Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Monday, 11 July 2011

Snip Day..T.O.D.A.Y!!!

As salam...

 Hari yg ditunggu dah tiba..hahahah..mcm iklan hari raya plak..haisshhh..seawal 4pg mama dah bangun..xleh tdo..guling2..pukul 5pg dok bukak TV..lambatnya hari nak siang nih..hhmm..x sabar mcm aku yg nak p cunat..exited lebih sbb hari ni hari pntg anak2..kul 8 semua dah slamat masuk dlm carrier..menunggu2 pak tehnya dtg jemput..maklumlah..mama patah kaki..kete masih di bengkel si laghanat tu.. ^*%$#%&!!!

Hehehhe..Rozy ngan Momot dah mula tunjukkan muka2 panic..sbb dia diaorg tau..kalau kene masuk carrier..mesti ada nak kene p mana2..dan tmpt paling disyaki ialah vet..tapi sbb the day before dah kene ceramah motivasi sekor2..so xde incident nangis2 takmo p vet pg tu..semua kelihatan tenang dan pasrah..menerima saje apa yg ditentukan oleh mamanya..alhamdulillah..!!

 Pak teh sampai lambat..hhmm..ramai yg dah dtg awal..1st female dah selamat snip pon..so queue pon jd la lambat..yg terakhir skali turn Rozy ngan Momot..kalau jantan dtg lambat pon xpe..sbb prosesnya cepat  & less complicated..sedihnye..tunggu lama..lapa plak tuh..nak pi mkn kesian nak tinggal budak2..layan je la dok kat vet tu dgn perut yg berkeroncong..kasih ibu okehh!! hehhehe..

Yg dlm cage purple tu x pasti kucing sape..tp yg dlm kandang bertingkat tu..yg bah atas tu la candidate yg first skali snip..yg bawah itam putih tu namanya Sam..sbb Samar2..apa yg samar2 aku pon x pasti..errkk..!! klakor seh!! Sam ni dtg ngan owner dia, sorg kakak yg sangat friendly ngan daughter dia..serious weh..sume friendly ..even baru first time jumpa =) Haaa...yg besar kelabu mcm Mr. Bobob tu namanya Ali..iye..nama dia Ali..x tipu punyer...x semua org sibuk nak bubuh nama glamer ok..si Ali ni .sgt la besau..geram nengok..nasib tak muat masuk handbag..kalau..mmg aku bawak lari balik umah..ehhehehheh..

Kat sana..si cantik manis aku ni mcm stewardess..jln sana jalan sini sesedap rasa dia..betul2 buat mcm umah sendiri...dia kan tak takut org..selamba dek dia jek..pastu ramai dok pekenan kaler marble dia..so dr tangan ke tangan la budak nie..tp aku x risau sbb dia friendly..yela..kalau tak, risau kot2 dia kunyah tangan org..sape nak jawab??! aku jugak..kat atas tu Rozy amik gambar ngan mama si Ali..ko tgk..suka dia org dukung2 dia, x padan betul makcik sekor nih =)

 Rozy dah lepas kene bius..dah mula masuk OT..eh eh..byk kutu la plak..almaklum kucing pasar..mmg belum vaccine & deflea pon..baru cadang nak wat skali hari ni..sib baik boleh snip..tp kene buat blood test utk check kuman dlm darah dia..mama panic masa ni..dok doa dlm hati xde apa2 yg major..risau sgt..kalau korg toreh muka aku masa tuh kompom x berdarah..panik wooo..

 Time ni mmg dah x sedor diri dah minah ni..tu Dr Joe tgh dok godek2 carik uterus Rozy utk diikat dan dibuang..
 Selesai sudah Rozy..dr amik darah sikit..utk buat blood test..masa ni mama nyer sgt panik skali lg..dah ler bajet Rozy tu umur setahun lebih sbb badan dia kecik..skali bila check up sblm masuk OT..rupanya Rozy dah ada gigi yg luruh..sudah tuaaaaaa..estimate dah 4 thn..hhmm..ntah2 anak2 dia ni bukan first kitten dia..Allah je la yg tau sejarah beranak budak nie..tu nampak tak uterus Rozy..kaler pucat je..kecik kan..beza sgt ngan uterus Momot..

Rozy dah settle..tunggu masa je utk dia sedar semula..si Momot plak tgh tunggu ubat bius utk pengsankan dia..lama gak anak dara sekor ni nak pengsan..kuat tul Momot yea..
Blood test Rozy menunjukkan ada kuman/parasit dlm darah..thats why dia x slalu penat ngan look sooo pale..hambek ko..ubat utk 2 weeks regime..kene paksa makan..yg pnting dia sihat..biar berbedung bercakar bersilat bagai..yg pntg ubat tu dia mesti mkn..

 Momot plak diatas meja bedah..masa nih mama dah kurang paniknya..sbb Momot xde masalah kutu..dia juga nampak lebih sihat..mmg sejak lahir dok umah..anak dara sejati!!

Tgk tu uterus Momot..besar dan merah..Dr Joe kata sangattt ler subur..wah..wah..lawan tokey ko ye Momot..sbb dia mmg tgh on heat..kalau kene skali je pon mmg chances utk ngandung tinggi..sib baik semua jantan2 kaberet yg satu kandang ngan Momot dah cunat..so Momot masih terpelihara..kompom dara!! haahha..

Momot plak dr suruh jaga2 mknan dia sbb urine dia sedikit acidic..kalau x jaga takut melarat ada batu karang..so dinasihatkan cari mknn yg mesti ada methionine sbg salah satu kandungan..Momot pon dpt ubat..utk 1 week..nak stabil& neutralise acidic urine dia tuh..fuhh!!..selesai sudah agenda penting hari nie..bermula la tugas tak rasmi bermula hari ni sbg nurse peribadi x bergaji kepada Momot & Rozy..


P/S: Alhamdulillah..semuanya lancar..tawaku girang, hatiku riang, senyumku senang!! =))
 

3 comments:

  1. Alhamdulillah... dah selesai... Lepas Rozy dan Momot kena berpantang seminggu, tau..

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah semuanya selamat...

    Momot dan Rozy jgn ngelat makan ubat taw :D

    ReplyDelete
  3. Kak kim..alhamdulillah..kene pantang ler..hadooii..menjaga pesakit yg tgh emosi ni..hikhik

    MM..mana leh ngelat..ni ada private nurse kat umah nie..kejar jgn x kejar masa mkn ubat =)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers