Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Tuesday, 28 February 2012

I believe I can write?

As Salam..
This song is dedicated to my beloved friend..mereka yang masih pulun dgn thesis writing atau sedang struggling dgn manuscript writing..Gambatte!! Kita Boleh!! Mari publish paper dgn jayanya!! 

Publish jgn x publish..kene reject kita buat correction then try submit ke journal lain plak..kan..kan..

Lagu ni adapt dari lagu I believe I can fly by R. Kelly..so nyanyi ikut rentak lagu tu yeah..kalau nyanyi ikut rentak lagu Justin Bibir Bieber memang x jadi arr..word in bracket tu original lyric, yg CAPITAL letter tu yg aku pepandai ubah sendiri..
So what if it doesnt rhyme..suka hati la!! kuikuikui..

"I Believe I Can Write"
I used to think that I could not go on
And LAB (life) was nothing, ALL AWFULLY WRONG (but an awful song)
But now I know the meaning of CALIBRATION (true love)
I'm leaning on the everlasting TASK (arms)

If I can IMAGINE (see it), then I can do it

If I just FINISH (believe it), there's nothing to it

[Chorus:]

I believe I can WRITE (fly)
I believe I can SUM IT UP (touch the sky)
I think about it every night and day
ON MY LAPPY AND TYPE AWAY (Spread my wings and fly away)
I believe I can SCORE (soar)
I see me running through that JPD (open) door
I believe I can
WRITE (fly)
I believe I can
WRITE (fly)
I believe I can WRITE (fly)

See I was on the verge of breaking down

Sometimes IMPACT FACTOR (silence) can seem so HIGH (loud)
There are RESEARCH ARTICLES (miracles in life) I must PUBLISH (achieve)
But first I MUST GET RID OF THE LAZY ME..ohhh.. (know it starts inside of me, oh)

If I can IMAGINE (see it), then I can be it

If I just FINISH (believe it), there's nothing to it

[Chorus]


Hey, cause I believe in me, oh


If I can IMAGINE (see it), then I can be it
If I just FINISH (believe it), there's nothing to it


[Chorus]


Hey, if I CONCENTRATE (just spread my wings)

I can WRITE (fly)
I can
WRITE (fly)
I can
WRITE (fly), hey
If I just ON MY LAPPY  (spread my wings)
I can
WRITE (fly)
WRITE - ite-ite (Fly-eye-eye) 
P/S: Happy writing peeps!!

Thursday, 23 February 2012

Furkids + Passport

As Salam..

Aku sgt suka pic nie..
Kalau ada banjir ke gempa bumi..ni la antara yg aku bawak selamatkan dulu...
Anak2 aku yg 10 ekor tu la..
Bukan kasut..bukan handbag..bukan barang kemas..bukan koleksi raket badminton Big Boss juga..
Mesti angkut budak2 nie + beg kecik berisi passport..x tau nape..aku lagi sayang passport dari IC atau driving license..hehhehehe


P/S: Saya sgt syg furkids saya..dan passport juga...enuff said!!


Wednesday, 22 February 2012

Roti panda??!!

As Salam...
Cuba tgk nie...dpt dari FB..utk suka2..gelak2 jer.. 
tp kalau nak cuba  xde salahnya..
Kreatif nie..siap bleh flavour 3 in 1 lagi..roti biasa, roti coklat, roti pandan...kan??


P/S: Mmg akan try satu hari nanti..bukan janji tapi pasti!! ngeee....


Monday, 20 February 2012

Pet saya seekor singa!!

As Salam...

Smlm jumpa kawan2 si HVC..
Jumpa Sri, Mawar, ngan Kak E..sblm masuk vet..lepak mamak dulu..
Makan tosai tisu, mee goreng, maggi goreng ngan rojak n minum bergelas2 air, beramah mesra dan bergelak ketawa ngan mamak kedai then baru jumpa vet..kihkihkih..

Introducing Boo Yong..first time jumpa, Big Boss sgt excited..
Aku??? Takut!! sbb x pernah bela ngan pegang flat face persian sebesar ini..muka si Boo Yong ni adalah besar tapak tangan aku..besau betul..tp tula ..kurus betul despite his big bone structure...
Bulu mmg x bleh blah..bergumpal bagai..kutu and the gang, kutu babi sume ada..
Kesian kamu..siapa yg buat kamu mcm ni?? 
Tertanya2 gak..dia nih terlepas (tak mungkin sbb mcm dah lama sgt bulunya rosak) atau mmg sengaja dilepaskan sbb x larat maintain..
Satu lagi dia tak di snip..so paham2 la..mesti ada masa dia gatal nak berbini, sibuk dok gaduh rebut territory tak pon pancut sana sini..kan..siannya kamu..sayu hati mama!! =((

Masa lepaskan dia dari carrier..dia ngan selamba kodok (pinjam Shah punye ayat) jenjalan keliling clinic..aku dah gamam..mak aii...singa kecil..mmg hensem kamu ni Boo Yong!!

 Pastu terus masuk dlm cage dan lepak2..hhmmm...slalu stray cat x suka dok dalam cage..ni mesti pernah ada owner nie..
Kat umah skrg ni pon mmg buh dia dalam cage..sbb nak separate kan dia dari my furkids yg roaming dalam umah..xdela meronta nak kuar dia ni..siap tdo baekkk punyer...berakhlak sopan budak nie..

Mula2 sampai HVC..terus doc ready2 nak snip..appointment dah buat slps confirm nak amik Boo Yong dgn Mawar...sbb Mawar, fosterer dia sblm ni dah hantar utk check up, xdela tunggu lama sblm snip tu...TQ Mawar!! I lebiu!!
Tgk flat face dia tuh..besar pinggan okehh..mmg bagok budak ni..muka lebau..kepala besar...kaki besau..tgn besau..besaunya..takut aku!!

Dr. Joe ckp..ehem2 si Boo Yong nie besar...so pas snip x leh nak buat clip mcm slalu..kene stich..dah mcm anjing plak..!! Kamu mmg macho la Boo Yong, jantan sejati...!! Besau tul testis kamu nih..bape byk anak dara kamu dah rosak kan hah?? 
Sudah2 la membohjan dan berpoya2 di luar tuh..dok umah ngan mama yea..tolong tuisyenkan adik2 kat umah nie..kamu dah jadi abang2 tau..sama taraf ngan Papa Giant ngan Mail Lambung..be good okehh!!

Lepas snip..terus jalan operasi shave bulu2 dia yg dah tak rupa bulu tuh..mula2 Big Boss kata mehla cuba kasi mandi kaw2..buh conditioner etc..tapi tula..takut risiko furmites ngan kutu kat furkids yg sedia ada kat umah..sudahnya botakkan jer.. 
Aim utama aku ialah dia sihat..bukan sibuk nak cantik aje..xde niat nak hantar dia masuk pertandingan ke hape..aku nak buat syg2 peluk2 kat umah jer..
Sakit hati aku tgk kes 2 mcm ni..stray cat jumpa pon kita bawak gi vet kalau dah teruk ...yg ni bleh dibiarkan..kesian..
Budak ni berat 4kg lebih..bulu dia yg dibuang tu ada la nak dekat 200g..hhmmm.... lama gak la proses shaving tu..

 Ni 2 org gadis sunti ni..my BFF..yg pakai belang2 pink tu Mawar..rescuer aka fosterer si Boo Yong sblm nie..pas dia dpt tangkap Boo Yong..terus dia call aku..TQ Mawar..jasamu dikenang sbb selamatkan Boo Yong dari jalanan..
Yg sebelah lagi tu Sri merangkap mak mertua Bokashi..kihkihkih (jgn salah paham yer..Bokashi ngan fukid Sri, si Moshi tu dua2 dah snip hoccay!!)

Selesai semua..dah nak balik..Mawar dok amik gambar Boo Yong yg dah jadik singa kecil..sambil tu sempat dia dok pesan2..mcm hantar anak masuk asrama penuh gamaknya..adoi la...hehehhehe...
Tp aku paham..kita cat lover mmg anggap pet kita mcm anak2..tp kadang2 org pandang mcm bodo.. silly katanya..
Harap faham dan consider perasaan org sebelum ko kluarkan statement "Ala..stakat kucing jer pon, berlambak kat luar tuh"....To YOU (fools), its just another cat..To US..they are family member..and likely we choose them over u..ingat tu!!

Boo Yong ngan Big Boss sebelum di 'uruskan'..

 Boo Yong di umah slps di'uruskan'...hikhikhik
Aku ada singa sekor kat umah..ko ado?? nan adooo...kihkihkih

P/S: Kehilangan Betty masih dirasa walau dah sebulan berlalu..dtg si Boo Yong ni..pengganti Betty kah?? ooh tidak!! Kak Mok itu tiada pengganti..tp maybe Allah bg Boo Yong..supaya kami ada peluang bantu dia..sayang dia mcm kami syg Betty dulu..supaya kami sibuk dan tak bersedih sgt teringat kat si Betty...
Tak pernah terlintas nak ada flat face persian camnie..kucing aku sume kutip2 walaupun DLH..sape sangka..tuhan bg rezeki "Persian Jalanan" kat aku..TQ Allah!! Suka sgt dgn pemberianMu ini..
Org kluar beribu2 beli persian (walaupun xde cert & kene tipu dgn BYB) tapi aku dpt free!! Eheheheh...
Buat masa nie..dah hampir full house..max kucing 10 ekor jer..kalau org tanya aku jawab je dah full..sbb ada reserve satu space utk Cici..dah janji dgn Fara..Cici..oh Cici..mcm mana kamu agaknya kat PD skrg nie..Siapa Cici?? Biarlah rahsia..jeng..jeng..jeng..


Sunday, 19 February 2012

Update pasal Fei Mau lagik!!

As Salam..
Korang ingat Emau lagi tak..ala..Emau si comel berekor kontot yg diadopt oleh kawan MB..ni gambar terbaru dia...Emau la ni dah dok Kedah..jauh dia berhijrah..apa2 pon mama kat sini doakan kebahagiaan & kesihatan Emau..x lupa juga pada adopter nyer.. Ayen..i lebiu!!
 
 Emau dah tukar nama katanya..dipanggil Mat Bond..tak kisah la..nak panggil Jebon pon bleh..kihkihkih..
Tgk tu dia tdo..bukan main nyenyak..penat main ngan abg2 kamu yea..

 Happy Emau yea..mama pun suka tgk =)) Alhamdulillah..ternyata..aku x salah pilih adopter..syukur..syukur...

 Ehehehe..bab ni yg x bleh tahan..tgk tu tu Emau dah jadi macam karpet..
Bukan kene dera ok uollsss..tp Emau ni mmg x bleh berenggang ngan org..x dpt belai ngan tangan..dpt kaki ke..ujung jari ke..jadi la..janji kita pegang dia..mmg perangai gitu sejak dgn MB, kejap nak pangku..kejap nak cium, kejap nak gesel...stp kali bukak cage dia..kita yg dia serbu dulu..syg2 sikit cium2 sikit then baru dia pi main ke hape..x mcm yg lain2.... Tak caya..cuba tgk apa mummy baru Emau ni tulis..,


 Senang hati tgk Emau happy..tp dlm diam pandai dia bodek2 mummy dia nak wetfood..kalau kat umah MB..bg wetfood dalam 1-2x seminggu..tp kat umah mummy dia..siap mintak2..amboii...ajak pergi fridge bagai...kihkihkih..notty la kamu Emau!!


Ni..tangkap anak mengkarung..bersusah payah bawak balik nak tunjuk kat mummy...Emau...I'm so proud of u..!!


P/S: Mama doakan yg baik2 utk kamu Emau...lepaskan kamu pada adopter bukan bermakna mama x sayang..tp sbb mama tau mummy bleh jaga kamu sebaik mama jaga sbb tu mama bagi.. Ingat tau..menyanyangi x semestnya memiliki...
*chewah..mcm bercinta..mesti Emau muntah kalau dia baca..hikhikhik*



Saturday, 18 February 2012

Letihnya...

As Salam...

Uurgghhh...letihnya...baru balik dari hantar benda kat umah SV..letihnya...letihnya..letihnyaaa!!!

Selepas viva hari tu..kene la buat correction apa2 yg patut sblm submit thesis yg perfect binding tu...pastu kalau dah OK semua leh la submit thesis copies ke jabatan 27th Feb ni...pd kawan2 x perlu submit paper utk journal..tamatla perjalanan mereka kat situ..dah relax..dah merdeka...tahniah ler..

Tapi nampak gaya utk aku belum lagi...kene pergi manuscript witting workshop..this coming 23rd rasanya..gggrrrrr....
Alahai..kalau pergi saja2 cuci mata kutip ilmu xpe..tapi ni sblm pergi kene prepare la manuscript tu utk diedit dan proofread kat sana..nampak gaya..aku belum boleh tutup buku..kene mengadap mende alah ni lagi lerr..ya tuhan..penatnya..rasa nak pengsan..tunggang langgang kejap hidup sbb research ni tp nak wat camner..itu mmg requirementnya...

Kene jadi optimist la..xde ruginya kalau berjaya submit paper kat journal..itu point dikira kalau kita interview mana2 esp kalau melibatkan biasiswa utk sambung belajar...eerrr...phd ler kot...hhmm..larat ke aku?? sanggup ke aku??? hhmm...mudah2an ada rezeki...

Ada suara2 berok sinis yg kata..hhmm....sambung belajar tinggi2 tp x ke mana pon..sbb keje cikgu kan..ingin aku tekankan disini..tujuan aku belajar xde kene mengena dgn $$$, ini mmg impian dan aim aku iaitu mesti ada MSc sebelum 35thn..lebih kepada self satisfaction, my own long term goal...alhamdulillah..nampak gaya mcm bleh capai je target tu..Insyaallah..
Phd?? hhhmm..ikut plan mesti start before 40..larat ke...?? kihkihkih...

 Lama dah aku idam2 nak tgk tv tanpa rasa bersalah dan berdosa..camner nk tgk tv kalau kita tau masih ada keje tetunggak..mmg x syok arr..harap2 pas dah settle urusan2..pas dah abis workshop tu..leh la aku tgk tv dgn aman..mmg dah ada berderet2 drama korea..siap dah download full episode..tinggal nak tengok jer...nak tgk tanpa gangguan..back to back..hambek...biar sampai kematu montot...

Selain tu..ada bertimbun2 buku yg diborong masa Big Bad Wolf Book Sale ngan buku dari voucher 1 Malaysia yg masih belum sempat dibaca..cuit2 gitu jer..sbb kalau sekali dah start..mmg aku x pandang keje lain..penangan buku/novel jgn main2..lagik2 kalau buku yg ada volume/series...
Sabar ye buku2 ku sayang...pasni dah abis sume ni nanti I akan belek you hari2..without fail..ngeeeee..

 Harap2 urusan2 ku yg padat sendat di bulan Feb ni berjalan lancar...dah tak boleh toleh belakang..x boleh malas2...masa berjalan..kene habiskan cepat!! habiskan!!

P/S: Esok nak kasi mandi Bokashi ngan makcik perasaan dive, Rozy aka dukun Induk...kihkihkih..nak release tension..btw, x sabar nak tunggu Ahad..nak amik Boo Yong!! Nak snip terus boybit dia..kihkihkih..






Tuesday, 14 February 2012

VIVA forever & Boo Yong

As Salam..

 Ehem..ehem..muka atak sunyummmmm...kehkehkeh...Kenapa yea??
Hmm..semalam..hari yg sangat mendebarkan..sbb smlm ada viva..tapi alhamdulillah..sumenya berjalan lancar..bila aku kata lancar..maksudnya bukanlah excellent sampai xde correction...correction ttp ada..kita kan masih dalam fasa belajar..terima kasihla utk SV dan para examiner yg bagi opinion dan suluhkan arah utk aku meng'uummphhh' kan lagi thesis tu..la ni..gigihla aku mengadap SPSS tu semua utk add in mende2 yg terkurang..

 Smlm balik..mmg berkobar2 nak buat terus la kununnya..tp letih mmg toksah ckp ler..3 hari x senang duduk bahana memikirkan ketakutan nak mengadap examiner..sudahnya..kepenatan..smlm lah antara tdo terindah yg pernah aku rasa...sbb hati dah tenang..mimpi pon indah2 belaka...kihkihkih..
Dan aku pasti kwn2 yg lain pun sama..skrg ni tgh giler ngejar dateline sbb thesis kene submit by Feb 27th...cepat tul masa berlalu..

 Kalaulah furkids bleh diharap mcm nie..haishh...rindunya ngan depa ..hari ni baru nak balik umah..esp si Lulu yg baru cunat Ahad lepas..tunggu yer sayang..mlm nanti ma balik..

Oh yea..lupa nak bgtau..Ahad ni kami nak fetch Boo Yong (gambar kat atas..si oren comel) dari sorg rescuer dari Scratch/KTAJ..
Kenapa Boo Yong?? x komersil langsung nama..nama dah mcm nama kampung2..palcik BUYUNG gamaknya..ntah ler..Big Boss yg pilih...sungguh x glam!! muahahahahah!!! 

Aku x paham..cam ni punye comel pon ada yg buang..pastuh..ramai ler yg tampil ngaku ni kucing depa yg hilang tp selepas tapisan demi tapisan..selidik punye selidik..rupanya bukan..ada yg salah area/location, silap jantina etc..

Sudah..apa2 hal budak ni akan dirawat dulu..kesian..berkutu babi siap kata rescuer..insyaallah akan terus snip juga.....xpelah Boo Yong..kamu duduk je la ngan mama dulu..biar mama ngan Big Boss jaga kamu..kamu nak di put for adoption ka..nak di jaga terus ka..kemudian la pikir..yg pntg mama nak kamu sihat..mama nak snip kamu supaya selamat drpd BYB..

P/S: X sabar mau hantar thesis dan jumpa Boo Yong..sudah x larat mengadap utk buat correction..aku nak buat manuscript plak..ahaks..



Saturday, 11 February 2012

In Loving Memories...

As Salam...

Ya Allah..rindunyer dengan Betty..sebulan berlalu..tp masih terasa rindu..first cat yg dibela tanpa persetujuan mama ngan abah dulu..giler nekad nak bela si Betty..last2 mama ngan abah pon kalah dan tergoda dek kecomelan dan perangai Betty yg sopan santun nie..tp skrg sume tinggal kenangan..rindu nyer mama dgn kamu kak mok..sob..sob..sob...

Bbrp kawan ada yg kehilangan baby bulus..takziah nyer..MB faham perasaan tu..org yg ada kucing jer paham rasa sedih tu..sbb kalau non animal lover..dia pandang sepi..siap diperlekehkan lagi..

 Ini Mimi..setelah dijaga 15 thn..akhirnya dia pergi..takziah utk mami & Chika sekeluarga...ni dah lebih kurang baya2 Betty..warga emas..

 Yang ni pulak Bella..kucing KittyWorld..tak tau apa jadi..mummy/mam nya kata kemalangan..tp x tau kisah sebenar..nak korek2 criter x sampai hati sbb familynya masih bersedih...sabar ye dik..

Terjumpa poem ni kat wall FB kawan..baru baca bbrp line dah nangis meleleh2..
Taken from animal liberation wall....

stood by your bed last night, I came to have a peep.
I could see that you were crying. You found it hard to sleep.

... I whined to you softly as you brushed away a tear,
"It's me, I haven't left you, I'm well, I'm fine, I'm here."

I was close to you at breakfast, I watched you pour the tea,
You were thinking of the many times your hands reached down to me.

I was with you at the shops today. Your arms were getting sore.
I longed to take your parcels, I wish I could do more.

I was with you at my grave today, You tend it with such care.
I want to re-assure you, that I'm not lying there.

I walked with you towards the house, as you fumbled for your key.
I gently put my paw on you, I smiled and said "It's me."

You looked so very tired, and sank into a chair.
I tried so hard to let you know, that I was standing there.

It's possible for me to be so near you everyday.
To say to you with certainty, "I never went away."

You sat there very quietly, then smiled, I think you knew...
in the stillness of that evening, I was very close to you.

The day is over... I smile and watch you yawning
and say "Good-night, God bless, I'll see you in the morning."

And when the time is right for you to cross the brief divide,
I'll rush across to greet you and we'll stand, side by side.

I have so many things to show you, there is so much for you to see.
Be patient, live your journey out... then come home to be with me.

Author unknown
P/S: Mama rindu kamu Betty..

Thursday, 9 February 2012

Tips for Defending Your Thesis

As Salam..
Share tips berguna utk kawan2 yg nak viva Isnin ni..seram dowh!
Kepada sape2 yg x tau viva tu apa..viva tu bukan kereta perodua viva yea, ini thesis defence..thesis oral examnination/presentation lebih kurang.. 

Ingat dah submit thesis tu ko dah selamat ker..belum lagi..next azab yg menunggu...kene viva..pemeriksa yg mark thesis ko akan ala2 menginterview ko..kerja2 yg ko dah buat, method yg diguna etc..
Aduhh..memikirkannya aje dah sakit perut! Mcm mana! Mcm mana!!
Rasa nak muntah ada..nak pengsan ada...nak membuang pon ada..semua ada secukup rasa...berdebar2 mcm nak kluar jantung..
Ya tuhan ...takutnya!!

Tips for Defending Your Thesis
By
Dr. Mani Maran Ratnam

Before the viva:
1. Read through your thesis once again and make sure that you 
    understand what you have written.
2. Read through the papers listed in your references so that you  
    understand the significance of your work in relation to other 
    researcher’s work.
3. Read through the relevant theories related to your thesis.
4. If you spot errors in your thesis, prepare an error list and the 
    replacement pages. Give it to the panel before the viva starts. 
    Apologize for the errors and don’t wait for the examiners to point 
    out the errors.
5. Write down the questions the examiners are likely to ask in each 
    chapter of your thesis. Prepare the answers to these questions. 
    Be prepared for more difficult questions like ‘What is the 
    significance of your findings?’, ‘How did you do your literature 
    search?’ etc.
6. Prepares slides for your presentation. Remember, you have to 
    present your two or three years’ work in 15 to 20 minutes! 
    Therefore, prepare well so that the examination panel can 
    understand what your problem is, how you solved it and what 
    you have achieved. Do not explain the theories in your 
    presentation. The examination panel do not want to listen to a 
    lecture! Make sure your slides consist of at least: Title page, 
    Objective of research, Past work (literature review),  
    Experimental and analysis procedure, Discussion of results, 
    Conclusion and Further work. Include a list of publications, if 
    you have published any part of the work. Use large font size (at 
    least 24) and do not put too much text on each slide. Choose 
    good contrast colors so that the texts stand out sharply from the 
    background. Do not use fancy background graphics or annoying 
    animations. Use plain background if possible. Use more 
    pictures and diagrams to make your presentation interesting. Do 
    not read from the slides! Prepare about 20 to 25 slides for a 
    20-minute presentation.
7. Burn your slides on a CD and bring it along, just in case your pen 
    drive or hard disk fails!
8. Remember to bring your copy of the thesis!! (latest version)

During the viva:
1. Come at least 30 minutes early and prepare your presentation. 
    Test the computer and projector so that everything works fine. 
     Dress properly. Remember, viva is a formal event.
2. Be relaxed when you start your presentation. Remember that you 
    know more about your work that the examiners or the panel 
    members. But, the examiners may know more about the 
    technical issues related to your field of research.
3. Understand the question fully before answering. Take your time 
    to answer the questions and restrict your answer to the question. 
    Be frank. If you are not sure of something, don’t defend it very 
    strongly. This will only encourage the examiners to dig further to 
    test your knowledge.
 
P/S: 
Ya Allah..bantulah mempermudahkan segala2nya..Semoga usaha selama ni akan membuahkan hasil..Saya mau konvo tahun nie..tak kira...tak kira... Utk kwn2 group MCN dan MCL yg akan menjalani viva this coming Monday (13th Feb 2012)..Good luck!

Wednesday, 8 February 2012

Mcm mana..mcm mana...

As Salam..
Insyaallah dlm masa terdekat..Lulu (pronounce as NyuNyu) akan dicunat..dulu x layak.. sbb ringan sgt..skrg dah boleh..latest timbang dah 2.6kg dari dulu yg x sampai pun sekilo..tp tu la..badan maintain kenit..kiut miut budak ni..small size! 
Lulu akan join snip program oleh Scratch /KTAJ..selain dia..nak bawak sekor lagi stray kat umah nie..

 Nyunyu cyg, buah hati pengarang jantung mama..nanti nak cunat..dah bersedia ke belum??
Belum..takut la ma...mcm2 dlm kepala nie..

 Mcm mana kalau vet lupa nak jahit balik perut Nyunyu..
Mcm mana kalau ada gunting tertinggal kat dlm..
Mcm mana kalau jahitan koyak..
Mcm mana kalau dah mkn ubat pon x baik2..
Mcm mana kalau teroverdose ubat...
Macam mana kalau bulu xtumbuh balik kat tmpt operate tu..
Mcm mana kalau...bla..bla..bla..
Errkk!!

Heeyyyyyyyy...mcm mana kalau NyuNyu diam dan pi jer buat operation tu tanpa sebarang rasa takut dan prejudis pada vet tu..bleh??
Huurmmm...baeklah...

P/S: Harap2 semuanya berjalan lancar.. Amin..Amin..


Tak abis2 perbesarkan isu pegang anjing..!!

As Salam..

Skrg ni kecoh..pasal Adira AF pegang anjing..tp Adira dah terangkan dan minta maaf pada public..tu bukan anjing dia..dah..korg jgn nak buat mulut lagi yea..dosa!

Thn2 sblm tu..pasal Nanu dan Sharifah Sofia...isu yg sama juga..

Pic credit to beautifulnara

Pic credit to dezaman cottage

Pic credit to ygmenarik

Rujukan berkaitan isu ni boleh click SINI..jelas juga penerangan yg diberi..

Ini pula komen Papa Meow pada salah satu blog kat atas tu...Suka dgn jawapannya..dia salah seorang kawan yg animal lover juga..

 
 
 
 
  

Komen aku sendiri:
Anjing tu walaupun najis..dia ttp makhluk ciptaan Allah..jadi kalau dia x kacau aku, dan kalau dia kesusahan atau teraniaya, contohnya dipikul org atau dia jatuh ke hape..x salah untuk aku membantu..dulu..aku mmg fobia..lebih pada takut sebenarnya..tp skrg x lagi..jika dah pegang atau terpegang..samak aje la..dah namanya najis..ko bersihkan aje la..x payah panjang2 cerita..kan..

Pasal bela anjing..hhmm...ikut ler citarasa peribadi..tp ada kawan aku yg bela anjing sbb umah asyik kene masuk pencuri jer..dlm sebulan 3x kene pecah masuk..alasan dia bela sbb nak jaga keselamatan esp parentsnya yg dah tua tu..bayangkan 3x kene pecah umah..siang2 hari plak tu..tak ke trauma org tua tu..kesian..tp x dinafikan..byk problem juga esp kalau clean freak kan..tau2la anjing ni kan suka jilat sana sini..mmg leceh..nak kene ada separate room utk solat..ruang yg no entry utk anjing..ntah ler..bila dah ada anjing, mmg slalu dipandang serong..slalu jer ada pak2 aji dtg marah atau bg ceramah free..pepandai ler korg selesaikan sendiri...sensitif bab anjing ni kalau kaitkan dengan agama dan bangsa Melayu..sangatttttttttt sensitif..

Apapun..i'm in no condition to judge..x pantas kiranya aku menghukum dan mengata2 org hanya sebb org tu bela anjing..Itu urusan ko..aku takkan prejudis dgn korg..itu hak dan pilihan korg..aku berkawan masih seperti biasa..with or without dogs..korg masih kawan2 aku...aku xde masalah langsung dengan isu nih..jgn risau! =))

Pastukan..dari kecoh2 pasal anjing2 nie...si artis2 pakai baju dedah sana sini xdok pulak yg tegur..seolah2 menerima arus fesyen semasa...trend katanya..ceh!!! Tu belum yg mabuk2 kat kelab mlm..peluk2 jantan/betina..iskh..iskh..iskh..lagi x betul weh...itu yg perlu 'kerjakan' dulu...x gitu???


Tuesday, 7 February 2012

Voucher buku beli apa??

As Salam...

Hhmm..Jumaat lepas baru selamat mengperabih voucher buku..kalau dari 1st sem gini kan bagus...xpelah..rezeki takat ini jer..harap2 diteruskan utk thn2 akan datang..rezeki utk adik2 junior..


 RM200!! Syukur alhamdulillah...
So...apa yg aku beli???

 Aku beli nie...hakhakhak...ni pon buku ilmiah hoccay...!!
Ilmu kedapuran... =))
Ni dalamnya ada byk resepi simple..kadang2 resepi tu dah tau tp xpelah..menarik kalau nak dibuat rujukan segera..ala2 nota2 segera sblm masuk exam hall..kihkihkih... ini harga RM39.90..berbaloi dgn ketebalan dan kualiti kertasnya..full colour youuuuuuu....


 Ni plak..cubaan utk membaca Malay novel utk kesekian kalinya..last skali baca novel camni masa form 2 kot...Both x baca lagi..motif beli buku nie walaupon ada best seller yg lain..tajuknya menarik hati.. "Cinta Si Kucing Parsi'..hoh!! nampak perkataan kucing terus sambar...yg satu lagi tu..'Tiada Dua"..tajuk yg aku bleh terima sbb yg lain2 punye tajuk macam geli2 plak aku tengok..cintaku cintamu la..milik siapa hati ini la..rinduku bla bla bla.. etc..geli ketiak dowh!! 
Adakah buku ini buku ilmiah?? 
Ya..mengajar ilmu hidup yg penuh liku ranjau onak dan duri...hambekk..


 Haaa..daripada tajuk..xdok sape brani tanya ilmiah ke tidak buku nih...kan..kan..bagus buku ni.. RM38.00..
Segala jenis solat sunat ada..diterangkan kebaikan/fadhilatnya dan hadis2 yg menyebut pasal solat2 nie...semoga dgn adanya buku nie..rajin la sikit nak buat solat sunat..InsyaAllah...


 Buku kecik comel..pocket book gitu.. 

 2 buku Bio..persediaan utk masuk kerja semula.. Ya Allah..mintak2 la posting baru nanti stil dpt ngajar Bio..sbb dah rindu sgt2 nak mark Bio SPM mcm dulu2...


Ni lagi haa..menambah info...suka!! suka!! tapi buku ustaz Sarhan tu ada satu tu jer..lagi 2 talde..kene continue book hunt lagi..tp pakai duit sendiri ler..sbb voucher dah abis...wuwuuwuwu..



 Aha..ni buku paling aku sayang..lama dah aim nak beli nie..lupa harga brape..tpi dari tajuknya aje dah tau betapa bergunanya buku ni..mula2 ingat nak beli buku "Law of Attraction' pastu pikir2..buku ni dah merangkumi skali topic tu..beli yg ni aje arr..bagus tau..how to attract those yg kita nak and repel those yg kita xmau..huhuhu..penting ni...Ilmu nak hidup dlm kalangan org yg pelbagai perangai dan songeh!
Akhir kata..aku sangat suka buku..jgnkan RM200..nak bgi voucher RM2k pon aku bleh habiskan dlm masa sehari..ini pon masa beli terlebih dalam 18 hengget..tp ok la..apa yg aku nak sume dpt..

P/S: Waiting for next Big Bad Wolf sale..lg giler..1 buku bleh turun sampai RM5, tak kira tebal nipis, paperback ke hardcover ke or genre...fuhh!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers