Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Saturday, 28 May 2011

Bila mama belum balik..

Bila mama belum balik..semua muka monyok2..hhmm..ni port peberet mama tgk tv...selimut ni pon ada bau vicks yg mama slalu guna..

Bila mama belum balik..sume xde mood....ni port mama on notebook..rindu dgn mouse mama yg ada lampu2 tuh..

Bila mama belum balik..sume pandai bawak diri..tido atas hammock tak perlu disuruh2..tdo nyenyak x bising2 sampai pagi Big Boss on lampu nak sembahyang subuh

Bila mama belum balik...tdo sopan setempat x sepah2kan umah...(cuma 3x robohkan railing langsir je...)

Bila mama belum balik, semua x lincah mcm selalu..sampai tertdo depan pintu mcm security guard..nak sambut katanya kalau mama balik...

Bila mama belum balik, Rozy pon rasa mcm ada yg tak kene..apsal siang hari umah kosong ye..slalu ada jer makcik sibuk2 sapu mop sana sini..oh..rupanya makcik tu belum balik lagi..    


P/S: Ni la yg Big Boss report hari2..mms pic aktiviti baby2 bila almost 1 week tak balik gara2 nak kejar ethics approval..siannya budak2 ni...bila mama xde depan mata baru korg nak appreciate yea..ciss!!

Mencari yang halal itu fardhu..

As salam

Hmmm...sini halal..sana pon halal..situ x halal..yg sanun x sure plak sbb tulis 'pork free'...haa..sudah...jgn memandai2..'pork free' x bermakna halal..kedai tu cuma tak serve pork/ham/bacon dan sewaktu dgnnya ajer eh..tp x bermakna ayam daging & cara penyediaanya halal dan memenuhi hukum syarak..jgn nak main bedal telan jerr.. oinkk..oinkk...

Baru2 ni kecoh meatball jual kat food court Ikea tu x halal..tp tindakan bijak telah diambil oleh pihak Ikea dimana semakan status supplier2nya telah dibuat. .dan tindakan yg dibuat ialah dgn terminate supplier dia yg supply daging2 yg x halal tu..alhamdulillah umat Islam x ragu2 nak mkn kat sana. Thumbs up for Ikea!!

Tp itu baru satu..yg lain2 mcm mana?? Hmm..kalau bukak internet byk tulis kedai2 kek, kopitiam2 n fastfood yg ada masalah sama..bukan nama kecik..bukan kedai yg low class ke hape..


Gambar hiasan semata..tp mee2 mcm ni byk dijual..org Islam antara pelanggan yg ramai mkn..
Gambar hiasan semata..kek2 yg menjadi kegilaan aku juga..huuhuhu
Gambar hiasan semata..senarai turut menempatkan nama kedai2 kopi peberet ku..apakah....??
Byk melibatkan nama2 besar dan memandangkan Malaysia nih suka nak war2kan dia negara Islam..ramai yg yakin kedai2 ni halal especially tourist2...after all kita ada Jakim Jab Agama Negeri yg pantau hal2 halal-haram nih..tp kebenaran x tau eh..bila dah was2..shubhah..toksah la makan..itu je komen2 yg aku dgr..pastu sebar mll email, fb dan mcm2 saluran..kalau yg terbaca dptla butir berita tu..kalau yg x dpt info? x kesian ke? kalau kedai2 tu mmg ada benda haram atau ada yg meragukan kenapa x di bgtau pada public..pastu samakler mcm yg Ikea buat..main fwd senyap2 ni yg aku xpaham..sumber dpt dr sumber yg sahih..tp kenapa pihak sumber sahih tu x bg tau public..kesian kalau dah termakan..jd darah dgg..ada plak komen sinis yg kata..ala..dah termkn xpe..dimaafkan..hhmm...yela..tp kalau dah berthn2..mcm mana..?? sape nak jawab?? sape nak tanggung dosa??

Tak kurang jugak cerita pasal kedai2 yg kelam kabut tanggalkan logo halal di premis masing2 bila dpt tau JAKIM nak turun padang buat sport check..tau ko takut yea..kurang ajarr punye tokey kedai!! Ni logo halal yg betul..


P/S: Masuk shopping mall..pandang kiri kanan..almost sume kedai mkanan ada dlm list premis yg mempunyai kandungan tidak halal..so how..pihak berwajib kene tgk betul2 masalah ni..

kalau halal katakan halal..supaya kitaorg x terkial2..                kalau haram katakan haram..jgn buat bodo duduk diam2...

Tuesday, 24 May 2011

A Tribute to Moochin

As salam..

Dah berbulan Moochin xde..tp x pernah lupa sbb anak2nya ada lg..dah besar2, buncit2 plak tu..rindu dgn anak baik mama ni =) Dia hilang sbb salah aku, kecuaian aku sendiri, lalai sbb x double check pagar cage dia lepas refill pinggan makan..seingat aku dah tutup..tp sbb tak DOUBLE CHECK..maybe dah tertulis sampai sini saje Moochin berkongsi kasih dgn family aku ni..sob..sob..


Cantikkan Moochin ni.. =) X byk perangai..lemah lembut, penakut sikit sbb selama ni outdoor, x brape mesra ngan manusia, ko jgn harap nak timang2, tp bila kita diam2 dia dtg sendiri dok kat sebelah..Moochin ni pemberian org..bela tp sbg outdoor..masa dapat tu kurus aje minah ni, ekor dia rosak xde bulu ..ada kutu kurap plak tu..pakat2la bela ngan Big Boss, siang mlm bubuh minyak gamat..sampai naik kuning2 bulu calico ni..hasilnya anak gadis yg cantik jelita, bebas kutu dan kurap  =)


Makin lama tgk Moochin makin besar..dlm hati..dia sihat ni..hmmm..rupa2nya pregnant..mcm ni la jdnya kalau x sempat snip..accidental babies..aku terima dgn hati gembira sbb x pernah ada yg beranak lg kat umah ni..Cik Betty dah lamaaaaaaaaaaaaa kene snip. Masa Moochin bertarung nyawa beranak, takde sape kat umah..balik skolah tgk2 dah ada 2 ekor..sekor dah siap jatuh kluar dr cage..kecik2 babiesnye..panick attack kejap..kelam kabut call Big Boss..kecohnye mcm aku yg nak branak..hehhehe..

Org kata kalau kucing beranak dia suka sorok..tp x utk Moochin..aku masuk dlm dia meow2 dok panggil sudahnya duduk bersila aku dpn dia..jd witness dia bersalin..2-3 jam tunggu..selesai sudah..total 6 ekor =) Selamat dtg baby2...sempatla jadi bidan kejap..Moochin baik aje..x marah2..thanks Moochin sbb bg mama peluang utk experience benda2 nie..

Bermula2 la idup baru Moochin sbg ibu, Giant dah jd bapa skrg ni..1 happy family at home..aku pun makin bz, maklumla dah ada budak kecik kat umah..sepanjang tempoh berpantang..Moochin duduk dlm umah, x duduk cage sbb baby masih kecik..aku tak risau sbb Moochin pandai guna toilet..kencing n yakyak kat toilet..ini yg paling aku rindu pasal Moochin..thats y aku slalu ckp Moochin anak baik, tak pernah susahkan mama..


Time flies..baby2 dah besar sikit..aktif!! masa ni dah bukak for adoption..bukan bg sembarangan..aku FILTER dulu sape yg nak ambik budak2 nie...Moochin cadang nak di snip..apa2 kita snip dulu Papa Giant..kasi cabut buang itu ball2....dialah dalang penyebab sampai Moochin hamil..muahahhahah

Baby2 nampaknya dah pandai mkn sendiri, dah tak perlu duduk dlm kotak lagi...dah boleh lepak2 dpn TV ngan kitaorg atau ngan Papa Giant dlm cage =) dah pandai explore n sepah2 umah..takpe..mama x marah..Moochin pantau je mana tu baby2 merayap..senang hati aku..Moochin pandai bela anak =D

Peneman masak..dok duduk depan pintu dapur tengok aku masak =)


Big Boss pasrah..budak kenit dlm mode utk memanjat2..Moochin dah tak kuasa nak melayan..anak2 lain dah zzz...zz.zz.. tp yg sekor ni kuat main..x reti diam..budak ni aku bela sampai sekarang..namanya SUNKISS, sempena kaler orennya tu...errr..jantan la tp nye..bukan gugurl tau..

Dari 6 ekor, sekor mati sbb kecik sgt..3 diberi pd org..sekor pada kawan Big Boss, sekor pada kawan aku, dah pindah ke Pahang dah pun, Mimi namanye..thanks Kamilah sbb jaga Mimi, sekor lg ke adik ipar aku, bininye suka kucing juga..Snow  di adopt sbb nak kawankan Jerry yg sorang2 dok umah..Alhamdulillah sihat sampai skrg..dah snip pun skali dgn Sunkiss..

Moochin..mama syg Moochin..Moochin xde tp mama ttp jaga Sunkiss n Momot, byk dah kata Moochin dah xde..mcm mana nak survive kalau dah dikeroyok stray dogs mcm tu..tp mama stil hoping..kot2 la satu hari Moochin muncul depan sliding mcm slalu..kalau x kita jumpa nanti di sana ya..doakan mama n papa sihat utk jaga dan bela nasib saudara2 Moochin yg lain pula...sob..sob..sob..


P/S: Berjurai air mata masa type entry ni..aku insan biasa..

Monday, 23 May 2011

AIR ASIA Sale lagik!!!




Adakah masa utk booking dan berjimba2 lagi dah tiba..adakah...?? adakah...??? Hmmm..destinasi pilihan pon macam ada...mau cuba nasib?? Big Boss..mau kah kita jenjalan lg..Syg sponsor tix..maukah kamu wahai Big Boss???

Kitten Pt. 2 & Rozy Tiger

As salam...

huurrmmm..x bleh tdo..hari ni terasa mcm tengok wayang walaupun x keluar umah lansung..tghari layan Maharaja Lawak..mlm layan Damping Malam & Magika..lantakla org nak kata aku outdated ke hape..janji hati senang..lgpun x tgk citer2 tu lagi..nowadays takdenye aku nak gi tgk wayang..semua download aje..after all, Bebe ku belum OK lagi..patah kaki wooo...

Wondering..apa la baby2 tgh buat kat umah..tdo ke..menyusu ke? Motty, Shorty & Zul..rindunyer mama kat korg...sob..sob..sob...

Kucing aku dah byk..Betty (aka Ketua Kampung), Perla (pronounce as Peya), Adik (or Atek2), Giant, Sunkiss & Cik Momot total ada 6..dulu 7.. (used to be 11 tp dah bg for adoption) tp Moochin dah takde..gaduh dgn anjing2 liar, ada witness yg nampak..sedih aku..bangkainye pun x jumpa, sedih Allah ajer yg tahu, sebak dada mengenangkan Moochin  =)

R.I.P Moochin..mama syg Moochin..Moochin budak baik, x pernah buat perangai, beza sungguh kamu dgn yg lain2..kamu pendiam tp pandai jaga baby2..mama x pernah susah nak jaga Moochin..tenang di sana ya kamu syg..  (T_T)

Aku hilang Moochin..Sunkiss & Si Momot jd anak yatim..tinggal Papa Giant jd duda beranak 2.. Allah Maha Mengetahui..hilang Moochin Allah ganti dengan yg lain..mmg aku mencari2 kitten, utk dibuat adik utk Cik Betty, maklumla, Betty indoor cat so nak carikkan kawan dok dlm umah..satu hari ntah nape tetiba nak ikut abah gi pasar nak beli breakfast..slalunye aku tunggu umah jer..masa sampai tu..dr jauh dah nampak kucing sekor ni..lawa giler!! semangat aku intip kucing ni dgn Zul..masa nak balik kucing ni ada kat parking lot..abah sajer jer bakar.."cantik ni..apa lg..ambik la.." mcm org mengantuk disorongkan bantal, mmg nak ambik..tp...kene discuss dgn Big Boss... tgk gaya umur kecik lagi nie..silap2 lg muda dr Sunkiss & Momot..



Cantik kan??!! bulu lebat gak nie, jinak plak tu..org gila mana yg buang budak cantik2 mcm nie..Masa borak2 ngan sorg kawan kat FB KUCING TERBIAR ANJING JALANAN, dia kenal kucing nie..lokasi pon sama..kucing ni ada anak..erkkk!! terkejut berok kejap..siannya..muda lagi dah beranak...so selepas mendpt persetujuan Big Boss, esoknya lepas exam, aku ke pasar semula dgn misi nak carik kucing ni + her babies..tertonggeng2 aku mencarik..ada ler org yg pelik apahal minah ni pakai baju kurung tp dok jenguk2 kat bawah meja etc..hah..ada aku kesah!! sudahnya tak jumpa...ajak abah pusing2 kat area kedai katering..kot2 ada kat sana..JUMPA!!..ada 3 babies..org katering kata ada yg lain tp maybe dah diambil org..dgn segera aku catnap masukkan dlm kotak..mission accomplished!! Ptg tu jugak aku angkut bawak balik Balakong.. =)

 Ni la Rozy Tiger, mula2 bg nama Molly tp kene gelak dgn adik2 ipar..katanya nama sama dgn sepupu..hhmmm..tukar ler..kang ada yg kecik ati sbb nama sama dgn kucing aku nih...heheheh

 Nama ROZY TIGER ni dpt drpd Big Boss la ni..sume bahana gilo tgk Maharaja Lawak..Jozan wat lawak pasal Mail Lambung..gf nye si Rozy Tiger..ni la dptnya, tp bukan 1 yea..1+3, mcm buy 1 free 3....Rozy Tiger janda anak 3...hahahahahaha

 Seronok bila ada kitten dlm umah..mmg la keje bertambah..kos utk food bertambah, makin byk litter tray yg kene bersihkan hari2..tp keseronokkan & kegembiraan yg aku dpt..priceless..org yg ada pet aje tau..kan..kan..anak si Rozy ni sekor bg nama Motty..paling besar n paling mok2, dlm gambar, yg ekor panjang tu ler Motty..male n agak dominant, mentang2 paling besar, suka nak pijak yg Shorty & Zul..yg 2nd aku panggil Shorty..pasal ekornye kontot..tp badannya cantik mcm ada spots..dia sekor je pattern gini..yg last n paling kecik skali..Big Boss panggil Zul..hhmm..sama ngan nama adik aku..mmg serupa..both Zul tu kurus keding..yg tgh menyusu sebelah Motty tu la Zul.. =) Active 3 ekor ni..aku panggil semuanya 'Budak asrama' sbb..kene tdo dlm cage..Rozy je bebas dlm umah..bila cukup time..lepas mkn, menyusu, main n yakyak..semua ku angkut balik asrama (masuk cage)..hehehe..cpt2 besar syg2 mama semua..hopefully korg sihat, kuat, cantik, jelita, anggun, bergaya etc...okess..


Ni Motty..ko tgk tgn dia..besarkan..ada harapan mengikut jejak Makcik Gomok (Betty) ni..

Ni Motty lagi..geram tgk telinga dia tu..nak aje ku gigit2..arrgghhh....rindunyer mama...

mula2 ingatkan nak foster je budak2 nie, nak put up for adoption bila dah cukup umur..sbb plannya nak ambil sekor aje buat pengganti Moochin n nak jadikan kawan si Betty..so Rozy menjadi pilihan..tapi...hati dah jatuh sayang kat budak2 asrama ni...mcm mana??!! 

argghhh..well..hhmmm...Big Boss, boleh tak kita tambah baby lagi 3 ni?? pls..pls...Insyaallah, murah rezeki kita yea Big Boss =)


P/S: Panjang giler entry nie..kesimpulannya..aku boleh je nak buat essay beribu2 patah perkataan kalau pasal anak2 kucing aku nih..boleh jer bercerita 7 hari 7 malam..antara korg larat dgn x larat je nak baca..hehehe

Sunday, 22 May 2011

RED WOK + Kitten Pt. 1

As salam..

Weekend umah aku (my mum's) mmg gantung periuk..takde masak2 nie..mama rest..hhmm..jgnkan mama..aku pon join rest..wahahhaahah..smlm hujan..sedap betul kalau dapat makan mende panas2..sudahnya merayapla satu family gi RED WOK yg kat Bangi tu..previously gi dgn in law punye family..this time bawak mama pulak ah..time lapa gile mcm ni mmg sangat sesuai...sbb self service..semua main scoop sendiri..janji jgn ada yg waste, nanti kene charge RM10 utk setiap 100g yg korg buang tu..kesimpulannya..JANGAN TAMAK..

Nama:
Red Wok Restaurant
 
 Recommendation:
*****
Lokasi:
Red Wok Restaurant Sdn Bhd
Lot PT 70550, Jalan Kajang Impian 1/2
Taman Kajang Impian
43650 Bandar Baru Bangi
Selangor
 
Contacts:
Tel: +603-8927-4100
Fax: +603-8927-4500
HP: +6019-339-4655 - Awang Hasyim
HP: +6012-9100-100 - Muhammad Oon (Brian)
HP: +6017-6868-600 - Pink
Email: redwok2u@gmail.com

Waktu Operasi:
Isnin hingga Khamis
Lunch: 12pm to 3pm
Isnin hingga Jumaat
Dinner: 6pm to 12am
Sabtu & Ahad
12pm to 12am
*Closed for lunch on Fridays.

Signature Dish/Drink:
Halal Chinese and Thai Food


  Mama & abah, insan yg paling important dlm idup selain hubby, siblings & kitties..xde mama & abah xde ler aku kat dunia..bila dah kenyang..senyuummmmmmmmmm...


 Semua makan mcm piranha..lapar ler katakan..zapp..zupp..zapp..zup..licin settle semua..cuma tinggal jagung 2 ketul belum di ngap..itu pun sbb belum masak lagi..ingatkan dah selamat..rupanya..hhmm.. Chepok (adik merangkap bouncer aku)  round lg..nak buat mee tomyam kononnya..x kenyang2 lagi ke ko ni bang??!! By that time aku dah tersandar daa...


 wahahhaha..mama selalu x makan banyk, this time..ko tgk..bersusun pinggan..mama hebat..hohohohohooh..yg sebelah tu adik sekor lagi..member dah surrender..tapiiii....Chepok masih makan lagi!!!  hhmmm..bagusla bawak ko mkn2.. =)


Yang ni penutup..mee tomyam hangus...whahahahahah..uurrghhhh..x lalu dah aku nak nengok makanan lg pas tuh..Chepok..ko mmg gagah!!
 
P/S: masa tgh2 mkn..nampak kucing..hhmm..apa lagi..makin membuak2 perasaan rindu kat anak2 si Rozy Tiger (gf Mail Lambung..wahhahahah..penangan Maharaja Lawak la ni) kat umah...nak balik..nak balik..nak tgk Motty, Shorty & Zul.. kalau balik..sempat la nak 'memperketemukan' Zul dgn Zul...errr..Zul tu adik aku..sama ngan nama kitten tu..sbb dia mmg mcm Zul!! boleh gitu?? wahahhaha

Saturday, 21 May 2011

Tensionku tensionmu juga..

Urghhh..malas..malas..urusan ethics approval masih belum selesai..baru dpt sign SV je..co-SV cuti sampai minggu depan..tangguh lg..kene kejar pemangku KJ plak sbb KJ kesayanganku Dr. Poh gi oversea =) Moga Allah permudahkan urusan..amin..amin.. (kene berdoa dulu sblm komplen..hhahhaha)

Mmgla..master students kene independent..bla..bla..bla..(ayat standard lecturer2 aku) tp kerja akan jadi lebih senang jika student ni di brief lebih awal camner nak lengkapkan form ni..ini tak..maklumat dr mulut ke mulut jer..ingat ni CPR bantuan mulut ke mulut kaaaaaaaa....ramai yg tak tahu bende ni kene ikut format sebijik sebijon..bila ada yg hantar..of kos la kene reject..bahana x ikut format etc..tak ke buat 2 kali keje...nak ke fac tu satu hal..student SGTLAH PAYAH nak masuk sbb parking limited..itu belum kisah pak guard2 yg tak berapa nak beradap , umur je tua tp hampehh.. kes yg mcm aku ni xde transport lg le susah..Bebe (kete) tak siap2 lagik..ntah kurun ke berapa baru siap..aku dah bbrp bulan patah kaki..ini sume dek gara2 driver mabuk..kurang ajarrr!!!

Before..
Bebe yg comel..hasil gaji kerja yg pertama sbg guru..ada sentimental value sbb abah bg down payment..present katanya =)

After.. T_T


Alhamdulillah umur masih panjang..org yg tgk kete mcm x caya jer driver survive..sila abaikan dak mok2 yg pakai baju belang2 tu yea..

Friday, 20 May 2011

Buat pertama kali..

Post yg pertama..masih pening2 lg..mcm mana nak buat ni..maklumla xde background IT..radak2 ikut suka aje..konon2 nak  buat memoir..bahana malas nak tulis diary..selain utk keep track ape mende aku buat dlm tempoh research bbrp bulan nie..hhmm..Betty bukan nama aku yea..itu nama 'anak' sulung ku..ni haa dak nyer..


Apa macam..?? cun?? perut dia mmg cun..ni gugurl yea..ramai yg sangka boboy sbb muka gengster..ala..muka legend, hati cute..adopt dr SPCA..korg2 yg nak bela kucing, x payah ler beli yg mahal2..adopt je la alleycat stray cat..insyaallah bela elok2..sihat la dia...pahala pon dpt...nah..Betty ini buktinya... pegi mana2 Betty pasti ku angkut skali..except balik kg..balik Spore atau vacation..x larat nak pikul budak ni jejauh..ko ingat ringan ke..berkilo2 budak busyuk nie..huhuuhuh.. P.S..Mama lap u Betty...muah muah muah..

Cadang nak balik rumah weekend ni..dah rindu sgt2 ngan kitten2 baru..anak2 bulus lain rindu jugak..husband lg rindu..ngehngehngeh..tp mcm x sempat je..masih byk urusan perlu dibereskan sblm memulakan research ku iteww...hmmm..mohon Allah permudahkan segala.. Hubby baru call n ngadu..smlm dia balik umah terkejut berok tgk railing langsir dah tumbang..kerja saper..saperrrrrrrr??? of kos ler kitten2 baru ku itu..malunyer la umah dok terpampang gitu..dah ler sliding tu jenis tak tinted..kesian member balik penat2 kene pasang balik langsir tu..utk budak2 busyuk..siap kamu yea..mama balik..ma gigit2 tinge sekor..biasa dia...rindunyer ngan korg nie..

Sudah2..first post x yah la panjang2..till then..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers