Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Monday, 24 September 2012

Thumbs up utk SAM!!

As Salam...
Jumaat lepas..balik umah Ampang..sesambil tu layan la citer SAM lakonan si Shaheizy Sam ngan Lisa Surihani yg comel tu...
Rating aku bagi...4 star!!! Seriously best la citer ni..xde la jalan crite yg basi je kan..bercinta kaya miskin la...pakcik makcik keparat korporat rebut2 saham...org2 kampung yg sibuk rebut harta pusaka..cliche sungguh...bosan tau tak..


Filem SAM ni adalah di arahkan oleh anak Yusuf Haslam...bukan Shamsul Yusuf..tp adik dia Syafiq Yusuf...baru 18 thn wei...walaupun first time tp bagus..maybe sbb idea dari org muda..corak pemikirannya sedikit berbeza dgn yg lain..Syafiq jugak dapat pengiktrafan sebagai Pengarah Termuda dari Malaysian Book Of Records.Tambah pulak ngan lakonan hero & heroin yg mmg cute bila digandingkan..aku suka depa berlakon..sejak citer "Sekali Lagi".....

Filem ni ada la unsur seram..terkejut2..yg bestnya..apa yg kita sangka rupanya sebaliknya plak jadik..ala2 citer org putih..mcm citer Secret Window yg Johnny Depp berlakon...sbb citer ni pasal org yg mentally disturbed..kita bajet ada 2 org..rupanya sorang..yg dia berguling..bertumbuk bagai..itu semua seorang...mcm ada split personality ke hape gitu la..

Yang bagusnya juga, citer ni nak tunjukkan..kalau ada anak yg kurang sempurna, anak istimewa..jgn dimarah2..jgn disisihkan..cepat2la bawak pi jumpa doktor kan..ni tak ..pantang org keliling mengata  mulalah dibantai..dlm citer ni..udahnya bapaknya tu dibunuh dek Sam tu..maknya plak kene heart attack bila nampak anaknya tikam bapaknya..so Sam ni muda2 dah kene tahan kat wad mentel..bila dah besar..dia akhirnya dishkan pulih..tp doktor dah pesan..benda ni bleh dtg balik..so kalau ada rasa atau perasaan pelik2 je kene cepat dtg balik..tp tu la..Sam ni x perasan kot..kalau tgk citer ni kan..korg akan perasan, perkara yg trigger penyakit dia dtg balik ialah sbb kawan2 opis dia yg dok kutuk2 pasal dia bercinta dgn si Lisa ni..dah jadi semula mcm masa kanak2 dia..org dok kata dia gila la hape sbb dok ckp sorg2...so bila mcm tu..keluarla identity dia yg evil tu...

Dari awal sampai akhir..mati2 aku ingat si Haikal (Azad Jasmin) tu yg plan penculikkan semua nie..sbb dia obses sgt ngan Lisa tp Lisa x layan..so bila dia kene buang keje bahana pe'el gilakan Lisa tu..dia mmg niat sumpah nak bunuh Sam ni..so mmg penonton akan bajet si Haikal ni la punye keje..padahal bukan..kene tipu kita weh!! Kohhoohoho... Mmg si Haikal tu dtg umah Lisa, pukul si Sam semua tp time2 tu jugakla evil personality si Sam ni bangkit...so dia kene balik la.. Lakonan si Azad ni mmg menjadi..dgn serabainya..ngan eyebag nye...mmg menjadik..

Dalam citer ni..Shamsul Yusuf pon ada..walaupun watak spare tp bolehla..koman2 leh cut bajet n pantau2 adik dia punye keje..kata first time kan..Si Shamsul ni bawak watak ex boipren Lisa..tp xde apa2 la sgt...cuma sbb Sam call dia bg tau mana lokasi dia, masa tu dia dlm keadaan waras..Si Nelopah tu pon ada..tp..hhmm..xmo citer pasal dia ah...

Hhmm..yg comel dlm citer ni..watak dan lagak percintaan antara hero dan heroin mmg hidup..nampak real sangat...bahana citer ni la aku rasa mcm nak heret Big Boss pi I-City..apakah?? hhohoohho...

 Tapikan...aku perasan ada banyak scene peluk2 (bukan peluk2 gatal atau 18sx ok) dan scene Sam kiss dahi Lisa..Yusry tak kisah ke? oh wait..aku x pasti..citer ni filming sebelum atau selepas Lisa kahwin? Hhmmm...

Kesimpulannya..cerita ni bagus dan mampu menarik mata aku yg x brape minat filem Melayu utk duduk dan tgk concentrate pada filem nie...Shaheizy Sam nyata mmg mampu membawa pelbagai watak..dari watak autisme..samseng...org bodoh2 alang..yg ni org ada sakit mentel..walaupun org kata dia ni dulu x pandai berlakon..hanya tempias dari mak dan kakaknya..aku rasa dia skrg boleh tersenyum bangga dgn pencapaian mutu lakonan dia skrg..awal2 aku dah kata....4 stars babe..4 stars...

P/S: Looking forward utk filem lain yg menggandingkan Lisa ngan Sam..tp ada ke?? Ala buat la lagi..please..please... :)


2 comments:

  1. ok tak yah tengok dah sebab dah ada sinipsis lengkap kat sini.. ahahaha

    ReplyDelete
  2. Menariknye cite ni. Still ada kt cinema ke. Nk tgk la...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers