Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Monday, 29 August 2011

Don'ts Semasa Raya..

As Salam...

Esok dah nak raya...mood aku biasa2 aje, dah terbayang segala kepenatan yg bakal dirasai..penat weh org pompuan masa raya..mencik!!

Entry kali ni pasal kesalahan yg slalu kita buat everytime raya..byk dah sebar mende ni..ni aku dpt dari FB sorg kawan...


 Berlebih2an dan pembaziran melampau tahap cipan waktu raya..kalau perabot tu sume nak tukar..perabot jati la..kusyen Italy la..kerusi cleopatra la..karpet Parsi la...langsir sutera la...hhmmm.....
kuih muih sampai tak muat meja..tepi meja bawah meja sume  penuh..ko ckp je nak kuih apa sume ada..kalah katalog kuih raya kilang..hahahhaha..
baju raya berpasang2 berhelai2..kalau disusun..maybe org akan ingat ko buat garage sale/carboot sale...
Membazir ni kan amalan setan..so..yg ko beriya2 ikut membazir kenapa? Ke ko mmg dah register ngan setan nak ikut perangai dia???


 Tabbaruj..berlebihan berhias utk org pompuan especially barang kemas...hhmm...rantai??  kalah rantai kapal..berjurai2..ko pilih je..nak manik..tanpa manik..ko nak kristal..batu jade, zamrud, batu nilam..batu bata, batu kerikil sume adaaa...
makeup?? hhmm..eyeshadow ngan lipstik dah mcm wayang pekji/cina..bajet howt dan cun ler tu padahal awek Timor Leste pon x pakai gitu..


 Makan berlebihan..pastu sampai lupa nak buat puasa enam..tup...tup..dah abih Syawal..yela..ko sibuk open house sana..open house sini..x salah memenuhi jemputan tp berpada2..makannya melampau2..sbb tu x heran kalau lepas raya berat naik berganda lebih byk dr berat yg ko hilang masa bulan pose..kesimpulannya..ko x lose weight lansung..bertambah lg ada..kan..


 Sibuk nak salam semua org..bukan kira halal haram..yg x berkaitan pon salam..padahal x buleh sbb bukan mahram..sibuk nak jaga adat..kang x salam kata belagak..sombong, hidung tinggi, kera sumbang etc..habis kluar semua peribahasa ngan simpulan bahasa yg nak tunjuk ko tu mmg belagak..
tgk2 la sape yg ko nak salam..mungkin sudah cukup sekadar dgn mengangguk..senyum..dan bertanya khabar..jgn la x salam, muka ketat pastu diam buat bodo jek..pandai2 la bawak diri..


 Hanya pentingkan solat sunat Hari Raya..err..aku nak tanya..solat fardhu yg 5 waktu tu cukup x?? Paham2 sendiri lah yea..


Lebih pentingkan TV dan hiburan dr melawat sedara..agak2 la korg ni..malas2 aku pon..umah sedara yg tua..pakcik2 yg wajib2 sume aku pegi..pastu baru layan TV..takkan raya pertama terus x kuar2 rumah bahana tgk TV, gilo ape?? Kalau bukan kita nak carik sedara..sape lg...kan..


Bermaafan di hari raya..ntah hape2 ntah..setahun skali baru nak mintak ampun..patutnya kene selalu buat..bukan dlm Syawal ajer..kang dibuatnya x sempat jumpa Syawal yg akan dtg mcm mana?? pernah terfikir tak??


Thursday, 25 August 2011

Kita clash!!

As salam...
Hari mendung..cuaca muram dan suram..budak2 pon x secergas selalu..wonder why...

 Rozyyy..buat apa tu syg..
~ Tgh tulis surat utk Mail Lambung..ngee.. ~


 Abg Mail..mama Rozy pesan..dia kata nanti nak jumpa..nak bagi sunat surat..
~ Surat apa?? ~
Ntah..surat pajak kot..hahahhha..lariikkkk.....


 Hi sygku si cantik manis Rozyyyy..kata nak bg surat cinta...
~ Belum habis tulis lg la..pi la sana..nyebuk org nak mkn lunch.. ~

 Rozy cyggg...kata nak bagi surat...surat cinta kan...mana dia?? Lama dah tunggu nih..
~ Hoii..mengintai ke??!! gi la sana!! ..sini tandas wanita la!! Pervert punya kucing!! Nak yak pon x senang..Pffttt!! ~

 Uurrgghhh..lambatnya Rozy tulis surat..bape page dia tulis..buat karangan SPM ke hape...takkan nak tulis I Love You pun lambat sgt.. tdo la dulu..I Love You Rozyyy.....


 Psst..pssstt...Abg Mail..mama Rozy nak jumpa..nak bg surat..kat bilik stor atas..mama Rozy kata skrg...

 Nah..ambik la surat ni..penat tau..3 hari 3 mlm Rozy tulis..mmg karangan terhebat..xde kesalahan tatabahasa lg..pas ni sila jgn cari atau pandang2 Rozy lagi..I nak clash!! Babai!! Astalavista bebeh!!
~Erkk!!~


Why??!! Why??!! Why???!! Sobb..sob..sobb...


P/S: Rozy semenjak dah cunat nie..dah x berminat ngan Mail Lambung..tp si Mail tu masih suka kat dia..usik2 dia..apa lg..ngamuk la awek tuh..lepas ni cunat Mail plak..x larat nak tgk drama hari2..huh!! 
Btw..bestkan lagu Iqa Mentor 5 ni..kalau Edry KRU wat lagu..mmg best!!




RM42.90..makan sampai pengsan..

As salam...

Smlm..buka diluar..ngan kawan2 Big Boss..walaupun hanya bbrp org..ttp meriah yoouuuuu.....

 Mkn kat sini la..kak Pah la yg dpt tau tempat nih..kalau tak mmg haram aku x tau ada tempat bukak pose dlm tapak MAHA  tu..nak pi sana tak jauh tp buleh aku sesat dlm tu..kat roundabout aje dah tawaf bape kali..bahana x tau jalan..ngikut jer mana arrow yg ada...sikit lg nyaris2 nak dpt haji & hajah roundabout...ko ada?? muahahahhaha...sampai aje kat parking..azan...lambat..

 Ni la antara kengkawan yg terlibat..kak Pah satu family..Lin ngan anak perempuannya..Khai ngan pakciknya then kami ler..pakcik Khai sekali pandang mcm Rahim Maarof muda2 gitu..hensem jugak mcm anak buahnya...ko ado???

Girls 2 org tu..anak Lin & kak Pah..sumpah giler comel...xdok plak aku gambarnya..heeyyy...geram aku tgk..kalau muat masuk handbag lama dah aku bawak lari....petah ckpnya..siap berebut cempedak goreng ngan aku....hahahhaha,,,tak takut org plak tu...time nak amik gambr..leh dia posing maut muncung2 bibir...heeyyyy...geram!! geram!! Actually..kalau boleh anak pertama mmg aku nak girl..nak buat geng dapur..tp itu sekadar keinginan saja..Allah yg menentukan segala..setakat ni x dpt lagi anak berjantina lelaki atau perempuan..yg ada cuma jantan dan betina..hhmmm..kucing aku lah!!

Big Boss..nampaknya gaya kita kene percepatkan produksi....tak tahan dah weh nak ada anak sendiri..
Doa2kan aku yea kawan2..sob..sob..sob.. (sambil kesat2 hingus) tiba2 emo..hhmm...apa kes...?? haishhh...

 Haaa...mkn..best la gak..ini nak kata 1st plate aku mcm nipu plak..sbb dtg2 aje kan dah azan..so aku bedal food yg depa dah amik siap2 sebelum tu..ngeeee.....cempedak goreng..kambing panggang..daging panggang..cakes..puding jagung..etc..
Pastu..aku senyap jap..pastuh aku round ler..ini hasilnya..takmo ah makan nasik..stakat nasik aku leh masak sendiri kat umah..kan..kan..so rembatler char kuew teow tu..sotong ngan udang peberet..ayam?? ikan?? gajah??tenuk?? sorry..aku x pandang..aku hantu seafood okehh!!

 Lagi...uurrghhh..xleh masuk...kenyang..dah cukup ke aku mkn total RM42.90..hahahahha...


 Kudap2 pencuci gigi  mulut.. bg aku desertnya kureng la..cake sajork memanjang..kuih muih then agar2..keciwa I tau..sbb aku kalau pi buffet mana2..mmg table desert yg aku terpa dulu...

Hhmm..korg nampak 2 pinggan penuh berisi ayam dan daging panggang iteww???
Ada magik tau..zupp..zass..hilang..licin..pinggan je yg tinggal utk dikutip baiya bangladesh..Lin & kak Pah..korg mmg cekap!! ahahhaha..apa depa wat..?? depa mkn sume kaa?? ngeee..rahsia....tp..mmg pantas sgt2...
Piranha pon kalau nampak akan menangis taubat sambil angkat bendera putih sbb mau surrender..ko mampoo?? ahahahhaa...

P/S: Kwn2..kalau jumpa lg lubuk2 mkn..sila khabar dan war2kan berita iteww..sharing is caring...


Wednesday, 24 August 2011

Kad raya...duit raya..


As salam..

Hhmmm..zaman dah berubah..dunia dah maju...
Nahh...kad raya instant jer mampu ku beri utk semua kawan2..sahabat handai..kaum keluarga..peminat2 aku kucing dan my fellow readers..kalau xnak pun amik je la..free..bukan kene bayor pun..

Di kesempatan ini..mamabetty & Big Boss & anak2 bulus yg notty2 nie..nak minta maaf sekiranya ada dalam kita gurau2 gelak ketawa..kot2 ada kelakuan tak senonoh kurang menyenangkan dan tak berkenan di mata... atau tutur kata yg kurang ajar menyinggung punggung perasaan hingga terguris dan terhiris kalbu.....maaf yea..aku khilaf..insan biasa okehh!!


Dan..nahh!  amik la..duit raya..jgn main2..doploh hengget nie..jgn byk bunyik..sbb korg dah besau aku bagi RM20..korg x leh pegang wit byk2..kang nak beli Coach keretapi handbag la..nak beli Gucci la..nak beli  bling2 la..ni dah kira bertuah..kalau budak2...aku bagi dua hengget jer..sbb budak2 pon xleh pegang duit byk2..kang nak beli top up hp la..nak beli den dang la..tora la.. hehehhehe...

Sebenarmya..$$$ sudah abis..
Baru bayar fees utk final sem..Insyaallah kalau xde pape akan grad next year..bayor insurans & road tax kete...
Incoming..BW budak2 sudah surut perlu di top up..insurans kete abah expired September..which is lepas raya..aaarrghhh...dan lain2 perbelanjaan yg boleh membuatkan para akauntan menangis teresak2 sambil menghentak2 kaki dan seterusnya melemparkan calculator bila melihat figure2 yg terlibat...


P/S: Ku gagahkan juga diri utk buat persiapan raya..memberi senyum manis demi insan2 tersayang..walaupun sebenarnya aku rasa..sengal..bosan..dan...uurrgghhhh...malas...pasrah dan redha..whatever la..


Tuesday, 23 August 2011

Hoi!! Chocolate moist sape kat lantai ni??!!!

As salam...

Hhmm..pg2 lg dah dpt present..present la sangat..hukhukhuk..


 Dijumpai terdampar beberapa ketulan mewah chocolate moist yg masih segar dr ladang..lokasi betul2 berdekatan dgn litter tray yg telah disediakan..oleh kerana chocolate moist ini tidak bertanda..tak tau sape punye?? Tercicir atau SENGAJA dicicirkan?? owhh...musykil...

Tak kuasa la nak amik pic..kang ada yg muntah..lg2 bulan pose kan..
Bau?? ada la bau tp x teruk sbb budak2 dah mkn BW skarang ni....ikut hati nak aje pasang yellow tape CSI tu..kata crime scene..kan..sape punye keje nih??

 Seterusnya..mula la rasa naik hantu hangin..dah satu hal nak ngadap mende nih..dah ler ngantuk..nak kene jd bibik mop lantai pg2..oowwhh..sungguh demotivated kejap..

Tak leh tunggu lama2..kene soal siasat sekor2..


 Bettyyy...!!! Ko yak2 atas lantai yea??!! Cakap cepat!!
~ Errrkkk!! bukan la ma..bukan Betty..Betty kan tdo sama2 ngan mama td.. lupa ker?? Lgpun Betty lum yak lg pg nih..mimpi yak ada la.. ~

 Rozzyyyy...kamu buat kuih pg td atas lantai ke?? Ngaku cepat..Saiz dan warna mcm kamu punyer jer..
~ Maa...bukan Rozy.. Rozy belum yak2 lg pg nih..apa plak Rozy punyer kuih..kaler x sama..Rozy nyer lebih cerah..dan saiznya sekata..yg itu tidak... ~


 Bucuk2 mama..kamu yak2 yer..nape yak kat lantai cyg..??
~ Ma..apa nih main serkap jarang..Bokashi kan duduk dlm asrama dr mlm smlm sampai pg..mcm mana nak yak atas lantai luar asrama..x ada logika betul.. ~


 Heh..kalau sume x ngaku..siapa yg yak?? Ini boleh mendatangkan marah (bak kata Abdul Wahib dlm 3 Abdul)..
~ Err...ntah2 mama yg yak..pastu ma lupa kot.. ~
Uitt..xde keje mama nak kais2 pasir kamu..Betul ke tak tau..asrama kamu kan sebelah litter tray..takkan tak nampak pape?? Ckp cepat!!


 ~ Err.. err.....mama..sebenarnya..hhurmm...ma..sebenarnya...err.... takutla.. x berani amik risiko ~
Jgn takut..bg je tau mama..sape si pembuat kuih yg berjaya lg masyhur tuu...mmg nak kene dia...!!

 ~ Takuttt....kak Mok dah pandang2 Bokashi tu... ~

 Hey budak!! Ko jgn ckp yg bukan2 yea..kak mok bedal baru tau.. *sambil memberi pandangan tajam dan mengepal2 penumbuk*

 ~ Pssttt...psstt...ma..oh ma..kak mok yg yak..lepas yak dia jilat montot..pastu dia gi mkn..pastu dia naik atas balik tdo ngan mama..itu mmg  kuih dia ma..tgk la saiz chocolate moist tuu..besar2 giler mcm remote Astro..king size!! ~

 ~ Ooooo.....kamu la pembuat kuih terhebat tu yea!! Tanya tak ngaku!! biasa dia yea!! Bangkai gajah tak boleh ditutup dgn nyiru,,begitu juga kuih kamu..pasti terbongkar!! ~
Err..ma..err..Betty rasa Betty mimpi yak smlm..mimpi jer..mana tau rupanya yak betul2..sorryyyy....ngee...


Hey kenit!! Apsal ko bg tau mama aku yak??!!
~ Dah mama tanya..mana leh tipu mama..dosa tau..wuwuuwuwuw..~


P/S: Betty dah tua..senile...mama maafkan Betty..mama syg Betty..tp lain kali jgn buat lg..

 

Monday, 22 August 2011

Suka2..Nenek & beca..

As salam..

Rasanya ramai yg dah pernah baca..bersepah kat blog2..tp aku stil nak share jugak..sbb klakor..

Apa yg dibaca dlm paper bukan semua leh percaya sgt..kadang2 sajer je buat gempak..bagi headline canggih2 sbb nak tarik perhatian supaya org beli paper depa tuh..ni aku rembat dr FB sepupu..si Syamim..

Situasi sebenar : Seorang nenek pegi kedai beli ubi, tiba-tiba dilanggar beca lalu mati di tempat kejadian.

Owwhhh..bukak nenek yg ini..nenek ini jatuh dlm lubang sedalam 3m..mcm mana bleh jatuh?? Ntahh!!
Headline/statement bangang power dr paper2 berdasarkan situasi diatas..contoh jer nih..

Buletin Utama - "Nenek meninggal dunia, pemandu beca dicari."

Harian Metro - "Hangat! Nenek mati dengan ubi di tangan."

Utusan Malaysia - "Nenek mati dilanggar beca satu propaganda pembangkang?"

Harakah - "Kami tiada beca."

Malaysiakini - "Beca langgar lari bukti kerajaan makan rasuah."

Obefiend - "Nenek meleis mati. Aku suka vodka."

Twitter @NajibRazak - "Nenek sanggup mati kerana ubi, menunjukkan ubi 1Malaysia berkualiti dan digemari rakyat!"

Blog Melayu paranoid - "Keraguan sijil halal ubi mungkin punca nenek mati dilanggar beca."

Ibrahim Ali - "Sampai bila kita nak tengok nenek-nenek Melayu mati dilanggar beca akibat ubi orang Cina dan India? Melayu perlu bangun menentang!"

Pancaindera - "Kisah nenek dilanggar beca diabadikan dalam filem terbaru David Teo, Beca Gangster."

Mastika - "Misteri penarik beca: temubual eksklusif dengan hantu ubi."

Samy Vellu - "Beca tak bayar tol dicari."
Adakah beca ini yg melanggar nenek?? Beca ini kah yg tidak membayar tol??   Bukanla..ini gambar hiasan sajer..Motif??? Sbb beca ni kaler PINK..tu jer....ngeeeeeeee...
P/S: Bengong!! Pd nama2 terlibat..sila jgn saman saya..sbb saya pon copy paste dr org lain...ahhahahaha

Saturday, 20 August 2011

Kamu kene ikut peraturan kalau nak ikut balik kampung..!!

As salam...
Masalah mana nak letak 10 ekor kucing masa raya selesai...
Alhamdulillah...syukur2...

Family Papa Giant iaitu Sunkiss, Momot termasuk Fei Mau ngan Anna Lulu, total 5 ekor akan tinggal kat umah..stay dlm banglo besar mcm biasa..aku x risau sbb depa dah biasa..janji makanan, air and litter tray penuh dan bersih..sbb depa dah besar2..pandai bawak diri..kejenye pon mkn tdo ajer..masa pi Hong Kong ari tuh pon aku tinggal je depa ni..bagus kan..ni anak masuk ajar namanya..hehhehe..

Outdoor cat aku..si Mail Lambung ngan Peya akan tinggal kat luar..macm biasa tinggalkan mknn & air banyak2 kat depan sliding door..depa ni independent..aku x risau..

Kak Mok ie Betty kene hantar boarding..sbb dia indoor..pastu kadang2 dtg senile dia tu..kencing & yak2 merata..aku x marah..dia dah tua..so mcm biasa hantar ke Honey Vet Clinic utk boarding..dia selesa kat sana..vet pon dia dah kenal..

Tinggal la Rozy Tiger ngan Bokashi..kan kami baru kutip dia..x pernah tinggalkan lama2 dlm umah lg even though kami nak didik dia jd indoor cat..bincang punya bincang..Big Boss kata bawak balik kampung je la..sbb Rozy perangai baik..hhmm..so kene packing cage la balik kampung thn nie..yeayyy!!!

Peraturan Utk Balik Kampung
Attn: Rozy Tiger & Bokashi

 Kita balik naik kete..bukan naik kuda yea..so ada bbrp peraturan yg perlu dipatuhi..so kamu sila turun dr kuda iteww...

 Kita balik naik kete..kamu pernah sekali je naik kete kan...nak balik kampung jauh sikit..kene ada persedian utk kamu..mula2 potong kuku dan sikat bulu..supaya kete x kotor dan calar balar dek kuku kamu..

 Mama akan bawa kamu dlm carrier..so sila kluar dr beg baju itu yea..tp kalau kamu baik..mama akan bg can korang duduk luar carrier..so bolehla kamu nak luruskan badan..stretch ke hape..dok lama2 dlm carrier takut kamu x selesa..cian anak2 mama nie..

 Bila dah kluar carrier..sila jgn nak panjat2, sibuk nak dok celah ketiak atau mengempeng dgn Big Boss..dia nak bawak kete..kamu sila behave dan bawa diri dok dendiam..nanti mama bawak toys & bekal catnip utk kamu..

 Kamu dilarang buat jelir2 lidah atau buat muka2 pelik kat driver kete sebelah masa kat highway..takut dia terkejut..terbabas plak....senyum2 aje sudah..

 Tunjuk middle finger pon tak bleh..amboi..kecik2 dah pandai mencarut yea..mentang2 la Rozy Tiger...nak lambai2 xpe...sila behave..

 Yang penting..mlm sblm balik kampung..mama puasakan kamu..kalau tak sibuk nanti nak kencing la, nak yak la...takkan mama nak bawak littertray kamu dlm kete...sampai kampung nanti mama terus bg mkn..jgn risau...

 Sampai kat kampung..jgn buat perangai buruk nak selongkar2 tong sampah...so kamu dok dalam cage yea..tp nanti mama bawak harness kot2 kamu nak jenjalan..mama tak leh lepaskan kamu..takut kamu lari masuk kebun ikut monyet ke biawak..mana mama nak carik kamu pastuh..

 Kamu juga dilarang dari membuli anak2 buah yg masih kecil masa kat sana..awas kamu yea..

Yang penting..sila buat muka comel dah tuntut duit raya dari pakcik2 dan opah kamu...boleh guna utk beli kibbles kamu jugak...mama duit dah abis..ahahahah...


Friday, 19 August 2011

Aku ada hair stylist peribadi...ko ada??



As salam.. 

 Budak kenit ni..kalau bukan tdo x sedar diri ngan mama Rozy..

 Kejenya nyakat ngan bergurau..

 Takpun..mengosongkn pinggan makan dia dgn lahapnya..

Tapii..Bokashi ada part time job tau..
Sebagai tukang dandan rambut..hair stylist gitu...cuma saloon sendiri jek xde lg..insyaallah satu hari bila loan dah lulus...dia cadang nak bukak saloon ala2 Vidal Sasson gitu..

 Ni dia tgh menghuru harakan rambu mama..penuh air liur dia kat kepala aku wehh....

 Ni tgh mengerjakan kepala aku lg..sampai ke telinga dia kejekan..geli!!

 Big Boss juga x terkecuali..

 Sampai ke dahi dia settlekan..

 Bila dah penat dia stop la..pastu dia sambung balik..

Haaaa..masa tu..kitaorg la plak buli dia..miahahahahahah...rasakan pembalasan..geletek!! geletek lagi!!


P/S: Penawar duka lara.....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers