Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Monday, 20 February 2012

Pet saya seekor singa!!

As Salam...

Smlm jumpa kawan2 si HVC..
Jumpa Sri, Mawar, ngan Kak E..sblm masuk vet..lepak mamak dulu..
Makan tosai tisu, mee goreng, maggi goreng ngan rojak n minum bergelas2 air, beramah mesra dan bergelak ketawa ngan mamak kedai then baru jumpa vet..kihkihkih..

Introducing Boo Yong..first time jumpa, Big Boss sgt excited..
Aku??? Takut!! sbb x pernah bela ngan pegang flat face persian sebesar ini..muka si Boo Yong ni adalah besar tapak tangan aku..besau betul..tp tula ..kurus betul despite his big bone structure...
Bulu mmg x bleh blah..bergumpal bagai..kutu and the gang, kutu babi sume ada..
Kesian kamu..siapa yg buat kamu mcm ni?? 
Tertanya2 gak..dia nih terlepas (tak mungkin sbb mcm dah lama sgt bulunya rosak) atau mmg sengaja dilepaskan sbb x larat maintain..
Satu lagi dia tak di snip..so paham2 la..mesti ada masa dia gatal nak berbini, sibuk dok gaduh rebut territory tak pon pancut sana sini..kan..siannya kamu..sayu hati mama!! =((

Masa lepaskan dia dari carrier..dia ngan selamba kodok (pinjam Shah punye ayat) jenjalan keliling clinic..aku dah gamam..mak aii...singa kecil..mmg hensem kamu ni Boo Yong!!

 Pastu terus masuk dlm cage dan lepak2..hhmmm...slalu stray cat x suka dok dalam cage..ni mesti pernah ada owner nie..
Kat umah skrg ni pon mmg buh dia dalam cage..sbb nak separate kan dia dari my furkids yg roaming dalam umah..xdela meronta nak kuar dia ni..siap tdo baekkk punyer...berakhlak sopan budak nie..

Mula2 sampai HVC..terus doc ready2 nak snip..appointment dah buat slps confirm nak amik Boo Yong dgn Mawar...sbb Mawar, fosterer dia sblm ni dah hantar utk check up, xdela tunggu lama sblm snip tu...TQ Mawar!! I lebiu!!
Tgk flat face dia tuh..besar pinggan okehh..mmg bagok budak ni..muka lebau..kepala besar...kaki besau..tgn besau..besaunya..takut aku!!

Dr. Joe ckp..ehem2 si Boo Yong nie besar...so pas snip x leh nak buat clip mcm slalu..kene stich..dah mcm anjing plak..!! Kamu mmg macho la Boo Yong, jantan sejati...!! Besau tul testis kamu nih..bape byk anak dara kamu dah rosak kan hah?? 
Sudah2 la membohjan dan berpoya2 di luar tuh..dok umah ngan mama yea..tolong tuisyenkan adik2 kat umah nie..kamu dah jadi abang2 tau..sama taraf ngan Papa Giant ngan Mail Lambung..be good okehh!!

Lepas snip..terus jalan operasi shave bulu2 dia yg dah tak rupa bulu tuh..mula2 Big Boss kata mehla cuba kasi mandi kaw2..buh conditioner etc..tapi tula..takut risiko furmites ngan kutu kat furkids yg sedia ada kat umah..sudahnya botakkan jer.. 
Aim utama aku ialah dia sihat..bukan sibuk nak cantik aje..xde niat nak hantar dia masuk pertandingan ke hape..aku nak buat syg2 peluk2 kat umah jer..
Sakit hati aku tgk kes 2 mcm ni..stray cat jumpa pon kita bawak gi vet kalau dah teruk ...yg ni bleh dibiarkan..kesian..
Budak ni berat 4kg lebih..bulu dia yg dibuang tu ada la nak dekat 200g..hhmmm.... lama gak la proses shaving tu..

 Ni 2 org gadis sunti ni..my BFF..yg pakai belang2 pink tu Mawar..rescuer aka fosterer si Boo Yong sblm nie..pas dia dpt tangkap Boo Yong..terus dia call aku..TQ Mawar..jasamu dikenang sbb selamatkan Boo Yong dari jalanan..
Yg sebelah lagi tu Sri merangkap mak mertua Bokashi..kihkihkih (jgn salah paham yer..Bokashi ngan fukid Sri, si Moshi tu dua2 dah snip hoccay!!)

Selesai semua..dah nak balik..Mawar dok amik gambar Boo Yong yg dah jadik singa kecil..sambil tu sempat dia dok pesan2..mcm hantar anak masuk asrama penuh gamaknya..adoi la...hehehhehe...
Tp aku paham..kita cat lover mmg anggap pet kita mcm anak2..tp kadang2 org pandang mcm bodo.. silly katanya..
Harap faham dan consider perasaan org sebelum ko kluarkan statement "Ala..stakat kucing jer pon, berlambak kat luar tuh"....To YOU (fools), its just another cat..To US..they are family member..and likely we choose them over u..ingat tu!!

Boo Yong ngan Big Boss sebelum di 'uruskan'..

 Boo Yong di umah slps di'uruskan'...hikhikhik
Aku ada singa sekor kat umah..ko ado?? nan adooo...kihkihkih

P/S: Kehilangan Betty masih dirasa walau dah sebulan berlalu..dtg si Boo Yong ni..pengganti Betty kah?? ooh tidak!! Kak Mok itu tiada pengganti..tp maybe Allah bg Boo Yong..supaya kami ada peluang bantu dia..sayang dia mcm kami syg Betty dulu..supaya kami sibuk dan tak bersedih sgt teringat kat si Betty...
Tak pernah terlintas nak ada flat face persian camnie..kucing aku sume kutip2 walaupun DLH..sape sangka..tuhan bg rezeki "Persian Jalanan" kat aku..TQ Allah!! Suka sgt dgn pemberianMu ini..
Org kluar beribu2 beli persian (walaupun xde cert & kene tipu dgn BYB) tapi aku dpt free!! Eheheheh...
Buat masa nie..dah hampir full house..max kucing 10 ekor jer..kalau org tanya aku jawab je dah full..sbb ada reserve satu space utk Cici..dah janji dgn Fara..Cici..oh Cici..mcm mana kamu agaknya kat PD skrg nie..Siapa Cici?? Biarlah rahsia..jeng..jeng..jeng..


10 comments:

  1. comel singa bo yong!! semoga jadi meow yang baik ya!!

    ReplyDelete
  2. Boo Yong!! Kamuu memang Cekci!

    ReplyDelete
  3. mmg singa!!!dh kena shave tu lg lah sebijik...alhamdulillah..semoga mama xsedih2 g yer...

    ReplyDelete
  4. comel okeh anak singa tu!

    kat rumah tu pakkal la somi dah larang keras tambah anak2 bulus ni... jadi boleh tolong bagi makan je kat anak2 jalanan.. huhu

    ReplyDelete
  5. Kite x de singa... Pinjam.. hehe

    ReplyDelete
  6. Singa pun singalah..janji handsome kehkehkeh

    Dah sihat esok confirm Boo Yoong akan super duper comel. Jangan nanti si owner yang hampesh buang si Boo Yong ni menyesal dan nak claim nak ambil balik dah la

    ReplyDelete
  7. aummmmmmmmm singa malaya

    ReplyDelete
  8. aumm!nnti aunty ayen kasik baju harimau malaya ye..nk singa punyer tadop jual lagik

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah.. Boo Yong dah jumpa tuan yang penyayang mcam kamu.

    Nanti dah sihat mesti Boo Yoong akan super duper comel. Masa tu tuan asal dia mesti makan hati . Jangan nanti dia claim nak ambik balik si Boo Yong ni dah la

    ReplyDelete
  10. Congrats again mama dan daddy baru. HRB

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers