Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Monday, 24 February 2014

Oii SYABAS...bila nak ada air??!!!

As salam...

Sedih..umah dah 2 minggu lebih xde air nih...nak masuk 3 minggu dah...
Zaman apa yg aku duduk ni weii...canggih sana sini...tp hari2 masih aku nampak orang ambil air berbaldi2 berbekas2 kat tepi jalan...apsal amik air tepi jalan??
Sbb lori air mcm biskut Chipsmore, kejap ada..kejap xde...
kalau dtg pon lorinya, waktu nya bukan2, kadang2 sampai kol 3.30 pagi..giler ker?? Ingat org x keje ke esok pagi? Anak2 x sekolah?? lainla kalau boss2 semua ckp..ok..uollss boleh masuk lambat sbb xde air..ada ke?? opkos ler takde kan...

Bukannya x pernah aku pi keje x mandi, sampai opis baru mandi...sadis tau...apa nak buat, drpd aku cuti bahana menda remeh mcm ni kan, baik aku selamba je mandi kat opis, pengarah nak tegur ke nak marah ke, aku dah x kisah, mana bagus..bagi aku mandi kat opis ke atau aku apply cuti sbb mende bodoh ni..kan...

Apa pun keadaanya, paras air di paras kritikal ker, ada pencemaran ammonia ke...kene la bagi tau jangkamasa berapa lama x ada air... ini tidak...
Bila ditanya bila air boleh ada semula, jawapan yg diberi sangat menyakitkan hati.. ' Bila hujan barulah ada air nanti " Apa ke bangang jawapan tu...abis tu...kalau 3 bulan takde hujan, 3 bulan ke korg nak tutup air?? Dah takde perikemanusiaan dan timbang rasa ke??!! nasib baik dia tak kata sampai salji turun...

Dalam ramai2 org bijak pandai kat SYABAS yg tak berapa nak syabas tu...xkan la xde solution utk masalah tu...at least kalau bukak air mlm beberapa jam pon jadilah, bg air tangki penuh, siang nak tutup..tutup la...ni tak..sampai kering kontang tangki tu..

Aku ni susah bebenar xde air, almaklum anak bulus ramai...tp bila pikir2 ada yg lagi susah...masa awal seminggu kawasan Balakong xde air, kami masih bertahan dengan air tangki yg ada, almaklum cuma 2 org je dlm rumah..umah2 yg ahlinya ramai..dah merasa seminggu awal takde air...mlm2..berbondongla bapak2 amik air naik kete naik moto bawak anak2 amik air, bila tgh hari, anak2 bujang balik sekolah, dengan baju2 skolah tu naik moto dok angkut air..paip tepi jalan tu mmg betul bawah matahari sbb xde shelter ke hape situ...hazap tau..kesian sgt..

kalau aku ni susah xde air, korg imagine kalau:

  • org yg nak bikin kenduri kendara
  • org yang ada anak kecik
  • org yg ada isteri dlm pantang
  • org yg sedang mengurus org sakit
  • perempuan yang sedang dtg haid
  • kebersihan dalam toilet dirumah
  • kebersihan dalam sinki dan dapur
Depa ingat semua org ni kaya nak dok hotel berminggu2 berbulan2, nak mkn luar hari2 sbb melayan karenah xde air??


So, sbb dah geram sgt, ada la depa buat piket, ada press dtg, org tv datang, depa buat piket secara aman la...sape yg nak sabar..melampau2...dah amik air nak menapak naik tangga umah flat tu...hazab tau..aku yg dok landed ni pon x larat, sian big boss...mujur umah mak ada air, dok amik air kat sana jek...pelik tau kawasan berdekatan ada yg ada air ada yg xde...saliran air lain2 ke, kawasan takungan tak sama?? Entahla...

Ni pic semalam...

Sesambil lalu tu..big boss kasi hon panjang sambil tunjuk sign bagusssss...tanda sokongan.... :)

P/S: Teruknya..teruknya...teruknya..



1 comment:

  1. mmg seksa takde ari..mujur kat sini catuan airnya betul mengikut jadual, sehari takde dua hari ada

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers