Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Tuesday, 15 January 2013

Pangkat oh darjat...

As Salam...

Hari ni..bz sangat..x sempat nak tgk FB pon..pagi jer..sampai pukul 7.15 terus bukak pc dan start keje..eh..eh..bukan niat nak berlagak rajin keje sgt..cumanya...kita perlu ada sense or urgency bila kita betul2 ada urusan pntg yg perlu dibereskan...
Minggu ni..jadual kerja aku penuh dengan taklimat..dan ini tak akan habis sampailah semua guru2 pelatih selamat keluar berpraktikum...Sakit2 pon kene keje..lebih parah, secara kebetulan satu unit  semua dari kerani sampai pegawai semua demam ngan batuk...telan la panadol..ubat demam..ubat batuk..ubat selsema..kalau cuti..mmg kene sekeh la...keje..keje..selagi x tutup mata kerja!

Sayangnya..ada org kadang2 dia pandang keje kita remeh..dia ingat kita goyang kaki jer sbb masa dia tgk kita mmg tgh musim lega..padahal keje menimbun2..yg jadi x nampak sbb kerje unit ni bermusim....walhal kalau bz...makan pon x sempat, kalau dpt makan breakfast kira untung ler..lunch mmg skip sokmo bahana semangat nak siapkan keje..
Oh..bukan nak cerita pasal kerja..aku nak cerita pasal..pangkat dan darjat..Almaklum..workplace aku mmg ada la a few those yg bertitle2 nie...Eeiii..ada sedikit unsur meluat disitu...

Nak dijadikan cerita..semua org dlm unit pernah kene sembur dgn mak incik ni..yela..pangkatnya besar, bertitle lagi..makin besarla juga tahap kepoyoan  dan keangkuhannya..

Satu hari, seorang pegawai sakit gagal angkat fon dalam bilik peribadinya dan hpnya..sbb tgh dgr briefing dari boss di bilik kerja/bilik fail sesambil sibuk menandatangan borang utk pengurusan taklimat pelajar etc.. Bila dia akhirnya balik ke bilik dan angkat fon..dia kene sembur..Mati idup balik mmg ingat ler ayat dia sampai mati..

"Awak tau tak awak tgh berckp dgn siapa skrg nih?? Ckp tu baik2 sikit, jgn nak bersuara kasar...bla...blaa...bla...Eh..eh..awak ni suka beri alasan, byk alasan eh?!"

Hhmmm...senarionya sebenarnya ialah..pegawai tu demam..batuk selsema bagai..dia nak bercakap pon suara tersekat2 kluar..ckp sikit batuk...batuk yg maha teruk okeh...suara mmg garau ler..dah org batuk teruk kan...bila diexplain kenapa mengapa dan bagaimana dia tak angkat fon....dikatanya suka beri alasan pulak..patut kah??!! For real, what were u thinking la mak incik??!! Maybe dia ingat pegawai tu tgh berhoyeh2 sambil tgk katalog Avon kah?? Ni lah yang dinamakan angkara nila setitik, rosak susu sebelanga..keji betul!


Itu satu hal...yg terbaru nie..org lain pulak yg kene...bila bilik xde direct line, semua mesti melalui operator..operator la yg akan sambungkan..tp kalau dlman, interkom je la..aku pegawai yg sorg ni..dia nak call la satu unit nie..tp ..tp..tp...tp...mak incik ni plak yg angkat..crossline ler tuh!! Aku tau crossline sbb sblm tu aku nak call unit lain mmg sambung ke bahagian lain...mujur tak tersambung ke mak incik tuh...choii!!!
Yg pegawai ni plak tak perasan or cam suara..dia pon bertanya (dgn penuh sopan santun), mak incik ckp oh salah no la bla..bla..bla...at the end of conversation..pegawai ni ckpla.. "Terima kasih kak". Ko rasa apa mak incik tu jawab???

"Saya bukan kak, saya d***n.."

Pegawai tu baru nak say sorry (which I heard clearly sbb aku pon masa tu duduk sblh pegawai tuh), mak incik ni udah hung up. Apakah??!! Harus ke ko nak marah pegawai tu...sah2 dia ingat dia disambung kan ke unit yg betul...kalau la kita sesajer mmg call mak incik tuh...tentunya kita dah address dia dgn cara yg betul kan..kan..tp ini tak..marah je kejenya...x paham aku..
 

Aku sepertinya tak faham....apsal mak incik nih obses dgt dgn title dia tuh..padahal ada 2-3 org lagi pegawai yg ada title yg sama...tapiiii....xde la rupa ini...bila org tu humble..kita akan lebih ingat title dia..sbb dia baik..kita nak panggil dia dgn panggilan yg baik, betul dan disukai..tp org yg humble ni yg bagusnya..."Ehh...tak payah nak bertitle sgt..panggil kak ajer.." Sejuk hati n telinga dengar...dalam urusan rasmi dia pakai la title dia tuh..kalau dlm note ke memo ke email..dia guna "Pn" je mcm org biasa...

Mng la x salah pegawai lebih tinggi utk menegur pegawai yg lebih rendah tapi perlu dgn caranya...jgn nak main sembur aje..dan 'semburan2' tu plak lebih kepada kenapa tak sebut tittle tu bila berurusan dgnnya..in these 2 cases..kami x hingin nak berurusan dgn dia pon..tp dah  terkene..namanya pon coincidence dan crossline..kan...

P/S: Susah kalau org dah gile title, pangkat dan darjat ni..Memaafkan, menerima, bersyukur dan berfikiran positif adalah kaedah paling mujarab untuk menangani stress...malas nak pikir byk...buat naik kedut muka jer kan...hohohooh


2 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers