Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Friday, 27 June 2014

Transformer vs Maleficent

As Salam...

Smlm...hari utk release tension...dah lama x buat perangai mcm nie lepas dah kawin...dulu2 selalu ler...berkotak2 movie tixs...

Mula2 tgk Transformer dulu...
Masa kecik2...aku cukup nyampah kartun robot2 ni...Transformer ka...Voltron ka....eeiii....cukup x gemar...tp bila dah diolah ke dalam bentuk filem...menarik la pulak...tertunggu2 bila nak kluar yg baru...yela...kereta hebat2...skrg dah tua2 baru reti nak appreciate abg2 robot nie...mcm biasa la...abg Optimus Prime yg berkarisma lagi gagah perkosa perkasa ngan si comel kuning adik Bumble Bee le peberetnya....dlm movie tu...bila nak panggil si Bumble Bee..dia sebut "Bee" je...teringat le plak kat si Ebee kat umah...aku dalam panggung feeling2 panggil Ebee plak...merindui Ebee kat umah padahal Jusco tu sekangkang kera jek dr umah...bongek sgt perangai...haihh....
~~ ini maknanya aku sentiasa ingat kat anak bulus..makanya..sila vote saya utk trofi ibu mithali thn depan~~ okeh...sila muntah ijo sekarang....

Maafkan iklan ini yg dalam bahasa...err....latin?? ntah..tak pasti..

Selepas je tamat tgk abg2 robot macho tu...sambung lagi hari yg sama...time utk fairy tales pulak..time utk layan citer2 yg mmg peberet aku...ko bagi la fairy2 ka..witch2 la...vampire2 la..harus hidup mata aku.....dah ujung ni baru sempat tgk Maleficent..nasib baik sempat...dlm movie tu pon ada la beberapa kerat manusia yg gamaknya seangkatan dgn aku....kalau ada Angelina Jolie mmg la best kan... citer ni sebenarnya citer Sleeping beauty...tp the untold story kot...sebelum ni kita selalu baca/tgk Sleeping Beauty part fairy jahat la..tercucuk jarum la..bab kene ada true love kiss putera raja la..bla..bla..bla...semua part cliche tu la kan...tapi dalam citer nie...dia cerita kenapa 'fairy jahat' ni bg curse kat baby princess tu...dan this time jgn harapla ko nak jumpa ciuman putera raja yg berjaya membangunkan si puteri..mmg xde la..at the end 'fairy jahat' tu jugak yg berjaya sbb dia dah jatuh kasih kat puteri tu...kesimpulannya...aku suka la citer ni...harussss la carik cdnya lepas nie..

Kerja penat2 mcm nak mati...harus luangkan sedikit masa utk reward diri sendiri..kalau kita x sygkan diri kita sendiri...sape lagi..zaman skrg bukan badan je yg boleh sakit...kesihatan mental nak kene jaga juga..

P/S: I love me!

Thursday, 26 June 2014

KEYBOARD WARRIOR SGT...

As salam...

Aku setelah sekian lamanya x hapdet blog..pastu ada habit selalu leka nak baca komen kat post2 lama..tiba2 tergerak hati...aku jumpa nie...ada org panggil aku blogger bodoh..eh..eh..eh...suka hati jek...ni ha..kat post pasal lelaki panah anjing tu la...mendapat aku title melayu kafir..cehh!

 Pasal entry ni la..padahal aku dah disclaimer dah...apa2 yg aku tulis itu pendapat peribadi aku..suka hati la..blog aku hape...kan...kan... Dan pic yg aku letakkan tu semua pic yg mmg dah viral dlm laman sosial dan internet, takpun perkongsian daripada blog yg lain...so make no difference la kan... Obviously org dah tau kes ni kat mana..sape pelakunya semua..kan... (Klik gambar utk baca post tersebut)

Dan aku x suka nak delete2 comment org..so aku reply jer... Dia marah sbb apa ek..xde asas lansung..sbb entry tu tu cuma pendpt aku sendiri yg x akan affect apa2 atau siapa2..pastuh kalau ada entry lain pasal anjing pon aku banyak quote apa yg org lain ckp aku aku rasa relevan atau sama pendapat dgn aku..ikut hati nak reply panjang2 tp sbb dah lepas kan..so tulis ala kadar jer..x guna gaduh ngan org x berapa cerdik..jatuh standard weiii....keheheheh

So...aku assume si Dedy tu mmg spesis rare..spesis otak kat lutut...sekian...

P/S: Jumpa org bodoh dlm blog sendiri...what a bad day eh..

Bersawang+Nyampah

As Salam...

Apa khabar korg? Sihat? MB sihat....Big Boss pon sihat...tp tu la...hati tetap x berapa best..mood menulis pergi bersama Jayen yg x balik2.....sbb sampai la ni si Jayen x jumpa2....aku dah redha...tp hari2 tetap check longkang yg dia last dijumpai...ada kisahnya tapi nanti ler..kenangkan Jayen...air mata jatuh sendiri..rindu ekor kontot dia..rindu bulu karpet dia..dgn sape lg aku nak nyanyi lagu Pok Pok Ayen... :'(

Mcm2 kisah sekarang ni....dari DNA babi ler...stok perisa pork ler..pasal remaja OKU tu ler...haihh...mcm nak terbalik dunia ni...kisah pelik2 semua keluar...

Tapi yg kisah si adik Firdaus ni...sedih la..walau apa pun alasan mak dia...aku stil x jumpa logiknya di mana..sbb hal ni dah kantoi...habis semua isu rumahtangganya..jumlah gajinya dah jadi pengetahuan umum...apa tidaknya..katanya masalah keluarga etc tp bila org check FB nya...haaa...hidupnya mcm org normal yg berpendapatan sederhana yg masih mampu berhoyeh2...skrg ni ramai ler yg mula memberi pendapat la..x kurang juga yg mula campurtangan sbb perkara ni mmg sgt sadisss sgt dipandangan mata..kan...yg x boleh blah ada yg siap bergadoh2 pasal hal ni kat FB walhal korg xde kene mengena pon...keyboard warrior sgt...cehh!!

Kisah isu babi cadbury tu plak...tak tau la sbb nak aniaya ke hape...tp pd aku dr sibuk hal isu cadbury tu...baik dia pi check kilang bihun yg meloyakan tu kan..kan..Aku setuju sgt dgn Dr Maza ke hape...dlm Msia ni...kita perlukan logo 'Haram'..bukan 'Halal'... korg agree tak??
Lepas kecoh DNA babi tu...haa..mulalah ramai boikit...ada yg terus buat promosi murah2...Aku?? Hhmmm...aku yakin halal...mkn saja mcm biasa...dah berapa lama Cadbury ni dlm pasaran Malaysia...kalau betul ada..kenapa contamination hanya berlaku dalam certain jenis coklat tp bukan semua...kan...
Peniaga2 online yg jual mcm2 produk coklat based yg guna Cadbury mulalah buang stok coklat masing2...kesian depa...kesilapan sesetengah pihak...org lain yang menanggung kerugian..dah la kebanyakkan ni peniaga online yg meniaga secara kecil-kecilan...kesian sgt2...beli stok dgn duit..bukan bulu idung!

Takde motif aku menulis hari ni...tp...aku stil nak meluahkan perasaan...ai tensen!! ai tensen!!! hukhukhuk..

Allah jadikan setiap org berbeza2..kaler lain2..saiz lain2.setiap org ada kelebihan dan kekurangan..apatah lagi bila berckp pasal kecantikkan yg nyatanya sgt subjektif kan...kenaikan pangkat dll...yg mana semuanya rezeki, ada org rezeki lambat, rezeki cepat, rezeki terpijak etc..

Apa perasannya kalau:

  • tgh ramai2 syok2 nak mkn ke..nak lunch ke...tiba2 ada sekor manusia tuh mcm merengek2 dok kata dia dah mkn byk sgt sampai perut dia dah buncit la..perut dah boroi la...kalau iye pon perut dia dah boroi (tapi dia kuros la khennn)..bukan ckp sekali ok, ckp berulang2..apa perasannya org yg dah sedia gemot mcm aku ni yg sah2 perutnya kedepan...apa rasanya...apa??!! Adakah dia ingin org kata.. ' Tak...awak masih kuros lagi...masih slim lagi..." desperate sgt nak org kata awak kuros kah??
  • selesai habis mkn2 kecil2an di ofis..ada banyak lebih...opkos la org akan kata..eh..ada byk lebih...makan la lagi..tak pon tapau la...aku rasa itu ayat standard kot setiap kali ada mkn2 ...kan...tiba2 sekor manusia yg sama seperti di atas ckp.."Tak boleh mkn banyak..nanti gemok...tak mahu gemok..nanti dpt gelaran gemoksss...." perkataan gemokss tu ada sssss ye, plural kononnya...ckpnya bukan slow2...almaklum suara speaker kenduri kawin kan...so...apa perasaan ko yg dok sebelah tu yg ko mmg sah2 gemok..apa??!! apa??!! Hina benar jadi gemok ni ek...hummphh!!
  • sebab selalu tapau makanan atau mkn luar...terus dicop tak reti masak...yes..yes...aku dicop x reti masak...ouhh sadisnya...maybe selama ni aku masak bukan pakai periuk sudip kot...maybe dia ingat aku masak pakai kayu sakti..sbb setiap kali sekor makhluk ni berckp riak tentang segala resepi tok nenek turun temurun ai yg paling pandai masak all recipe in the world katanya...ko sebut je resipi apa..kuih apa...semua dia tau la...ye ler..anak peniaga mknn dan kuih muih...dan setiap kali dia bercerita gitu...aku bagi pandangan blur bodo2 ala2 penyu nak bertelur tapi x lepas2 sbb telur tersangkut.....kadang2 apa yg dickpnya mmg aku dah tau ataupun aku rasa dia merepek merapu jek...lagipon org mcm ni malas nak dilayan ckp..sbb dia tau semua, jenis taknak kalah punye org...itu belum bab dia cantas masakan org lain dengan berkata dia punya lagi sedap, lagi lembut, lagi kenyal..lagi..lagi..lagi..semua laa...
  • bila dengar dia bercerita..katanya ramai yg ingat dia pelajar, ingat dia muda remaja..sbb dia orgnya kecil molek...ohoi...hell no!! itu belum dia berselfie dan haplod berpuluh2 muka sendiri dgn jayanya, tp opkos la aku x kisah...tp sbb asyik sebut banyak kali, panas jugak telinga ni..idokler kecil molek mana...bersyukur le ko idak gemot mcm aku...hakikatnya masih ada yg lebih cute dan kecil molek di sini...perasaan sungguh...aku rasa org selalunya kalau nak puji cantik ke..nak puji2 la...selalunya org yg menilai, org yg pandang atau rasa yang akan kata atau puji..kalau sebut sendiri itu dah mcm masuk bakul angkat sendiri dan riak bunyiknya...kan...kan...
Hoh...ini ler gaya aku setiap kali berhadapan dgn situasi2 di atas..taik tinge yg cair toksah kira la...lagi banyak...mudah ijo..dah selalu sangat..kihkihkih


P/S: Sebagai seorang kawan..bila bekerja sama2, kene professional dan aku ok jer..tp bab dia nak masuk bakul n feeling2 superior tu aku xleh blah ler..

Tuesday, 3 June 2014

Balikla Jayen...

As salam...

Ni kisah semalam...tapi sampai hari ni masih belum tamat...sob...sob..sob...
Jayen hilang...ya...ya...anda x salah baca...bangjayen saya hilang...sob.....sob..sob...

Selepas pindah...aku letakkan anak2 dlm sat bilik..supaya senang kemas dan utk keselesaan..rupa-rupanya ada sekor ni, si Atoto pandai bukak tingkap...ya...jgn kan tingkap..pintu...sliding door...semua pandai...mana ntah dia belajar...celik akal sungguh...dah la tangan kepala dia sume besar..so dgn kaki kepala dia jugakla ia berjaya kuis2 selak tingkap tu...dan keluar...lepak2 kat ruang luar tingkap...

First time jadik....panik!! tapi bila dipanggil...dia pandai lompat naik atas masuk bilik semula....so selamat....tak sempat kami nak ikat or net tingkap..jadik lagi...this time..si Jayen mengikut...Masalahnya...si gemot jayen ni penakut...so mmg x reti la dia nak lompat panjat balik masuk bilik...panik!! Sumpah panik!!

Mula2 dia ada kat corner nih...panggil2 x bergerak dia...

Pastuh tgk2 lagi...haa...dia dah duduk makin ke dalam...takut la tuh...sian anak aku..

Sudahnya usaha la nak bukak grill kat tingkap...xde pulak kuncinya...kang kontraktor penipu tuh ada simpan lagi 1 bundle kunci umah aku kan yg x dipulang2 kan terus tu....cuba nak potong...x boleh juga sbb besinya tebal...untuk baca kisah kontaraktor penipu tu..sila klik sini..ya..klik sini jgn malu2...last kami cuba dr bawah panjat guna tangga...x cukup tinggi pulak!! masa ni mmg babai ofis..tak pi keje aku...lantak ler...aku dah bgtau boss aku awal2..kalau org boleh amil EL sbb anak sakit itu dan ini...aku akan buat perkara yg sama kalau ada mana2 anak kucing aku sakit...
Sudahnya bila smeua tak jalan.....call abg bomba...giler tau...baru seminggu pindah dah panggil abg bomba...very the drama!
Tapi xde la aku call 999 terus...aku direct call bomba Rawang...aku siap pesan..x payah bukak siren bagai....segan....dia siap gelak dalam telefon...cisss!! Cepat juga la bomba sampai...syabas beteyy!!

Haa...bomba datang berlumba2! besau rupanya truck bomba nih! Haa..masa nih...jiran2 semua dah terjenguk2...pepagi buta bomba dtg...apa ke hal kan...

Abg bomba in da house..tgh pasang tangga lipat...

So abg bomba panjat...ada la aksi kejar mengejar si Jayen kat atas tu...sudahnya dpt tangkap...tapi.....si jayen gigit tangan dia..sampai berdarah...merah ler glove abg bomba tuh...pastu...Jayen lompat dari tingkat 1 tuh ke bawah...mcm nak terberhenti la kejap jantung aku tuh...Jayen kan gemot...lompat setingkat tinggi mcm tu..aku risau la kaki dia patah ke..terkehel ke...dan jatuh ke bawah tu...dia terus lari ...masuk longkang kata abg bomba india yg dok dalam truck tu ckp...dah terbongkok2 la aku mencari..haram tak jumpa...mesti dia trauma...takut sesangat...kesian Jayen...sob..sob..sob...

Alang2 abg bomba tuh dah sampai...big boss pon tanya la..kot depa boleh bukak kan mangga grill kat bilik kucing tu...sbb kami takde kuncinya kan...haa...keluar ler segala peluh jantan abg bomba cuba bukak guna kagum besi ni...terima kasih....

Selepas abg bomba balik...kami continue carik si Jayen..x jumpa2 juga....sudahnya pencarian petang semalam sepertinya membuahkan hasil..nampak Jayen kluar dr longkang kat area belakang umah...big boss terus bentikan kete...tapi...x sempat aku turun keta dia dah masuk longkang balik....haihhh la anak!!!
So kami dok panggil2 la dia tepi longkang tu ha....dia menyaut....ada bunyik loceng...tp x kluar2 dr longkang tu...ape ke hey kamu ni Jayen!! Sibuk dok goncang bekas kibbles...ada anjing pulak yg dtg...haaa...bagi makan jauh sikit...kot la si Jayen nampak anjing kang takut plak nak kluar...Big Boss siap masuk kepala dalam longkang...tertonggeng2 dia tepi longkang...sangkin nak carik anak...tp xde rezeki nampaknya...semalam malam hujan...hati makin risau...sob...sob....sob...

Hari ni genap la 24 jam Jayen hilang...aku sangat2 risau..sedih...risau mcm mana dia...ada sakit luka ke...mkn minum macam mana...tdo dekat mana...mcm2 la aku pikir..dah la semalam hujan....haihh...kot2 ada sape jumpa mohon hubungi aku sekeluarga...no hp 0126911121...Jayen hilang di Desa Puteri, Rawang. Jayen juga ada pakai kolar dan ada loket...ada nama dia..ada no fon big boss juga...

P/S: ya Allah...mohon di pulangkan kembali anakku Jayen..dalam keadaan sihat sejahtera..tanpa cacat cela...kasihani kami sekeluarga ya Allah...kasihani Jayen....dia penakut...dunia luar bukan utk dia...ameen....ameen....sob...sob...sob...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers