Geng Betty

Topics

AIR ASIA SALE (7) ayam (3) bake (4) Bebe (3) betty (35) Bokashi (62) Boo Yong (11) books (21) Budak Asrama (28) cikgu (9) daging (4) emo (119) ethics approval (13) family (42) Fei Mau (10) friends (110) Giant (16) holiday (7) Lulu (29) lyrics (6) Mail Lambung (10) makan2 (55) momot (11) Moochin (2) movie (5) pasta (4) PETKNODE (8) Peya (2) Ramadhan (3) rencam (138) Rozy Tiger (54) salad (5) sale (20) sotong (3) spss (5) Sunkiss (10) umah baru (18)

Saturday, 21 March 2015

JODOH PASTI BERTEMU + DONT GIVE UP

As salam...

Hari ni..terkejut..ada sorg kawan sinergi, kak Zura nak quit study..Allah....kenapa pulak ni...so lepas dah dapat berita tu..lepas breakfast..aku pi la dgn sorg lagi kawan ni, kak Tini pegilah umah kak Zura..akak ni duduk rumah kelamin dlm UTM..kami2 ni dok hostel...campus life sgt dah tua2 bangka nih... nak balik! nak balik! *nanges*

Kami nak tau jugak apa kes..apa yg x kena..kot la boleh bantu...giler tak nak bantu kawan..3o org je kot program ni...harusla kita sesama kawan nak saling bantu membantu..supaya sama2 berjaya grad 2o18 nanti insyaallah...

Borak punye borak...dia dah x tahan..dia dah usaha tp x daya...problem bukan pada program tp pada diri sendiri..selain masalah keluarga...penguasaan bahasa Inggeris juga menjadi masalah kak Zura...hhmm....dah bgtau..kita sama2 buat...ala..english kami2 ni pon bukan tahap mana pun..ala2 lepas gitu2 jer..aku pon x lahir2 ckp omputih..tp kalau rasa x pandai dr org lain..kita kene usaha lebih jugak la dr org lain...bila timbul bab keluarga aku xleh ckp apa..naluri keibuan ni lain..2 anak disana dan lagi 2 anak di sini dengan dia...anak yang di sana pulak jenis attach gegiler dgn mak nya...maknya takde..lembik dia..dah la nak hadap peperiksaan besar..harusla risau maknya..udahnya maknya mengalah..nak bagi laluan dan tumpuan pada anak2...aku xde dalam situasi dia so aku xleh ckp byk..aku hormati keputusan dia cuma aku ckp sebelum apa2..pi la jumpa penyelaras program dan bincang dulu..kot ada jalan keluar mana2 yg boleh dibantu.. kak Zura ni bukan calang2 org..dia guru cemerlang matematik...sape yg kat Gurun, Kedah tu x kenal dia..tp itulah...kita x tau perancanganNya bagaimana...sampai had mana jodohnya dgn UTM ni..sejujurnya..i want her to stay...ya Allah..permudahkan la urusan kak Zura ni..ameen....hhmmm..

lepas jumpa kak zura...aku jadi makin determine nak abiskan pengajian..x mau duduk sini jadi sesuatu yg sia2...hadoiii..baru dok sini dlm 2 bulan kot dah pikir sampai thn 2o18..ala..apa kesah..berangan tu free..kan....hari2 aku kene remind diri sendiri..aku nak..aku boleh..dah aku akan dpt...aku boleh...tp dalam dok pulun boleh2 tu...ntah bape kali nak nanges pon tatau la...tp xpe..nanges tu bukan sbb frust..itu cara nak redakan jiwa..pas tu work hard balik la..aku mmg garang sket..tp cengeng ttp ada...sob..sob..sob...

Lagu afgan ni..sedap betul lirik dia..lagu peberet acixkurung ni..menjit2 dia kalau dengar lagu ni..botol air pon bleh jadi mikrofon on the spot..ahhahahaha...memandangkan aku dah ada laki..lagu ni aku tujukan khas utk scroll phd tu..ihik ihik ihik...ku kan memiliki mu..jodoh pasti bertemu...jodoh ya....jodoh...bukan bodoh mahupun hodoh! hahahahahah...

Andai engkau tahu betapa ku mencinta
Selalu menjadikanmu isi dalam doaku
Ku tahu tak mudah menjadi yang kau pinta
Ku pasrahkan hatiku, takdir kan menjawabnya

Jika aku bukan jalanmu
Ku berhenti mengharapkanmu
Jika aku memang tercipta untukmu
Ku kan memilikimu, jodoh pasti bertemu



P/S: limbic is my new bestfren...i can do it...oh yes i can...


Saturday, 14 March 2015

frenss...

As salam...haiii....

Lama benar x bersiaran...kan...smpai naik bersawang blog ni...eeeeee...blos sape nih...hahhahaha..

Aku dah boleh adapt dgn campus life skrg..walaupun la title student kertu...tp stil la ada sikit rindu family..anak2 bulus n frens...eh..kata boleh adapt...tp ni rindu2 pulek...eehhh....
Harusla kan...aku anak buah pon ada seketui je pon...harusla rindu...babyyyyy...mama mok miss u!!
Rindu kawan2 jugak...hari tu..aku balik naik bas...sampai kol 11 malam..kawan2 dah siap2 tunggu kat kedai makan sg besi...haaa..giler terharu weii...

Pic ni hanya lah hiasan semata...aku bukannya berkawan dengan gajah hoccay...btw..good luck acixkurung..selamat ber frenatkins..harusssss ko slim melim pas nih...misi kebaya!!

kat sini pulak...i met a new fren..kawan atas kawan la ni..siti namanya..mmg baik dan x berkira..selalu2 la dia kidnap kami2 budak hostel ni merayap2 release tension...td pi jusco bukit indah..haaa...tengok..sampai johor pon heboh dengan jusco..hehehhehe...owhh..siti ada 3 ekor kucing..si bongsu namanya tortie, ada calico girl namanya sara dah sekor abg kawasan kaler oren nama leo...mmg suka la aku pi umah siti la jawabnya ...masa utm black out hari tu..pi umah siti la...utm tu dah 2x black out...apa cerita...utm kot...haihhh....

adat berkawan kan...kadang2 ada la gado2 manja sket..yelah setiap org ada diff perspective kan...bukan senang kita nak ngam dgn org..so aku doa2 agar frenship yg ada ni terjaga baik hubungannya...bila berkawan..kalau ada kecik2 hari ke hape..duduk berbincang....jgn kerana sikit punye hal ilang segala kebaikan selama bertahun..rugi...khennn...aku kadang2 perhatikan aje..sesambil tu buat reflections...weii..we teachers mmg dah jadi habit buat reflections..yes..we are very2 good at it tau...x payah cermin...kehehhehehe


P/S: Kat sini..aku ada 1 main supervisor and 3 co sv...haaa..giler x giler...budak hlp biasa ada 1 je sv..nak apply co sv pon kene mintak izin sps dulu..budak2 sinergi ada yg 3  ada yg 4..haaa..takotkan..kan..apakan depa nak buat ngan kami2 nih...imagine la...4 sv maknanya 8 mata memerhati..homaiiiii.....hhmm..marilah bersangka baik..harap2 boleh GOT dalm tempoh 3 thn..ameenn....


Thursday, 26 February 2015

surprise partayyy

As Salam..

Ni kisah basi lagi..besday acixnana..kami dijemput pegi memeriahkan majlis sesambil tu diadakan aktiviti berendam jemaah...kesukaan semuanya..sbb ada indoor pool...ko nak terjun dgn baju kurung ke..telekung ke..pon boleh..xde lifeguard sebok nak pretpret tiup wisel suh ko kluar sbb pakaian renang tidak sesuai...kan...ouh...ni semua berlaku di PD..Grand Lexus PD..ntah nape hari tu ramai pulak orgnya sbb ada jabatan kerajaan buat function...hhmm...byk betul duitnya..kami dok kursus in house sajork...

Sebelum ketibaan yg diraikan...naik biru muka masing2 tiub belon...tiub la sebanyak mana yg dpt...masing2 pandai tiub belon..tp nak ikat tak pandai...hahhahaha...
Awal2 dah set table..makanan dah hidang..yea...mknn harus ada dan disusun dulu...penting tu...almaklum kelaparan...masing2 dah standby...bukak2 pintu...bukan muka besday girl..tp muka bellboy tolak beg yg terjojol kat pintu...dia la sudahnya yg kene jerit sepraisss....bukan setakat kene jerit..siap kene tembak dengan jurai2 kertas yg mcm mercun tu..party pop ke hape...harusla seprais mukanya....pucat...toreh pasti x berdarah mukanya...nasib baik dia xde lemah semangat....maafkan kami adik bellboy...nasib ko la kan...pandai besday girl berdiri tempat lain...tak apalah, janji aku dah pulun jerit seprais tu..kan...so objektif tercapai ..hhehhehe

Makan udah..potong kek udah...ini la tujunya...perbincangan, gurau senda semua dlm air...feeling2 mermaid n merman sgt nih...naik hanya utk ke toilet dan ambil mknn/minumam...pastu masuk terjun dlm air balik...Fad terkecuali..sbb dia zombie dlm air...aku x dpt nak explain apa gayanya tp sgt2 la kelakar...imagine...ada zombie..beliak mata..tp perot boncet sket..pegang belon..pastu jalan laju senget2 dlm air...sambil bunyik...arrr....arrr....takut tak??? zombie dlm walking dead kalau tgk...dia pon insaf ...terus pencen..depa bagi fad je role zombie tuh utk season seterusnya...hekhekhek

P/S: Lupa nak tepek pic reramai dgn besday girl..x sempat nak curik pic tu dr bangbo :p


Sunday, 22 February 2015

Babai KL..

As salam...

Hari ni..last day cuti sempena CNY...slap my face hard..back to reality...esok dah nak kene balik!  *sigh*

Hakikatnya ini yg aku kejar2kan..dok zikir tak abis..nak sambumg study..nak sambung study...tapi...kenapa ek..hati ni mcm lemau....ouhh..payah nih...
Bila pikir2...hhmm...sambung blaja tuh mmg mau..rela tanpa paksaan..cuma lokasi belajar je yg aku rasa nak nanges...yela..aku paham..bagusla..tukar angin..asyik pi UKM je kan...mama pon dah sound..nanti buat phd sila pi universiti lain..sbb mama dah boring masuk Dectar utk konvo...mama nak pi masuk dewan konvo yg lain...haaa..masin mulut mama..mmg along kene pi uni lain dah nie..tp...why la tercampak sampai ke Johor..jauh bebenar ni...saya mau duduk KL...nanti rindu big boss...dan semestinya rindu furkids...my oh my...nak patah balik xboleh dah...gawat nih...

So dengan rasminya bermula la sesi packing harta2 karun aku utk bawak pi hostel..yea ..yea..saya duduk hostel...dah bertahun tinggalkan zaman hostel...aku nih...packing seminimum mungkin..sbb bajet 2 minggu sekali atau sebulan sekali nak balik...tp stil menimbun jugak barangnya...apakah??!! Kali ni 1 luggage masuk semua baju bajannya...hebat tak....hekhekhek...1 luggage sajork tau...ingat hazab aku dah tamat....belum..rupanya ada yg tgh queue utk aku kemas...seperti baldi2an...sabun2an...kertas2an..printer2an..hanger2an..pensil2an..jajan2an...ubat2an...dan segala mcm tok nenek barang...hoi...bila nak tamat nih??!! Kata minimum...apsal stil jd segunung nih? Mcm nak pindah pulak ni..apa kes?? *panic attack*

Ya Allah..bukak kan la hati ni agar mudah menerima persekitaran baru serta ilmu Mu...kalau nak berjaya...kene sacrifice something to get something...mindset serta nawaitu kene betul...tp tu la..kepala aku nih...bila ku set pikiran ke Skudai..bleh pulak dia reset balik ke KL...haih...dont play2..im running out of time...jgn bazir masa...peringkat ni xbleh buat keje last minit...nanti sendiri terkengkang2...mesti SOT utk GOT...haaa...mesti abis dlm 3 thn..cabaran atau dugaan...? *nanges*
Jgn jd pesimis...mesti optimis, yakin dan positive..insyaallah boleh...tp tu la.. xboleh main2...kalau x suka dan stress mmg x jadila..ataupun cukup2 mkn sajer...rugi mcm tu...bukannya tiap2 tahun ko sambung blajar...so mesti buat yg terbaik...dpt x dpt blkg cerita..sekurang2nya kita cuba so xdela regret kalau berlaku apa2...scholarship ni rezeki..30 org je dpt..so cekalkan hati...melangkah masuk dengan lafaz bismillah..perjalanan phd tidak menjanjikan laluan mudah...tp bulatkan tekad, lap air mata dan teruskan senyum...nak pi jihad ni mana boleh nanges2...insyaallah semua dipermudahkan..kan...

p/s: kerja mempacking akan diteruskan dengan penuh gigih *yawn*


Friday, 13 February 2015

Rezeki thn 2015

As Salam...

Haiii....bersiaran kita lagi...thn ni...aku dpt hadiah duniawi yg paling best...heyy..sabau..aku blm pregnant lagi yea..rezeki yg tu blm sampai..pending ka..delay ka..tatau la..Allah je ada jawapannya..hukhukhuk...

Sebelum tulis panjang..diingatkan...entry ni hanya sekadar perkongsian perasaan aku jek..xde niat nak riak takbur sombong diri dan sewaktu dgnnya..perjalanan masih baru..dan apa2 je boleh jadi pd masa hadapan..mai kita doakan yg baik2 aje ok...semoga perjalanan panjang ni selamat ditempuhi hingga ke hujungnya..ameen...

8hb December yg lepas (thn 2014)..hari itu birthday aku..aku biasa2 jek la..masa tu kat opis keje.tiba2 ada call..no pelik2..alah..selalu aku x angkat hp tau sbb malas nak layan amoi jual insurance..makcik nak offer pinjaman peribadi la...ntah nape hari tu..aku rajin pi angkat...hhmm...dr Bahagian Tajaan KPM!! Blur2 kambeng kejap aku..sbb dia jemput pi hadir interview..haaa udah...hari tu apply HLP tp gagal..masa interview siap kata proposal ok..tp muda lagi..suh service 2 thn lagi baru dtg apply balik..sbb dah dpt cuti belajar masa master sebelum tu thn 2010..paham la aku..kompem x dpt...masa bukaan utk kes rayuan HLP pon...aku x merayu..aku buat dek sajork..planningnya tahun depan apply lagi..

Surat jemputan interbiu dia email..haaa..nama nya pon pelik..biasiswa Blue Ocean Strategy KPM-UTM...mmg sah aku x pernah apply...dengar pon x pernah!! Hhmm..apakah??

Kisahnya aku pi la interbiu tu...ada bbrp belas org je pon...cerita punya cerita..borak punye borak...depa nak amik 10 jek...uihhh...peluang tinggi..tapi..apa kejadah sebenarnya sinergy ni..aku tau sinergy dlm kartun Jem And the Hologram zaman kanak2 tu jer..tp slps dpt surat thru email tu..harusla aku google dulu kan..dpt la info sket2..tp stil blur2 la..maklumat x banyak...mostly dr keratan akhbar jek...curiga betul aku...

Apa yg aku tau..biasiswa ni ekoran dr Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia, PPPM 2013-2025..dlm anjakan ke 4..utk meningkatkan professionalisme  keguruan..yg mana guru2 sekolah diseru untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat yg lebih tinggi..dah projek ni mulanya dgn guru2 sekolah SBP..tp dia bukak jugakla utk PPPS yg berminat utk mengajar di SBP slps tamat pengajian...so aku dah paham...tp...acaner aku yg x apply ni boleh dpt...pelik kan..tp kalau dah rezeki x kemana kannn....ihik ihik...korek punye korek..rupanya biasiswa ni iklannya bulan 9 thn lepas..hhmm...sah aku x apply..HLP je aku apply masa awal bulan 3 ke berapa mcm tu...



Interbiu dlm bulan 12 tu gak..result dpt dlm bulan 1..pantaskan...pastu kene daftar terus di UTM awal bulan 2..haaa..tak bernapas aku!! Org selalunya taklimat dgn Bah Tajaan dulu..berkampung seminggu atau 2 minggu utk crash course sblm masuk uni..kami daftar terus..Bah Tajaan dtg bagi taklimat di UTM...haaaa..lain dr yg lain nih..takotnya..Xde crash course ka..short course ka..ni redah course terus...omo..otokke?? Otokke??

Apa beza biasiswa ni dgn HLP??

Hhmm...kata pegawai Bahagian Tajaan tu..sama je dgn HLP....cumanya..biasiswa ni kategori dlm Cuti Belajar Bergaji Penuh Dengan Biasiswa (CBBP DB) ..sbb...kalau HLP....yuran pengajian dan elaun dibayar sepenuhnya oleh KPM. Ko carik uni sendiri..apply la uni mana2 suka...tp biasiswa ni beza sbb dia ada MOU dgn UTM..so..yuran pengajian ditanggung oleh pihak UTM sepenuhnya..KPM bayar elaun2 yg lain..dan tempat di UTM mmg dah secure..x payah heboh2 nak apply uni lain...mmg ko dah di cop student UTM kat dahi...gituuu..ada paham?? Lepasan HLP boleh pi mana2 jabatan utk berkhidmat slps pengajian asalkan ada kekosongan tp biasiswa ni dia dah bond dgn SBP...so kene berkhidmat di SBP selepas ni...itu bezanya...jelas? :) HLP antara pelajar dgn KPM...Biasiswa Synergi ni 3 penjuru...SBP..KPM dan UTM..haa..takotkan!!

Nanti cerita lagi..nak bernapas dulu...daa...

P/S: skrg aku dah jd student balik..bertabahla Mamabetty!! Phaitting!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers