Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Tuesday, 25 September 2012

Cutie Pet Fun Fair 2012..lai..lai..

As Salam...

Weekend ni ada Cutie Pet Fun Fair 2012 di 1 Utama..mai la....
Mcm biasa...Scratch pon ada bukak booth..
Ada catshow jugak sbb KKM pon dtg..
Booth utk kibbles and petstuff banyak..disyakki boleh beli kibbles dgn diskaun takpon bleh dpt sample/freebies..menarik kan!! Collect jgn tak collect!!

 Oleh kerana gambar poster pon doggie..pastu ada Superdog contest lagik..ramaila yg mcm ngomel2..event tak cat friendly la..leceh sbb banyak anjing la...
Alahai...semua alasan2 budus tuuu...
Halooo...ini kan pet event..what do u expect?? Lain la kalau dia tulis cat show sahaja ke...cuba la faham..ini x paham..pastu nak bising dan kondem..jgn ler gitu... Sabun taharah kan ada..kot2 was2 ka..curiga terkena ke hape..ko samak aje la..kan..
Takpon tak payah la dtg..malas tau nak layan memek2 muka hazab uoollss bila anjing lalu sebelah..anjing tu xde apa2..ko histeria lebih..x kuasa!

Ni..aku bg map skali kot2 korg sesat...kehehheheheh...jgn lupa singgah booth ya..aku Insyaallah ada..kalau jumpa tegur2 la ek...
Daaa....

P/S: Cya there!!

Monday, 24 September 2012

Thumbs up utk SAM!!

As Salam...
Jumaat lepas..balik umah Ampang..sesambil tu layan la citer SAM lakonan si Shaheizy Sam ngan Lisa Surihani yg comel tu...
Rating aku bagi...4 star!!! Seriously best la citer ni..xde la jalan crite yg basi je kan..bercinta kaya miskin la...pakcik makcik keparat korporat rebut2 saham...org2 kampung yg sibuk rebut harta pusaka..cliche sungguh...bosan tau tak..


Filem SAM ni adalah di arahkan oleh anak Yusuf Haslam...bukan Shamsul Yusuf..tp adik dia Syafiq Yusuf...baru 18 thn wei...walaupun first time tp bagus..maybe sbb idea dari org muda..corak pemikirannya sedikit berbeza dgn yg lain..Syafiq jugak dapat pengiktrafan sebagai Pengarah Termuda dari Malaysian Book Of Records.Tambah pulak ngan lakonan hero & heroin yg mmg cute bila digandingkan..aku suka depa berlakon..sejak citer "Sekali Lagi".....

Filem ni ada la unsur seram..terkejut2..yg bestnya..apa yg kita sangka rupanya sebaliknya plak jadik..ala2 citer org putih..mcm citer Secret Window yg Johnny Depp berlakon...sbb citer ni pasal org yg mentally disturbed..kita bajet ada 2 org..rupanya sorang..yg dia berguling..bertumbuk bagai..itu semua seorang...mcm ada split personality ke hape gitu la..

Yang bagusnya juga, citer ni nak tunjukkan..kalau ada anak yg kurang sempurna, anak istimewa..jgn dimarah2..jgn disisihkan..cepat2la bawak pi jumpa doktor kan..ni tak ..pantang org keliling mengata  mulalah dibantai..dlm citer ni..udahnya bapaknya tu dibunuh dek Sam tu..maknya plak kene heart attack bila nampak anaknya tikam bapaknya..so Sam ni muda2 dah kene tahan kat wad mentel..bila dah besar..dia akhirnya dishkan pulih..tp doktor dah pesan..benda ni bleh dtg balik..so kalau ada rasa atau perasaan pelik2 je kene cepat dtg balik..tp tu la..Sam ni x perasan kot..kalau tgk citer ni kan..korg akan perasan, perkara yg trigger penyakit dia dtg balik ialah sbb kawan2 opis dia yg dok kutuk2 pasal dia bercinta dgn si Lisa ni..dah jadi semula mcm masa kanak2 dia..org dok kata dia gila la hape sbb dok ckp sorg2...so bila mcm tu..keluarla identity dia yg evil tu...

Dari awal sampai akhir..mati2 aku ingat si Haikal (Azad Jasmin) tu yg plan penculikkan semua nie..sbb dia obses sgt ngan Lisa tp Lisa x layan..so bila dia kene buang keje bahana pe'el gilakan Lisa tu..dia mmg niat sumpah nak bunuh Sam ni..so mmg penonton akan bajet si Haikal ni la punye keje..padahal bukan..kene tipu kita weh!! Kohhoohoho... Mmg si Haikal tu dtg umah Lisa, pukul si Sam semua tp time2 tu jugakla evil personality si Sam ni bangkit...so dia kene balik la.. Lakonan si Azad ni mmg menjadi..dgn serabainya..ngan eyebag nye...mmg menjadik..

Dalam citer ni..Shamsul Yusuf pon ada..walaupun watak spare tp bolehla..koman2 leh cut bajet n pantau2 adik dia punye keje..kata first time kan..Si Shamsul ni bawak watak ex boipren Lisa..tp xde apa2 la sgt...cuma sbb Sam call dia bg tau mana lokasi dia, masa tu dia dlm keadaan waras..Si Nelopah tu pon ada..tp..hhmm..xmo citer pasal dia ah...

Hhmm..yg comel dlm citer ni..watak dan lagak percintaan antara hero dan heroin mmg hidup..nampak real sangat...bahana citer ni la aku rasa mcm nak heret Big Boss pi I-City..apakah?? hhohoohho...

 Tapikan...aku perasan ada banyak scene peluk2 (bukan peluk2 gatal atau 18sx ok) dan scene Sam kiss dahi Lisa..Yusry tak kisah ke? oh wait..aku x pasti..citer ni filming sebelum atau selepas Lisa kahwin? Hhmmm...

Kesimpulannya..cerita ni bagus dan mampu menarik mata aku yg x brape minat filem Melayu utk duduk dan tgk concentrate pada filem nie...Shaheizy Sam nyata mmg mampu membawa pelbagai watak..dari watak autisme..samseng...org bodoh2 alang..yg ni org ada sakit mentel..walaupun org kata dia ni dulu x pandai berlakon..hanya tempias dari mak dan kakaknya..aku rasa dia skrg boleh tersenyum bangga dgn pencapaian mutu lakonan dia skrg..awal2 aku dah kata....4 stars babe..4 stars...

P/S: Looking forward utk filem lain yg menggandingkan Lisa ngan Sam..tp ada ke?? Ala buat la lagi..please..please... :)


Candu sudah mari!!

As Salam..

Rabu lepas..pi jumpa Ecah..nak amik pokok galak kucing yg dia tuai (tuai la sangatttt) kat kebun abah dia..
Balik tu.. x nyempat2 nak bukak bg kat bebudak..aku terus lari ke toilet..nak terkucil..hohohoho...

Sniff...Sniff...Sniff...Ohoiiii....mama bawak balik candu la...mari semua org2 kampung..berkumpul cepat!!!

Ni la pokok nya..mmg ada bau ala2 rumput kalau hidu pakai hidung manusia nih..tp kalau pakai hidung budak2 bulus nie..sedap le kot..
Dah nak layu dah..tak apa..yg penting..akarnya...sempat le aku belek2..nak blaja kenal sendiri daunnya..kot2jumpa, leh aku cabut bawak balik.. Yang Ecah bagi nih..dah besau2 la jugak akarnya..dah macam ginseng pon ada..keheheheh

Ma...oh ma...cepatla bukak..apa kes stakat tayang2 mcm nie jek...
Kejap la..ma nak pi toilet... *mama berlari ke toilet tanpa menoleh2 lagi..kuikuikui*

Hoh!! Mama ni time2 penting mcm ni la dia nak kencing tau..Missy dah x sabar nih...
Apsal ko tak suruh je mama pakai litter tray kita jek..kita tak kisah tau mama nak kais2 kat situ..kata sharing is caring...kan..kan..

Hoi Rozy..ko yg paling senior kat sini..ko reti tak nak bukak beg ni..dah diikat kuat la..Missy tak reti bukak...
Buat apa nak bukak..kita koyak kan jerr...takpun..kita rabik2 kan terus!!

HOIIII!!!! BUAT APA TUH!! MAMA KATA SEKEJAP KAN!!
Errkkk!!! Gulp!!

Eh..mama dah sampai rupanya... Apa..?? Koyakkan beg?? 
Haishhh...mana ada buat apa2..kitaorg cium2 dari luar je ni ha...kan..kan..

P/S: Korg suka..mama pun suka :)


Friday, 21 September 2012

Cantiknya..syg pulak nak makan weh..

As Salam...
Kalau dah namanya perempuan..biarla brutal mcm mana pon..dia akan ttp suka akan benda2 yg cantik2 dan comel2..

Ni..salad telur..slalunya boring..sbb kita akan slice kan telur tu..bukan stakat telur..semua slice..tomato ka..timun ka..tauhu ka..slice!!
Tp yg ni x..telur rebus tu dipotong bahagian atas..kluarkan kuning telur..pastu kuning telur tu dibuat mcm nak buat filling utk egg sandwich..nak cantik ko masuk food processor ler, lagi smooth..garam, black pepper butter n sikit mayo..pastu masuk dlm piping bag..dan nozzle kan semua masuk dlm putih telur tu..pah tu pepandai ler ko jadikan carrot sebagai muncung ngan 2 bijik lada hitam sebagai mata..giler cute la!!\
Bila dah tuang dia punye peanut sauce tu..lagi cantik sbb ada kaler merah2 ngan kacang tumbuk yg tersembul2..sedap dimakan, cantik dihidang..berkhasiat lagi..sesuai ler untuk mereka2 yg amalkan Atkins diet..kan...

Hooo..hok ni roti pulak...kreatif giler..stakat buat bentuk kura2, bear atau rabbit dah biasa...tp yg pattern rusa tu camner nak buat?? camner?? Roti sosej roll yg ditambah mata dan tangan yang dah mcm ala2 siput gewang tu pon nampak cute sangat..Bila la nak buat nih..
Dah le tgh xde oven..sbb oven yg dulu tu dah kene hukum buang sbb thermostat nya udah giler..sob..sob..

P/S: Big Boss..saya mau oven baru utk start baking project semula mcm dulu..oh ya..saya mau oven besar..kecik2 tak main ya!! Hohohohoho...


Mereka sudah bahagia :)

As Salam..
Hari ni sempat nak hapdet pasal furkids yg dah selamat dgn adopter masing2..Asalnya semua stray cat..mmg buruk2..busuk..tapi bila dah makan elok..dah pi vaccine etc..dah cantik...mudah urusan nak dpt adopter..Kita kalau nak bagi org..kene bagi yg elok2..jgn nak buat naya kat org bagi benda x elok/sakit..kan...

Aku bersyukur..adopter2 yg aku dapat ni semuanya baik dan yg paling penting selalu inform aku perkembangan terbaru pasal furkids nie...jadik kawan udahnya...Depa xde nak lari2,  nak block2 FB bagai mcm certain org..ntah apa nak disorok pon tak tau..senang citer..kalau xde buat salah..xde apa nak takut kan..kan..kan...

Ok, ini Chibi..cantikkan...hhmm..ni gambar setelah dah bagi pada adopter..ini dah nampak berisi sikit..sblm ni kecik aje,,even dlm banyak2 adik beradik..mmg Chibi paling kecik, masa diselamatkan tu..terus terang aku risau dia tak survive berbanding yang lain..

Ni Chibi gamabr terbaru..tgk..muka dah nampak nakal..mummynya kata mainan peberetnya tu ha..minyak angin cap harinau..apakah??!! hahahahha...

Sihat ko ye Chibi..baru2 ni..Chibi dah dihantar spay di KKS, dpt 100% sponsor dari KTAJ sbb Chibi dia adopt dari KTAJ OAH..
Pandai2 la bawak diri di rumah baru yea..dia katanya nak main2 ngan si kakak, kucing mummynya yg satu lagi tu tp si kakak tu masih garang lagik..takpe..take time sikit nak biasakan diri..maklumla sebelum ni anak tunggal..tiba2 mummynya bawak balik adik baru..wajib ler majuk kan..

Yang ni...x lain x bukan..si Emau... Emau budak baik..utk yg tak mengenali Emau..boleh tgk link kat bawah ni..semua post berlabel Fei Mau..

Fei Mau skrg dah berdua..mummynye adopt sekor lagi kucing dari KTAJ Online Adoption House, buat kawan utk si Emau..alhamdullilah..boleh get along budak berdua nih..tp aku tak pelik..sbb sejak kecik Emau mmg baik..lain perangai ngan siblings dia yg lain..

Hoi Emau..perluke tunjuk ball2 yg x berapa nak ada tu?? Dia dah cunat..tu yg mentel lebih tu..sblm cunat pon mmg dah mentel dah..

Indahkan pemandangan ni..syukur2 sgt..mereka dpt kehidupan yg baik...

P/S: Emo di petang Jumaat..



Sampainya hati ko...


As salam..
Beberapa hari lepas..kita semua dikejutkan dgn berita baby yg kene buang dari tingkat 3 yg kat PJ tu kan..alahai..sadis betul...
Aku belum dikurniakan rezeki cahaya mata, jadinya..kisah2 begini mmg sgt2 meruntun jiwa aku..sob..sob..
Kenapa ko buat gitu dik ooiii...kalau x mau..bg saje pada org...kalau malu sgt nak bagi org..ko tinggal kat mana2 tempat yg ada org pon xpe..tinggal kat depan umah org ke..tangga hospital ke..tangga masjid ke..
Umpatan dan cacian org wajib la ko dpt kan..tp sekurang2nya takde la dpt dosa membunuh...x kisahla anak tu hasil hubungan suka sama suka dgn boifren secara rela ataupon bahana kene rogol..
Siapalah kita yg nak suka suki ambil nyawa insan lain..kan..
Sungguhpon ko benci baby tu..mana pergi naluri keibuan ko dik...??
Rata2 org mula la buat spekulasi sendiri..ni mesti hasil dari kejadian malam krismas la..malam tahun baru la..yela..ngam2 9 bulan kluar baby kan..ntahla..dia je yg tau kisah sebenar... 

Hhmm...masa tgh sedap ngan jantan..x reti malu...
Masa lempar budak tu ke bawah...x reti malu...
Masa nak masuk tv...reti pulak ko malu yek??
Homaiii....

Smlm berita kata boifren nya dah dpt dikesan jugak..tp dah lama putus ngan budak pompuan nie..yg pasti polis ttp investigate..sbb kalau dok sorg2..xde nye menjadi baby tu..kan..ko ingat ko tuh hermaphrodite?? (In biology, a hermaphrodite is an organism that has reproductive organs normally associated with both male and female sexes)
Dlm kes2 mcm nie..kedua2 lelaki dan perempuan tu mesti diberi hukuman yg  adil dan setimpal..bukan pada perempuan saje..ya..mmg perempuan tu yg campak baby tp secara x lansung lelaki tu juga terlibat..pregnancy dia mendorong otaknya jadi celaru, panik dan lain2 emosi yg seangkatan dgnnya..

Apapun..baby tu dah selamat....disambut para bidadari syurga di sana..tp ingat ye..apa ko nak jawab kat akhirat nanti nanti bila ditanya "Mama..kenapa saya dibuang mcm tu sampai saya mati?" 

P/S: Dunia akhir zaman...memikirkannya aje sudah terkedu..

 

Tuesday, 18 September 2012

Digital Media Carnival 2012 di MITC

As Salam...
Huhuhu..bersawang2 dah blog ini...berhabuk2..lalat je yg xde lagi..haishh...apakah??!
Aku bz ler..malas pon ada..huru hara pon ada..

Last weekend..kami pi Melaka, sbb join Digital Media Carnival 2012 bersama2 dengan budak2 Mass Com UiTM Melaka..tp ni kes turun senyap2..suprise katanya...kehehhehe..tp mmg suprise sbb last minute punye plan..itu la..kadang2 nak janji susah, kot2 ada keje ke hape..tp kalau free..mmg kami sampai la..so far..event area utara je x sampai..JB sume kami dah terjah..hurrmm..tiba2 teringat zetty..hhmm....

 Bergambar dengan budak2 UiTM sebelum balik...
Event ni ok...tp x lawan la event yg melibatkan pet lover mcm kat MV hari tu..kat sini, pengunjung rata2 dtg sbb nak serbu PC Fair sebenarnya..aku x kisah la..cuma...
Cumanya aku x larat dengan booth yg opposite kami tuh..booth Melaka fm..alahai..bising ya rabbi..subhanallah masyaallah!!
Ya..ya..aku tau depa ni deejay..err...deejay la kot sbb ada gambarnya kat banner tuh..mmg kejenya nak memeriahkan event tapi......asyik nyanyi sokmo..berkaraoke disitu...balik2 org tu..pastu lagu dah abis..org yg sama lagi nyanyi..aku x kisah ko nak nyanyi patploh kali pon..cuma..bising la..dah mcm mini konsert dia dah kat situ..
Hurmm...lagi satu..itu deejay radio kan..apsal aku xde nampak peminat2 nak amik gambar/mintak autograf ek?? Kuikuikui...

 Mereka2 yg turun Melaka dari KL untuk meneman sahabat yg hampir nangis sbb xdok geng jaga booth..muahahahhaha!!! 
Oh ya..abaikan Big Boss aku tuh..dia mmg x lekang dengan cat ears nya dimana2 event pon..aku?? tetap setia dgn telinga menkun (Mainecoon) aku yg ala2 mcm tinge bear atau racoon iteww.. hohohohoho...

 Antara aktiviti di booth..peraduan mewarna utk kanak2...aku paling tertarik dan awe dgn lukisan yg kanan sekali tuh..unik sungguh kalernya..hai la adik yg mewarna..dasat sungguh imaginasi ko eh...kehehhehe

Yg ni mcm biasa la..aktiviti penutup..mula dgn appetizer otak2..pastu lauk pauk nasik2 bagai..then lempeng kelapa, lempeng pisang..dan last skali soda bandung...hohohoho..buntang mata, buntang perut..buntang semua!!

Lepas tu kami buat lawatan sosial (sosial la sangat) ke rumah epal cik tedi..tp xde gambar la..sbb dah mlm..

P/S: Byk yg aku nak story mory tp hok ni je mampu aku nak type..hhmm...


Thursday, 13 September 2012

Private penthouse la sangat...

As Salam...
Balik dari cunat si Amada..cage kan dia..hhmm...wajibla dia meroyan kan...takpela..letak dia kat luar..bukak carrier dia utk dia tdo n lepak2..
Diam2..si Atoto (Ako) dah aim carrier tu...

Ohooiiii...Ohoiii Amada....
Nampaknya private penthouse ni kosong....

Selesanya...kenapa mama x bg penthouse ni kat Amada..mama ni pilih bulu tau..bla..bla..bla...

Urrgghhh...selesa betul....lepak sini ah..Mada tu tgh sibuk main cat tree...Kroohh...Kroohh...Kroohh...

Hey gomok..turunla...nanti mama marah..kan ni tempat Amada..dia baru pas cunat tau...ko turun skrg!!
Diam ko makcik berbulu di muka!! Lalalalalalalla~~~

Heyy Atoto..turun..nanti ma bising tgk ko duk situ..
Diam ko gadis bermisai di muka..!! Lalalalalala~~

Kenapa semua suruh Ako kluar nie..Ako pon teringin nak duduk dlm private penthouse ni...kenapa?? kenapa?? huhuuhuhuh...

P/S: Private penthouse la sangat...Yg kecik yg sempit..itula yg nak direbut2kan...hhmmm...

Wednesday, 5 September 2012

Kerja kosong di Air Asia..lai..lai..lai..

As Salam...
Ni haa...nak bg tau..Air Asia tgh carik staff..bukan stakat cabin crew..banyak post ada...dari pilot sampai ke despatch..
Kot2 malas nak tercarik2...click saje pic dibawah..aku dah bubuh link siap2...


Nak jadik cabin crew? Ni haa....ada 2 tempat..satu di LCCT, satu lagi di Kota Kinabalu..

Apa?? X layak jadik cabin crew...?? Xpe..kerja di opis boleh la kan...hekhek..Kat bawah tu hanya sebahagian sahaja..utk maklumat penuh, click pada pic ye..
 


P/S: Sharing is caring katanyer...


Tuesday, 4 September 2012

Ko kan kambeng...

As Salam..

Eh..korang pakai collar baru ek?? Cantiknya.Ako nak la jugak!!

Walaweiiii..Chachi punyer kaler biru...hensem nye ko Chachi...
Aku mmg ensem..ko tgk Michi tu..

Fuiyooo...Michi pakai kaler fink...Ako loiiikkeee!!! Tapi Ako punye mana?? Mama x belikan utk Ako ker?

Aku harap ko sabar dgn apa yg aku nak sampaikan ni...Mama dah belikan utk ko...kaler merah tau..mmg cowboy abis..sumpah cantik woo.. Tp leher ko x muat..ko kan kambeng...mama kata nanti dia carik saiz kambeng special utk ko..Ko bersabar dah tabah menungggu la yea...

Sob..sob...sob..Mama..jawabla dgn jujur...Ako ni sebenarnya kucing ke kambeng?? Sob..sob...sob...

P/S: Ako ialah kambeng jadi2an kesayangan I hokeh...ngeee...

Monday, 3 September 2012

FeLV oh FeLV..sadisnya kamu..

As salam....

Hari Isnin...parah...ada 2 staff je dlm department aku, boss outstation, ada yg yg cuti anak kene demam campak...elok la tu..aku pon mood ala2 suam2 kuku je hari nie..kejap lagi ada acara mkn2..jamuan hari raya katanya..hhmm...whatever la kan.....

Smlm..ada sesi lepak2 dgn a few geng kucing...hmmm..sedih..sorg kawan nie...satu furkids nya confirm FeLV positif, yg merisaukannya, baru je dpt tau sedangkan budak tu mmg free roaming dlm umah dan bercampur dgn furkids yg lain..hadoiii...mana mamanya tak risau, risiko berjangkit pasti ada...
Smlm pon ckp pasal ni, matanya dah berair2, udah nangis, mengenangkan nasib furkids nya yang lain..9 ekor ko..mana x risau...!!
Sbg seorg yg ada furkids ramai..aku sangat2 memahami kebimbangan dia, buat masa nih, mmg xde apa2 words pon yg mampu menenangkan dia selagi kesemuanya belum dibuat blood test..Tabah ya kawan, mudah2an yg lain2 dilindungi Allah, terpelihara dari jangkitan virus tu walaupun hakikatnya kita tau benda tu mmg easily contagious..jgn putus harap, apa2 tunggu keputusan dari vet..

Sedikit info pasal FeLV, virus ni spesis specific so x berjangkit pada manusia atau pet lain cthnya anjing, infact kalau x silap xde penyakit yg sepertinya utk canine group pun.

Kucing yg dijangkiti FeLV itu sendiri sebenarnya merupakan sumber infeksi utk kucing2 yg lain (sbb tu la jadi sgt membimbangkan bila dia free roaming dlm umah dgn furkids lain). Virus boleh dipindah mll air liur, jadinya secara x langsung food & water bowl dia yg dikongsi tu dah jadik agen penyebar virus (katanya rare tp aku rasa risiko ttp ada). Itu termasuk kalau ada gigitan2 atau sesi grooming sesama furkids tu dan juga melalui susu bila kitten menyusu pada mama cat. Infact kitten boleh dilahirkan siap ada virus ni dalam badan akibat infeksi sejak dlm utero lagi..sadis!!

Litter tray juga x terkecuali..kadang2 kita kata kita dah asingkan litter tray depa nih..tapi tanpa kita sedar, kita guna litter scoop ataupun berus yg sama setiap kali kita cuci litter tray tuh..iye...ko kata ko dah dettol clorox bagai tapi adakah ko dah bersihkan thoroughly, x tinggal walau seinci pon? are you sure..? Hhhmm...risiko ttp ada..so masih risau!! Ada yg kata mereka jemur barang2 furkids tp kajian mengatakan dlm keadaan kering virus ni ttp mampu bertahan utk 2 jam tp kalau keadaan basah, cthnya dlm littertray, lagi parah sbb tahan 2 hari ie 48 jam :(

Source: cat-chitchat

6 peringkat infeksi apabila furkid dah dijangkiti virus nie...
  • Stage 1: Kucing dijangkiti virus. Virus akan ,menginfeksi sel terutama sel darah putih ( limfosit B dan makrofaj). Sel ini akan di filter di lymph node, instead of  being phagocytosis, virus ni akan bereplikasi dgn banyaknya disini.
  • Stage 2: Virus mula memasuki aliran darah dah tersebar ke seluruh bahagian badan kucing
  • Stage 3: Sistem limfa kucing akan dijangkiti secara keseluruhan, virus akan makin tersebar (selalunya, sistem limfa berfungsi utk menghasilkan antibodi utk melawan infeksi )
  • Stage4: Viremia (Virus dlm darah), sistem limfa dan usus mula terjejas.
  • Stage 5: Sumsum tulang mula dijangkiti dan kucing akan mempunyai virus ini sepanjang hidupnya, virus akan bereplikasi memperbanyakkan jumlahnya di dalam sel darah putih (sel darah p;utih yg sepatutnya jadik agen melawan penyakit dah jadi wad bersalin virus)
  • Stage 6: Virus makin merebak dan mula utk take over sel2 yg lain (selain sel darah putih) utk bereplikasi. 
Kita x boleh amik mudah benda ni walaupun vaksin utk FeLV wujud..sbbnya masih belum ada vaksin yg mampu memberi perlindungan 100% terhadap virus ni so far...maknanya vaksin yg ada tu beri perlindungan tp tak sepenuhnya, x definite, mungkin mampu megurangkan risiko dijangkiti sahaja, hhmm..

2 link utk bacaan lanjutan yg aku rasa sgt bagus dan mudah utk difahami:

P/S: Aku x pernah salahkan owner kalau didapati furkids nya ada penyakit2 berat mcm FeLV atau FIV, kalau kita tau, mesti kita dah amik precautions awal2 kan..tindakan owner membawa furkids ke vet bila ada tanda2 lain mcm, seperti ada yg x kene itu juga boleh dipuji, yaa..mmgla kucing tu sakit tp daripada takde effort apa2 utk ke vet..tiba2 kucing tu mati tak semena2 tanpa tau apa sebab musababnya..lagi x guna kan..apapun, jadikla owner yg peka..bukan owner yg pekak (buta tuli dan sewaktu dgnnya)

Utk sahabatku itu (u know who u are), be strong ya, doa kami sekeluarga utk furkids ko yg 9 ekor tu..yg dah disahkan sakit tu..biar le vet kata tinggal 3 bulan ke hape, mmg dia berckp berdasarkan fakta, apa yg dia pelajari, mmg sahih mengikut bukti dan kajian2...tp apapun, sedapat2 umurnya kita bela dia dgn penuh kasih sayang, biarla Allah yg tentukan dimana titik akhir pertemuan kita dgn furkid kita tu ..kan...Mudah2an dipermudahkan urusan kalian dan baik2 aje semuanya, Insyaallah..amenn..ameen...


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers