Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Friday, 21 August 2015

ouhhh...i need "ME" time

As Salam...


 This is me everyday....


I need to rejuvenate myself...

 So..obviously...

Can't wait to be home again...I'm looking forward for ..

Chit chatting over coffee and ..err...food of course...

After finish recharging all my needs...


I will go back to my so called prison life...

this cycle will continue...


Ya Allah..pls keep me sane throughout this journey..


Desperately need to GOT


Insyaallah



Wednesday, 22 July 2015

Deja vu..tp ko deja moss :p

As Salam…


So far pancaindera masih berfungsi baik..alhamdulillah...Nak buat entry iklan kejap..

Terasa mcm deja vu..oh bukan..bukan...tp ini more like a rerun....jgn salah guna..sebok sebut deja vu..makna sebenar ko tak tau...org sebut deja vu ko nak deja vu jugak..sudah..ko amik aje deja moss!!..main ckp je kan..pisang berbuah 2 kali ko kata deja vu..bukan laaaa….


Pasaipa gelak besar ni…mcm mana x gelak...melihat seseorg..yg pernah mengata seseorang lain atas perilakunya yg kurang manis di mata dan kurang tepat dijiwa..tp skrg…dia pon lebih kurang aje..mcm mana tuh…aku perhatikan aje..hhmmm...setelah di compare n contrast...sama je lebih kurang korg ni … sorang skor mmg out 10/10…  sorg ok sket kot sbb skor nya baru 8/10…hahahhahaha..kbai..

P/S: Meludah ke langit..ketepek jatuh atas muka sendiri..eh..ye ke?? harusla never mengaku kannn...


Monday, 20 July 2015

Raya

As Salam…

Haii…sebelum cerita panjang..MB ingin mengucapkan Selamat Hari Raya..maaf ler kalau ada entry yang menyakitkan hati..rasa sentap ke hape…tapi…kalaukan..sape mcm cili harusla dia yg rasa pedas kan…kan…hikhikhik…


Org dok kata kita beraya selama sebulan….iskh…kemaruk nau nak beraya ngalahkan budak2…sv di UTM ckp yg sunnah raya pada hari pertama jek…hari raya ke-2 org dh start puasa sunat…hihihihihi..Pada aku sendiri …hmmm…hari raya ni utk budak2..utk yg dewasa lebih kepada berkumpul dgn family..tp skrg ni kan…adik beradik dah kawen2..ada time depa beraya di kampong mertua..so priority aku jumpa mama dan abah….

Zaman gawat ni…ramai org mula berjimat..ada yg kata kedai2 masih penuh, org masih galak bershopping tp senarionya…shopping mall dah x sepenuh dulu…jalan TAR tu mmg sokmo penuh tiap2 tahun tp tahun  ni bertambah penuh..yela..org berebut nak harga runtuh..kat sana la yg murah..org beli dgn harga yg lebih murah sbb nak jimat..jdi kalau ada sape2 yg kata org mesia ni masih boros..x betulla…yg  shopping di jalan TAR tu org biasa2..org sederhana..org susah..bukan datin2 atau puan sri..senang citer suasana meriah x mcm dulu..meriah dalam keadaan sederhana seadanya…aku sendiri xde baju raya…tak kesahla..bukan budak2…aku x bogel pagi dah cukup bagus…raya ni yg happy budak2..yg dah bangka2..sila la sambut dengan penuh kesyukuran…kan…
Hari tu..ada terbaca satu post kat FB..budak2 skrg hadap sgt ngan duit raya..dtg umah org beraya..biasalah budak2 collect duit raya kan..tp adab tu mcm dah x berapa nak ada…mindsetnya pi beraya kene dpt duit raya..kalau x dpt..hatta dpt sekali pun tp amaun yg sikit..masing2 muncung…heyy…ko ingat org cap duit ker…bersyukurla tuan rumah tu mau bersedekah..merasalah korg duit raya..


Masa zaman2 aku dulu, kalau dpt angpau raya, paling cepat pon dalam kereta baru berani koyak angpau nak tgk duit dalamnya…budak2 skrg…depan umah dia dah heboh koyak angpau..dah bersepah depan umah dgn envelope duit raya koyak..tu belum yg ckp kuat2.. “Hah…2 ringgit jer…” iskhh…kalau ada yg buat mcm ni…mmg tahun depan ko akan ku blacklist.. nahas! Takpun ku pilih2 jer..yg senonoh dpt la..yg x ku pekenan..ko hadap je la sirap sejuk ngan kuih raya tuh..

Ohh..berbalik pad apost FB yg aku baca tuh..kejiranan org biasa2..budak2 heboh nak beraya tp bermotifkan kumpul duit raya..sampai x bukak pintu jiran tu dibuatnya..sbb apa..sbb x mampu nak bagi duit raya..org tu ibu tunggal ke mcm mana ntah..tp pendek cerita agak susah juga…aku x heran dia x bukak pintu..sbb aku pon maybe akan buat benda yg sama…tp nanti ada yg kata..tetamu bawak rahmat..bawak berkat dan rezeki..mmg betul lah tu…tp kalau tetamu mcm ni..pikir patploh kali jugak dibuatnya…aku bukan nak nafikan adab meraikan tetamu…cumanya tamu2 zaman skrg byk yg dah x berapa nak beradab di rumah org..parents zaman skrg pon kene la ajar anak kalau salam dgn org, itu bukan tiket utk dapat duit raya...ni kalau beraya x bawak anak semua..siap ckp..ada 3 lagi kat umah x ikut...so what?? sejak bila uolls jadi angpow collector utk anak2..haihh..aku x paham budaya nih...yg nak memberi tu niat nak beri dengan ikhlas...tp kalau dikomen2 diperli2 duit raya singgit..jatuh air muka org tu..silap2 jatuh x ikhlas sbb hati sudah sentap..harus blacklist nama kau thn depan..kita tak tau apa kesusahan org..maybe dalam nak hulur duit raya sbb nak jaga air muka, maybe dia dah ikat perut sbb bajet x cukup...dah tu..yg dapat tu x reti nak bersyukur...x patut...x patut...



Itu belum ditanya lagi soalan2 cepu emas..pasal jodoh..pasal anak…pasal kerja…ehhh..hari raya ni..berkumpul beramah mesra dan bermaaf2an..bukan berkepoh2 dan bergossip2an..ngerti??!!


P/S: Back to daily routine..sudah2 la tu..oohh..pic semua ehsan dr google..


Sunday, 12 July 2015

Petua Halau Anai-Anai


As Salam..

Ni dapat dr FB....lupa perkongsian dari sape...tp sbb berguna info ni..aku nak share jugak...
Ada yg dah cuba berjaya..so ni  kira alternatif selain panggil pest control...kos nak bayar depa ni bukan murah..makan riban2 jugak..

Masa di rumah lama..kami ada masalah ni...dah la bilik tu kami letak present kawin..so bykla yg rosak dan terpaksa dibuang..rugi sgt2...cisbedebah betul!

Masa tu la aku rasa..kalau ada bela sekor dua anteater kan bagus..anteater ni walau besau..mknnya semut dan anai-anai..longhair pulak tu...arr..aku kan suka mende2 berbulu long hair ni...berjodoh sungguh aku ngan mende ni...

Oh...wahai rakyat sekalian...tgk betul2..ini anteater tau..bukn dinosaur berbulu ke hape...aku teringat kes wombat disangka babi yg kecoh kat fb tu...ehh...simpan sikit bodoh tu..buat malu jer..tu la ..suh blajar, tengok dokumentari animal planet ke hape..ko sibuk berdrama suamiku itu..suamiku ini...gigih nak nyanyi, dar yg tua samai yg ke nyanyuk..yg kecil heboh ngan bintang kecil la..bintang cilik la...yg remaja ber akademi fantasia..yang dah tuan bangka x abis2 dengan kilauan emas...itu je la pandainya pon...


Anteater..Anteater..Anteater..

PETUA HALAU ANAI-ANAI DARI RUMAH
Boleh cuba mana-mana cara berikut :
1. Garam Dapur
Taburkan saja garam di sarang anai-anai, tetapi cara ini kurang efektif dan kurang berkesan kerana garam hanya berada permukaan saja. Dupaya lebih berkesan, campur garam dengan air dan tembakau. Biarkan semalaman dan sembur di tempat-tempat yang berpotensi ada anai-anai.
2. Air Kapur sirih
Sifat panas dari kapur akan sangat tidak disukai anai-anai kerana ianya memiliki kulit tipis dan lembut. Oleh itu, air kapur sirih ini sangat-sangat efektif untuk membasmi rayap. Caranya sangat mudah, siramkan air kapur sirik ke kayu yang di serang atau juga terus ke sarangnya.
3. Air Cucian Beras
Memanfaatkan air pertama dari basuhan beras untuk mengusir anai-anai. Siramkan saja ke sekeliling sarang rayap.
4. Minyak Tanah
Minyak tanah sekarang ini mungkin sukar dijumpai kerana kita dah tak menggunakan lampu pelita. Carilah di kedai dan gunakan minyak tanah untuk mengusir anai-anai. Caranya cukup mudah, semburkan minyak tanah di kayu yang telah di serang anai-anai atau juga semburkan di sarang-sarang anai-anai ini. Agar lebih berkesan, tambahkan minyak serai dengan campuran minyak tanah.
5. Tembakau
Tembakau bermanfaat untuk membunuh tungau yang biasanya menyerang anak kecil jika bermain di rumput. Tembakau inilah juga berkesan terhadap anai-anai. Untuk lebih efektif, anda boleh mencampur tembakau dan air lalu di biarkan satu malam (semalaman) agar memperoleh larutan tembakau. Semburkan air campuran itu pada kayu yang di serang atau juga ke sarangnya.

P/S: Selamat mencuba!




Friday, 10 July 2015

pepandai jerr

As Salam...

Maap ler...entry basi..ala..xde mood..byk mende nak bercerita tp jari2 ni semua tgh berpuasa hatta kemalasan melanda..jari2 ni so far hanya bergerak untuk masak dan tekan2 remote astro..haaaa..acaner tuuu..

Skrg ni, kalau bukak fb atau ig, penuhla..iklan baju raya..kuih raya..kasut raya, perfume raya..ehh...bila time raya tiba2 je semua kene baru, sempena raya kekdahnya, ada yg jual khemah raya (apakah??)..akuarium raya free ikan 3 ekor...semua2la dapat tambahan raya kat blkg....termasukla perkara yg aku rasa mcm xde kene mengena jek...semua berebut2 buat sales sempena ramadhan, jualan harga runtuh aidilfitri..hhmm...byk benar duit depa nih..depa x merasa ke tgh gawat...tp kemeriahan dah berkurang, x mcm tahun sebelumnya..sedikit sebanyak ramai yang terkesan dgn kejatuhan duit mesia tuh..kesian kita...

Pastu..tgk2 ada g circulate pasal kuih dr China la..kuih x halal la..bangla cabut sticker la hape..ehh...jgn la suka suki share jer..sekali rupanya itu produk tempatan...buat naya je pada pengusaha..tak baik korg nih...



Sejak puasa nih..mende peberet aku petai..hhmm..selalu mmg suka..tp kali ni extra suka..teruk..terukk...dah berapa kali dok ualng menu sambal tumis petai..kalau x ikan bilis..ku bedal udang..teruk nau selera berpuasa kali ni...


Raya kali ni...hmm...biasa2 jer...prof ckp..jgn tinggal thesis lebih dr 3 hari. kalau tidak nanti momentum nak menulis ilang..arr...takut aku...tp..takkan x boleh raya...sorg lagi ckp..oii..raya yg sunnah sehari je...x payah la nak leret berminggu2...sudahnya...baju pon x heran nak carik..mindset aku mmg 3 thn ni raya dah segala cuti lain-lain biasa jek..ada perkara lain yg perlu diberi keutamaan..penat berulang KL-JB dah x berapa terasa mcm awal2 dulu..dah biasa..ada kala aku gigih balik hari..mcm main2 kan...ehehhehe..

p/s: abah big boss masih di hosp..so bertambah x meriah la raya...tp..x kesahla...hari raya ni yg happy budak2..yg dewasa mi..biasa2 sudahla..tp bila memikirkan expenses nak raya..terasa mcm...nak lari pi holiday..takpun skip je..meaning aku beraya sendiri di rumah sendiri tgk tv...apa?? uolls kata aku kera sumbang?? lantaklaaa...x heran....x kudis ponn..


Wednesday, 10 June 2015

Terkunci lagi!

As Salam...

Hari..slps sekian lama baru ada time sikit nak hapdet blog ni...kekdahnya..smlm dah selamat present proposal MMPU...hadoii,,separuh nyawa rasaya....ptg tu jugak jumpa sv apa yg patut..mlm tu kengkononnya nak open table..release tension +reward diri...tp lain pulak yg jadik...

Bahana dah ting tong beberapa hari..balik bilik semua telentang kepenatan...haihh..kene siap awal plak nak pi makan kat Pendas ke mana ntah..lepas golek2...pi la mandi..ada kawan ni lepak kat bilik...aku x kisah..aku suka je ada kawan kan...aku pesan la...aku nak mandi dulu..dan aku expect dia tunggu la aku balik mandi then ganti..sbb aku x bawak kunci..so pi la mandi aku dengan gembiraaaa...tiba2..makcik ni dtg toilet...kocoh2 nak terkencing...dia tanya..."Anaaaa..ko bawak kunci tak??!!" Hah..terberenti aku tgh syok2 mandi..kau..bisu..membeku...Allaahhhhh..ni mesti bilik aku dah terkunci dari dalam nihhhh....aku continue mandi dengan rasa sendu..mcm mana nie...henpon semua dalam bilik..sesambil pikir..apa nak buat..apa nak buat...sblm ni dah pernah terkunci bilik jugak..yg menciknya..setiap kali tu la aku dlm keadaan serba kekurangan...adoii....ku tutup atas...bawah bukak..ku tutup bawah atas bukak...at least this time aku ada towel..drpd hari tu...mmg ala2 victoria secret sangattt...ihik ihik :p

Aalaaaaaa....hancur harapan nak pi mkn sedap...aku siap pesan ngan kawan...pi la makan tanpa kami...sbb sepertinya x sempat ..mana nak mintk kunci dengan felo la...sadis..dalam kepala dah pikir..kawan dok mkn sedap...mesti aku mkn mee goreng hostel sambil nanges sbb kene tinggal...


Rupa2nya tidakkk...depa tunggu.haaa...suka...suka...smpat la settle kan apa yg patut..dlm kol 8 lebih baru gerak pi kedai seafood tu...

Gembira...gembira....nasib baik x kene tinggal..kehehhehe...

Dah settle..lepas ni menghadap hazab yang lain... pasal kes yang berlaku tu.idokla aku salahkan kawan aku..sbb mende dah nak jadi..cuma lepas ni...pi mana2 mmg kene gantung kunci kat leher.. Dont worry anis..aku x marah...tp mmg akan jadi bahan sampai 3 thn yg akan dtg...tak lupa Nannanera..ko mmg driver pujaan weolls...hakhakhak...

Oohh..sangat merindui si mokmok ni...Chachi...rindunya...minggu depan mama balik ya....Rindu Chachi...rindu sgt2...

Daa...


Thursday, 30 April 2015

Enjoy the pain...

As Salam...

Haii...hhmmm...uollss apa bikin....aku?  hhmmm..kalau ckp dah berlumut berkulat kat sini aci tak? hehehehehe...hhmm..life is hard....hhmm...mengeluh je...x baik mengeluh...tp tu la...nampak sangat jiwa n minda belum betul2 kuat...Ya Allah..permudahkan la semua...harap2 apa yg dicari menjelmakan diri..cant wait utk dpt my 'aha!' moment...

Hidup dah ok..walau ada sikit kucar kacir sana sini...so many things to be done..yet so little time...ehh...kenapa mcm bongok sgt manage masa nih?? tp tula..aku cuba susun ikut tertib..yg dahulu didahulukan..yg kemudian dikemudiankan...multi tasking mcm sotong tangn lapan pon..kalau kepala dah penat..semua x jalan..powernap je jawapnya...hari tu dpt ceramah free..dari dekan..dr koordinator..enjoy the pain katanya....adoii..yela..tgh enjoying la nih...

fave song..motivasi diri sendiri...bukan susah nak susah..bukan senang nak senang..


Hampir ke situ - Mendua

Aku sadar bukan mudah..Untuk mengejar mimpi indah
Pernah suatu ketika dulu..Ku punya harapan besar
Kini aku tak pasti...Dapatkah ku miliki


Sudah jauh kita tempuh...Kekalkanlah impian lalu
Mungkin ada hikmah Yang akan menunggu Di penghujung jalan
Biar nanti kecewa...Setidak-tidaknya cuba


Jika halangan menduga perjalanan kita..Janganlah kau putus asa
Karena ku ada di sisi setia menemani...Andai semangatmu gugur
Genggamlah tanganku..Kita hampir ke situ


Adakala ku terasa..Ketabahan tak setegar
Tetapi apakan gunanya..Berhenti separuh jalan
Percayalah padaku..Aku yakin kita mampu


Biar orang katakan...Rapuhnya harapan
Bukan mereka tentukan lagi..Kau ada aku dan aku punya kamu
Amanlah akhirnya tetap bersama




P/S: saya mau GOT ...pleaseee...sob..sob...sob.. sv aku bukan calang2 org..sape org multimedia/creative media kalau x kenal nama dia.maknanya x khatam lagi ler...sgt senior dan mmg ilmu penuh di dada...benda2 ni semua hujung jari dia...Prof Larson tu kengkawan dia jek kat MIT tu..makkk...serammmm nih....patutnya kene happy walau mcm hazab..berguru dgn org hebat..harap2 ada auranya yg lekat kat aku nih..x dpt banyak..dpt sipi2 pon jadi laaaaa..



Saturday, 21 March 2015

JODOH PASTI BERTEMU + DONT GIVE UP

As salam...

Hari ni..terkejut..ada sorg kawan sinergi, kak Zura nak quit study..Allah....kenapa pulak ni...so lepas dah dapat berita tu..lepas breakfast..aku pi la dgn sorg lagi kawan ni, kak Tini pegilah umah kak Zura..akak ni duduk rumah kelamin dlm UTM..kami2 ni dok hostel...campus life sgt dah tua2 bangka nih... nak balik! nak balik! *nanges*

Kami nak tau jugak apa kes..apa yg x kena..kot la boleh bantu...giler tak nak bantu kawan..3o org je kot program ni...harusla kita sesama kawan nak saling bantu membantu..supaya sama2 berjaya grad 2o18 nanti insyaallah...

Borak punye borak...dia dah x tahan..dia dah usaha tp x daya...problem bukan pada program tp pada diri sendiri..selain masalah keluarga...penguasaan bahasa Inggeris juga menjadi masalah kak Zura...hhmm....dah bgtau..kita sama2 buat...ala..english kami2 ni pon bukan tahap mana pun..ala2 lepas gitu2 jer..aku pon x lahir2 ckp omputih..tp kalau rasa x pandai dr org lain..kita kene usaha lebih jugak la dr org lain...bila timbul bab keluarga aku xleh ckp apa..naluri keibuan ni lain..2 anak disana dan lagi 2 anak di sini dengan dia...anak yang di sana pulak jenis attach gegiler dgn mak nya...maknya takde..lembik dia..dah la nak hadap peperiksaan besar..harusla risau maknya..udahnya maknya mengalah..nak bagi laluan dan tumpuan pada anak2...aku xde dalam situasi dia so aku xleh ckp byk..aku hormati keputusan dia cuma aku ckp sebelum apa2..pi la jumpa penyelaras program dan bincang dulu..kot ada jalan keluar mana2 yg boleh dibantu.. kak Zura ni bukan calang2 org..dia guru cemerlang matematik...sape yg kat Gurun, Kedah tu x kenal dia..tp itulah...kita x tau perancanganNya bagaimana...sampai had mana jodohnya dgn UTM ni..sejujurnya..i want her to stay...ya Allah..permudahkan la urusan kak Zura ni..ameen....hhmmm..

lepas jumpa kak zura...aku jadi makin determine nak abiskan pengajian..x mau duduk sini jadi sesuatu yg sia2...hadoiii..baru dok sini dlm 2 bulan kot dah pikir sampai thn 2o18..ala..apa kesah..berangan tu free..kan....hari2 aku kene remind diri sendiri..aku nak..aku boleh..dah aku akan dpt...aku boleh...tp dalam dok pulun boleh2 tu...ntah bape kali nak nanges pon tatau la...tp xpe..nanges tu bukan sbb frust..itu cara nak redakan jiwa..pas tu work hard balik la..aku mmg garang sket..tp cengeng ttp ada...sob..sob..sob...

Lagu afgan ni..sedap betul lirik dia..lagu peberet acixkurung ni..menjit2 dia kalau dengar lagu ni..botol air pon bleh jadi mikrofon on the spot..ahhahahaha...memandangkan aku dah ada laki..lagu ni aku tujukan khas utk scroll phd tu..ihik ihik ihik...ku kan memiliki mu..jodoh pasti bertemu...jodoh ya....jodoh...bukan bodoh mahupun hodoh! hahahahahah...

Andai engkau tahu betapa ku mencinta
Selalu menjadikanmu isi dalam doaku
Ku tahu tak mudah menjadi yang kau pinta
Ku pasrahkan hatiku, takdir kan menjawabnya

Jika aku bukan jalanmu
Ku berhenti mengharapkanmu
Jika aku memang tercipta untukmu
Ku kan memilikimu, jodoh pasti bertemu



P/S: limbic is my new bestfren...i can do it...oh yes i can...


Saturday, 14 March 2015

frenss...

As salam...haiii....

Lama benar x bersiaran...kan...smpai naik bersawang blog ni...eeeeee...blos sape nih...hahhahaha..

Aku dah boleh adapt dgn campus life skrg..walaupun la title student kertu...tp stil la ada sikit rindu family..anak2 bulus n frens...eh..kata boleh adapt...tp ni rindu2 pulek...eehhh....
Harusla kan...aku anak buah pon ada seketui je pon...harusla rindu...babyyyyy...mama mok miss u!!
Rindu kawan2 jugak...hari tu..aku balik naik bas...sampai kol 11 malam..kawan2 dah siap2 tunggu kat kedai makan sg besi...haaa..giler terharu weii...

Pic ni hanya lah hiasan semata...aku bukannya berkawan dengan gajah hoccay...btw..good luck acixkurung..selamat ber frenatkins..harusssss ko slim melim pas nih...misi kebaya!!

kat sini pulak...i met a new fren..kawan atas kawan la ni..siti namanya..mmg baik dan x berkira..selalu2 la dia kidnap kami2 budak hostel ni merayap2 release tension...td pi jusco bukit indah..haaa...tengok..sampai johor pon heboh dengan jusco..hehehhehe...owhh..siti ada 3 ekor kucing..si bongsu namanya tortie, ada calico girl namanya sara dah sekor abg kawasan kaler oren nama leo...mmg suka la aku pi umah siti la jawabnya ...masa utm black out hari tu..pi umah siti la...utm tu dah 2x black out...apa cerita...utm kot...haihhh....

adat berkawan kan...kadang2 ada la gado2 manja sket..yelah setiap org ada diff perspective kan...bukan senang kita nak ngam dgn org..so aku doa2 agar frenship yg ada ni terjaga baik hubungannya...bila berkawan..kalau ada kecik2 hari ke hape..duduk berbincang....jgn kerana sikit punye hal ilang segala kebaikan selama bertahun..rugi...khennn...aku kadang2 perhatikan aje..sesambil tu buat reflections...weii..we teachers mmg dah jadi habit buat reflections..yes..we are very2 good at it tau...x payah cermin...kehehhehehe


P/S: Kat sini..aku ada 1 main supervisor and 3 co sv...haaa..giler x giler...budak hlp biasa ada 1 je sv..nak apply co sv pon kene mintak izin sps dulu..budak2 sinergi ada yg 3  ada yg 4..haaa..takotkan..kan..apakan depa nak buat ngan kami2 nih...imagine la...4 sv maknanya 8 mata memerhati..homaiiiii.....hhmm..marilah bersangka baik..harap2 boleh GOT dalm tempoh 3 thn..ameenn....


Thursday, 26 February 2015

surprise partayyy

As Salam..

Ni kisah basi lagi..besday acixnana..kami dijemput pegi memeriahkan majlis sesambil tu diadakan aktiviti berendam jemaah...kesukaan semuanya..sbb ada indoor pool...ko nak terjun dgn baju kurung ke..telekung ke..pon boleh..xde lifeguard sebok nak pretpret tiup wisel suh ko kluar sbb pakaian renang tidak sesuai...kan...ouh...ni semua berlaku di PD..Grand Lexus PD..ntah nape hari tu ramai pulak orgnya sbb ada jabatan kerajaan buat function...hhmm...byk betul duitnya..kami dok kursus in house sajork...

Sebelum ketibaan yg diraikan...naik biru muka masing2 tiub belon...tiub la sebanyak mana yg dpt...masing2 pandai tiub belon..tp nak ikat tak pandai...hahhahaha...
Awal2 dah set table..makanan dah hidang..yea...mknn harus ada dan disusun dulu...penting tu...almaklum kelaparan...masing2 dah standby...bukak2 pintu...bukan muka besday girl..tp muka bellboy tolak beg yg terjojol kat pintu...dia la sudahnya yg kene jerit sepraisss....bukan setakat kene jerit..siap kene tembak dengan jurai2 kertas yg mcm mercun tu..party pop ke hape...harusla seprais mukanya....pucat...toreh pasti x berdarah mukanya...nasib baik dia xde lemah semangat....maafkan kami adik bellboy...nasib ko la kan...pandai besday girl berdiri tempat lain...tak apalah, janji aku dah pulun jerit seprais tu..kan...so objektif tercapai ..hhehhehe

Makan udah..potong kek udah...ini la tujunya...perbincangan, gurau senda semua dlm air...feeling2 mermaid n merman sgt nih...naik hanya utk ke toilet dan ambil mknn/minumam...pastu masuk terjun dlm air balik...Fad terkecuali..sbb dia zombie dlm air...aku x dpt nak explain apa gayanya tp sgt2 la kelakar...imagine...ada zombie..beliak mata..tp perot boncet sket..pegang belon..pastu jalan laju senget2 dlm air...sambil bunyik...arrr....arrr....takut tak??? zombie dlm walking dead kalau tgk...dia pon insaf ...terus pencen..depa bagi fad je role zombie tuh utk season seterusnya...hekhekhek

P/S: Lupa nak tepek pic reramai dgn besday girl..x sempat nak curik pic tu dr bangbo :p


Sunday, 22 February 2015

Babai KL..

As salam...

Hari ni..last day cuti sempena CNY...slap my face hard..back to reality...esok dah nak kene balik!  *sigh*

Hakikatnya ini yg aku kejar2kan..dok zikir tak abis..nak sambumg study..nak sambung study...tapi...kenapa ek..hati ni mcm lemau....ouhh..payah nih...
Bila pikir2...hhmm...sambung blaja tuh mmg mau..rela tanpa paksaan..cuma lokasi belajar je yg aku rasa nak nanges...yela..aku paham..bagusla..tukar angin..asyik pi UKM je kan...mama pon dah sound..nanti buat phd sila pi universiti lain..sbb mama dah boring masuk Dectar utk konvo...mama nak pi masuk dewan konvo yg lain...haaa..masin mulut mama..mmg along kene pi uni lain dah nie..tp...why la tercampak sampai ke Johor..jauh bebenar ni...saya mau duduk KL...nanti rindu big boss...dan semestinya rindu furkids...my oh my...nak patah balik xboleh dah...gawat nih...

So dengan rasminya bermula la sesi packing harta2 karun aku utk bawak pi hostel..yea ..yea..saya duduk hostel...dah bertahun tinggalkan zaman hostel...aku nih...packing seminimum mungkin..sbb bajet 2 minggu sekali atau sebulan sekali nak balik...tp stil menimbun jugak barangnya...apakah??!! Kali ni 1 luggage masuk semua baju bajannya...hebat tak....hekhekhek...1 luggage sajork tau...ingat hazab aku dah tamat....belum..rupanya ada yg tgh queue utk aku kemas...seperti baldi2an...sabun2an...kertas2an..printer2an..hanger2an..pensil2an..jajan2an...ubat2an...dan segala mcm tok nenek barang...hoi...bila nak tamat nih??!! Kata minimum...apsal stil jd segunung nih? Mcm nak pindah pulak ni..apa kes?? *panic attack*

Ya Allah..bukak kan la hati ni agar mudah menerima persekitaran baru serta ilmu Mu...kalau nak berjaya...kene sacrifice something to get something...mindset serta nawaitu kene betul...tp tu la..kepala aku nih...bila ku set pikiran ke Skudai..bleh pulak dia reset balik ke KL...haih...dont play2..im running out of time...jgn bazir masa...peringkat ni xbleh buat keje last minit...nanti sendiri terkengkang2...mesti SOT utk GOT...haaa...mesti abis dlm 3 thn..cabaran atau dugaan...? *nanges*
Jgn jd pesimis...mesti optimis, yakin dan positive..insyaallah boleh...tp tu la.. xboleh main2...kalau x suka dan stress mmg x jadila..ataupun cukup2 mkn sajer...rugi mcm tu...bukannya tiap2 tahun ko sambung blajar...so mesti buat yg terbaik...dpt x dpt blkg cerita..sekurang2nya kita cuba so xdela regret kalau berlaku apa2...scholarship ni rezeki..30 org je dpt..so cekalkan hati...melangkah masuk dengan lafaz bismillah..perjalanan phd tidak menjanjikan laluan mudah...tp bulatkan tekad, lap air mata dan teruskan senyum...nak pi jihad ni mana boleh nanges2...insyaallah semua dipermudahkan..kan...

p/s: kerja mempacking akan diteruskan dengan penuh gigih *yawn*


Friday, 13 February 2015

Rezeki thn 2015

As Salam...

Haiii....bersiaran kita lagi...thn ni...aku dpt hadiah duniawi yg paling best...heyy..sabau..aku blm pregnant lagi yea..rezeki yg tu blm sampai..pending ka..delay ka..tatau la..Allah je ada jawapannya..hukhukhuk...

Sebelum tulis panjang..diingatkan...entry ni hanya sekadar perkongsian perasaan aku jek..xde niat nak riak takbur sombong diri dan sewaktu dgnnya..perjalanan masih baru..dan apa2 je boleh jadi pd masa hadapan..mai kita doakan yg baik2 aje ok...semoga perjalanan panjang ni selamat ditempuhi hingga ke hujungnya..ameen...

8hb December yg lepas (thn 2014)..hari itu birthday aku..aku biasa2 jek la..masa tu kat opis keje.tiba2 ada call..no pelik2..alah..selalu aku x angkat hp tau sbb malas nak layan amoi jual insurance..makcik nak offer pinjaman peribadi la...ntah nape hari tu..aku rajin pi angkat...hhmm...dr Bahagian Tajaan KPM!! Blur2 kambeng kejap aku..sbb dia jemput pi hadir interview..haaa udah...hari tu apply HLP tp gagal..masa interview siap kata proposal ok..tp muda lagi..suh service 2 thn lagi baru dtg apply balik..sbb dah dpt cuti belajar masa master sebelum tu thn 2010..paham la aku..kompem x dpt...masa bukaan utk kes rayuan HLP pon...aku x merayu..aku buat dek sajork..planningnya tahun depan apply lagi..

Surat jemputan interbiu dia email..haaa..nama nya pon pelik..biasiswa Blue Ocean Strategy KPM-UTM...mmg sah aku x pernah apply...dengar pon x pernah!! Hhmm..apakah??

Kisahnya aku pi la interbiu tu...ada bbrp belas org je pon...cerita punya cerita..borak punye borak...depa nak amik 10 jek...uihhh...peluang tinggi..tapi..apa kejadah sebenarnya sinergy ni..aku tau sinergy dlm kartun Jem And the Hologram zaman kanak2 tu jer..tp slps dpt surat thru email tu..harusla aku google dulu kan..dpt la info sket2..tp stil blur2 la..maklumat x banyak...mostly dr keratan akhbar jek...curiga betul aku...

Apa yg aku tau..biasiswa ni ekoran dr Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia, PPPM 2013-2025..dlm anjakan ke 4..utk meningkatkan professionalisme  keguruan..yg mana guru2 sekolah diseru untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat yg lebih tinggi..dah projek ni mulanya dgn guru2 sekolah SBP..tp dia bukak jugakla utk PPPS yg berminat utk mengajar di SBP slps tamat pengajian...so aku dah paham...tp...acaner aku yg x apply ni boleh dpt...pelik kan..tp kalau dah rezeki x kemana kannn....ihik ihik...korek punye korek..rupanya biasiswa ni iklannya bulan 9 thn lepas..hhmm...sah aku x apply..HLP je aku apply masa awal bulan 3 ke berapa mcm tu...



Interbiu dlm bulan 12 tu gak..result dpt dlm bulan 1..pantaskan...pastu kene daftar terus di UTM awal bulan 2..haaa..tak bernapas aku!! Org selalunya taklimat dgn Bah Tajaan dulu..berkampung seminggu atau 2 minggu utk crash course sblm masuk uni..kami daftar terus..Bah Tajaan dtg bagi taklimat di UTM...haaaa..lain dr yg lain nih..takotnya..Xde crash course ka..short course ka..ni redah course terus...omo..otokke?? Otokke??

Apa beza biasiswa ni dgn HLP??

Hhmm...kata pegawai Bahagian Tajaan tu..sama je dgn HLP....cumanya..biasiswa ni kategori dlm Cuti Belajar Bergaji Penuh Dengan Biasiswa (CBBP DB) ..sbb...kalau HLP....yuran pengajian dan elaun dibayar sepenuhnya oleh KPM. Ko carik uni sendiri..apply la uni mana2 suka...tp biasiswa ni beza sbb dia ada MOU dgn UTM..so..yuran pengajian ditanggung oleh pihak UTM sepenuhnya..KPM bayar elaun2 yg lain..dan tempat di UTM mmg dah secure..x payah heboh2 nak apply uni lain...mmg ko dah di cop student UTM kat dahi...gituuu..ada paham?? Lepasan HLP boleh pi mana2 jabatan utk berkhidmat slps pengajian asalkan ada kekosongan tp biasiswa ni dia dah bond dgn SBP...so kene berkhidmat di SBP selepas ni...itu bezanya...jelas? :) HLP antara pelajar dgn KPM...Biasiswa Synergi ni 3 penjuru...SBP..KPM dan UTM..haa..takotkan!!

Nanti cerita lagi..nak bernapas dulu...daa...

P/S: skrg aku dah jd student balik..bertabahla Mamabetty!! Phaitting!!

Wednesday, 11 February 2015

Buku sale 5 hengget!!

As Salam..

Bookcafe ada buat sale buku..byk diskaun..sale dr 10 hingga 15 feb ni...mcm tajuk...ada selected  titles jatuh sampai RM5 utk penghabisan stok....bawah tu antara buku2 yg aku nk sauk..dah order dah dgn sorg kawan ejen pts ni...
Adni haaa...iklannya...








Ni pulak bukan buku 5 hengget tp stil consider murah jugak...ilmu tuuu...





P/S: agent buku aku tuh namanya Fiza...bole contact dia kat FB ..namanya Nor Fiz...service terbaekkk..

Tuesday, 3 February 2015

Siap jugak ko bunga!!

As Salam...

Ntah mcm mana tiba2 jd bidang terjun dlm hal2 buat2 bunga..asalnya nak tempah sajer..tp sbb ada hal2 yg x dpt di elakkan..dgn mcm2 hal2..kejap jadi..kejap x jadi...tiba2 jadi..masa makin suntuk..nak order pon org dah x mo sbb masa singkat..hhmmm..aku pon start la sinsing lengan..mai kita bikin sendirik..cantik ka..x cantik ka..apa2 pon hasil tangan sendiri...baca bismillah dan mulakan kerja dgn tekun...

Selepas lebih kurang sebulan...tadaaaa...siap dah..mmgla x secantik hasil kerja org yg kreatif jari tulus mulus punye keje..utk novice bertangan ala2 jantan mcm aku nih kira lepasla...siap dah 250 kuntum 5 warna..light purple..dark purple..white..light pink and dark purple.

Ni kaler light pink..real2 tgk..sweet sgt..mcm carnation betul..kaler soft pink mmg cantik...

Ni kaler white ngan light purple...mujur jumpa kotak besau ..packing siap2..

Ni kaler red n dark purple...bungkus jugak dlm kotak..tinggal nak transit ke umah MIL esok...
Ni semua utk kenduri kawin adik ipar bulan 3 ni...ada yg pelik..apa hal sampai 5 kaler..hhmm..depa ni temanya garden wedding...so bunga nya kaler2 la...aku ikut sajer...atas pelamin tu sah2 ada 100 cucuk je...yg lebih tu utk bagi2 pd tamu yg salam2 mak pengantin rasanya...even dlm box doorgift tu dah ada telur..ni tambah telur lagi..mak mertua ai mmg heboh suka suki dgn bunga telo..nah..hambekk..bagila sape2 pon..asal mak bahagia...

P/S: Harap2 pengantin suka...btw..mende ni bikin simple2 aje..kebetulannya taste aku n pengantin sama... kami x suka riben panjang2 berekor2, manik jurai2 atau batu kristal bergantung2..rasa mcm buruk aje kalau hiasan heavy dan over...halo..haloo...ini bukan pokok krismas semua ornament ko nak sangkut... bila di susun kat pahar..nmpak crowded dan comot..mana  telo tergantung lagi..haihh..x suka aku..so kami sepakat buat bunga besau gebus2 dan kurangkan penggunaan hiasan yg x perlu...dan inilah hasilnya....hekhekhek...



Tuesday, 27 January 2015

tq!!

As Salam..

Belated birthday present...bukan nilai yg jd ukuran tapi ingatan..terima kasih byk2..nanti ai bawak hangkut pi UTM yea..hekhekhek..

Kucing gemok oren atas tu..mmg Ah Chang sgtt!!
Selamattt......dilukis tangan...tak apa..lukis dgn kaki pon ai appreciate tau...


Ni pntg..microwave safe..sooo...ai boleh buat cuppies instant nanti..hekhekhek..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers