah pinjamkan Ayen kejap je..x putus2 doakan Ayen selamat..harap Ayen x main tengah jalan..Ayen x bertembung dengan apa2 yg boleh mencederakan dia..ular ke hape..almaklum sebelah ladang kelapa sawit..

Ayen dlm kenangan..pic dgn acik Ila dia....masa ni kat pet event di Putrajaya..

Sunyinya malam ini aku sendirian,
Termenung di jendela terkenangkanmu,
Ku sedar kesilapanku,
Ku tak sengaja melakukannya,
Mengapa harus begini,
Tidak ku fikir kau pergi meninggalkan aku..

AYEN kembalilah, kembalilah
AYEN maafkanlah, maafkanku oh
AYEN kau tahu perasaanku
Betapa ku cinta padamu oh AYEN

AYEN kini ku sedar kesilapanku,
Ku harus menginsafi perbuatanku,
Ku pohon pada Yang Esa agar bukakan pintu hatimu,
Ku ingin engkau kembali bersama kita berdua membina cinta..

AYEN fahamilah, fahamilah
AYEN ku merindui dirimu, oh
AYEN sunyi hidupku tanpamu
Kembali, kembalilah AYEN kepada diriku


Rindu this girl too..my sweet pretty Betty...our last raya together..

P/S: masih berharap Ayen jumpa jalan pulang...walau apa pun keadaannya..mama tunggu Ayen ok..


Monday, 14 July 2014

Mainecoon utk direhome & hidup petai!!!

As salam...

hai..lama nya tak ke udara...cheewah...ala...bz la...dah mcm sotong aku nie..kejap2 jadik lipas kudung...tp...sotong ngan lipas kudung yg gemot2 sikit la...kahahahahahahha..

Kebizian aku nih bermusim...so..mmg x berapa nak kluar sgt kalau x pntg..ni pon raya tak tau la mcm mana..ada a few bundle keje yg kene sort out..nanges la gini...ke laut gamaknya hari raya...sob..sob..sob..

Eh...eh..eh...nak bagtau..ada sorg kawan..cadang nak rehome bbrp ekor kucing Mainecoon miliknya...hah??? x tau Mainecoon tu rupa mana? ni haa....

Kalau x silap..ni jantan...umur 8 thn...adoption fee takde tp tukar dengan kibbles Equilibrio yg breeders pack 25kg tu 1 kampit...hensem ek?? Cantiknya dia!!

Ni sekor lagi...
Yg ni betina..6 tahun rasanya....ni pon comel...arghghhh....ada seekor lg yg 4 tahun....

Sebelum air liur korg menjejes2...over excited ke..sexcited ke....ni aku nak bg tau...
  • kucing ni saiz nya besau..so kalau korg cadang nak bubuh dlm cage forever and ever..sila lupa kan sajer...dia di rehome utk dpt peluang hidup yg lebih baik..
  • kucing ni long hair..bila long hair..kos nak maintain kecantikkan kucing ni agak tinggi..ditambah lagi tahap kerajinan si owner perlu ada..kalau ko rambut sendiri pon x berapa nak bersikat, ketiak 5 bulan sekali baru nak shave..sekali lagi..lupakan sajer...
  • kucing ni bongok2 pon kene bagi mknn yg baik dan berkualiti...sbb apa? kucing ni kucing pedigree..kucing pedigree dia ada penyakit dia tersendiri..it's in the genes...kalau nak bagi makan nasik gaul ikan bilis hari2..x payah...bukan aku nak downgrade pada yg tak mampu..cumanya..kalau sakit..kos nya lagi tinggi...tambah dgn banyak bogus vet...terduduk korg tgk bill nya nanti..
  • kucing yg nak direhome ni byknya dah umur 5 thn ke atas..so kene rajin2 bagi vitamin etc sebab depa dah nak masuk alam senior cat..mcm korg la..dah tua2 banyak nau penyakitnya..

Kalau siapa2 yg berkeinginan dan berhajat nak sunting budak2 ni..bolehla email aku di alamat email annanadzri@gmail.com dgn tajuk 'mainecoon'..insyaallah aku reply...

Oh yea..depa dah neuter siap2...so sape yg cadang nak kawenkan kucing tu...kawen kan kucing ni...baik x payah yea...

Ini Carissa..aku panggil kakak jer..sbb dia paling senior dlm umah..yg ni pon aku adopt dr breeder ni jugak...http://mamabettys.blogspot.com/2013/10/warga-bulus-mamabetty-kini.html

Hah..sempena ramadhan yg mulia ni..ai blanjer uolls satu gambar...sambal udang petai...kehehehehhe...

P/S: Abg D****..bagila saya satu kitten free buat hadiah hari raya!! Saya dah tolong promote nih..hukhukhuk...


Monday, 7 July 2014

Sampul Duit Ghayo ooiiiiii....!!

As Salam...

Hah..dah semak ke checklist raya masing2...

Baju raya....? Ada!!
Kuih...? Dah order!!
Tudung raya...? Ada!!
Duit raya..?? Dah tukar!!
Sampul duit raya..? Errkkk...takde!!!

Haaa...jgn bimbang...meh nak bgtau ada peluang untuk beli sampul raya sambil menderma...aku dah order 4 peket...hekhekhek...

Ni haa....cute eh...

NGO membantu haiwan jalanan..group KTAJ ada jual sampul ni...sebab tu ada pic SuperKomeng tu...di beritahu hasil jualan sampul ni akan masuk fund utk bantu haiwan terbiar...ini salah satu charity depa utk kumpul dana...x mahal pon...RM6 kalau COD, RM7 kalau pos utk setiap peket..setiap peket ada 10 keping...Nak COD pon ada banyak tempat..tp depa x announce lagi...yg pasti..sampai ke jauh ke Rawang, Bkt Beruntung ada COD...kalau jauh nun disana tu boleh COD..apa la sgt Bangi, Kajang, area biasa2 tu..mesti ada jugak....tp kalau ko duduk luar Kl/Selangor atau obersea hatta di Sabah dan Sarawak..kalau nak COD boleh...ko sila berenang cross itu laut amik kat sini ya...kehehhehe..
Kalau jauh tu..lekas2 la order..sbb nak urusan pos lagi...beli banyak2...glamer ko...sampul lain dr yg lain..ni limited edition..

Aku rasa...mmg akan bakal ada kata...mahal...tapi....kan bagus ko beli barang yg mmg ko nak guna pada masa yang sama ko dpt pahala menderma...kan ...kan...ingat...ni bulan Ramadhan ni...berganda2 pahala korg dapat...kalau hari2 biasa kita kadang2 payah nak kluar duit..time ni la nak belaja2 bersedekah..buat amalan kita di sana nanti..kan...

Maklumat lanjut boleh tgk wall KTAJ/Scratch atau blog mereka di sini....ya...click aje..aku dah link kan siap2...

P/S: Lekas2 order...masa terhad, abg posmen pon nak balik raya..bilangan sampul juga terhad..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers