Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Saturday, 30 July 2011

"Saya rela mati" - Allah Menjemputnya,,

Artikel ni ambik dr blog Mazidul Akmal Sidek..sekadar ingin berkongsi..thanks bang..



P/S: Kisah ni mengingatkan aku pada citer Dua Alam Dr Rozmey..bukan gaya hidupnya tapi kisahnya tukar jantina nya saje....apa pun sedekah kan lah Al-Fatihah pd arwah..siapa pon dia..tak perlu lah kita sebagai insan biasa yg sama2 serba kekurangan dan khilaf ni sibuk nak menilai dan korek2 perihal arwah ni lg..apa pun dia buat..itu antara dia dgn Allah..ber empati dan bersimpati lah dgn keluarga arwah..mudah2an rohnya ditempatkan dlm golongan yg diredhai olehNya..Amin..Amin...

Lamp post bergerak..

As salam...

Hari sabtu nan indah..cuaca kelam..ngantuk jer rasa...hari ni giliran si Rozy utk spray ubat kutu...

Seperti yg dijangka..suspek sedang tido didpn TV kesayangannya.. pelik tau..anak2 aku ni semua da benda peberet masing..Betty dgn kipasnya..Rozy dgn TV..mcm barang letrik kat umah ni sume ada penunggu/penjaganya..ahhahahaha...

 Bahan2 yg diperlukan utk operasi..kalau ada glove lg bagus tp dah abis plak..kollar tu penting..elak depa dok jilat2 sebelum ubat kering..itu last Frontline dlm simpanan...nasib Big Boss jumpa..kalau mama & papa nyer giler beli perfume..budak2 plak giler beli Frontline =))

 Selesai spray tu..Rozy mula la jalan2 ngan penuh berlagak dgn collarnya tuh..dah mcm lamp post berjalan aku nengoknya..kejap ke depan..kejap jalan reverse ke belakang...

 Mama..pukul brape boleh bukak benda nih..rimas la..dah mcm pakai piring Astro nih...
~ Lepas 15-20 min baru bleh bukak..harap bersabar dan sila beri kerjasama ok..~

 Huh..lama nyer!! 15 minit tu pukul brape??
~ Skrg pukul 2..pukul 2.15 nanti ma bukak la..tgk jam tu..bila jarum panjang kat nombor 3 nanti cukupla 15 minit.. ~

 Apa tgk2..stress tau...

 Lambatnyer jarum panjang tu bergerak..hhhmmm..ma oh ma..jam mama rosakla..jarumnya x gerak2...
~ x rosakla...pepandai jer... ~


 waiting..waiting..and waiting..hhmm...jam mama ni lembablah!

 Sikit lagi...cepatla...haishhh...

Maa...oh ma...jarum panjang dah kat nombor 3..dah cukup 15 minit..bukakler collar yg x cun nih ma..maa..main pesbuk ajer...cepatla!!

 Fuhhh...legaaaaaaaaaa..............lain kali xmo pakai lg la ma collar tuuu...x suka la..
~ buleh2...pastikan awak xde kutu...ini tidak...Mail balik jer awak ngendeng2..mana kutu dia tak terbang kat awak.. ~
Ala...nak wat camner..kitaorg kan gilpren-boypren..ngee...

Tapi kan ma..Rozy rasa..Rozy berkolar lebih cun dr si kak mok berkolar..tgk tu..pakai kollar pon leh tdo terbongkang..hishhh..x ladylike lansung...kan ma..
~ Poodah!! ~


Bunuh kucing cuma kena denda RM400..byk cantik muka kau??!!!

As salam...

Astagfirullahalazimmm...astaghfirullahalazimmm...
Sebelum tulis apa2..baik aku beristifar & bawak mengucap byk2 dulu..hati tgh panass...

Photo credit to Adem & cats..

Hhhmmm..ni la muka amoi laghanat pengkid mental case yg kene denda HANYA RM400 selepas dgn sengaja pukul dan bunuh anak kucing... cukup ke sekadar denda..??? Denda ni lansung x mendatangkan keinsafan/penyesalan utk org2 mcm nie..tu muka sedih pon aku bajet sbb nak tagih simpati public..

Mintak maap ler..terus terang..stakat RM400..sebelah mata dia boleh bayar..itu pon sbb masa dia sedap mendera kucing tu ada kene rakam ngan cctv..kalau x..ada korg rasa si laghanat ni nak buat muka sedih gini...aku xleh terima alasan masalah peribadi ker..masalah peribody ke..sbb aku rasa stp org yg lahir itu datang dgn package akal waras dan sifat simpati..unless ler kalau ko tuh mmg dilahirkan mental retarded..dan acara pukul memukul kucing itu berlaku atas pilihan diri dia sendiri..xde sape yg paksa..terang2 kucing tu lansung tak kacau/usik/pergi dekat2 dgn dia...heeyyyy...panas ati aku!!! 

Huh..kalau ler aku ada contact kaki pukul mcm dlm KL Gengster..lama dah lunyai malaun ni..

Astagfirullahalzimmm...Astagfirullahalazimmm...Astaghfirullahalazimmm...

 Aku x mampu nak upload vid si malaun tu..tak sampai hati..gambar ni je la aku paste..kalau nak tgk gak silalah ke wall FB aku..type kat Google or Youtube juga boleh...

Hati aku sakit..masa dia hayun payung kat kitten tu..aku boleh bayangkan sakitnya..hujung payung kan tajam..siap hayun mcm main hoki..terus x gerak2 kitten tu..pastu dia pijak2 lg..mmg celaka kejam2..Mak kucing tu ulang alik nak selamatkan anak2 dia tp dia pon takut kene bantai dgn payung jugak...Ya Allah..kejamnya...masa tgk vid tu mmg x tahan..depan pc aku teresak2..Ya Allah..SANGAT KEJAM..anak sedara dajjal ke hape dia nih..!!!!

 Luahan hati aku utk si malaun tu.. Ko tunggu je balasan tuhan..ko siap aje..



 Ini luahan hati Betty & adik2nya..



Best kan wording & gambar tu..sebenarnya itu badge..special project dari Furkids Loving Community to raise fund for Kucing Terbiar & Anjing Jalanan.  Hasil jualan setiap badge..RM2 akan masuk dlam Kucing Terbiar Anjing Jalanan punyer fund..

Bulan pose dah makin dekat..meh la bersedekah..nak sedekah kat org kene tgk2 gak..silap2 terkena dgn pengemis palsu..tukar ler angin..kita tolong si comel2 makhluk kesayangan nabi nih.. korang main game kat arcade pon kadang2 sampai 10 hengget..badge ni baru 4 hengget..pahala pon ko dpt..kan..kan..

Size = 38mm - RM4 each 
5pcs = RM20 including postage
10pcs = RM40 including postage

Ada banyak design..sesuai la dgn tujuannya..semua memperjuangkan hak2 animal..selain tu..also to create awareness tentang kepentingan spay/neuter pd pet.. kalau berminat leh contact/pm Zeezam kat FBnya..design boleh campur..pilihla ikut suka dan citarasa masing2..


 I love my fat cat...Betty..fatty Betty..ngeee...

 Cantik kan..tergoda kan.. beli kan..ahahha

 Ini personal favourite..

 Ini juga..



 So...apa lg..order la cepat..jgn berlengah2 lg..

Bila fund ada banyak $$$..mcm2 kita boleh buat..kalau ada emergency case nak tolong sape2/mana2 strays yg memerlukan..tak perlulah lagi buat derma kilat..sbb ada mulut2 puaka yg bising2 kalau sikit2 nak mintak donation..

Kesimpulannya..agak2 ko kedekut taik idung masin..x payah la derma..dan x payah banyak bunyik juga..kitaorg x hadap ler $$$ ko..ramai lg insan2 kat luar tu yg sudi nak membantu..cuma kadang2 message x sampai pd depa2 nih.. Pd yg nak bantu tp financial problem plak..takpe..just help us to spread the words..itu pon dah memadai..nawaitu korg tu yg penting..

P/S: Mau mintak Betty blanja mamanya badge.."Betty...nak duitt...mama nak beli badge.." 

Friday, 29 July 2011

I Love U Kipas..

As salam...

 Haiii...Betty nak perkenalkan bende peberet Betty...sejak azali lg..Betty suka sgt ngan kipas..Betty cintakan kipas =))
~ Kalau cinta sgt ngan kipas beli la kipas sendiri... ~

 Betty ni cepat panas..bulu Betty tebal..itu gunanya kipas..Big Boss/mama..sila bersihkan kipas Betty weekend ni yea..dah berhabuk tau..
~ Mcm mana x berhabuk..bulu ko ler yg byk melekat kat situ!! ~
Hah??!! Ye ke ma?? Sorry..hehhe

Kalau Big Boss bising berebut kipas dgn Betty..Betty lari pergi kipas mama plak..sib baik umah ni ada 2 kipas yg identical..mama x kisah share dgn Betty..
~ Sape ckp mama x kisah?? ~

 Kadang2 Betty guna kipas utk test vocal..sesajer mengiau2 dpn kipas..Betty suka dgr suara bergetar2..suara Betty sexy tau..x caya tanya mama..mama hari2 dgr Betty nyanyi2..kan ma..
~ Bajet artis ler tu..besar betul microphone ko yer Betty ...bingit mama tau ~

 Yg paling penting..kipas boleh digunakan masa nak grooming bulu..Betty kan mok2..kalau nak jilat bulu kat belakang mesti x dpt sbb Betty akan tergolek2..terbalik2..so..bila Betty tahan kaki kat kipas..dptla nak jilat bulu kat bdn belakang nun...
~.Ooiitt..kata wanita..wanita mana leh dok kangkang2 depan kipas??!! ppfftt... ~

See..Betty mmg lebih jelita bila amik gambar dgn background kipas..thats why la Betty suka kipas..
~ Xde maknanya...lainla kalau Betty nak tolong mama bersihkan kipas tuuu...~ 

P/S: Sudah letih membersihkan kipas makcik Betty nih..perlukah mama pasang aircond kat hall?? 

Tuesday, 26 July 2011

Aku kongsi kesedihan kamu dgn caraku sendiri..

Assalammualaikum...

Pukul 3.15 pagi..selalunya time2 ni aku busy dgn data2 research..hari ni mcm xde mood.. 3-4 hari ni ramai kawan2 cat lover yg kehilangan anak kesayangan...terpanggil aku utk menulis..

Nerq, Zeezam, Aida..takziah dr aku ngan budak2 bulus semua..

Mula2 pemergian si Moris...bila pergi mengejut..ramai yg tersentak..bukan apa..tp sbb tak sedia..lg2 bila nummynya menunggu berita gembira sbb Moris tunggu hari je nak beranak..

 Cerita pasal Moris korg leh baca kat sini..dlm blog mummynya..kesungguhan utk menyelamatkan Moris..dan kesayuan yg tak terperi bila Allah putuskan semuanya berakhir disini..tak perlulah aku nak bercerita panjang..lawatla blog mummy si Moris nie..nanti kamu akan rasa apa yg aku rasa..dan kenapa aku begitu emo skali.... click Farewell Sweet Moris and I Miss U Moris

Kesedihan kehilangan Moris mmg dirasakan..satu hari page FB Kucing Terbiar Anjing Jalanan (KTAJ) sunyi sepi..berkabung..

 Terkejut dgn kisah Moris tak abis lg..dpt pulak berita yg menimpa budak comel oren..si Nini..tak sudah2 papanya menyalahkan diri..dek kasih sayang, kesian dan kecuaian..Nini terjun dr rumah..kalau dah kata terjun..maknanya lompat dr tempat tinggi..sudahla Zeezam..bukan salah kau.,.mana kita nak tau dia berani lompat, dia kecik lg....tabahla kamu sahabatku.. aku tau..kesedihan sbb kematian kitten yg kau selamatkan pon tak abis lagi..

Baru nak hilang moody..Rooaida plak post kat wall FB dia kata one of the kitten yg dia rescue mati..baru bbrp jam..pukul 12.15 td...mcm2 dah diusahakan..makan, minum, susu, botol air panas selimut utk keep warm..tp..sape kita nak menolak ketentuan...

Lepas tu..hati mulalah rapuh..air mata bergenang..hidung mula tersumbat...walaupun selalu aku kata aku tabah..wanita ganas/garang etc..tp kalau bab kucing..aku tak kuat..satu2 aku tgk muka budak2 busyuk kat umah nie..siap gi dapur jenguk family Giant dlm cage belakang..

  1. Betty..1st kucing yg aku bela..selama ni bg mkn strays aje..Betty la yg pertama dijaga beria2..bukan aje kesayangan aku sorg tp satu family..sbb Betty pandai amik hati..mama aku yg takut  & anti kucing dah tak takut kucing lagi..dah jadi cat lover jugak..
  2. Peya..kucing Big Boss..bila kawin masing2 bawak kucing..sweet kan..syukur aku jumpa org yg ada minat sama..perkongsian hidup lebih bermakna..Peya dan aku sendiri amik masa utk sesuaikan diri..Peya tu penakut..susah nak dpt kepercayaan dia..
  3. Atek2..asalnya panggil Adik..sbb dia paling kecik..ntah mcm mana jd Atek/Ah Tek..skrg dah jd oudoor cat..walaupun dah x brape nak comel mcm dulu..dah pandai gaduh etc..mama ttp syg Atek..sbb mama bela kamu dr kecik..
  4. Giant..di adopt selepas adopt Moochin (RIP)..susah nak percaya dia ni stray..sbb sgtla friendly..x padan ngan jantan..kucing suka menyerah diri utk digomol2..baguskan?? =)
  5. Sunkiss & Momot...anak2 hasil Giant ngan Moochin..asalnya 6 beradik..yg lain dah diberi pd org utk adoption..tinggal 2 ni yg aku simpan..kenang2an dr Moochin..Moochin..rindunya mama dgn kamu..masih harap2 Moochin balik walaupun tau itu tak mungkin berlaku..Moochin...sebaknya hati mama..
  6. Rozy Tiger..kucing yg aku kutip dr pasar..dah ada anak..kejam rasanya kalau ku biarkan anak2 yg masih menyusu tu..sudahnya anak2nya juga ku kutip bawak balik..masa bawak balik..pikir2 juga..mcm mana nak bela banyak2 ni..mungkin foster kejap then open for adoption..skrg budak2 dah besar..saje aku gelarkan budak2 asrama, sbb most of the time dok dlm cage..Bokashi si bulu panjang..hensem sgt, peberet Big Boss nih..Fei Mau si ekor kontot, anak manja mama..ngan Anna Lulu..the only girl dlm adik beradik..mcm x jd je mama nak bagi kamu pd org...mama dah syg..x leh imagine cage/asrama kamu kosong..mama boleh nangis tau!!
Total ada 10 kucing aku skrg..mmg x sebanyak kawan2 lain..tp 10 ekor ni penting utk aku..tak kisah dr mana asalnya..apa keadaan dan perangainya..semua aku sayang, xde beza2..sbb sayang..aku pesan pd mereka satu pesanan yg sama utk semua..maybe ada yg kata aku ni over acting..emo lebih..nak berpesan bagai dgn kucing..hhmmmm..suka hatila...hakikatnya 10 ekor ini lebih penting dr kau tu dlm hidup aku..

"...Anak2 mama semua..mama syg korg tau..hidup mati Allah yg tentukan..tp kalau sampai masa kamu kene pergi..mama mintak kamu jgn lari dr rumah (Org tua2 kata kalau kucing nak mati diaorg akan lari rumah..sbb takmau ownernya sedih..)...apa2 pun biar semuanya berlaku dirumah..depan mama..depan Big Boss..depan adik beradik kamu semua..kalau time tu mama xde..bertahanlah menunggu mama balik..kejam ke mama ckp mcm tu..bukan nak kamu suffer tp bgla mama peluang pangku kamu sebelum kamu pergi..harap2nya keadaan itu lama lg..sbb mama belum puas jaga kamu semua..mama doakan kamu sihat..hidup happy dgn mama ngan Big Boss..mama bukan org kaya tau..makan minumla seadanya yg mama mampu..baik2la dgn adik beradik lain..x mau gaduh2..kita duduk satu rumah..doakan kesihatan mama ngan Big Boss..murah rezeki..dan dikurniakan kesabaran membela korg semua.."

P/S: Ni la entry paling lama, panjang & susah nak type..sbb sibuk lap air mata..sibuk hembus hingus..


Monday, 25 July 2011

Betty..oh Betty...

As salam..
Selesai pertarungan bola sepak Msia vs Spore..Harimau Malaya tewas pada Singa  Selatan dgn 5-3, aauuummmmmm  auummmmmm...singa mengaum..mencicit harimau lari balik Msia..takpe2..28hb kita repeat yea..

Continue dgn sepaktakraw Msia vs Spore..kita menang 3-0..hahhahaha..libas!! libas!!

Tapi.. pertarungan sebenar baru sahaja habis ptg smlm..pertarungan yg buat mama naik hangin and Big Boss rasa nak patah pinggang..pertarungan apa?? Bertarung memandikan Betty & budak2 asrama..Pertarungan jd bertambah hebat dan gawat bila budak2 ni semua bawak skali tentera2 kerdilnya iaitu KUTU..aarrgghhh..mana mama tak naik hantu tension..

 Wajah penuh dgn ekspresi x puas hati..tgk tu..siap belagak lg..protes tak mau tgk kamera...hhmm..ada mama kesah??!! Ini semua gara2 dipaksa mandi..mcm mana x paksa..follower kutu nye saaaaaaaaaangattt banyak..dah berkampung2..dah berpesta2 kutu tuh..dah ler awak tu bulu lebat...bulu ekor lebat..bulu ketiak lebat...

Haiishh..x leh jadik...menunggu masa je nak bawak p vet..sementara tu..mandikan dulu dgn sabun kutu berkuasa power..nanti nak belikan flea collar tu kat makcik nih..

 Budak2 asrama juga tidak terkecuali..yg paling banyak followers kutu ialah Bokashi..maklumla..member bulu panjang skit..kesiannya anak2 mama nih..nanti kita pi vet yea..tunggu kete pink mama siap..xpon kita pinjam kete ayah cu yea..kpd acik..ready je la..anytime kak akan sound utk pinjam kete..hehehe

Lepas mandi..tu yg tergedik2 nak outing tu..tp tidaakkk..mama dah tak larat..mama sudah collapse selepas mengerjakan korang berempat..korg wat ler muka comel ke..jerit2 ke..nangis2 ker..semua x akan dilayan..kalau mama mandikan semua skali 10 ekor..mau rasanya korg je la dok luar biar mama yg masuk dok dlm kandang...hhmmm...

Lepas kene mandi..wajibla majuk ngan bonda dia ni kan..so tdo pon kat ujung2 tilam..tempat Big Boss lepak2..ye ler..mama slalu lepak tilam yg belah kiri..konon2 x mau mama nampak..nak tdo separas dgn tilam..tp mana boleh..Betty kan buncit..baru2 ni timbang..8kg dah makcik nie..heeiii..ni kalau pi HVC ni mau kene babab montot ngan Dr Nurul..hari tu masa Betty 6kg dah kene sound..Betty kene diet..skrg bukan makin susut..lg naik berat dia ada.. obese sudaa...

 Tapi...Betty mana leh berjauhan dgn kipas kesayangan dia tuh..hahahha..sikit2 dia naik kepala atas tilam..pastu sikit2 dia ngesot (hahhahha..mcm citer hantu suster ngesot yg indon tuh..) pi kat kipas..siap landing tdo pegang kipas..gasak ler ko berebut kipas ngan Big Boss..Big Boss slalu komplen..kalau Betty dok depan kipas..angin x rasa sgt..sbb makcik gemok ni blocking..ahahhahahaha

 Hhmmm..apa la sgt nikmat tdo kalau stakat dpt angin jer..mesti mau naik atas tilam kan..hhmmm..Big Boss tertido2 kat bawah dpn tv sbb teman mama wat keje thesis ni..senyap2 mamanye pon perhatikan makcik gomok nih..

Sikit2 dia panjat tilam..sampai dia dpt port selesa dia..yg tak tahan tu..Big Boss tolak dia ke tepi..dia diam kejap..pastu dtg balik..sudahnya Big Boss x larat dah nak bersaing ngan makcik 8kg ni..dia yg ngalah tdo separuh badan kat lantai..ehehehhe..pandai kamu yer Betty..

Masa tu mama dah touching2 gak sbb Betty tak mau dekat ngan mama..kan dia protes bahana kene mandi..sudahnya si Rozy yg dtg pujuk2 hati..pepagi buta kol 3 mcm tu..dia dtg..main2 gigit2 pencil case..waaaa....dia buat muka comel..mintak garuk2..hishhh..cair ler mama..mmg comel la kamu ni Rozy...baik perangai plak tu..mmg sesuai kalau dijadikan menantu...ngeeeeeeeee...


Friday, 22 July 2011

Yoga zaman moden..

As salam..

 Waaaa....hari ni mama bagi pandan lagi..sukanya..tp x syok la main sorg2..Err...makcik Betty..jomla main ngan Fei Mau..

~ Ahh..bz..tgh buat yoga nih.. ~

 Hhmmm..main ngan mama Rozy je..mcm x cukup korum la..acik Betty..meh la main sama2..

 ~ No thanks..bz nih..tgh wat yoga.zz..z.zz..z.z.z.. ~ 

 Acik Betty..cepatla...pandan ni thrilling tau..wangi plak tu..mehla..asik mkn jek...

 ~ Sibuk..tak nampak ke org tgh wat yoga nih.. tendang kang.. ~

 Acik Betty..kitaorg nak main futsal pandan..kurang lg sekor pemain..nak join??

 ~ Hisshhh..ajakla org lain..sibuk tgh buat yoga nih..huh!! ~

Sudah la kak mok..nak tipu budak2 pon agak2 ler..dok menyangkung yak yak kat toilet, tido depan pinggan makan pon kira yoga gak ke?? What da fish??!!

 ~ Ahhh..ko mana tau..yoga zaman moden!! ~

 Ouuhh..OK..nak ber'yoga' jugak..

 Yea..mau join..tp Fei Mau yoga freestyle atas tilam je la yea..Errr..mama x nak join yoga zaman moden ni ker??

P/S: Mestila mama nak join..hehhehe



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers