Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Monday, 20 July 2015

Raya

As Salam…

Haii…sebelum cerita panjang..MB ingin mengucapkan Selamat Hari Raya..maaf ler kalau ada entry yang menyakitkan hati..rasa sentap ke hape…tapi…kalaukan..sape mcm cili harusla dia yg rasa pedas kan…kan…hikhikhik…


Org dok kata kita beraya selama sebulan….iskh…kemaruk nau nak beraya ngalahkan budak2…sv di UTM ckp yg sunnah raya pada hari pertama jek…hari raya ke-2 org dh start puasa sunat…hihihihihi..Pada aku sendiri …hmmm…hari raya ni utk budak2..utk yg dewasa lebih kepada berkumpul dgn family..tp skrg ni kan…adik beradik dah kawen2..ada time depa beraya di kampong mertua..so priority aku jumpa mama dan abah….

Zaman gawat ni…ramai org mula berjimat..ada yg kata kedai2 masih penuh, org masih galak bershopping tp senarionya…shopping mall dah x sepenuh dulu…jalan TAR tu mmg sokmo penuh tiap2 tahun tp tahun  ni bertambah penuh..yela..org berebut nak harga runtuh..kat sana la yg murah..org beli dgn harga yg lebih murah sbb nak jimat..jdi kalau ada sape2 yg kata org mesia ni masih boros..x betulla…yg  shopping di jalan TAR tu org biasa2..org sederhana..org susah..bukan datin2 atau puan sri..senang citer suasana meriah x mcm dulu..meriah dalam keadaan sederhana seadanya…aku sendiri xde baju raya…tak kesahla..bukan budak2…aku x bogel pagi dah cukup bagus…raya ni yg happy budak2..yg dah bangka2..sila la sambut dengan penuh kesyukuran…kan…
Hari tu..ada terbaca satu post kat FB..budak2 skrg hadap sgt ngan duit raya..dtg umah org beraya..biasalah budak2 collect duit raya kan..tp adab tu mcm dah x berapa nak ada…mindsetnya pi beraya kene dpt duit raya..kalau x dpt..hatta dpt sekali pun tp amaun yg sikit..masing2 muncung…heyy…ko ingat org cap duit ker…bersyukurla tuan rumah tu mau bersedekah..merasalah korg duit raya..


Masa zaman2 aku dulu, kalau dpt angpau raya, paling cepat pon dalam kereta baru berani koyak angpau nak tgk duit dalamnya…budak2 skrg…depan umah dia dah heboh koyak angpau..dah bersepah depan umah dgn envelope duit raya koyak..tu belum yg ckp kuat2.. “Hah…2 ringgit jer…” iskhh…kalau ada yg buat mcm ni…mmg tahun depan ko akan ku blacklist.. nahas! Takpun ku pilih2 jer..yg senonoh dpt la..yg x ku pekenan..ko hadap je la sirap sejuk ngan kuih raya tuh..

Ohh..berbalik pad apost FB yg aku baca tuh..kejiranan org biasa2..budak2 heboh nak beraya tp bermotifkan kumpul duit raya..sampai x bukak pintu jiran tu dibuatnya..sbb apa..sbb x mampu nak bagi duit raya..org tu ibu tunggal ke mcm mana ntah..tp pendek cerita agak susah juga…aku x heran dia x bukak pintu..sbb aku pon maybe akan buat benda yg sama…tp nanti ada yg kata..tetamu bawak rahmat..bawak berkat dan rezeki..mmg betul lah tu…tp kalau tetamu mcm ni..pikir patploh kali jugak dibuatnya…aku bukan nak nafikan adab meraikan tetamu…cumanya tamu2 zaman skrg byk yg dah x berapa nak beradab di rumah org..parents zaman skrg pon kene la ajar anak kalau salam dgn org, itu bukan tiket utk dapat duit raya...ni kalau beraya x bawak anak semua..siap ckp..ada 3 lagi kat umah x ikut...so what?? sejak bila uolls jadi angpow collector utk anak2..haihh..aku x paham budaya nih...yg nak memberi tu niat nak beri dengan ikhlas...tp kalau dikomen2 diperli2 duit raya singgit..jatuh air muka org tu..silap2 jatuh x ikhlas sbb hati sudah sentap..harus blacklist nama kau thn depan..kita tak tau apa kesusahan org..maybe dalam nak hulur duit raya sbb nak jaga air muka, maybe dia dah ikat perut sbb bajet x cukup...dah tu..yg dapat tu x reti nak bersyukur...x patut...x patut...



Itu belum ditanya lagi soalan2 cepu emas..pasal jodoh..pasal anak…pasal kerja…ehhh..hari raya ni..berkumpul beramah mesra dan bermaaf2an..bukan berkepoh2 dan bergossip2an..ngerti??!!


P/S: Back to daily routine..sudah2 la tu..oohh..pic semua ehsan dr google..


1 comment:

  1. ngertikkkk hehehe..

    selamat hari raya mama betty, maaf zahir batin yer :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers