Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Monday, 20 May 2013

Ignore and be jolly....

As Salam..

Haaiii...lama x hapdet blog...berhabuk sawang dah blog ni..aku bz sikit lately...byk pending post..tp x sempat nak publish...bz mengalahkan PM kan..kan..kan..

Hhhmm...hari ni...aku nak berkongsi sikit perangai2 manusia kat workplace aku..bagi la chance aku nak meluahkan perasaan sikit..

Kat ofis aku nie..ada antaranya gred besar2...ada yg dah dpt title cemerlang...ada yg dah ada phd so bertitle Dr...dan ada juga yg ada kesemua kriteria yg aku sebutkan tu...hebat kan...ye la hebat..headbutt!!

Alkisahnya satu hari, adalah seorang ahjumma yg mempunyai kesemua kriteria yg aku sebutkan tu menghantar markah pelajar dibawah seliaan dia...nah..terkejut aku...apsal?? Dia hantar markah pakai form yg salah wei...apa mende nya nih...dah ler ko ni senior berpangkat2 bertitle2..boleh ko bagi salah borang dgn aku..ini bukan borang baru dan sistem x pernah bertukar...so aku dgn gigihnya mengsms ayat2 la ahjumma ni dgn ayat2 sopan..aku bgtau la aku dah terima markah dia tp aku akan reject form tu sbb salah, aku akan return dan kepilkan sekali borang yg betul utk dia buat correction dan pulangkan balik kat aku...apasal aku fussy sgt..sbb kalau time ISO nanti aku la hazab..x ikut prosedur..kan...

Wah..wah..pastu dia reply, dia ckp dia x dpt form yg sebenar, so dia dgn bijaknya telah menprint sendiri form dari website dan hantar pada aku...sampai situ ok lagi..yg buat hati aku panas tu..dia kata lain kali sila sediakan borang yg betul dgn secukupnya, dia xdpt borang tu, so dah bagusla dia print sendiri...Waaa..time tu aku mmg dah kepal2 penumbuk tau...aku mmg pantang betul kalau dek kebodohan dan kesombongan ko yg x reti nak bukak mulut bertanya, pastu ko salahkan org.... Apa yg berlaku ialah...dia x dpt form tu sbb dia hadir taklimat..kalau hadir taklimat mmg dpt form tu..pastu...aku dah hantar runner hantar file tu kat dia..mesti dia dah hilangkan..dan..masalah ni akan selesai jika dia tanya which borang nak download dan guna..buka print membabi buta jer kan... Aku dah gigih nak reply sms serangan balas kat ahjumma ni..tp dok disabarkan oleh kawan sorg ni..dia suh abaikan ajer..sbb ahjumma ni jenis yg x suka di lawan...kuat mengadu dan mengamou..nanti panjang ceritanya...ala...hazab la gini...tak suka la kene buli..
 
No wonder la ahjumma ni fail lantikan utk Jusa C..dan kog tau kat mana dia fail...bab hubungan dgn rakan sekerja..selain semakan fail, projek bla..bla..bla...kan ada bah yg mereka akan interview rakan sekerja kita, ala2 bab PR dan sahsiah kan...kantoi kat situ weh....senang citer..collegues dia pon x suka dia...motif...suka ngelat keje..nak keje hebat2 yg ada org2 berpengaruh dan vip jer..supaya senang tonjolkan diri...kalau dgn collegues dia pon dia bleh perangai gitu..imagine la kalau dgn org yg gred lebih rendah..mmg x pandangla...staf bawahan pon mengelak je ngan dia nih...hhhmm...spesis mcm nie mmg x layak di bagi Jusa C...sbb suka pergunakan org utk kepentingan sendiri..kan...

Satu lagi...aku x suka la boss yg kuat mengular...semua keje bagi kat staff..dia kejenya jln n makan2, huha sana huha sini jek...aku x suka dia suruh aku menipu utk dia..dan x suka aku disuruh punchkan punchcard dia...aku x buat lansung even bila dia pesan...rasakan!! Nak menipu..tipu sendiri..jgn nak suruh2 org... Nak bikin surat sekeping pon sibuk carik pegawai atau kerani...haloo...boss tempat lain yg sejawatan dgn dia bleh aje buat sendiri...yg ini apa pon x boleh..kalau gitu biar aku jer la yg pegang jawatan ko tu...kan..

So aku selalu la mengignorekan dia...haa...ada ke pukul 7 pg dah sibuk call..ada masa tu dia call kwn aku pukul 6.30..alasannya 6.30 tu org dah bangun, so x salah dia call nak tanya apa2 ke nak mintak apa2...mmg la org dah bangun tp bukan ke time tu org sibuk esp yg ada anak..mana nak bikin breakfast, nak urus anak dan maybe yg ada tgh drive to work..haishh...ada sedikit unsur2 bangang la kat situ aku rasa...itu belum perangai dia yg suka kacau org time lunch hour..babik betul perangai tau..

So apa aku buat...aku block dia dr hp aku...rasakan!! Aku bg dia no hp aku yg satu lagi..hanya utk work purpose..dan hp tu aku off bila dah time..xde maknanya nak melayan karenah giler dia weh...Hakhakhak

Mmgla org kata...itu semua tolak tepi...mesti ceria dan berpikiran positif..once in a while bolehla aku praktikkan tp kalau dah sellau sgt...haihh...senyum aku kemana..pikir positif pon lesap...

So....ini la dptnya...mmg bleh fren2 ngan grumpy cat....tapi mmg mama ngan abah ada ckp..air muka aku ni sombong dan garang...xdok wei muka sweet2 ke..muka babyface ke hape...kalau aku x senyum dah nampak garang..imagine kalau aku mmg tgh betul2 marah  or bengang...arr...cuba korg imagine..caner tu?? Sbb tu kan boss aku kalau dia masuk bilik aku dia akan tanya dulu..aku diyana atau aku medusa...sbb kalau medusa dia takut...bwahahahhahha...of kos ler dia takut..rahsia mengular dia sume dlm poket aku...boleh gitu??? kehehhehe..

P/S: Saya tidak mau dipijak kepala...tak pedulik la org nak kata apa...


2 comments:

  1. haihhh....dpt bos baru ke still boss lame kak??

    ReplyDelete
  2. hahahahaha,
    jangan salah sebut nama apak boss sudah. naya nanti kena balik kampung berjumpa dengannya.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers