Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Saturday, 28 May 2011

Mencari yang halal itu fardhu..

As salam

Hmmm...sini halal..sana pon halal..situ x halal..yg sanun x sure plak sbb tulis 'pork free'...haa..sudah...jgn memandai2..'pork free' x bermakna halal..kedai tu cuma tak serve pork/ham/bacon dan sewaktu dgnnya ajer eh..tp x bermakna ayam daging & cara penyediaanya halal dan memenuhi hukum syarak..jgn nak main bedal telan jerr.. oinkk..oinkk...

Baru2 ni kecoh meatball jual kat food court Ikea tu x halal..tp tindakan bijak telah diambil oleh pihak Ikea dimana semakan status supplier2nya telah dibuat. .dan tindakan yg dibuat ialah dgn terminate supplier dia yg supply daging2 yg x halal tu..alhamdulillah umat Islam x ragu2 nak mkn kat sana. Thumbs up for Ikea!!

Tp itu baru satu..yg lain2 mcm mana?? Hmm..kalau bukak internet byk tulis kedai2 kek, kopitiam2 n fastfood yg ada masalah sama..bukan nama kecik..bukan kedai yg low class ke hape..


Gambar hiasan semata..tp mee2 mcm ni byk dijual..org Islam antara pelanggan yg ramai mkn..
Gambar hiasan semata..kek2 yg menjadi kegilaan aku juga..huuhuhu
Gambar hiasan semata..senarai turut menempatkan nama kedai2 kopi peberet ku..apakah....??
Byk melibatkan nama2 besar dan memandangkan Malaysia nih suka nak war2kan dia negara Islam..ramai yg yakin kedai2 ni halal especially tourist2...after all kita ada Jakim Jab Agama Negeri yg pantau hal2 halal-haram nih..tp kebenaran x tau eh..bila dah was2..shubhah..toksah la makan..itu je komen2 yg aku dgr..pastu sebar mll email, fb dan mcm2 saluran..kalau yg terbaca dptla butir berita tu..kalau yg x dpt info? x kesian ke? kalau kedai2 tu mmg ada benda haram atau ada yg meragukan kenapa x di bgtau pada public..pastu samakler mcm yg Ikea buat..main fwd senyap2 ni yg aku xpaham..sumber dpt dr sumber yg sahih..tp kenapa pihak sumber sahih tu x bg tau public..kesian kalau dah termakan..jd darah dgg..ada plak komen sinis yg kata..ala..dah termkn xpe..dimaafkan..hhmm...yela..tp kalau dah berthn2..mcm mana..?? sape nak jawab?? sape nak tanggung dosa??

Tak kurang jugak cerita pasal kedai2 yg kelam kabut tanggalkan logo halal di premis masing2 bila dpt tau JAKIM nak turun padang buat sport check..tau ko takut yea..kurang ajarr punye tokey kedai!! Ni logo halal yg betul..


P/S: Masuk shopping mall..pandang kiri kanan..almost sume kedai mkanan ada dlm list premis yg mempunyai kandungan tidak halal..so how..pihak berwajib kene tgk betul2 masalah ni..

kalau halal katakan halal..supaya kitaorg x terkial2..                kalau haram katakan haram..jgn buat bodo duduk diam2...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers