Topics

rencam (140) emo (120) friends (113) Bokashi (62) makan2 (56) Rozy Tiger (54) family (43) betty (35) Lulu (29) Budak Asrama (28) books (21) sale (20) umah baru (18) Giant (16) Boo Yong (11) momot (11) Mail Lambung (10) PG journey (10) Sunkiss (10) cikgu (9) PETKNODE (8) AIR ASIA SALE (7) holiday (7) spss (7) PhDJourney (6) Synergi (6) movie (5) bake (4) daging (4) pasta (4) Ramadhan (3) ayam (3) sotong (3)

Geng Betty

Friday, 7 March 2014

Jgn lupa isi income tax 2013 uollss :)

As Salam...

Kawan2...skrg ni dah nak dekat mid March...tup tup dah nak masuk April....
Korang dah isi borang income tax?? Kadang2 leka, alpa...last minute baru huru hara nak isi...padahal semuanya boleh dilakukan dirumah... sambil baring2 golek2 boleh...sambil2 tgk tv boleh...sambil2 mkn kuaci pon boleh.....semua kat hujung jari jek...

 Ni haa...tarikh penting...utk cukai individu...kita punya duedate 30 April tau...
Iye aku tau...lambat lagi...tp sbb selalu lengah2 la kita selalunya lupa...kan...kan...

Selalunya aku bulan 2 dah gigih mengisi borang BE ni..mmg acara tahunan...tp thn ni lewat sikit..bila dah isi jgn lupa simpan ke...print terus ke utk future reference...Kalau ada terlebih bayar esp those yg buat potongan bulanan tu...tunggu jek duit direfund semula...depa akan antar surat makluman dan duit masukkan terus dalam acc...so make sure semak maklumat peribadi ketika mengisi borang tu...

Thn ni dpt refund balik 6 ratus lebey...itupon dah bersyukur...bila dengar org bayar tax riban2...takut aku...besarnya gaji uolls...tax yg sikit ni pon x sesabau aku menunggu di refund...maklumla...iolss gaji biasa2 jek...tp ttp bersyukur...so far cukup makan pakai, cukup utk anak2 bulus..cukup utk share2 dgn adik beradik dan parents...alhamdulillah..

Dulu2 x pandai nak isi borang ni...maksudnya selalu lupa bila beli buku, bila buat med check up, bila beli computer...itu semua boleh tolak tax....kalau ada anak...simpanan SSPN utk anak2 tu pon ada waive...kalau yg dah beli rumah tu..rebate lagi kat situ..kesimpulannya...baca betul2 borang tu...kan...

P/S: Aku x paham la org yg beriya2 pi beratur kat LHDN tu....pastu bila dah ujung nak due date..ala2 waktu kecederaan gitu...makin ramai yg serbu LHDN...kemudahan dah disediakan...x payahla nak susah2 ke sana..ada yg siap amik cuti bagai....alahai...x berbaloi la... jgn lupa yek...30 April tau...30 April....jgn tangguh2...buat skrg...kalau yg x sempat daftar etc..sempat lagi..baca jek instructionnya kat webpage nya...Ada yg kata renyah la hape sbb nak pin no la hape la kan...tp sebenarnya mula2 jer..pastu mudah...semuanya dihujung jari...sungguh2 dunia tanpa sempadan...x payah aku nak pi kat LHDN Kajang tu...suka ai!





No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Usia perkongsian cerita kita...

PitaPata Cat tickers