Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Sunday, 20 January 2013

Blood needed..HELP!!

As Salam...

Ni notis..

Kalau berkemampuan ie sihat tubuh badan dan berkesempatan...apa salahnya kita bantu...byk myth yg dikaitkan dgn derma darah...heyyy..bidaah je tuh...xdok matinya derma darah..badan kita mampu replenish darah yg kita dah dermakan tuh..
Ada yg takut darah yg diderma tu disalurkankan plak utk bantu selamatkan penjenayah kat hospital...hhmmm..jgn risau..dpt pahala lagi...penjenayah atau bukan, dia berhak utk mendapatkan rawatan especially bila melibatkan nyawa...yg lain2 biar polis & mahkamah tentukan...

  • 55% kandungan darah terdiri drpd plasma dan 45% lagi merupakan cell darah (RBC/WBC/platelet)
  • badan manusia mempunyai 4-6L darah bergantung kepada jantina dan saiz badan
  • life span red blood cell (RBC) ialah selama 120 hari
  • RBC dihasilkan di bone marrow dan dimusnahkan di spleen (limpa) dan liver selepas 120 hari
  • New RBC mempunyai nuclues tetapi hilang apabila berubah menjadi mature RBC. Ini memberikan bentuk biconcave selain memberi lebih ruang utk menempatkan haemoglobin yg berfungsi utk mengikat molekul oksigen, oleh itu, RBC tidak boleh digunakan utk menangkap penjahat mll DNA fingerprinting sebaliknya WBC/sel darah putih digunakan utk tujuan ini
  • Haemoglobin mempunyai element Ferum, sbb tu darah ada sedikit metallic taste.

P/S: Sangat rindu utk ajar Biology kat sekolah...rindu ngan Pn F yg ajar Bio masa aku form 4&5 dulu  di Convent, rindu juga kelas kuliah Haematology Dr.K.O di UKM..sbb cara memberi kuliah  Dr. K.O yg sgt best dan sgt detail...aku bertambah2 suka Physiology, Patology dan Patophysiology walaupun topik tuh susah yg amat..aku ttp berjaya score those papers dgn gemilang hokeh..gigih tak gigih.ni semua penangan pengajaran berkesan dari para guru dan pensyarah..x terbalas jasa..eh..tiba2 emo pulek..apakah??!!




No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers