Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Monday, 30 December 2013

Doakan yg baik2 aje..

As Salam....

Selamat pagi....pagi yang ceria (utk aku) dan tenang...xde hiruk pikuk bunyi lagu ntah hape2 ntah..xde nampak muka org2 yg aku x berapa nak gemar...kesimpulannya...hari ini sangat perfect...produktiviti pon meningkat..pagi2 sampai jek terus aku uruskan markah2 praktikum yg kene key in dan siap2 sumbit ke bahagian peperiksaan...haaa....suka aku....bila bekerja dgn org, kene on time..jgn di sebabkan kita kerja org tertangguh..kan...unfortunately tak semua org feel the same way...pantang seh org yg mcm ni...kalau aku malas2 pon, yela kadang2 xde mood..selalunya yg terlibat ialah keje yg aku punye sendiri..kalau kene marah ke hape..at least sbb my own fault ler...

Ujung ni best sgt pi keje..sbb x jem...tapi kegembiraan tu x lama...pas ni mula lah zaman bz semula..aiyoo..kalau hari2 mcm ni jalan lengang kan best...demmit...

Lagi sehari nak masuk tahun baru...mcm2 dah dilalui dalam tahun 2013 ni...ada pahit ada manis, semuanya memberi pengajaran dan ada hikmah tersendiri...setiap yg berlaku ada sebab dan musabab..kadang2 time pikiran tgh celaru..kita x nampak semua ni...bila dah lama2 tu..baru sedar...yg hilang2 tu semua mmg no good for me la...so Allah gantikan dgn yg lain..yg shinier and new gitu..rezeki juga ada dimana2..bumi Allah ni luas...antara nak usaha dengan tidak jer..kan...

Contohnya...aku stop tuition...haa..ada jek kata rugila...sbb side income tu agak lumayan padahal keje beberapa jam je dlm seminggu...tp aku pikir2...aku xleh buat keje dlm keadaan stress, nanti hilang barokahnya dan jadi x ikhlas pulak...sedangkan keje tu menuntut aku utk memberi ilmu pada students..kadang2 aku rasa mcm aku ni mengheret2 diri utk pi tuition tau...haaa....x leh jadi..udahnya aku berhenti..mungkin sampai sini ajer rezeki side income tuition tu...even monthly income aku jadi kurang tapi hati aku senang, stress aku hilang dan more quality time utk family esp the furkids...Allah bagi aku tenang dan x terasa sgt short duit (walau hakikatnya duit mmg short la kan...hahahahha) ..see...mungkin dah tiba utk bagi peluang org lain utk carik rezeki kat situ..look at the bright side ok... lgpun..mungkin juga sudah tiba utk kita teroka peluang jana rezeki yg lain...kan...kan...

 
Tapi dalam diam...aku tetap risau dengan isu2 harga barang naik, tol naik yg tgh kecoh ni...mana nak pergi..mana nak lari...kene gagah hadapi..ofis tetap kene pegi...minyak tetap kene isi..tol tetap kene lalu...kadang2 kecewa dgn komen2 pak menteri yang mengeluarkan statement seperti org xde ilmu..harga barangan naik kalau mmg x dpt nak dielakkan pon, sekurang2nya jgnla menaikkan kemarahan rakyat dgn kata2 begitu...skrg ni pon...org kaya makin bertambah kaya...mana tak nye...harga rumah yang melampau2..sape mampu beli?? org yg mmg sedia kaya...org golongan pertengahan? org miskin? nganga sajork... kurang2 org miskin leh apply BRIM, org golongan pertengahan jugak yg mcm xde pembelaan...sbb apa?? sbb BRIM x layak apply, tp tiap2 bulan dah kene catu bayar income tax..kan..sadis!! Kalau ditengokkan makin ramai yg mula beralih arah beli rumah dikawasan luar KL..bahana x mampu dah nak beli umah tgh2 kota..beruntungla depa2 yg parentsnya sempat beli umah 2-3 bijik kat KL...ala..mcm org2 lama yg dok Ampang, Keramat, Hulu Kelang tu semua...ada la gak aset...tp siaplah...jem jgn ckp..tgh bandar la katakan...Skrg ni kawasan Sg. Buloh, Puncak Alam yg org dulu takmo beli pon dah mula penuh..haa...harga rumah luar KL masih mampu milik..tp nak pi keje plak jauh..dah kene main sama duit minyak ngan tol..balik2 mcm sama jek..

Ada baca pasal cara2 nak invest..berbaloi beli 2 umah flet dgn bayaran bank RM1500 sebulan berbanding bayar 1 umah teres dgn bayaran yg sama..sbb bila ada 2 umah flet..1 tu boleh digunakan sbg sumber income dgn cara sewakan pada org...betul la kiraannya tuh...tp utk org yg bela furkids ni..mudahnya bila ada landed house..jadi aku terpaksa lupakan je niat nak invest dgn cara tu.. Dikatakan juga lebih baik menyewa je kalau x mampu beli umah di KL..sbb boleh jimat duit tol and minyak..infact org yg ada rumah sewa ni pon kadang2 masih menyewa atau duduk rumah kuarters..sikit punya jimat..nak kaya sila main sewa beli umah teres, tp amik masa sikit sbb perlu time utk peram dan matangkan harga umah tp kalau nak sentiasa x putus duit, main sewa beli umah flet. Tak paham ek...ha...baca lah sendiri kat sini.. Ntahla...aku stil nak landed house..mcm mana tuh??

Lagi sehari nak masuk tahun baru...mcm2 dah dilalui dalam tahun 2013 ni...ada pahit ada manis, semuanya memberi pengajaran dan ada hikmah tersendiri...setiap yg berlaku ada sebab dan musabab..kadang2 time pikiran tgh celaru..kita x nampak semua ni, asyik2 nangis meratapi kehilangan, pastu dtg mereng sibuk plak nak point finger kat org...bila dah lama2 tu..baru sedar...yg hilang2 tu semua mmg no good for me la...so Allah gantikan dgn yg lain..yg shinier and brand new gitu..

Ditutup satu jalan...jalan yang lain pula muncul entah dari mana...
Aku hilang kawan... aku dipertemukan dgn sahabat....
Byebye Balakong... hola Rawang...
Hilang furkids....rindu setengah mati....Allah ganti dgn furkids yang lain..
Sunyi hidup berdua, Allah kuniakan niece buat pelepas rindu dan berkongsi kasih...

Aku mengharapkan yg baik2 utk tahun 2014 ni...moga2 segala yg dikerjakan nanti mudah urusannya..membuahkan hasil... ameen...

P/S: Looking forward utk 2014 yg bakal menjelma..doakan yg baik2 aje..mudah2an yg muncul juga yg baik2...ameen...




2 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers