Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Tuesday, 14 January 2014

Salam Maulidur Rasul

As Salam...

Hari ni cuti..sempena Maulidur Rasul..toksah ckp byk..especially kalau ckp  x serupa bikin...marilah berselawat..ada gak faedahnya...

صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ
صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ

يَا نَبِيْ سَلاَمٌ عَلَيْكَ
يَا رَسُوْل سَلاَمٌ عَلَيْكَ
يَا حَبِيْبُ سَلاَمٌ عَلَيْكَ
صَلَوَاتُ الله عَلَيْكَ

أَشْرَقَ الْبَدْرُ عَلَيْنَا
فَاخْتَفَتْ مِنْهُ الْبُدُوْرُ
مِثْلَ حُسْنِكَ مَا رَأَيْنَا
قَطُّ يَا وَجْهَ السُّرُوْرِ

أَنْتَ شَمْسٌ أَنْتَ بَدْرٌ
أَنْتَ نُوْرٌ فَوْقَ نُوْرٍ
أَنْتَ إِكْسِيْرٌ وَغَالِي
أَنْتَ مِصْبَاحُ الصُّدُوْرِ

يَا حَبِيْبِيْ يَا مُحَمَّد
يَا عَرُوْسَ الْخَافِقَيْنِ
يَا مُؤَيَّدُ يَا مُمَجَّدُ
يَا إِمَامَ الْقِبْلَتَيْنِ

مَنْ رَأَى وَجْهَكَ يَسْعَد
يَا كَرِيْمَ الْوَالِدَيْنِ
حَوْضُكَ الصَّافِى الْمُبَرَّد
وِرْدُنَا يَوْمَ النُّشُوْرِ

مَا رَأَيْنَا الْعِيْسَ حَنَّتْ
بِالسُّرَى إِلاَّ إِلَيْكَ
وَالْغَمَامَةْ قَدْ اَظَلَّتْ
وَالْمَلاَ صَلُّوْا عَلَيْكَ

عَالِمُ السِّرِّ وَأَخْفَى
مُسْتَجِيْبُ الدَّعَوَاتِ
رَبِّ إرْحَمْنَا جَمِيْعًا
بِجَمِيْعِ الصَّالِحَاتِ

وَصَلاَةُ الله عَلَى أَحْمَد
عَدَّ تَحْرِيْرِ السُّطُوْرِ
أَحْمَدُ الْهَادِي مُحَمَّد
صَاحِبُ الْوَجْهِ الْمُنِيْرِ

صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ
صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّد
صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ

اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلَيْ


Saturday, 11 January 2014

Scratch, Euky & Rawang

As salam......esok n Ahad ada cat show kat SACC Mall...nak pi ler...tp ntah sempat ke idak...


Kat booth SCRATH ada jual product Euky bear...ala...yg buat drpd daun eucalyptus tu..tatatu la in Malay apa nama daun tu...tp daun tu mmg mknn si beruang koala la kan...Kat sana harga murah berbanding kat tmpt lain..after all beli sambil menderma kan..aku suka la..win win situation...aku dpt barang murah at the same time contribute utk help the strays...



Mende alah ni la...kat booth tu RM22..kalau tmpat lain sampai RM28..giler ah..baik jimat 6 ringgit tu...yg kecik RM14...itu buh dlm kete ke...kat opis ke boleh la..pembeli n pengguna tegar mcm aku ni x main la pek kecik...kan..kan...hehehhe...

ada byak produk Euky ni..tp yg ada kat sana spray, oil dan sanitizer tu jer...ok la..itu la pon antara yg kerap guna...yg hand sanitizer tu mmg handy sgt buh dlm handbag..harga pon dah lebih kurang dettol...bagusnya nih...org x allergic kat eucalyptus compare dgn dettol...kan...pastu bagus jugak utk yg masuk2 cat show tu..sblm pegang2 kucing...sanitizekan tangan tu dulu...

Pastu..esok juga nak pi Rawang..nak tgk umah...skrg dah nak masuk ke fasa cat mengecat...lahai..nebes la pulak...mudah2an semua berjalan lancar...hhmm..yg dok bertanya..aku beli umah teres biasa je..bukan taman perumahan baru..rasanya umah tu thn 2010 ke 2011..gitu2 ler...itu je mampu...cukupla..utk kamu 2 org plus anak2 bulus...

Sneak peak...umah masih mcm hutan...belum disettle kan rumput lalang tu...haa...depan umah ada pokok jambu air...lebat plak buahnya.sambil gugur bersepah2..x larat mkn dah...hari tu dah kutip seplastik besar bagi2 kat kawan2...ada jugak untungnya..dr membazir busuk mcm tu aje kan..

P/S: Excited mode is ON!!

Wednesday, 8 January 2014

Tikus ke kucing?? Ntah.??

As Salam...

Apa khabar korg....aku sihat..bz sikit..awal2 thn..biasalah....Big Boss pon x berapa sihat..dok sakit blkg yg berpanjangan..risiko slip disc gitu2la..sejak ujung tahun lepas dia dah rajin pi buat fisioterapi..last2 smlm buat juga minor surgery...insyaallah baik2 aje semua... Hazab betul attendance bulan Januari aku nih..apa nak buat..bukan cuti suka2..namanya pon EL...kan..

Hari2 bukak paper..bukak FB..mesti cerita ni yg naik...dera anak...pukul anak..lumur anak dengan cili...rogol anak...tak kisahla...anak sendiri ke...anak tiri ke...rata2 semua budak2...dr yg baby sampai ke sekolah rendah...haih...

 Sebagai seorang yg masih belum dikurniakan rezeki, berita2 mcm ni sgtla meluluhkan hati...x kisahla mangsa tu keturunan atau bangsa apa pun...kalau la depa ni tau betapa susahnya nak dpt anak...pasti korg x akan mensia2kan rezeki kurniaan tuhan mcm tu..

Bila kita ckp banyak...apa yg aku terima selalunya ayat2 sinis, lekeh benar aku ni eh...
"You are not a parents yet"
"Tunggula kau ada anak sendiri"
"Anak ko kaki 4..lainla..ko mana paham"

Sedih ek..xde anak x bermakna aku x boleh melihat dan menilai...apa yg aku tgk korg2 buat tu lebih kepada memberi pendidikan secara x formal agar not to behave like that once i have my own kids..bila nak ada anak?? ntah...rahsia Allah tu...jgn ko tanya2...jgn ko persoalkan...kan...Ikutkan hati...dan skrg2 ni jugak nak ngandung...pukul 6 ptg nak beranak terus...boleh gitu?? Kalah alien wei...pantas nak bunting n beranaknya...
And pls save your so called advice pasal percubaan perubatan sana sini..been there done that...cukup2la..

Skrg ni aku sgt happy dgn kehadiran baby baru dlm family...dah ada niece skrg ni...adik aku dah selamat menimang baby girl ujung thn lepas...namanya Hanis Arissa... itula tempat aku nak tumpang kasih sayang..maknya nanti nak diajar panggil mummy...aku ni makciknya dipanggil mama...happy sgt2...tak terluah rasanya... mesti mama aku happpy sbb akhirnya dpt merasa pegang cucu...aku rasa fail sgt sbb dah bertahun kawin pon xde hasil...apa nak buat...namanya pon rezeki...kalau anak tu bleh beli online atau borong masa Y.E.S kat Sogo ke Mid Valley...harussss la dah lama aku beli berlori2...kan...

Baby...baby...baby... I Love You Hanis Arissa ..... :)

Tak reda kes dera anak kaki 2...haaa...anak kaki 4 pon ada kisahnya... pembela ular plak bg mkn ularnya dgn kucing....haihh....mcm2la korg ni...

Mende ni dah jadik viral kat FB dan blog2...ramai yg marah...berapi2 marah...ada pulak yg kata itu bukan kitten tp tikus besar..tapi kan...hhmmm.......korg tau tak tikus besar yg dimaksudkan tu (lupa dah apa namanya) bukan senang nak dpt kat Mesia ni...even pet shop yg jual pon boleh dikira dgn jari...almost none kot...

Tak reda lagi kisah tu....ada pulak yg haplod ni...tak tau la betul ke...atau saje nak provoke kemarahan animal lover esp cat people..

My comment:
Kalau dia betul2 buat seperti apa yg ditunjukkan...mmg kejam la manusia nih...ular in the wild mkn benda hidup...anything that cross them atau yg muat masuk dlm mulut depa..itu namanya survival dan food chain...tp kalau dia bg kitten..mmg salah la...ada pulak yg bangkitkan isu 'oo..kitten tak boleh. tikus putih yg hidup boleh pulak...' Err...mmg itu ke yg mudah dah ekonomi utk bg mkn ular kalau yg dibela..and it's not common utk bagi kitten pada ular menggantikan tikus putih..nampak x betul dan x sesuai..org yg kerja pet shop yg biasa bg mkn ular yg dijual kat kedai tu pon kata itu x nampak mcm tikus putih.. ada pulak pihak yg backing...ada yg haplod vid utk mebuktikan ular tu mkn tikus sebenarnya bukan kucing..tp ada plak yg tgk kata tarikh dan gambar tu x sama dgn yg video..haa..mcm2 la kisah bila aku baca komen sorg2 kat post yg super berjela panjangnya tu...

Kalau dia cuma sesaje buat jenaka lawak bodo....arr...mmg x bertempat la lawak ko nih...kan...betul atau sekadar lawak...harusla kita report pada pihak yg berwajib agar prkara ini di siasat..kalau mmg xde berlaku..at least dia akan dpt pengajaran yg benda2 mcm ni bukan perkara main2..kalau dia buat...harusss la ko dpt habuan hukuman yg setimpal...

Sila report perkara ini di link yg yg di tepek kat bawah ni, dan haplod sekali pic ni...i've done my part..korg bila lagi..report la..
Klik ni ni yea..  http://www.dvs.gov.my/en/e-aduan



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers