Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Wednesday, 26 December 2012

Misi Mak Jemah : Sugarscarf & Syazara

As Salam...
Jumaat lepas...pi jenjalan dgn geng mak jemah..hohohoh..hari Jumaat..rehat panjang..sempat pi Shah Alam dan balik on time..semua gara2 tudung...wuwuuwuwuw...

Ketua rombongan mak jemah..tak lain tak bukan..kak Ina...ko sebut jer nak pi kedai tudung mana..dia tunjuk jalan...semua kedai tudung kat seksyen 7 tu dia dah redah...brutal makcik nih!

Aku nih kan..asalnya x mo pi tau..siap kata nak tdo lagi masa break tu...pastu....hhmm...terjebak jua...hahahahha...pastu bila sampai seksyen 7 tuh....tercangak bangak tgk super banyak kedai tudung kat situ.....ko sebut je nama2 kedai online...sume ada kat sana..ko pilih2 jers.... berderet kat sana...
First tempat pi kat Sugarscarf tu la...sbb depa nih mmg nak terjah kat situ


Yg ni..hasil tangkapan..kebetulannya Sugarscarf ada diskaun...terjebak sudaa...hekhek... Tapi xde la beli tudung mahal2 yg bertingkat 3 tingkat 5 bagai tu...aku suka simple2 sajer..x perlu la nak kelihatan mcm krismas tree sangat hokeh!!


 Ni la sale yg dikejar2 kan tuh...arrrr....rabak...rabak...


Geng mak jemah memilih tudung...weeiiii..kalau iye pon suka..tak payah la cium2 tudung tu..hahahahhahah...


Haaa...yg baju kaler mustard tu la ownernya...bakal mommy :)

Ini link utk website Sugarscarf , yg ni plak link utk FB nya...Lokasinya di 12A, JALAN PLUMBUM Q7/Q, SEKSYEN 7, 40000 Shah Alam, Malaysia..betul2 opposite kedai yg kosong tu..

Udah puas kat situ...gerak plak..ke Syazara...sblm tu singgah butik Ostajah..ehh..salah..Ustazah..kat sini sesuai utk mereka yg suka carik tudung labuh tapi dengan pattern dan fesyen terkini...sama mcm Syazara jugak..sape kata bertudung besar x boleh jadik fasionable..salah tu...
Masa kat sana, aku tgk jer...sbb tudungnya wayyyyyyy too big for me ler...tp percayalah..corak kain mmg terkini..ko nak apa?? polkadot, jalur2, bertingkat2..sume adaaaa...


Haaa..yg ni masa kat Syazara...tudung pink yg konon2 ala2 sedondon dgn beg dia..udahnya aku yg rembat!! kuikuikui..
Ala..tudung biasa jek ni..tp soft awning..suka ler jugak..mudah utk ku campak2 dlm mesin basuh..kurang pe'elnya berbanding tudung awning keras yg slalu tuh..aku ni x rajin sangat..brape byk dah tudung yg awning nya patah, bengkok, senget..mcm2 kes ada...terpijak, terpenyek, terduduk, terhempap...hhmm....skrg ni ni blajar pakai tudung saiz L..sbb saiz M kalau dpt yg labuh sikit..ok la..kalau dpt yg pendek tak cukup inci...hah..masalah ..mcm mana nak cover nasik lemak aku yg 2 ketul  ni...nasik lemak ayam plak tuh..lain la kalau nasik lemak cinonet yg sehengget dua kupang tu..kita kene tutup bahagian dada kan..hehehheh

Masa dtg ni...ownernya ada....namanya Sara..first time la jumpa, x sempay plak nak snap pic sesame.....sblm ni beli online jer..mmg dah jadik customer dia sejak dia belum kahwin n beli ada kedai lagik....dgn adik kembarnya plak..aku rajin beli contact lense...hikhikhik..
Link website Syazara click di sini.. link FB nya pula di sini...  Lokasi butiknya di No 43A,Jalan Plumbum P 7/P,Seksyen 7,40000 Shah Alam, no tel : 03-55242479

P/S: Benda baek mesti mau sharing maa..hekhekhek..moga suksess biz korg ek..so far, yg kami beli x pernah mengecewakan..sbb bagus..kami rekemen pd kawan2 lain jugak :)

Thursday, 20 December 2012

Pergi jahanam dgn tabung koperasi ko!

As Salam...

Hhhmm...awal bulan hari tu...kami turun ke Penang...bukan holiday...no...no..no..
Tapi sbb ikut Kelab Kucing Malaysia..kami bukak booth, buat charity sales untuk collect fund for the strays...so..memandangkan xdok sedara mara di sana...kene la carik penginapan...nak tdo hotel..mcm membazir sbb most of the time kami di luar..balik utk mandi, letak beg dan tdo bbrp jam jek...so..amik homestay je la..lagipun nak jimat..sbb lodging ni di sponser KTAJ. Tujuan utama datang sbb nak carik fund, so takkan nak ketuk KTAJ utk 5 star hotel plak kan..ini pon dah lebih dari bersyukur...afterall kami dtg dgn misi...kan....huuhuhuh...

Sudahnya..kami amikla homestay yg berdekatan dgn tempat event... Masa dtg tu jumpa la owner dia sume..mmg OK, xde masalah...memandangkan ini apartment berbayar yg ada parking sendiri dan lot utk visitors..kami pon register la kete termasuk kete kwn sorg lg yg belum sampai..apa2 hal, owner dah register kan, senang sikit nak parking..x kisahla kene register pon..bukan stakat no plat, nak warna kete bagai..takpe..layan kan aje...janji kete selamat dlm kawasan apt..

 Ni la umah tu..ok la..selesa..bersih..biasa2 jek..

Ni plak..description dia..mmg OK la kan..

Hah..ni nak masuk part yg tak best...

Bila kawan sorg tu dah sampai..kami keluar mkn, then nak balik la ke bilik, sok nak bukak booth, kene rest nih...aku ngan Big Boss terusla naik ke parking atas (parking atas tu mmg owner beli, siap da no umah), yg parking visitor plak, tempat yg di allocatekan ialah dibawah, betul2 depan pondok pak guard..

Masa nak tunggu depa nih...eehhh...awat lama sgt...aku intai dari tempat lift...oohh...depa tgh unloading barang...dah bape minit..x naik2 jugak..aku intai lagi..ehhhh...apsal depa masuk balik barang then kluar kete dari gate..ahhh..sudah!!

Bila call member tu..kene halau katanya..haaa..sape pulak yg halau...??? Pastu org yg halau tu siap pesan suh kami yg dah siap naik parking atas ni utk turun dan kene bawak kluar kete..kalau bukan owner, tak boleh parking dalam..kene parking luar...aku buat dek, terus naik umah sbb nak amik no hp owner, nak call la bgtau pasal nih..hah..tiba2 depan pintu umah ada sorg resident merangkap guard tegur big boss, dia ckp ada org nak jumpa kat bawah, kene turun bawah...lahai..aku risau bertumbuk je laki aku tuh..laki aku call owner, tp owner xleh dtg on the spot pulak sbb dia xde dlm island masa tuh..dia kluar berjalan...sudahnya, nak elak konflik, dia suh ikut jer ckp org yg halau tuh.

Udahnya Big Boss pon turun..nak settlekan hal ni..ko tau sape yg menghalau tuh...hhmmm...Pengerusi blok gamaknya...haaa..masa dgn budak2 pompuan..bukan main kasar dia ckp, nada tinggi saje..big boss turun terus ckp baik2...so dia merepek la pasal pernah ada kecurian la hape..thats why hanya org yg ada pass je bleh masuk, xde pass xleh masuk..big boss ckp la yg owner sendiri dah registerkan kete kami2 nih..ooohh..x boleh jugak...kalau dah register kereta stil kene mintak kelulusan  Kertua Pengerusi Blok iaitu dia la, setakat register belum layak nak bawak masuk kete...hek eleh!! Siap suh tgk carta depan lift, muka dia atas sekali..sbb dia pengerusi...kerek betul apek ni!! Siap dgn pakcik guard tu skali kene marah ngan apek jahanam nih..kesian..dah ler pakcik tu dah tua..dimarah2 mcm tu...staff baru plak lg...kesian pakcik tu tau..

So big boss ni borak2 la ngan apek kerek nie...dia pon baru tau yg kami xde dok hadap sgt nak masuk apt dia nih, apatah lagi nak merompak resident2 kat situ..Wehh...ada muka perompak ke kami nih???!! Sila pakai spek tebal sikit la apek!! Kami ni sewa dengan owner, bukan free, berbayar hokeh, nak dok sana 2 mlm...hhmm...bila dgr berbayar..ada ker dia kata..oohh..mcm tu owner kene la contribute sikit dlm tabung kooperasi sini sbb dia sudah kasi sewa unit dia pada org....hek eleh...pi jahanam dgn tabung koop ko!! Boleh pikir pasal duit plak time mcm nih..Ko dah nyusahkan org pukul 2 pg x ingat! Pastu ada jugak dia tepuk2 bahu big boss dan kata 'jgn mara arrr'...hhmm..takut kene lesing ler tuh..udahnya, utk mlm tu kami alihkan kete ke luar, sbb takut kereta diapa2kan...yela...kalau dikerjakan kete aku tuh..camno nak balik KL!!  huhuhuuh...Padahal...parking atas tu..owner dah beli..bukan parking free atau booking bulan2 tau..udah beli lot parking tu..

Kawan2 aku ada cerita, masa apek ketua blok ni dok halau2 depa suh kluar, kebetulannya ada satu kete masuk nak parking...dan kereta itu ADA PASS, so by right dia bleh masuk la kan..tp kene stop dan soal siasat jugak dgn apek gila nih...motif??? sbb apek tu tak kenal dia? siap tanya nama siapa, no umah brape...yelaa...dia kan pengerusi kat situ, bajet kenal semua...puihh!! Pastu budak tu ckp la, owner umah ni bapak dia..patutnya ko understood la pass tu pass bapak dia tp yg guna anak dia kan...biasa la kan..tp yg x boleh tahan, apek gila ni siap tanya budak tu BRAPE NO KEAHLIAN KOPERASI? Hoii..ini mmg nyata giler...hahhhahha..wajibla budak tu tak tau kan..so dia pon hangin la jugak ngan apek sewel nih..Yela..kalau aku..mana lah aku nak tau no koperasi kah, no kwsp kah yg bapak aku punyer...setakat no henpon ada la..kalau ada no IC pon dah cukup baik kan...kan...kann..

Owner kata, ini first time jadik mcm nih...sblm ni dia sewakan pada org lain OK jer..haa..mmg nak jadikan ceritalah ni..time2 kami plak apek tu nak buat ala2 spot check...hhmmm....

P/S: Tobat dah..takmo dok situ lg, dan tak hingin nak rekemen homestay ni pada org..sorry la ye En Hisyam, rumah tu mmg OK, tp mmg kami xleh blah dgn Pengerusi blok yg super hawau nih...kami dah tawar hati...


Monday, 17 December 2012

Betis mama mcm teriyaki chicken

As Salam..

Suatu petang yg damai..lepas balik dari satu petshop...

Atoto...dengar nih mama nak ckp something...
Apa ma..Atoto tgh bz minum air nih...penat..baru lepas bantai Jayen kat atas tadi...slurrpp...slurrpp..

 Mama nak bagi amaran ni...Atoto tak boleh gigit mama lagi pas nih...mama pakai shorts ke, baju kelawar ke, sluar panjang ker...x boleh gigit... Kalau tidak..mama akan beli mende nih utk mulut Atoto..mau??!! Mama serius nih...takut tak..takut tak?? hohoohoho

 Lalalallalalallalla......
Hoi!! Apa lalalallala....dgr tak ma ckp nih??
 Opp...opp...opp..oppa gangnam style.....
Haaa..main2 ye..ma beli kang!!

Yela....yela..Atoto dengar la nih....tapi...salah Atoto ke kalau Atoto tengok betis mama tu dah mcm succulent teriyaki chicken...so Atoto gigit lah!!
Erkk!!

P/S: Arrrr..... kene kuruskan betis...???

Thursday, 13 December 2012

Ayam Penyek...eerr...Ayam Penyet..

As Salam..
Minggu ni..tema makanan ialah ayam penyet..rasanya mcm dah 3 kali makan mende alah ni dlm minggu nih.. dan hari ni baru hari khamis....masih ada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad....pastu disyakki seperti ada ura2 nak pi lagi hari Sabtu...melampau..melampau...sampai udah kenal adik yg keje situ..siap beramah mesra gurau senda weh....hohohoohohohoho.. Bukan area jejauh pon..kat Bandar Baru Bangi jer..Restoran Ayam Penyet AP tu ha....dekat kan..sekangkang kera jek jauhnya..bak kata kawan aku sorg ni..sekentut jer dah sampai...muahahhahahah...x boleh blah punyer perumpamaan..

Selalunya..kalau bukan pergi berdua...pergi bertiga..ajak my oppa epok2 sekali..mula2 dia yg dok nyakat aku pasal ni..last2 dia pon terkena bahang ayam penyet..nampak ayam jer..penyettt....penyettt...rasin!! rasain!!  hahahhaha...

 Dgn Big Boss dan oppa...

 Dgn Big Boss dan oppa ..LAGI!! muahahhaha...

 Pic ni..hhmm..dah ramai dah ahli jemaah mak jemah..muka semua ceria...semua tgh lapa tahap naga..masing2 berlumba2 nak order nasik tambah..
Si acixkurung yg kononnya takmo tambah nasi turut terjerat setelah melihat aku dgn slow motionnya menuang nasik tambah dlm piring...dia dgn pantas lagi tangkas telah merampas nasik tambah cik esah.. Hoh..terkejut aku...horror sgt tau...takut mak nyah!! muahahahha...

This time dah pandai bawak geng...oppa dah spam wall semua org dgn gambar ayam penyet dia yg sexy mexytu...sudahnya..semua tergoda...so apa lagi..tanpa bertanggung2 bertangguh2..penyet lagi kitaaaaaaaaaa......
Ni mmg ad hoc ler..ptg tu jugak berfb and calling...x plan lama pon..ni mmg kes nak layan anak tekak je nihso...kak long kawasan dan abg long pacinok..jgn sentap2 hoccay...i lap uoollsss always...

Setelah setengah jam berjuang dgn nasik, ayam dan gado2..nah...inilah dapatnya...
Si acixkurung tersenyum puas setelah menambah nasik..cik esah pasrah nasiknya dirampas...muahahhaha...aku..udah stone...
Ko ingat pas tuh kami bergerak balik..nan hado....sesi borak2 + air panas pulak...so..jadilah sesi mengorder kali ke dua..nescafe la..limau panas la...teh o la...sesi penutup katanya...kalau udah dibuka..harusnya ditututp..aku mengiyakan je la...
Sampai adik cashier mintak bayar bill dulu weh..sbb nak tutup kedai..barulah berbondong2 semuanya balik pulang ke kandang  sarang...

P/S: Ada org kata biasa2 jek..mmg biasa jek pon..cumanya..kami ni dok pekenan sambal pedas hangat menyengat dia tu...kalau x kene gaya..mmg merah muka berasap tinge...aku sendiri pon bukan tahan pedas..tp pedas yg ni bagi aku sedap lah!!

Wednesday, 12 December 2012

12.12.12..so??

As Salam...

 
Hhmmm..hari ni..tarikh cantik kan...kali ni jek dpt tarikh 12.12.12..sbb pasni mana ada 13.13.13..kan..
Hari ni..ramaila yg nak register kawin, nak tunang..apply cuti semata2 nak date nikah hari nih..kawan aku yg nak kawin kata, masa dia nak booking kadi utk nikah..tok kadi tu siap kata "Awak kalau nak kawin jgn pilih 12.12 yea.." So terpinga2 la kawan aku nih..so dia tanya la apsal..rupa2nya..ada sanggup nak nikah pagi2 lepas subuh sbb slot masa lain dah penuh sampai ke 11.30 mlm..siap suruh tok kadi buat OT..giler ke hape org2 ni semua? hahahahahha..hazabnya korg nie..semata2 nak kejarkan tarikh ni..walhal bukannya kompom2 bahagia/ceria/berjaya pon..seolah2 kalau x dpt kawin tarikh ni mesti perkahwinan gagal...apakah??!!

Baby yg lahir pada hari ni pon dikatakan sejarah..sanggup mintak dr buat operation nak lahirkan anak sbb tanda2 bersalin mcm tak muncul2 pada 12.12.12...ini macam pon ada meh?? Padahal lahir hari lain, apa2 tarikh pon sejarah jugak kan..kelakar betul la manusia skrg..

Dlm kita sibuk pikir yg happy2..jgn lupa yg lain..tarikh ni juga bakal jadik tarikh cerai atau tarikh sesorg meninggal dunia, tarikh kene buang keje, tarikh mendapat kegagalan/kecelakaan yg juga turut merupakan ujian dari Allah kan....after all..it's just a date, hari ke 12 dlm bulan 12..so what the fuss is all about eh? for god sake..please la...haishh..

Ehh..ehh..ehh..kenapakah emosi hari nie??? wuuwuwuwu..

P/S: Ntah hape2 je ntah kan...

Monday, 10 December 2012

Book Title: GOING IT ALONE by Clare Dowling

As Salam..

Hari ni..nak bagi synopsis sikit...a book by Clare Dowling.. Going It Alone.. Basically buku ni pasal seorg wanita, trying to conceive thingy...OMG..this book is soooo me!! Haishhh...

Millie's biological clock is ticking and time is running out...poor Millie...poor me as well..wuwuuwuwu...

Synopsis:

Newlyweds Millie and Andrew have been so busy enjoying themselves that making babies hasn't entered their heads. But as friends turn forty one by one, Millie gets a rude awakening. Suddenly she wants a baby, and she wants one now. Cue her obsession with fertility charts, pregnancy test and black scratchy negligees. But then Andrew, flagging under her gruelling regime, drops his bombshell: he's very sorry, but he's just not ready to be a father yet. Millie is left with no choice but to take matters in her own hands. Determined to do it alone, she sets off on a package holiday to a fertility clinic in Spain. But surely it takes two to tango...and suddenly sumptuous Simon arrives on the scene..Jeng..jeng...jeng... kihihihihiih....

A few of my fav lines/paragraph:

"..Andrew said she was getting too stresses out about the whole thing. He often said that nowadays. But then again he could father a child into his nineties, if he could find a woman to oblige, so why should he feel any stress at all? Men had it so easy. In her darker moments, Millie wished that their scrotums would shrivel up and fall off once they hit forty five. That would certainly level the playing field..."


P/S: Love this book, definitely will hunt again for Clare Dowling next time...


Sunday, 9 December 2012

Big Bad Wolf Shopping Spree!!

As Salam..
BBW dah on..tanpa berlengah..geng mak jemah yg terdiri dari cik mawar, cikgu farah howt, soyhead bangbo, ah fad, mak labu and us segera menghadirkan diri bersama beg Ikea dan credit card masing2 pada 1st day tuh..mmg nawaitu nak borong weh..tade kasian punyer borong semua kaki2 buku nih..hikhik..

Ni la antara ahli jemaah yg hadir...sbb tau mmg jem giler..kami pi mkn nasik arab dulu..pukul 1pg baru bergerak ke Mines..hhmm..jem jugek..tp redah je la!! 
Bahana x puas meround..3rd day ie pg td, kami pi lagi..this time x layan kol 1pg sbb dah tau ramai kan..kami pi kol 5 pg..iye..korg x salah baca..pukul 5 pagi..konon2 nak pi 4 pg..tp bleh terbabas tdo..hukhuk..
Mmg masa tu sangat la lengang..spend a few hrs jek sbb dah tau apa nak beli..pukul 8 dah gerak balik umah..Puas hati mak..buku idaman dalam genggaman!!

Bila balik..mcm biasa..anak2 ada yg jadi QC officer..check mama beli apa..ngee...

Sekali imbas hasil tangkapan selepas 2x ke BBW..sprend less than rm500 for all these books..giler x giler ah...ok..mari kita tgk dengan lebih detail yea..

 Aha...my fav..biographies and memoirs..nice catch!! Dpt buku Angelina Jolie, Nicole Kidman, Fatima Bhutto (anak Benazir Bhutto), Kurt Cobain dan tak lupa William & Catherine (anak princess of Wales, the late Lady Diana Spencer). Kalau kat MPH atau Kinokuniya ni..mau dah beratus2 weh..
Ada buku Lady Gaga, ingatkan biography, nak la aku beli n baca apsal la minah ni senget sgt..rupanya bukan..cuma pics sajer penuh sebuku..x jadik la beli..pics dia kan semua pelik dan hampir bogel..ngeri dan geli okeh! 
Ada terselit 2 buku masak2..kat sana buku Nigella, Jamie Olliver etc sume byk..tp itu nak grab masa last day..tunggu harga turun lagi..now they sell it for rm30..aku nak beli time harga jatuh sampai rm5..giler cheapskate!! hehehhe

 Ini..my fav authors yg berjaya dirembat...payah gak nak jumpa..takpe la..rezeki aku takat ni jer..ada certain tu old title tp aku beli jugak even dah pernah baca..sbb masa tu baca pinjam org punyer..ini for my collection..

 Yg ni my so called self help / reference / motivational reading..whole body massage tu berguna sgt..sbb dia pictorial..so mmg big boss la kene jadik mangsa..
My fav kat sini ada 2..satu tu tajuk "Do I Have To Think Like A Man? How To Think Like A Lady And Still Get The Man "..Giler panjang tajuknya!!
Another one, "Beautiful Brain, Beautiful You"..tak sabar nak baca..actually, tak tau mana satu nak baca dulu..
Manage to spot 1 Chicken Soup For the Soul Series, A Tribute To Mum..tu jer la pon..sedihnya..nak sgt carik tp x jumpa yg lain yg best..jumpa utk nurses la..nascar drivers la..pekejadahnya kan..
Yg Guide To Motherhood tu..aku pon x tau apa motif beli...hhmmm....

Other novels..tak amik byk..sbb nak borong masa last day of BBW..hehehhehehe

Dah penat book hunting..kami mkn sarapan sebelum balik..6pg baru semua gerak balik umah masing2...ngeee...

P/S: Ini mmg event tahunan...masa ni la pon nak beli buku for the whole year..sgt2 jimat sebenarnya..mmgla nampak byk kan sampai rm500 tp kalau kita calculate betul2 guna harga asal..rasanya tak mampu kot nak beli....TQ utk Ah fad yg setia queue di cashier..oh yea kawan2..jgn buang receipt..boleh tolak income tax...hehhehe
Pic credit: Soyhead oppa


Friday, 7 December 2012

Big Bad Wolf Books Sale!!

As Salam...

 Haiii...mlm ni nak serbu BBW..cant wait!! Ikutkan..slalunya pi twice...at least once masa opening..dan last day..sbb masa last day harga markdown lagi murah..tp mcm biasa..all the good ones gone la by that time..tujuan pergi awal utk grab semua best selling books..esp biographies...vampirism and witchcraft thingy..novels and more novels...
Err..biography??? Seriously?? Oh yes..i do read biographies..in fact, itu my fav :)
Nah..layan pic..kasi korg meroyan2 nak pi sana...I'm going tonite..gonna bring 2 Ikea shopping bag..itu pon x tau ler cukup ke idak..x cukup xpe..usually they have boxes ready..just in case..

Arr...tgk pic saja sudah drooling...

Ouuhhh..must but this!!

 Must grab this!

Buy!! buy!! buy!!

P/S: Oh yea..no more malware durjana dlm blog nie..the culpritnya ialah jam dlm blog tu..haiyaaa...tp tak apa..sudah berjaya diremove setelah 4 hari bersusah hati dan bermuram durja..mana taknya..kalau di shut down blog aku nih ..tak ke naya..nangeh tau tak...! :)

Raikan Cinta 5 Thn Bersama

As Salam...

Ehemm...ehem...mood gembira...mood bahagia..mood ceria...
Pada tarikh ini 5 thn yg lepas..aku & Big Boss selamat diijabkabulkan..bermula dari itu..bermula episod baru dlm hidup kami..menjalani hari2 sebagai pasangan suami isteri yang sah....

Bak kata org, the first 3 yrs of marriage life is the hardest part...yeke?? Hmm..iye ler kot....sbb kita masih lagi adapting dgn cara hidup yg baru..selama ni solo..takde sape nak amik kisah apa ko buat...tiba2 udah berdua..kene amik kira perasaan pasangan kita..byk perkara yg dulunya biasa..kini perlu mintak izin..perlu bincang..perlu persetujuan...Untung sesetengah pasangan dlm masa terdekat tu udah bertiga plak...oppss...kami masih menunggu2 rezeki itu...mohon didoakan ya kawan2..

 Masa tunang.. 25 Dec 2006...Krismas masa tuh...ngeh ngeh ngeh...org masa nak tunang berpulun2 nak kurus..aku? hhmm...ko nak ko tunang..ko x nak..ko blah...hahhahah...

Hari nikah...hari ni!! 7 Dec 2007.. 071207..suka I tau..dpt laki la katakan...sumpah gatal weh!!

Masa kenduri belah aku..8 Dec 2007..My birthday hoccay...sbb tu ada 2 cake..1 kek kawin..1 lagi kek birthday...Ngape la pic ini yg di snap..masa tu pas mkn biadap beradap..so suh Big Boss check kot2 ada terselit cili ke hape..hahahhahah....
Masa kawin..x hingin langsung nak pakai lace,..sbb aku rasa..lace tu common..masa pi dinner ke..function2 pon bleh pakai lace..tp songket tak mcm tu..it's not like everyday u wear songket..ada ko nampak makcik2 pi pasar pakai songket??? Ada ko nampak hakak2 pi mall pakai songket?? Nan ado!!


P/S: Doa dipanjangkan jodoh..

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang……

Ya Allah…
Seandainya telah Engkau catatkan… Dia milikku, tercipta buatku…
Satukanlah hatinya dengan hatiku… Titipkanlah kebahagiaan antara kami…
Kukuhkanlah ukhwah Islamiyah kami… Agar kemesraan itu abadi…
Ya Allah… Ya Tuhanku yang Maha Mengasihi…
Seiringkanlah kami melayari hidup ini… Ke tepian yang sejahtera dan abadi…
Istiqamahkanlah kami ya Allah…
Demi meneruskan perjuangan kami dalam medan dakwah yang penuh cabaran ini…
Jika ikatan yang Engkau tentukan ini… Adalah satu pemangkin bagi kami…
Untuk menyambung rangkaian mata-mata rantai.. Penerus perjuangan yang tidak akan terhenti ini…
Maka jodohkanlah kami…
Moga putra-putri kami bisa menjadi muslimin dan muslimat…
Pendokong jamaah… Penggerak gerakan Islamiyah…
Tetapi ya Allah…
Seandainya telah Engkau takdirkan… Dia bukan milikku…
Bawalah dia jauh dari pandanganku… Luputkanlah dia dari ingatanku…
Dan peliharakanlah aku dari kekecewaan… Jika aku gagal menagkis kekecewaan itu…
Pelihara dan mantapkankanlah imanku… Moga kekecewaan itu tidak menggugat gerak kerja Jamaahku…
Ya Allah ya Tuhanku yang Maha Mengerti…
Berikanlah aku kekuatan… Menolak bayangannya jauh ke dada langit…
Hilang bersama senja yang merah… Agarku sentiasa tenang…
Walaupun tanpa bersama dengannya…
Ya Allah yang tercinta…
Pasrahkan aku dengan takdir-Mu… Aku redha dengan segala ketentuan dari-Mu…
Inilah ujian pentarbiyahan buatku… Sesungguhkan apa yang telah Engkau takdirkan…
Adalah yang terbaik untukku… Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui…
Segala yang terbaik buat hamba-Mu ini…
Ya Allah…
Cukuplah Engkau sahaja yang menjadi pemeliharaanku… Di dunia dan akhirat…
Dengarkanlah rintihan dari hamba-Mu yang daif ini…
Janganlah engkau biarkan aku sendirian… Di dunia ini mahupun di akhirat…
Menjuruskan aku ke arah kemaksiatan dan kemungkaran…
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan sefikrah yang beriman…
Agar aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup…
Sama-sama dapat terus bergerak di dalam Jamaah Islam…
Andainya sudah ditakdirkan buatku… Pendokong Jemaah bukan jodohku…
Mantapkanlah tarbiyahku… Agar aku mampu membawanya bersama melalui liku perjuangan ini…
Sama-sama berusaha mendaulatkan Islam… Ke jalan yang Engkau redhai…
Dan kurniakanlah padaku keturunan soleh dan solehah…
Yang pastinya menjadi aset utama penegak syiar agama-Mu…
Ya Allah …
Redhakanlah perjuangan kami… Berikanlah kami kebahagiaan di dunia dan akhirat…
Dan peliharakanlah kami dari azab api Neraka…

Ameen…ameen Ya Rabbal a’lameen

Thursday, 6 December 2012

Bizi uoolls...

As Salam...

Haiii...hhmm..omnyomm...noomm...nyomm...burrrpp...Alhamdulillah..bekpes mekdi boss blanjer..motif pemberitahuan?? Ahakss....
Aku bz la sikit nowadays..ditambah dgn beban kerja (skrg mmg musim bz sbb nak prepare student keluar praktikum)..tambah lagi dgn sakit M aku tuh..haaa...mmg bersawang berabuk ler...Sakit M tu hape?? Sakit M.A.L.A.S laaa...

Last Friday..pi Penang utk event kat sana...ingat balik dpt coti..mmg dah apply dan dah granted pon....arrghhh..kene pi kursus plak..ingat nak cancel sajer..tp rugi plak ilmu yg nak diberi tuh kan..kesian ngan kawan pon iye jugak, kalau x nanti dia pi sensorag...so...gigihla balik KL hari Ahad walhal patutnya balik Isnin...Isnin ptg tu pi ler PD...balik PD hari Khamis...Jumaat coti??? No..No..No..masuk koje balik...then Sabtu pepagi dah bangkit..event MAHA plak...boleh plak sesat..ya Tuhan...tsskk..tskk...Ikutkan badan penatnya ya Rabbi tp bila dipikir2... inilah peluang nak carik donations dan buat charity sales sebanyak boleh utk aktiviti Scratch..bila ingat dlm kepala brape banyak neutering programme boleh dijalankan kalau fund banyak..terus celik mata aku...semua buat utk charity..xde niat nak tunjuk2 atau bangga diri...bukan juga utk SKT walaupun ada beri poin di situ kalau ada menyumbang diluar bidang kerja....semuanya Lillahi Ta'ala...InsyaAllah mudah2an ada la sikit bekalan amal utk dibawa ke sana..

Masa kat PD..xde la rasa tensi..sbb ada cikgu Fara howt di sana..di sana..di sanaaaaaaaa....
Mlm2 abis kursus dia kidnap aku jap..pi makan + borak2 topik berat lg memberatkan..err..topik berat??? jeng..jeng...jeng..Siap dibekalkan durian crepe dek Fara utk mkn dgn kawan2 masa bekpes...jgn jeles..kami bekpes durian crepe hoccay..ko ada??? Muahahaha....maceh laling..lebiu!!

So...bila dah abis la semua aktiviti2 penuh kebizian itu..aku pon gigih la nak hapdet blog merangkap diari x rasmi ni ha...tup...tup..ada member bgtau..blog xleh bukak..kene Malware..hoh sudah!! panik kejap...mujur la pernah terbaca dlm blog kawan, Pn Rabia Sensei cara nak buang malware..sbb dia pon udah kene sekali dulu....panix attack kejap..wuwuwuuwuwu...

Aku pon scan ler....hoh! 45 ekor detected...mana la datangnya korg2 nih..sudah2 ler menginfeksi blog aku...bukan ada apa pon..kucing2 jer pon...rempanan2 perasaan jek...
Eh..korang2 sahabatku..kalau tiba2 ada lagi mende alah nie..bgtau ek...sbb kalau pakai Google Chrome dia boleh detect, yg lain mcm tak boleh jer..

Ehh..nanti sambung siaran balik...ada 2 student nak kene brainwash dgn aku kejap...aku kata dlm proses, dlm semakan..dia pi bising2 dgn boss..mujur boss refer balik kat aku..so aku explain la sume..boss gelak jer bila aku kata aku n fren nak 'basuh' depa...mmg nak kene budak 2 ekor ni..siap ko!!

P/S: Esok nak serbu Big Bad Wolf, shopping buku besar-besaran tiap2 tahun..udah janji sama kengkawan utk pi midnite..sbb first 3 days depa bukak 24hrs...beli jgn x beli!! mmg dah niat..bawak cash tak tau nak bajet brape..sooo...kita swipe sajorkk...



Monday, 3 December 2012

Siapa kamu??!! Sape Aunty??!

As Salam..
Suatu hari...petang Isnin...ada tamu datang umah...

 Assalammualaikum....Assalammualaikum...Aunty...oh Aunty...TamTam dtg nak makan... Assalammualaikum..Aunty...keluarla...TamTam nie...dah ptg...TamTam lapar...
 
 Waalaikumsalam....eh..eh..kamu sape??? Hoii FeeBee..boifren ko ek? Gelap mcm ko je nih??!
Haii..err...errrr...saya TamTam..saya dtg nak carik aunty..

 Atoto..Rozy..meh sini..korg kenal tak budak hitam nie?? Dia nak jumpa aunty katanya..sape aunty...xde org nama 'Aunty' kat sini...

 Sengal la ko ni Jayen...Aunty tu mama kite ler ngok!! Ehh..ngape ko carik mama kitaorg?? Ko jgn carik pasal..hentak kang!!
Jgn la marah brader...aku nih kawan Peya..Peya ckp kalau aku lapar..aku boleh dtg sini makan..sbb tu la aku dtg...tu jer...
Ohhh..kawan kak Peya ler nih...jap ek..FeeBee panggilkan mama...mama tgh main fesbuk tuh..jap ekk...
Yeke kawan Peya..IC mana?? IC?? Tgk IC??!


P/S: Ntah dari mana la si Peya ni bawak balik kawan dia ke rumah utk makan..x pernah nampak sblm ni..sbbkan bulunya hitam semua..mula2 nak bagi nama Midnite..payah plak nak panggil short form..udahnya letak je TamTam..short form utk Si Hitam...nampak mcm kucing org..tp hari2 mkn sini..siap tido sini..bagai jaga tak bergaji..tanggung mkn n tempat tdo saje..hikhikhik


Aku Terima Nikahnya..wuwuwuwuuwu..

As Salam..
Haiiii...hari tu..kene pi kursus kat Port Dickson..bila malam..bosan..so aku ngan si Zana layan la citer ni mlm2..gigih tgk online ko! hahahahha...
Aku bg summary la..utk mereka2 yg x sempat tgk..ada juga yg kata x suka tgk citer Melayu..arr..itu ko punye pasal...btw, aku pon tgk online jers..at least better late than never kan..

 Citer ni mengisahkan Arlisa (Nora Danish) yg berpasangan dengan Johan (Adi Putra). Perkahwinan bahagia, suka sama suka, direstui keluarga..mmg bahagia giler la awal2...tp satu hari Johan kene langgar masa berjogging..sudahnya hilang ingatan...ingatan dia hanya setakat umur berapa thn ntah, mak ayah kawan2 dia semua dia ingat tp dia mmg xde memori lansung pasal si Arlisa nih, sbb memori terbaru ie memori setelah bertemu Arlisa dah dah hilang...so dia sepertinya mmg x pernah jumpa dan bercinta dgn Arlisa..apatah lagi dah kahwin...dia x dpt terima dia dah kawin..Siap ckp ngan bapaknya dia xleh nak serumah ngan Arlisa..sbb rasa mcm dia tgh berkhalwat (Ehh..ada le laki baik camni??? Musykil..)

Si Arlisa ni pon panik la..gila ko x panik..laki ko sendiri dah tak kenal ko..kan...so dia berusaha la..bawak laki dia balik umah..bawak pi kedai tmpat dia first met..tempat dia dilamar, bawak bercuti..tp x jalan..makin menyampah si Johan ni ngan Arlisa..kesian weh! Nak tambah perisa lagi..Si Johan ni elok plak layan si bestfren Arlisa..si Suria (pelakon baru..nama dia Mon apa ntah)..Si Suria ni xde apa2..tp sbb dah mcm nie..naik jeles la si isteri..kesian Arlisa..Lastnya dah x tahan, dah give up, dah abis usaha..Arlisa mintak dia dilepaskan...Si Johan sengih2..siap kata.."Owh..akhirnya awak mengalah juga ye..." Arlisa jawab ler dgn linangan air mata.." Arlisa x pernah mengalah, tp abg yg x mahu berjuang..." Pastu dia salam cium tangan laki dia..dan blah..tinggalkan si Johan terkebil2...Start dari sini..aku dah mcm blur2 sikit..

Finally, bila Arlisa dah xde..sepertinya Johan rasa kosong..ntah kenapa bila melukis..dia lukis gambar Arlisa..both suami isteri bersoa pada tuhan mintak diberi petunjuk dan jalan keluar utk masalah depa nih...dengan kuasa Tuhan, tiba2 jek satu hari..si Johan ni sakit kepala dan memori dia pasal Arlisa berderu2 dtg..siap x sempat makan ubat terbaring bagai..aku ingatkan Johan kene heart attack pastu mati ke hape!! Hahahaha....So bergegas la Johan carik Arlisa..dan berbaik...

Hmm...ada bbrp perkara yg mcm x logik la..ala..x payah detail sgt..after all ini cerita rekaan semata2 kan...cumanya..ada scene yg tunjuk Johan melamar Arlisa guna video dlm iPad..kalau aku la jd Arlisa..awal2 lagik aku dah tunjuk kat Johan mende alah tu..tunjuk pic kawin, video kawin..kan..tp xpela..nama pon cerita..kehehhehehe...Hhmm...satu lagi..aku rasa..Nora Danish x berapa sesuai berlakon cerita sedih2..dia lebih comel berlakon cerita ceria2...dlm citer nie banyak scene dia kene nangis..tp mcm x masuk la..kaku...mungkin taste aku je yg suka tgk dia cerita happy2..

P/S: Movie marathon mode is ON!! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers