Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Tuesday, 26 July 2011

Aku kongsi kesedihan kamu dgn caraku sendiri..

Assalammualaikum...

Pukul 3.15 pagi..selalunya time2 ni aku busy dgn data2 research..hari ni mcm xde mood.. 3-4 hari ni ramai kawan2 cat lover yg kehilangan anak kesayangan...terpanggil aku utk menulis..

Nerq, Zeezam, Aida..takziah dr aku ngan budak2 bulus semua..

Mula2 pemergian si Moris...bila pergi mengejut..ramai yg tersentak..bukan apa..tp sbb tak sedia..lg2 bila nummynya menunggu berita gembira sbb Moris tunggu hari je nak beranak..

 Cerita pasal Moris korg leh baca kat sini..dlm blog mummynya..kesungguhan utk menyelamatkan Moris..dan kesayuan yg tak terperi bila Allah putuskan semuanya berakhir disini..tak perlulah aku nak bercerita panjang..lawatla blog mummy si Moris nie..nanti kamu akan rasa apa yg aku rasa..dan kenapa aku begitu emo skali.... click Farewell Sweet Moris and I Miss U Moris

Kesedihan kehilangan Moris mmg dirasakan..satu hari page FB Kucing Terbiar Anjing Jalanan (KTAJ) sunyi sepi..berkabung..

 Terkejut dgn kisah Moris tak abis lg..dpt pulak berita yg menimpa budak comel oren..si Nini..tak sudah2 papanya menyalahkan diri..dek kasih sayang, kesian dan kecuaian..Nini terjun dr rumah..kalau dah kata terjun..maknanya lompat dr tempat tinggi..sudahla Zeezam..bukan salah kau.,.mana kita nak tau dia berani lompat, dia kecik lg....tabahla kamu sahabatku.. aku tau..kesedihan sbb kematian kitten yg kau selamatkan pon tak abis lagi..

Baru nak hilang moody..Rooaida plak post kat wall FB dia kata one of the kitten yg dia rescue mati..baru bbrp jam..pukul 12.15 td...mcm2 dah diusahakan..makan, minum, susu, botol air panas selimut utk keep warm..tp..sape kita nak menolak ketentuan...

Lepas tu..hati mulalah rapuh..air mata bergenang..hidung mula tersumbat...walaupun selalu aku kata aku tabah..wanita ganas/garang etc..tp kalau bab kucing..aku tak kuat..satu2 aku tgk muka budak2 busyuk kat umah nie..siap gi dapur jenguk family Giant dlm cage belakang..

  1. Betty..1st kucing yg aku bela..selama ni bg mkn strays aje..Betty la yg pertama dijaga beria2..bukan aje kesayangan aku sorg tp satu family..sbb Betty pandai amik hati..mama aku yg takut  & anti kucing dah tak takut kucing lagi..dah jadi cat lover jugak..
  2. Peya..kucing Big Boss..bila kawin masing2 bawak kucing..sweet kan..syukur aku jumpa org yg ada minat sama..perkongsian hidup lebih bermakna..Peya dan aku sendiri amik masa utk sesuaikan diri..Peya tu penakut..susah nak dpt kepercayaan dia..
  3. Atek2..asalnya panggil Adik..sbb dia paling kecik..ntah mcm mana jd Atek/Ah Tek..skrg dah jd oudoor cat..walaupun dah x brape nak comel mcm dulu..dah pandai gaduh etc..mama ttp syg Atek..sbb mama bela kamu dr kecik..
  4. Giant..di adopt selepas adopt Moochin (RIP)..susah nak percaya dia ni stray..sbb sgtla friendly..x padan ngan jantan..kucing suka menyerah diri utk digomol2..baguskan?? =)
  5. Sunkiss & Momot...anak2 hasil Giant ngan Moochin..asalnya 6 beradik..yg lain dah diberi pd org utk adoption..tinggal 2 ni yg aku simpan..kenang2an dr Moochin..Moochin..rindunya mama dgn kamu..masih harap2 Moochin balik walaupun tau itu tak mungkin berlaku..Moochin...sebaknya hati mama..
  6. Rozy Tiger..kucing yg aku kutip dr pasar..dah ada anak..kejam rasanya kalau ku biarkan anak2 yg masih menyusu tu..sudahnya anak2nya juga ku kutip bawak balik..masa bawak balik..pikir2 juga..mcm mana nak bela banyak2 ni..mungkin foster kejap then open for adoption..skrg budak2 dah besar..saje aku gelarkan budak2 asrama, sbb most of the time dok dlm cage..Bokashi si bulu panjang..hensem sgt, peberet Big Boss nih..Fei Mau si ekor kontot, anak manja mama..ngan Anna Lulu..the only girl dlm adik beradik..mcm x jd je mama nak bagi kamu pd org...mama dah syg..x leh imagine cage/asrama kamu kosong..mama boleh nangis tau!!
Total ada 10 kucing aku skrg..mmg x sebanyak kawan2 lain..tp 10 ekor ni penting utk aku..tak kisah dr mana asalnya..apa keadaan dan perangainya..semua aku sayang, xde beza2..sbb sayang..aku pesan pd mereka satu pesanan yg sama utk semua..maybe ada yg kata aku ni over acting..emo lebih..nak berpesan bagai dgn kucing..hhmmmm..suka hatila...hakikatnya 10 ekor ini lebih penting dr kau tu dlm hidup aku..

"...Anak2 mama semua..mama syg korg tau..hidup mati Allah yg tentukan..tp kalau sampai masa kamu kene pergi..mama mintak kamu jgn lari dr rumah (Org tua2 kata kalau kucing nak mati diaorg akan lari rumah..sbb takmau ownernya sedih..)...apa2 pun biar semuanya berlaku dirumah..depan mama..depan Big Boss..depan adik beradik kamu semua..kalau time tu mama xde..bertahanlah menunggu mama balik..kejam ke mama ckp mcm tu..bukan nak kamu suffer tp bgla mama peluang pangku kamu sebelum kamu pergi..harap2nya keadaan itu lama lg..sbb mama belum puas jaga kamu semua..mama doakan kamu sihat..hidup happy dgn mama ngan Big Boss..mama bukan org kaya tau..makan minumla seadanya yg mama mampu..baik2la dgn adik beradik lain..x mau gaduh2..kita duduk satu rumah..doakan kesihatan mama ngan Big Boss..murah rezeki..dan dikurniakan kesabaran membela korg semua.."

P/S: Ni la entry paling lama, panjang & susah nak type..sbb sibuk lap air mata..sibuk hembus hingus..


5 comments:

  1. ya Allah sedihnya...

    terkejut dgn berita kehilangan ni, sy dah lama tak online fb :(

    ReplyDelete
  2. Jangan menangis sayang ... sesungguhnya Allah mengambil mereka utk memberi peluang pd yg pula utk kita lindungi dan kasihi...

    ReplyDelete
  3. sedihkan..bila teman2 pun kehilangan..rasa juga tempiasnya..

    ReplyDelete
  4. dah ketentuan ALLAH, kucing pun ade ajalnya..aku dulu pun sedih bebangat kucing kesayangan aku dilanggar kereta ...nama kucing aku tu MOMOS...teringat smpi sekarang

    ReplyDelete
  5. sedeykn tetiba kucig yg disyg2 tetiba dh xde ...dh memang ketentuan Allah setiap yg bernyawa pasti akan pergi...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers