Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Friday, 19 July 2013

fishball and more fishball....

As Salam..

Haii...amacam puasa ok?? Aku ok jer..
Awal2 puasa nih..org tgh giler pi pasar ramadhan ie baram..mujur bukan kiram....kuikuikui...
Hari ni byk keje dah clear...so sesambil aku melayan si Hong Ki comel dan FT island playlist yg non stop ni..boleh la aku membebel pasal pasar ramadhan ni ha...

owwhhhh...comelnya ko nih Hong ki ooii!! honk!! honk!! :p
 
Haa...hari tu pi la baram tu...hhmm..mcm2 ada jual..dari segala kuih, lauk pauk, air..u name it..semua ada!! Ko nak kuih melayu..segala karipap donut bagai..ada!! ko nak kuih omputih...segala pavlova cream puff pon ada...wahh...suka aku!
 
Hari tu..aku beli la lauk kat sorg makcik ni..konon2 nak bikin sahur...hhmmm..hampeh...lauk paru sambal..basi!! lauk ikan kembong percik..basi!! sebasi muka acik tu...tensi aku..padahal dah masuk fridge tau..nampak nau masak sekejap..tu yg x tahan lama...itu la..org nak buat easy money meniaga di bulan ramadhan..itu belum kes yg jual lauk semalam yg dipanas2kan..panaskan pon kalau masih elok ok la..yg jual lauk basi camner tu?? haaa....sbb tu ramai yg ada kesedaran..gigih la masak walaupun penat bekerja kan...harga makin mahal..rasa x semegah sesedap mana..basi lagi...sedih kan..
Hari2 bila lalu gerai makcik basi nih..selalu la dia goda2 suh beli lauk2 diakan..selalunya aku akan senyum dan ckp terima kasih...tp lepas insiden lauk basi berjemaah tu..hhmmm....aku tanpa segan silu menggelengkan kepala..maapkan saya makcik... kehehhehehe...
 
So pastuh...gigihla aku masak sendiri..ala..masak campak2..asalkan x food poisoning makan masakan sendirik sudah la...kan...bulan puasa ni yg sedap mende simple2...kalau sayur nak yg hirup2 dan panas2...
 
mana la selera nak mkn yg minyak2 sgt kan..sudahnya aku bikin nih..masak byk sikit..pi tapau kan mak mertua aku..kebetulannya abg ipar balik..sesuaila sgt la dgn selera budak2 kecik fish ball ni...kan...
 
Arr...fishball mmg kene meriah byknya, melimpah setempayan.....xpayah potong2 ...masuk je semua bulat2 gitu..baru best..kan...utk tidak menghampakan fishcake..aku letakla sekali fishcake 2 pack..nanti fishcake kecik ati plak...kihkihkih...
 
Sayur2an farmville setempayan....
 
Mushroom pon setempayan jugak...peberet nih...ouhh..jgn lupa suhunnya...apa la makna sup xde suhun..ecewahhhh... Ouh...org kata kalau nak cuci cendawan ni..cuci masa dekat2 nak masak..jgn direndam cendawan ni lama2 sbb dia serap air..nanti lembek2 x sedap sgt..
 
Tada!!! Siap sudah sup sayur fishball..tiada lagi masalah lauk basi diwaktu sahur...kuikuikui...wajibla sentap acik param tu kalau baca kan...
 
P/S: Tak perlula aku nak tepek resepi..sup bodo2 jek pon..buat malu jer wei...bak kata mama aku..S.Jibeng pon boleh bikin...punye la senang..nak tunjuk org takde penglihatan pon boleh buat..kehehheh..alfatihah utk arwah S.Jibeng....

1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers