Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Thursday, 14 November 2013

Koreak 2: Namdaemun, Migliore, Myeongdong

As salam. ..

Dah selesai check in and kemas apa patut....kami gerak la kluar berjln...
selepas selesai mengemas bahan bekal mknn masing2...aku sepertinya terkejut...weiii...udah rupa 7 Eleven cabinet makanan ni wei.... itula..bawak mknn mcm nak tinggal setahun...sib baik x packing fridge kat umah masuk dlm luggage..ahak ahak..

Seperti yg dijangkakan..x abis mknn nie..tp kami dptla abiskan mknn yg berat2 sbb tak mau bawak balik KL balik...beriya2 bawak nasik impit..sudahnya bukak pek nasik impit tu dan masak nasik mcm biasa...haaa....puas mkn nasik...x yah membeli nasik instant kat family mart tu...jimattttt.....Tapi ada gak barang mknn yg ditinggalkan...buat upah dan kenang2an utk ahjumma yg nak kemas bilik tu nanti....ahaks...














Yg ni x leh blah..sempat ada seorg abe botak bikin fesyen show kejap...bwahahhahahha....dan mesj utk incik kasut merah.. "Hoi Fad..kenapa ko kelihatan sgt hobbit di situ hah??!! " keheheheh....







Hah..ini apa pulak...masak nasik impit didapur pakai winter coat berbulu2 bagai....ko mampu??!! bwaaaahahahahha  *maap..identiti wanita ini dirahsiakan* :p

Destinasi pertama ialah ke Namdaemun...ala...mcm pasar ala2 petaling street je aku tgk.....mcm2 jualnya....ada kasut...baju budak...baju mak budak......beg...barang2 perhiasan umah....nampak gaya...para2 makcik dan ahjumma suka la sini....yg aku perasan kalau murah mmg murah betul...kalau kasut boot dlm 10k won pun dpt time sale..tp ada kalanya mahal jugak..kene bargain ler...jgn lupa hafal sikit2 phrase dlm hangul...banyak mmbantu...kalau beli byk barang dlm 1 kedai..jgn lupa mintak extra free stuff...depa selalu sebut sbg servis ataupun dengan kata pelat korea yg sbenar sbg 'serbis'...yg kawan2 aku ni dok sebut2 'kaka' dgn 'halin'..maksudnya suruh bg less atau mahal sgt...dok sebut kaka2...sengih jer ahjumma tu...kadang2 dpt ler diskaun..kadang2 x dpt..sbb dia tau kita tourist kan...

Kalau naik subway..turun kat station Hoehyeon (line 4), exit no 5....pasar Namdaemun belah kanan...

Sentiasa bz dan pack dgn manusia...

Dari situ kami continue jln2...acix nana pandai baca map...dia tukang tunjuk jalan...kalau dia ke kiri..ke kiri la kami...dia gerak ke kanan..ke kanan l kitaorg pegi...


Sepanjang jln tu jumpa la mcm2 building...smbil2 perhatikan traffic di sini...hhmm...boleh tahan jem nya...kat sini driver duduk di belah kiri..bukan mcm kat KL....sini takde slow lane or fast lane..so mmg rata2 mencilok je kejenya..x kisahla ko tu kete ke atau bas...kat sini depa suka pakai kete buatan negara mereka sendiri...taxi pon pakai hyundai elantra....nak nangis aku tgk...kalau boleh ku lipat2 mmg ku sambar satu bawak balik Mesia...ko xdenye nak nampak honda ke nissan ke bersepah mcm kat sini...pastu jarang sgt2 nmpk org bawak motor kecuali delivery man....hah..itu lagi dasyat....bawak motor mcm setan!

Pemandangan cantik...sejuk..selesa berjalan...

Jln2 lagi..sampai la ke area Myeongdong.....haaa...ini barulah kawasan muda mudi...kitaorg siap terserempak dgn 2 org exchange student dari mesia...budak ukm....sini lebih seronok la daripada Namdaemun la bagi aku...

Berjaya sampai ke Myeongdong kedondong!!
Menarik kan...kan...kan....

Kat sini kami masuk Daiso.....eehhh......Daiso sana lg best kekdahnya....barang kiut2 amat....tp masa tu aku dah sakit kaki...heh...mood ada xde on off.....ni semua bahana apa?? bahana stokin si cah cantek la....sila baca kisah sedih stokin itu di entry yg lain....
Apa kami beli kat daiso...haa...kami beli pinggan kaler2 ni sbb kat guethouse xdok pinggan..dok bg bowl...n wajibla beli periuk kuning ni ha....rasanya nak repeat pegi Daiso nak beli periuk ni..masa dtg pon byk saiz dah abis..tinggal yg besar2..nak buat apa yg besau2 sgt kan...

Motif beli periuk...ni la!! Bahana tgk my abe Jun Pyo kesayangan ni la..menarik betul aku tgk dia mkn ramen atas tudung periuk....wajibla aku sebok nak ikut kan....hahahahhha....Next trip nak beli lagi..hari tu sakit kaki so x dpt pi Daiso last day tu..keciwa sgt2..dem you kaki!!

Jalan2 tu...eehhhh...apsal ada kucing tgh2 jalan nie...waaa....ada cat cafe nearby!! gigihla pegi sana jenguk..tp x berkesempatan nak masuk...takpelah..sini cat cafe n dog cafe banyak...
Hah..sempatla rasa mende alah ni...sotong kering bakar ke hape..sedap ka..tapi keras...kalau nak makan sila pastikan gigi anda original ataupon siap2 pakai polident yea!! Oh..ada lemonade sedap juga..sila try ok!
Kalau sesat...awek2 uniform merah ni sedia membantu..siap bagi map lagi..jgn risau ya..awek2 ni ramai...bukan kat sini jer..mana2 tourist spot semua depa ada...


P/S: Masa balik tu kaki sakit sgt...oh..betapa x fit nya aku...wuwuuwuwu...

To be continued.......

3 comments:

  1. sebelum next trip kena exercise dulu okeh. baru sedap meronda dan mengshopping. ekekekekke/

    ReplyDelete
  2. Ai hate u kaki!! Wakakakakak!!! Lain kali pakai waktu tido... bukan berjalan.. :p

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers