Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Wednesday, 5 February 2014

Dulu comot skrg dah comel

As salam...

Weekend 2 minggu lepas, satu lawatan balik Kg BB khas telah dilakukan..apsal?? Ni haa...nak uruska hal cik Lola Bebola ayam ni.. Cik Lola ni ialah salah seekor recued DLH oleh pihak SCRATCH/KTAJ. Asalnya Lola telah difoster oleh seorang volunteer dan skrg sudah selamat di adopt oleh aku..ngehngehngeh..

Asal long hair je aku..asal aku je longhair..yela..memangla mcm tu...sbb aku mmg minat jenis long hair ni. Walaupun begitu, aku x pernah mendiskriminasikan yg short hair, minat org berbeza2 kan. lagipun longhair2 ni semua bukannya aku beli, sbb aku mmg x sokong aktiviti BYB. kebanyakkannya rescued, either kutip2 tepi jalan atau adopt dari SPCA. So far xpernah pergi atau adopt dari PAWS lagi.

Sebab aku adopt si Lola ni ialah....aku mmg dah niat dlm hati aku nak carik seekor yg at least medium long hair yg berwarna off white..yea, konon2 impian la ni...x kisahla mata hijau ka biru ka..tp aku nak putih off white...haaa...tiba2 boom pasal abandon DLH ni, dan banyaaaakkk yg warna off white, aku end up tolong foster 2 ekor off white, konon2 1 akan pfa 1 lg aku cadang nak simpan adopt sendiri...hhmmm...x dapat, sbb 2 ekor tu inseparable..so both aku serahkan pada adopter. Sedih sgt...tp aku pikirkan lebih baik mcm tu drpd ada yg sakit sbb kerinduan..x apa...x ada rezeki...

Tiba2...ehehhehe...dtg cik Lola xde adopter, dia masih difoster oleh fosterer asalnya..agak slow juga org yg berminat dgn Lola, sbb dia antara yg bulunya mmg rosak teruk. Kesian sgt2..matted hair sana sini, kaler kuning bau hapak bacin semua cukup..sadis sgt..setelah ku belek2...ku sikat2..haih..xleh jadik, mmg kene shave jugakla, sbb pas mandikan dgn syampoo khas off white pon warna kuning tu dah melekat sebati, tak tanggal jugak...Tear stain tu ada la jugak kurangnya setelah hari2 ku tenyeh dgn tear stain remover...earmites jugak byak, slps aku spray dgn Colloidal Silver tu, bercucuran taik tinge kluar, sampai rosak bulu area telinga dia, kluar semua hitam2 yg ntah dah berapa tahun x pernah korek...apakan ko ni Lola...hazab betul condition ko nih...

Ni time perbincangan hati ke hati dengan Lola, to shave or not to shave??

Sudahnya, di shave juga, kesian dia, bulu tak terurus walau disikat dan disyampoo sbb lama sgt terabai..ni warna dah ok, sblm ni kaler air mandi dia mcm kuah dhal ok...gila kuning...

Mula2 trim dulu bulunya, sblm dishave pendek, sorang tukang trim dan shave, 2 org tukang pegang n garu2 leher supaya dia leka..Bulunya tebal dan panjang, mula2 kene trim dulu, then baru shave...kalau terus shave mmg x jalan la blade tuh...matted hair penuh kat dada n perut..nak bukak yg dah matted tu kene hati2 takut terkena kulitnya,,

Ketika proses trimming dan shaving, bulu si Lola ni terabur 1 halaman umah ok...dah mcm tanam pokok kapas! Siap ada scene lap2 peluh.. mcm doktor tgh operation jek overnya...
Lola berikan kerjasama penuh, bila nampak mcm dia stress ke, x selesa ke, kami stop, kasi dia jln2 syg2 then baru sambung lagi..proses jadik lama sikit tp semuanya lancar...tq la acix nana dan tuan tanah sbb bantu shave si Lola ni, depa ni ada experience sbb depa pon ada seekor anak off white yg lg besar dan coat lebih tebal dari si Lola...stakat Lola ni, depa selamba jer..siap x pakai mask, aku ni rasa mcm dah penuh bulu dlm mulut dlm hidun...

Tadaaa...Selesai shave, kasi mandi sama malaseb...dalam urusan mandi2, mmg aku mintak tolong bantuan acixkurung, dia expert dlm keje2 menguli dan scrub kucing time mandi, penuh gaya keibuan tau dia mandikan...good job acixkurung!

Lepas mandi...towel dry then baru blow sama hair dryer..lepas lola mandi..aku plak kene mandi, bulu dia penuh abis baju n sluar...

Cik Lola yg cantik manis, tak apalah botak kejap, asalkan nanti tumbuh bulu baru yg lebih sihat, cantik dan bersih..tak kisahla kalau bulu baru x segebu yg lama, asalkan takde matted hair aku dah cukup happy dah...

P/S: Tq tuan tanah, acix nana, acixkurung, bangbogel dan big boss sbb sudi sama2 menjayakan aktiviti mengerjakan Lola..heheheheh





1 comment:

  1. Lola biola dah tantek tantek la pasnie hehehe.... nnt suh mama awak mndi kn lg 2,3 kali lg kat umah yekkk tuk hlgkn lg sume itam2 kat bdn tu...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers