Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Tuesday, 3 June 2014

Balikla Jayen...

As salam...

Ni kisah semalam...tapi sampai hari ni masih belum tamat...sob...sob..sob...
Jayen hilang...ya...ya...anda x salah baca...bangjayen saya hilang...sob.....sob..sob...

Selepas pindah...aku letakkan anak2 dlm sat bilik..supaya senang kemas dan utk keselesaan..rupa-rupanya ada sekor ni, si Atoto pandai bukak tingkap...ya...jgn kan tingkap..pintu...sliding door...semua pandai...mana ntah dia belajar...celik akal sungguh...dah la tangan kepala dia sume besar..so dgn kaki kepala dia jugakla ia berjaya kuis2 selak tingkap tu...dan keluar...lepak2 kat ruang luar tingkap...

First time jadik....panik!! tapi bila dipanggil...dia pandai lompat naik atas masuk bilik semula....so selamat....tak sempat kami nak ikat or net tingkap..jadik lagi...this time..si Jayen mengikut...Masalahnya...si gemot jayen ni penakut...so mmg x reti la dia nak lompat panjat balik masuk bilik...panik!! Sumpah panik!!

Mula2 dia ada kat corner nih...panggil2 x bergerak dia...

Pastuh tgk2 lagi...haa...dia dah duduk makin ke dalam...takut la tuh...sian anak aku..

Sudahnya usaha la nak bukak grill kat tingkap...xde pulak kuncinya...kang kontraktor penipu tuh ada simpan lagi 1 bundle kunci umah aku kan yg x dipulang2 kan terus tu....cuba nak potong...x boleh juga sbb besinya tebal...untuk baca kisah kontaraktor penipu tu..sila klik sini..ya..klik sini jgn malu2...last kami cuba dr bawah panjat guna tangga...x cukup tinggi pulak!! masa ni mmg babai ofis..tak pi keje aku...lantak ler...aku dah bgtau boss aku awal2..kalau org boleh amil EL sbb anak sakit itu dan ini...aku akan buat perkara yg sama kalau ada mana2 anak kucing aku sakit...
Sudahnya bila smeua tak jalan.....call abg bomba...giler tau...baru seminggu pindah dah panggil abg bomba...very the drama!
Tapi xde la aku call 999 terus...aku direct call bomba Rawang...aku siap pesan..x payah bukak siren bagai....segan....dia siap gelak dalam telefon...cisss!! Cepat juga la bomba sampai...syabas beteyy!!

Haa...bomba datang berlumba2! besau rupanya truck bomba nih! Haa..masa nih...jiran2 semua dah terjenguk2...pepagi buta bomba dtg...apa ke hal kan...

Abg bomba in da house..tgh pasang tangga lipat...

So abg bomba panjat...ada la aksi kejar mengejar si Jayen kat atas tu...sudahnya dpt tangkap...tapi.....si jayen gigit tangan dia..sampai berdarah...merah ler glove abg bomba tuh...pastu...Jayen lompat dari tingkat 1 tuh ke bawah...mcm nak terberhenti la kejap jantung aku tuh...Jayen kan gemot...lompat setingkat tinggi mcm tu..aku risau la kaki dia patah ke..terkehel ke...dan jatuh ke bawah tu...dia terus lari ...masuk longkang kata abg bomba india yg dok dalam truck tu ckp...dah terbongkok2 la aku mencari..haram tak jumpa...mesti dia trauma...takut sesangat...kesian Jayen...sob..sob..sob...

Alang2 abg bomba tuh dah sampai...big boss pon tanya la..kot depa boleh bukak kan mangga grill kat bilik kucing tu...sbb kami takde kuncinya kan...haa...keluar ler segala peluh jantan abg bomba cuba bukak guna kagum besi ni...terima kasih....

Selepas abg bomba balik...kami continue carik si Jayen..x jumpa2 juga....sudahnya pencarian petang semalam sepertinya membuahkan hasil..nampak Jayen kluar dr longkang kat area belakang umah...big boss terus bentikan kete...tapi...x sempat aku turun keta dia dah masuk longkang balik....haihhh la anak!!!
So kami dok panggil2 la dia tepi longkang tu ha....dia menyaut....ada bunyik loceng...tp x kluar2 dr longkang tu...ape ke hey kamu ni Jayen!! Sibuk dok goncang bekas kibbles...ada anjing pulak yg dtg...haaa...bagi makan jauh sikit...kot la si Jayen nampak anjing kang takut plak nak kluar...Big Boss siap masuk kepala dalam longkang...tertonggeng2 dia tepi longkang...sangkin nak carik anak...tp xde rezeki nampaknya...semalam malam hujan...hati makin risau...sob...sob....sob...

Hari ni genap la 24 jam Jayen hilang...aku sangat2 risau..sedih...risau mcm mana dia...ada sakit luka ke...mkn minum macam mana...tdo dekat mana...mcm2 la aku pikir..dah la semalam hujan....haihh...kot2 ada sape jumpa mohon hubungi aku sekeluarga...no hp 0126911121...Jayen hilang di Desa Puteri, Rawang. Jayen juga ada pakai kolar dan ada loket...ada nama dia..ada no fon big boss juga...

P/S: ya Allah...mohon di pulangkan kembali anakku Jayen..dalam keadaan sihat sejahtera..tanpa cacat cela...kasihani kami sekeluarga ya Allah...kasihani Jayen....dia penakut...dunia luar bukan utk dia...ameen....ameen....sob...sob...sob...

2 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers