Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Monday, 18 November 2013

Korea 3: Nami Island & Korea DMZ - Korea Demilitarized Zone

As salam..

Sambung lagi la entry ni....hari ni hari Jumaat ...rehat start 12.15 sampai 2.45..mata pon dah berat telan ubat selsema..tp x leh nak nap..sbb bising!! haishhh..tensi betul...

So hari kedua tu...kami dah plan nak pi Nami Island...arrr...sgtla mengimbau kenangan Winter Sonata..cumanya..kami ni late autumn sonata...bedal la!!

Secara umumnya..cara nak pi yg senang mcm ni:

From Gapyeong Bus Terminal or Gapyeong Subway Station, take a taxi to Namiseom parking lot. (Travel time: 10-15min)
Take the ferry from Namiseom Dock to Namiseom Island. (Travel time: 5-6min)

Kalau nak naik shuttle bus (From Seoul to Namiseom Island), bus stop nya ada di 2 tempat:
1) Insa-dong (Jonggak Station, Subway Line 1, Exit 3): Next to Tapgol Park
2) Jamsil Station (Subway Line 2, Exit 4): In front of Lotte Mart

* Shuttle Bus Schedule:
Insa-dong, Jamsil Station → Namiseom Island: 09:30
Namiseom Island → Insa-dong, Jamsil Station: 16:00

Sape yg masih ternganga2 mcm mana nak pi sana...boleh rujuk info lengkap kat blog yg ini (klik sini)..dan sambungannya di sini...


Kami pi naik kenderaan yg disewa awal2 sblm pi sana lagi...sbb mmg hari ni dah plan nak gerak ke tempat yg jauh2 sikit..kalau dari guesthouse kami..about 60km gitu...x mampu rasanya nak naik turun bas atau subway sbb mcm jauh sgt....Nami island bukan setakat attraction utk tourist jer..org tempatan sana pon suka jalan2 bawak family ke sini...sbb tu kami dinasihatkan utk gerak awal pagi..6.30 dah sampai transportnya kat guest house..lagipun nak pi DMZ sekali..

Nak masuk x sampai 10k won pon..si Azri (tourist guide utk Nami & DMZ) ckp, local ppl nak masuk lebih mahal, 10k won sorg..pelik ek..selalu local bayar murah sikit.. Dah beli tix..pi naik feri nak pi Nami Island...
Propa jer 2 ni..mula2 excited..pastu zzz...z.zzzz..zzzz...bukan depa ajer..aku pon...layan zzz...zz...zz.z...

Naminara...Naminara... In 2006, the island declared its cultural and artistic tourist attractions in Korea, and declared its cultural independence and was reborn as Naminara Republic. It has its own national flag, anthem, currency, passport and phone cards, stamps, orthography and even a certification of citizenship.

Bendera Mesia pon ada tuh..nampak na org kita suka pi sana ek...ferry ride ni kejap jer..dlm 5 minit...x dpt duduk pon xpe...

Dan sampai tu jalan2 la...subhanallah..mmg cantik...cantik sgt..mcm semua port aku nak amik pics..mmg pentamak sgt..

Hahhahaha...masih sempat bawak bekal...siap bawak snack Mamee n Gardenia dr Mesia...hekhekhek...
Ada kesah tau masa tgh mkn ni...ada bbrp kawan kami smoke tau...so mcm biasa jer la kan..buat mcm kat Mesia...rupanya kat Korea ni...gayanya kalau smoke setempat..x berjalan2...pastu mmg banyak kawasan dah declare sbg no smoking area....kami perasan la org korea yg jalan2 situ dok pandang2...ingatkan depa teringin nak rasa roti Gardenia ke atau pelik tgk tin tuna mayo cap ayam kami tuh (ok, statement ini sgt bangang bunyi nyer tp serius ingatkan mcm tu)...

Tiba2 ada satu ahjussi  ni tegur.. "Here..no smoking.." Arr..gitu2 la bunyiknya...hhmm...pahamla kami..yg dok pandang2 tu sebenarnya nak bg hint ini tempat x leh smoking....tp maybe sbb x reti cara nak tegur...almaklum..english depa pon agak hazab jugak...kalau terjumpa yg boleh bertutur dgn baik (at least org boleh paham walau grammar terabur) kira dah bersyukur ler tuh...kalau jumpa yg x paham english...kalau berckp mmg mcm ayam itik..tapi kalau dah terdesak..sign language pon boleh..janji maksud sampai dan difahami!

Jalan lagi..masa ni x ramai org...sbb kami antara yg terawal juga sampai...

Huh!  Sejak bila apa khabar jadik apa kahbar?? 
 Kat sini..kalau jumpa kesilapan bahasa kira halal je la...apa la sgt masalah apa 'kahbar' ni kalau nak dibandingkan dgn yg lain2 kami jumpa..Antaranya...

Bila kedai baru buka..instead of grand opening...jadi grand open..'ing' sudah hilang....bukan kecik2 banner yea..sebesar2 alam di print gitu...adoi..xde yg check ker...
Pastu...bila pi kedai mkn..depa nak tarik supaya tourist singgah mkn kan....sepatutnya ditulis 'we have english menu' jadik 'English menu we have"...arrr....terbalik2 tp maksud sampai....ekekekekekek...X boleh blah betul! Bila jadi mcm ni..baru terasa pentingnya penggunaan bahasa dgn betul...mcm ni la..x pasal2 jd bahan gelak...

Masa habiskan masa kejap jer kat sini..sbb tiba2 hujan ...masa ujan rintik2 kami gagah jer redah tp bila hujan makin lebat...kami dah rasa x best plak basah2 kat sini...jalan becak...asyik kene cucuk dgn org pakai payung..org yg baru turun dr feri semua dah siap2 pakai disposable rain coat tu...

Ujan2 ni mmg sedap makan pau kacang merah panas2...sepertinya x cukup satu..maunya 5!! hekhekhek

Haa....ujan makin lebat...walaupun x abis round terpaksalah kami bye bye Nami.. Petite France tu pon x dpt jalan2...tugu winter sonata tu pon x dpt pi...ehh...eh...eh...jgn la sedih2....ini boleh dijadikan alasan kukuh utk kembali holiday di sini lain kali...kan...kan...kan....

Aku suka pics ni! Boolat..boolat semua...ko tgk basah lencun berpayung bagai...heyy...x lalu la aku nak berjalan mcm ni gayanya....

So pastu....kami carik Azri...dia pi amik transport dan bergerakla kitaorg pi DMZ...haa..ni lagi jauh...konon2 nak beljar serba sikit sejarah north and south korea...gigih ni...hati berkobar2 tak hengat...sebab jauh..dlm perjalanan 1 round lagi zzz..z.zzz...z...

Sampai2..pi toilet...beli tix..arr...mkn dulu la...asalnya nak mkn mcm sedap2 sikit la tp masa singkat..sbb nak pi tour DMZ ni ada timenya..bukan suka suki redah masuk jer...dah beli tix..nanti kita akan dibawa round naik bas depa ke bbrp stop...

Makan udong yg rasanya ala2 laksa utara..cuma xdok ikan je...

Ni la rupa si udong tu..bg aku rasanya so-so aje...tp sbb dah sejuk..dpt mende panas2 mcm sedap plak...

Penyelamat nusa dan bangsa..acix nana bawak garfu utk aku...pa pasal??!! sbb aku fail mkn pakai chopstick..kesian aku kan...epic fail!
Masa kat sini...konon2nya turun amsuk dlm tunnel nak intai north korea..gigih la turun dlm 3rd tunnel tu....haaa....hazab ya rabbi...setengah nyawa aku kat situ...hampir hilang kaki kejap...hahahahha...matik la over sgt statement tu kan... Entry khas pasal DMZ ni korg boleh baca di sini...klik ajer..aku dah link siap2.. Haish...masa kejadian..aku nak nagis berak kencing, rasa nak balik Mesia on the spot pon ada..tp itulah kenangan kan,,pasni kalau org kata DMZ..walau macam nak mati tp aku dah merasa la masuk situ...xde la jakun sgt kan...lain kali turun Korea mmg x pi la lagi....ya ampunnnn.....

Yg paling x bleh blah nye...masa mereka2 yg gigih masuk sampai ke hujung tunnel..aku tanya la..apa benda north korea yg ko nampak wei...jawapannya..x nmpak apa2..nampak dinding jer...disebalik dinding tu la north korea..nak tgk dinding tu pon...lubangnya nya....bwahahhaahhaha...mcm nak tercabut usus aku gelak..tp gelak dlm hati jer..sbb masa tu aku tgh fokus kat kaki yg mendenyut2 mcm nak meletup...ahahahhah...spoil betul la kaki nih..ni semua pasal stokin cah cantek la nih....nanti la aku bikin entry khas pasal stokin tu...ehehhe..

Pic curik dr abe botak..kehehhehehe...

Pic curik lagi...
P/S: Hhhmm..insyaallah nak pi Korea lagi...pastu Korea lagi utk Jeju Island dan Busan...aku mmg suka berjalan negeri2 belah timur ni..Japan pon ada dlm list jugak...oh my...imaginasi sgt la meliar...hekhek


1 comment:

  1. Setokin aku juga yang disalahkan!!! Hahahahah!! Sila la buat entry khas!!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers