Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Wednesday, 25 September 2013

Fostering Si Amor & Rosalinda

As Salam... 
Hari ni aku nak update pasal 2 ekor rescued DLH yg aku foster oleh SCRATCH/KTAJ..cerita lanjut sila klik sini.. Budak2 ni aku namakan Amor dan Rosalinda..Amor sbb dlm bahasa latin maksudnya love..chenta gitu... Rosalinda sbb...ala...sbb aku giler telenovela tu Rosalinda tu la...hehehheh..
Bila dah panggil hari2...budak2 ni pun reti pulak nak respon bila dipanggil..bijak betul...

Budak2 ni masa baru dibawa balik rumah..bulunya rata2 sangat teruk...siap ada ektoparasit walking dandruff bagai..bila di compare..bulu si Rosalinda yg paling teruk..mmg x dpt diselamat dan terpaksa di shave utk memberi laluan pd bulu yg baru tuk tumbuh...
 
 
 Ini masa mula2 bawak balik..kesiannya..kelaparan...spt yg dilihat both mmg off white..comel sgt..

weekend hari tu, kami bawak pi rumah acix nana..dia ada ilmu pasal grooming mengroming nih..

   
Setelah di belek2...ni ha...walking dandruff tu...tahi kutu penuh sampai ke pangkal2 bulu..slps di lap dan gosok masih x tanggal dan kaler kekal kuning...mmg x dpt nak diselamatkan dah...

  
So..sbb bulunya tebal dan panjang, ia perlu dishave...sblm shave..trim bagi nipis sikit...dia je budak ni..garu2 la dagu dia..supaya dia leka...

 
 Kami cuba buat proses trimming ni secepat yang mungkin..tak mahu kucing2 ni stress..see..mereka sgt coperate tau..diam jer...aww..how could you not love this face la...sweet banget!!

 
 Then, proses shave untung buang bulu yang dah rosak...banyak la sgt bulu budak nie..wuwuuwuw...

 
 Selepas di shave...kulit nya di check utk sebarang kesan luka, kudis, kutu dll...masa ni baru senang nak tgk..sbb bulu yg rosak tu dah di shave

 
 Mcm baby dia nih...suka didukung dan peluk2...dah ready utk mandiiiiiii.....bucuk wei budak2 nih...
 
pic ni courtesy dari another fosterer , mummy M yg turut foster 2 ekor off white dlh..kucing2 ni dimandikan guna syampoo Malaseb yang mmg elok utk kucing yg ada masalah bulu dan kulit..gosok2..mesti leave for 10 minutes sblm dibilas...masa mandi pon siap terkencing2 ada yang terberak2...si Amor didapati najisnya ada lendir dan darah sikit..so either kecacingan atau panas..mmg plan nak bg ubat cacing pun..then vaccine then spay..

Lepas mandi...dah wangiii.....

This is Rosalinda..slps di shave..dah mandi...dia diberikan baju..takut sejuk..sementara nak tunggu bulu baru tumbuh..isnt she cute?! :)

Ni Amor..bulunya x teruk sgt..so tak ler kene shave..hanya di trim sajer...

Mudah2an semuanya berjalan lancar...ikut plan dlm next week kot nak hantar pi spay..spay Amor dulu sbb Rosalinda on heat..on heat ni kalau spay nanti banyak bleeding..so tunggu miang dia kurang sikit..



p/S: Pic credit utk Mummy M, Bella & Bangbo


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers