Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Wednesday, 17 October 2012

Gatal..

As Salam...

 Haa...best tak rempanan aku?? Ehh..jgn silap pandang..xde kene mengena...hanya ingin memperkatakan ttg topik ini dlm entry kali ni..perkara ni dah lama berleluasa...x payah dlm opis..di mana2 je..kalau wujud yg spesik gedik maupun x sedar diri ni..ada la....antara sudah terkena atau telah memperkenakan org..tu jer... Takde isu nak berpihak pada mana2 gender..kedua2 sama saje..sbb bertepuk sebelah tangan xkan berbunyi..melainkan ko tepuk tangan dekat dinding...kan...

1. Ehh...apa nak buat..jodoh pertemuan ditangan tuhan...maybe dia mmg dah ditakdirkan kahwin 2/3/4 
    ataupun bercinta dgn kepunyaan org...

Hek eleh...cliche betul ayat ni...mmg betul..ada pertemuan yg bila kita tgk betul2 mmg jodoh dia..mmg ikhlas..tp la ni..byk jodoh rupe ini berlandaskan pandangan mata dan nafsu shaja...

Utk belah jantan lelaki...kalau ko single..xdok sape nak marah ko bercinta ka..bergayut sampai 5 pagi ka..tp kalau dah status nya suami org..harus ko tau batas2 pergaulan ko..apatah lagi kalau bini di rumah tu percaya bulat2 lakinya pi keje carik duit halal utk dirinya sendiri dan keluarga.. i repeat..duit halal..bukan carik perempuan yg nak dihalalkan utk dirinya...kalau iye pon ko suka menolong org..berpada2la...cukupla di ofis semata..x perlu nak bersambungan bermesej dan berwhatsapp bagai..kalau nak menumpang kereta sekali pun...apa la salah ko bgtau (bukan mintak izin) isteri tu..supaya dia tau halnya dan xdela isu2 org mengata sampai di telinga nya..sbb dia sudah dimaklumkan...tp kalau si isteri x suka..x payah la nak bagi tumpang...pandai2la bagi alasan supaya pihak yg itu tidak berkecil hati..jagalah hati yg dirumah itu..hormati dia utk tittle dia sebagai isteri yg sah...yg dulu ko gila2kan..yg ko kejar2kan..yg ko nangis2kan...

Yang betina perempuan pulak, x kisahla ko bujang ka..ko status miss J ka..takpon lagi parah bini org...sah2la ko perempuan kan..boleh ek ko buat mcm tu...iye..iye betul..ko perlukan pertolongan..tapi..dah xde lelaki lain yg ko nak carik bantuan...dah xde bujang yg boleh ko halo2 utk bantu..pastu..bila org dah bantu...x payahla over nak bagi report bagai...ko bukan bini dia..xde hubungan apa2 pun melainkan saudara seIslam dan rakan sekerja..getik sgt tau tak...kalau iye pon yg gatal ni yg jantan..perlu ke nak layan....aku x merendah2 status J..aku ada raaaamaiii kawan yg status gitu tp x berkelakuan begitu..


2. Alaa...mcm mana x carik lain..pasangan yg ada tu comot...busuk..gemok..buruk...pemalas...x guna...kuat 
    tdo...bla..bla..bla...(the list goes on)

Hhmmm..ini satu lagi ayat nak defend diri..salah sendiri dah x terjawab..dia point la kat org lain.. Ni hari lain la aku bincang...x lalu dah type..yg ini sangat2 boleh diubah...ko ada mulut kan..bincangla berdepan..masa nak arrangekan majlis kawin boleh plak dok bincang..time nak settle masalah x boleh nak bincangkan..biar sama2 perbaiki diri..bukan jadikan kelemahan sebagai alasan ko nak berskandal disana sini...

3. Ala..depa tu kawan biasa jek...

Kalau kawan biasa betul xpela...tp kalau dah lama di 'terbiasakan' mcm tu..nanti lain plak jadinya...duduknya lelaki dan perempuan..sape dok tgh2?? Sbb dah terbiasa..hari2 makin suka..dah suka jadi sayang...pastu?? nak berskandal??  Perempuan bila dok diambil berat..kang jadi syok...pastu mula2 feeling dan cuba berpaut..yg lelaki pulak..dah tgk hari2 kan..hhmm..the rest is history la...

Kepada sesape yg dah terkena tu..mudah2an mereka yg terlibat akan 'terbuka mata'nya..dan mampu buat pilihan yg baik..supaya rumah tangga kekal aman damai...yg pihak penyibuk yg satu lagi tu xde nak kecil hati dan kekal sebagai kawan...kita hidup ni kejap je..nak bina silaturrahim..bukan nak putuskannya..bak tarik benang dlm tepung..benang jgn putus..tepung jgn berselerak..
Bersabarlah..ada kalanya..tindakan utk tidak berbuat apa2 itu lebih baik...mcm kawan aku ckp la..kalau diam tak semestinya bodoh , tapi kalau terlalu banyak bercakap , takut terserlah kebodohannya... 

P/S: Masih mencari pengertian dan keserasian...mudah2an tiada rumahtangga yg goyah dek kerana hal2 bongek mcm nie...

 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers