Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Thursday, 25 July 2013

Penangan Looneytunes

As Salam...
Hari ni hari audit...hhmm...depa x panggil2 lagi...so hapdet dulu la...kalau nak ikut nervous..mmg nervous tp apa boleh buat kan...doa jer la terlepas dari di audit..kehehehheh

Smlm...kitaorg telah diracun beramai untuk pi makan aiskrim Looneytunes..dpt pulak yg teringin si mak buyung...nasib baik ada outletnya kat Mines..so gigihla kami mengheret2 diri pi sana after work...arrr..alang2 dah sampai sana...berbuka sekali lah....

Dan kebetulannya pula semalam birthday si mak buyung ni...so kasi celebrate la satu round...Happy Birthday Cah..mudah2an selamat 9 bulan..selamat melahirkan anak yg sihat..

Arr..ni pic berbuka..berbuka 4 org..4 org jer..tp mmg meriah..mulut masing2 macam bertih goreng...mana nak suap mkn...mana nak berckp...ni pon kira x cukup korum lagi nih...Makan dengan pantas...sbb agenda utamanya nak mkn eskrem!!! Lepas dah settle tapau mana yg tak abis...berbondong2 dengan perut yg kenyang pi Looneytunes..haaa....terbukak mata sekor2 tgk eskrem yg sgt la mcm2 dan nama pelik2...

Hah..ini dah kenapa...kisahnya...incik ni tak makan durian...akan tetapi dengan penuh berlagak dia nak test makan eskrem durian kat sini..bukan banyak...mintak sampel sesudu kecik tu jer hah...dia bajet eskrem tu mesti rasa eskrem durian biasa2 kan..so dia try la rasa sikit kat ujung lidah...hah ko!! terpana terbangang kejap!! Bwahahahhahah....tgk tu..sampai timbul2 urat kepala dia weh...sikit lagi mcm nak sawan aku tengok....x bleh blah betul...bwahahhahah....
Eskrem kat sini semua pekat2 likat2 rasanya..memandangkan dia nak hampir sawan merasa eskrem durian yg super likat tu..dia pass la kat aku..kami rasa sorg sikit...hhmmm..silap besau ler..ini semua peminat2 durian...so bg kitaorg mmg sedap la eskrem tuh..seolah2nya...durian yg dibuang bijik dan di frozen kan...wajib la sedap uolls.....kan...
 

Ihik ihik...big boss..tenkiu sbb banjer makan...incik durian...tenkiu sbb banjer dessert...mak buyung..happy besday...kalau ramai2 mesti lagi best...
Mula2 ingatkan takde seat tau..rupanya seat depa nih tersorokdi bahagian belakang...lerr....fefeling la..mkn eskrem tepi sungai the mines tu..kehhehehe

Eskrem2 dibelanja incik durian....yg depan sekali dabel scoop tu...errrr....aku punya la...yg bawah tu apa ntah namanya tp ada peppermint ngan choc ribbons...arr...sbb dia pekat..aku seolah2nya mkn pes ubat gigi..tp aku mmg suka mint2 ni so ok la...pastu yg atas tu namanya Good Morning..eskrem perisa oren..serius masam2 mcm breakfast orange tu...Mak yung pon mkn pes ubat gigi mcm aku..incik durian jer mkn eskrem manis2..

P/S: Arrr..nak pegi lagi...serius ni..sape nak ikut..lai...lai...lai...


Friday, 19 July 2013

Selfish....

As Salam...


Haaa...ini tajuknya....tak paham la org yg mcm nie...tak tau la sama ada mmg dilahirkan begitu ke atau mmg suka2 jer ikut kepala sendiri kan...
Meh bagi situasi....

1. Orang tgh membaca..x kisah la baca apa pun...buku ke..novel ke..majalah ke..journal ke...dengan selamba nya hamba Allah ni bukak radio..haa...bukan calang2 bunyi...mampu buat org hialng fokus..menyampah tau...silap2 org pekak pon boleh dengar..kalau bukan radio yg bunyi..mulut dia yg bunyi gaya radio rosak...acaner?? perlu diselotape kah mulut itu?? lagi satu...belum tentu halwa telinga kita sama...kan...

2. Duduk dalam bilik yg share ramai2...tp ko sorang je demam..sejuk katanya..selambanya 'tap' dia off kipas..bukak pintu....ya rabbi..so yg ramai2 ni mmg kene berpanas berpeluh ketiak sbb ko sorg sejuk ke???

3. Ramai2 berbincang dan brainstorming..nak buat itu, buat ini...ko duduk tengok sajer..tak bertanya..x ambil tau..x ambil port... ko buat hal sendiri...Esok2nya bila org tanya suh buat something berkenaan discussion tersebut..ko buat muka blur dan ckp ko tak tau..sbb ko x ambil tau..baru terkial2 carik org yg terlibat dan pass task pada dia...alasan ko takleh buat sbb tak tau...wtf??!!

4. Task ko berderet2....hari2 kecoh keje ko banyak..pending task melambak..tp hari2 ko dtg main game without fail...takpun buat Kdrama x abis2 dgn staf lain...bila org mintak task tu..tanya dah siap ke belum..ko menggelupur..pastu siap demand jgn bagi job apa2 at the moment sbb banyak keje nak hantar ..dateline dah dekat...boleh ke gitu??

P/S: *geleng-geleng kepala*

Apakah....??

As salam..
Lepas buka...burrppp...alhamdulillah...
Datang mamat gemot kaler oren...gesel2 kat kaki...pastu dia naik atas tilam pepel...

Terus dia kroih....kroih...kroih.....
 
Si adik yg asalnya dok mandi2 bersihkan bulu tepi sliding...senyap2  naik atas tilam pepel menyelit carik port......
 
Pastu dia pon join kroih...kroih...kroih...
 
Si gemot chachi..td sibuk mencakar2 cat tree...tak boleh tahan penangan kroih kroih si Sunkiss ngan Niki baby...dia pon pelan2 dtg dekat dgn tilam pepel...ahhh....xde kosong pulak..semua penuh...tdo sebelah tilam pepel... kaki je dpt cecah sikit tilam..jadi la.....
 
Dia pon meneruskan perjuangan kroih..kroih...kroih...sudahnya 3 beradik kroih..kroih..kroih secara berjemaah...
Pastu dtg pulak satu lembaga besar berseluar pendek.....tiba2 rasa takut....ouhhh....big boss rupanya... ler....
Tilam pepel mmg dah full house..dia plak join si chachi melepak sebelah tilam...peluk2 si chachi..gaya2 mcm nak power nap la konon....
 
Sudah ler woii....terawikh woii..terawikh!!
 
P/S: Buah hati pengarang jantung...
 
 

fishball and more fishball....

As Salam..

Haii...amacam puasa ok?? Aku ok jer..
Awal2 puasa nih..org tgh giler pi pasar ramadhan ie baram..mujur bukan kiram....kuikuikui...
Hari ni byk keje dah clear...so sesambil aku melayan si Hong Ki comel dan FT island playlist yg non stop ni..boleh la aku membebel pasal pasar ramadhan ni ha...

owwhhhh...comelnya ko nih Hong ki ooii!! honk!! honk!! :p
 
Haa...hari tu pi la baram tu...hhmm..mcm2 ada jual..dari segala kuih, lauk pauk, air..u name it..semua ada!! Ko nak kuih melayu..segala karipap donut bagai..ada!! ko nak kuih omputih...segala pavlova cream puff pon ada...wahh...suka aku!
 
Hari tu..aku beli la lauk kat sorg makcik ni..konon2 nak bikin sahur...hhmmm..hampeh...lauk paru sambal..basi!! lauk ikan kembong percik..basi!! sebasi muka acik tu...tensi aku..padahal dah masuk fridge tau..nampak nau masak sekejap..tu yg x tahan lama...itu la..org nak buat easy money meniaga di bulan ramadhan..itu belum kes yg jual lauk semalam yg dipanas2kan..panaskan pon kalau masih elok ok la..yg jual lauk basi camner tu?? haaa....sbb tu ramai yg ada kesedaran..gigih la masak walaupun penat bekerja kan...harga makin mahal..rasa x semegah sesedap mana..basi lagi...sedih kan..
Hari2 bila lalu gerai makcik basi nih..selalu la dia goda2 suh beli lauk2 diakan..selalunya aku akan senyum dan ckp terima kasih...tp lepas insiden lauk basi berjemaah tu..hhmmm....aku tanpa segan silu menggelengkan kepala..maapkan saya makcik... kehehhehehe...
 
So pastuh...gigihla aku masak sendiri..ala..masak campak2..asalkan x food poisoning makan masakan sendirik sudah la...kan...bulan puasa ni yg sedap mende simple2...kalau sayur nak yg hirup2 dan panas2...
 
mana la selera nak mkn yg minyak2 sgt kan..sudahnya aku bikin nih..masak byk sikit..pi tapau kan mak mertua aku..kebetulannya abg ipar balik..sesuaila sgt la dgn selera budak2 kecik fish ball ni...kan...
 
Arr...fishball mmg kene meriah byknya, melimpah setempayan.....xpayah potong2 ...masuk je semua bulat2 gitu..baru best..kan...utk tidak menghampakan fishcake..aku letakla sekali fishcake 2 pack..nanti fishcake kecik ati plak...kihkihkih...
 
Sayur2an farmville setempayan....
 
Mushroom pon setempayan jugak...peberet nih...ouhh..jgn lupa suhunnya...apa la makna sup xde suhun..ecewahhhh... Ouh...org kata kalau nak cuci cendawan ni..cuci masa dekat2 nak masak..jgn direndam cendawan ni lama2 sbb dia serap air..nanti lembek2 x sedap sgt..
 
Tada!!! Siap sudah sup sayur fishball..tiada lagi masalah lauk basi diwaktu sahur...kuikuikui...wajibla sentap acik param tu kalau baca kan...
 
P/S: Tak perlula aku nak tepek resepi..sup bodo2 jek pon..buat malu jer wei...bak kata mama aku..S.Jibeng pon boleh bikin...punye la senang..nak tunjuk org takde penglihatan pon boleh buat..kehehheh..alfatihah utk arwah S.Jibeng....

Wednesday, 17 July 2013

sotong masak hitam peberetttt

As Salam...
Bz la...haishhh...citer dah basi..baru la ni nak kluar..hazab sgt...wuwuuwuw...
Hari tu...aku yg telah berjanji utk tidak masak selama setahun...telah turun ke dapur mencemar duli...masak la wei....tekak teringin makan yg bukan2...nak mkn sotong masak hitam...tak kira...wuwuwuuw...

Sotong yg dibersihkan....potong bulat2...

Sbb nak masak sotong masak hitam..dakwat hitamnya jangan dibuang...

Selain tu..kita perlu ada...serai...halia...lengkuas...serbuk kunyit..serbuk ketumbar...cili kering yg dah blend...

Pastu...sinsing lengan baju...gaul semua...pecahkan sekali hitamnya....
Ada orang suka tumiskan dulu cili giling, bawang merah and bawang putih....ada yg guna belacan juga..ikut selera masing2 la..outcome nya lebih kurang sama jer...sbb main ingredientnya ialah kaler sotong tu...ramai yg tanya..arr...tak mati ke wei mkn ink sotong tu..haaa...mcmk nak berguling aku gelak..so far alhamdulillah hidup dah masuk 3 series ni ok jer...kehehhehhe...Satu lg jgn pandang rendah sama ink sotong yea..org putih dok masak pasta ada yg guna ink sotong...masak paella pun sama..not to forget ice cream pun ada...x caya..sila pi google...

Ini utk last sekali...cili merah, cili hikau dan bawang besar...

Apa yg perlu buat...mula2 panaskan minyak,..bila dah panas...masukkan semua yg ko dah gaul tuh...haaa..masak sampai sotong kecut..tp jgn lama2...nanti sotong mcm getah kerasnya...selalunya sotong akan kluarkan air sendiri tp kalau nak kuah banyak..tambahla air..
Bila da kering...masukkan bawang dan cili potong..jgn lupa perasakan dengan garam...
Ada juga yg letak gula sikit..arr...aku x ler..mcm pelik plak...
Tada!!! Siap!!! Sotong masak hitam..makan ngan nasik panas2 mmg terangkat!!

P/S: Aku suka sotong..maseyyy....


Tuesday, 9 July 2013

3 cutie pie looking for adopter

As Salam...

Mencari kucing??? Ni ha..ada 3 ekor..comel2..nak adopt pon FOC sajer..semuanya sihat tubuh badan..ada yg dah neuter pon...tinggal nak continue jaga dan beri TLC saja...

Si calico ni gurl...ekor kontot...x bising, litter trained, dan buat hal sendiri..biasa di cage so xde masalah kalau di cage di rumah..

Ini hensem kan...ini pon for adoption...tp ini belum snip..syarat adopt mesti di snip...wajib!!

Kucing ni kepala tangan semua besar..disyakki lepas snip masih boleh membesar mcm johan..

Friendly..x bising jugak...
Sape2 yg berminat nak tanya atau adopt..bolehla whatsapp 0126911121 (abg bert) atau melalui fb bang bert nih...lokasinya kucing ni kat Balakong...kucing ni strictly kene neuter ya..sbb slalu mesti yg nak adopt ialah depa yg niat nak kacukkan dengan induk betina masing2 bahana kaler dia yg cantik tu...

Ini lagi cute ek...ala2 russian blue...kehehhehe....ini jantan, mata ijau sexy..dah siap neuter dan berumur kurang dari 2 tahun...badan sihat tegap...utk info lanjut...nak tanya apa2..boleh berhubung melalui fb Epok2 Inti Kentang...lokasi di PD tp boleh ajer diusahakan transportationnya kalau adopter duduk di KL atau kawasan sekitar...
 
P/S: Kawan2..mohon dishare post ini..aku tahu..sesama kita yg cat lover ni mmg dah full house...tak mampu nak tambah lagi...tapi sekurang2nya bila kita share..chances utk di adopt meningkat utk budak2 ni..kan...


Monday, 8 July 2013

Honk!! Honk!!

As Salam..

Honk!! Honk!! Honk!! *sila baca sambil membuat bunyi ala2 cik vavi*
Apakah??!! Of all animal...haiwan ini yg ku sebut2...kehehheheheh....

Ala...sesambil2 browse FB..aku terjumpa iklan pic ni
|
|
|
V

Melopong mulut kejap....oouhh....apakah??!! Alat utk memancungkan hidung...really??!! Arr...pastu aku pun baca lagi tulisan iklan tuh...
"

LEBARAN BAKAL MENJELMA INGINKAH ANDA HIDUNG YG MANCUNG DI HARI LEBARAN??? KAMI ADA ALAT YG MAMPU UTK MEREALISASIKAN IMPIAN ANDA ITU HANYA SATU ALAT YG HANYA PERLU GUNAKAN 10 KE 15 MINIT SEHARI BUKANNYA MENGUBAH CIPTAAN TUHAN TETAPI INI HANYA LA SEPERTI SATU SENAMAN HASILNYA DPT DILIHAT DLM MASA SEMINGGU KE 2 MINGGU MMG AMAZING.... X PERCAYA X MENGAPA HANYA MEREKA YG PANTAS AJE YG AKN DAPAT RESULTNYA.... 

Nose Up alat utk memancungkan hidung Nose Up Clipper alat mancungkan hidung ? Nose Up ialah klip berbentuk hidung yang berupaya membentuk dan meninggikan hidung anda. Ia adalah Produk Terlaris Di Jepun. Alat Ini khusus dibuat untuk hidung anda untuk menghasilkan kesan yang rata dari tulang hidung anda sampai cuping hidung yang melebar. Nose Up cukup selesa untuk dipakai dan tidak akan mengganggu system pernafasan anda. Kelebihan Nose Up Clipper ini: - Mudah digunakan dan tidak sakit. - Design Jepun - Mudah dipakai untuk mempertajam dan meninggikan hidung anda - Menjadikan hidung anda tambah cantik - Anti bakteri dan lapisan lembut sehingga tidak menyakiti kulit anda - Mudah dibersihkan dengan kain bersih atau dengan air sabun lalu dicuci hingga bersih untuk menghilangkan minyak dari hidung kita yang terlekat di nose up clipper. 

Cara Penggunaan : - Gunakan 10-15 minit setiap hari, dan lihat perubahannya dalam 1-2 minggu. - Dipakai diatas cuping, tepat digaris hidung untuk menaikkan hidung. - Untuk hasil kekal gunakan setiap hari selama 3-6 bulan dan lihatlah perubahan kekal pada hidung anda."


Lepas baca iklan tu..aku sengih...ada ke org beli?? Sbb aku xde rasa nak beli...aku browse lagi..ada la a few testimaniam testimonial kata yg idung dah semakin muncung mancung dan cantik la..bla...bla...
Aku sengih lagi..really??!! Ada ke yg beli? Ada ke yg percaya this crap? Maap ler aku guna perkataan crap...sbb aku tak caya...Ala...mesti seller akan kata belum jumpa belum tahu...tapi takpe...promo jer la kat org lain....aku tgk pon mau gelak guling2 x henti2...acaner?? Bwahahhahahah........
Entah ler...maybe yg teringin nak idung mancung akan menggelinjang la kalau tgk iklan ni...aku tak ler..takpela...aku simpan je idong kembang aku nih...bersyukur la ada idong...dari xde kan...
 Kalo ko beli..ini la dapatnya..silap2 kat Daiso ada..ye ke..pepandai je aku kan...

Ini apa hah??? Original punya nose up..guna jari pon boleh.....ko hado??? Kat public lagik...Kehhehehe....

P/S: Aku x percaya mende2 gini..maap ler pada seller2 kot yg terasa...



Friday, 5 July 2013

Perasaan Perasan

As Salam...

Hai peeps...lama x hapdet ek..aku bz la..kalau boleh kaki tangan sume nak naik atas meja menaip..kehehhehe...So...apa topik kita hari ni??? Tu haa...ada besau kat bawah tuuu....


Hhmm...sedar x sedar kan...aku ada kawan yg mcm ni..hadoii....aku malas nak ckp banyak...bak kata sorg tu..mulut catastrophe aku nih..yela...mmg pon..aku x cakap banyak..malas nak amik tau..tp kalau dah x larat nak ngadap..mmg aku bagi jek sebijik...silap2 haribulan ko yg x larat nak dengar...mmg pedas...kaw kaw aku bagi...

 Perasan yg mcm manakah?? Perasan yg bagaimanakah??
Hhmm..hhmmmm...oklah...aku bagi example ek...

"I mmg bahasa komunikasi omputih sajork..nyanyi pon lagu omputih...minat band omputih...bla...bla...bla...omputih...bla...bla..omputih..."
--> Ahaaa...omputih sangat...masalahnya words yg aku pernah dengar cuma..yes..no...allright..tq..byebye... Mcm mana tuh??? Full sentence haram terabur...haa..ceciter...tak ke geli ketiak mendengarnya..kan...kan... oh ya...yg paling x bleh blah...slang queen of england celup je yg tebal bila sebut word "Sorry"...bwahahahhaha...kesian betul manusia feeling omputih nih... pronounciation pon k laut..x larat dan x sudi aku nak menegurnya..sbb aku ni kan bukan sape2...marilah sengih kambeng dan gelak dlm hati sajer..kehehhe, Tapi kan.....kalau pi tempat lain..dia akan tegur dan tanya dlm omputih...arr...dia tgk org tu lekeh2 jer..padahal org tu pon ada education jugak..cuma x hebah heboh mcm dia jek..tapi...nape dia x pernah ckp omputih ngan aku??? ouhh..lupa...aku bukan siapa2..kehehhehe...

So..korg faham?? Arr...x berapa jelas ek...meh aku bagi example lain....

Situasinya org tgh berborak2...rancak berborak...tiba2 muncul manusia fefeling omputih di atas kat situ... "Alaa....aku tau nih....bla....bla...senang jer...bla..bla...adik aku...blaa..bla..nenek aku...bla...bla...bukan susah sgt..aku tau semua...bla..bla..
--> Hhmm...kalau betul tau..takpe..masalahnya x tau!! Dah ler tak tau pucuk pangkal citer main terjah jer..kalau dtg bagi info atau bagi penyelesaian takpe..ni dtg nak belagak tau semua...pastu kluar la citer...dia pernha buat...dia pernah pergi..dia punya lagi besar la..lagi luas..dia punya lagi mahal...wahhh....mmg nak kene kaki manusia mcm nih!

Pastu...ni lagi...

"Aku kan kecik...mesti dia ingat muda lagi...or..mesti dia ingat aku student belajar lagi.."
"Alaaa...makan banyak...gemokla nanti...or...dulu aku kecil molek tau...pakai sluar baju saiz S..skrg ni dah gemok la....bla..bla...nak kene diet..bla..bla...nak beli supplement kurus..bla...bla...jaga badan....jamu mak nenek tok dara bagai..bla..bla...'
--> Haa...tak ke sakit jiwa lara aku nih...sblm ko kluarkan statemnt tu tgk2la org keliling..kalau ko sendirik cakap badan ko gemok la hape..so aku yg sedia gemok ni apa??? Raksasa gorgon?? Dinosaur?? Aku x amik pusing sgt ko nak ckp apa..tp..diam2 sudah la...rasa nak diet toksah ler mkn...ni pantang nak pi lepak mkn ke hape..sibuk tanya nak ikot nak join bagai..salahkan mulut sendiri n tangan sendiri yg asyik nak menyuap mknn okeh...

Itu belum bongkak pasal education lagi...

"I rasa wavelength I tak sama la dgn yg lain2..depa ni tak sama standard dgn pemikiran I..pastuh IT pon x berapa pandai...susah la I explain dan berurusan mcm ni.."
Senang citer...ada Master or phd pon belum tentu ko hebat serba serbi...kan...jgn pandang lekeh org..maybe dia nampak jer gitu..silap2 haribulan lagi hebat dari apa yg ko achieve...dia lupa ke yg kadang2 experience tu lagi mahal dari cert yg ko bangga2kan.. satu lagi..jgn nak meng ada2kan mende yg xde...sbb..org lain pon pernah rasa dan lalui situasi itu...contohnya...buat diploma kene ada thesis dan buat labwork di luar ipta/college....ouhh really???since when?? Udahnya mmg jadi bahan utk aku gelak mengekek2....kalau ko ada diploma dlm arena2 vet ..itu x menjadikan ko berpengalaman dan berpengetahuan seperti vet bertauliah yg dah ada master ataupon those yg dah practice bertahun2...ko ada diploma sains..tak semestinya ko punyer knowledge level sama dengan those yg ada Master dlm that area...kan...

 Mmg dia nih termasuk ler dalam senarai buku azimat aku nie..kehehheheh

Pesanan penaja...rendah2kan sikit idung yg tinggi tu...jgn bongkak dan melangit sgt..sekali jatuh...mmg sakit dan silap2 x tertanggung...


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers