Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Tuesday, 22 January 2013

Ko nak keje ke tak nak??!!

As Salam..

Owh...dimana dan bagaimana aku nak mulakan...sejak minggu lepas..keje2 office mmg buat tinge kepala aku sume berasap...meletup je belum..sabar ya sabarrrr...
Malas2 nak bising2..aku ni bukannya pemarah, bukan yg suka ngomel juga..aku buat je keje aku mcm slalu..tp kalau asyik dikenakan begini rupa..oleh org bawahan plak tu..aku semestinya kadang naik hantu..tp..malas juga nak tunjuk...mcm slalu aku ckp...buat naik kedut muka aku jek..dah ler x berapa nak cun...kang tambah kedut lagi..hazab tau tak... 

 Dekat ofis..aku x suka nak beza2kan jawatan, ko kerani ka..ko PAP ka..kita satu unit keje sama2..asalkan keje berjalan lancar sudah la kan..tapi ada kalanya perangai manusia ni x boleh diduga..dah senang nak senang lagi...bila diberi muka..mula naik tocang..aku dari percaya jadi sangsi...dari xde apa2 mula la nak bermasam muka..aku x benci dgn individu ni..tp aku benci sikap dia yg main2 dlm keje...
Kalau ko  buat taik dan yg kene ko sorg2 aku x kesah...by all means..go ahead, I dont give a damn...tapiiiiiii...bila ko buat taik..pastu menyusahkan org satu unit...mulut ni mula lancang nak berkata2...tp mcm biasa..malas..i dont have to lower down my standard..down to ur level..

Senang citer..ko nak kerja..ko keje la elok2..ini tidak..time bz time tu ko lesap..dlm seminggu..x pernah ko lengkap attendance 5 hari..kadang2 seminggu sekali jek dtg..dlm hal ni..si mangkuk ni dah pastinya hawau...peringkat pentadbir pon aku rasa sama jek...mcm mana boleh tiada amaran atau tindakan diambil pada pekerja yg berkelakuan mcm nie..kalau kat swasta..mmg lama dah kene buang nie...buang duit company jek...yg peliknya pentadbir ni...org yg keje mcm nak mati ko boleh marah dan pertikai apa yg dia buat semata2 gagal jawab fon, yg sah2 x dtg banyak hari under your nose..ko buat dek aje..apa bisu buta tuli kah?? Hhmm...sah buta ler tu..

Sbb dia ni hazab sgt..satu rekod kehadiran simpan dlm unit...arr...ko ingat dia kesah nak isi..dia buat tak tau jek..bila dikira2..bulan 12 yg lepas..dia dtg  keje 8 hari jek..diulang...8 hari jek!! terer tak staff aku nih.. Bila ditanya apsal slalu hilang etc..cam biasala..dolak dalik jer..Desas desus mengatakan dia ada buat part time mlm di PD...iye..ko x salah baca...keje siang di KL, keje part time mlm di PD..kalau dah rupa itu..wajibla ko tak leh bangun pagi kan...susah2 ko benti je la keje...concentrate je kat part time job tu...menyusahkan hidup org tau tak!

Kalau la dia dtg keje pon, masuk pukul 8.30 hoccay..kalah boss ngan pengarah..ko mampoo?? dah masuk 8.30..x terus naik opis, pi bekpes dulu....tak ke perangai mcm feeling2 boss?? Budak ni dulu katanya ok, tp sejak kawin ni x ok..pulakkk....itu aku x mo tau..pandai2 la ko urus masa dan rumahtangga kan..kan.. Pastu..dah x naik ops..siap sms aku bagai...kalau ada job sms je nanti dia naik..itu pon kadang2 x naik..HOI BINGAI!! KO TU PAP!! ADA KE XDE JOB KO KENE NAIK UNIT DULU!!

Kalau dia akhirnya berjaya naik..time tu je la nampak..lepas lunch mmg x nampak muka dah...mana hala tuju, mana duduk lepak aku pon x tau..yg pasti bukan sekitar ofis sbb call/sms x berjawab..kadang tutup terus...mcm mana org tak marah2..mcm mana org x menyampah...perangai sgt menyakitkan hati...x rasa bersalah ke tiap2 bulan dpt gaji sedangkan ko x dtg keje..kalau rasa duit dah banyak atau part time job lebih menguntungkan...aku ulang..SILA BERHENTI KERJA...sbb byk org diluar sana yg menanti2 peluang nak ganti tempat ko kat sini..

Ntah kenapa..PAP di ofis aku nih kebanyakkan perangai semua super hazab..sama aje lelaki atau perempuan...teruk betul! Diaorg ni x sedar ke bila depa berperangai mcm ni...org akan lebih pandang rendah tau...jgn mereka yg bergred tinggi..aku yg pegawai biasa ni pon kadang2 rasa meluat...aku nih..x kisah kawan dgn sape2..tp bila jadi mcm ni..terasa jugak hati ni berkata2 yg x baik dan mula nak double standard..

Tapi PAP yg baik dan cemerlang mmg ada..yg rajin tu mmg rajin sungguh..kalau org yg sama dpt Anugerah Cemerlang pon takpe sbb keje mmg tiptop..


P/S: Jangan sampai kita mkn duit haram..byk akibatnya..hidup x aman..rumahtangga tongganglanggang..anak2 x menjadi serba serbi..nak ke mcm tu??

Sunday, 20 January 2013

Blood needed..HELP!!

As Salam...

Ni notis..

Kalau berkemampuan ie sihat tubuh badan dan berkesempatan...apa salahnya kita bantu...byk myth yg dikaitkan dgn derma darah...heyyy..bidaah je tuh...xdok matinya derma darah..badan kita mampu replenish darah yg kita dah dermakan tuh..
Ada yg takut darah yg diderma tu disalurkankan plak utk bantu selamatkan penjenayah kat hospital...hhmmm..jgn risau..dpt pahala lagi...penjenayah atau bukan, dia berhak utk mendapatkan rawatan especially bila melibatkan nyawa...yg lain2 biar polis & mahkamah tentukan...

  • 55% kandungan darah terdiri drpd plasma dan 45% lagi merupakan cell darah (RBC/WBC/platelet)
  • badan manusia mempunyai 4-6L darah bergantung kepada jantina dan saiz badan
  • life span red blood cell (RBC) ialah selama 120 hari
  • RBC dihasilkan di bone marrow dan dimusnahkan di spleen (limpa) dan liver selepas 120 hari
  • New RBC mempunyai nuclues tetapi hilang apabila berubah menjadi mature RBC. Ini memberikan bentuk biconcave selain memberi lebih ruang utk menempatkan haemoglobin yg berfungsi utk mengikat molekul oksigen, oleh itu, RBC tidak boleh digunakan utk menangkap penjahat mll DNA fingerprinting sebaliknya WBC/sel darah putih digunakan utk tujuan ini
  • Haemoglobin mempunyai element Ferum, sbb tu darah ada sedikit metallic taste.

P/S: Sangat rindu utk ajar Biology kat sekolah...rindu ngan Pn F yg ajar Bio masa aku form 4&5 dulu  di Convent, rindu juga kelas kuliah Haematology Dr.K.O di UKM..sbb cara memberi kuliah  Dr. K.O yg sgt best dan sgt detail...aku bertambah2 suka Physiology, Patology dan Patophysiology walaupun topik tuh susah yg amat..aku ttp berjaya score those papers dgn gemilang hokeh..gigih tak gigih.ni semua penangan pengajaran berkesan dari para guru dan pensyarah..x terbalas jasa..eh..tiba2 emo pulek..apakah??!!




Saturday, 19 January 2013

Siap ko Michi!

As Salam...

Jayen..nape nangis2 ni? sape buat Jayen??
Sob...sob....sob...Nyunyu buat Jayen...sakit....wuwuwuuwuwuwuuw....

 Ehhh...tolong sikit..bila plak aku pukul ko Jayen..ko tuh ckp baik2 sikit!!

 Ma...oh ma...cuba ma tgk muka Nyunyu yg cantik manis nie...ada rupa kaki pukul kaki buli ke?? takde kan...kan...

 Kalau x caya..mama tanya la Michi...dia tau Nyunyu baik..mana pernah pukul2 Jayen...kan Michi kan.....??

 Errr...pukul mmg x ade...tapi tadi ko kejar2 Jayen sampai dia terhantuk kat sliding kan...Omnyommm....nyomm....nyommmsss...

Ohh...jadi betul la Nyunyu buat eh??!!!! Ko ni Nyunyu..kan...bla...bla...bla..bla...
Demmit!! Siap ko Michi..aku carik2 bulu ekor ko sat lagi! Ggrrr.... *dlm hati*

P/S: Yang betina kaki buli..yang jantan penakut pulak...iskhh...


happy happy

As Salam...

Baru2 ni..byk betul berita gembira utk kawan2 keliling...especially those yg menunggu2 rezeki zuriat dari Allah..Alhamdulillah...
Ada yg 10 thn menunggu...Allah kurniakan rezeki berharga ni tanpa dia sedari....
Ada yg dah 5 thn menanti..Allah perkenankan doanya kini...
Aku sebagai kawan..turut sama menumpang gembira bahagia dgn berita2 ini..seronoknya!! 
Beruntungnya korg..penantian kamu tidak sia2 weh...


Mudah2an ada juga rezeki utk aku nanti...aku meminta..dgn harapan Dia memperkenankan...
Kalau ditakdirkan ada..biar lambat..aku ttp tunggu dan bersyukur..
Kalau ditakdirkan tak ada..aku redha..

P/S: Rezeki dan bahagia dtg dlm pelbagai bentuk...kan...


Wednesday, 16 January 2013

Belajar bersyukur...

As Salam..

 Haiii...hari ni..turn Michi hapdet blog...mama bz katanyer....hhmm..Michi sedih tau...yg lain kalau komplen tak selesa la hape..mesti mama ngan Big Boss belikan something, dptla mcm2..Michi nih  dpt plastik jer...sedih sgt..anak angkat ke Michi nih??

 Hari tu..mama belikan Sunkist ngan Momot buaian hammock tu...jeles je Michi tgk...teringin jugak hati ni nak merasa naik hammock..tp...

 Sebab hammock tu saix biasa...abg Atoto x muat..dia kan saiz kambeng..dia kata lenguh badan tdo atad pangkin cage tu...so mama belikan dia kusyen..tgk tu...komplen je dpt..komplen je dpt...

 Makin meriah kondo depa nih...

Dah macam raja ...duduk tdo semua beralas...Michi xde pon...!!

Ehemm..ehem...Michi..kita ni kene belajar bersyukur dgn apa yg kita ada...kita tak de hammock xde kusyen..tp kita bebas jln2..kan...kan...diaorg ado?? Nan hado!! Bahagia tau tak dpt tdo depan tv mcm ni...depa x merasa wehh...


P/S: Kelemahan/kekurangan dan kelebihan stp org x sama..bersyukur ler dgn apa yg ada depan mata..






Tuesday, 15 January 2013

Pangkat oh darjat...

As Salam...

Hari ni..bz sangat..x sempat nak tgk FB pon..pagi jer..sampai pukul 7.15 terus bukak pc dan start keje..eh..eh..bukan niat nak berlagak rajin keje sgt..cumanya...kita perlu ada sense or urgency bila kita betul2 ada urusan pntg yg perlu dibereskan...
Minggu ni..jadual kerja aku penuh dengan taklimat..dan ini tak akan habis sampailah semua guru2 pelatih selamat keluar berpraktikum...Sakit2 pon kene keje..lebih parah, secara kebetulan satu unit  semua dari kerani sampai pegawai semua demam ngan batuk...telan la panadol..ubat demam..ubat batuk..ubat selsema..kalau cuti..mmg kene sekeh la...keje..keje..selagi x tutup mata kerja!

Sayangnya..ada org kadang2 dia pandang keje kita remeh..dia ingat kita goyang kaki jer sbb masa dia tgk kita mmg tgh musim lega..padahal keje menimbun2..yg jadi x nampak sbb kerje unit ni bermusim....walhal kalau bz...makan pon x sempat, kalau dpt makan breakfast kira untung ler..lunch mmg skip sokmo bahana semangat nak siapkan keje..
Oh..bukan nak cerita pasal kerja..aku nak cerita pasal..pangkat dan darjat..Almaklum..workplace aku mmg ada la a few those yg bertitle2 nie...Eeiii..ada sedikit unsur meluat disitu...

Nak dijadikan cerita..semua org dlm unit pernah kene sembur dgn mak incik ni..yela..pangkatnya besar, bertitle lagi..makin besarla juga tahap kepoyoan  dan keangkuhannya..

Satu hari, seorang pegawai sakit gagal angkat fon dalam bilik peribadinya dan hpnya..sbb tgh dgr briefing dari boss di bilik kerja/bilik fail sesambil sibuk menandatangan borang utk pengurusan taklimat pelajar etc.. Bila dia akhirnya balik ke bilik dan angkat fon..dia kene sembur..Mati idup balik mmg ingat ler ayat dia sampai mati..

"Awak tau tak awak tgh berckp dgn siapa skrg nih?? Ckp tu baik2 sikit, jgn nak bersuara kasar...bla...blaa...bla...Eh..eh..awak ni suka beri alasan, byk alasan eh?!"

Hhmmm...senarionya sebenarnya ialah..pegawai tu demam..batuk selsema bagai..dia nak bercakap pon suara tersekat2 kluar..ckp sikit batuk...batuk yg maha teruk okeh...suara mmg garau ler..dah org batuk teruk kan...bila diexplain kenapa mengapa dan bagaimana dia tak angkat fon....dikatanya suka beri alasan pulak..patut kah??!! For real, what were u thinking la mak incik??!! Maybe dia ingat pegawai tu tgh berhoyeh2 sambil tgk katalog Avon kah?? Ni lah yang dinamakan angkara nila setitik, rosak susu sebelanga..keji betul!


Itu satu hal...yg terbaru nie..org lain pulak yg kene...bila bilik xde direct line, semua mesti melalui operator..operator la yg akan sambungkan..tp kalau dlman, interkom je la..aku pegawai yg sorg ni..dia nak call la satu unit nie..tp ..tp..tp...tp...mak incik ni plak yg angkat..crossline ler tuh!! Aku tau crossline sbb sblm tu aku nak call unit lain mmg sambung ke bahagian lain...mujur tak tersambung ke mak incik tuh...choii!!!
Yg pegawai ni plak tak perasan or cam suara..dia pon bertanya (dgn penuh sopan santun), mak incik ckp oh salah no la bla..bla..bla...at the end of conversation..pegawai ni ckpla.. "Terima kasih kak". Ko rasa apa mak incik tu jawab???

"Saya bukan kak, saya d***n.."

Pegawai tu baru nak say sorry (which I heard clearly sbb aku pon masa tu duduk sblh pegawai tuh), mak incik ni udah hung up. Apakah??!! Harus ke ko nak marah pegawai tu...sah2 dia ingat dia disambung kan ke unit yg betul...kalau la kita sesajer mmg call mak incik tuh...tentunya kita dah address dia dgn cara yg betul kan..kan..tp ini tak..marah je kejenya...x paham aku..
 

Aku sepertinya tak faham....apsal mak incik nih obses dgt dgn title dia tuh..padahal ada 2-3 org lagi pegawai yg ada title yg sama...tapiiii....xde la rupa ini...bila org tu humble..kita akan lebih ingat title dia..sbb dia baik..kita nak panggil dia dgn panggilan yg baik, betul dan disukai..tp org yg humble ni yg bagusnya..."Ehh...tak payah nak bertitle sgt..panggil kak ajer.." Sejuk hati n telinga dengar...dalam urusan rasmi dia pakai la title dia tuh..kalau dlm note ke memo ke email..dia guna "Pn" je mcm org biasa...

Mng la x salah pegawai lebih tinggi utk menegur pegawai yg lebih rendah tapi perlu dgn caranya...jgn nak main sembur aje..dan 'semburan2' tu plak lebih kepada kenapa tak sebut tittle tu bila berurusan dgnnya..in these 2 cases..kami x hingin nak berurusan dgn dia pon..tp dah  terkene..namanya pon coincidence dan crossline..kan...

P/S: Susah kalau org dah gile title, pangkat dan darjat ni..Memaafkan, menerima, bersyukur dan berfikiran positif adalah kaedah paling mujarab untuk menangani stress...malas nak pikir byk...buat naik kedut muka jer kan...hohohooh


Monday, 14 January 2013

Badminton oh badminton...

As Salam..

Hari Sabtu lepas....aktiviti mengeluarkan peluh berlansung lagi..haaa..dah jadik rutin..kalau xde apa2 bz minggu tu...turun court semuanya...sbb asyik aktiviti makan jer kan...kene berubah wei..hijrah!! hijrah!!  Haaa..layan gambar jer laa...

Ni dua ni..haaa..beregu paling terer le kot nya...yg si bangbo tu..hhmm..dah pandai main smash2 mcm bangbert...takot tau dgn dua nih...kalau iye pon giler smash..jgn la montot aku pon nak di smash nya...agak2 la kan..huhuhu....

 Gaya tersendiri..aku kalau main mmg x bergerak2...statik setempat..malas weh nak berlari2....tp mana yg dpt capai..aku capai la..kalau x dpt capai..org belakang sila lah kejar kan bola tu yea....

 Ni ha...tgk ni...apa kesimpulan ko boleh buat??? Tak boleh malas weh....walaupon si fad fiona ni pakai wheelcha... mcm ni..boleh tahan jugak..kalau ada yg tolak di belakang, lagi ligat dia..

 Haa...yg ni aku x pasti apa kes..tapi yg pasti dia tgh main dengan fadfiona...huahuahua...

 Yg ni player hebat hebat wanita we..jgn main2..3 kali seminggu training badminton..takottt.....takoottt....

 Masa tu jugak la..ada sesi penyerahan anak angkat yg di rescue oleh Bella kepada bangsoya aka bapark...huuuuuu,,,aku takmo tgk budak ni lama2...kang kalau dah jatuh sayang...susah!! Dah ler iras2 ebee...ebee..ebee.... Disyakki budak ni pregnant tau..lahai....kecik lagi dah pregnant..sbb tu kene neuter...ko mampu nak bela kucing ko beranak pinak tanpa henti....ko mampu??

Last sekali...opkos ler..aktiviti senaman mulut...malas la nak komen banyak...

P/S: Merubah cara hidup kepada yg lebih sihat...ehehehheheh



Friday, 11 January 2013

Dah setahun..rindunyer..


As Salam..

Hari Jumaat...x sabar nak tunggu Sabtu...letih!
Mood suam2 kuku jer...belek2 pic lama...tertengok pic Betty aka kak mok..
Diam x diam..dah setahun kak mok x ada...
Tapi hari2 x pernah lupa..kak mok anak kesayangan semua...
Buah hati pengarang jantung..dia lah racun, dialah penawar..

 Ingat lagi nih? kak mok yg ala2 ratu kebaya la kononnya..huuhuh

 Baju kak mok yg snoopy nih..sampai skrg xde sape boleh pakai..bila try pakai..x fit sbb baju terlalu besar..so korg imagine je le saiz kak mok mcm mana..yg dah pernah jumpa pon kata dia nih besar..padahal yg korg nampak tu saiz dia dah kecik sbb dia dah start sakit2...ada je baju nih kat umah..rindu..

 Rindu muka garang dia..soalan cliche sape yg tgk Betty .... "Err,,ni kucing jantan kan?" Arrr...nama pon Betty...gugurl la!

 Time ni...dia dah boleh terima kehadiran Rozy Tiger satu family..ni dia dah boleh sharing2 dgn Chachi..Chachi jer pon yg suka ikut montot kak mok ni :)

Lama2...dgn Rozy pon dah boleh fren2..alhamdulillah...tapi biasalah..ada masa2 berhentam jugak..maklumla..payah kalau satu umah ada 2 diva! Tapi of kos kak mok yg menang sokmo...

Suka pic ni..jgn kata aku syok sendirik pulak..tp ini antara pic hari2 terakhir Betty sblm dia pergi selamanya...

P/S: Rindu sgt...3 Januari yg lepas..genap la setahun Betty pergi utk selamanya...tp hati kami x pernah lupakan Betty...so far xde jumpa mana2 yg iras2 Betty pon..yg serupa mmg jauh sekali...takpelah...adik2 dia ramai..buat penghibur hati kami kat umah..




Wednesday, 9 January 2013

Uurrgghh..

As salam..
Rindu nk hapdet blog
Tp xde mood
Demam dah ok
Batuk masih teruk
Tdo berkokok
Mudah2an cpt baik
Dah X larat dah
Mkn gula2 sakit tekak
Mcm mkn nasik
Berpeket2

Friday, 4 January 2013

Episod Demam Mama

As Salam...

 Haiii...hari ni...Mada akan tolong mama update blog...mama demam..tgk ni..abis tilam Mada dia konker..terpaksala Mada menyelit kat tepi peha drumstick mama nih..takpela..mengalah dgn org demam kan...

 Kisah demam ni bermula..bila mama pegi Magick River tu...berendam dari pukul 12 sampai pukul 6 kot dlm sungai tu..pastu bila hujan pon berendam..hhmm...itu la dapatnya...sampai demam2....masa mlm tu dah x sedap badan katanya...tp tu la..sape suruh mendugong x sedar diri kan...feeling2 mermaid ler tuh...nah..rasakan la penangan demam..huhuuhuh...


 Hari Isnin tu...mama dpt MC...Dah tau x sedap badan..mlm new year tu pon bukannya nak reti dok umah..pas abis tuisyen..mama & Big Boss pi melepak kat mekdi sampaaaaii azan Subuh..celebrate New Year katanya...haa...berembun la tuh...mcm mana x teruk demam tu..kan...


 Hari Rabu tu..mama MC lagik..mmg teruk la demam dia...Ingatkan dia reti la nak duduk diam2 kat umah..hhmm..nan hado!! Malam tu dia pi berpenyet pulak...tp sbb mkn dgn kawan2..berselera katanya...sbb masa siang tu mama mmg x sedap mkn..nasik sepinggan biasa pon x abis..mcm x caya je mama makan sikit kan...iskh..iskh..unbelievable sgt...sbb selalu kalau mkn..nasik dia mcm gunung..hahhahah....


 Hari Khamis...mama demam jugak..tp on off..so mama keje mcm biasa...mlm tu...hilang lagik...pi Secret recipe...haaa..wajibla dia mkn mcm org x demam..mama kata dia makan bukannya rasa pon sbb tekak x ok lagi..dia cuma memenuhi tuntutan perut yg lapa....dia mengidam Turkish Indulgence katanya...apakah??! Pastu..mama ckp..dia sepertinya telah berjaya menspreadkan virus dia kat kawan2 lain...Err...ada ke kawan2 mama yg demam hari ni??


 Org demam main bowling...eleh...mama tu iye2 jek..dia mana reti main bowling..mama saya tu mmg xde bakat kesukanan i tell you..bakat pemakanan ada la...makannnnn jer...pastu makannnnn lagi...hehhehe...

 Okla...Mada stop kat sini ek..mama dah jeling2 tu..nanti kita sambung gossip2 lagi ek..

Ohh..sblm Mada lupa...Happy Belated Birthday nanny...mudah2an panjang umur murah rezeki...


Ok la...Mada nak tgk TV..kbaii!!


Tuesday, 1 January 2013

Ketam Sweet Sour cap M

As Salam...

Hhmmm...aku kan..sukaaaaaaaaaaaaa sgt mkn ketam...tak kisah la ketam tu ko masak apa pun..kadang2 tak payah nasik pon..aku ratah saja...huuiiii...dap nye!! dap nye!!

Antara masakan ketam yg aku suka ratah ialah..ni ha ler..ketam sweet sour....tp memandangkan aku yg masak..mmg cap M la jawab nya...apa cap M tuh?? M tu M.A.L.A.S...ada paham??? wakakkakak....
Kenapa cap M?? sbb aku layan resepi simple2 jek..yg renyah berjam2 nak masak tu..mintak ampun ler...x kose nak melayan!!

Errmm....maap ler...aku mmg xde seni artistik lansung dlm arena snap2 pic nih...pastu guna kamera henpon cap ayam...lagi la ala2 kekaburan gitu kan..kehehhehe...

Resepi ni mudah jer...tutup2 mata pon bleh masak..percaya lah!! ngeee...

Bahan2..
Beberapa ekor ketam,cuci bersih2, kulit luar tu kalau nak simpan pon boleh..tp buka utk mkn..certain suka buat utk hiasan atas pinggan...tp kalau aku..hhmm...tak payah!!
Bawang besar & bawang putih - suka hati la ko nak cincang ka..nak racik ka..
Minyak masak sikit utk menumis
Sos cili, sos tomato, sos tiram & Air - ikut suka, nak berkuah sikit..ko lebihkan la sbb nanti nak tambah air lg buat kuah..kalau nak pekat2 sikit jer..ikut brape byk ketam ko nak masak..pepandai la agak2..
Minyak bijan - ini optional dan guna sikit jer..utk wangikan masakan
Garam dan gula utk perasa
Potongan nenas dan tomato- ini kalau suka..tp lagi sedap la kalau ada..
Telur yg dipukul...ada org suka byk, tp kalau byk..makin kering la kuahnya..pandai2 la sesuaikan dgn bilangan sos dan air yg korg guna..
Daun bawang atau daun ketumbar yg dipotong utk tabur masa last skali


Mula2..panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih tu..then masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, minyak bijan dan air, kacau sikit...
Dah sebati..masukkan ler ketam..tunggu mendidih, ketam dah tukar kaler...then masukkan garam (jika perlu) dan gula..kita dah guna sos tiram kan, sos tu kan dah masin..kalau dah OK, x yah ler bubuh garam lagik..tuangkan telur dan kacau supaya x bergentel..then masukkan pulak tomato dan nenas...kacau rata..bila dah pekat, rasa semua dah OK..taburkan daun bawang/ketumbar..Siap!!!

Kadang2...aku x guna sos tiram dan potongan tomato dan nenas bila mende tu xde stok kat umah...aku guna jek pati ayam yg kiub tu..rasa sedap jugak..

Haaa....ni versi yg kiub ayam tu la..masih dlm kuali..belum tabur daun apa2 lagi...telur pon guna sebijik je..tu yg nampak mcm kurang cun...tp rasa maintain...hehhehehe


Jemputla hidu bau je ye Chachi....omnyomm...nyomm..nyommm....

P/S: Big Boss allergic pada seafood..so...aku balun semua sorg2...muahhahahaha.....


01.01.2013

As Salam...

Haaiiii....kita bersiaran lagi..entry pertama pada tahun baru..semangat la kononnya..padahal dah bersawang2 berkulat2 blog ni kan....kesian blog..kalau dia reti nak merintih mesti dah berbakul2 dia nangis...aarrrr...apa aku merepek nih??? haiyoooo....

Tatkala menulis ni...aku dgn bestnya telah menyumbat tinge dgn earphone Hello Kitty biru aku tuh..dan juga telah memenuhkan playlist dgn segala tok nenek lahu korea yg ada dlm simpanan...Owwhhh...tenang nye jiwa..biarla aku enjoy seketika sblm mula masuk ke alam2 hectic dgn hiruk pikuk dunia esok setelah hampir 2 bulan pi balik keje dgn mode light n easy.....Aduh....bila nak cuti sekolah lagi nih?? Kehehheheh...

Seperti yg aku pernah ckp sblm2 nie...aku dgt2 berharap thn 2013 nie lebih baik..nice and kinder dari thn 2012...yela..thn lepas...byk anak2 bulus yg sakit..byk juga yg cross rainbow bridge..iye..mmg semuanya ketentuan Allah...sapelah aku nak menidakkannya...mudah2an thn ni semuanya sihat2 sejahtera..tak larat la nak sedih2...bagi mereka2 yg bermulut2 puka dok kata.."Alah....kucing jer..apa hal ko nak sedih2 berkabung berMC bagai.." silalah berempati dgn aku jika ko x mampu utk bersimpati..kan...please la.. jgn nak keji sgt hokehh....

Pastu...kalau dtg je thn baru kan..x abis2 dgn soalan cepuk emas..."Ehhh...apa azam thn baru???" Alahai....azam thn lepas aku ada yg pon sepertinya tak lepas2...aku rasa..x perlu nak tunggu thn baru la kalau nak pasang azam pon...kan...Aku senang jer.. berubah dan bertindakla ikut keperluan... kalau ada keinginan semua bleh jadi...yg impossible pon jadik possible...what ur mind can conceive, u can achieve...katanyer...tp kan...hhmm...dlm fikiran aku...nak kurus!! nak kurus!! tak kurus2 jugak..apakah??!! hhmmm... x cukup berusaha la tuh.. haihh...fed up la... Sudah!! takmo pikir ah...kang tensi plak...namo...namo...huhuuhuh...

Org lain gigihla menempuh jem bersesak2 nak celebrate new yr..Hish..x lalu la aku...sudahnya..kami decide utk duduk2 dan opkos ler mkn2 saje di rumah pakcik Ronald McDonald ni haa..a small gathering with ppl that i love..chewahhh... Abis je kelas tuition tuh...bergegas la aku ke mekdi tuh..hoh!! penuh!! Nasib baik sempat grab port baik punyer...dah sampai takkan nak duduk terkulat2 plak kan..so mari kita mulakan dgn bismillah dan seterusnya omnyomm..nyomm...nyomm..pastu...buurrpppppp....Alhamdulillah....kehehhehe...

Kalau tgk pic FB maupun blog..balik2 muka tuh..muka tuh..dan muka tuh lagi...Eehhh..nak wat lagu mana..inila antara closest fren2 yg ada...aku nih ada bbrp bunch of close fren utk diff circle of frens tau..mereka yg di arena perguruan..ada la a few yg rapat..even though tak jumpa dah nak dekat setahun..tp masih amik tau, sempatla meng'like' pic bagai, menjadik silent reader blog and change a few sms..jauh di mata dekat di hati.. mereka di kalangan animal lover plak..begitu juga..cumanya kerap jumpa sbb urusan2 Scratch..lgpun, ramai yg masih single (but not available..kehehheheh)..so nak kluar2 tu senang sikit..takde terikat dgn anak atau urusan2 kekeluargaan..yg dah kahwin plak rata2 dtg dgn pasangan masing2 atas urusan yg sama...senang kan, sbb tu la i loikeee...heheheh :)


Borak punyer borak..ckp punye ckp..cerita punyer cerita...ehh...eh..dah pukul 4 pagi la..marilah bekpes berjemaah!!!...Hambek ko..meng omnyomm..nyomm...nyoommm lagik!! Cam biasa..azan subuh jer...baru masing2 angkat punggung nak balik..kalau tak..berulang ke toilet atau berulang ke kaunter sajer,order x abis2...ada jek nak disumbat dlm mulut....hazab betul...hahahhahaha...

P/S: Semangat kerja membuak...aku tak kira..thn ni mesti kluar pi vacation kat mana2 pon jadikla....thn 2012 sgt busy..tak kemana2 aku..bosan..bosan...Mudah2an perancangannya berhasil..please la..I need a break!! Oh ya..pic kredit to bangsoyapitpit...


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers